Dodaj do ulubionych

20 lat minęło jak jeden dzień.

19.08.11, 16:58
19 sierpnia 1991 roku,czyli rowno 20 lat temu, w ZSRR byl oloszony stan wyjatkowy i wladze sprobowal przyjac Panstwowy Komitet Stanu Wyjatkowego (ГКЧП). Ten dzien mozno nazwac dniem ,w ktorym odszedl do historii ZSRR. Pamjetam,jak dzis,ten dzien,bylem wtedy akutrat w gosciach u mamy i na poczatku patrzylem na to wszystko,jak na teatr absurdow,ale do czasu,jak zadzwonila zona z Polski.Powiedziala,ze w polskiej TV mowili,ze granice ZSRR sa zamkniete i zapytala-co teraz bedzie?Niepokoj zony przeniosl sie na mnie,ale jak tylko w TV pokazali konferencje puczystow ,to zrozumialem ,ze to cyrk i ze te ludzi sami nie wiedza,co maja robic dalej.Ale nie o tym mial byc ten watek.
Chcialem tylko zostanowic sie ,razem z wami,nad kilku kwestiami:
1.czy Swiat stal lepszy po rozpadzie ZSRR?
2.Czy Swiat stal bezpeczniejszy?
3. Czy ludzi,ktore zamieszkiwali byly ZSRR ,a moze i szerzej,byle demoludy,stali bardziej szczestliwe ?

Putin powiedzial w swoim czasie:"Ктo не coжaлеет o рacпaде СССР, y тoгo нет cердцa, a y тoгo, ктo желaет егo вoзрoждения, нет гoлoвы" (Kto nie zaluje upadku ZSRR, ten nie ma serca, ale u tego,kto chcial by go odrodzic, nie ma glowy). Mnie,jako czlowieku,ktory urodzil sie w ZSRR te slowa sa bardzo bliskie,a czy inni rozumia sens tych slow?

-------------------------
Obserwuj wątek
    • borrka Dobry post i moja, madra odpowiedz. 19.08.11, 17:05
      1. Swiat jest o niebo lepszy bez wiezienia narodow.
      2.Swiat jest mniej bezpieczny - sowiety niszczyly zyciawa aktywnosc 400 milionow ludzi i ona tera roznie sie przejawia.
      Nie zawsze "bezpiecznie".
      3.Ludzie sa szczesliwsi, chc nie wszyscy maja skale porownawcza.
      Rosyjski komunizm byl obrzydliwym systemem.
      • borrka Europa odzyskala wiele milionow... 19.08.11, 17:28
        Doskonalych dziewczyn z Matuszki i krajow osciennych.
      • igor_uk Re: Dobry post i moja, madra odpowiedz. 19.08.11, 17:41
        borcia,a czemu nic nie napisales o slowach Putina?Czy rozumiesz ich?
        Co dotyczy twoich odpowiedzi,to zbyt wszystko uprosciles,nie zauwazajac,ze system istniejacy w ZSRR ewaluowal i powoli zaczynal miec co raz bardziej ludzka twarz.Przeciez nie mozno porownac kapitalizm z wieku XIX z tym ktory my znamy.Tak i z "komuna",nie mozno porownywac ZSRR z czasow Stalina,z ZSRR za czasow Brezniewa.
        Czy ludzi bardziej szczestliwe? Wiesz borcia,przyjechalem do Polski w pierwszy raz w 1988 roku i ten Kraj mnie urzekl .Chociaz biedni,ale wesole,a do tego bardzo zyczliwe ludzi.I porownujac tam tych Polakow ,z Polakami z roku 2011 ,to mam inne wrazenie.Nie ma radosci u ludzi,nie ma wiary w jutro,wydaje sie,ze ludzi nie zyja ,a walcza .Nie ,mnie zdecydowanie bardziej wydawali sie Polace szcestliwszymi w roku 1988,od Polakow dzisiejszych. Ale to tylko dla tego,ze nie maja skale porownawcza?
        • borrka Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 18:03
          Wiec gdy zobaczyles ludzi, ktorzy juz niczego sie nie bali, wydawali Ci sie szczesliwi.
          To jest rodzaj szczescia, przestac sie bac.

Ale ci ludzi zyli w Szuflandii, w swiecie falszywych wartosci :
          materialnych, ale potwornie dziadowskich, typu video, stary samochod, wyjazd NA ZACHOD !

Dzis wartosci niestety sa tez materialne, ale przynajmniej nie dziadowskie.
          I jest nadzieja, ze moze niektorzy zrozumieja wlasciwa hierarchie.
          Nie wyscig szczurow, ale rodzina.
          Nie kasa, ale uczciwosc wobec innych.
          Nie sieczka MTV, ale rozne fajne bajery, chocby piosenki Garika Suchewa:):)

Watpie zreszta, w taki Cud nad Wisla, czy Wolga.
          • borrka Suchaczeva oczywiscie - typo. 19.08.11, 18:14

• igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 18:27
            borcia,ja ,jako czlowiek radziecki,niczego nie balem sie. Ale ty tego nie zrozumiesz,przeciez tobie wmowili,ze w ZSRR ludzi wszystkiego sie bali.A to ze 99% ludzi tam nigdy w swoim zyciu nie mieli doczynienia z KGB,ty przeciez nie uwierzysz.
            • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 18:37
              igor_uk napisał:

> borcia,ja ,jako czlowiek radziecki,niczego nie balem sie. Ale ty tego nie zrozu
              > miesz,przeciez tobie wmowili,ze w ZSRR ludzi wszystkiego sie bali.A to ze 99% l
              > udzi tam nigdy w swoim zyciu nie mieli doczynienia z KGB
              ,ty przeciez nie uwierz
              > ysz.
              99,9% miało do czynienia z KGB. Po prostu nie wszystkich o tym informowano z kim maja do czynienia.
          • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 18:35
            borrka napisał:

> Wiec gdy zobaczyles ludzi, ktorzy juz niczego sie nie bali, wydawali Ci sie szc
            > zesliwi.
            > To jest rodzaj szczescia, przestac sie bac.
            >
            > Ale ci ludzi zyli w Szuflandii, w swiecie falszywych wartosci :
            > materialnych, ale potwornie dziadowskich, typu video, stary samochod, wyjazd N
            > A ZACHOD !
            >
            > Dzis wartosci niestety sa tez materialne, ale przynajmniej nie dziadowskie.
            > I jest nadzieja, ze moze niektorzy zrozumieja wlasciwa hierarchie.
            > Nie wyscig szczurow, ale rodzina.
            > Nie kasa, ale uczciwosc wobec innych.
            > Nie sieczka MTV, ale rozne fajne bajery, chocby piosenki Garika Suchewa:):)
            >
            > Watpie zreszta, w taki Cud nad Wisla, czy Wolga.
            >
            Pozwolę sobie wciać się w waszą polemikę.
            Borcia rzadko się z toba zgadzam, ale tym razem zdecydowanie masz rację. Polska drugiej połowy lat 80-tych była o niebo lepszym miejscem niż dogorywający ZSRR. A i teraz, z małymi wyjątkami, w Polsce żyje się zdecydowanie lepiej. Czy szczęśliwiej, to inna sprawa.

A to co mówił Putin jest dla Rosjanina wręcz oczywiste. Z peerelem nie inaczej. Ja też żałuję wieczorów przy gitarze, włóczenia się z plecakiem po schroniskach, czytania z wypiekami książek przemyconych z Paryża albo nawet tych kupionych spod lady w księgarni, żałuję dawnych Pietrzaka i Marcina Wolskiego, żałuję emocji związanych z przeczuciem nadchodzących zmian. A pamiętacie te chwile małego szczęścia kiedy udało sie coś "dostać"? To wszystko było w peerelu i w większości znikło wraz z pojawieniem się wolnej Polski. I nie mam najmniejszych wątpliwosci, że opłaciło się. Bo tego czego nie żałuje jest o kilka rzędów więcej.
            • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 18:45
              Vlad,slyszalem te bajki,ale wiem dobrze ,ze to tylko bajki. Nu powiedz,po cholere KGB musialo by intersesowac sie 99.9% obywateli radzieckie?
              --------
              Opel stworzyl ciekawy model silnego samochodu o rewolucyjnym rozwianiu w ktorym silnik spalinowy napedza akumulator jak trzeba.

(z wesolej tworczosci polskiego_francuza)
              • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:15
                igor_uk napisał:

> Vlad,slyszalem te bajki,ale wiem dobrze ,ze to tylko bajki. Nu powiedz,po chol
                > ere KGB musialo by intersesowac sie 99.9% obywateli radzieckie?
                > --------
                > Opel stworzyl ciekawy model silnego samochodu o rewolucyjnym rozwianiu w ktorym
                > silnik spalinowy napedza akumulator jak trzeba.
                >
                > (z wesolej tworczosci polskiego_francuza)

Funkcjonariusz KGB był w każdej fabryce i biurze, każdej szkole i kołchozie. Jeżeli nie pełnoetatowy to przynajmniej zobowiązany do pisania regularnych sprawozdań. Jak ty wyjeżdżałeś za granice, to gdzie sprwdzano twoje papiery, w cerkwi? A to, że większośc ludzi tego nie widziała - bo i widzieć nie chciała. Po co sobie psuć humor rzeczami, na które i tak nie masz wpływu?
                • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:22
                  Vlad,a ilez ludzi wyjezdzalo za granice? Co do reszty,to widzisz li,jak nawet ktos pisal jakies notatki,w ktorych moglo byc twoje nazwisko,to w cale nie znaczy,ze ty miales doczynienie z KGB.Mowimy o dwoch roznych rzeczach.
                  • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:26
                    igor_uk napisał:

> Vlad,a ilez ludzi wyjezdzalo za granice? Co do reszty,to widzisz li,jak nawet k
                    > tos pisal jakies notatki,w ktorych moglo byc twoje nazwisko,to w cale nie znacz
                    > y,ze ty miales doczynienie z KGB.Mowimy o dwoch roznych rzeczach.

To tak jakbyś napisał, że żyjąc w sojuzie nie mialeś do czynienia z KPZR bo do partii nie należałeś i wsrod twoich znajomych też nikogo partyjnego nie było. Nie żartuj.
                    • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:42
                      vlad, nie rozumiesz ,chyba, o co mnie chodzi.
                      Powiem moze inaczej.Jests zarejestrowany w jakiejs przychodni,ale nigdy nie chorowales i dla tego nigdy nie zglosiles sie do swojego lekarza.Twoim zdaniem,ty nigdy nie miales doczynienia ze sluzba zdrowia,ale wedlug tegoo co ty piszesz,jednak miales,poniewaz gdzies tam byla kartka,na ktorej zapisano Twoje imie i nazwisko,a do tego adres domowy.Wiem,ze to bardzo naciagana analogia,ale wlasnie cos podobnego bylo i z tymi kontaktami z KGB w ZSRR u 99% obywateli radzieckie. Najwazniejsze,ze ludzi nie wiedzieli,ze ktos imi interesuje sie,a jak nie wiedzieli,to i nie bali sie.Mnie chodzilo tylko o to.
                      • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:46
                        igor_uk napisał:

> Najwazniejsze,ze ludzi nie wiedzieli,ze ktos imi interesuje sie,a jak nie
                        > wiedzieli,to i nie bali sie
                        .Mnie chodzilo tylko o to.

I tu sie zgadzamy. Tyle, że nie wiedzieli bo nie chcieli wiedzieć, bo tak byli nauczeni i wychowani by wielu rzeczy nie zauważać.
                        • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 19:56
                          Vlad,mialem za sasida bardzo milego faceta,ktory byl bardzo grzeczny,malo tego bardzo pomocny i dopiero w roku 2000,jak zmarla moja mama,na stypie dowiedzialem sie od niego,ze cale swoje zycie on sluzyl w KGB.Tu nie chodzi o to,ze my nie chcieli ich zauwazac,to oni byli tak dyskretne i wychowanie do tego nie mialo nic.
                          • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:11
                            No bo przecież nie jest problemem, że cię podsłuchują i podglądają, jeżeli nie masz nic do ukrycia, nieprawdaż? :/
                            • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:14
                              I w tym sedno sprawy.Jak czlowiek nie "wychylal sie" ,to jemu i do glowy nie przychodzilo,ze ktos im interesuje sie.A takich w ZSRR bylo 99%.
                              • zlotamajka Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:23
                                Igor, ludzie wiedzieli ze sa obserowani i sie bali. To ze wiedzieli po czesci bylo celowe. Pamietam jak listy od taty z niemczech przychodzily otwarte albo jak otwarcie podsluchiwali rozmowy np. glosno oddychajac itd. Czy ludzie sie tym przejmowali to inna sprawa. Przyzwyczaili sie. Watpie by w Rosji bylo inaczej. Moze byli tacy co nie wiedzieli.

Na zachodzie nie jest inaczej z ta roznica ze wiekszosc nie ma pojecia ze jest obserwowana i ze jest wprowadzane panstwo policyjne. Wola zyc w denial.
                                • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:29
                                  majka,ja nie pisze o Polsce,a tylko o ZSRR.Nu powiedz mi,jakie listy z zagranicy dostawali obywatele radzieckie?
                                  • zlotamajka Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:39
                                    To Ty twierdzisz ze w ZSSR bylo inaczej? Przypomne Ci ze dodalam ze tu na zachodzie jest tak samo. Przeciez maile sa wyrywczo "sprawdzane" a dzieki facebook nie trza wielu agentow zatrudniac i raportow pisac bo ludzie sami informuja.
                                    • igor_uk Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:46
                                      majka,widzisz li,czlowiek radziecki byl tak skutecznie izolowany od "tletwornego" wplywu Zachodu,ze zdecydowana wiekszosc nie miala pojecia o tym,co tam sie dzieje,ale dobrze wiedzieli,ze tam prosci ludzi "niedojadaja".
                                      • zlotamajka Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:56
                                        > majka,widzisz li,czlowiek radziecki byl tak skutecznie izolowany od "tletworneg
                                        > o" wplywu Zachodu,ze zdecydowana wiekszosc nie miala pojecia o tym,co tam sie
                                        > dzieje,ale dobrze wiedzieli,ze tam prosci ludzi "niedojadaja".

Czyli tak jak czlowiek amerykanski. On tez nie wie co sie gdzie indziej dzieje ale wie napewno ze gorzej niz w wolnym USA.
                                • vladexpat Re: Radziecki jestes, Igorku. 19.08.11, 20:57
                                  zlotamajka napisała:

> Igor, ludzie wiedzieli ze sa obserowani i sie bali.

Nieprawda. Nie wiedzieli, bo nie chcieli wiedzieć. Nie bali się, bo nie wiedzieli. Tak jak pisze Igor, nie bali się bo się nie wychylali. A nie wychylali się, bo nie chcieli się bać.

I tym różnili się od Polaków. Polacy nie wychylali sie bo się bali, bo wiedzieli, że są pod kontrolą. Polaków to uwierało, ludzi sowieckich (to taki nowowyhodowany, choć nie do końca podgatunek homo sapiens) nie.
                      • mara571 Igor tylko w Niemczech 19.08.11, 20:00
                        kazdy moze zapytac panstwowa instytucje, czy Stasi zalozyla mu akta i poprosic o wglad do nich. Prawie kazdemu, ktory wlasne akta przeczytal staja wlosy deba na glowie.
                        Stasi byla po niemiecku pedantyczna i udalo sie uratowac wiekszosc przed zniszczeniem, ale uwierz mi, ze zdziwilbys sie, gdybys zobaczyl wlasne akta.
                        • igor_uk Re: Igor tylko w Niemczech 19.08.11, 20:10
                          mara,ale mnie calkiem nie o to chodzilo.
                        • walter622 Nie tylko w Niemczech 20.08.11, 12:18
                          mara571 napisała:

> kazdy moze zapytac panstwowa instytucje, czy Stasi zalozyla mu akta i poprosic
                          > o wglad do nich.

Podobne zasady obowiązują w Czechach i z tego co wiem również na Węgrzech.

**************************************************************
                          "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • malkontent6 Maruda jesteś. 19.08.11, 19:59
              vladexpat napisał:

> Ja też żałuję wieczorów przy gitarze, włóczenia się z plecakiem po schroniskach

Dlaczego żałujesz? Nie możesz tego robić teraz?

Ja nadal nagminnie łażę po górach z grupą przyjaciół. W Hameryce! To wszystko jest możliwe, trzeba tylko chcieć.

Jest oczywiste, że to nie ja gram na gitarze i śpiewam przy ognisku ale to już inna sprawa. :)
              • vladexpat Re: Maruda jesteś. 19.08.11, 20:14
                malkontent6 napisał:

> vladexpat napisał:
                >
                > > Ja też żałuję wieczorów przy gitarze, włóczenia się z plecakiem po schro
                > niskach
                >
                > Dlaczego żałujesz? Nie możesz tego robić teraz?
                >
                > Ja nadal nagminnie łażę po górach z grupą przyjaciół. W Hameryce! To wszystko
                > jest możliwe, trzeba tylko chcieć.
                >
                > Jest oczywiste, że to nie ja gram na gitarze i śpiewam przy ognisku ale to już
                > inna sprawa. :)

Ja zamiast tego siedze prze kompem i wami o pier.ołach dyskutuję. :( Ot koszt wolności wyboru.
                • malkontent6 Re: Maruda jesteś. 19.08.11, 20:26
                  Wszyscy siedzimy za długo przed kompem. Mnie jakoś udaje się od tego oderwać, żonę siłą odciągam i jedziemy w świat. Jest tu taka grupa Polaków, którzy w latach szkolnych i studenckich łazili po górach i jakoś im ta przypadłość została do dziś.
    • iwona334 zygalo, zygalo i zdechlo :) 19.08.11, 17:06
      igor_uk napisał:
      > 1.czy Swiat stal lepszy po rozpadzie ZSRR?

- nie. jest tak samo zly jak byl.

> 2.Czy Swiat stal bezpeczniejszy?

- tak. nie ma strachu przed globalnym konfliktem atomowym.

> 3. Czy ludzi,ktore zamieszkiwali byly ZSRR ,a moze i szerzej,byle demoludy,stal
      > i bardziej szczestliwe ?

- niewatpliwie, wylaczywszy moze rdzennych komuchow w Rosji.
      • vladexpat Re: zygalo, zygalo i zdechlo :) 19.08.11, 18:43
        iwona334 napisała:

> igor_uk napisał:
        > > 1.czy Swiat stal lepszy po rozpadzie ZSRR?
        >
        > - nie. jest tak samo zly jak byl.

Stał się lepszy bo poszerzyło sie pole wolności.
        >
        > > 2.Czy Swiat stal bezpeczniejszy?
        >
        > - tak. nie ma strachu przed globalnym konfliktem atomowym.
        >
        Strach przed konfliktem pozostał, a nawet jest wiekszy niż był. W czasach ZSRR pokój był utrzymywany dzięki równowadze strachu. Teraz równowaga została zachwiana. Świat stal się nieprzewidywalny.

> > 3. Czy ludzi,ktore zamieszkiwali byly ZSRR ,a moze i szerzej,byle demolud
        > y,stal
        > > i bardziej szczestliwe ?
        >
        > - niewatpliwie, wylaczywszy moze rdzennych komuchow w Rosji.

Zbyt duże uproszczenie. Szczęście osobiste nie jest pochodną systemu politycznego. Szczęście można znaleźć w więzieniu i być nieszczęśliwym w pałacu. Ludzie często uciekają od wolności.
        • igor_uk Vlad. 19.08.11, 18:50
          Powiedz mi,tylko szczerze,czy czlowiek wolny,ale glodny i bez perspektyw,uwaza,ze zyje w lepszym swiecie,niz w tym,w ktorym on mial by co zjesc i wiedzial,ze jutro bedzie tak samo,ale za to musial by zaplacic utrata wolnosci? A wiesz,ze mieszkajac w ZSRR nigdy nie uwazalem,ze bylem niewolnym,ja po prostu nie wiedzialem,na czym to polega.dzis wiem,ale nadal nie wiem,czy nie zbyt wysoka cene zaplacili narody za ta "wolnosc"?

• vladexpat Re: Igor 19.08.11, 19:08
            igor_uk napisał:

> Powiedz mi,tylko szczerze,czy czlowiek wolny,ale glodny i bez perspektyw,uwaza,
            > ze zyje w lepszym swiecie,niz w tym,w ktorym on mial by co zjesc i wiedzial,ze
            > jutro bedzie tak samo,ale za to musial by zaplacic utrata wolnosci?

odpowiem klasykiem:

„Czegóż płaczesz? – staremu mówi czyżyk młody –
            masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody”.
            „Tyś w niej zrodzon – rzekł stary – przeto ci wybaczę;
            Jam był wolny, dziś w klatce i dlatego płaczę.”
        • iwona334 Re: zygalo, zygalo i zdechlo :) 19.08.11, 19:00
          vladexpat napisał:

> Stał się lepszy bo poszerzyło sie pole wolności.

- nie jestem tego pewna
          > > - tak. nie ma strachu przed globalnym konfliktem atomowym.
          > >
          > Strach przed konfliktem pozostał, a nawet jest wiekszy niż był. W czasach ZSRR
          > pokój był utrzymywany dzięki równowadze strachu. Teraz równowaga została zachwi
          > ana. Świat stal się nieprzewidywalny.

nie. dzisiaj konflikt atomowy
          to porazka Rosji.

> Zbyt duże uproszczenie. Szczęście osobiste nie jest pochodną systemu polityczne
          > go. Szczęście można znaleźć w więzieniu i być nieszczęśliwym w pałacu. Ludzie c
          > zęsto uciekają od wolności.

- to prawda, jak zawsze.
          jednak najlepiej byc szczesliwym na wolnosci.
          • vladexpat Re: zygalo, zygalo i zdechlo :) 19.08.11, 19:18
            iwona334 napisała:
            >>. Świat stal się nieprzewidywalny.
            >
            > nie. dzisiaj konflikt atomowy
            > to porazka Rosji.

O ile Rosja bedzie brała udział w takim konflikcie. A to wcale nie takie pewne.
            >
            > > Zbyt duże uproszczenie. Szczęście osobiste nie jest pochodną systemu poli
            > tyczne
            > > go. Szczęście można znaleźć w więzieniu i być nieszczęśliwym w pałacu. Lu
            > dzie c
            > > zęsto uciekają od wolności.
            >
            >
            > - to prawda, jak zawsze.
            > jednak najlepiej byc szczesliwym na wolnosci.

I do twgo pięknym, młodym i zdrowym. Zupełnie tak jak ja. :)
    • przyjacielameryki Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 18:10
      Igorek, a Ty masz jakieś wątpliwości??? Nieludzka ziemia czyli ZSRR po przemianowaniu na Rosję stopniowo staje się ludzką i tylko od samych Rosjan i ich ciężkiej pracy zależy jak wykorzystają daną im przez polską "Solidarność" szansę i wolność. ZSRR rozpadł się min. dzięki polskiej rewolucji społecznej zapoczątkowanej okrągłym stołem i przegranymi przez komunistów wyborami w 1989 r.
      Polska, Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa Łotwa itd., itd., wykorzystały wyrwanie się z okupacji rosyjskiej w 100% i obecnie pomimo kryzysu światowego kraje rozwijają się bardzo dynamicznie a po 20 latach nastąpił gigantyczny skok cywilizacyjny we wszystkich dziedzinach. Polska tak jak i pozostałe demoludy(z wyjątkiem może Bułgarii i Rumunii) całkowicie przestawiły swoje gospodarki na UE, młodzież masowo kształci się w Polsce i za granicą i dobrze zna j. angielski i mentalnie jest już zachodnia. To ważne, bo sowietyzacja Polski wyrządziła gigantyczne szkody w zwyczajach, codziennej kulturze w tym kulturze pracy, mentalności i wartościach. U nas same korzyści a w Rosji??? Też powinny być korzyści ale to sprawa Rosjan, ich umiejętności pracy i organizacji państwa.
      Świat jest zdecydowanie bezpieczniejszy bo nie ma już bandyckiego, nieobliczalnego państwa zniewalającego całe państwa i narody jakim był ZSRR.
      Natomiast przystąpienie Polski i pozostałych demoludów do NATO w zasadniczy sposób przyczyniło się do stabilizacji i bezpieczeństwa Europy a tym samym świata. Stabilizacja zawsze jest czynnikiem zwiększającym bezpieczeństwo.
      Tego nie można już powiedzieć o Rosji. Rosyjskie akcje militarne w Czeczenii, Inguszetii, Karabachu, Gruzji, Nadniestrzu to tylko kilka przykładów podejścia Rosji do stabilizacji i bezpieczeństwa. Rosja zupełnie sobie nie poradziła w nowej sytuacji i nie wniosła zupełnie niczego do światowego i europejskiego pokoju. Co będzie dalej? Zobaczymy ale dla nas ważna jest UE i NATO w tym silny sojusz z USA.
    • mara571 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:01
      igor_uk zapytał:

> 1.czy Swiat stal lepszy po rozpadzie ZSRR?
      ani lepszy ani gorszy
      Dla Polski upadek ZSSR byl z geopolitycznego punktu widzenia korzystny: zmalalo zagrozenie, ze jednak jakas frakcja twardoglowych sprobuje przywrocic poprzednia strefe wplywow.

> 2.Czy Swiat stal bezpieczniejszy?
      Europa na razie tak. Ale demograficzna bomba w krajach Mahgrebu tika coraz szybciej.

> 3. Czy ludzi,ktore zamieszkiwali byly ZSRR ,a moze i szerzej,byle demoludy,stal
      > i bardziej szczestliwe ?

Nie wszyscy. Upadek gospodarki centralnie sterowanej dal szanse wielu ludziom zalozenia wlasnych firm, czasami zrobienia duzych pieniedzy.
      Stracili pracownicy najemni, zwlaszcza, ze do transformacje ustrojawej doszly skutki globalizacji przeprowadzanej w zbyt szybkim tempie, fuzji wielkich firm w jeszcze wieksze.
      Nie udalo sie wlasciwie nigdzie w bylych satelitach ZSSR wyksztalcic licznej klasy sredniej.
      > Putin powiedzial w swoim czasie:"Ктo не coжal
      > 3;еет o рacпaде ССС
      > Р, y тoгo нет cердц
      > a, a y тoгo, ктo желaет &
      > #1077;гo вoзрoждения
      > ;, нет гoлoвы" (Kto nie zaluje upadku
      > ZSRR, ten nie ma serca, ale u tego,kto chcial by go odrodzic, nie ma glowy).
      > Mnie,jako czlowieku,ktory urodzil sie w ZSRR te slowa sa bardzo bliskie,a czy i
      > nni rozumia sens tych slow?
      Igor po tych wszystkich wydarzeniach lat 1989-1991 ZSSR nie bylby dawnym ZSSR.
      • igor_uk mara. 19.08.11, 19:25
        dzieki za odpowiedz,widze ,ze przemyslana .o dziwo,w sumie zgadzam sie z twoimi slowami,jak rzadko kiedy.
    • g-48 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:05
      Tak na powaznie to zastanawiam sie czy rzeczywiscie ten caly cyrk nie byl robiony pod komando KGB:
      • igor_uk Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:35
        g-48,KGB po smierci Andropowa stracil nie tylko wszechpoteznego szefa,ale i swoja byla potege. Musisz bardziej tym tematem zainteresowac sie. Juz samo to,ze jednym z czlonkow ГКЧП byl szef KGB Wladimir Krjuczkow i czym to skonczylo sie,podtwierdza to,co ja pisze.Za Andropowa,to Jelcyn tyzdzien przed puczem "zginal" by w wypadku samochodowym,a Gorbaczow "mial " by zawal.
        • walter622 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 20.08.11, 11:26
          igor_uk napisał:

> Za Andropowa,to Jelcyn tyzdzien przed puczem "zginal" by w wypadku samochodowym,
          > Gorbaczow "mial " by zawal.

Wątpię. Za Andropova jelcyn co najwyżej upiłby się w trupa, natomiast z Gorbaczovem
          jest bardziej skomplikowana sprawa.
          1. Gorbaczov był pupilkiem Andropova - to dzięki niemu robił zwrotna karierę choć był miernotą.
          2. "Puczu" w dużej mierze był inspirowany przez samego Gorbaczova. Siedział sobie w willi na Krymie i czekał czym to wszystko się skończy. Z obecnie dostępnych informacji wynika jednoznacznie, że opowieści o jego "izolowaniu" były solidnie naciągane. W czasie tego
          kryzysu zachował się jak cyniczny konformista - postawa dość typowa dla partyjnych prostytutek.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
    • mara571 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:45
      Igor sa tacy, ktorzy twierdza, ze ludzie z KGB i innych bratnich sluzb w tym czasie zaczeli przygotowywac sie do skoku w prywatny biznes. I to nie jest bezpodstwane.
      • vladexpat Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:48
        mara571 napisała:

> Igor sa tacy, ktorzy twierdza, ze ludzie z KGB i innych bratnich sluzb w tym cz
        > asie zaczeli przygotowywac sie do skoku w prywatny biznes. I to nie jest bezpod
        > stwane.

Przeceniasz ich. Oni po prostu jako jedni z pierwszych skorzystali z zaistniałej bez ich aktywnego udziału okazji.
        • mara571 to ich nie doceniasz, 19.08.11, 19:54
          bo nie lubia pierwszych stron gazet.
          • vladexpat Re: to ich nie doceniasz, 19.08.11, 20:04
            mara571 napisała:

> bo nie lubia pierwszych stron gazet.

Niestety nasz polemika nie znajdzie jednoznacznego finału. Może za jakies 40 lat, ale wtedy też może okazac się, że teczki sfałszowane. Pozostają tylko domysły i logiczne wnioskowanie.

1. ZSRR walił sie pod własnym ciężarem.
            2. Służby w okresie ZSRR miały gwarantowaną, uprzywilejowaną pozycje. W pewnym sensie można powiedzieć, że kierowały krajem.
            3. Istniało duże prawdopodobieństwo, że w przypadku upadku ZSRR służby swoją pozycję stracą.
            4. Gdyby w służbach pracowali wizjonerzy i geniusze to do upadku ZSRR by nie doszło. W Chinach nie doszło.

Zgadzasz się z powyższym? A wnioski niech każdy sam wyciąga.
            • mara571 Chinskie przemiany sa zasluga 19.08.11, 20:14
              jednego z nielicznych mezow stanu konca XX wieku: Teng Siao-pinga.
              Tajne sluzby w Chinach maja sie calkiem dobrze, powiedzialabym bardzo dobrze. Zwlaszcza na prowincji. Podobnie jak partyjni sekretarze.
              • vladexpat Re: Chinskie przemiany sa zasluga 19.08.11, 21:14
                mara571 napisała:

> jednego z nielicznych mezow stanu konca XX wieku: Teng Siao-pinga.
                > Tajne sluzby w Chinach maja sie calkiem dobrze, powiedzialabym bardzo dobrze. Z
                > wlaszcza na prowincji. Podobnie jak partyjni sekretarze.

Bo chińskie służby były zdecydowanie sprawniejsze niż KGB. Szczegolnie przy zwalczaniu korupcji. Korupcja niestety wykończyła rosyjską demokrację zanim się na dobre urodziła i do tego przy sporym udziale miejscowych służb.
            • walter622 Tak i nie 20.08.11, 12:16

Z niektórymi twoimi twierdzeniami zgadzam się, natomiast niektóre wymagają uściślenia.
              ZSRR walił się lecz "dzierżący ster" kompletnie nie mieli koncepcji wyprowadzenia kraju z kryzysu.
              Pucz był faktycznie konsekwencją wyjątkowo nieudolnego panowania Gorbaczova. Za jego władzy nie podjęto jakichkolwiek prób reform. Na reformy wprowadzane w Chinach patrzono wyjątkowo krytyczne - Gorbi osobiście krytykował "chińskich towarzyszy" za odstępstwa od marksistowsko-leninowskiej "linii" - pierwszy etap reformy rolnej uznawano wręcz za zdradę ideałów. Jedynie zafundowano społeczeństwu "głasnost" - całkowicie kontrolowane "pokrytykowanie" władz. Przy tym pilnowano, by "głasnost" nie wyszła poza ustalone ramki -
              znana publiczna polemika Gorbaczova z Sacharowem ( w trakcie której Gorbi nakazał wyłączyć Sacharowowi mikrofon) nie pozostawia w tym zakresie wątpliwości.

Na tle kryzysu doszło do starcia między trzema centrami władzy - partyjniakami, służbą
              bezpieczeństwa i armią. Służba bezpieczeństwa była prawdopodobnie najlepiej zorientowana w faktycznej sytuacji i skali realnych zagrożeń, partyjniacy ( wyjątkowo marnej jakości odsiew negatywny) rozpaczliwie usiłowali utrzymać się u władzy. Gorbaczov lawirował, intrygował
              i rozgrywała, napuszczając jednych na drugich, mając nadzieję utrzymania się w ten sposób w "siodle". Ostateczne dał "zielone światło" dla puczystów, przezornie wyjeżdżając na
              Krym by w zaciszu willi przeczekać ten kataklizm.

• jk2007 Re: Tak i nie 20.08.11, 13:04
                walter622 napisał:
                >Pucz był faktycznie konsekwencją wyjątkowo nieudolnego panowania Gorbaczova.

Чтo прoиcхoдилo в переcтрoйкy?
                Гoрбaчев, не зaнимaяcь экoнoмикoй, a лишь пoлитикoй, личнo рaзрyшил идеoлoгию (кoтoрaя зaменялa религию), не coздaв при этoм нoвyю. Экoнoмикa былa oтдaнa Абaлкинy и Явлинcкoмy, кoтoрые рaзрyшили пocледнюю cocтaвляющyю триaды yпрaвления - деньги, нaрyшив зaмкнyтocть циркyлирoвaния денежных cитем. Нo эти деятели прocтo oткрыли «кингcтoны» - т.е. пoзвoлили cвoбoднo перетекaть деньгaм из зaмкнyтoгo циклa oбрaщения безнaличных в нaличные. Тyт вcе и пoтеклo - cнaчaлa cтрyйки, зaтем рyчьи, a пoтoм и пoтoк oт прoрвaннoй плoтины прocтo вымел тoвaры c пoлoк и т.д. и т.п. co вcеми вытекaющими. Нy, a третьей cocтaвляющyю триaды yпрaвления - cилy - yже никтo не решилcя применить для иcпрaвления cитyaции. У тoгo же Гoрбaчевa нa этo и яиц не хвaтилo - вcе преврaтилocь в жaлкий фaрc ГКЧП...
                martinis09.livejournal.com/171503.html#cutid1

• igor_uk Re: Tak i nie 20.08.11, 13:07
                  Durik,a wlasnego zdania nie masz?Tylko potrafisz innymi "madrosciami" poslugiwac sie?
              • jk2007 Re: Tak i nie 20.08.11, 21:08
                Переcтрoйкa пoрoдилa двa кoнфликтyющих центрa влacти: oбщеcoюзный вo глaве c Гoрбaчёвым и рoccийcкий вo глaве c Ельциным. Для рaзрyшения СССР неoбхoдимo былo передaть вcе пoлнoмoчия oбщеcoюзнoгo центрa региoнaльнoмy, oтнять y Гoрбaчёвa yпрaвление aрмией, рaзведкoй, финaнcaми, внешней пoлитикoй, oбеcтoчить центр и oтдaть Ельцинy вcю пoлнoтy влacти. Чтoбы впocледcтвии пoлyчивший aбcoлютнyю влacть Ельцин рacпycтил Сoветcкий Сoюз. Нo кaк этo cделaть? Кaк Ельцинy зaхвaтить влacть в Мocкве, чтoбы егo не oбвинили в yзyрпaции? Кaк Гoрбaчёвy передaть cвoи пoлнoмoчия Ельцинy, чтoбы caмoмy не предcтaть предaтелем и иyдoй?Слoжилcя плaн, рoжденный в недрaх aмерикaнcких пoлитoлoгичеcких и рaзведывaтельных центрoв, coглacнo кoтoрoмy в cтрaне нa неcкoлькo дней дoлжен был вoзникнyть кoнcтитyциoнный хaoc: безвлacтие, oтcyтcтвие в Мocкве предcтaвителей oбoих центрoв, yпрaвленчеcкaя нерaзберихa.
                varjag-2007.livejournal.com/2833375.html
        • igor_uk Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 20:00
          vladexpat napisał: Przeceniasz ich. Oni po prostu jako jedni z pierwszych skorzystali z zaistniałej bez ich aktywnego udziału okazji.

100% racji,to nie byli glupki i potrafili wykorzystac to,co im los podrzucil.
      • igor_uk Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 19:58
        mara, to jest bardzo naciagano.
      • buldog2 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 20.08.11, 22:43
        Mara, masz rację. O tym można napisać książkę (już trochę napisano, powoli to wychodzi, u nas prawie o tym nie wiadomo). Greczeniewski sporo o tym pisał, ale można więcej. Więcej faktów i szersze przedstawienie problemu. Greczeniewskiemu zarzucano (np. na APN) wiele nieścisłości w detalach, ale nikomu nie udało się zakwestionować podstawowych tez. Nikt nie próbował (tylko dowcipy).
        Spisek przygotowywany (opracowywany model zmian) był od, powiedzmy, lat 70-ych, przez ekipę Andropowa. Oczywiście, nawet nie przypuszczam, by Andropow dążył do rozwałki Sojuza. I nie sądzę, by nie był realistą (choć był poetą).
        Tajny literacki manifest spiskowców (Andropow pisał wiersze) "Ostatni eksperyment" Julii Iwanowej zrobił duże wrażenie w "Czytelniku", ale w Polsce ukazać się w druku nie mógł. Myślę, że to mogłaby być reforma w stylu chińskiej, z pełną otwartością, wolnością myśli i wypowiedzi (stara koncepcja, władcy - pełnia władzy, inteligencji - wolność wypowiedzi). Na ten temat są fajne relacje, na mnie spore wrażenie zrobiły m. in. wspomnienia Дмитрий Быкoв Четыре yрoкa oттепели zamieszczone w ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНАЯ РОССИЯ.

Przywrócenie mechanizmów awansu społecznego. A skostniałe to było pod koniec, bardzo. Nomenklatura (neodworianstwo). W klasycznym caracie też były drogi awansu, dla zdolnych i pracowitych chyba szersze - była prywatna własność, która zabezpieczała interesy elity i mniej zakłamania.

Likwidacja zakłamania. Arkadij (chyba on, ten z dwóch, który nie umarł) Strugackij powiedział (w SPS, cytuję za Polit.Ru) "ZSRR nie był imperium zła, był imperium kłamstwa". Tam, gdzie było państwo. Igor mówi o tej, prawda - ogromnej, większości, którą za bardzo to nie obchodziło, ale państwo bez mocnych, spójnych fundamentów ideowych długo nie pociągnie. Zresztą, rozpadło się, nie miało obrońców, co wspomnianą tezę potwierdza. Gdyby było mocne, żaden Jelcyn, żadne spotkanie białowieskie nic by nie dało.
        Pozdrowienia,
        buldog.
    • malkontent6 Putin - Churchill? 19.08.11, 19:52
      Churchill powiedział kiedyś:

"If you are not a liberal at 20, you have no heart. If you are not Conservative by 40, you have no brain"

Putin to chyba gdzieś przeczytał, bo to co powiedział brzmi zaskakująco podobnie. Szkoda, że Vladimir Vladimirowicz nie podał źródła swoich mądrości. :)
    • bywszy1 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień.+ 19.08.11, 20:00
      Przy swojej rodzinie sie nie bales.
      Ale pozwolili ci dac dyla.
      • igor_uk bywszy. 19.08.11, 20:18
        Coz,nie wszysci mieli tyle szczescia co ja -miec wpanialych rodzicow.
        • bywszy1 Re:nie wszyscy sie sprzedawali+ 19.08.11, 20:28
          by otrzymac "PASZPORT".
          A wspanialosc rodzicow,co pozwalala nie bac sie KGB?
          Na czym ona polegala?
        • bywszy1 Re:Ajgor+ 19.08.11, 20:31
          na czym polegala wspanialosc rodzicow,co umozliwiala tobie niebania sie KGB?
          A pozatym nie kazdy sie sprzedawal w celu uzyskania "PASZPORTU"
          • igor_uk bywszy. 19.08.11, 20:35
            Zwracam cie uwage,ze ten watek jest poswiecony rozpadu ZSRR ,a nie skromnemu forumowiczu igor_uk,do ktorego Ty zwracasz sie,tak domyslam sie,jako Ajgor.
            • bywszy1 Re:w tym forum,chyba jest dopuszczalne+ 19.08.11, 20:46
              wszystko.
              Przyklladem sa twoj kommentarze w sprawie ciazy moej krolewny.
              • igor_uk Re:w tym forum,chyba jest dopuszczalne+ 19.08.11, 20:52
                Oczewiscie,z tym ze w twoim watku o ciazy krolewny,ja tylko zwrocilem twoja uwage na to,ze wypadalo by wkleic jakijs link,zeby temat chwycil.Za co bylem obrzucony wyzwiskami.Ale,zeby bylo jasne,mnie to nie przeszkadza-twoj watek,i twoje prawo zrobic z niego smietnik.Ten watek zalozylem ja i ja nie pozwole sobie obrzucac wyzwiskami goscia,ktorym niewatpliwie jestes Ty.
                • bywszy1 Re:w tym forum,chyba jest dopuszczalne+ 19.08.11, 21:07
                  Czy mialem ci przykleic link jak dzieci sie robi?
                  A bez linka myslic nie umiesz?
                  I to tobie wolno dawac zezwolenie na to co wolno a co nie wolno?
                  A pozatem jakie wyzwiska?
                  • igor_uk Re:w tym forum,chyba jest dopuszczalne+ 19.08.11, 21:11
                    bywszy,wszystko co ja o tym sadze,napisalem w tam tym watku.Nie mam nic do dodania.
                    • bywszy1 Re:bardzo sie ciesze. z tego powodu+ 20.08.11, 11:52

• borrka Rozczulajacy Igorek. 19.08.11, 20:18
      Wzruszylem sie czytajac posty Igorka !

Mozna pomyslec, ze KGB interesowalo sie tyko czlonkami Politbiura.

Tymczasem, nawet w przekonaniu oktriabrionka, KGB bylo wszechobecne.
      Male dzieci wierzyly, ze Konik Garbusek ma swoja teczke na Placu Lubianki.

Wlasciwie bylo dokladnie odwrotnie, niz twierdzi Igorek.
      Do konca istnienia CCCP, Radzieccy raczej przeceniali wszechobecnosc KGB.
      Kazda babuszka z Miedwiedkowa wierzyla, ze sluzby maja ja na muszce.

Mysle, ze w mlodzienczych aktach Igorka znalezlibysmy proroctwo, ze zdradzi Matuszke.
      • igor_uk borcia,jak zwykle nikuja nie wie. 19.08.11, 20:23
        borcia,daj spokoj .
        • borrka Zbyt wiele razy bylem swiadkiem... 19.08.11, 20:27
          Jak znajomi Radzieccy zwracali Polakom uwage, by ci sie zamkneli w hotelu, w restauracji itd.
          Nie bardzo jeszcze rozumialem, o co chodzi.
          • igor_uk Re: Zbyt wiele razy bylem swiadkiem... 19.08.11, 20:31
            borcia,juz te twoi bajki my przerabiali,a do tego mowa idzie o obywatelach radzieckich,a nie o przyjezdnych handlarzach podrobionymi dzynsami z Polski.
            • borrka Zdrajcom Matuszki nalezy odebrac... 19.08.11, 20:33
              zaszczytny tytul obywatela radzieckiego !
              Bez zwloki !
    • borrka Nie pomoga prowokacje Igorka... 19.08.11, 20:38
      Matuszka CCCP na zawsze pozostanie w naszych sercach.
      Domagamy sie wprowadzenia Karty Obywatela Radzieckiego !
      • igor_uk Borcia pojechal! 19.08.11, 20:41
        Jestem za wprowadzeniem "dobrowolnego" opodatkowania kazdego,kto chociaz by jeden dzien byl demoludem,na rzecz odbudowy ZSRR.
        • bywszy1 Re:czy w tym+ 19.08.11, 20:49
          objawia sie lojalnosc obywatela polski?
          • igor_uk Re:czy w tym+ 19.08.11, 20:54
            Ja,jako obywatek Polski,mam prawo miec zdanie,ze tylko odbudowa ZSRR i wlaczenie w jego sklad Polski,pozwoli mojej nowej ojczyznie wzniesc sie nad planietoj wsiej.(he,he)
            • bywszy1 Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:12
              A ja jako obywatel Szwecji uwazam,ze bylo by lepiej by polnocne polacie kontynentu Europy Wschodniej do Szwecji bylo by warto przylaczyc.
              To byl by cymes.
              • igor_uk Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:16
                Moze oglosimy referendum.Koszty ,oczewiscie, podzielimy po bracku.
                • bywszy1 Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:33
                  moja propozycja z pewnoscia w 150% by wygrala.

Jaki ty nmnie brat?
                  • igor_uk Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:36
                    Nie wiesz co o znaczy podzielic sie po bracku?
                    Myslalem,ze twoj rosyjskij jest lepszy.
                    • bywszy1 Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:49
                      z Rosjaninem bym sie podzielil
                      • igor_uk Re:czy w tym+ 19.08.11, 21:58
                        Nie o to chodzi. Chodzilo przeciez nie o to,ze ty mial by ze mna czyms podzielic sie,a tylko o to,zeby podzielic koszty referendum.Zaproponowalem po bracku,ale jak widze,nie lapiesz zartu,co mowi mnie,ze z rosyjskim u ciebie nie najlepiej.
                        • bywszy1 Re:czy w tym+ 20.08.11, 16:47
                          powiedzialem ci,ze nie jestem twym bratem.Nawet w zartach.
                          • igor_uk Re:czy w tym+ 20.08.11, 16:53
                            Alez oczewiscie, ale to nie zmienia faktu,ze rosyjski nie jest twoja mocna strona.A poczucia humora nie masz wcale.
    • dystans4 Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 20:45
      Jakby próbować odnieść się do wszystkiego co w wątku, trzeba by książkę napisać.
      Może spróbuję coś dodać, ale już nie dziś. Obszerność tematu przeraża.
      Miłego wieczoru
      bul.
      • igor_uk buldog! 19.08.11, 20:48
        A dla borci wszystko jest proste ,jak odcinek miedzy ostatnimi dwoma zebami u babuszki z Miedwiedkowa.
    • zlotamajka Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 19.08.11, 20:52
      Igor, zadales ciekawe pytania.

1.czy Swiat stal lepszy po rozpadzie ZSRR?

Nie nie jest lepszy. Wiadac wyraznie ze bez konkurencji komuny/socjalizmu kapitlaizm pada a raczej sam siebie pozera jak zreszta przepowiedzial Marx. Bieda na swiecie jest wieksza no i naturalnie rozbieznosc miedzy bogatymi i biednymi znacznie sie powiekszyla. A jak wiadomo ze najszczesliwsze i najstabilniejsze sa spoleczenstwa gdzie jest mniej wiecej rownosc (nie znaczy to ze nie ma bogatych ale chodzi o mniejsza roznice miedzy biednymi i bogatymi).
      Czy Swiat stal bezpeczniejszy?
      Swiat teraz jest o wiele bardziej nie bezpieczny niz za ZSSR. Jak wiadomo ZSSR hamowalo szalenstwo USA/pentagonu i nawzajem. Od czasu upadku ZSSR mamy wojne za wojna. Teraz jest ich juz szesc na raz no i szykuja nastepna w Syrii. Ale wedlug nowomowy to nie wojny tylko akcje kinetyczne.

Jaki moral? Ano taki ze jak mowi przyslowie "power corrupts and absolute power corrupts absolutly". Imperium anglosaskie pozostawione samemu sobie bez zadnych hamulcow okazalo sie wyrodnym ale i bardzo niebezpiecznym.
      • igor_uk Majka. 19.08.11, 20:58
        Rowniez uwazam,ze Swiat w tej chwili jest bardziej niebezpieczny,jak rowniez to,ze kapitalizm bez konkurencji degraduje sie.
        • dystans4 Re: Majka. 19.08.11, 21:07
          kapitalizm bez konkurencji degraduje się

To jedna z głównych tez Fursowa. Oczywiście, prawdziwa
          bul.
          • igor_uk Re: Majka. 19.08.11, 21:14
            buldog,chcesz wierz,chcesz nie wierz,ale Fursowa nigdy nie czytalem . Ja w ogole nie lubie czytac publicystyki,poniewaz w taki sposob czyjes przemyslenia zastepuja czlowieku fakty.
            • buldog2 Re: Majka. 20.08.11, 10:17
              Стyдент

Вoт этa oблacть неплoхa.
              Теперь гoрaздo ближе мне вы.

Мефиcтoфель

Теoрия, мoй дрyг, cyхa,
              Нo зеленеет жизни древo.
            • buldog2 Re: Majka. 20.08.11, 10:22
              Ja też, dlatego to co napisałeś, mi się spodobało.
              Ja w ogóle nie lubię czytać.
              Ani myśleć.
              Mnie myślenie złości
    • borrka A teraz powaznie. 19.08.11, 21:21
      CCCP byl od lat Brezniewa tworem hamujacym rozwoj Rosji.
      Siedmiomilionowa (chyba) armia, powszechny balagan i straszliwe marnotrawstwo doprowadzilo do upadku.
      Teraz Rosja stoi przed szansa stania sie nowoczesnym panstwem.
      Ma niezly system ksztalcenia i pewne dziedziny high tech, ma duze bogactwa naturalne, ktore jednak powoli raczej hamuja rozwoj (na zasadzie Dutch disease), ma stabilny system polityczny, ale moim zdaniem, obecne elity sa passe...
      Ma jasno sprecyzowany sposob sanacji kraju - walka z korupcja - ale go nie realizuje.

Bilans jest jednak dodatni i wypada zyczyc powodzenia naszym Wankom.
      • vladexpat Re: A teraz powaznie. 19.08.11, 21:28
        borrka napisał:

> Bilans jest jednak dodatni i wypada zyczyc powodzenia naszym Wankom.

Ktoś mądry, nie pamiętam kto, powiedział, że najwiekszym poszkodowanym od radzieckej okupacji była Rosja.
    • bogo2 byl. ale ciebie jeszcze nie bylo...! 19.08.11, 21:33
      igor_uk napisał:

> 19 sierpnia 1991 roku,czyli rowno 20 lat temu, w ZSRR byl oloszony stan wyjatko
      > wy(..)
      • igor_uk Re: byl. ale ciebie jeszcze nie bylo...! 19.08.11, 21:38
        bogo2,nawet nie wiesz,jak by chcialem miec mniej niz 20 lat.Cale zycie przed toba!
    • jk2007 ZSRR 20 lat minęło 19.08.11, 23:06
      zavtra.ru/cgi//veil//data/zavtra/11/926/21.html
    • g-48 Re: Pieniadz nie smierdzi! 20.08.11, 12:51
      No i co z tego pozostalo?! Putin zobligowal sie nie ruszac Jelcyna i jego rodzinki.Rodzinka sie rozrosla i rozpelzla po swiecie z pieniedzmi ukradzionymi narodowi rosyjskiemu. Ta "biedota rosyjska" placi rulonami dolarow w Zachodnich sklepach.
      No coz Polska pomagdalenkowa to tez nowobogaccy ktorzyn "zarobili" pieniadze z jednej nocy na druga chronieni ukladami przy "zielonym stole".
      Nic lepiej w Niemczech gdzie Merkel stala gwarantka ze Kohl nie bedzie targany skad bylo te glupie 20milionow D-Mark w kasie CDU.
      I tak sobie politycy zabezpieczaja tylki i swoje portfele.
      • bywszy1 Re: a takich jak ty trzymaja w wariatkowie+ 20.08.11, 16:49
        czasami wypuszczaja na wole.By przytulki wywietrzyc.
        • igor_uk Re: a takich jak ty trzymaja w wariatkowie+ 20.08.11, 16:54
          bywszy,ty lepiej o przytulkach nie wspominaj,bo z innymi to nic nie wiadomo,a ty napewno przytulek zaliczyles.
          • bywszy1 Re:Nie narzekaj,jak sie wtracasz+ 20.08.11, 17:10
            w cos,o czym nie masz pojecia.
            A jak sie wtracasz,no to ponos konsekwencje.
            O tych "innych" to ja wiem, a ty z tapewnocia,co do mnie to ......
            Wiec nie rozpuszczaj smarkow.
            • igor_uk Re:Nie narzekaj,jak sie wtracasz+ 20.08.11, 17:30
              bywszy, nie uzywaj slow,ktorych nie rozumiesz.
              • bywszy1 Reajgor,a ty co+ 20.08.11, 18:54
                oprocz rosyjskiego jeszcze jakis jeyk kacapski uzywasz?
                Przyznam,ze go nie rozumiem.Ale i go nie uzywam w konwersacji z folksdojczem,do ktorej sie wtracasz.
                • igor_uk bywszy. 20.08.11, 19:07
                  Ty nie znasz jezyka rosyjskiego na tyle dobrze,zeby rozumiec co do ciebie pisze sie.Rowniez nie znasz zbyt dobrze polskiego,bo uzywasz slow ,nie zgodnie z ich znaczeniem. Ale to juz nie jest problemem dla ciebie.
                  • bywszy1 Re: ajgor+ 20.08.11, 19:20
                    Ty piszesz po kacapsku.
                    Wiec podciagnij sie po rosyjsku.
                    I po polsku tez.
                    Popraw sie.
                    No i widzisz,wtracasz sie w dysput miedzy mna a folksdojczem.I widac,ze ni ...... nie rozumiesz.
                    A brniesz dalej.
                    Pisze w przerwach reklamowych.A ogladam:"Sprawa finska-to nasza sprawa"
                    Wklad ochotnikow szwedzkich w wojne Zimowa,gdzie Woroszylow sie odznaczyl.
                    Oraz o wynalazku "koktajli Molotowa"
    • komitet.oglupiania.robotnikow Re: 20 lat minęło jak jeden dzień. 20.08.11, 14:14
      A przez lat 2011-1989 = 22 dobrobyt Polaków cudownie się namnożył jak podaje strona: www.zegardlugu.pl/, zaś wolność wypowiedzi kwitnie w internecie, czasem tylko zakłócana przez programy skanujące i agentów moss+cia. W „oj czyź nie za późno wyjął” demo-kracji zegar również tyka przyjaźnie na co czatują dalekowschodnie żółtki.
      www.bankier.pl/wiadomosc/Zegar-dlugu-pulicznego-czas-plynie-dlug-rosnie-2194900.html
      www.usdebtclock.org/
      Largest budget items: defence/wars : $ 703,654 mil.
      US trade deficit – Communist China $ 341,454 mil.
      www.biblia.poznan.pl/PS/Biblia.htm
      Rdz.41.8 – sen faraona o krowach chudych i tłustych, a współczesny o przyszłym dobrobycie;
      Rdz.41.33 do 43 – o roztropnym i mądrym zarządcy, mitycznym bankierze znad Nilu;
      Rdz.41.49 – gromadzenie piasku nadmorskiego;
      Rdz.41.56 – gdy był głód sprzedawał tubylcom zabrane im uprzednio zboże;
      Rdz.47.13 do 21 rządy w latach głodu, a obecnie w latach kryzysu światowego;
      Rdz.47.23-24 – 20% roczne odsetki, oraz zostali niewolnikami, a współcześni wzięli kredyty 30-letnie;
      Nie bądźcie odporni na wiedzę o zarządzaniu i ekonomii, oraz historii bankowości czego wam KOR życzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka