Dodaj do ulubionych

kuchnia regionalna

13.02.07, 20:41
Mieszkam w Zawierciu raczej niedługo.Szykuję znajomym z całego kraju
spotkanie na Jurze.Czy mogą Państwo polecić jakieś regionalne potrawy i
lokale,które je podają?
Obserwuj wątek
    • usarmy Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 21:17
      PRAŻONKI !!!!!/wymyslono w Zawiercie-Bzów/ to jest to!!!!!! w innych czesciach
      kraju zwie to sie pieczonki, nie wiem gdzie to mozna zjesc ale moze "U Stacha"
      koło browaru na Zawiercie-Warty
      • obcy29 Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 23:20
        Czyli chyba nie ma charakterystycznej,poza kućmokiem,potrawy.To co z okolic
        Lelowa to typowa kuchnia żydowska.Potrawa ciulim to czulent.To można zamówić w
        Krakowie na kazimierzu,w Warszawie,Bratysławia i Wiedniu,wszedzie tam są
        fajne,żydowskie knajpki.Może pMajeczkaa ma rację?pozdrawiam z okazjii
        św.Walentego?,chociaż poznałem nazwę:kotlet po zawirciańsku:kotlet
        schabowy+plaster ananasa+ser żółty.Czy to prawda?Jeżeli tak to.....Pozdrawiam.
      • obcy29 Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 23:30
        Do z-c zalewajka jest w użyciu tam,gdzie mąka żytnia stanowiła podt.diety czyli
        wszędzie,gdzie bieda.Prażuchy są charakterystyczne dla kuchni wileńskiej/mąka
        gryczana/.Interesuje mnie czemu żurku w tym rejonie nie wyrabia się z mąki
        pytlowej tylko razowej co daje więcej fuzli i wiele odpadów,a ponad to nie
        można uzyskać klarownego przesączu?
        • ziemia.czestochowska Re: kuchnia regionalna 15.02.07, 22:50
          Niezgodze sie z tym , że zalewajka jest znana w całej Polsce . Podróżuje bardzo
          duzo po kraju i lubie smakować lokalnych potraw , a takze rozmawiac o
          niuansach kulinarnych odwiedzanych regionow i musze stwierdzic , ze o zalewajce
          słyszeli tylko mieszkańcy Małopolski od Lublina przez Kielce do Zagłębia
          Dąbrowskiego.Być moze w innych regionach dla tej smacznej zupy uzywana jest
          inna nazwa , a sama zupa jest podobnie robiona tego niestety nie wiem. Z kolei
          prażuchy są w naszym regionie obecne chyba od wiekow czego dowodem jest moja 88
          letnia babcia z Koniecpola ktora opowiadała jak to nauczyła ją gotowac prazuchy
          jej mama a moja prababcia.Chyba ze te wileńske diametralnie roznią się sposobem
          przygotowania , składem i co za tym idzie smakiem to musimy juz mowic o dwoch
          całkiem roznych daniach.Odnosnie ciulima z Lelowa to oczywiscie ze ta potrawa
          jest podobna do czulentu bo przez wieki w Lelowie zgodnie współistnieli obok
          siebie Polacy i ortodoksyjni Żydzi przez co doszło do przenikniecia się obu
          kultur np. kulinaria czego owocem jest ciulim rozniący się składem od
          koszernego czulentu.Przyjedz do Lelowa na Święto Ciulima to porównasz ten
          miejscowy z czulentem zjedzonym na Kazimierzu w Krakowie aha koniecznie sprobuj
          lelowskiej sliwowicy ;)
    • obcy29 Re: kuchnia regionalna 13.02.07, 21:32
      Niestety to co tu nazywa się prażonkami jest pod różnymi nazwami znane na
      dość dużym obszarze małopolski pn.zach.Jedyną potrawą z jaką nigdzie się nie
      spotkałem jest kućmok.Tę nazwę podali znajomi z Zawiercia,ale nie znali
      przepisu.
    • majeczkaa Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 01:08
      Obawiam się, że wszędzie panuje schabowy z kApustą i ziemniakami. Poza tym ja
      nie wiem czy Z-cie może się poszczycić jakimiś "swoimi" potrawami.

      Kućmok to chyba tarte [surowe] ziemniaki, zapiekane z mięsem//kiełbasą [co tam
      kto ma w lodówce] na brytwanie. Coś jak większy i grubszy placek
      ziemniaczany. ;)

      Prażonki, dobre, polecam, ale nie wiem czy gdzieś spotkasz to w knajpie...
      Raczej samemu trzeby przygotować, ale lutym piec ziemniaki na ognisku? W sumie
      może być, bo ja byłam na imprezie sylwestrowej gdzie robiliśmy sobie prażonki w
      zaspach przy minus 15 stopniach C. :))))
      • jedzoslaw Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 09:32
        To ja jeszcze proponuję smalec z boczku w "Karczmie Jurajskiej", Trudno to
        nazwać potrawą regionalną, ale rozumiem, że w tym wątku mówimy o miejscowych (w
        Zawierciu), ale niekoniecznie regionalnych potrawach. Jurajską potrawą
        regionalną są oczywiście prażonki (wspomniana przez Obcego Małopolska
        Pn.-Zachodnia to przecież właśnie Jura).
      • ziemia.czestochowska Re: kuchnia regionalna 14.02.07, 19:30
        Jesli moge sie wtrącic do rozmowy to polecam kućmoka w Czewie w restauracji Pod
        Ratuszem pozycja w menu "przystawki" nr. 19 naprawde palce lizac .Podaje link
        do stronki restauracji www.restauracjapodratuszem.pl/oferta.php?go=menu

        Co do prazonek u nas funcjonuje nazwa "pieczonki" to znaczy w Czewie i na
        północny-zachód od niej a na południe w strone Zawiercia przechodzi
        w "prazonki".Jest to typowa potrawa własciwa dla tej częsci Małopolski czy
        inaczej dawnej Ziemi Krakowskiej.Innymi małopolskimi potrawami sa np.
        zalewajka ,prazuchy z boczkiem i zsiadłym mlekiem , czerniucha inaczej
        czernina/czarnina , woda śledziowa(rodzaj chłodnika z kawałkami solonego
        śledzia z beczki) z ziemniakami kraszonymi boczkiem. W rejonie Lelowa
        popularny jest ciulim/czulem oraz pajda ze swojskim smalcem i smażonym
        cebulowo - mięsnym farszem tych i innych potraw mozna poprobowac wraz z
        przepyszną śliwowicą lelowską(50%;) podczas Święta Ciulima ktore odbywa sie co
        roku w kilka sierpniowych dni. Pozdrawiam z Częstochowy i zachęcam do
        poznawania naszej wspólnej , wspaniałej małopolskiej / jurajskiej kultury
        także poprzez chronienie od zapomnienia regionalnch potraw .
    • obcy29 Re: kuchnia regionalna 15.02.07, 10:01
      Czyli nie ma,poza kućmokiem,żadnej potrawy regionalnej.To co w Lelowie nazywane
      jest ciulim w żydowskich knajpkach Warszawy,krakowskiego Kazimierza,Bratysławy
      czy Wiednia podawane jest jako czulent.Kiedyś na tzw.Argentynie jadłem coś,co
      nazwano kotletem po zawierciańsku:kotlet wieprzowy,plaster ananasa,twardy ser
      ijakiś sos pomidorowy,smak......Pozdrawiam.
    • obcy29 Re: kuchnia regionalna 16.02.07, 15:37
      Zalewajka,żur,biały barszcz to również Mazowsze i Kujawy.Na Kurpiach słyszałem
      powiedzenie starych ludzi:na śniadanie żur,na obiad barszcz, a na kolację
      zalewajka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka