madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 09:59 Podejrzenie ogniska hantawirusa na statku wycieczkowym. Nie żyją trzy osoby Podejrzenie wybuchu rzadkiej infekcji wywołanej przez hantawirusy na statku wycieczkowym na Ocean Atlantycki doprowadziło do śmierci trzech osób i hospitalizacji kolejnych pasażerów oraz członków załogi. Sprawę bada Światowa Organizacja Zdrowia we współpracy z władzami Republika Południowej Afryki. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:01 Hantawirusy występują na całym świecie i są przenoszone głównie przez kontakt z wydzielinami zakażonych gryzoni – przede wszystkim ich moczem, kałem lub śliną. Do zakażenia dochodzi najczęściej drogą wziewną, np. podczas sprzątania miejsc zanieczyszczonych przez myszy czy szczury. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:03 Tu pojawia się istotna kwestia, którą często się upraszcza: większość hantawirusów nie przenosi się między ludźmi. Wyjątkiem są niektóre szczepy występujące w Ameryce Południowej. Informacje o możliwej transmisji międzyludzkiej w tym przypadku są na razie niejednoznaczne i wymagają potwierdzenia – to kluczowy element trwającego dochodzenia epidemiologicznego. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:05 Na tym etapie wiele informacji pozostaje niepotwierdzonych, dlatego warto zachować ostrożność w interpretacji. Faktem jest jednak, że mamy do czynienia z rzadkim, potencjalnie śmiertelnym patogenem w specyficznych warunkach – a to zawsze wymaga dokładnego dochodzenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:07 Trzy zgony i podejrzenie zakażenia hantawirusem na statku wycieczkowym Na pokładzie polarnego statku wycieczkowego MV Hondius odnotowano przypadki ciężkiego zakażenia, które według wstępnych informacji może być związane z hantawirusem. Trzy osoby zmarły, a przynajmniej jeden przypadek został potwierdzony laboratoryjnie. Sytuacja jest analizowana przez służby zdrowia publicznego. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:08 Do zakażenia dochodzi najczęściej w wyniku kontaktu z zanieczyszczonym środowiskiem, zwłaszcza w zamkniętych lub słabo wentylowanych przestrzeniach. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:17 Początek choroby często przypomina infekcję grypową, co utrudnia rozpoznanie. Najczęstsze objawy to gorączka, dreszcze, bóle mięśni, silne zmęczenie, bóle głowy oraz dolegliwości żołądkowe Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:19 Zakażenia hantawirusem najczęściej występują w środowisku wiejskim i są związane z kontaktem z gryzoniami. W przypadku MV Hondius sytuacja jest nietypowa, ponieważ dotyczy zamkniętej przestrzeni statku pasażerskiego. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:21 Nie istnieje swoisty lek przeciwwirusowy. Leczenie ma charakter objawowy i obejmuje tlenoterapię, stabilizację ciśnienia krwi, leczenie wspomagające funkcje narządów oraz w ciężkich przypadkach wentylację mechaniczną. Kluczowe znaczenie ma szybkie rozpoznanie choroby i intensywna opieka medyczna. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:22 Hantawirus to rzadkie, ale potencjalnie bardzo groźne zakażenie przenoszone przez gryzonie. Przypadek z pokładu MV Hondius pokazuje, że nawet w zamkniętych i kontrolowanych środowiskach może dojść do ekspozycji na patogeny środowiskowe. Choć ryzyko globalnej epidemii pozostaje niskie, sytuacja podkreśla znaczenie monitorowania chorób odzwierzęcych i kontroli kontaktu człowieka z dziką fauną. Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:25 Droga zakażenia: najczęściej przez wdychanie aerozolu z odchodów, moczu lub śliny zakażonych gryzoni Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 10:26 Powikłania: uszkodzenie nerek (HFRS) lub gwałtowna niewydolność oddechowa (HPS) Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 16.05.26, 21:06 NOROWIRUS NA WYCIECZKOWCU - Interia - 16.05.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 19.05.26, 10:10 WIRUS EBOLA W KONGU - www europe1 - 19.05.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 19.05.26, 10:38 STATEK WYCIECZKOWY HINDUS ZACUMOWAŁ W ROTTERDAMIE - www europe1 - 19.05.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 19.05.26, 15:20 TYSIĄCE LEKARZY Z UKRAINY STRACI PRACĘ - www.tvp.pl - 19.05.2026 Odpowiedz Link
madohora Re: Coś mnie zbiera grypa 21.05.26, 10:37 WIRUS EBOLI W KONGU - www.msn.com.pl - 21.05.2026 Odpowiedz Link