24.08.06, 22:35
bi.gazeta.pl/o/a/forum/501/0/501014.jpg
Obserwuj wątek
    • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 08:30
      U "onych" cało masa naszych
      U nos cało masa "uonych"
      Multikulti ;-)
      • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:19
        co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów
        i histeryczny szowinista?
        ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych.
        • slezan Re: My i oni 25.08.06, 10:22
          Granica między Bawarią a Badenią-Wirtembergią też dzieli ludzi na lepszych i
          gorszych? Jesteś przeciwnikiem wszelkiej tożsamości?
          • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:26
            nie, ale w przypadku arnolda widać, że ma chłopak problem, który go bardzo męczy. :)
            • slezan Re: My i oni 25.08.06, 10:34
              Wielu Ślązaków i Zagłębiaków irytują medialne kwiatki jak "Sosnowiec na Śląsku"
              (ale za to Ustroń Śląski na Podbeskidziu).
              • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:39
                Mnie tam podkreślanie różnic i odrebności nie razi. Bardziejboję się
                ujednolicania na siłę.
                Odróżnianie się samo w sobie nie jest złe, gorzej kiedy zaczyna się je
                wartościować.
                p.s. a wiecie, że kiedy tworzono "Górnośląski Związek Metropolitalny" najwięcej
                zastzreżeń do nazwy miały władze Sosnowca i Dąbrowy Górniczej?
                • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:44
                  przecież nie można także na siłę oddzielać się geograficznie i mentalnie od
                  takiego właśnie Sosnowca, itd tylko dlatego, że "kiedyś...". bo jeśli dla kogoś
                  historyczny podział jest tak istotny dziś, to może powinien także postulować
                  zmianę nazw miast i wsi na te sprzed 100-700 lat? wkońcu jak tradycja, to na maxa!
                  • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:47
                    A ja tak jakoś czuję się "u nich" jak jestem za rzeką ;-))) I mentalnośc nie
                    ta :-)))
                    • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:50
                      :))) możesz tak mieć, choć nie wiem czy ta inna mentalność aż tak się rzuca w
                      oczy... jednak chyba nie spluwasz z niesmakiem co chwilę dlatego, ze jesteś "u
                      nich", bo musiałbyś to robić wszędzie poza swoją małą domowiną.
                      • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 10:53
                        spokojnie, spokojnie - to, że czuję, że jestem poza swoim małym światem, nie
                        znaczy, że muszę zaraz spluwać ...
                        • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 10:58
                          to uproszczenie. ale dyskomfort odczuwasz? bo ja nie. i nie odczuwam go nigdzie
                          gdziekolwiek się znajdę. owszem, ludzie są różni, inaczej płynie ich życiowy
                          czas, itd, ale nigdy nie miałem z tym jakiegoś problemu powodującego niepewność
                          czy niechęć.
                          • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 11:14
                            dlaczego mam zaraz odczuwać dyskomfort? powiedziałem coś takiego?
                            Homo sum et humani nil a me alienum puto - raczej odczuwam coś na wzór
                            kompleksu wyższości - wredne to i paskudne, przyznaję, ale cóż... tak już mam :-
                            )
                            • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 11:20
                              skoro tak, to gdzie czujesz się wrednie i paskudnie z powodu kompleksu
                              niższości, bo niewątpliwie jest (są?) takie miejsce (-a)?
                              • soso3 Re: My i oni 25.08.06, 11:25
                                sss9 napisał:

> skoro tak, to gdzie czujesz się wrednie i paskudnie z powodu kompleksu
                                > niższości, bo niewątpliwie jest (są?) takie miejsce (-a)?

W kuchni moich znajomych ... Mają po remoncie, a ja przed ...
                                • sss9 Re: My i oni 25.08.06, 11:32
                                  no to ja też poczułem właśnie wyższość. ;)))
                • tow.stalin Re: My i oni 25.08.06, 14:06
                  soso3 napisał:

> Mnie tam podkreślanie różnic i odrebności nie razi. Bardziejboję się
                  > ujednolicania na siłę.
                  > Odróżnianie się samo w sobie nie jest złe, gorzej kiedy zaczyna się je
                  > wartościować.
                  > p.s. a wiecie, że kiedy tworzono "Górnośląski Związek Metropolitalny"
                  najwięcej
                  >
                  > zastzreżeń do nazwy miały władze Sosnowca i Dąbrowy Górniczej?

no patrz, a jeden taki na silesianie pisał, że gorole chcą być ślązakami (min.
                  poprzez podstępne dokonowyanie slubów z rodowitymi ślązaczkami)...
        • stefan_ems Re: My i oni 28.08.06, 20:08
          sss9 napisał:

> co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów
          > i histeryczny szowinista?
          > ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych.

A w którym miejscu te podziały na lepszych i gorszych? Niczego takiego na mapie
          nie zauważyłem.
          • settembrini Re: My i oni 28.08.06, 20:19
            jak widac, czasem swoje uprzedzenia do okreslonego nicka nalezy podbudowac
            imaginacja, wyobrazeniem o tym, czego w poscie nie napisano, ale na pewno tam
            jest :)
            • sss9 Re: My i oni 29.08.06, 08:22
              czasem wystarczy wziąć pod uwagę większą część twórczośi, aby zorientować się
              jaki mol gryzie autora. ale można też śląskim zwyczajem machać "grecką faną" i
              zadawać infantylne pytania.
              co, kto lubi. :)
              czasem myślę, że dla niektórych "lepszych" prawdziwym szczęściem byłoby
              zamieszkanie za tą iluzoryczną granicą - wtedy każdego dnia rozpierałaby ich
              duma i jak widać tak potrzebne im poczucie wyższości z bycia z "innej gliny".
              • arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 17:30
                Pan powienien przestac oceniac innych po sobie, to sie robi nudne, a tez nie
                chcemy tu powtorki z Silesiany, bo zalozycielowi i uczestnikom nie zalezy chyba
                na samym nabijaniu licznika, w ktorym pan sie tam wyspecjalizowal. Jak pan nie
                ma do wniesienia w danej chwili nic poza obsobista wycieczka, to chyba warto
                nauczyc sie, jak zapanowac nad checia klepania w klawiature kiedy i gdzie popadnie.

• sss9 Re: My i oni 29.08.06, 17:53
                  a cóż to za "nie chcemy"? w czyim imieniu Arnoldzik to spłodził? azaliż jest już
                  Arnoldzik głosem narodu? :)
                  "nabijanie licznika"... ech, pewnie dlatego odblokowałeś mi możliwość pisania na
                  pewnym zdychającym forum.
                  ale dobrze, skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia - daj przykład i nie klep.
                  • arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 18:06
                    forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540807.html?x=1375988
                    Dostapil pan zaszczytu bycia dopuszczonym do jednego z for z gwiazdka? Ciekawe,
                    ktory z administratorow to zrobil, ich lista jest spora, a ja w to nie ingeruje:)
                    • sss9 Re: My i oni 29.08.06, 18:17
                      :))) ale kiedy mnie blokowałeś piałeś o tym na innym prowincjonalnym forum tak,
                      jakbyś wygrał z Goliatem w bierki.
                      zapomniałeś czy palnąłeś się kijem od "greckiej flagi"?
                      • arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 18:37
                        Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo smutno:)

• sss9 Re: My i oni 29.08.06, 19:45
                          arnold7 napisał:

> Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo smutno
                          > :)
                          >
                          musiał to zablokowanie bardzo przeżyć, zwłaszcza, że ilość jego postów na twoim
                          forum wynosi "0", ale chyba nie męczył się bardziej od ciebie - najpierw
                          przygarnąłeś oplusia (pewnie z powodu samotności) i to ty pokajałeś się i
                          przyczłapałeś zbolały z powrotem na Silesianę. :)))
                          ale, tak między nami - mam to gdzieś. :)
                          • arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 20:03
                            sss9 napisał:

> arnold7 napisał:
                            >
                            > > Szczerze mowiac musialem kogos dodac miszczowi do pary, zeby mu nie bylo
                            > smutno
                            > > :)
                            > >
                            > musiał to zablokowanie bardzo przeżyć, zwłaszcza, że ilość jego postów na twoim
                            > forum wynosi "0",

Akurat nie 0, ale pan i tak nie zrozumial zartu z zabanowaniem was obu.

ale chyba nie męczył się bardziej od ciebie - najpierw
                            > przygarnąłeś oplusia (pewnie z powodu samotności) i to ty pokajałeś się i
                            > przyczłapałeś zbolały z powrotem na Silesianę. :)))

Cos sie panu pokrecilo?

> ale, tak między nami - mam to gdzieś. :)

Co widac:)
                            • sss9 Re: My i oni 29.08.06, 20:17
                              :))) nie, nic się nie pokręciło. w każdym razie nie mnie. ale skoro postanowiłeś
                              się żegnac z Silesianą do końca życia...
                              przyjrzyj się jednak baczniej swojemu podobieństwu do ballesta - jest uderzające. :)
                              a teraz daj przykład nie klepania bez sensu, bo jak do tej pory nie udało ci się.
                              • arnold7 Re: My i oni 29.08.06, 20:24
                                Pan nie doczytal czy pan udaje?
    • braid Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 12:37
      Ciekawe czy wystepuje jakas "zauwazalna" roznica miedzy
      "Gorolami" mieszkajacymi na Gornym Slasku i tymi spoza ? ;)))
      • sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 12:42
        nie wiesz? ci spoza GŚ mają gorszą infrastrukturę, inną mentalność i w ogóle i w
        szczególe muszą czuć się gorsi. taka Karma. :)
        • tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 14:04
          a ja siuuurrrr, ciepłym moczem na te wypociny... :)

panowie, niech tam sobie arni pielęgnuje swoją paranoje, wolno mu też wszędzie
          widzieć podziały. spójżcie też na to troche z jego strony: np. taki tyłek.
          prawda, tyłek też jest podzielony wielką granicą na dwa półdupki i jak wiadomo,
          jeden półdupek jest lepszy od drugiego. myśle, że w kwestii, który półdupek
          jest lepszy, pracowitszy, antykomunistyczny i bardziej katolicki, powienien
          wypowiedzieć się największy na śląsku spec od kału i tych spraw, czyli aVII :)
          • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 17:13
            I kto by pomyslal, ze mapka z fragmentem granicy miedzy Slaskiem a Malopolska i
            z dwoma napisami, ktore ulatwiaja obserwatorowi okreslic, gdzie mieszkamy my,
            mieszkancy Slaska, a gdzie oni, mieszkancy Malopolski, wywola az tak
            histeryczna reakcje towariszcza. Ciekawe, z jakiego powodu - moze na tej mapce
            jest cos, czego nie dostrzegaja inni? Czy towariszcz napisze, co tak wzburzylo
            jego zaglebiowska dusze?
            • tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 11:24

arnold7 napisał:

> I kto by pomyslal, ze mapka z fragmentem granicy miedzy Slaskiem a Malopolska
              i
              >
              > z dwoma napisami, ktore ulatwiaja obserwatorowi okreslic, gdzie mieszkamy my,
              > mieszkancy Slaska, a gdzie oni, mieszkancy Malopolski, wywola az tak
              > histeryczna reakcje towariszcza. Ciekawe, z jakiego powodu - moze na tej
              mapce
              > jest cos, czego nie dostrzegaja inni? Czy towariszcz napisze, co tak
              wzburzylo
              > jego zaglebiowska dusze?

no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym stadium
              delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają
              oni "zagłębiowską duszę" - chyba kompletnie się już pogubiłeś, czy to coś na
              tej "mapce" to "granica" z zagłębiem czy z małopolską :)

p.s. napisz prosze, że historycznie zagłebie to małopolska, bo min. tutejsze
              ziemie należały kilkaset lat temu do biskupów krakowskich. chętnie odpowiem na
              taki post :)
              • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 15:15
                tow.stalin napisała:

> no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym
                stadium
                >
                > delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają
                > oni "zagłębiowską duszę"

Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl
                mnie z listy uczestnikow. Mozesz jeszcze temu panu wyjansnic, ze w tym, iz
                mieszkancy tej czesci Malopolski moga posiadac zaglebiowska dusze, nie ma
                zadnej sprzecznosci.
                • tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 15:43

arnold7 napisał:

> tow.stalin napisała:
                  >
                  > > no wreszcie przeczytałem coś tam nabredził :) mała dygresyjka: w jednym
                  > stadium
                  > >
                  > > delirki piszesz o "mieszkańcach małopolski" a w drugim o tym, że mają
                  > > oni "zagłębiowską duszę"
                  >
                  > Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl
                  > mnie z listy uczestnikow. Mozesz jeszcze temu panu wyjansnic, ze w tym, iz
                  > mieszkancy tej czesci Malopolski moga posiadac zaglebiowska dusze, nie ma
                  > zadnej sprzecznosci.
                  >
                  >

hahaha, arni to jak: "granica" na tej "mapie" dotyczy granicy z małopolską, czy
                  z zagłębiem?

aha, czekam też z niecierpliwością na posta, że zagłebie to część małopolski z
                  tej racji, że biskupi krakowscy posiadali te zeimie kilkaset lat temu :)
                • sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 20:01
                  o, ratunku Arnold! znowu? co miesiąc-dwa to samo? napij się tyskiego i przestań
                  się mazać.

p.s. kiedy już będziesz obrażony opuszczał swoje forum, nie zapomnij się wykreślić.
                  ;)
                  • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 20:54
                    Pan mnie tu nie zapraszal, wiec morda w kubel.
                    • sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 21:40
                      gratuluję klaunie. nie będę ci pisał czego, bo ty tego nie masz i nie będziesz
                      miał, więc po co masz żałować. :)
                      • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 06.09.06, 22:09
                        Pisz dalej, "swietnie" sie wpisujesz w konwencje tego, czym mialo byc to forum:)
                        • sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 07.09.06, 08:26
                          "morda w kubeł" :)
                          • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 07.09.06, 12:58
                            "co na forum o nazwie Commonwealth of Silesia robi chorobliwy miłośnik podziałów
                            i histeryczny szowinista?
                            ano branzluje się mapką z dzieleniem ludzi na lepszych i gorszych."
                            • sss9 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 07.09.06, 13:51
                              wszystkim się zdawało, a to echo grało:
                              "Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl
                              mnie z listy uczestnikow".
                • tow.stalin Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 08.09.06, 08:00
                  > Wybacz Some, ale jesli taki poziom to ma byc norma na tym forum, to wykresl
                  > mnie z listy uczestnikow.

ooo, nie tylko balciu ma takie smarkate zagrywki. jak ci się nie podoba poziom
                  forum (chodzi pewnie o "poziom" wątku pt. "my i oni") to zabieraj swoje zabawki
                  i sru do innej piaskownicy, zamiast dramatycznie rozdzierać koszule i wystawiać
                  nieosłonioną pierś na ciosy "onych" :)
      • arnold7 Re: My i oni - roznorodnosc "Goroli" 25.08.06, 17:17
        braid napisał:

> Ciekawe czy wystepuje jakas "zauwazalna" roznica miedzy
        > "Gorolami" mieszkajacymi na Gornym Slasku i tymi spoza ? ;)))

Jest miedzy innymi taka, jak miedzy mieszkancami Czech i Moraw - zajmuja inna
        przestrzen w tym samym czasie. To chyba zauwazalna roznica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka