Dodaj do ulubionych

Le Pen alternatywa dla Francji?

28.04.11, 04:17
Le Pen zdaje sie dostala troche czarnego PR ale dzis slyszalam rozmowe z nia i musze przyznac ze mnie dosc przyjemnie zdziwila. Mowila calkiem rozsadnie i zdaje sie oferuje prawdziwa alternatywe. Przedewszystkim powiedziala ze JEST ALTERNATYWA DO SOJUSZU Z USA I EU I WOLNEGO RYNKUa ta alternatywa jest ROSJA ktora nazwala bliskim przyjacielem i naturalnym sojusznikiem Francji. Le Pen tez powiedziala ze sojusz z USA, EU i wolny rynek nie tylko ze nie sa korzystne dla Francji ale wrecz sa NIEKORZYSTNE.

Niekorzysci wynikaja z:
1. braku sowerennosci nad: waluta, ekonomia i polityka wewnetrzna tez w sprawie imigracji ktora tworzy niestabilinosc spoleczna.

Le Pen chce przenegocjowac kontrakty EU a w razie czego odlaczyc sie. Zgadzam sie z nia. Co wy na to.

rt.com/news/france-eu-immigrants-pen/
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Alternatywa 28.04.11, 09:58
      pewnie tak. Tylko czy lepsza?

Pierwsze pytanie dla pani Le Pen: po odejsciu od Euro i powrocie do Franka, waluta zostanie zdewaluowana o 10-15 % i natychmiastowo dlug publiczny Francji, tj 1233 mld Euro za:

www.gecodia.fr/Deficit-public-et-dette-publique-en-France-en-janvier-2011-deficit-en-hausse_a1633.html
      o tylez podrozeje.

i urzedowanie pani Le Pen zacznie od zaciskania pasa "à la Grèce".

Drugie pytanie praktyczne: zintegrowac czy wyrzucic kilka mln muzulmanow, ktorzy sluza za winnych problemom Francji. I po odpowiedzi na to pytanie, bedzie nastepne: jak?

Po ustosunkowaniu sie do pytan wstepnych mozemy zaczac dalej dyskutowac.

PF
      • eva15 Re: Alternatywa 28.04.11, 11:45
        polski_francuz napisał:

> Pierwsze pytanie dla pani Le Pen: po odejsciu od Euro i powrocie do Franka, wal uta zostanie zdewaluowana o 10-15 %

Cy ty wiesz, co piszesz?

> Po ustosunkowaniu sie do pytan wstepnych mozemy zaczac dalej dyskutowac.

No właśnie.
        • polski_francuz Precyzowanie 28.04.11, 12:02
          Slabosc aktualnej ekonomii francuskiej mierzona takimi wskaznikami jak:

a) volumen export i importu;
          b) deficyt budzetowy;
          c) zadluzenie panstwa
          d) zbyt rozbudowany aparat panstwowy;
          e) bezrobocie...

spowoduja, ze po powrocie do franka, co nastepiloby w taki sposob, ze za Euro dostaloby sie 6,67 FF, waluta narodowa bardzo szybko stracila by na wartosci w stosunku do innych walut. Spadnie tez rating, ktory jest jeszcze AAA.

I jeszcze jeden element, ktory mi do glowy teraz przyszedl. Byl szereg "psychologicznych" podwyzek cen. Bo handlarze wykorzystali zamiane waluty by "zaokraglic" w gore. Ceny po wprowadzeniu od nowa FF poszybuja w gore.

Przewiduje zatem ogolny burdel ekonomiczny dla pani Le Pen u wladzy. Dla wyjasnienia ona jest blondynka.

Chetnie wyslucham twoich komentarzy ale odpowiem nieco pozniej, gdyz mam nawal pracy.

PF

• zlotamajka Re: Alternatywa 28.04.11, 18:31
        > Pierwsze pytanie dla pani Le Pen: po odejsciu od Euro i powrocie do Franka, wal
        > uta zostanie zdewaluowana o 10-15 % i natychmiastowo dlug publiczny Francji, tj
        > 1233 mld Euro za:
        >
        > rel="nofollow">www.gecodia.fr/Deficit-public-et-dette-publique-en-France-en-janvier-2011-deficit-en-hausse_a1633.html
        > o tylez podrozeje.

Powrot do franka otworzy Francji nowe drzwi dajac Francji kontrole nad wlasna waluta. Franca moze powiedziec ze splaci dlug we Frankach i wtedy dlug wrecz zmaleje.

> i urzedowanie pani Le Pen zacznie od zaciskania pasa "à la Grèce".

Zaciskanie pasa jest i bedzie i tak. Odejscie od Euro da wiecej mozliwosci.

> Drugie pytanie praktyczne: zintegrowac czy wyrzucic kilka mln muzulmanow, ktorz
        > y sluza za winnych problemom Francji. I po odpowiedzi na to pytanie, bedzie nas
        > tepne: jak?

Tych co maja obywatelstwo nie da sie zdaje sie wyrzucic i ona jest za integracja. Jest za to za tym by juz nie wpuszczac nowych imigrantow co sie zgadzam. Te migracje naruszaja stabilnosc spoleczna i obnizaja place.
        • pimpus18 Re: Alternatywa 28.04.11, 18:40
          I tak to grzeczne intelektualistki dojechały w ich nędznej filozofii do politycznego szamba:

Majka do Le Penów, a Eva do Sarrazina!

Moje wyrazy gratulacji Paniom

• zlotamajka Re: Alternatywa 28.04.11, 18:43
            Wiem, wiem Pimpus. Nie ma jak utopia bEG i podatku konsumcyjnego.
            • pimpus18 Re: Alternatywa 28.04.11, 18:57
              zlotamajka napisała:

> Wiem, wiem Pimpus. Nie ma jak utopia bEG i podatku konsumcyjnego.

Majka, ta Twoja bezmyślna, standardowa odpowiedź jest już mocno nieświerza.

Sama się obnażyłaś tą Le Pen.

Ja rozumiem, że mogą być alternatywy, tylko dlaczego ta Twoja jest tak kretyńsko głupia?

• zlotamajka Re: Alternatywa 28.04.11, 22:55
                Pimpus, ja nigdzie nie twierdze ze Le Pen jest rozwiazaniem dla zla swiata. Nie jest. Tylko stwierdzam ze poroponuje alternatywe DO SOJUSZU MIEDZYNARODOWYCH DEMOKRATOW jedna z nie wielu na arane politycznej. Stwierdzam tez ze to pokazuje pewien rozlam wsrod elit europejskich ktore wbrew pozorom nie stoja murem za USA i sojuszem miedzynarodowych demokratow. Ty szukasz utopi a ja mowie co jest politycznie mozliwe dzisiaj. W utopie nie wierze.
          • eva15 Re: Alternatywa 28.04.11, 22:58
            pimpus18 napisał:
            > Majka do Le Penów, a Eva do Sarrazina!

A Pimpuś na księżyc!
    • j-k dla tych z krotka pamiecia : 28.04.11, 10:06
      radze przypomniec sobie przerozne naciski wywierane z roznych stron w celu oslabienia francuskiego franka - gdy byl on waluta narodowa.
    • eva15 Re: Le Pen alternatywa dla Francji? 28.04.11, 11:54
      Le Pen jak każdy, kto nie mówi językiem SMD i nie myśli wg tych kanonów, jest spychany do kąta z czarnym PR lub wręcz ogłaszany wariatem, albo jeszcze lepiej nacjonalistą z zapędami nazistowskimi.

Z powrotem do franka fr. jest jeden problem - wszak to Francja upierała się, by wprowadzić euro uzyniła z tego nawet warunek na wyrażenie zgody na połączenie Niemiec (jakby bez francuskiej zgody połączenie nie mogło się odbyć). Zmorą gospodarczą Francji i jej ciągłym poniżeniem dumny narodowej było to, że kurs franka fr. musiał się orientować na kurs DMi - jako jednej z najsilniejszych walut na świecie po dolarze (i obok w tamtych czasach yena i franka szw.) i najsilniejszej w Europie.
      Skoro potęga gospodarcza samych tylko Niemiec Zach. miała ta silny wpływ na sytuację walutową Francji, to tym bardziej bano się Niemiec połączonych. Tak więc postanowiono odebrać Niemcom ich najpotężniejszą broń -DM.

Nikomu, włącznie z Francją, na zdrowie to nie wyszło.
      • zlotamajka Re: Le Pen alternatywa dla Francji? 28.04.11, 13:33
        Le Pen jak każdy, kto nie mówi językiem SMD i nie myśli wg tych kanonów, jest
        > spychany do kąta z czarnym PR lub wręcz ogłaszany wariatem, albo jeszcze lepiej
        > nacjonalistą z zapędami nazistowskimi.

Wczesniej tez tak myslalam ale po przesluchaniu tego interview juz nie. Co jest ciekawe dla mnie tu to to ze zdaje sie ze jest grupa elit rzadzacych ktora chce sie oderwac od SMD czyli sojuszu z USA i raju wolnego rynku. Czy jest tez ktos taki w Niemczech? Jesli tak to jakby dwie najwieksze ekonomie Europy oderwaly sie to by bylo naprawde ciekawie i reszta krajow chcac nie chca poszla by za nimi. Co Ty na to?
        • mara571 Le Pen alternatywa nie jest, 28.04.11, 14:36
          ale ona i inni prawicowi politycy swoimi sukcesami wyborczymi moga przyczynic sie do zmian w polityce Uni i wlozenia Traktatu Lizbonskiego do szuflady.
          Mam nadzieje, ze w Niemczech nie znajdzie sie nikt taki jak Marina LePen. Stworzyloby to okazje do atakow na wszystkich myslacych inaczej (niz Bilderbergowie) pod pretekstem odradzajacego sie nazizmu.
          Niemcy sa na razie "zielenieja", a w odpowiednim czasie niemieckie partie dokonaja odpowiedniego zwrotu zgodnie z europejskim trendem...
          • polski_francuz Faszyzm w Niemczech nie przejdzie 28.04.11, 22:48
            bo sie Niemcy nauczyli, ze po faszyzmie dostaja w morde od silniejszych i siedza cicho przez 50 lat. Wiec sie im nie oplaca. A liczyc do 50 umieja.

Pani Le Pen jest takim samym nieodpowiedzialnym wyglupianiem sie rodowitych Francuzow jakim byl Mitterand. Jak doszedl do wladzy z glupawym usmiechem i roza w dloni w 1980 roku to wprowadzil emerytury po 60 latach (z 65 lat), znacjonalizowal duze firmy i dal ludowi wiele innych podarkow.

Durna lewacka chucpa trwala 2 lata. Po czym trzeba bylo zacisnac pasa i wrocic na tory rozsadku. Enerytury mozna bylo podwyzszyc do 62 lat w ubieglym roku. Mimo, ze lud byl przeciwny.

Pani Le Pen, blond cudo z Bretanii z tata patentowanych kolonialista z uczciwym dorobkiem w zabijaniu i torturowaniu Arabow podczas wojny w Algierii, tez takim przerywnikiem bedzie. Przewiduje, ze jesli dojdzie do wladzy to jej blond-durnoty przetrwaja jakis rok. Poczym zwinie ogon pod siebie i zacznie sie rozsadnie zachowawac.

Bo inteligentna jest. Tylko, ze troche glupia. Przypomina mi taka jedna z tego forum.

PF
            • eva15 Cierpisz ostro na mój kompleks, p_f 29.04.11, 00:35
              to nawet jest zabawne i jakoś sympatyczne.
            • labadine Re: Faszyzm w Niemczech nie przejdzie(pf) 29.04.11, 09:44
              Jak nie znasz historii Francji po 1945 do dzisiaj to nie pisz bzdur
              • polski_francuz Poczytaj (jesli umiesz) 29.04.11, 10:20
                1980

Pour la première fois, sous la V e république, la gauche est au pouvoir. Pierre Mauroy est nommé premier ministre d'un gouvernement d'union de la gauche comprenant donc 4 ministres issues des rangs du Parti communiste. Ce gouvernement mena de nombreuses réformes, dont ;

* l'abolition de la peine de mort
                * la cinquième semaine de congés payés
                * l'abaissement de la durée légale du travail à 39 heures par semaine

* la libéralisation de la radio et de la télévision (par la création de la Haute autorité de l'audiovisuelle)
                * la suppression de la sélection à l'entrée des universités

A partir de 1982, le gouvernement, menacé de banqueroute, est obligé de mettre un terme à sa politique social-démocrate et doit mettre en œuvre des réformes libérales.

Za wikipedia:

fr.wikipedia.org/wiki/Ann%C3%A9es_1980_en_France
                Zeby kogos atakowac, trzeba miec troche wiedzy i troche jugeotte. Postaraj sie to zapamietac.

PF
        • labadine Re: Le Pen alternatywa dla Francji? 28.04.11, 18:55
          Napewno jest alternatywa ale najlepiej zapytac sie o to francuskiego robotnika ile mu pieniedzy idzie z jego wyplaty na securite sociale,mutuelle,kase bezrobotnych,kase rentowa oraz rozne kontrybucje(cge).
      • j-k ciekawa teoria :) 28.04.11, 15:02
        eva15 napisała:

> Z powrotem do franka fr. jest jeden problem - wszak to Francja upierała się, by
        > wprowadzić euro uzyniła z tego nawet warunek na wyrażenie zgody na połączenie
        > Niemiec (jakby bez francuskiej zgody połączenie nie mogło się odbyć). Zmorą go
        > spodarczą Francji i jej ciągłym poniżeniem dumny narodowej było to, że kurs fra
        > nka fr. musiał się orientować na kurs DMi - jako jednej z najsilniejszych walut
        > na świecie po dolarze (i obok w tamtych czasach yena i franka szw.) i najsilni
        > ejszej w Europie.
        > Skoro potęga gospodarcza samych tylko Niemiec Zach. miała ta silny wpływ na sy
        > tuację walutową Francji, to tym bardziej bano się Niemiec połączonych. Tak więc
        > postanowiono odebrać Niemcom ich najpotężniejszą broń -DM.
        nikomu na zdrowie to nie wyszlo.

mnie na zdrowie to wyszlo :)
        jezdzac miedzy "D", a "F"
        i obserwujac ceny w supermarketach mam latwy przeglad kondycji ich gospodarek:)

• felusiak1 i jak tu się dziwić, ze hitler doszedł do władzy 28.04.11, 21:00
      oto leftysce zaczyna podobać się prawica. i to tylko i wyłacznie z jednego powodu.
      le pen nie lubi usa i kocha rosję. ciekawe czy kocha chiny? aha, i krytykuje izrael, to bardzo ważne.
      • elka-sulzer Re: i jak tu się dziwić, ze hitler doszedł do 28.04.11, 21:17
        wladzy skoro mamy takich felusiakow. Popatrz tylko felus na USA podworko, ile to prewencyjnych wojenek nabijajacych kase terrorystyczno-wojennym oligarchom mozna prowadzic na garbie podatnika wmawiajac mu jeszcze, ze to dla jego wlasnego dobra czy wiezic ludzi latami bez sadu, wyroku, niewspominjac o akcie oskarzenia, podsluchiwac bez nakazu sadowego ....
        • felusiak1 mielizna 28.04.11, 21:54
          powtarzasz propagandowe-leftystyczne bzdety. lepiej wytłumacz mańkę. powiedz mi jakim cudem leftystom podoba sie skrajna prawica. mnie nigdy nie podoba sie leftyzm. nigdy nie głosowałbym na leftystę a tu zobacz. mańka mogłaby oddać głos na prawicę. to właśnie tacy ludzie jak ty, efka i mańka moga dokonać zwrotu w zupełnie nieoczekiwanym kierunku wynosząc do władzy kogoś jak hitler.
          • zlotamajka Re: mielizna 28.04.11, 22:46
            Widzisz Felus, roznica miedzy nami jest taka ze ja nie kategoruje ludzi wedlug ustalonych regul: lewica czy prawica. Ja patrze na to co dana osoba czy grupa reprezentuje czyli na issues. Patrze tez co jest potrzebne panstwu. Uwazam ze caly neoliberaliz i sojusz demokratow miedzynarodowych pod przywodcem USA narobil strasznej szkody i potrzeba im konkurencji. La Pen z tego co od nie uslyszala wlasnie to mowi. Widzi ze sojusz z demokratami miedzynarodowymi jest zly dla Francji i szuka innych sojusznikow. Dlatego bym prawdopodobnie na nia glosowala i nie dlatego ze jest mniejszym zlem ale wlasnie dla tego co reprezentuje.
            • eva15 Szanse Le Pen nie są zbyt duże 28.04.11, 23:06
              zlotamajka napisała:

> Patrze tez co jest potrzebne panstwu. Uwazam ze caly neoliberaliz i sojusz demokratow miedzynarodowych pod przywodcem USA naro bil strasznej szkody i potrzeba im konkurencji. La Pen z tego co od nie uslys zala wlasnie to mowi. Widzi ze sojusz z demokratami miedzynarodowymi jest zly dla Francji i szuka innych sojusznikow. Dlatego bym prawdopodobnie na nia glosowala i nie dlatego ze jest mniejszym zlem ale wlasnie dla tego co reprezentuje.

Ale właśnie dlatego M. Le Pen ma, mimo dobrych wyników sondaży, małe szanse na wygraną. Ja podejrzewam, że w ostatniej chwili wyskoczy znany światowy demokrata Strauss-Kahn , pobratymiec Sarkoziego, niczym diabeł z pudełka/królik z kapelusza i zgarnie z pomocą "obiektywnych, wolnych" mediów całą pulę.
              • eva15 Re: Szanse Le Pen nie są zbyt duże 28.04.11, 23:07
                Strauss-Kahn to na dziś szef MFW(IWF). Karuzela stanowisk działa jak za komuny.
                • zlotamajka Re: Szanse Le Pen nie są zbyt duże 28.04.11, 23:15

> Strauss-Kahn to na dziś szef MFW(IWF). Karuzela stanowisk działa jak za komuny.
                  Gorzej. Podobno w Stanach zmiany ludzi w kongressie sa mniejsze niz za komuny. W SMD ta sama klika rzadzi od przynajmniej 60 lat.
              • zlotamajka Re: Szanse Le Pen nie są zbyt duże 28.04.11, 23:14
                Wiadomo przeciez ze SMD nie lubi konkurencji. A i jak wiadomo zawsze moze stwierdzic ze wyniki sfalszowano albo cos. Wyjscie jakies zawsze jest.
            • felusiak1 Re: mielizna 29.04.11, 14:55
              a ja patrzę kto zacz. jesli ktoś jest zachowawczym konserwatystą zorientowanym na business
              ale w kampanii wyborczej mówi mi jak chce naprawic to i tamto. jak chce wszystki zrobić dobrze to ja jako leftysta odrzucam jego słowotok jako dymną zasłonę, jako zamulanie wody albo jak to sie mówi kiełbasę wyborczą. nie wiem co zrobi ale wiem z całą pewnością czego nie zrobi i dlatego nie głosuję.
      • mara571 felusiak, dlaczego Hitler doszedl do wladzy wiadom 28.04.11, 22:25
        o. Dobrze by bylo, aby neoliberalowie zrozumieli, ze jak beda dalej tak chciwi, moze sie pojawic sporo nowych hitlerkow.
        • kaszebe12 Re: felusiak, dlaczego Hitler doszedl do wladzy w 30.04.11, 07:52
          Tu sie zgadzamy ,Mara...-pojawiania sie Aleksandrow , Napoleonow i Adolfow mozemy traktowac , jako cykliczne zjawisko socjohistoryczne , bedace naturalna odpowiedzia na "zastoj demokratyczny".-Ktos ladnie napisal ,ze nieuzywanie demokracji doprowadza do jej smierci. - Nie obawiaj sie...-neoliberalowie (nie ukrywajmy -neokonsi) dobrze to zrozumieli.- W momencie spolecznej zapasci ,jednym z dzialan jest znalezienie wewnetrznego wroga.-Neokonsi juz te sytuacje przygotowali ,doprowadzajac do araboislamizacji zachodu Europy.-W razie goraczki , bedzie wystarczalo pokazac palcem" winnego" , "wroga",tego "obcego"...
          Nie bede dyskutowal o hipotetycznej alternatywie przyszlosci Francji.-Mamy ,tutaj , swietnego "specjaliste" , niejakiego "polskiego francuza" , kolege borkow , klossowskich i innych bywszych , ktorych stac ,jedynie , na plucie , obrazanie,uzywanie bezczelnych , obelzywych klamstw , nie omijajac ordynarnego rasizmu...
          -Pragne, jednak ,podkreslic pewna francuska specyfike.-Pani le Pen nie jest pierwsza , usilujaca kruszyc baze wladzy Nomenklatury.-Przedtem byli ;-Poujade , byl general Boulager...-Pierwszego "kupiono" i skorumpowano , tego drugiego , po prostu , zgnojono....-A opinia publiczna ? -Wystarczy podniesc , nieco ,pensje i obnizyc cene wina i sera...-prozaiczne i sprawdzone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka