Dodaj do ulubionych

Szef ekipy

03.02.11, 15:04
by moc prowadzic jakakolwiek ekipe trzeba miec charakter. Szczegolnie trudno prowadzic ekipe zlozona z ludzi pewnych siebie, przyzwyczajonych do sukcesu i zarozumialych. Takich, jak np. druzyna pilki kopanej Bayern z Monachium.

Z drugiej strony, druzyna musi byc prowadzano zelazna reka, bo jak sie gwiazdy nie podporzadkuja zespolowi to przegraja. Wiedza to Francuzi, ktorzy mieli gwiazdy ale nie mieli ekipy.

Problem jest tylko, jakich metod trzeba sie niekiedy chwytac by gwiazdy kontrolowac:

www.sport.pl/pilka/1,65081,9048852,Luca_Toni_opowiada__jak_Louis_van_Gaal_udowodnil_.html
www.spiegel.de/sport/fussball/0,1518,743162,00.html
PF
Obserwuj wątek
    • mara571 drogi PF 03.02.11, 19:29
      chlopaczki, ktorzy maja troche talentu graja tak dlugo dobrze, jak dostaja za to niewiele pieniedzy.
      Kiedy za przejscie z druzyny do druzyny dostana pare milionow i miesiecznie kilkaset tysiecy euro juz im sie nie chce.
      Wazniejsze staja sie kobiety, eksluzywne dyskoteki i szybkie samochody.
      Czy znasz jakiekolwiek badania okreslajace IQ wybitnych pilkarzy.
      Ja sobie jedynie przypominamopowiesci taty, ze Garrincha mial intelekt 4-letniego dziecka. Ale o tym mowiono dopiero jak sie jego kariera skonczyla.
      • polski_francuz IQ, praca za granica 03.02.11, 19:39
        Masz pewnie racje. Mam takiego kolege forumowego, ktory mierzy swoja IQ w dlugosci wiesz czego:)

Pilkarze pewnie podobni. Zadziwilo mnie jakich metod musial sie chwytac, ten Holender by sie durchsetzen jako trener. I dalem temu wyraz.

Ale, i cos o tym oboje wiemy, zyskac autorytet pracujac za granica nie jest latwo.

Pozdro

PF
        • you-know-who Re: IQ, praca za granica 04.02.11, 01:17
          ok, ale zyskac autorytet pracujac za granica jest latwiej niz "przed" nia.
      • zeitgeist2010 pilkarze i tancerki 05.02.11, 17:31
        Garrincha, niepismienny metys z pln wsch Brazylii, z jedna noga krotsza byl wladca lewej strony boiska. Zyl i skonczyl tragicznie jak wielu innych pilkarzy braz, kt´rzy poza pilka nic innego nie potrafili. Garrincha wslawil sie tez romansem z inna ikona Braz Miranda Carmen – piosenkarka i tancerka, rodowita Portugalka z Lizbony zreszta. Ma ona wlasne muzeum naprzeciwko plazy Flamengo w Rio.
        Garrincha, ktory skonczyl jako zalkoholizowany wrak, dorobil sie tylko pamieci w sercach kibiców.

Wielu braz pilkarzy jest tego typu. Kobieta, ktora pracowala w barze w Barcelonie opowiedziala mi o ekscesach seksualnych i alkoholowych Ronaldiho i Deco podczas ich czasu w Barce. Deco to prawdziwa swinia. GW miala artykul na jego temat.

Odnoscie IQ sadze, ze srednia wsrod pilkarzy odpowiada sredniej statystycznej w spoleczestwie ale miliony i slawa w mlodym wieku moga skorumpowac nawet pryzwoitego czlowieka.

Dlatego jest to zbawienie, ze futbol kobiecy nie zostal jeszcze zalany absurdalnymi gażami. 5-krotna najl pilkarka swiata – Braz Marta pozostala czlowiekiem.

• mara571 PF charakter nie pomogl 05.02.11, 17:39
      dzisiaj w Kolonii.
      Bayern prowadzil juz 0:2, na koncu bylo 3:2.
      Oj bedzie sie w Monachium dzialo, oj bedzie..
      • polski_francuz Podolski gra 05.02.11, 22:05
        w Köln, wa?

Alles klar:)

PF
        • mara571 Re: Podolski gra 05.02.11, 22:13
          maz mowi, ze dzisiaj byl slaby.
          Ale pojawil sie w FC Köln nowy z Polski. Slawomir Peszko.
          • polski_francuz Dobre czasy 05.02.11, 22:27
            byly w Niemczech. Sobota to byl Fussbal w TV. Jeszcze mi sie chcialo ogladac. I mialem fajny TV. Tacie go potem przehandlowalem.

Przez ostatnie 20 lat nawet TV nie mialem, ze juz nie powiem o pilce kopanej:)

PF

• zeitgeist2010 Szefostwo to sztuka 05.02.11, 18:37
      Mala Holandia jest mocarstwem w futbolu. Ich trenerzy sa najb cenieni w branzy. Guus Hidding jest najl przykladem. Trzeciorzedny Leo Beenhakker trenowal Polske. Fiasko. Jak sie nie ma genu sukcesu i organizacji to i nl trener nie pomoze.

Jürgen Klinsmann dokonal cudu politycznego wprowadzenia Niemiec na salony dzieki urozmaiconemu stylowi gry Deutschland Sommermärchen 2006. W 2008 zostal zaangazowany do Bayernu, nie wiadomo dlaczego, bo Felix Magath wygrywal wszystko co bylo do wygrania.

Po rundzie jesiennej zostal wywalony. Przyszedl van gaal, z przeszloscia w Ajaxie i Barcelonie. Po rundzie jesiennej mial gorsze rezultaty niz Klinsmann. Ale szefowie szefa zachowali spokój. Wierzyli w koncept. Nawet jezeli sa to cojones.

P.S. Najw problemem rewolucji egipskiej jest brak własnego Mandeli albo Wałęsy ...
      • polski_francuz Cojonnes 05.02.11, 22:07
        to jest to. Ja uwazam, ze szef musi miec cojonnes. Szczegolnie jak jest kobieta!

PF
        • zeitgeist2010 Re: Cojonnes 05.02.11, 22:37
          2 scenariusze. W kulturach ponizajacych koboety, do sczytu dochodza kobiece „alfas” np dilma rouseff i brasiien, sri lanca, indien, itd. W demokrajch kobiety ktore kopiuja „male” np Maggie, angela, or?
          w kraju joanna kluzik nasladuje prezesa "eller hur?"
          • polski_francuz Re: Cojonnes 05.02.11, 22:42
            Ja uwazam, ze wszystkie kopiuja mezczyzn: Indira, Maggie, Angie, pani nastepczyni Luli...

Ale, polityka to walka. I czy kobiety sa od walki?

PF
    • melord Re: Szef ekipy 05.02.11, 22:56
      Zaden szef nie pomoze kiedy druzyna narodowa sklada sie z samych gwiazd wykreowanych przez media.Przykladem tego byly mistrzostwa swiata w RPA gdzie generalnie gwiazdy zawiodly.

Przyczyna niepowodzen szefow i druzyn narodowych opartych na gwiazdach(Anglia,Francj) jest fakt,ze w druzynach klubowych gra sie na gwiazdy....jedna -dwie max trzy, glownie w napadzie lub pomocy.Szef (trener) jest rowniez pod olbrzymia presja zarzadu klubu,sponsorow,wlasciciela,ktorzy czest narzucaja kto ma grac.
      Kiedy wiec druzyna narodowa skladajaca sie z samych gwiazd i zaczyna grac,kazdy czeka na innego bo tak jest przyzwyczajony w druzynie klubowej-gwiazda stoi i czeka na okazje reszta tyra

To,ze czasami ktorys trener sie postawi lub znajdzie sie jakis o wyjatkowych zdolnosciach organiacyjnych i fachowych,nie zmienia faktu,ze dzisiejszy trener druzyny pilkarskiej jest bardziej politykiem,biznesmenem(sprzedaz-kupno zawodnikow) niz de facto "rzemieslnikiem" pilkarskim..nie ma lettko
      • polski_francuz Re: Szef ekipy 05.02.11, 23:02
        "trener sie postawi"

To jest to. Ja juz nie wytrzymuje tej "communication". Szef ma wiecej rozumiec, umiec wytlumaczyc innym, a przede wszystkim, umiec motywowac ekipe.

I w tym temacie zachod pada na nos. I ja dzisiejszym szefom mam juz tylko ochote nakopac do d...

PF
        • melord Re: Szef ekipy 05.02.11, 23:16
          paskudna maja robote...zbyt wieje sznurkow pociaga ich z roznych stron w sume jednak do jednego punktu, kasa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka