Dodaj do ulubionych

Specjaliści z Centrum

05.10.06, 21:34
Z jaką częstotliwością odp.na
zadane pytania?
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Specjaliści z Centrum 05.10.06, 22:15
      tyle ile moga ostatnio maja duzo pracy napisz do nich na emaila
      • bystra2000 Re: Specjaliści z Centrum 05.10.06, 22:41
        a jakies namiary?
        • niepelnosprawni.info Re: Specjaliści z Centrum 06.10.06, 09:32
          Witam

Rzeczywiście ostatnio na forum bywam rzadziej i nie zawsze starcza mi czasu na
          przygotowanie odpowiedzi.
          W praktyce wiele zależy od przyjętych w danym powiecie zasad – spotykałem się z
          bardzo różnymi interpretacjami i rozszerzeniami tych przepisów. Na pewno w
          części powiatów dofinansowanie na likwidacje barier otrzymują osoby niewidome,
          nie wiem jak z epi. To co mogę zaproponować to by wystąpili Państwo w tej
          sprawie z opisem sytuacji i prośbą o interpretacje przepisów do Biura
          Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych (PCPR same często korzystają z
          jego wykładni)
          www.mps.gov.pl/index.php?gid=29
          Poniżej przedstawiam przepisy w tej sprawie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 25 czerwca 2002 r. w
          sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze
          środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

§ 2. Ze środków Funduszu mogą być finansowane w części lub całości następujące
          rodzaje zadań:

4) (4) likwidacja barier architektonicznych, w komunikowaniu się i
          technicznych, w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych,

§ 6. (9) O dofinansowanie ze środków Funduszu zadań, jeżeli ich realizacja
          umożliwi lub w znacznym stopniu ułatwi osobie niepełnosprawnej wykonywanie
          podstawowych, codziennych czynności lub kontaktów z otoczeniem, mogą ubiegać
          się:
          1) na likwidację barier architektonicznych - osoby
          niepełnosprawne, które mają trudności w poruszaniu się, jeżeli są właścicielami
          nieruchomości lub użytkownikami wieczystymi nieruchomości albo posiadają zgodę
          właściciela lokalu lub budynku mieszkalnego, w którym stale zamieszkują,
          2) na likwidację barier w komunikowaniu się i technicznych - osoby
          niepełnosprawne, jeżeli jest to uzasadnione potrzebami wynikającymi z
          niepełnosprawności.

ps. zresztą przyznam, że na tym forum jest kilka osób dysponujących dużą wiedza
          w zakresie uprawnień osób niepełnosprawnych. Pozdrawiam
          ps2. namiar na Centrum: centrum@niepelnosprawni.info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka