madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:34 Alaskan malamute (Alaska, Stany Zjednoczone) Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:35 Między mieszańcem (wielorasowcem) a kundlem istnieje wyraźne rozgraniczenie. Mieszaniec jest wynikiem skrzyżowania dwóch odrębnych ras. Może ono być przypadkowe lub celowe, w celu uzyskania osobnika łączącego w sobie cechy ras do których należą rodzice. Dalsza hodowla mieszańców w kierunku określonego typu może doprowadzić do powstania nowej rasy. Kundel natomiast jest potomkiem psów nieokreślonego lub nieznanego pochodzenia, zazwyczaj powstałym przypadkowo (w wyniku nieupilnowania przez właścicieli). Obecnie w Polsce coraz mniej jest „prawdziwych” kundli (nie mających wśród swoich przodków przedstawicieli żadnej rasy); najczęściej można je spotkać tam, gdzie psy puszczane są przez właścicieli wolno (np. wypuszczane na noc na nieogrodzony teren; takie psy mogą łączyć się w watahy). Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:36 W angielskim nazewnictwie istnieje podział psów na: będące potomkami rodowodowych rodziców tej samej rasy, czyli psy rodowodowe (purebred), potomstwo psów tego samego typu, ale różnych ras np. charta afrykańskiego i charta węgierskiego (inter-bred), mieszańców pochodzących od rasowych rodziców innej rasy i typu, np. potomek dobermana i wyżła niemieckiego długowłosego (cross-bred), psy będące efektem skrzyżowania się psa rasowego (rodowodowego) z nierasowym (half-bred), oraz psy będące potomkami nierasowych rodziców (mongrel, czyli kundel – określenie pejoratywne). Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:37 Ja chociaż z wielu ras jestem znany Często bywam najbardziej kochany I chociaż nigdy nie zdobędę sławy Ja ci dostarczę wspaniałej zabawy Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:38 Pewien mężczyzna poszedł ze swoim psem do pubu, aby obejrzeć mecz. Drużyna, której kibicował, przegrała, a wtedy pies głośno i wyraźnie powiedział: – O nie! Znowu! Wszyscy w barze osłupieli. Barman pyta: – Czy twój pies właśnie powiedział „O nie, znowu”? – Tak – odrzekł mężczyzna – zawsze tak mówi, gdy ta drużyna przegrywa ważny mecz. – Nie do wiary! A co mówi, gdy wygrywa? – Nie wiem, mam go dopiero od pięciu lat… Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:41 No dobrze, pies może przebywać w domu, ale tylko w niektórych pomieszczeniach. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:42 Pies może wchodzić na meble, ale tylko na stare. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:42 W porządku, może spać w łóżku, ale tylko jeśli mu pozwolisz. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:45 Wolno mu spać pod kołdrą co noc. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:46 – Mamusiu, spójrz, ten pies wygląda zupełnie jak wujek Marian. – Synku, nie wypada tak mówić. – Myślisz, mamo, że ten pies zna wujka Mariana i mógłby to usłyszeć? Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:47 – Nazywam się Arko ze Śląskiego Parku. A ty? – Burek Złaź z Łóżka. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:48 Blondynka w poczekalni u weterynarza uspokaja swojego psa: – Azor, nie szczekaj tak. Zobacz, tam siedzi kotek i nie szczeka! Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:50 Syberia. Szczeniak husky pyta mamę: – Mamo, czy ja jestem dobermanem? – Nie, synku, ty jesteś husky – odpowiada mama. Po chwili szczeniak znów pyta: – Mamo, czy ja jestem bokserem? – Nie, synku, ty jesteś husky. – To dlaczego, do licha, jest mi tak zimno? Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:51 Psychotest techniczny Przepaliła ci się w domu żarówka. Czy twój pies jest gotów ją wymienić? Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:52 jamnik: – Do licha, wiesz przecież, że nie dosięgnę tej głupiej żarówki, prawda? Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:53 jack russell terrier: – Mogę ją strącić, kiedy będę się akurat odbijał od ściany. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:54 cocker spaniel: – Po co ją zmieniać? Siusiać na dywan mogę i po ciemku. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:55 doberman: Skoro jest przepalona, skorzystam z okazji i zdrzemnę się na twoim łóżku. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:55 bokser: – Komu potrzebne światło? Ja mogę się bawić moimi piszczącymi zabawkami po ciemku. Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:56 pudel: – Szepnę na uszko collie i on to załatwi. W tym czasie akurat wyschną mi pazurki… Odpowiedz Link
madohora Re: TO JEST WĄTEK DLA ZWIERZĄTEK 24.04.21, 20:57 owczarek staroangielski bobtail: – Hm, żarówka, powiadasz? To coś, co zjadłem przed chwilą, to była żarówka? Ciekawe, ciekawe… Odpowiedz Link