madohora Re: Ostrava: z oo w Ostravie 02.02.23, 21:53 Ubrałam but lewy i prawy I pojechałam do Ostrawy No i co Wylądowałam w zoo Z radości aż biła brawo Odpowiedz Link
madohora Re: Ostrava: z oo w Ostravie 12.05.24, 16:53 Ostrawa , miasto, północno-wschodnie Czechy . Leży pomiędzy rzekami Ostrawicą i Odrą, powyżej ich ujścia, na południowym krańcu górnośląskiego zagłębia węglowego. Zostało założone około 1267 roku jako miasto warowne wgBrunona , biskupa ołomunieckiego , do ochrony wjazdu na Morawy od północy. Zamek został zburzony w 1495 r. Do zabytków należy XIII-wieczny kościół św. Wacława i wieża Ratusza Staromiejskiego (1687). Znajduje się tu kilka teatrów, w tym wspaniała opera; filharmonia; i galerię sztuki. Odpowiedz Link
madohora Re: Ostrava: z oo w Ostravie 12.05.24, 16:54 Aglomeracja Wielkiej Ostrawy otrzymuje stały napływ pracowników, powstało tam wiele osiedli mieszkaniowych i nowych miast, takich jak Poruba i Havířov . Najbardziej planowana inwestycja zlokalizowana jest na wschód od rzeki Ostravicy, w Ślezskiej („śląskiej”) Ostrawie. Osady na zachód od Ostrawicy znajdują się w Moravskiej („Morawskiej”) Ostrawie Odpowiedz Link