Dodaj do ulubionych

Sprawny dojazd

26.09.08, 19:30
Witam!

Chcialam sie was zapytac czy byłaby taka mozliwosc chodzi o dofinansowanie
samochodu z PFronu...Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności(niedosłuch)od
małego i nosze dwa aparaty.Ogólnie mam 25 lat i pracuje juz 3 lata.. czy misie
nalezy dofinansowanie o samochód ??Napiszcie cos wiecej to dla mnie bardzo
ważne dziękuje.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ola.ola2 Re: Sprawny dojazd 27.09.08, 18:31
      z tego co wiem program sie już zakończył, ale misisz zadzwonic do najbliższego oddziału PFRON. O dofinansowanie mogły się starać osoby zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności zawodowej, legitymujące się prawem jazdy kategorii B, posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności lub orzeczenie równoważne, wydane z powodu znacznej dysfunkcji narządu ruchu (obejmującej co najmniej jedną kończynę dolną lub wrodzony brak albo amputacje obu kończyn górnych - co najmniej w obrębie przedramienia),
      dzieci niepełnosprawne do 18 r.ż posiadające ważne orzeczenie o niepełnosprawności lub znaczny stopień niepełnosprawności jeżeli wymagają rehabilitacji leczniczej a jeden z rodziców lub opiekun prawny posiada prawo jazdy kategorii „B”,
      zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności zawodowej, posiadające znaczny stopień niepełnosprawności lub orzeczenie równoważne, które ze względów zdrowotnych nie posiadają prawa jazdy i wymagają opiekuna kierowcy, posiadającego prawo jazdy kategorii B. Trzeba sobie pilnować terminu , dzwonić dopytywać.
    • niepelnosprawni.info Re: Sprawny dojazd 30.09.08, 15:55
      Adresatami pomocy w zakupie samochodu i/lub oprzyrządowania samochodu w ramach
      programu SPRAWNY DOJAZD są:

zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności
      zawodowej, legitymujące się prawem jazdy kategorii B, posiadające ważne
      orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności lub orzeczenie
      równoważne, wydane z powodu znacznej dysfunkcji narządu ruchu (obejmującej co
      najmniej jedną kończynę dolną lub wrodzony brak albo amputacje obu kończyn
      górnych - co najmniej w obrębie przedramienia),

dzieci niepełnosprawne do 18 r.ż posiadające ważne orzeczenie o
      niepełnosprawności lub znaczny stopień niepełnosprawności jeżeli wymagają
      rehabilitacji leczniczej a jeden z rodziców lub opiekun prawny posiada prawo
      jazdy kategorii „B”,

zatrudnione lub uczące się, pełnoletnie osoby niepełnosprawne w wieku aktywności
      zawodowej, posiadające znaczny stopień niepełnosprawności lub orzeczenie
      równoważne, które ze względów zdrowotnych nie posiadają prawa jazdy i wymagają
      opiekuna kierowcy, posiadającego prawo jazdy kategorii B.

więcej szczegółów na temat programu Sprawny dojazd znajdzie Pani na stronie :

www.pfron.org.pl/portal/pl/79/80/Spist_tresci_programu_SPRAWNY_DOJAZDquot.html
      lub w najbliższym oddziale PFRON

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka