Dodaj do ulubionych

Przyszlosc nie istnieje 🤗

18.05.24, 20:36
Istnieje tylko to, co mozemy pamietac, czyli Przeszlosc. Przyszlosc wyobrazamy sobie, ale predzej czy pozniej zostaje "przetrawiona" przez Teraz i zostaje zepchnieta do Przeszlosci i tam tylko istniejemy. Przeszlosc to ksiega naszych wszystkich doswiadczen. Jesli czlowiek chce poznac swoja Przyszlosc, to niestety, musi poczekac az sie zestarzeje, i tam w ksiedze Przeszlosci ujrzy swa tzw. Przyszlosc, czyli sen, ktorym zyl, ktorego w zaden spodob nie mozna bylo dotknac, a dostepny jest tylko w archiwum Przeszlosci.
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 18.05.24, 21:19
      Ależ istnieje. W przyszłości chciałbym być kobietą 😊 Dlaczego? Mają inne pojęcie życia i świata. Zresztą znudziło mi się wszystkich pocieszać i otaczać męskim ramieniem.
      • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 18.05.24, 22:19
        Nie polecam bycia kobieta ani nie polecam kolejnej inkarnacji. Chyba ze moze jako piesek przydrozny?

Wiem co! Jako piasek na pustyni. Najwyzej Cie jakis samum porwie, a tak to spoko, lezysz i pachniesz.
    • shachar Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 19.05.24, 14:37
      Wczoraj w drodze do Connecticut, 3h tam i z powrotem słuchałam tego
      Facet rozważa, czy żyjemy w symulacji. Tylko trzeba przecierpieć pierwsze 20 min bo Chryste Panie, można spowodować wypadek, chcąc znaleźć coś mniej nudnego ( haha, nawet jadąc czułam ból Rogana, zastanawiającego się po jakiego grzyba zaprosił tego męczydupę do podkastu) ale potem jest już calkiem interesująco. Macam stół, a to w swej masie puste przestrzenie między atomami, informacja zero-jedynkowa.W równoległych światach siedzię w fotelu i wychodzę z pokoju jednocześnie. Jestem częścią gry, zwanej życiem, które staje mi przed oczami w momencie śmierci, widziane oczami niemoimi. Moje intencje, moje obsuwy, moje wszystkie wady i zalety przenoszone na inny poziom gry.
      ps. Za przedmówczynią, zdecydowanie nie polecam bycia kobietą big_grin

ps polecam także z ostatnich releases Chris Williamson, +Robin Sharma. Co prawda idiotyczne tytuły daje się tym podkastom i tylko jakimś cudem klikam na start, ale potem nie żałuję.
      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 19.05.24, 15:20
        99.999% naszych cial, to pusta przestrzen, chociaz Chopra nazywa to Polem Informacyjnym. Czyli faktycznie nie istniejemy. Nic, doslownie nic nie jest tym, co widzi nasze oko.
    • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 19.05.24, 15:29
      en.m.wikipedia.org/wiki/Wormhole
    • shachar 1x1=2 22.05.24, 13:39
      "Czego by tu posuchac, aby umilic sobie krecenie kierownicą?'-mysle sobie."O, Terence Howard, ten aktor, lubię go, może będzie dostatecznie jajeczno ciekawy....".
      Już na zdeździe z mostu brooklynskiego Terence zaczal bardzo nietypowo, a potem to już sami posłuchajcie..
      Pokrótce, Terence którego znacie, to pikuś. Terence, którego poznacie to nowy Giordano Bruno, który wyjaśni wam wszystkie zawiłości fizyki, matematyki, kosmologii i na pewno czegoś jeszcze, bo nie dosłuchałam do końca.
      Nie jestem w stanie w zaden sposób zweryfikować tego, o czym on mówi, z powowdu posiadania zbyt małej głowy.
      Jedno jest jednak fascynujące; jego przekonanie, że zera nie ma, linii prostych nie ma, Wszechswiat jest skończony które objaśnia z urokiem kogoś olśnionego. Poddałąm się temu podkastowi bez uprzedzeń, że Terence to wariat, niech mnie niesie w zakamarki fascynującego umyslu, którego nie rozumiem.

JRE 2152

• jan_stereo Re: 1x1=2 25.05.24, 11:18
        Popatrz, te dojazdy do I z pracy, gdyby nie byly zakryte rutyna, to moznaby je uznac za czeste wakacje z perspektywy podrozniczej I widokow za szyba aura. Ciekawe czy jakbys jezdzila do roboty w jakims Kathmandu to czy tez bys 'zabijala' trade sluchaniem podkastow, pewnie z czasem tak smile
        • shachar Re: 1x1=2 25.05.24, 19:22
          Ale ta droga do pracy sama w sobie jest bardzo piękna. Żałuję, że nie mam takiej kamery, która filmuje trasę, bo czasami aż dech zapiera. Umieszczałabym to na youtube. A najbardziej udane klipy to byłyby te właśnie z pięknymi widokami i z podkastami w tle smile.
          To znaczy droga jest piękna z rana, kiedy świta i nie ma korków. Wyjeżdzam z garażu ( czasami pan garażowy zwraca mi uwagę, że mam 2 rózne trampki na nogach) i otwieram okno, czy to słońce czy słota, żeby nałykać się świeżego powietrza, potem włączam się do ruchu na most, robię zakrętasa w prawo po rampie, którą tutaj chciałabym docenić, bo jest bardzo dobrze wyprofilowana i fajnie się na niej zakręca, potem tę osłonę od słońca nad siedzeniem kierowcy przesuwam na lewo w słoneczny dzień, żeby cienie elementów mostu nie robiły mi mętliku w głowie. Ograniczenie na moście jest 25 mil, ale wszyscy jadą 40-50 i nie ma kamer, więc ja też. Po drodze podziwiam klasyczne pilary mostu. Potem następny zakręt w prawo przy zjeździe, kiedy już trzeba zamknąć okna z powodu panów-żebraków pracujących tam (jeden wygląda jak Johnny Deep z Pirates of Caribbean). Wtedy też jest ostani widok na dolny Manhattan i często jest on zachwycający świetle brzasku.
          Czas na włączenie podkastu. Czasami cofam słuchowisko o sekundy czy minutę, jeśli mi coś umknie, bo jakieś cuda dzieją się na drodze, ale generalnie turlam się jak na autopilocie aż do rejonów Verrazano Bridge, kiedy następuje pełen enjoyment widoków ze słuchowiskiem, wtedy żałuję, że inni nie mogą  widzieć tego, co ja widzę i słyszeć, co ja słyszę w danej chwili.
          Nie wiem, dlaczego tak jest, że nie widzę entuzjazmu u innych w temacie podkastów. Może to jakieś uparcie się, że wszystko wie się najlepiej, albo że reszta jedynie wciska bałachy za pieniądze? A może ludzi po prostu nie interesują "rzeczy"? Albo po prostu macie prace i pracowników w nich, którzy Was stymulują intelektualnie. Huj wi, ale ja się dziwię, że wy się dziwicie, że ja słucham. Jakoś tak o tym myślę.
          • a_iii_ty Re: 1x1=2 25.05.24, 22:21
            Bo my stare dusze i czyjes bzdety nic juz nie dodaja do naszych glow. Moja fascynacja ludzkimi umyslami skonczyla sie na:
            Einstein
            Young
            Twain
            Russell
            Sagan
            Co jeszcze mozna dodac do tych gigantow ?

Dlatego nie slucham podkastow.
            Szalom.
            • shachar Re: 1x1=2 25.05.24, 23:25
              A no widzisz Imczy, Jeśli by nie ten ostatni podcast z Terrence to nawet nie wiedziałabym ,że był ktoś taki jak Walter Russel z jego okrągłą tablicą pierwiastków.
              • a_iii_ty Re: 1x1=2 26.05.24, 04:14
                Ja mowie o zupelnie innym Russellu.
                Bertrand Russell.
          • jan_stereo Re: 1x1=2 25.05.24, 22:52
            Ja slucham podkastow na okraglo, bracia Weinstein, Penrose no i mam subskrybcje na IAI, tyle tego ze nie do ogarniecia, ale moje podkasty leca w tle kiedy jestem w pracy i cos tam projektuje, albo jak sobie pichce obiad lub sprzatam. Nie mam takich widokow w drodze do pracy, musze celowo brac wolne i jechac na wczasy aby to miec.
            • shachar Re: 1x1=2 25.05.24, 23:38
              Bracia Weinstein to przechuje bracia. Już sama nie wiem, czy wolę bardziej szalonego Erica, czy bardziej udomowionego Breta. Zaś jego żonka też ma mój szacunek.To nie jest jakaś pularda, kóra uszykowała Bretowi gacie, to też pełnowartościowy członek tej rodziny.
    • jan_stereo Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 25.05.24, 11:22
      Niby przyszlosc, przeszlosc I terazniejszosc istnieja razem. Informacja sprzed miliardow lat, tego jak bylo we wszechswiecie wciaz jest dla nas dostepna, choc stopniowo ucieka poza nasz horyzont poznania/widzenia.
    • krytyk2 Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 25.05.24, 18:10
      Te formy czasu są wymiarami materii.Teraz. oznacza poruszający się stale punkt ułożenia powiedzmy atomów w przestrzeni.Ale to jest także względne, ponieważ owo" teraz" przypisane jest do TU .im dalej odTU,tym bardziej dalecy jesteśmy od TERAZ. W pewnym sensie mogę zadekretować istnienie przyszłości, bo materia już jest, ale istota tego pojęcia oznacza nieskończone zbiory możliwości ustawienia się atomów.
      Jeśli ktoś upiera się przy istnieniu przeszłości, to definiuje układy atomów, które już NIE ISTNIEJA. Czyli w tym sensie .Jej nie ma.Nie ma też teraźniejszości, bo układ atomów tak nazywany nie istniej dla punktu TU
      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 25.05.24, 22:29
        Czyli niczego nie ma, nawet Tu i Teraz. Wszystko jest w ciaglym ruchu, atomy w kazdym momencie przekonfiguruja sie i tzw. czas w ktorym istnial dany atom tez znika. Wszystko jest i nie jest w jednym momencie. Ale jednak jest slad tego co bylo w naszej pamieci. To jest tylko echo echo echo. A bardziej materialne znaleziska, jak na przyklad piramidy ?
        • krytyk2 Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 26.05.24, 05:18
          Wszystko jest kwestia założeń.Jesli przyjmiesz 1 atom, to on - przy braku założeń relacji przestrzennych z innymi atomami,- nie ma tych wymiarów.On jest stale swoa teraźniejszością, przeszłością i przyszłością , on jest wieczny.
          Historia, " przed" i "po" zaczyna się wtedy ,gdy dołączamy jakikolwiek inny punkt odniesienia - inny atom, grupę atomów,wielkie skupiska atomów.I ważny jest przy tym akt ustalenia identycznosci- poprzez nałożenie siatki iloscowej na te np 5 atomów, które od tej pory będą stanowić podmiot odniesien
    • elissa2 Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 26.05.24, 11:53
      Lem twierdził inaczej. I raczej się nie pomylił. smile

W 1961r. pisał:
      • shachar Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 26.05.24, 14:24
        Wow!!
      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 26.05.24, 15:41
        Jeszcze wszczepia nam telefony wielkosci ziarna ryzu i trzeba bedzie spierdalac z tej planety.
        • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 16:49
          OK boomer ;P

Mnie postep nie przeraza. Przerazalby mnie brak zmian, gdyby mial miejsce. Co nie znaczy, ze wszystkie zmiany mam za blogoslawienstwo. Nie wolalabym zyc w XIX wieku.
          • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 19:45
            a ja chcialbym w sredniowieczu, albo w jaskiniach .
            • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 20:10
              Zapewne jako trubadur czy inny rycerz. A na zycie chlopa panszczyznianego w dybach tez reflektujesz?😉
              • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 20:50
                Nie, chcialbym byc smolarzem w glebinach puszcz, bartnikiem albo zielarzem, piwowarem etc.
                • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 21:07
                  A to akurat very cool! 🙂 Ale w sumie mozna to robic i teraz…? Co prawda nie ma juz przy goscincach karczm pelnych zbojcow z lasu, ale jednak 😉
                  • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 22:10
                    Gdzie, jak pelno turystow i grzybiarzy wszedzie.
                    • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 22:53
                      Ale ze w PL? Niekoniecznie. Pojezierze Brodnickie ciagle dosc dzikie.
                • shachar Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 22:52
                  Wiele razy w życiu spełniały się Twoje marzenia z sprzed kilku miesięcy czy lat, ale nic z nich nie wynikło. Spełnianie marzeń ma mało sensu zatem.
                  To podczas dzisiejszego zjazdu z mostu odsłuchałam i aż musiałam wyłaczyć radio.
                  Rzeczywiście, wszystko się spełnia, ale nic się nie zmienia.
                  • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 27.05.24, 23:47
                    Nic nie ma sensu, jak sie tak dokladnie zastanowic. Smierc odbiera sens istnieniu. Dlatego pisalem o "byciu na bani", bo tylko w takim stanie przypisujemy sens bzdetom nie majacym zadnego znaczenia.
                    • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 28.05.24, 00:09
                      Nie wierzysz w inkarnacje? A to niespodzianka!
                      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 28.05.24, 00:25
                        W nic nie wierze
                        • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 28.05.24, 00:42
                          Slusznie, nic nie nalezy przyjmowac na wiare, tylko zelazna logika! 😉
                          • taniarada Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 28.05.24, 06:08
                            Bogowie może istnieją, a może nie. Dlaczego więc i tak w nich nie wierzyć? Jeśli to wszystko prawda, to po śmierci trafisz w przyjemne miejsce, a jeśli nie, to przecież nic nie tracisz.

Terry Pratchett, Wiedźmikołaj
                    • shachar Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 15:02
                      Nic nie ma sensu, jak sie tak dokladnie zastanowic. Smierc odbiera sens istnieniu. Dlatego pisalem o "byciu na bani", bo tylko w takim stanie przypisujemy sens bzdetom nie majacym zadnego znaczenia.

Nie rozumiem, jaki związek logiczny miałby brak śmierci z pojawieniem się sensu istnienia. Jaki życie wieczne nadałoby sens istnieniu?
                      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 15:56
                        a jaki sens ma planowanie czegokolwiek, jak i tak skonczymy 2 metry pod ziemia ?
                        Jaki sens ma Twoja walka o urzadzenie dzialki, jak i tak oprawia Cie w ramke, moze jutro, za 10 czy 20 lat?
                        • jan_stereo Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 16:53
                          a_iii_ty napisał:

> Jaki sens ma Twoja walka o urzadzenie dzialki, jak i tak oprawia Cie w ramke, moze jutro, za 10 czy 20 lat?

No ma taki ze zanim sie konczy pod ziemia, mozna miec satysfakcje z pewnych czynnosci/dzialan, ktore to wlasnie nadaja pewien sens naszej codziennej egzystencji z tej wlasnie, blizszej czasowo perspektywy.
                          • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 17:23
                            Jasiek, nie tlumacz mi takich oczywistosci o "pewnym sensie " codziennej egzystencji.
                            • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 18:01
                              No przeciez wystarczy przyjac, ze rodzimy sie wiele razy i juz wszystko magicznie ma sens smile
                              • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 18:29
                                a jak ktos nie chce sie reinkarnowac ?
                                Ja nie chce.
                                • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 18:36
                                  Nie mowi hop! Umrzesz, to mozesz zmienic zdanie wink Moze bedziesz piwowarem w jakiejs puszczy, ciagle sa jeszcze po swiecie puszcze wink)
                                  • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 18:52
                                    Buahaha 😄
                        • shachar Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:15
                          a jaki sens ma planowanie czegokolwiek, jak i tak skonczymy 2 metry pod ziemia ?
                          Jaki sens ma Twoja walka o urzadzenie dzialki, jak i tak oprawia Cie w ramke, moze jutro, za 10 czy 20 lat?

Nieśmiertelność, tym bardziej nie nadałaby sensu życiu. Nie wszyscy o tym wiedzą, albo wolą udawać, że tak nie jest, ale znakomita większość z nas napędzana jest nie podążaniem za przyjemnośćią, ale zminimalizowaniem nieprzyjemności. Szybciej wejdziesz pod górę, nie dlatego, że tam będzie przepiękny widok, ale dlatego, że za tobą goni tgrys i zaraz cię ugryzie w dupę. Wiele motywacji ludzkich wynika ze strachu przed czymś, a ludzie pozbawieni strachu nie mieliby żadnej motywacji. Po co pisać piękne wiersze do ukochanej, mam w chuj życia, znajdę sobie nową. I nie byłoby dzieci, bo nie można się rozmnażać w postępie geometrycznym. Ludzie żyliby w smrodzie i imbecyliźmie. Po co chodzić do durnej pracy, przecież jak nie zarobię, to też nic strasznego się nie stanie. Po co sprzątać wokół siebie, mam gdzieś ocenę grupy, ba! nie ma w ogóle czegoś takiego jak motywujca ocena grupy, bo przecież na sam koniec i tak nie umrę.
                          • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:35
                            To rozumowanie wynika z naszego obecnego rozumienia niesmiertelnosci.
                            Jestem pewien, ze gdyby niesmiertelnosc byla norma (jak obecnie smiertelnosc) to inaczej nasze zycie byloby urzadzone.
                            • kalllka Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:41
                              Jesteś nieśmiertelny w genach. W uśmiechu swoich dzieci, wnuków i ich wyrazie twarzy czy sposobie mówienia.
                              Właściwie nieśmiertelność materii to tylko plastik.
                              • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 20:12
                                It makes sense 🫡
                            • krytyk2 Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 30.05.24, 13:56
                              a_iii_ty napisał:

> To rozumowanie wynika z naszego obecnego rozumienia niesmiertelnosci.
                              > Jestem pewien, ze gdyby niesmiertelnosc byla norma (jak obecnie smiertelnosc) t
                              > o inaczej nasze zycie byloby urzadzone.
                              >
                              Tu przydałaby się taka analogią z opowieścią o tych, którzy będąc biednymi nagle wygrywają miliony na loterii. Większość z nich nie potrafi "obsługiwać " takich kwot i w rezultacie kończy się to wpadnięciem w jeszcze większe tarapaty życiowe niż poprzednio.Trudno wyobrazić sobie nieśmiertelność i nasze życie z nią, nie mając tego w ręku.
                              Ja uważam mimo wszystko, że bycie nieśmiertelnym byłoby najnudniejsza rzeczą na świecie. Nasz dxiesiejszy organizm jest tak zaprojektowany, że daje nam w różnych fazach zycia pełen, zalezny od tych faz pakiet dopalaczy hormonalnych, których rozpiętość ilościową daje poczucie różnicy w obrębie ekstremow
                              • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 30.05.24, 14:18
                                tu lezy problem, o ktorym pisalem. Gdyby zycie bylo zaprojektowane w kierunku niesmiertelnosci, nie byloby mowy o nudzie.
                            • limetart Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 30.05.24, 22:00
                              Uno momento. Skoro przyszlosc nie istnieje, nie istnieje tez smierc. O ile sie nie myle, w tej chwili, 30 maja 2024, o godz. 22.00, wszyscy zyjemy.
                        • kalllka Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:33
                          Żyjesz nie dla siebie. Masz zadanie do wykonania. jeśli jesteś świadomy to korzystasz z tego co otrzymałeś w najlepszy najefektywniejszy, z możliwych sposobów. to najprostsze tłumaczenie istnienia.a smierć to tez recykling.
                          • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:37
                            Kalllko, pokaz mi taka osobe, ktora korzysta w najlepszy z mozliwych sposobow.
                            • kalllka Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 29.05.24, 19:42
                              i ty, i ty, i ty… Każdy
                  • kalllka Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 28.05.24, 19:11
                    Pewnie nie powinnam, al
                    Czasem tak bardzo i szybko wszystko sie zmienia, ze człowiek nie nadąża dopasować butów.
                    pisze to z myślą o sytuacji krytyka.
                    wie/rz/dz/ąc, że intensywne fizjo/ zmieni punkt siedzenia i otworzy drzwi na kompletnie nowe możliwości.
                    • krytyk2 Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 30.05.24, 14:00
                      kalllka napisała:

> pisze to z myślą o sytuacji krytyka.
                      > wie/rz/dz/ąc, że intensywne fizjo/ zmieni punkt siedzenia i otworzy d
                      > rzwi na kompletnie nowe możliwości.
                      Kallko, na dzisiaj - nogi zaczynają się leciutko zginąć w kolanach, jeszcze beż możliwości sily
                      • taniarada Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 30.05.24, 18:04
                        Spoko trzeba pomału wracać do życia bo za piękne jest. Rehabilitacja czyni cuda.
      • a_iii_ty Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 09.06.24, 02:56
        Nie badz taka happy
        • yppah Re: Przyszlosc nie istnieje 🤗 09.06.24, 19:58
          No wiecie? Przeciez to jest istota mojego jestestwa, moj jedyny talent i substancjalny wklad w materie wszechswiata! 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka