Dodaj do ulubionych

legitymacja emeryty-rencisty

28.05.06, 12:30
Słuchajacie jestem na rencie.Posiadam II stopień i całkowiecie jestem
nizdolna do pracy.Mam pytanie.Przyszła mi z ZUS-u legitymacja emeryta-
rencisty.Jak ją moge wykorzystać?Mam jakieś ulgi w przejazdach PKS,PKP??? a
może w tramwajach,autobusach?Zanaczam że się nie ucze nie jestem studentką.
Obserwuj wątek
    • gluby Re: legitymacja emeryty-rencisty 28.05.06, 23:50
      tak mas zjakiesc ulgi poszukaj informacji u siebiew miescie pks pkp
      tramwajach autobusach jak calkowicie niezdolna do pracy to mozesz miec
      bezplatne przejazdy tramwajme autobusem itd.
      • niepelnosprawni.info Re: legitymacja emeryty-rencisty 29.05.06, 11:00
        Informacje o ulgach i uprawnieniach zawarliśmy na naszym portalu:
        www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3544
        proszę też zobaczyć informacje o turnusach rehabilitacyjnych:
        www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/1829
        oraz o zasadach zaopatrywania w sprzęt ortopedyczny i pomocowy:
        www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3557
        informacja o ulgach w komunikacji miejskiej Warszawy (w zakresie transportu
        miejskiego każde miasto ustala własne zasady w sprawie ulg)
        www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3553
        transport w innych miastach:
        www.niepelnosprawni.info/ledge/x/15034
        Informacja o podatkach i odliczeniach dla osoby niepełnosprawnej znajduje się w
        ulotce
        „Niepełnosprawni - podatki 2005”
        www.pomocspoleczna.ngo.pl/x/1928
        podaje też linka do naszej biblioteczki – zawierającej elektroniczne wersję
        ulotek traktujących o różnych zagadnieniach:
        www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/5047
    • juelaa Re: legitymacja emeryty-rencisty 29.05.06, 12:37
      dziękuje za podane linki, ale do końca nie wiem czy dobrze rozumiem.Posiadam
      legitymację osoby niepełnosprawnej wystawioną przez powiatowy zespół orzekania
      o niepełsnosprawnosci.Legitymacja jest na stałe a stopień umiarkowany.Z tego co
      przeczytałam to mam ulgę gminną,ale nie wiem co to znaczy!Jaką posiada zniżke i
      w jakich "transportach" moge ją wykorzystać. Jeszcze jedno pytańko to w jakim
      celu mam jeszcze legitymacje emeryta-rencisty z ZUS?Na coś mi się może przydać?
      • juelaa Re: legitymacja emeryty-rencisty 29.05.06, 16:48
        a już wiem.Przysługuje mi zniżka na ulgowe gminne w obrębie miasta. Nie wiem
        tylko teraz jak jest w przejazdach pks lub pkp.Trzeba być studentką żeby
        korzystać z tej legitymacji jadąc np. do sanatorium czy placówki itp.
        • gluby Re: legitymacja emeryty-rencisty 29.05.06, 21:11
          masz znizki 49% procent chyba czemu nie popytasz w pks czy pkp? udziela
          informacji chetnie
          • omegalfa Re: legitymacja emeryty-rencisty 30.05.06, 09:14
            Jestem na rencie (całkowita niezdolność do pracy) i musiałam kiedyś daleko jechać pksem więc zapytałam w informacji czy mam jakieś znizki (pokazałam legitymacje) pani odpowiedziała mi,ze nie przysługuje mi zniżka.Więc jak to jest z tymi zniżkami na pks?Teraz wybieram się znowu w dalaszą podróż i chętnie skorzystałabym ze zniżek bo renta jest bardzo mała.
        • blondyneczka_niebieskooka Re: legitymacja emeryty-rencisty 30.05.06, 09:09
          Musisz zobaczyć, które ulgi są dla osoby niepełnosprawnej z umiarkowanym
          stopniem niepełnosprawności. Te ulgi będą dotyczyły Ciebie i aby z nich
          korzystać nie musisz byc jednocześnie studentką. Legitymacja potwierdza że
          jesteś ON.
          • juelaa Re: legitymacja emeryty-rencisty 30.05.06, 11:11
            no własnie i do końca nic nie wiadomo.Musisz zobaczyc tylko pytanie gdzie?W
            informacjch pks pkp też dokładnie nie wiedzą a często nie powiedzą.Jak podam
            przykład że kiedyś konduktor powiedział że musze absolutnie do tej legitymacji
            posiadac legitymacje studencką.Człowiek już baranieje!Prosze niech ktoś mi
            napisze jak to jest.Pozdrawiam PS.a podobno u nich cały czas te przepsiy się
            zmieniają ale czy to prawda to nie wiem
            • krzysiekrk Re: legitymacja emeryty-rencisty 30.05.06, 13:12
              A jak ktos ma druga grupe to czy sa znizki na PKP.Prosze odpowiedziec
            • blondyneczka_niebieskooka Re: legitymacja emeryty-rencisty 31.05.06, 08:18
              A ja otrzymałam informację że PKS nie ma wogóle zniżek dla ON
    • j2334 Re: legitymacja emeryty-rencisty 02.06.06, 20:08
      juelaa napisała:

> Słuchajacie jestem na rencie.Posiadam II stopień i całkowiecie jestem
      > nizdolna do pracy.Mam pytanie.Przyszła mi z ZUS-u legitymacja emeryta-
      > rencisty.Jak ją moge wykorzystać?Mam jakieś ulgi w przejazdach PKS,PKP??? a
      > może w tramwajach,autobusach?Zanaczam że się nie ucze nie jestem studentką.
      • j2334 Re: legitymacja emeryty-rencisty 02.06.06, 20:20
        Te legitymacje ,ktore ZUS teraz przysyla,takie zielone to nic innego jak tylko
        zastapienie tych poprzednich papierowych.One nic nowego nie wnosza.A dokladnie
        to musisz pytac na informacji pkp i pks,ale z tego co wiem to np moj tato
        emeryt mogl skorzystac z ulgi PKP tylko raz w roku.Ja jestem na
        rencie ,czesciowo niezdolna do pracy i korzystam tylko z ulgi na autobusy
        MPK ,i np do ogrodu zoo. itp. Nie wiem poczytaj dokladniej te infa
        wczesniejsze ,,sama tez poczytam ,chociaz zeczywiscie trudno sie
        zorientowac ,duzo napisane ,a i tak nie wiadomo o co chodzi.Moze znajdzie sie
        ktos kto prosciej to wyjasni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka