madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:35 Szarada Anagramowa Szaradę dedykuję Zdzisławowi Majerczykowi Dawno za sobą mam lata młode Jednak chętnie wsiadam NA ROWER SAKI na ramę, bidon pod ramą Cóż, wyjechałem dość wcześnie rano Jadę przed siebie, kręcą się KOŁA I tylko wiatr czasem mnie zawoła Ja kilometrów już teraz nie liczę Mijam pod drodze OPOLE, Gliwice Ja się Z Niksza w drogę wybrałem I DO Nikisza znów przyjechałem! N _ (2 litery) R _ _ _ _ _ _ (7 liter) D _ _ _ _ _ _ (7 liter) P _ _ _ _ _ (6 liter) Szukając rozwiązania należy skreślić jedną literę. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:37 Pan Majerczyk przejechał Polskę na rowerze Może kogoś z nas w przyszłości zabierze? Odpowiedz Link
madohora Re: Narrator 17.09.08, 09:35 Na Jantorze Na Jantorze ciągle mecze Widzę jak tak później lecę Jakiś turniej hokejowy Z rozgrywkami tydzień z głowy Stuka krążek, trzeszczy lód Życzę wam „Połamania nóg” Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:36 Szarada Anagramowa Tu się wiele BAB zebrało Jak CIS rośnie rozważało To jest tuja! Nie ma cisa No i grzybów pełna MISA M _ _ _ (4 litery) B _ _ _ _ _ (6 liter) Rozwiązaniem jest jedna z imprez towarzyszących obchodom Stulecia Nikiszowa Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:38 Nie tak dawno były wybierane na MISS lecz nie panienki Dziadkowie i babcie, co w wnukach powinny mieć wyrękę Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:37 Szarada Anagramowa Dzisiaj DZIADEK wziął STER w swoje ręce Czuję się bezpieczna. Nie potrzeba MI czegoś więcej. M _ _ _ _ _ (6 liter) D _ _ _ _ _ _ (7 liter) Rozwiązaniem jest jedna z imprez towarzyszących obchodom Stulecia Nikiszowa Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:39 A ja myślałam, że żeglarz... No cóż DZIADEK oddał STER Bo teraz to on jest MISTER Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:38 Szarada Anagramowa Gdzieś w gałęziach gwiżdże KOS Czy próbuje tam swój mocny głos Słowik się nie chowa w drzewach Ale jednak PIĘKNIEJ śpiewa Po co ci PRZEWÓD do Mp3, walkmana Przyroda to jest NAJ – piękniejsza scena. N _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (14 liter) P _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Podpowiedź: Konkurs, który był rozstrzygnięty w sierpniu Odpowiedz Link
hardek1944 Re: Szarada 17.09.08, 18:45 hardek1944 napisała: > NAJPIĘKNIEJSZE PODWÓRKO Miało być:NAJPIĘKNIEJSZE PODWÓRZE Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:44 Mado tyz felery wali! Ale sie tu wymądrzali... Jak wali, to sie przyznaje. A jak czasym pisze dwadzieścia rzeczy naraz i to w autobusie z Bytomia do Katowic albo odwrotnie, to aż cud że tak mało tych felerów.A tu tyle pokus. Przystojny kontroler, sympatyczny kierowca, krzyżówka, książka... Ha, Ha, Ha. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:46 A tak poważnie, to czasami się nie da "zrobić" czegoś z danego wyrazu. Chodzi mi o to, że tak dopasować słów aby były z sensem. Najgorzej jest, gdy jest jakieś "ó" czy "ń" "ź" - to już muszę nieźle kombinować. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:40 NAJPIĘKNIEJSZE - nawet mi się nie śni Czasem na nie z okna patrzę, uwierzcie mi! Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:39 Kalambur „Nasz” bohater i dwie szyny Czy na mecze tam pójdziemy? J _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:47 JANTOR czyli lodowisko No i to już będzie wszystko A ja na JANTOR mam blisko Ale już sie na łyżwach niy ślizgom ;-( Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:39 Szarada Anagramowa Działo się to w dawnych czasach Żył TUR sobie w naszych lasach Może ktoś was dziś przekona Był TEN tur przodkiem żubra i bizona Dzisiaj już zwierzyny o wiele mniej Choć nie wolno strzelać do NIEJ Teraz jelenie, sarny, daniele, zające Kręcą się nam po leśnej łące Znowu nocą gdzieś tam na łowy Wylatują puchacze no I SOWY! T _ _ _ _ _ _ (7 liter) T _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:49 Mnie się wydaje, że nie tak dawno był TURNIEJ TENISOWY Minie stulecie, czy sport też będziemy mieć z głowy? Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:40 Szarada Anagramowa Dzisiaj JAN dzieciństwo swoje wspomina I NA górkę, tam gdzie TORY się wspina Siedział tam w zagajniku na małej polanie A teraz przyjdzie czas na ROZGRZEWANE R _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) N _ (2 litery) J _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Rozwiązanie zagadki: M _ _ _ _ (5 liter) H _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
hardek1944 Re: Szarada 17.09.08, 18:51 madohora napisała: > Szarada Anagramowa > > Dzisiaj JAN dzieciństwo swoje wspomina > I NA górkę, tam gdzie TORY się wspina > Siedział tam w zagajniku na małej polanie > A teraz przyjdzie czas na ROZGRZEWANE > > ROZGRYWANE(10 liter) > > NA (2 litery) JANTORZE(8 liter) > > Rozwiązanie zagadki: > > MECZE(5 liter) HOKEJOWE(8 liter) > Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:54 Przy tej szaradzie się do czegoś przyznam. Tutaj naprawdę nie miałam żadnego pomysłu na to co można zrobić ze słów MECZE HOKEJOWE. Jedyne co mi się kojarzyło to MECZE - HOKEJ - OWE za proste i jak do tego dopisać wiersz? Dlatego zagadka została przedstawiona w innej wersji, bo już ROZGRYWANE NA JANTORZE, chociażby ze względu na ilość liter dawały możliwość "wyciągnięcia" większej ilości wyrazów. Dużo problemów sprawił mi też wyraz ROZGRYWANE. No ale udało się W ostateczności: ROZGRYWANE NA JANTORZE - MECZE HOKEJOWE Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:41 Szarada Anagramowa Zgromadził ludzi LICZNY tłum I zaraz zrobił się wielki szum Herod w BIEGU pogubił wieści I teraz gada coś dziwnej treści B _ _ _ (4 litery) U _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 12:58 Tak naprawdę, to przy tej pogodzie współczuję uczestnikom tego biegu. Podobno jutro ma lać?! BIEG ULICZNY zacznie się o 14.00 Giszowca z Parku Pod Lipami (zapisy w Domu Kultury) a skończy na rynku w Nikiszowcu. A ciekawe co z ruchem samochodowym?! Nigdzie nie ma informacji, że będzie wstrzymany przez te pół godziny, godzinę? Jutro gdzieś ma jeździć zabytkowy tramwaj ale nie wiem czy w Szopienicach czy w Katowicach? Ktoś coś wie na ten temat. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:41 Szarada Anagramowa „Grupa Janowska” KICZÓW nie maluje Jak ktoś nie wierzy, to tego nie czuje Na obrazach jest NIKISZ, jest POCZTA Jeszcze wieżę ciśnień zobaczyć można Malują wszystko to co im W duszy gra O, O tak malować nie potrafię nawet ja! P _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Z N _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:03 Od tygodnia Gazeta Wyborcza w Katowicach rozdaje pocztówki z Nikiszowca. Ma ich być pięć. Są to te pocztówki, które można było kupić i na Zlocie i na Pikniku. Dostałam od kumpla. Pierwsza była poczta, druga ulica Świętej Anny. Resztę muszę jeszcze odebrać. Jest też przewodnik po Nikiszowcu. Tradycyjnie,tylko "Osiedle z czerwonych cegieł" A obelisk niszczeje, niszczeje, niszczeje... Napisałam do kogoś, że go zaprowadzę na cmentarz i cisza...cisza...cisza... Cholera jasna!!! Kiedy wreszcie ktoś zabierze się za to co jest dookoła Nikiszowca?! Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:42 Szarada Anagramowa Do WIEDNIA jutro pojadę sobie W Czechach też coś tam zrobię Podoba mi się gdy POZOR gadają No I jeszcze, gdy nas zabawiają Może też znajdę CZAS na KINO Przyjemności mnie nie ominą A potem na chwilę się zasmucę Gdy Z Wiednia W nasze strony wrócę! P _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (12 liter) Z N _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:05 Dzięki za odpowiedź A przed chwilą napisałam Że żadnej nie otrzymałam Ale nie o tobie myślałam Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:04 POZDROWIENIA Z NIKISZOWCA nawet z pieczątką już w świat wysłałam Lecz odpowiedzi jak na razie żadnej nie otrzymałam. Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:43 Kalambur Gazetowy image Nikisza Ciii…o tym na razie cisza! P _ _ _ _ _ _ (7 liter) W _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) N _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:44 Szarada Anagramowa Ach JAN znowu dziś wymyślił On sobie śni o nowej PROFESJI Przed L.O. ludzi zabawia I jak FOTOFRAF statyw STAWIA Patrzy na nich i medytuje Chciałby lecz WENY nie czuje Jasiu, świat się dziś inaczej kręci Nie wystarczą tylko dobre chęci. W _ _ _ _ _ _ (7 liter) F _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) P _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (14 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:06 Wczoraj na niej byłam A co tam było znów w szaradach skryłam Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:44 Szarada Anagramowa CO ROK do WÓD się wybiera I W ofertach stale PRZEBIERA Dziwne przy tym wydaje dźwięki Jakieś na Ó czy Ń słabe jęki K _ _ _ _ _ _ (7 liter) P _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (13 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:07 Ciekawe jak to będzie wyglądało Przy tej pogodzie - myślę nieśmiało Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:45 Szarada Anagramowa To jest działka ROLNA tak tu napisali Więc się zabieram za jej uprawianie KOPIĘ całe rano, pot mi z pleców spływa Choć z wysiłku sapię, ja jestem szczęśliwa Tutaj DAT nie liczę, tylko pory roku Już od dawna miałam to życie na oku Dzisiaj jest WIECZOREK w remizie strażackiej Chyba będzie EKSTRA, pójdę tam zobaczyć Jak okazja będzie, no to wiecie sami Dam się komuś porwać. No i pójdę w tany. O _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) D _ _ _ (4 litery) K _ _ _ _ _ _ (7 liter) W _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:08 Już mnie mój kolega zaczepił i się pochwalił Że jutro na pewno na Nikiszu będą grali i grali Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:46 Kalambur według „Małego Jasia” Samochodowy Święty, który szyje ubrania dla lalek. K _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) K _ _ _ _ _ _ _ (8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:10 A myślałam, że z KRAWCZYKIEM tutaj wam nabroję A proszę, rozwiązali w mig łamigłówki moje Tu również duża piątka z plusem za KRAWCZYKA Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:47 Palindrom Dzisiaj zostaniemy naprawdę _ _ _ _ Nie wierzę? _ // _ _ _ nie ma z nami?! Rozwiązaniem jest nazwa zespołu, który ma wystąpić na Centralnych Obchodach Stulecia Nikiszowca Odpowiedz Link
hardek1944 Re: Szarada 17.09.08, 19:48 madohora napisała: > Palindrom > > Dzisiaj zostaniemy naprawdęSAMI > > Nie wierzę? I // MAS nie ma z nami?! > > > Rozwiązaniem jest nazwa zespołu, który ma wystąpić na Centralnych Obchodach > Stulecia Nikiszowca > Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:12 Jak Noryń z Agresorem lecicie łeb w łeb Mam nadzieję, że z dobrym humorem? Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:11 Tutaj też super. Teraz żałuję że podpowiedź dałam Bez tej podpowiedzi? Czy bym wam namieszała?! Odpowiedz Link
madohora Re: STO na Stulecie Nikiszowca(wiersze, szarady, 17.09.08, 09:47 Kalambur Banda ze Szwecji będzie u nas śpiewać? Dlaczego wszystko jeszcze mnie zadziwia? G _ _ _ (4 litery) O _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link
hardek1944 Re: STO na Stulecie Nikiszowca(wiersze, szarady, 17.09.08, 19:49 GANG OLSENA Odpowiedz Link
madohora Re: STO na Stulecie Nikiszowca(wiersze, szarady, 19.09.08, 13:13 Czy jeszcze mnie coś zdziwi? Tak, chyba ludzie "nieszczęśliwi*"! Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:48 Kalambur Koncert żabich jajeczek Jeszcze o tym nie wiecie?! KONCERT JÓZEFA _ _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
hardek1944 Re: Szarada 17.09.08, 19:50 madohora napisała: > Kalambur > > Koncert żabich jajeczek > Jeszcze o tym nie wiecie?! > > KONCERT JÓZEFA SKRZEKA (7 liter) > Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:15 "KONCERT ŻABICH JAJECZEK" Józek tyś z Siymianowic to mosz poczucie humoru. Wybocz mi to. - niedziela godzina 18.00 Kościół Świętej Anny ulica Plac Wyzwolenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Narrator 17.09.08, 09:49 A jak święto to wszak wiadomo Radość będzie także w domu Nie należy nam się złościć Trzeba by zaprosić gości Odpowiedz Link
madohora Re: Narrator 17.09.08, 09:50 A jak goście już się zjadą Poczęstować ich obiadem A na obiad sami wiecie Coś dobrego dostaniecie Odpowiedz Link
madohora Re: Narrator 17.09.08, 09:50 O już dzwonią, o już jadą Poczęstuję ich szaradą A w szaradzie to już wiecie Co na obiad dostaniecie Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:51 Szarada Anagramowa MAMA z Francji przywiozła przepis na SER Jeden do jedzenia a drugi, O nawet dobry na deser Nawet myszy zdziwione z NOR wyglądają Bo, że się go w domu robi – chyba nie dowierzają A u nas w spiżarni sera ZE dwadzieścia KÓŁ R _ _ _ _ (5 liter) Z M _ _ _ _ _ _ _ _ (9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:18 Jak goście to rosoł ze swojskimi nudlami. Niy? I bioło koszula do łobiadu. Kiedyś(ponad rok temu)mojego tatę zaczepiła jakaś dziennikarka i się go pytała o zwyczaje w rodzinie. A mój tato miał dobry humor i mówi do niej tak: No, w niedzielę na obiad jest rosół z makaronem, "modro" kapusta, śląskie kluski, rolada. No i obowiązkowo przebieramy się w białe koszule. I dziewczyna uwierzyła!!! Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:52 Kalambur To nie są dobre ruskie pierogi Zjemy je w święto i w nogi! K _ _ _ _ _ (6 liter) Ś _ _ _ _ _ _ (7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 19.09.08, 13:19 To przeca jest tak jak ODPUST to muszą być kluski śląskie Odpowiedz Link
madohora Re: Szarada 17.09.08, 09:52 Kalambur Kołowy Epizod to nie jest wielkie wydarzenie A jej nie wypada stawać na scenie. R _ _ _ _ _ (6 liter) Odpowiedz Link