Dodaj do ulubionych

Polskie potrawy w krzyżówce

14.01.24, 22:55
KRZYŻÓWKA POLSKIE POTRAWY
Obserwuj wątek
    • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 15:57
      PIEROGI
      • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 15:58
        BARSZCZ
        • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 15:58
          KARP
          • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 15:59
            FASOLA
            • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 15:59
              PLACEK
              • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 16:00
                RYBA
                • balzack Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 16:00
                  Potrawy
      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:27
        Widzisz mój drogi
        Nadeszła pora na ruskie pierogi
        • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:29
          PIEROGI RUSKIE

składniki na farsz :
          1,400 ziemniaków przed obraniem - 11 średnich sztuk,
          500 g twarogu półtłustego - 2 kostki,
          4 małe cebule,
          5 łyżek oleju,
          1 łyżeczka pieprzu naturalnego lub ognistego
          składniki na ciasto pierogowe :
          4 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
          1 łyżeczka soli drobnej,
          1,5 szklanki wody mocno ciepłej,
          1 łyżka oleju

Na początek do garnka wlać wody soląc ją a następnie dodać umyte i przekrojone na połowę ziemniaki, ugotować je a następnie odlać wodę i je osuszyć pozostawić do ostygnięcia lub można przygotować ziemniaki z dnia poprzedniego. W czasie gdy ziemniaki stygną na patelnię wlać olej rozgrzać go i dodać cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć ją na ładny złocisty kolor, pozostawić do ostygnięcia i przygotować twaróg nie mielić go
          Jak już ziemniaki ostygły wtedy przecisnąć je przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać twaróg z kostki, pieprz oraz wystudzoną usmażoną cebulę. Całość dokładnie za pomocą rąk wymieszać do połączenia się składników w jedną całość
          Gdy już mamy przygotowany farsz wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól drobną wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła następnie ręką wyrabiać do czasu połączenia się wszystkiego w jedną całość, po tym czasie wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Po wyrobieniu odstawić pod przykrytą ściereczką aby ciasto odpoczęło
          Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na dwie części, na stolnicę wysypać mąkę położyć jedną część ciasta zaś drugą pozostawić pod ściereczką aby nie wyschło. Przygotowane ciasto rozwałkować nie za cienko a następnie szklanką wycinać kółka
          Każde wycięte kółko brać do ręki rozpłaszczyć je na cieńsze, nakładać solidną łyżkę przygotowanego farszu i sklejać według swego gustu formując pieroga. Uformowane wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce. Bardzo ważne jest aby było dużo farszu wtedy pierogi po ugotowaniu nie będą płaskie
          Gdy już kończymy lepienie pierogów, wtedy na gaz wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania się. Jak już woda się zagotuje wkładać pierogi w zależności od wielkości garnka ( ja wkładam po 10 sztuk ). Od czasu wypłynięcia na wierzch zagotować na wolnym ogniu przez pięć minut, po tym czasie wyciągać gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej na talerz pilnując tego aby nie leżał jeden na drugim ponieważ się posklejają
          Gotowe pierogi ruskie podałam tak jak lubimy najbardziej a mianowicie z podsmażoną cebulką i słoniną na ładny rumiany kolor. Każdy może podawać pierogi z czym lubi i jak lubi nie muszą to być pierogi ruskie farsz może być dowolny, najważniejsze jest umieć dobrze przygotować ciasto na pierogi ponieważ źle zrobione nie będzie elastyczne lecz mocno twarde nawet po ugotowaniu. Mój przepis oczywiście nie chwaląc się pierogi aż rozpływają się w ustach dlatego serdecznie polecam
          • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:30
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Ruskie.jpg/330px-Ruskie.jpg
            • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:31
              Kto to wymyślił chyba był szalony
              Wszak wszyscy jemy barszczyk czerwony
              • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:32
                BARSZCZ UKRAIŃSKI

1,7 litra bulionu
                0,5 szklanki przecieru pomidorowego
                2 duże buraki czerwone
                3 ziemniaki
                1 duża marchewka
                1 pietruszka
                1 cebula
                1 ząbek czosnku
                1/3 pora
                1 puszka białej fasoli
                sok z połowy cytryny
                100 ml śmietanki 18 %
                1,5 łyżki masła
                1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
                sól i pieprz do smaku

Barszcz przygotowałam na intensywnym bulionie z warzyw korzeniowych oraz skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżego lubczyku. Bulion możecie przygotować dzień wcześniej, także z dodatkiem innego rodzaju mięsa. W wersji wege przygotujcie intensywny wywar warzywny.
                Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
                * Pod koniec pieczenia sprawdźmy widelcem czy są już dobrze upieczone.
                Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę i por szklimy na maśle, a następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 2 minut
                * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
                Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone upieczone buraczki, przecier pomidorowy oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Barszcz ściągamy z palnika i zabielamy go zahartowaną gorącym bulionem śmietanką.
                • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:33
                  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Barszcz%2C_Huta.jpg/330px-Barszcz%2C_Huta.jpg
                  • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:34
                    Ależ nie mów tego nikomu
                    Takiego karpia robiłam dziś w domu
                    • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:36
                      KARP PO ŻYDOWSKU

karp, około1,5 kg
                      włoszczyzna, pęczek
                      rodzynki, garść
                      żelatyna, 1 torebka
                      cytryna, 0,5
                      białko, 1 szt.
                      przyprawy:pieprz,liść laurowy,żiele angielskie, do smaku
                      kostka rosołowa, 1 szt.
                      cebula, 3 -4 szt.
                      sól,cukier,vegeta, do smaku

Karpia myjemy,odcinamy ogon,głowę,kroimy w dzwonka,skrapiamy sokiem z cytryny,odstawiamy.
                      Warzywa obieramy,myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy 4 szklankami wody,dodajemy dzwonka karpia, przyprawy do smaku,kostkę rosołową,gotujemy około 15 min.
                      Karpia wyjmujemy,dodajemy resztki rybne ( głowę płetwy, ogon). Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 35 minut.
                      Cebulę kroimy w kostkę,parzymy w małej części wywaru,odstawiamy.
                      Ubijamy białko,dodajemy do schłodzonego wywaru,gotujemy.
                      Przecedzamy wszystko,dodajemy rodzynki,żelatynę.Mieszamy,odstawiamy do przestygnięcia.
                      Dzwonka karpia posypujemy pokrojoną i sparzoną cebulą,zalewamy chłodną,płynną galaretą
                      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:36
                        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Gefilte_Fish.jpg/375px-Gefilte_Fish.jpg
                        • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:38
                          Wcale leniwa nie byłam
                          Już fasolkę zamoczyłam
                          • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:39
                            FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasola biała i czerwona, 3 puszki
                            cebula
                            kiełbasa
                            smalec
                            koncentrat pomidorowy
                            musztarda
                            majeranek
                            papryka mielona słodka i ostra
                            sól, pieprz

Robię fasolkę po bretońsku z fasolki z puszki: 2 puszki białej i 1 puszka czerwonej. Dzięki temu czas przygotowania potrawy wynosi góra 30 minut. To ważne, kiedy wracamy z pracy, nie mamy nic na obiad, a jesteśmy głodni smile Wszystkie fasolki razem z płynem wlałam do garnka, dodałam 1,5 szklanki wody, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, paprykę słodką i ostrą, szczyptę cukru. Podsmażyłam kiełbasę i 2 cebule, kiedy były gotowe, dodałam do fasolki. Na tej samej patelni (nie wygłupiajmy się z myciem po smażeniu kiełbasy, przezcież to ta sama potrawa) zrobiłam zasmażkę z 1/5 kostki smalcu i ok. 6 łyżek mąki. Co jakiś czas mieszałam i kiedy była koloru piaskowego dodałam (ostrożnie!) do gotującej się fasolki.
                            • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:39
                              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-.png/330px-00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-.png
                              • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:41
                                Po węgiersku lubię placek
                                Robię sobie taki czasem
                                • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:42
                                  PLACEK PO WĘGIERSKU

Placki:
                                  ok. 800g ziemniaków
                                  1 jajko
                                  ok. 3 łyżki mąki pszennej
                                  3 łyżki mleka
                                  sól do smaku
                                  olej do smażenia
                                  Gulasz:
                                  ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki
                                  listek laurowy
                                  3 kulki ziela angielskiego
                                  sól, pieprz do smaku
                                  1 łyżeczka majeranku
                                  1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                  1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
                                  szczypta papryki ostrej w proszku
                                  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Obsmażyłam je na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka. Dolałam tyle wody, aby wyrównać poziom z mięsem. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, roztarty majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku. Przyprawiłąm do smaku solą i pieprzem. Mięso zagotowałam. Dodałam koncentrat i dusiłam mięso do miękkości. Na koniec zagęściłam gulasz mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dusiłam mięso jeszcze kilka minut. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Dodałam do nich jajko, sól, mąkę o mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na małej patelni rozgrzałam trochę oleju i nałożyłam porcję ciasta ziemniaczanego, rozsmarowując je na wielkość całej patelni, tak aby wyszedł jeden duży placek jak naleśnik. Placek smażyłam na złoty kolor i przekręcałam go na drugą stronę. Z kolejnymi plackami robiłam tak samo. Z podanych proporcji wyszły mi trzy placki. Na każdy placek na jedną jego połowę nakładałam porcję gulaszu i placek składałam na pół. Gdyby nie chciał się trzymać w tej pozycji, można spiąć wykałaczką.
                                  • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:42
                                    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Nowy_Sacz_potato_pancacke.jpg/330px-Nowy_Sacz_potato_pancacke.jpg
                                    • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:46
                                      Jak mam powiedzieć dziecku
                                      Że smaczna jest ryba po grecku
                                      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:48
                                        RYBA PO GRECKU

Składniki na warzywa do ryby:
                                        3 duże marchewki
                                        1 pietruszka
                                        1 średni seler
                                        3 duże cebule
                                        4 łyżki koncentratu pomidorowego
                                        sól, pieprz do smaku
                                        cukier
                                        papryka słodka mielona
                                        2 łyżki octu lub sok z jednej cytryny
                                        szklanka wody
                                        4 łyżki oleju
                                        Ryba:
                                        6 – 8 filetów z ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) 60-80 dkg
                                        olej do smażenia ryb
                                        sól, pieprz do smaku

Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące, przyprawiamy i smażymy na rumiano na oleju. Odkładamy na bok.
                                        Przygotowujemy warzywa.
                                        Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler i pietruszkę. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
                                        eraz wykładamy rybę i warzywa warstwami do miski. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec gotową rybę wkładamy do lodówki. Postoi 2-3 dni w chłodzie, będzie smaczniejsza.
      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:49
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Ryba_po_grecku.jpg/330px-Ryba_po_grecku.jpg
      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:50
        A ta krzyżówka była tak dla zabawy
        Na nasze, tradycyjne potrawy.
      • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:51
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Gefilte_fish_-_step_20_%28Anschnitt_3%29.JPG/375px-Gefilte_fish_-_step_20_%28Anschnitt_3%29.JPG
    • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:26
      Ta krzyżówka już za nami
      I ten żart z potrawami
    • madohora Re: Polskie potrawy w krzyżówce 16.01.24, 18:50
      To były te najbardziej polskie potrawy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka