Dodaj do ulubionych

Dzień Ojca

• madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:12
      1. „Mój ojciec dał mi najwspanialszy prezent, jaki można dać drugiej osobie. Wierzył we mnie”. -
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:13
      5. „Jakość ojca można dostrzec w celach, marzeniach i aspiracjach, jakie wyznacza nie tylko sobie, ale także swojej rodzinie”. - Reeda Markhama
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:15
      9. „Nie przychodzi mi na myśl żadna potrzeba w dzieciństwie tak silna jak potrzeba ochrony ze strony ojca”. - Zygmunt Freud
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:16
      13. „Ojciec dziewczynki jest pierwszym mężczyzną w jej życiu i prawdopodobnie najbardziej wpływowym.” - Dawid Jeremiasz
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:19
      1. Tato, dałeś mi najlepsze rzeczy w życiu.
      Twój czas, Twoja troska i Twoja miłość.
      Jestem naprawdę wdzięczny, że mam Cię w moim życiu.
      Szczęśliwego dnia ojca!
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:22
      5. Ojciec nie jest kotwicą, która nas powstrzymuje,
      ani żagla, który by nas tam zabrał,
      ale światło przewodnie, którego miłość wskazuje nam drogę.
      Szczęśliwego dnia ojca!
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:24
      9. Ojciec nie jest ani kotwicą, która nas powstrzymuje, ani żaglem, który nas tam zabierze, ale światłem przewodnim, którego miłość wskazuje nam drogę.
      Życzę wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Ojca!
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:36
      3. Tato, to niemożliwe
      Aby policzyć rzeczy
      To zrobiłeś
      Aby zrobić dom
      W Twojej opiece
      Przyjemny, szczęśliwy.
      Ale jest to możliwe
      Dać Ci znać...
      Tak jak to ma być zrobione
      Że nie ma taty
      Na świecie
      Tak wspaniały jak ty!
      Autor nieznany
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:41
      DZIEŃ OJCA W SUDANIE POŁUDNIOWYM - www.timeanddate.com
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:44
      W Dzień Ojca wiele osób dokłada szczególnych starań dla swoich ojców lub postaci ojcowskich. Niektórzy odwiedzają swoich ojców, inni wręczają kartki, kwiaty lub inne prezenty, takie jak odzież, sprzęt sportowy czy luksusowe artykuły spożywcze. Dzień Ojca to stosunkowo nowoczesne święto, dlatego różne rodziny mają różne tradycje. Mogą to być proste rozmowy telefoniczne lub kartki z pozdrowieniami, a także duże przyjęcia na cześć wszystkich ojców w dalszej rodzinie. Do postaci ojca zaliczają się ojcowie, ojczym, teść, dziadkowie, pradziadkowie, a nawet inni krewni płci męskiej.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:45
      Pomysł zorganizowania specjalnego dnia ku czci ojców i świętowania ojcostwa został wprowadzony ze Stanów Zjednoczonych. Tam kobieta o imieniu Sonora Smart Dodd zainspirowała się obchodami amerykańskiego Dnia Matki, aby zaplanować dzień ku czci ojców. W USA Dzień Ojca obchodzony jest w czerwcu od 1910 roku. Uważa się, że obchody w Wielkiej Brytanii i innych krajach zostały zainspirowane amerykańskim zwyczajem obchodzenia Dnia Ojca. Kontrastuje to z Dniem Matki , który ma zupełnie inną historię w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:54
      DZIEŃ OJCA - EKSPRESS
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:56
      Wielu z nas będzie obchodzić Dzień Ojca co roku przez całe życie, ale data ta nie ma tak naprawdę długiej historii.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 11:59
      W Mozambiku i na Seszelach Dzień Ojca obchodzony jest 16 czerwca.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:00
      I tak naprawdę tę datę można przypisać dwóm kobietom, które chciały uhonorować swoich ojców.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:02
      Dodd była jednym z sześciorga dzieci, a jej matka zmarła, gdy miała zaledwie 16 lat, pozostawiając ojca, weterana wojny secesyjnej, samotnego rodzica.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:04
      Następnie w 1966 roku prezydent Lyndon Johnson wydał pierwszą prezydencką proklamację honorującą ojców obchodzenia Dnia Ojca w trzecią niedzielę czerwca.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:07
      Grace Golden Clayton (4 października 1875 - 29 marca 1958) została uznana za pierwszą osobę, która zaproponowała jednorazowy pomnik dla ojców; co jest uważane za pierwszą odnotowaną okazję obchodów Dnia Ojca .
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:11
      Grace Golden Clayton urodziła się w Barboursville w Wirginii Zachodniej jako córka wielebnego Martina Fletchera Golden i Marii L. Scott Golden. Była najmłodszą z ośmiorga dzieci. Ojciec Claytona był pastorem podróżującym i służył w obwodzie Marion przez cały 1878 rok; zanim został mianowany starszym Metodystycznego Kościoła Episkopalnego Południa w dystrykcie Fayette. W 1885 r. wielebny Golden służył jako Przewodniczący Starszy w Prestonburg w stanie Kentucky aż do swojej śmierci w maju 1890 r.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:18
      DZIEŃ OJCA -
      www.officeholidays.com
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:20
      W Hiszpanii, Włoszech i Portugalii Dzień Ojca obchodzony jest 19 marca, czyli w święto św. Józefa , patrona ojców.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:21
      W USA pierwsze odnotowane obchody Dnia Ojca odbyły się 5 lipca 1908 roku w Fairmont w Wirginii Zachodniej. Po raz pierwszy odprawiono go podczas nabożeństwa w Południowym Kościele Metodystycznym Williams Memorial, obecnie znanym jako Centralny Zjednoczony Kościół Metodystyczny.
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:25
      Pierwszy Dzień Ojca w czerwcu obchodzony był 19 czerwca 1910 roku w Spokane w stanie Waszyngton. W 1924 roku prezydent Calvin Coolidge zalecił ten dzień jako święto narodowe
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:27
      W 1972 roku prezydent Richard Nixon podpisał ustawę o stałym Dniu Ojca w USA, który będzie obchodzony w trzecią niedzielę czerwca
    • madohora Re: Dzień Ojca 10.06.24, 12:35
      ŚWIĘTUJEMY DZIEŃ OJCA - www.indoindians.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka