obcy29 13.02.07, 20:41 Mieszkam w Zawierciu raczej niedługo.Szykuję znajomym z całego kraju spotkanie na Jurze.Czy mogą Państwo polecić jakieś regionalne potrawy i lokale,które je podają? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usarmy Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 21:17 PRAŻONKI !!!!!/wymyslono w Zawiercie-Bzów/ to jest to!!!!!! w innych czesciach kraju zwie to sie pieczonki, nie wiem gdzie to mozna zjesc ale moze "U Stacha" koło browaru na Zawiercie-Warty Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 23:20 Czyli chyba nie ma charakterystycznej,poza kućmokiem,potrawy.To co z okolic Lelowa to typowa kuchnia żydowska.Potrawa ciulim to czulent.To można zamówić w Krakowie na kazimierzu,w Warszawie,Bratysławia i Wiedniu,wszedzie tam są fajne,żydowskie knajpki.Może pMajeczkaa ma rację?pozdrawiam z okazjii św.Walentego?,chociaż poznałem nazwę:kotlet po zawirciańsku:kotlet schabowy+plaster ananasa+ser żółty.Czy to prawda?Jeżeli tak to.....Pozdrawiam. Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 23:30 Do z-c zalewajka jest w użyciu tam,gdzie mąka żytnia stanowiła podt.diety czyli wszędzie,gdzie bieda.Prażuchy są charakterystyczne dla kuchni wileńskiej/mąka gryczana/.Interesuje mnie czemu żurku w tym rejonie nie wyrabia się z mąki pytlowej tylko razowej co daje więcej fuzli i wiele odpadów,a ponad to nie można uzyskać klarownego przesączu? Odpowiedz Link
ziemia.czestochowska Re: kuchnia regionalna 15.02.07, 22:50 Niezgodze sie z tym , że zalewajka jest znana w całej Polsce . Podróżuje bardzo duzo po kraju i lubie smakować lokalnych potraw , a takze rozmawiac o niuansach kulinarnych odwiedzanych regionow i musze stwierdzic , ze o zalewajce słyszeli tylko mieszkańcy Małopolski od Lublina przez Kielce do Zagłębia Dąbrowskiego.Być moze w innych regionach dla tej smacznej zupy uzywana jest inna nazwa , a sama zupa jest podobnie robiona tego niestety nie wiem. Z kolei prażuchy są w naszym regionie obecne chyba od wiekow czego dowodem jest moja 88 letnia babcia z Koniecpola ktora opowiadała jak to nauczyła ją gotowac prazuchy jej mama a moja prababcia.Chyba ze te wileńske diametralnie roznią się sposobem przygotowania , składem i co za tym idzie smakiem to musimy juz mowic o dwoch całkiem roznych daniach.Odnosnie ciulima z Lelowa to oczywiscie ze ta potrawa jest podobna do czulentu bo przez wieki w Lelowie zgodnie współistnieli obok siebie Polacy i ortodoksyjni Żydzi przez co doszło do przenikniecia się obu kultur np. kulinaria czego owocem jest ciulim rozniący się składem od koszernego czulentu.Przyjedz do Lelowa na Święto Ciulima to porównasz ten miejscowy z czulentem zjedzonym na Kazimierzu w Krakowie aha koniecznie sprobuj lelowskiej sliwowicy ;) Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 21:32 Niestety to co tu nazywa się prażonkami jest pod różnymi nazwami znane na dość dużym obszarze małopolski pn.zach.Jedyną potrawą z jaką nigdzie się nie spotkałem jest kućmok.Tę nazwę podali znajomi z Zawiercia,ale nie znali przepisu. Odpowiedz Link
le_szek Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 22:22 To coś w rodzaju wielkiego placka ziemniaczanego (ze skwarkami) pieczonego w formie do ciasta. Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 23:03 Dziękuję bardzo,znajomi wprawdzie mówili o ziemniakach z mięsem,ale widocznie są przynajmniej 2 odmiany. Odpowiedz Link
le_szek Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 23:36 Może tak, może zaś pamięć mnie zawodzi (ostatni raz jadłem kućmoka robionego przez moją babcię, która zmarła 15 lat temu). Odpowiedz Link
majeczkaa Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 01:08 Obawiam się, że wszędzie panuje schabowy z kApustą i ziemniakami. Poza tym ja nie wiem czy Z-cie może się poszczycić jakimiś "swoimi" potrawami. Kućmok to chyba tarte [surowe] ziemniaki, zapiekane z mięsem//kiełbasą [co tam kto ma w lodówce] na brytwanie. Coś jak większy i grubszy placek ziemniaczany. ;) Prażonki, dobre, polecam, ale nie wiem czy gdzieś spotkasz to w knajpie... Raczej samemu trzeby przygotować, ale lutym piec ziemniaki na ognisku? W sumie może być, bo ja byłam na imprezie sylwestrowej gdzie robiliśmy sobie prażonki w zaspach przy minus 15 stopniach C. :)))) Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 09:32 To ja jeszcze proponuję smalec z boczku w "Karczmie Jurajskiej", Trudno to nazwać potrawą regionalną, ale rozumiem, że w tym wątku mówimy o miejscowych (w Zawierciu), ale niekoniecznie regionalnych potrawach. Jurajską potrawą regionalną są oczywiście prażonki (wspomniana przez Obcego Małopolska Pn.-Zachodnia to przecież właśnie Jura). Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 17:57 pierwszy raz jadłem prażonki na zachód od Chrzanowa,a to już nie Jura.Potem w okol.Maczek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ziemia.czestochowska Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 19:30 Jesli moge sie wtrącic do rozmowy to polecam kućmoka w Czewie w restauracji Pod Ratuszem pozycja w menu "przystawki" nr. 19 naprawde palce lizac .Podaje link do stronki restauracji www.restauracjapodratuszem.pl/oferta.php?go=menu Co do prazonek u nas funcjonuje nazwa "pieczonki" to znaczy w Czewie i na północny-zachód od niej a na południe w strone Zawiercia przechodzi w "prazonki".Jest to typowa potrawa własciwa dla tej częsci Małopolski czy inaczej dawnej Ziemi Krakowskiej.Innymi małopolskimi potrawami sa np. zalewajka ,prazuchy z boczkiem i zsiadłym mlekiem , czerniucha inaczej czernina/czarnina , woda śledziowa(rodzaj chłodnika z kawałkami solonego śledzia z beczki) z ziemniakami kraszonymi boczkiem. W rejonie Lelowa popularny jest ciulim/czulem oraz pajda ze swojskim smalcem i smażonym cebulowo - mięsnym farszem tych i innych potraw mozna poprobowac wraz z przepyszną śliwowicą lelowską(50%;) podczas Święta Ciulima ktore odbywa sie co roku w kilka sierpniowych dni. Pozdrawiam z Częstochowy i zachęcam do poznawania naszej wspólnej , wspaniałej małopolskiej / jurajskiej kultury także poprzez chronienie od zapomnienia regionalnch potraw . Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 21:10 To znaczy, że ma to zasięg również na Zagłębie i Małopolskę Południową. Pamiętam też, że kilka lat temu serwowano prażonki w Szczyrku na świeżym powietrzu. Odpowiedz Link
usarmy Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 21:34 Witam, tak czytam i czytam i tak sie zastanawiam gdzie powstaly prazonki-pieczonki Zawiercie czy Poręba gdzie?????? Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 15.02.07, 10:01 Czyli nie ma,poza kućmokiem,żadnej potrawy regionalnej.To co w Lelowie nazywane jest ciulim w żydowskich knajpkach Warszawy,krakowskiego Kazimierza,Bratysławy czy Wiednia podawane jest jako czulent.Kiedyś na tzw.Argentynie jadłem coś,co nazwano kotletem po zawierciańsku:kotlet wieprzowy,plaster ananasa,twardy ser ijakiś sos pomidorowy,smak......Pozdrawiam. Odpowiedz Link
obcy29 Re: kuchnia regionalna 16.02.07, 15:37 Zalewajka,żur,biały barszcz to również Mazowsze i Kujawy.Na Kurpiach słyszałem powiedzenie starych ludzi:na śniadanie żur,na obiad barszcz, a na kolację zalewajka. Odpowiedz Link