Dodaj do ulubionych

Robotyzacja i telematyka, tego kapitalizm

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 17:28
w dzisiejszej postaci, dla dobra świata, nie może przetrwać.
Mechanizacja,automatyzacja,robotyzacja i ostatnio telematyka, dziedziny
techniki które ułatwiają nam życie. Mechanizacja, automatyzacja, czy
robotyzacja w zalążku jeszcze jakoś przeszły. Jednak współczesna wersja
kapitalizmu jest zbyt przestarzała by przetrwać pełną robotyzację i
telematykę procesów produkcyjnych i nie tylko.
Automatyzacja eliminuje ludzi z procesów produkcyjnych, a robotyzacja z
procesów decyzyjnych i obsługowych, przejmuje też najprecyzyjniejsze prace
które do niedawna mógł wykonywać tylko człowiek. Telematyka to z kolei
zarządzanie produkcją na odległości przez systemy w rodzaju GPS czy zwykłe
światłowody. W skansynawi wprowadza się telematykę w rolnictwie, dzięki temu
po polach zaczynają jeździć kombajny i traktory bez operatorów. Telematyka
wespół z nawigacją satelitarną są w stanie wyeliminować maszynistów z
pociągów, a w dalszej przyszłości nawet kierowców tirów. Praktycznie
pozostaje jedynie kwestia 100% niezawodności i ogólnego 100% bezpieczeństwa.
Dziś dzięki telematyce można już na odległość kontrolować trasę czy prędkość
samochodu, a nawet, znając cechy psychowizyczne kierowcy, jego zmęczenie.
Można na odległość ocenić rodzaj i niebezpieczeństwo wypadku jakiemu uległ
kontrolowany pojazd. Kwestie diagnostyki pojazdów załatwia komputeryzacja i
robotyzacja.
Przykłady można mnożyć, ale to nie forum nauka, więc przejdźmy do sedna
sprawy. Taki postęp technologiczny, eliminujący człowieka z bardzo wielu
procesów produkcyjnych,decyzyjnych,operatorów, powinien masowo zwiększać
dobrobyt i luksus ludzkiego zycia. Powinien, ALE... mamy chory kapitalizm,
który nie jest w stanie wykorzystać tego postępu. Specjaliści oceniają że
dojdzie do tego iż 10-20% społeczności w wieku produkcyjnym będzie miało
pracę twórczą, wytwórczą czy zarządzającą, co najwyżej drugie tyle zajmie się
obsługiwaniem tych pracujących (różne działy usług i darmozjady od reklamy i
tym podobnych) i pozostaje ponad połowa społeczność bez pracy. Dogorywać
będzie ona w skrajnej nędzy. Czysta logika nakazywałaby w takiej sytuacji
produkować więcej robotów i fabryk by dać wszystkim godne życie, ale światem
rządzą zdebilałe prawa rynku nie logika. Ludzie będą mieli zapotrzebowanie na
dobra, ale według praw rynku zapotrzebowanie jest wtedy gdy potrzebujący mają
kasę. Współczesny kapitalizm nie dopuszcza nadprodukcji, produkcja dla 30-40%
ludzi mających pracę będzie, ale dla reszty... Zaawansowany technologicznie
świat będzie technicznie w stanie zwiększyć produkcję, ale nie pozwolą na to
chore prawa rynku i świat zostanie w takiej patowej sytuacji do czasu jakiejś
rewolucji czy swego rychłego końca...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomson Aby lepiej zobrazować problem skupmy się na IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 17:38
      wyżywieniu swiata.
      Mechanizacja i automatyzacja to kombajny i traktory, dodajmy do tego
      robotyzację i mamy tanią i szybką produkcję maszyn rolniczych. Dodajmy
      telematykę mamy tanią obsługę bez operatorów. Taki system może dać nam
      produkcję całej masy taniej zywności i pełne wyżywienie świata, ale kapitalizm
      na to nie pozwoli. Tutaj nie liczy się zapewnienie wszystkim wyżywienia, lecz
      zamienienie go na pieniądze. Już dziś światowa produkcja rolnicza może wyżywic
      10mld ludzi, a mimo tego blisko miliard z ponad 6mld głoduje! A jedynym
      argumentem pacanów od międzynarodowej finansjery jest to że ci wszyscy
      głodujący to nieroby...
      To jeszcze dobitniej udowadnia jak nieprzyszłościowym i niewydajnym ustrojem
      jest globalny kapitalizm.
      • wielki_czarownik Tomson słyszałeś takie pojęcie 05.03.04, 19:42
        jak "syndrom somalijski"? Otóż ci głodujący biedacy NIE CHCĄ pracować. Oni NIE CHCĄ uprawiać ziemi. NIE CHCĄ dostawać zboża tylko gotowe żarcie, bo uważają, że im się należy. Wszyscy siedzą w tych obozach Czerwonego Krzyża i nikt z nich nie chce się wziąść do roboty. USA kiedyś proponowała dostarczenie iluśtam tysięcy ton ziarna kukurydzy dla Afryki - nie przyjęli, bo niby "modyfikowana genetycznie". Wolą zdychać z głodu niż pracować - to się nazywa "syndrom somalijski".
        • kontrkultura Tomson chyba nie tylko szlyszal 05.03.04, 20:28
          ale najwyrazniej sam wykazuje sie tym syndromem. Powiada, ze kapitalisci
          powinni go karmic i oplacac, bo ze wspolczesna technika stac ich na to, wiec
          Powinni [z duzej P]... tak powiada :)
          • Gość: Tomson Kłamco w mordę strzelony!!!Gdzie ja tak napisałem? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:22
            kontrkultura napisał:

> ale najwyrazniej sam wykazuje sie tym syndromem.
            > Powiada, ze kapitalisci
            > powinni go karmic i oplacac, bo ze wspolczesna technika stac ich na to,
            GDZIE JA TAK NAPISAŁEM CHORY WREDNY KŁAMCO ????!!!!!

> wiec Powinni [z duzej P]... tak powiada :)
            Pierdoło głupia, myślisz że skąd wziąłem tem tekst o rozwoju telematyki??? Bo
            sam pajacu niedługo coś takiego będę projektował. Więc debilu głupi w
            przyszłości to raczej ja będę tym który karmi takich darmozjadów jak ty!!!
            • kontrkultura Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie! 05.03.04, 22:36
              1 :: nie rob z forum pyskowni, bo to niesmaczne. Zamiast bluzgac, skup sie na
              temacie.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2 :: Owe sformulowanie twojej postawy napisalem na podstawie analizy twoich
              tekstow na tym watku i ogolnie wyglaszanych przez ciebie pogladow, jesli
              zyczysz, moge je wynotowac w szczegolach.
              • Gość: Tomson Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:46
                kontrkultura napisał:

> 1 :: nie rob z forum pyskowni, bo to niesmaczne. Zamiast bluzgac, skup sie na
                > temacie.
                O taaak, lepiej w twoim stylu nazywać współrozmówcę nierobem i darmozjadem...

> 2 :: Owe sformulowanie twojej postawy napisalem na podstawie analizy twoich
                > tekstow na tym watku i ogolnie wyglaszanych przez ciebie pogladow, jesli
                > zyczysz, moge je wynotowac w szczegolach.
                Napisałem tylko że taki ustrój się nie sprawdzi, bo będzie brakowało miejsc
                pracy. Ale nie napisałem że rozwiązaniem tego jest utrzymywanie nierobów.
                Rozwiązaniem może być naprzykład ustawowe zmniejszenie godzin dnia pracy w
                branżach gdzie jest za dużo rąk do pracy. Da to pracę większej liczbie ludzi, w
                sektorze produkcji i w sektorze usług (usługi dla większej liczby ludzi),
                zwiększy się zapotrzebowanie na poszczególne produkty i znów będzie można
                zwiększyć dugość dnia pracy. Jednak do tego niezbędne są przepisy, bo oddawanie
                wszystkich decyzji w łaspka szefów megakorporacji napewno od tego nie
                doprowadzi.
                • wielki_czarownik Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie 05.03.04, 22:58
                  Gość portalu: Tomson napisał(a):

> Napisałem tylko że taki ustrój się nie sprawdzi, bo będzie brakowało miejsc
                  > pracy.

Ależ nie będzie. Po prostu mniej ludzi będzie pracować w przemyśle i rolnictwie a więcej w usługach. I rolnik zamiast doić swoje krowy to będzie mleko i sery sprzedawał - resztę zrobią za niego maszyny.

Ale nie napisałem że rozwiązaniem tego jest utrzymywanie nierobów.
                  > Rozwiązaniem może być naprzykład ustawowe zmniejszenie godzin dnia pracy w
                  > branżach gdzie jest za dużo rąk do pracy. Da to pracę większej liczbie ludzi, w sektorze produkcji i w sektorze usług (usługi dla większej liczby ludzi),

BZDURA!! Liczba osób zatrudnionych w produkcji musi się zmniejszyć a nie zwiększyć. Ponadto skrócenie tygodnia pracy = więcej robotników = wzrost cen pracy = wzrost cen produktów = inflacja = kłopoty.

> zwiększy się zapotrzebowanie na poszczególne produkty i znów będzie można
                  > zwiększyć dugość dnia pracy. Jednak do tego niezbędne są przepisy, bo oddawanie
                  >
                  > wszystkich decyzji w łaspka szefów megakorporacji napewno od tego nie
                  > doprowadzi.

Szef megakorporacji myśli o jednym - o zysku. I dlatego ZSRR się rozpadł w pizdu a USA nie.
                  • Gość: Tomson Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 23:09
                    > Ponadto skrócenie tygodnia pracy = więcej robotników = wzrost cen pracy =
                    > wzrost cen produktów = inflacja = kłopoty.
                    Za kilkadziesiąt lat gdy dzięki robotyzacji i komputeryzacji statystyczny
                    człowiek będzie wywarzał jakieś 5 razy więcej niż dziś będzie to miało jak
                    największy sens. Wtedy gdy skrócimy mu czas pracy o połowę i trochę przedłuzymy
                    urlop to i tak będzie mógł sobie za swoją pracę pozwolić na 2 razy więcej. To
                    jest czysta logika.

> Szef megakorporacji myśli o jednym - o zysku. I dlatego ZSRR się rozpadł w
                    > pizduu a USA nie.
                    Hitler też myślał o zysku i sprowadzał sobie niewolników z krajów słowiańskich.
                    Niemoralny wyzysk który krzywdzi miliony innych ludzi to gówno, pomysl sobie
                    jak ty byś się czuł gdybyś mieszkał w Meksyku czy Bangladeszu i musiał harować
                    za grosze po 12 godzin na dobę (łącznie z niedzielami), tylko po to
                    US-korporazje miały megazysk, a Amerykańce żyli w przepychu. To jest pospolite
                    zło i skurwysyństwo i trzeba to zwalczać!
                    Gdyby ZSRR myślało jak USA to Polska byłaby dziś ze 3 razy biedniejsza niż jest.
                    • wielki_czarownik Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie 05.03.04, 23:18

> Za kilkadziesiąt lat gdy dzięki robotyzacji i komputeryzacji statystyczny
                      > człowiek będzie wywarzał jakieś 5 razy więcej niż dziś będzie to miało jak
                      > największy sens. Wtedy gdy skrócimy mu czas pracy o połowę i trochę przedłuzymy
                      >
                      > urlop to i tak będzie mógł sobie za swoją pracę pozwolić na 2 razy więcej. To
                      > jest czysta logika.

To jest czysta głupota. Bo wtedy doprowadzimy do niewykorzystania potencjału przemysłowego i zwolnionienia postępu. Ludzie muszą pracować by iść do przodu. Oczywiście możemy oprzeć się na technice i zmniejszyć drastycznie czas pracy - dzisiaj też możesz pracować 1h/dzień i wyżyjesz - ale na poziomie średniowiecza

> Hitler też myślał o zysku i sprowadzał sobie niewolników z krajów słowiańskich.

Nie myślał o zysko a o rasie. Gdyby myślał o zysku to zagoniłby do pracy kobiety niemieckie.

>
                      > Niemoralny wyzysk który krzywdzi miliony innych ludzi to gówno,

W polityce i biznesie nie ma miejsca na moralność.

pomysl sobie
                      > jak ty byś się czuł gdybyś mieszkał w Meksyku czy Bangladeszu i musiał harować
                      > za grosze po 12 godzin na dobę (łącznie z niedzielami), tylko po to
                      > US-korporazje miały megazysk, a Amerykańce żyli w przepychu. To jest pospolite
                      > zło i skurwysyństwo i trzeba to zwalczać!

To jest naturalna kolej rzeczy. Są lepsi i gorsi. Wszyscy rodzą się nadzy.

> Gdyby ZSRR myślało jak USA to Polska byłaby dziś ze 3 razy biedniejsza niż jest.

To byśmy dostali plan Marshalla i żyli na poziomie dzisiejszej Hiszpanii.
                • kontrkultura Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie 05.03.04, 23:18
                  1 :: zdefiniowalem (owszem ostro) twoja postawe w tej sprawie, nie bluzgalem.

Co do ciebie, dzisiaj wyzywales mnie: "gejem", "w morde strzelonym
                  klamca", "pierdola glupi". Z twoich wczesniejszych pamietam, jak pisales, ze
                  gdybym byl Zydem, uwazalbys mnie za kochanka Marcussa... [Swoja droga uczulony
                  jestes na punkcie homoseksualismu... ]

Czy kiedykolwiek odpowiedzialem ci w podobny sposob?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2 :: Proponowane przez ciebie rozwiazania problemow ekonomicznych nie sa
                  kompetentne... Nie sa dostosowane do realiow, wrecz utopijne... jak komunizm.
                  • Gość: Tomson Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 23:32
                    kontrkultura napisał:

> 1 :: zdefiniowalem (owszem ostro) twoja postawe w tej sprawie, nie bluzgalem.
                    >
                    > Co do ciebie, dzisiaj wyzywales mnie: "gejem",
                    Bo cię podniecała ta zboczona karykatura pseudo-tomsona.

> "w morde strzelonym klamca"
                    Bo kłamliwie nazwałeś mnie nierobem i darmozjadem.

> "pierdola glupi"
                    Chyba głupią pierdołą? Ale i tak nie pamiętam.

> Z twoich wczesniejszych pamietam, jak pisales, ze
                    > gdybym byl Zydem, uwazalbys mnie za kochanka Marcussa...
                    Ja tak napisałem? Kiedy? Coś ci się chyba pomyliło, albo musiałeś mnie
                    mocno sprowokować.

> [Swoja droga uczulony jestes na punkcie homoseksualismu... ]
                    Nie ja tylko marcus, ja mu tylko to wypominam.

> 2 :: Proponowane przez ciebie rozwiazania problemow ekonomicznych nie sa
                    > kompetentne... Nie sa dostosowane do realiow, wrecz utopijne... jak komunizm
                    Utopią jest sytuacja gdy pracy starczy dla mniej niż połowy ludzi a reszta
                    będzie egzystować w nędzy.
                    • kontrkultura Re: Kłamco ...!!Gdzie ja tak napis // uspokoj sie 06.03.04, 00:01

> Bo cię podniecała ta zboczona karykatura pseudo-tomsona.
                      =========================================
                      Nie podnieca mnie twoja karykatura, ani nie pisalem czegokolwiek podobnego do
                      tego, co mi zarzucasz, klamco.

> Bo kłamliwie nazwałeś mnie nierobem i darmozjadem.
                      Jedynie zdefiniowalem twoje poglady.

> Chyba głupią pierdołą? Ale i tak nie pamiętam.
                      No widzisz jaki szczery jestes, a pozniej sie dziwisz, dlaczego inni maja cie
                      za prymitywa, ze inni cie prowokuja itp itd.

> Ja tak napisałem? Kiedy? Coś ci się chyba pomyliło, albo musiałeś mnie
                      > mocno sprowokować.
                      Taaak.. taaak.. wszystcy cie prowokuja, a ty sie tylko bronisz. Znamy to...
                      Jutro znajde linka.

> Nie ja tylko marcus, ja mu tylko to wypominam.
                      Ale to wlasnie ty wyzywasz aponentow od gejow...

> Utopią jest sytuacja gdy pracy starczy dla mniej niż połowy ludzi a reszta
                      > będzie egzystować w nędzy.
                      Czlowieku! Nie znasz znaczenia pojecia "Utopia" (podstawowka sie klania). Otoz
                      to Utopia to nie jest cos zlego z definicji, tylko na odwrot - idealny swiat i
                      spoleczenstwo - wizja oderwana od rzeczywistosci.
        • Gość: Tomson BREDNIE!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:19
          wielki_czarownik napisał:

> jak "syndrom somalijski"? Otóż ci głodujący biedacy NIE CHCĄ pracować. Oni NIE
          > CHCĄ uprawiać ziemi. NIE CHCĄ dostawać zboża tylko gotowe żarcie, bo uważają,
          > że im się należy.Wszyscy siedzą w tych obozach Czerwonego Krzyża i nikt z nich
          > nie chce się wziąść do roboty.
          Po pierwsze Somalia to kraj półpustyń i sawanny, mają dwie większe rzeki i
          tylko wokół nich rozwija się rolnictwo. A pieprzenie że to są lenie i nie chcą
          pracować to rasistowskie brednie.
          Po drugie kwestię tej tzw. pomocy poruszał swego czasu były sekretarz ds
          gospodarki i handlu w rządzie brytyjskim. Pomoc dla biednych krajów to jedna
          wielka ściema. Forsują ją USA i Europa (głównie USA które rządzą tym chorym
          globalnym systemem) nie pozwalają by afrykańskie rolnictwo czy hodowla bawełny
          konkurowała z UE i USA i robią wielką ściemę z tzw, pomocą gospodarczą, jednak
          zwiększenie udziału Afryki w handlu międzynarodowym o 1% oznaczałoby 5 razy
          większe pieniądze niż cała ta pierdolona pomoc, jednak na to ci bogaci nie
          pozwolą.
          • wielki_czarownik Będę płakał!! 05.03.04, 22:54

> Po pierwsze Somalia to kraj półpustyń i sawanny, mają dwie większe rzeki i
            > tylko wokół nich rozwija się rolnictwo. A pieprzenie że to są lenie i nie chcą
            > pracować to rasistowskie brednie.

Nie rasistowskie a naukowe - ekonomiczne. Tak samo jak fakt, że biali mają wyższe IQ od czarnych - to nie rasizm. To biologia - nauka. Im po wielokroć proponowano pomoc - melioracje, genetycznie zmodyfikowane wysokowydajne nasiona... ale oni nie chcieli.

> Po drugie kwestię tej tzw. pomocy poruszał swego czasu były sekretarz ds
            > gospodarki i handlu w rządzie brytyjskim. Pomoc dla biednych krajów to jedna
            > wielka ściema. Forsują ją USA i Europa (głównie USA które rządzą tym chorym
            > globalnym systemem) nie pozwalają by afrykańskie rolnictwo czy hodowla bawełny
            > konkurowała z UE i USA i robią wielką ściemę z tzw, pomocą gospodarczą, jednak
            > zwiększenie udziału Afryki w handlu międzynarodowym o 1% oznaczałoby 5 razy
            > większe pieniądze niż cała ta pierdolona pomoc, jednak na to ci bogaci nie
            > pozwolą.

Twój dziadek ma knajpę nad morzem? Czy idziesz do konkurencji i pomagasz im za frajer zwiększyć obroty i wykopać dziadków z interesu? Nie - bo wtedy twoja rodzinka będzie stratna. I tak samo jest w wielkiej polityce. Z tym, że na 1000000000 razy większą skalę.
            • Gość: Tomson Re: Będę płakał!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 23:02
              > Nie rasistowskie a naukowe - ekonomiczne. Tak samo jak fakt,że biali mają wyżs
              > ze IQ od czarnych - to nie rasizm. To biologia - nauka.Im po wielokroć propono
              > wano pomoc - melioracje, genetycznie zmodyfikowane wysokowydajne nasiona...ala
              > oni nie chcieli.
              A Polacy podobno jeszcze niższe...
              Ciebie naprawdę nie rozumiem, z takimi poglądami powinieneś optować za napaścią
              na Irak.
              A tak na serio to genetycy parę lat temu obalili te twoje neohitlerowskie
              brednie!

> Twój dziadek ma knajpę nad morzem?
              NIe knajpę, ale restaurację.

> Czy idziesz do konkurencji i pomagasz im za
              > frajer zwiększyć obroty i wykopać dziadków z interesu? Nie - bo wtedy twoja
              > rodzinka będzie stratna. I tak samo jest w wielkiej polityce. Z tym, że na
              1000000
              > 000 razy większą skalę.
              Co innego gastronomia, a co innego megazyskowny przemysł Hi-Tech. Zresztą nie
              mówię o dniu dzisiejszym, mówię o niedalekiej przyszłości kiedy dzięki
              technologii jeden człowiek będzie wytwarzał jakieś 5 razy więcej niż dzisiaj,
              wtedy trzeba będzie zrewidować współczesne kapitaliostyczne gówno i dzielić się
              z innym MIEJSCAMI PRACY, poprzez np. obligatoryjnie usankcjonowany krótszy
              dzień pracy.
              • wielki_czarownik Re: Będę płakał!! 05.03.04, 23:09

> A Polacy podobno jeszcze niższe...

Polacy średnia IQ chyba 106 a w niektórych krajach Afryki 88. Średnia ludzak = 100.

> Ciebie naprawdę nie rozumiem, z takimi poglądami powinieneś optować za napaścią
                >
                > na Irak.

Ale nie optuję bo ja jestem zwolennikiem wilczego kapitalizmu ale przeciwnikiem militaryzmu. Ja popieram pokojowy kapitalizm a`la Szwajcaria, Japonia (po II wojnie), Korea Pd itp.

> A tak na serio to genetycy parę lat temu obalili te twoje neohitlerowskie
                > brednie!

To są wyniki badań z zeszłego roku. Im dalej na południe tym IQ niższe - epoka lodowcowa preferowała inteligentnych a w Afryce lodów nie było więc wyższe IQ było zbędne.

> NIe knajpę, ale restaurację.

Wszystko jedno.

>

> Co innego gastronomia, a co innego megazyskowny przemysł Hi-Tech.

Bzdura! A gdyby Dziadek miał sklep z komputerami albo kawiarenkę internetową to byś pomagał konkurencji?

Zresztą nie
                > mówię o dniu dzisiejszym, mówię o niedalekiej przyszłości kiedy dzięki
                > technologii jeden człowiek będzie wytwarzał jakieś 5 razy więcej niż dzisiaj,
                > wtedy trzeba będzie zrewidować współczesne kapitaliostyczne gówno i dzielić się
                >
                > z innym MIEJSCAMI PRACY, poprzez np. obligatoryjnie usankcjonowany krótszy
                > dzień pracy.

1. To przerabiamy od circa 200 lat. Rewolucja przemysłowa powoduje ciągły wzrost wydajności i dzisiejszy robotnik produkuje nie 5 ale czasami nawet kilkanaście tysięcy razy więcej niż jego poprzednik sprzed 200 lat.
                2. Krótszy dzień pracy = więcej robotników = wyższe koszty płacy = wyższe ceny towarów = inflacja = kłopoty.
                • Gość: Tomson Re: Będę płakał!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 23:13

> Gość portalu: Tomson napisał(a):
                  >
                  > Polacy średnia IQ chyba 106 a w niektórych krajach Afryki 88. Średnia ludzak
                  > 100.
                  Gówno warte są te badania, bo nie dotyczą one nie tylko inteligencji lecz także
                  intelektu (wiedzy nabytej) którą trudniej jest zdobyć w krajach gdzie nie było
                  komunizmu i nikt nie budował masowo szkół i uczelni. Gdyby dać mieszkańcom
                  Afryki takie warunki rozwoju jak ludziom w Europie niczym by od nas nie
                  odstawali.

> Ale nie optuję bo ja jestem zwolennikiem wilczego kapitalizmu ale
                  przeciwnikiem
                  > militaryzmu.
                  Jedno z drugim się łączy, skurwysyńsko-bandycki zwierzęcy kapitalizm nie obroni
                  się bez faszyzmu i agresywnego imperialnego militaryzmu.

• wielki_czarownik Re: Będę płakał!! 05.03.04, 23:25

> Gówno warte są te badania, bo nie dotyczą one nie tylko inteligencji lecz także
                    >
                    > intelektu (wiedzy nabytej)

Tylko inteligencja.

którą trudniej jest zdobyć w krajach gdzie nie było
                    > komunizmu i nikt nie budował masowo szkół i uczelni.

Rozumiem. Dlatego Japończycy tak dobrze wypadli bo tam był komunizm? I W GB też?

Gdyby dać mieszkańcom
                    > Afryki takie warunki rozwoju jak ludziom w Europie niczym by od nas nie
                    > odstawali.
                    >

Wszyscy startowali z tych samych pozycji. Jedni wygrali, drudzy nie. Kiedy europejczycy budowali maszynę parową murzyni woleli skakać po drzewach... no i mają efekt.

> Jedno z drugim się łączy, skurwysyńsko-bandycki zwierzęcy kapitalizm nie obroni
                    >
                    > się bez faszyzmu i agresywnego imperialnego militaryzmu.

A dowodem na to są:
                    1. Szwajcaria która od 500 lat nie prowadziła ani jednej wojny.
                    2. Japonia która nawet nie ma armii (tylko siły samoobrony).
                    3. Korea Południowa która boi się wolności z północy.
                    4. Tajwan
                    5. Kanada
                    6. Hiszpania
                    7. Grecja
                    i inne równie bandyckie kraje.
                    >
    • kontrkultura jasne... 05.03.04, 17:56
      tyle tylko, ze gdyby nie ten "chory kapitalistyczny mechanizm" najwyzszym
      osiagnieciem techniki bylby dzisiaj gigantyczny kalkulator...
      • Gość: Tomson Re: jasne... IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 18:07
        kontrkultura napisał:

> tyle tylko, ze gdyby nie ten "chory kapitalistyczny mechanizm" najwyzszym
        > osiagnieciem techniki bylby dzisiaj gigantyczny kalkulator...
        Gdyby w czasach zimnej wojny kapitaliści współpracowali z ośrodkami naukowymi w
        Europie wschodniej, zamiast je gnoić, to technologicznie świat stałby dziś
        wyżej.
        • abstrakt2003 Tomson 05.03.04, 18:27
          IGNORUJESZ FAKTY!
        • kontrkultura Re: jasne... 05.03.04, 19:01
          Jak kolwiek zmieniasz temat, nie zmienia to faktu, ze najwyzszym osiagnieciem
          techniki bylby gigantyczny kalkulator... i co ciekawsze, nie byloby cie na
          niego stac :)))

Chodzilbys do muzeum wpolczesnej techniki najlepszego ustroju na swiecie i
          ogladalbys dziela owego sowieckiego geniusza... :))))

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

> Gdyby w czasach zimnej wojny kapitaliści współpracowali z ośrodkami naukowymi
          > w Europie wschodniej, zamiast je gnoić, to technologicznie świat stałby dziś
          > wyżej.

I tu masz racje, gdyby USA pomagalo ZSSR postep techniki wojskowej bylby o
          wiele lepszy. Co prawda nie mielibysmy co jesc, co pic, ale mielibysmy
          najlepsze na swiecie rakiety nuklearne, ktorymi moglbys rozwalic Ziemie nie 10,
          a 100 razy... Ot jakby wygladal owy postep.
          • Gość: Tomson Brednie, gdybyś obracał się w kręgu uczelni IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:28
            technicznych (niemal cała kadra doktorska i profesorska wykształcona jeszcze za
            komuny) to byś miał inne zdanie o podejściu komunistów do technologii.
            Zobacz ile ZSRR i sojusznicy osiągnęli startując z zera, mając poteżniejszego
            wroga któego cały czas musieli gonić! Wymień inny kraj który izolowany i
            gnojony przez najpotężniejszych tego świata dokonałby takiego skoku.
            • kontrkultura Re: Brednie, gdybyś obracał się w kręgu uczelni 05.03.04, 22:56
              Znowu mowisz za mnie... [czesc druga mojej poprzedniej wypowiedzi] Otoz wlasnie
              te technologie, spora czesc ktorych zostala wykradziona z Zachodu (jak rowniez
              na odwrot), pochlonialy ogromny potencjal techniczny i ekonomiczny obydwu
              poteg... Tyle tylko, ze USA wytrzymalo i dalo sobie z tym rade (choc biedacy
              maja ten 'nieszczesny, chory kapitalizm'), a ZSSR nie... czemu?
              • Gość: bugsior Re: Brednie, gdybyś obracał się w kręgu uczelni IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 13.03.04, 23:25
                no wlasnie...
        • czubas Gdyby pracowali z Hitlerem, to by nas nie bylo.... 05.03.04, 19:40
          Coz, nazisci tez mieli wysoki poziom rozwoju. Gdyby Amerykanie i Rosjanie
          wspolpracowali z nimi zamiast walczyc, to Polacy zostaliby eksterminowani jako
          narod.

Komunizm byl nie mniej zbrodniczy od nazizmu, za to na szczescie dla nas
          zacofany technologicznie.
          Dzieki temu mamy mozliwosc zycia i spierania sie na tym forum.
          • Gość: Tomson Spadaj obrońco nazistów!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:37
            > Komunizm byl nie mniej zbrodniczy od nazizmu,
            Co za brednia, gdyby tak było to komuniści wszystkich by wymordowali, tak jak
            zrobiliby to naziści gdyby dać im jeszcze 5-10 lat.

> za to na szczescie dla nas zacofany technologicznie.
            Jak komunizm może być zacofany technologicnie?? ;oD
            Człowieku MYŚL, masz poto tą mózgownicę by jej używać, z nie reagować
            prostackimi sloganami. Zacofane technologicznie może być państwo nie ustrój.
    • abstrakt2003 Tomson 05.03.04, 18:26
      Nie pierwszy raz postęp techniczny wymusza zmiany społeczne (choć nie mam
      absolutnie na mysli zmian polityczno ustrojowych).
      Najbardziej znany przykład to rewolucja przemysłowa w Amglii.
      Wtedy to istniał ruch robotników niszczących maszyny (może kto wie jaką nazwę
      nosił bo ja nie pamiętam)
      Tomson wychodząc z podobnych założeń co ty komuniści wiszczyli koniec
      kapitalizmu już 60 - 70 lat temu.
      Popatrz jak się sprawy mają współcześnie:
      - komunizm zbankrutował (ostatnie enklawy komunizmu dogorywają)
      - kapitalizm niedość że przetrwał, to jeszcze przeżywa rozkwit!
      *****************************************************************************
      Wracając do tematu.
      Tomsom z postępem tak już jest że w wyniku jego działania pewne branże (a wraz
      z nimi miejsca pracy które generowały) znikają. Naszczęście rónocześnie dzięki
      postępowi powstają całkiem nowe dziedziny gospodarki w których powstają nowe
      możliwości zarobkowania dla pracowników najemnych.
      Tomson czy ktoś pamięta takie zawody jak:
      - zdun
      - rymarz
      - płatnerz
      - konwisarz
      - kołodziej
      - skryba
      - kowal
      - bartnik
      - smolarz
      - garncarz
      - kosiarz
      A czy ludzie 100 lat temu mogli się domyślać że kiedyś ich prawnukowie będą:
      - webmasterami
      - moderatorami
      - modelkami
      - informatykami
      - projektantami systemów informatycznych i układów elektronicznych dla przemysłu
      - pracownikami telewizji
      - pracownikami linii lotniczych
      - pracownikami biur podróży
      - pracownikami laboratoriów fotograficznych
      - operatorami rezonansu magnetycznego
      - pracownikami agencji kosmicznych
      itd, itd
      Jak widzisz postęp nie jest taki zły!
      • marcus_crassus jesli przyjac teorie ewolucji etc 05.03.04, 18:40
        to naukowcy zapowiadaja powstanie nowego gatunku.zgodnie z teoriami ewolucji
        gatunki zmieniaja sie w sytuacji gdy musza dokonac ekspansji.na razie czlowiek
        zasiedlil ziemie.wydaje sie ze wlasnie wchodzi w nowy etap ekspansji w
        kosmos.narodziny cywilizacji informatycznej,rozwoj genetyki i badan kosmosu dla
        wielu analitykow to znak naszych czasow.

istota jaka znamy przechodzi do przeszlosci.tak samo jak odszedl neandertalczyk
        etc.

nie ma w tym nic romantycznego.powstanie genetycznie modyfikowany
        cyborg.integracja czlowieka,maszyny + dodatkowe zmiany w materiale genetycznym
        czlowieka.

dla niektorych to moze sie wydawac dosc przerazajace ale ja jestem happy.nie
        mozemy z tym walczyc bo zgodnie z zasada gieldy i ewolucji "nie walcz z
        trendem,ten kto podejmie walke zostanie zmieciony"

nie ma innej alternatywy.

przyszlosc swiata to mozliwe 3 ustroje:

a)komunizm zgodny z zalozeniami.
        b)kapitalizm typu korporacyjnego rodem z filmow SF.najgorsze z mozliwych
        rozwiazan.
        c)ustroj obecny (najbardziej racjonalny i najbardziej realny)
        d)blizej niemozliwy obecnie do zrozumienia na chwile dzisiejsza ustroj
        zmilitaryzowanej cywilizacji technologicznej laczacej jakies cechy komunizmu i
        kapitalizmu.

********************************************************************************

czlowiek jakiego znamy dzis ma szanse przetrwania tylko w ustroju "c"

wszystkie inne ustroje spoleczne to juz bedzie czlowiek tylko z nazwy.

wiec niech tomson sie nie ciszy ze wymienilem komunizm.spoleczenstwem takiego
        komunizmu beda cygborgi.

tomson jako istota nizszego rzedu zostalby tam zlikwidowany.
      • Gość: Tomson Nic takiego nie sugerowałem! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:49
        > Jak widzisz postęp nie jest taki zły!
        Jestem za postępem, ale przeciw kapitalizmowi który nie potrafi tego postępu
        należycie wykorzystać.
        • abstrakt2003 Tomson 06.03.04, 11:47
          Tomson powiedział:
          "Jestem za postępem, ale przeciw kapitalizmowi który nie potrafi tego postępu
          należycie wykorzystać."
          ----------------------------------------------------------------------------
          To też już było! Propaganda sowiecka wieszczyła upadek kapitalizmu już 50 lat
          temu! Związek Sowiecji przeganiał USA w każdej dziedzinie!
          Tak biedak szybko biegł że aż upadł! A kapitalizm ma się coraz lepiej!
          P.S.
          Negocjowałem z groszkiem zdjęcie z konkursu pracy pt."Tomson" ale jak widzisz
          nic to niedało (Groszek jest nieugięty). Wybuchła tylko z tego powody mała
          wojna frakcyjan w KC!.
    • marcus_crassus wiesz kim byli luddysci??? 05.03.04, 18:29
      czlowieku,powstaje cywilizacja uslugowo-informatyczna.twoje bzury w ogole nie
      przystaja do dzisiejszego swiata.

czlowieku,epoka industrialna i rolnicza dobiegly konca.

gdzie ty zyjesz??w ktorym swiecie???czasy robotnikow w halach fabrycznych
      dobiegly konca,nadchodzi czas informatykow,marketingowcow,ludzi zajmujacych sie
      rozrywka,konstukcja,uslugami,obsluga potrzeb dzisiejszego spoleczenstwa...

tomson,napisales nawet cos nieglupiego,dlaczego z tego nie potrafisz wlasciwych
      wnioskow wyciagnac?
      • Gość: Tomson Przecież ja o tym właśnie piszę. :o) IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 18:58
        marcus_crassus napisał:

> czlowieku,powstaje cywilizacja uslugowo-informatyczna.twoje bzury w ogole nie
        > przystaja do dzisiejszego swiata.
        >
        > czlowieku,epoka industrialna i rolnicza dobiegly konca.
        A czego dotyczył mój post? Właśnie całkowitego końca tej ery i braku
        przystosowanai się aktualnego systemu redystrybucji dóbr do nowej nieuchronnie
        nadchodzącej nowej ery.
        Człowieku zacznij w końcu myśleć, socjaliści nie są, jak ty to mówisz, brudnymi
        odbartusami wrogimi postępowi, lecz ludźmi którzy mają zamiar tak pokierować
        postępem by służył on całej światowej społeczności a nie tylko wąskiej grupce
        dobrze ustawionych ludzi.

> gdzie ty zyjesz??w ktorym swiecie???czasy robotnikow w halach fabrycznych
        > dobiegly konca,nadchodzi czas informatykow,marketingowcow,ludzi zajmujacych
        > sie
        A czego dotyczył mój post jak nie właśnie tego o czym ty piszesz powyżej???

> rozrywka,konstukcja,uslugami,obsluga potrzeb dzisiejszego spoleczenstwa...
        Oceny specjalistów mówią że całej pracy (i wytwórczej i usługowej) będzie dla
        mniej niż połowy społeczeństwa. A co zresztą??? Oczywiście że era
        industralizacji, robotników i rolników się kończy, ale co z tymi ludźmi?
        Pozwolić im zdychać z głodu, w modelu kapitalistycznym pracy dla wszystkich nie
        starczy, dlatego jest on nieprzystosowany do przyszłościowych wymagań.

> tomson,napisales nawet cos nieglupiego,dlaczego z tego nie potrafisz
        wlasciwych
        > wnioskow wyciagnac?
        Nie jestem ekonomistą i nie kształcę się jako ekonomista (może za rok wezmę
        sobie drugi fakultet). Mam wizję jak to powinno wyglądać z punktu widzenia
        technologicznego, ale nie mi decydować jak powinna wyglądać redystrybucja dóbr
        w świecie do którego zmierzamy, JEDNAK... mając bardzo ogólne pojecie o
        wspólczesnym systemie widzę, że nieumiejąca wykorzystać tego postępu (którego
        jestem oczywiście całkowitym zwolennikiem) współczesna wersja kapitalizmu nie
        jest dobrym rozwiązaniem na przyszłość.
        • abstrakt2003 Tomsom, mówie całkiem serio 05.03.04, 19:07
          Ty lepiej nie miej wizji!
          Ty się za naukę bierz! Bo na razie niemądre rzeczy pleciesz!
          • wielki_czarownik Tomson? Czy oprócz wizji masz też fonię? 05.03.04, 19:25
            Bo jeśli tak to powiedz mi jakie to dragi bierzesz bo chyba też spróbuję skoro dają takiego kopa.
            • abstrakt2003 :) 05.03.04, 20:53
              Ach! Wielki_Czarownik jaki dosłowny i przenośni nie chwyta :)
              P.S.
              Dragi:
              - 250ml wywaru z krzewu Camellia sinensis
            • Gość: Tomson Crassula ma chyba rację że wszyscy z ciebie bekę IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:24
              kręcą na forum militaria. Bo jeśli tak skwitowałeś mój wywód na temat rozwoju
              telematyki i robotyzacji:

> Bo jeśli tak to powiedz mi jakie to dragi bierzesz bo chyba też spróbuję skoro
              > dają takiego kopa.

To rzeczywiście masz zerowe pojęcie o technologi...
              • marcus_crassus tomson,nawet nie ma porownan ciebie do 06.03.04, 13:22
                WC,WC na niektorych tematach naprawde sie zna.natomiast ty to kompletne zero.na
                militariach ludzie smieja sie z pogladow WC ale nie z jego wiedzy ktora jak
                mowie w niektorych sprawach ma.
                • abstrakt2003 Wielki Czarownik, gdy czegoś nie wie potrafi 07.03.04, 08:07
                  się do tego otwarcie przyznać w przeciwieństwie do ciebie Tomson!
        • czubas Socjalizm juz mial swoja szanse.... 05.03.04, 19:45
          ....niestety.
          Owszem kierowali socjalisci postepem aby przyniesc szczescie ludzkosci, ale
          okazalo sie to w praktyce jedynie tworzeniem nowego systemu niewolniczego, w
          dodatku zupelnie nieefektywnego gospodarczo. Socjalisci rzadzacy wiedzieli
          lepiej jak zrobic Ciebie i mnie szczesliwym i niestety mieli aparat przymusu by
          to nam lepiej wytlumaczyc.
          Socjalizm to bieda oparta na gnebieniu blizniego. Ja dziekuje!
          • Gość: Tomson Ludzie wy macie klapki na oczach! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:10
            Socjalizm, kapitalizm... to jest są zbiory pewnych wyborów, bardzo często
            przenikają się na wzajem (socjalizm-kapitaloizzm Chinach wcześniej w Jugosławi,
            socjaldemokracja kapitalistyczna w UE). Trzymanie się sztywnych ram to oznaka
            ludzi prostych bez szerokiego spojrzenia na rzeczywistość. Socjalizm się
            niesprawdził, a kapitalizm, jak dzisiaj widzimy, tym bardziej. Trzeba szukać
            innych dróg. Wczytajcie się w mój pierwszy post na tym wątku! Za jakieś 50 lat
            gdy technologia pójdzie do przodu to dzisiejszy system opierający się tylko i
            wyłącznie na maksymalizacji zysków wielkich korporacji, a nie biorący wogóle
            pod uwagę kwestii społecznych, będzie już całkiem do dupy.
            • Gość: bugsior kapitalizm a kapitalizm amerykanski IP: *.public.olin.colby.edu 12.03.04, 16:24
              tomson, malo ktore panstwo jest 100% kapitalistyczne lub 100% komunistyczne.
              ale nie ma nic trzeciego co podchodzilo by pod zupelnie nowa definicje i
              stanowilo cos co mozna by postawic na rowni obyma systemami. ale sam w kolko
              nawiazujac do kapitalizmu amerykanskiego i komunizmu polskiego czy radzieckiego
              dajesz do zrozumienia ze jedynie w tak ograniczoncyh kategoriach jestes w
              stanie rozumowac.

wszystkie dzisiejsze systemy maja podstway albo w kapitalizmie, wlasnosci
              prywatnej, konkurencji i co wraz z tym idzie demokracji itd. albo w komunizmie,
              bardzo ogranicznej wartosci prywatnej, monopolu panstwa na wiekszosc serwisow i
              przemyslu, monopolu politycznym czesto na ograniczonej wolnosci slowa, itd. i
              od tego sie nie da uciec. reszta lezy w kwesti odmiany danego systemu.

nie akceptuje kapitalizmu amerykanskiego, po stokroc wole ten europejski. ale
              potepiajac i nabijajac sie z amerykanow krzywdzisz miliony ludzi. myslisz ze
              ich samych to nie denerwuje? myslisz ze oni luba pracowac w walmartach za 6-7
              dol za godzine? myslisz ze im sie podoba fakt ze interesu kilku korporacji jest
              wazniejsza dla buszystow niz wartosci moralne? amerykanie to ludzie i wiekszosc
              z nich nie zasiada w 'board' shell'a, enron'a, czy general electronics.

kapitalizm tomson moze miec wiele twarzy, rowniez ta ludzka. komunizm ludzkiej
              twarzy nie moze miec glownie ze wzgledu na podstawowe 'zalozenia' monopolu
              myslowego, braku wolnosci slowa i wlasnosci prywatnej.
    • lee.miller zapomniałeś Pan o poszerzającej się 05.03.04, 18:42
      gwałtownie sferze usług :)
      kapitalizm to nie tylko produkcja :))
    • boruch_goldstein poczytaj "Economics in one Lesson" Henry Hazlitta 05.03.04, 18:46
      Moze zmadrzejesz...

www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0517548232/ref=sib_rdr_dp/104-1029354-4604722?%5Fencoding=UTF8&no=283155&me=ATVPDKIKX0DER&st=books
      • wielki_czarownik Odpuść sobie. 05.03.04, 19:23
        Tomson jest zwolennikiem autarkii. Ponadto uważa on, że marketing i reklama są zbędne... Jest zwolennikiem industrializacji i oparcia gospodarki na przemyśle ciężkim... To beznadziejny przypadek ciężkiego kretynizmu ekonomicznego. Tego się nie da leczyć :(
    • Gość: Tomson JESZCZE JEDNO!!! Znów daję się wam wciągnąć w IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 22:34
      dyskusję o komunizmie. Ale koniec tego! Ja wcale nie optuję za powrotem komuny,
      W przeciwieństwie do was nie mam klapek na oczach i nie chcę by światem
      przyszłości rządziły beznadziejne i niemogące podołać próbie czasu ustroje
      (komunizm w wydaniu sowieckim, kapitalizm w wydaniu US). Staram się nie mieć
      klapek na oczach i nie ujmować w prostacki sposób ustrojów w sztywne ramy. Moje
      wywody na temat komuny dotyczą tylko i wyłącznie pokazania że był on lepszy niż
      dzisiejszy kapitalizm, ale w świecie przyszłości nie chcę mieć do czynienia ani
      z jednym ani z drugim.
      • Gość: bugsior tomson, w co ty wierzysz? IP: *.public.olin.colby.edu 12.03.04, 16:00
        tomson, wez sie zdecyduj. wygodnie tak sobie lawirowac pomiedzy jedna a druga
        teria. wez sie zdecyduj w co wierzysz.

nikt nie wymyslil jeszcze czegos trzeciego co nie jest ani komunizmem ani
        kapitalizmem, moze z wyjatkiem szwecji. nie moge prosto zaakceptowac
        krwiozerczego kapitalizmu amerykanskiego, ale wierze w demokracje i kapitalizm
        i nie wstydze sie do tego przyznac.

tomson, zaproponuj cos konkretnego w jakis szerszych ramach systemowych a
        nie 'to zle a to jeszcze gorsze.' mniejsze zlo staje sie dobrem.

kapitalizm nie musi charakteryzowac sie 5 korporacjami rzadzacymi swaitem, jest
        duzo odlamow.
    • sajjitarius Re: Robotyzacja i telematyka, tego kapitalizm 05.03.04, 23:17
      Jeszcze jeden nawiedzony upatrujacy upadku kapitalizmu. Poki co to w
      najbardziej zaawansowanym technologicznie kraju (USA, jak najbardziej
      kapitalistycznym zreszta, przynajmniej w porownaniu do Pomrocznej) bezrobocie
      waha sie tak mniej wiecej na poziomie 1/4 tego w Pomrocznej...i dlaczego z tej
      Pomrocznej setki tysiecy ludzi co roku jezdzi zbierac jagody i truskawki w
      Norwegi i Szwecji, skoro tam tak juz wszystko jest kontrolowane przez satelity,
      automaty i swiatlowody, ze sami Norwegowie i Szwedzi skazani sa na klepanie
      biedy...zaraz, zaraz, to moze dlatego tak bardzo chcemy zeby Amerykanie nam
      wizy zniesli bo ta automatyzacja, robotyzacja, telematyka i demagogika sa na
      tak zaawansowanym poziomie w Pomrocznej, ze na uczciwa prace w karju juz nikt
      nie moze liczyc, mozemy jedynie probowac dostac sie do USA (legalnie lub nie) i
      pomoc im w tych telematykach i innych...
    • wielki_czarownik Tomson - dowód na twą głupotę. 05.03.04, 23:34
      Powiedz mi w takim razie czemu w najbardziej nowoczesnym, skomputeryzowanym i zautomatyzowanym kraju świata - Japonii bezrobocie mimo kryzysu wynosi tylko 4,4%? Przecież według twych tez to tam 90% ludzi powinno być bez pracy i zdychać z głodu na ulicach.
      • Gość: bugsior Re: Tomson - dowód na twą głupotę. IP: *.public.olin.colby.edu 12.03.04, 16:07
        to dlatego ze wiekszosc co madrzejszych japonczykow juz dawno wybyla do chin
        polnocnych gdzie nie musieli sie przekwalifikowywac i nadal moga pracowac
        wytapiajac szyny kolejowe lub harujac na panszczyznianych kolchozach-
        latyfundiach.

te 90% po prostu ucieklo z japonii bo nie wytrzymali zawrotu glowy o jaki
        przyprawily ich w japonii zmiany w sektorze przemyslowym i uslugowym.

;)
    • neceser nie ma granic tworzenia "pracy" 06.03.04, 00:10
      oprocz wyobrazni. Tego nir ucza cie na marnym regionalnym polinstytucie dla
      ubogich.
      W USA mamy gospodarke oparta na uslugach i tworza te uslugi ogrmne bogactwo i
      duzo przcy.
      Im szybciej maszyny robia maszyny, tym wiecej mozna tworzyc pracy na
      przyklad malujac paznokcie sobie nawzajem. W USA: okolo $100 za sesje. Salon
      manikiurzystki na kazdym kroku, jak McDonald.

> w dzisiejszej postaci, dla dobra świata, nie może przetrwać.
      > Mechanizacja,automatyzacja,robotyzacja i ostatnio telematyka, dziedziny
      > techniki które ułatwiają nam życie. Mechanizacja, automatyzacja, czy
      > robotyzacja w zalążku jeszcze jakoś przeszły. Jednak współczesna wersja
      > kapitalizmu jest zbyt przestarzała by przetrwać pełną robotyzację i
      > telematykę procesów produkcyjnych i nie tylko.
      > Automatyzacja eliminuje ludzi z procesów produkcyjnych, a robotyzacja z
      > procesów decyzyjnych i obsługowych, przejmuje też najprecyzyjniejsze prace
      > które do niedawna mógł wykonywać tylko człowiek. Telematyka to z kolei
      > zarządzanie produkcją na odległości przez systemy w rodzaju GPS czy zwykłe
      > światłowody. W skansynawi wprowadza się telematykę w rolnictwie, dzięki temu
      > po polach zaczynają jeździć kombajny i traktory bez operatorów. Telematyka
      > wespół z nawigacją satelitarną są w stanie wyeliminować maszynistów z
      > pociągów, a w dalszej przyszłości nawet kierowców tirów. Praktycznie
      > pozostaje jedynie kwestia 100% niezawodności i ogólnego 100% bezpieczeństwa.
      > Dziś dzięki telematyce można już na odległość kontrolować trasę czy prędkość
      > samochodu, a nawet, znając cechy psychowizyczne kierowcy, jego zmęczenie.
      > Można na odległość ocenić rodzaj i niebezpieczeństwo wypadku jakiemu uległ
      > kontrolowany pojazd. Kwestie diagnostyki pojazdów załatwia komputeryzacja i
      > robotyzacja.
      > Przykłady można mnożyć, ale to nie forum nauka, więc przejdźmy do sedna
      > sprawy. Taki postęp technologiczny, eliminujący człowieka z bardzo wielu
      > procesów produkcyjnych,decyzyjnych,operatorów, powinien masowo zwiększać
      > dobrobyt i luksus ludzkiego zycia. Powinien, ALE... mamy chory kapitalizm,
      > który nie jest w stanie wykorzystać tego postępu. Specjaliści oceniają że
      > dojdzie do tego iż 10-20% społeczności w wieku produkcyjnym będzie miało
      > pracę twórczą, wytwórczą czy zarządzającą, co najwyżej drugie tyle zajmie się
      > obsługiwaniem tych pracujących (różne działy usług i darmozjady od reklamy i
      > tym podobnych) i pozostaje ponad połowa społeczność bez pracy. Dogorywać
      > będzie ona w skrajnej nędzy. Czysta logika nakazywałaby w takiej sytuacji
      > produkować więcej robotów i fabryk by dać wszystkim godne życie, ale światem
      > rządzą zdebilałe prawa rynku nie logika. Ludzie będą mieli zapotrzebowanie na
      > dobra, ale według praw rynku zapotrzebowanie jest wtedy gdy potrzebujący mają
      > kasę. Współczesny kapitalizm nie dopuszcza nadprodukcji, produkcja dla 30-40%
      > ludzi mających pracę będzie, ale dla reszty... Zaawansowany technologicznie
      > świat będzie technicznie w stanie zwiększyć produkcję, ale nie pozwolą na to
      > chore prawa rynku i świat zostanie w takiej patowej sytuacji do czasu jakiejś
      > rewolucji czy swego rychłego końca...
      • Gość: bugsior w polsce studia dla ubogich??? IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 06.03.04, 03:54
        ale neceser mi ciebie zal.

co to znaczy marny regionalny polinsytut instytut?

studieje w stanach i wierz mi, ze liberla arts colleges ktore ksztalca
        wiekszosc amerykanow sa na takich zadupiach ze politechnika gdanska to wzor
        metropolii. a co do ubogiego instytutu. nie wciskaj bzdur ze uczelnie w stanach
        sa bogate. bogate sa PRYWATNE uczelnie, uczelnie stanowe klepia biede.

a co do insytutu DLA ubogich. coz, dzieki astronomicznemu stypendium ktore
        tutaj dostaje edukacja kosztuje mnie mniej niz gdziekolwiek w polsce. dodatkowo
        szkola daje mi prace tak ze na spring break moge jechac do brazylii. na wakacje
        wracam do polski. rodzicow moja edukacja nie kosztuje ani zlotowki. tutaj to
        dopiero biedakom sie powodzi.

jesli jakies studia sa dla ubogich to raczej te amerykanskie, gdzie kazdy buc,
        jesli tylko umie kopac w pilke, moze studiowac prawie za darmo. moze tez miec
        dobre oceny albo super biedna rodzine i stypendium gwarantowane. za to w polsce
        zeby studiowac trzeba miec kase. i tyle.
    • Gość: Marcin Re: Robotyzacja i telematyka, tego kapitalizm IP: *.ssmb.com 06.03.04, 00:12
      Piszesz...
      "Specjaliści oceniają że dojdzie do tego iż 10-20% społeczności w wieku
      produkcyjnym będzie miało pracę twórczą, ..."

Konkretnie prosze, o jakich doklasnie 'specjalistach' wspominasz?

Pozdr.
      • Gość: bugsior Re: Robotyzacja i telematyka, tego kapitalizm IP: *.public.olin.colby.edu 12.03.04, 16:02
        specjalisci 'gdybacze' i 'chybacze' z 'polskiej akademii spekulacji i demagogii'
    • ukos Srutututu kawał drutu 19.06.13, 21:16

> Automatyzacja eliminuje ludzi z procesów produkcyjnych, a robotyzacja z
      > procesów decyzyjnych i obsługowych, przejmuje też najprecyzyjniejsze prace
      > które do niedawna mógł wykonywać tylko człowiek.
      (...)
      > produkcja dla 30-40%
      > ludzi mających pracę będzie, ale dla reszty...

Już niejaki Ludd wiedział z niezbitą pewnością, że maszyny wykończą wszystkich pozbawiając ich pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka