madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 11:56 Modlitwa do Jezusa Zwycięzcy. Jezu! Boże - Człowieku, Jezu, Zba wicielu, tysiącem pokus i niebezpie czeństw osaczeni, błagamy Ciebie, który zwyciężasz, rządzisz i królujesz, o łas- skę wiecznego z Tobą połączenia w je dności wiary, która oświeca i wywyższa, we wspólnej radości, która umacnia wo lę i osładza życie, w sile miłości, za grzewającej do uczynków cnoty, które wysługują nam niebo. Połącz nas, Pa nie, najściślejszymi węzły z Matką Two ją, Maryą, Oblubienicą Twoją, Kościo łem świętym, katolickim i Wikaryuszem Twoim na ziemi, rzymskim papieżem, któ ry jest Głową Twoich wiernych synów. Przybądź, o Jezu! i niechaj krew Twoja sprawuje w dalszym ciągu pra cę uświętobliwienia naszych rodzin; nie chaj Twoje królestwo rozszerza się na ziemi, a mnogie ludy niechaj wyznają, że Twoje jarzmo słodkie, Twoja pocie cha niewyslowiona, niezawodna Two ja sprawiedliwość, sprzeciwiająca się pysznym i możnym, a Twoja Ewange lia zdolną jest z całą słusznością kiero wać losami społeczeństwa. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:03 najmocniej strzedz się grzechów i wszel kiej do nich sposobności unikać. Chcę szczerze się wyspowiadać, a odtąd już wiernie Ci służyć i kochać Cię aż do śmierci. Amen. Intencya dostąpienia odpustu. O Zbawicielu, na to przyszedłeś na ten świat, abyśmy otrzymali żywot wieczny, wierzę mocno, iżeś Kościołowi powierzył klucze do skarbów łask od pustowych. Otóż przychodzę tu do tej świątyni i ofiaruję to nawiedzenie, mo ją spowiedź i Komunię i wszystkie do bre sprawy a to w nadziei dostąpienia odpustu dla zasług nieskończonych Je zusa Chrystusa, Najświętszej Maryi Panny i Wszystkich Świętych. Amen. Boże, pobłogosław tę spowiedź mo ją, abym mógł godnie dostąpić odpustu jubileuszowego. Spowiedź powszechna. Spowiadam się Panu Bogu wszech mogącemu, Najświętszej Maryi Pannie, błogosławionemu Michałowi Archanio łowi, błogosławionemu Janowi Chrzci cielowi, świętym Apostołom Piotrowi i Pawłowi i wszystkim Świętym, żem zgrzeszył bardzo myślą, mową i uczyn kiem. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina; dlatego proszę Najświętszej Maryi Panny, błogosławio nego Michała Archanioła, błogosławio nego Jana Chrzciciela, świętych Apo stołów Piotra i Pawła i wszystkich Świętych, aby się modlili za mną do Pana Boga naszego. Modlitwa po spowiedzi. Chwal duszo moja Pana, i wszystko, co jest we mnie niech wielbi święte Imię Jego! Duszo moja, chwal Pana, a nie zapominaj o Jego miłosierdziu. On to jest, który ci wszystkie grzechy odpuścił i uleczył słabości twoje. Jak ojciec lituje się nad dziecięciem swo jem, takeś się Ty, o Boże, zlitował na- demną. Oddaliłeś odemnie gniew Twój i nieprawości moje darowałeś .mi. O Pa nie! wielka jest litość Twoja, niezmie rzone miłosierdzie Twoje, dobroć Two ja pobudza mnie do tern większego żalu, żem Ciebie, najlepszego Ojca i do broczyńcę mego, śmiał obrazić. Oto stałem się zdrowym i więcej nie chcę. Serce moje we Krwi Zba wiciela mego obmyłem, już go więcej grzechami kalać nie myślę: dostąpiłem miłosierdzia, więc nie zapomnę o moim Zbawicielu. Mam mocną wolę nowe życie prowadzić i codziennie postępo wać w cnocie. O Boże! serce moje nie oddali się już od Ciebie, tylko Ty mię zasilaj, bo ja jestem słaby. Wspie raj mnie łaską Twoją, aby ze mną by ła, ze mną pracowała i utrzymywała mnie w dobrem aż do końca; kieruj wszystkiemi władzami duszy, wszystki mi zmysłami ciała mego, abym odtąd wzywał ich na chwałę Twoją. Serce czyste stwórz we mnie, Boże, a ducha prawego odnów we wnętrznościach moich. Przeczysta Matko Zbawiciela moje go, święci Aniołowie i wszyscy święci Pańscy dziękujcie wraz ze mną Bogu, za wielkie miłosierdzie Jego, jakie na- demną, nędznym grzesznikiem, okazał i wymódlcie mi tę łaskę, abym już nie upadł w grzechy, lecz stając się coraz doskonalszym, zasłużył razem z Wami wiecznie chwalić Boga w niebiesiech. Amen. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:16 Błogosław kompanję, które się tu zebrały. By Cię wspólnie na tej górze, Maryo wychwalały. Błogosław nas Panienko i t. d. Bośmy wszyscy po to przyszli, abyśmy Ci służyli, Sobie zdrowie i zbawienie po śmierci uprosili. Błogosław nas Panienko i t. d. O jak my się Marya, przez ten odpust cieszyli, Rozumiejąc, że przy tobie zawsze będziemy żyli. Błogosław nas Panienko i t. d. Ale pewno przyjdzie chwila, w którą Cię odejść mamy, O Marya Częstochowska, teraz do Cię wołamy. Błogosław nas Panienko i t. d. O! jakże Cię opuścimy, Matko nasza kochana, Wiemy, że nas nie opuścisz, bo masz łaskę u Syna. Błogosław nas Panienko i t. d. Jeszcze raz przed Twem obrazemMatko krzyżem padniemy A za nasze domowniki, pokornie cię prosimy. Błogosław nas Panienko i t. d. O Marya, prośDy nasze, do stóp Twoich rzucamy Duszę, ciało, serce, myśli i wszystko co mamy. Błogosław nas Panienko i t d. Wejrzyj na nas, o Marya, wejrzyj na swoje dzieci, A jużci nas nie opuszczaj, aż do samej śmierci. Błogosław nas Panienko i t. d. Gdzież my Matko, biedne dziatki, teraz udać się mamy, Gdybyć nas Ty opuściła, innej nad Cię nie mamy. Błogosław nas Panienko i t. d. Bo zgubiony syn nie zginie, skoro Twoja obrona, W największym życia terminie, przyjdzie do swego łona. Błogosław nas Panienko i t. d. Tyś nas Matko słuchała, na to miejsce wezwała, Ratowałaś we dnie, w nocy, udzielałaś pomocy. Błogosław nas Panienko i t. d Choćby matka swoje dzieci wypuściła z pamięci, Ty nas Matko nie opuścisz, skoro oczy swe rzucisz. Błogosław nas Panienko i t. d. O Marya Częstochowska, wolałaś tu być z nami, Niźli w Konstantynopolu, mieszkać z temi Turkami. Błogosław nas Panienko i t. d. Przywiózł Cię książę Opolski, abyś nam pociechą była, Nasze prośby wysłuchała, z Bogiem nas pogodziła. Błogosław nas Panienko i t. d. Doznając Twojej pomocy, niech tu każdy nam powie, Po to z Węgier i z Podola śpieszą tu pielgrzymowie. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:27 uciekając, ucieka przed świtem, a — my w tej pustel ni święcimy dziś przybytek Pański. Pierwsi tu przybyliśmy na modlitwę, a któż wie czyli to mieszkanie dzikiego zwierza nie stanie się miejscem, do którego rzesze z odległych krain na modły przybywać będą. Któż wie, azali bór nie dopuści światła swego łona do swych głębin a pieśń tysiąca ludu nie będzie się w nim roz legać, zamiast głosu wilków, któremu dziś echo leśne wtóruje*'. Prorocze te słowa spełniły się wkrótce. Huk dział z zamku lanckorońskiego oznajmił go ściom, że uroczystość została ukończona. Po niej Zebrzydowski podejmował gości w bogato przystrojonym namiocie, postawio nym na miejscu, gdzie się dziś klasztor znaj duje. Tego samego roku kościół był gotów. Ra zu jednego, gdy Zebrzydowski przechadzał się w towarzystwie ks. Żebrowskiego i geometry Pawła Belga, przyszło mu na myśl, aby zbudo wać kaplicę Grobu Chrystusowego, której wzór miał gotowy. Później projekt ten zmienił o tyle, że postanowił najpierw wybudować klasztor Ojcom Bernardynom, którzy i w Jerozolimie z woli Bożej strzegą Grobu Pańskiego. Tak więc w następnym roku, w dzień Najśw. Panny Anielskiej znowu zaludniła się góra Żarek wy bitnymi gośćmi, zaproszonymi na uroczystość założenia kamienia węgielnego pod projekto wany klasztor. Kiedy wykonywano pomiary pod budowę klasztoru, Zebrzydowski zauważył, że rozkład pagórka dziwnie się nadaje na założe nie dróg krzyżowych. W przekonaniu tem utwierdził go jeszcze bardziej komisarz Ziemi Świętej — Chryzostom a Copranico, który znał okolicę Grobu Chrystusowego w Jerozelimie Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:38 cych zaś kaplice księży i zakonników i tercja- rzy wybudował przy Ukrzyżowaniu piękną re zydencję, w której dotąd zamieszkują. Uzupeł nił dróżki Pana Jezusa następującemi kaplica mi: Cyreneusza, św, Weroniki i Plączących Nie wiast. Dzięki jego staraniom powstały także podsienia za kościołem, w których ustawiono konfesjonały. Z tego czasu pochodzą wspaniałe obrzędy kalwaryjskie: Pogrzeb Matki Boskiej i triumfalny pochód z figurą Matki Boskiej, Staraniem Jana Zebrzydowskiego powstały także schody w roku 1633, Znaczenie ich jest następujące: W Jerozolimie w pałacu Piłata było 28 schodów, które Zbawiciel kilkakrotnie przechodził, raz będąc odesłany od Piłata do Heroda, drugi raz gdy prowadzono Go na biczo wanie i trzeci raz dla wysłuchania wyroku, ska zującego Go na śmierć, Gradusy te sprowadziła do Rzymu św, Helena (cesarzowa) i tu doznają wielkiej czci od chrześcijan. Prócz tego Jan Ze brzydowski otoczył klasztor murem i pobudo wał złociste ołtarze wewnątrz świątyni. Wielki ten dobroczyńca kościoła kalwaryjskiego umarł w roku 1641, Za jego syna, Michała Zebrzydow skiego, na którym ród Zebrzydowskich wymarł, został wprowadzony w roku 1641 na Kalwarję cudowny obraz Najśw, Marji Panny, o którym poniżej mówić będziemy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:45 Dnia 13 sierpnia około południa nieprzejrza ne tłumy ludzi gromadzą się około Domku Najś. Marji Panny. Po odprawieniu modłów przez kapłanów, młodzieńcy, ubrani w żałobne szaty, biorą na swoje barki bogato przystrojoną tru mnę, w której znaduje się figura Matki Boskiej i pod baldachimem niosą ją od kaplicy do ka plicy. Przed trumną kroczy duchowieństwo i dziewice w białych sukniach i welonach, nio sąc wieńce, świece oraz korony i berła Matki Boskiej, wszystko przybrane żałobnie. Przy każdej kaplicy kapłan wygłasza kazanie odpo wiednie obrzędowi. Procesja ta idzie powolnym krokiem, śpiewając nabożne pieśni. Dopiera około północy dochodzi do Grobu Matki Bo skiej, gdzie młodzieńcy wnoszą trumnę, poczem ludzie rozchodzą się do domów i na noclegi. — Obrzęd to smutny i wzruszający do łez! Nic dziwnego, że towarzyszą mu jęki i westchnie nia. Za to w dwa dni później w uroczystość Wniebowzięcia Matki Najświętszej nabożeń stwo ma przebieg radosny. W dniu tym niosą figurę Matki Boskiej w postawie stojącej, z ko roną na głowie. Niosą ją także młodzieńcy, ale już jako drużbowie, przepasani białemi szarfa mi i zdobni w świeże kwiaty. Dziewczęta zaś przystrojone są jak do ślubu, to znaczy, w śnie żno-białe suknie, na głowach mają wianki mir towe i welony, a w rękach niosą jarzące się świece, woniejące kwiaty, berła itd. Procesja ta rozpoczyna się rano o godzinie 8-mej, a kończy około 4 po południu uroczystem odśpiewaniem „Te Deum laudamus". Obie te uroczystości wywierają na człowie ku wielkie wrażenie r^mimowoli zmuszają go do pokory i uległości względem Boga. Nie zapomni Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:51 Odpusty na Jasnej Górze. „Dominus misit me, ut prae- dicarem captiois indulgentiam." „Pan posłał mnie, abym opo wiadał więźniom wyzwolenie" (Iz. LXI. 1.) Odpust, po łacinie indulgentia, znaczy przebaczenie, darowanie. W ję zyku kościelnym oznacza darowanie, skasowanie nie grzechów, nie kary wiecznej, ale tylko kary doczesnej t. j. tu na ziemi lub czyścowej. Odpust może być zupełny lub cząstkowy. Zupełny oznacza darowanie całej kary, która nam się należy tu na ziemi za grzechy, już na spowiedzi odpuszczone, ale niedostatecznie od pokutowane, lub którąbyśmy mieli po śmierci dopełnić w czyścu. Cząstkowy oznacza darowanie tyle kary, ile w dawnej surowej praktyce kościoła trzeba było jej dopełnić. W Kościele katolickim odpustów może udzielać bez zastrzeżeń tylko Ojciec św., Kardynałowie zaś i Bi skupi w zakresie władzy, oznaczonej w Kodeksie prawa Kan. lub danej im przez Stolicę św. (Kan. 239. 912). Odpusty mogą być przywiązane do miejsca, czasu, rzeczy lub do ja kiejś praktyki pobożnej albo mod litwy. Do pozyskania odpustu potrze bne są: 1) stan łaski (dusza musi być bez grzechu ciężkiego). 2) intencja przynajmniej ogólna (habitualis). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 12:55 2) Do medalików, krzyżyków, fi gurek i obrazków (jeżeli nie są z dę tego szkła, stali, ołowiu lub innej kruchej materji, co odnosi się i do różańców) przywiązany jest odpust zupełny w godzinę śmierci, przy warunkach podanych § I. Nr. 1., a w razie niemożności ich dopełnie nia, wystarczy pobożne ich pocało wanie, a nawet wejrzenie nań z wy mówieniem choćby myślą imienia Jezus. 3) Do krzyżyków (z figurką Pana Jezusa przybitą do krzyżyka) odpust zupełny na godzinę śmierci, przy warunkach, podanych w poprzednim punkcie, nie tylko dla siebie, ale i dla innych, ile razy tego zajdzie potrzeba. 4) Do tychże krzyżyków odpusty Drogi Krzyżowej, które można zy skać trzymając w ręku taki krzyżyk nawet przy stacjach niepoświęconych z odpustami, a nawet w domu, lub będąc chorym, leżąc w łóżku, w dro dze i innej niemożności odbycia Dro gi Krzyżowej w kościele z warun kiem jednak: 1) odmówienia 1 Ojcze nasz, 1 Zdrowaś 1 Chwała Ojcu do każdej stacji; 2) rozważania Męki Pańskiej; 3) odmówienia na końcu 5 pacierzy, jak wyżej, do 5 ran Pana Jezusa i 1 pacierz w intencji Ojca św., razem więc z poprzedniemi 20 pacierzy. W ciężkiej chorobie i nie możności odmawiania modlitw pa cierze nie są konieczne do pozys a- nia odpustu. Wystarczy ucałowanie, a nawet wejrzenie na wizerunek Pana Jezusa Ukrzyżowanego (z odpustami poświęcony), akt strzelisty na cześć męki i śmierci Pana Jezusa, choćby myślą wyrażony. (A. A. S. 1931 r. str. 167, 522). 5) Medaliki Szkaplerzne (z wize runkiem Najśw. Marji Panny na je dnej stronie, a na drugiej Pana Je zusa z Najśw. Sercem Jego) zostają przy poświęceniu zamienione na wszy- Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:00 niem i wypraszać u Niej pomoc w potrzebach naszych czasów. (Szka- pierz winien być z białego sukna z wizerunkiem Matki Boskiej Dobrej Rady, wyobrażonym na innym ka wałku i z innej materji, przyszyty do płatka, spadającego na piersi z na pisem: „Matka Boska Dobrej Rady”. Na drugim płatku, spadającym na plecy, ma być herb papieski (tiara i klucze) z napisem: „Moje dziecko idź za Jej radami” (C. R. u. 3815). Odpusty liczne. Są jeszcze inne szkaplerze, do których wierni mogą się wpisywać: Najśw. Serca Pana Jezusa, koloru białego z Najśw. Sercem P. Jezusa, otoczonem cierniami z płomieniami i krzyżem na wierzchu (koloru czer wonego), na drugim płatku wizeru nek Najśw. Marji Panny Miłosiernej. Szkaplerz Matki Boskiej Miłosierdzia, biały, wełniany, składający się z dwu płatków. Matki Boskiej Bolesnej (czarny). Matki Boskiej Uzdrowienia Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:08 Gdyby droga do nieba była zamknięta, to w ogóle nie mogłabyś tam trafić. Droga jest otwarta (dzięki śmierci Jezusa, a z twojej strony dzięki spowiedzi). Tylko przed wejściem trzeba wytrzeć buty, umyć ręce i takie tam. Normalne, prawda? Rzeczywiście można to zrobić wcześniej, już na ziemi. Albo przez prawdziwie święte życie (nie tylko "dobre", ale święte), albo za sprawą odpustów zupełnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:11 Nauka o odpustach łączy się z tajemnicą Bożego Miłosierdzia. W sakramencie pojednania grzesznik otrzymuje przebaczenie wyznanych grzechów, za które szczerze żałuje. Dzięki temu może on osiągnąć wieczne zbawienie. Uzyskane przebaczenie nie uwalnia jednak od kar doczesnych (czasowych), które spotykają nas za życia lub po śmierci w czyśćcu. Uwolnieniu od tych kar służy właśnie obfity skarbiec odpustów Kościoła. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:15 Nawiedzenie jednej z czterech rzymskich bazylik patriarchalnych (św. Piotra, św. Pawła za Murami, Matki Bożej Większej lub św. Jana na Lateranie) i odmówienie w niej Ojcze nasz i Wierzę: - w święto tytułu tej bazyliki, - w jakiekolwiek święto nakazane (np. we Wniebowzięcie NMP), - raz w roku w innym dniu wybranym przez wiernego Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 13:20 Uczestnictwo w uroczystym zakończeniu Kongresu Eucharystycznego; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:25 Publiczne odmówienie aktu poświęcenia rodzaju ludzkiego Chrystusowi Królowi O Jezu Najsłodszy, Odkupicielu w uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata (w inne dni - odpust cząstkowy); Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:33 Sprawowanie i udział we Mszy świętej prymicyjnej Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:38 Pobożne odmówienie (śpiew) modlitwy 'Przed tak wielkim Sakramentem' podczas liturgii Wieczerzy Pańskiej po Mszy świętej (w Wielki Czwartek) oraz w uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa(Boże Ciało); w innym czasie - odpust cząstkowy; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:42 Nawiedzenie kościoła i ołtarza w dniu nawiedzenia i odmówienie Ojcze nasz i Wierzę; Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:46 Odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych podczas liturgii Wigilii Paschalnej w Wielką Noc lub w rocznicę swojego chrztu (jeśli przy pomocy innej formuły w innym czasie - odpust cząstkowy) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:50 O niektórych odpustach cząstkowych wspomniano już, wymieniając odpusty zupełne. Są trzy ogólne warunki uzyskania odpustu cząstkowego: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 14:55 Odpust cząstkowy jest związany z odmówieniem wielu znanych modlitw i można go uzyskać wielokrotnie w ciągu dnia. Niektóre z modlitw związanych z odpustem cząstkowym to: Anioł Pański (lub Regina Caeli w Okresie Wielkanocnym); Duszo Chrystusowa; Wierzę w Boga; Psalm 130 (Z głębokości); Psalm 51 (Zmiłuj się...); odmówienie Jutrzni lub Nieszporów za zmarłych; Panie, Boże wszechmogący (modlitwa z Liturgii Godzin, Jutrznia w Poniedziałek II tygodnia psałterza); modlitwa św. Bernarda (Pomnij, o Najświętsza Panno Maryjo); Wieczny odpoczynek; Witaj, Królowo, Matko Miłosierdzia; Pod Twoją obronę; Magnificat; odmówienie jednej z sześciu litanii zatwierdzonych dla całego Kościoła (do Najświętszego Imienia Jezus, do Najświętszego Serca Pana Jezusa, do Najdroższej Krwi Chrystusa Pana, Loretańskiej do NMP, do świętego Józefa lub do Wszystkich Świętych); pobożne uczynienie znaku Krzyża świętego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 15:00 wolnoobrotowe - najczęściej wyposażone w siedzenia w formie pojazdów lub zwierząt. Te ze względu na niewielką prędkość nie posiadają zabezpieczeń przed wypadnięciem w postaci zamykanych ograniczników. Tradycyjnymi figurami w karuzelach tego typu są konie, łabędzie lub dzikie zwierzęta Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 15:04 silnikowe - napędzane najczęściej za pomocą silnika elektrycznego bądź spalinowego Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 17.08.23, 15:08 Ława – typ karuzeli składający się ze ściany i ławki, na której siadają osoby. Najpierw ławka wspina się na ścianie do góry za pomocą specjalnych uchwytów zamontowanych na ścianie ławki, później swobodnie spada na dół, a pasażerowie odczuwają uczucie spadania. W Polsce często takie ławy są największą atrakcją objazdowych lunaparków. Przed wypadnięciem chroni specjalny długi uchwyt, którego należy się trzymać podczas jazdy. Odpowiedz Link