arnold7 24.08.06, 22:35 bi.gazeta.pl/o/a/forum/501/0/501014.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 08:30 U "onych" cało masa naszych U nos cało masa "uonych" Multikulti ;-) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:19 co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów i histeryczny szowinista? ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link
slezan Re: My i oni 25.08.06, 10:22 Granica między Bawarią a Badenią-Wirtembergią też dzieli ludzi na lepszych i gorszych? Jesteś przeciwnikiem wszelkiej tożsamości? Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:26 nie, ale w przypadku arnolda widać, że ma chłopak problem, który go bardzo męczy. :) Odpowiedz Link
slezan Re: My i oni 25.08.06, 10:34 Wielu Ślązaków i Zagłębiaków irytują medialne kwiatki jak "Sosnowiec na Śląsku" (ale za to Ustroń Śląski na Podbeskidziu). Odpowiedz Link
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:39 Mnie tam podkreślanie różnic i odrebności nie razi. Bardziejboję się ujednolicania na siłę. Odróżnianie się samo w sobie nie jest złe, gorzej kiedy zaczyna się je wartościować. p.s. a wiecie, że kiedy tworzono "Górnośląski Związek Metropolitalny" najwięcej zastzreżeń do nazwy miały władze Sosnowca i Dąbrowy Górniczej? Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:44 przecież nie można także na siłę oddzielać się geograficznie i mentalnie od takiego właśnie Sosnowca, itd tylko dlatego, że "kiedyś...". bo jeśli dla kogoś historyczny podział jest tak istotny dziś, to może powinien także postulować zmianę nazw miast i wsi na te sprzed 100-700 lat? wkońcu jak tradycja, to na maxa! Odpowiedz Link
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:47 A ja tak jakoś czuję się "u nich" jak jestem za rzeką ;-))) I mentalnośc nie ta :-))) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:50 :))) możesz tak mieć, choć nie wiem czy ta inna mentalność aż tak się rzuca w oczy... jednak chyba nie spluwasz z niesmakiem co chwilę dlatego, ze jesteś "u nich", bo musiałbyś to robić wszędzie poza swoją małą domowiną. Odpowiedz Link
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:53 spokojnie, spokojnie - to, że czuję, że jestem poza swoim małym światem, nie znaczy, że muszę zaraz spluwać ... Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:58 to uproszczenie. ale dyskomfort odczuwasz? bo ja nie. i nie odczuwam go nigdzie gdziekolwiek się znajdę. owszem, ludzie są różni, inaczej płynie ich życiowy czas, itd, ale nigdy nie miałem z tym jakiegoś problemu powodującego niepewność czy niechęć. Odpowiedz Link
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 11:14 dlaczego mam zaraz odczuwać dyskomfort? powiedziałem coś takiego? Homo sum et humani nil a me alienum puto - raczej odczuwam coś na wzór kompleksu wyższości - wredne to i paskudne, przyznaję, ale cóż... tak już mam :- ) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 25.08.06, 11:20 skoro tak, to gdzie czujesz się wrednie i paskudnie z powodu kompleksu niższości, bo niewątpliwie jest (są?) takie miejsce (-a)? Odpowiedz Link
soso3 Re: My i oni 25.08.06, 11:25 sss9 napisał: > skoro tak, to gdzie czujesz się wrednie i paskudnie z powodu kompleksu > niższości, bo niewątpliwie jest (są?) takie miejsce (-a)? W kuchni moich znajomych ... Mają po remoncie, a ja przed ... Odpowiedz Link
tow.stalin Re: My i oni 25.08.06, 14:06 soso3 napisał: > Mnie tam podkreślanie różnic i odrebności nie razi. Bardziejboję się > ujednolicania na siłę. > Odróżnianie się samo w sobie nie jest złe, gorzej kiedy zaczyna się je > wartościować. > p.s. a wiecie, że kiedy tworzono "Górnośląski Związek Metropolitalny" najwięcej > > zastzreżeń do nazwy miały władze Sosnowca i Dąbrowy Górniczej? no patrz, a jeden taki na silesianie pisał, że gorole chcą być ślązakami (min. poprzez podstępne dokonowyanie slubów z rodowitymi ślązaczkami)... Odpowiedz Link
stefan_ems Re: My i oni 28.08.06, 20:08 sss9 napisał: > co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów > i histeryczny szowinista? > ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych. A w którym miejscu te podziały na lepszych i gorszych? Niczego takiego na mapie nie zauważyłem. Odpowiedz Link
settembrini Re: My i oni 28.08.06, 20:19 jak widac, czasem swoje uprzedzenia do okreslonego nicka nalezy podbudowac imaginacja, wyobrazeniem o tym, czego w poscie nie napisano, ale na pewno tam jest :) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 29.08.06, 08:22 czasem wystarczy wziąć pod uwagę większą część twórczośi, aby zorientować się jaki mol gryzie autora. ale można też śląskim zwyczajem machać "grecką faną" i zadawać infantylne pytania. co, kto lubi. :) czasem myślę, że dla niektórych "lepszych" prawdziwym szczęściem byłoby zamieszkanie za tą iluzoryczną granicą - wtedy każdego dnia rozpierałaby ich duma i jak widać tak potrzebne im poczucie wyższości z bycia z "innej gliny". Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 17:30 Pan powienien przestac oceniac innych po sobie, to sie robi nudne, a tez nie chcemy tu powtorki z Silesiany, bo zalozycielowi i uczestnikom nie zalezy chyba na samym nabijaniu licznika, w ktorym pan sie tam wyspecjalizowal. Jak pan nie ma do wniesienia w danej chwili nic poza obsobista wycieczka, to chyba warto nauczyc sie, jak zapanowac nad checia klepania w klawiature kiedy i gdzie popadnie. Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 29.08.06, 17:53 a cóż to za "nie chcemy"? w czyim imieniu Arnoldzik to spłodził? azaliż jest już Arnoldzik głosem narodu? :) "nabijanie licznika"... ech, pewnie dlatego odblokowałeś mi możliwość pisania na pewnym zdychającym forum. ale dobrze, skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia - daj przykład i nie klep. Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 18:06 forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540807.html?x=1375988 Dostapil pan zaszczytu bycia dopuszczonym do jednego z for z gwiazdka? Ciekawe, ktory z administratorow to zrobil, ich lista jest spora, a ja w to nie ingeruje:) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 29.08.06, 18:17 :))) ale kiedy mnie blokowałeś piałeś o tym na innym prowincjonalnym forum tak, jakbyś wygrał z Goliatem w bierki. zapomniałeś czy palnąłeś się kijem od "greckiej flagi"? Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 18:37 Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo smutno:) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 29.08.06, 19:45 arnold7 napisał: > Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo smutno > :) > musiał to zablokowanie bardzo przeżyć, zwłaszcza, że ilość jego postów na twoim forum wynosi "0", ale chyba nie męczył się bardziej od ciebie - najpierw przygarnąłeś oplusia (pewnie z powodu samotności) i to ty pokajałeś się i przyczłapałeś zbolały z powrotem na Silesianę. :))) ale, tak między nami - mam to gdzieś. :) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 20:03 sss9 napisał: > arnold7 napisał: > > > Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo > smutno > > :) > > > musiał to zablokowanie bardzo przeżyć, zwłaszcza, że ilość jego postów na twoim > forum wynosi "0", Akurat nie 0, ale pan i tak nie zrozumial zartu z zabanowaniem was obu. ale chyba nie męczył się bardziej od ciebie - najpierw > przygarnąłeś oplusia (pewnie z powodu samotności) i to ty pokajałeś się i > przyczłapałeś zbolały z powrotem na Silesianę. :))) Cos sie panu pokrecilo? > ale, tak między nami - mam to gdzieś. :) Co widac:) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni 29.08.06, 20:17 :))) nie, nic się nie pokręciło. w każdym razie nie mnie. ale skoro postanowiłeś się żegnac z Silesianą do końca życia... przyjrzyj się jednak baczniej swojemu podobieństwu do ballesta - jest uderzające. :) a teraz daj przykład nie klepania bez sensu, bo jak do tej pory nie udało ci się. Odpowiedz Link
braid Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 12:37 Ciekawe czy wystepuje jakas "zauwazalna" roznica miedzy "Gorolami" mieszkajacymi na Gornym Slasku i tymi spoza ? ;))) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 12:42 nie wiesz? ci spoza GŚ mają gorszą infrastrukturę, inną mentalność i w ogóle i w szczególe muszą czuć się gorsi. taka Karma. :) Odpowiedz Link
tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 14:04 a ja siuuurrrr, ciepłym moczem na te wypociny... :) panowie, niech tam sobie arni pielęgnuje swoją paranoje, wolno mu też wszędzie widzieć podziały. spójżcie też na to troche z jego strony: np. taki tyłek. prawda, tyłek też jest podzielony wielką granicą na dwa półdupki i jak wiadomo, jeden półdupek jest lepszy od drugiego. myśle, że w kwestii, który półdupek jest lepszy, pracowitszy, antykomunistyczny i bardziej katolicki, powienien wypowiedzieć się największy na śląsku spec od kału i tych spraw, czyli aVII :) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 17:13 I kto by pomyslal, ze mapka z fragmentem granicy miedzy Slaskiem a Malopolska i z dwoma napisami, ktore ulatwiaja obserwatorowi okreslic, gdzie mieszkamy my, mieszkancy Slaska, a gdzie oni, mieszkancy Malopolski, wywola az tak histeryczna reakcje towariszcza. Ciekawe, z jakiego powodu - moze na tej mapce jest cos, czego nie dostrzegaja inni? Czy towariszcz napisze, co tak wzburzylo jego zaglebiowska dusze? Odpowiedz Link
tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 11:24 arnold7 napisał: > I kto by pomyslal, ze mapka z fragmentem granicy miedzy Slaskiem a Malopolska i > > z dwoma napisami, ktore ulatwiaja obserwatorowi okreslic, gdzie mieszkamy my, > mieszkancy Slaska, a gdzie oni, mieszkancy Malopolski, wywola az tak > histeryczna reakcje towariszcza. Ciekawe, z jakiego powodu - moze na tej mapce > jest cos, czego nie dostrzegaja inni? Czy towariszcz napisze, co tak wzburzylo > jego zaglebiowska dusze? no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym stadium delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają oni "zagłębiowską duszę" - chyba kompletnie się już pogubiłeś, czy to coś na tej "mapce" to "granica" z zagłębiem czy z małopolską :) p.s. napisz prosze, że historycznie zagłebie to małopolska, bo min. tutejsze ziemie należały kilkaset lat temu do biskupów krakowskich. chętnie odpowiem na taki post :) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 15:15 tow.stalin napisała: > no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym stadium > > delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają > oni "zagłębiowską duszę" Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl mnie z listy uczestnikow. Mozesz jeszcze temu panu wyjansnic, ze w tym, iz mieszkancy tej czesci Malopolski moga posiadac zaglebiowska dusze, nie ma zadnej sprzecznosci. Odpowiedz Link
tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 15:43 arnold7 napisał: > tow.stalin napisała: > > > no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym > stadium > > > > delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają > > oni "zagłębiowską duszę" > > Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl > mnie z listy uczestnikow. Mozesz jeszcze temu panu wyjansnic, ze w tym, iz > mieszkancy tej czesci Malopolski moga posiadac zaglebiowska dusze, nie ma > zadnej sprzecznosci. > > hahaha, arni to jak: "granica" na tej "mapie" dotyczy granicy z małopolską, czy z zagłębiem? aha, czekam też z niecierpliwością na posta, że zagłebie to część małopolski z tej racji, że biskupi krakowscy posiadali te zeimie kilkaset lat temu :) Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 20:01 o, ratunku Arnold! znowu? co miesiąc-dwa to samo? napij się tyskiego i przestań się mazać. p.s. kiedy już będziesz obrażony opuszczał swoje forum, nie zapomnij się wykreślić. ;) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 20:54 Pan mnie tu nie zapraszal, wiec morda w kubel. Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 21:40 gratuluję klaunie. nie będę ci pisał czego, bo ty tego nie masz i nie będziesz miał, więc po co masz żałować. :) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 22:09 Pisz dalej, "swietnie" sie wpisujesz w konwencje tego, czym mialo byc to forum:) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 07.09.06, 12:58 "co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów i histeryczny szowinista? ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych." Odpowiedz Link
sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 07.09.06, 13:51 wszystkim się zdawało, a to echo grało: "Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl mnie z listy uczestnikow". Odpowiedz Link
tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 08.09.06, 08:00 > Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl > mnie z listy uczestnikow. ooo, nie tylko balciu ma takie smarkate zagrywki. jak ci się nie podoba poziom forum (chodzi pewnie o "poziom" wątku pt. "my i oni") to zabieraj swoje zabawki i sru do innej piaskownicy, zamiast dramatycznie rozdzierać koszule i wystawiać nieosłonioną pierś na ciosy "onych" :) Odpowiedz Link
arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 17:17 braid napisał: > Ciekawe czy wystepuje jakas "zauwazalna" roznica miedzy > "Gorolami" mieszkajacymi na Gornym Slasku i tymi spoza ? ;))) Jest miedzy innymi taka, jak miedzy mieszkancami Czech i Moraw - zajmuja inna przestrzen w tym samym czasie. To chyba zauwazalna roznica. Odpowiedz Link