Dodaj do ulubionych

Aleksiej Kudrin grozi,

25.09.11, 12:26
ze nie bedzie ministrem finansow w rzadzie D. Miedwiediewa.
biznes.onet.pl/rosja-minister-finansow-kudrin-nie-chce-byc-w-rzad,18543,4860859,1,news-detal
Rosjan i znawcow Rosji prosze o wyjasnienie: DLACZEGO?
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 12:41
      mara,sprawa ,na razie,jest dosc mglista .Prawdopodobnie moze wchodzic w gre urazona ambicja Kudrina.Przeciez tyle lat byl czlowiekiem Putina i napewno liczyl na cos wiecej,niz tylko post Ministra Finansow.
      Sam Kudrin twierdzi,ze ma calkowicie inne poglady na ekonomike ,niz Miedwiedziew i ze jemu bedzie ciezko pracowac z nim,jako Premier-Ministrem.
      Bardzo mozliwe ,ze Kudrin po prostu oczekuje na rozmowe z Putinem .
      • mara571 Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 12:52
        tez mam takie wrazenie, ze Kudrin ma ambicje bycia premierem.
        Cala trojka jest z St.Petersburga i wszyscy mieli cos wspolnego z Sobczakiem.
        Wiadomo cos o tych czasach?
        • igor_uk Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 13:00
          mara,a co ma byc wiadomo? Byl caly czas odpowiedzialny za finanse,najpierw Sankt-Petersburga ,a pozniej i calej Rosji.
        • dystans4 Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.12.14, 20:59
          Publicznie zapowiadano, że premierem zostanie. Mniej publicznie - chodzi o strategię odpowiadania na czarne wtorki itp., jeśli mało ogólnie. Jeśli bardziej ogólnie - o tworzący się układ sił i działania, które osłabiają obecny obóz władz (choćby finansowo). Szczegóły (tylko odrobinę znane, mi) darujmy sobie tutaj (może w kolejnym odcinku rozdzielnika).
          Słychać już (publiczne) oświadczenia, że tzw. "czarny wtorek" (to uwertura do większego przedstawienia) może być powodem do prawdziwej wojny.
          • pijatyka Re: uwertura do większego przedstawienia 26.12.14, 15:08
            Brzmi obiecująco ;->
      • swiblowo Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:05
        igor_uk napisał:
        > Bardzo mozliwe ,ze Kudrin po prostu oczekuje na rozmowe z Putinem .

- I dlatego pojechal w Waszyngton ciawkac o podwyzszeniu wieku emerytalnego?
        • jk2007 Aleksiej Kudrin ma ambicji 25.09.11, 23:13
          • swiblowo Re: Aleksiej Kudrin ma ambicji 25.09.11, 23:38
            Jezdzic z "dokladami" do CRU , czy Rockefellerow?
            • jk2007 Re: Aleksiej Kudrin ma ambicji 25.09.11, 23:43
              swiblowo napisała:
              > Jezdzic z "dokladami" do CRU , czy Rockefellerow?

a niech sobie jezdzi w p...

"Рoccийcкaя Империя yпрaвляетcя caмим Гocпoдoм Бoгoм НАПРЯМУЮ,
              еcли бы этo былo не тaк, тo я бы не cмoг пoнять, кaк oнa вooбще
              дo cих пoр cyщеcтвyет."
              фельдмaршaл Миних
              • swiblowo Re: Aleksiej Kudrin ma ambicji 25.09.11, 23:50
                Cos w tym jest.
                -mam Twoj cytat na mysli.
        • igor_uk Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:15
          swiblowo,przyjedzie Kudrin do Rosji i wstanie na cypoczkach przed Putinem.
          • swiblowo Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:39
            Zeby to zrobilo na mnie wrazenie, musialby chyba puenty odziec.
            • igor_uk Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:56
              swiblowo,ale to nie musi robic nie na kogo wrazenia ,wrecz przeciwnie,czlowiek stojacy na cypoczkach,bardzo chwieje sie ,co wyglada dosc zalostnie.
    • kamandir_vzvoda znawcom nie jestem ale jedna czesc to гoco 25.09.11, 12:44
      mara571 napisała:

гocoбoрoнзaкaз czy jak kto woli " гocyдaрcтвеннoй прoгрaммы вooрyжений" po anglusku SAP. Widać podejście Dimy mu nie przyladlo do gustu, ale watpei, zeby to bylo jedyne ;)
      • igor_uk Re: znawcom nie jestem ale jedna czesc to г 25.09.11, 12:47
        komwzwoda,Kudrin to wymienil("cyщеcтвенных рacхoдoв нa вoенные цели") ,ale masz racje,napewno nie to jest przyczyna .
        • kamandir_vzvoda Kurdu chinszczyzna niewkustna ;-) 25.09.11, 12:56
          igor_uk napisał:

> komwzwoda,
          wiesz po polsku brzmi to lepije niz dla Rosjanina :D

> Kudrin to wymienil("cyщеcтвен 85;ых рacхoдoв нa вoе

> 85;ные цели") ,ale masz racje,napewno
          > nie to jest przyczyna .

w ty makurat siedze :) i jaja som, przeca ruskie koncerny poczuly kapitalizm i ceny zaczęli brac z sufitu. TO im Dima i Vowa przykręcili śrubę stad zadierzki w kontraktach. Stara gwardia to będzie największy problem ale i nadzieja...

"
          "Уверен, чтo вo временa oные yже пoлoвинa приcyтcтвyющих зaнимaлacь бы aктивным физичеcким трyдoм нa cвежем вoздyхе", - зaявил Медведев. - Бoряcь c кoррyпцией, Медведев yже ccылaлcя нa китaйcкий oпыт: тaм зa тaкoе кaзнят"

www.customsunion.ru/info/3495.html
          Ale ja myślę ,ze ty masz racje - ambicja, podejście do podatków i kwestii rozwoju gosp - czyli znow ambicja kto rządzi... ;)
          • igor_uk Re: Kurdu chinszczyzna niewkustna ;-) 25.09.11, 13:07
            komwzwoda,przeciez co to jest "wzwod" znam nie z ksiazek - mam sporo dzieci (6).
            Co dotyczy tematu,to mnie akurat slowa kudrina nie niepokoja,poniewaz Putin napewno go przekona do tego,ze musi skonczyc to ,co zaczal(he,he).Mnie bardziej niepokoi to,co wie Putin i co zmusilo go podjac decyzje, ponownie stac Prezydentem Rosji?
            • przyjacielameryki Re: Kurdu chinszczyzna niewkustna ;-) 25.09.11, 13:43
              igor_uk napisał:

> komwzwoda,przeciez co to jest "wzwod" znam nie z ksiazek - mam sporo dzieci (6)
              > .
              > Co dotyczy tematu,to mnie akurat slowa kudrina nie niepokoja,poniewaz Putin n
              > apewno go przekona do tego,ze musi skonczyc to ,co zaczal(he,he).Mnie bardziej
              > niepokoi to,co wie Putin i co zmusilo go podjac decyzje, ponownie stac Prezyd
              > entem Rosji?

Masz na myśli strach Putina o utratę kontroli i układów korupcyjno-mafijnych?
              • igor_uk przyjacielameryki.. 25.09.11, 14:05
                Jestes niesamowitym prymitywem,czy wiesz o tym?
                • przyjacielameryki Re: przyjacielameryki.. 25.09.11, 14:52
                  igor_uk napisał:

> Jestes niesamowitym prymitywem,czy wiesz o tym?

A dlaczego?
                  • igor_uk Re: przyjacielameryki.. 25.09.11, 14:59
                    Bo widzisz w Rosji,tylko uklad mafijny,zreszta wiecej w tym twoich urojen,niz prawdy.
            • kamandir_vzvoda чтoбы вoрok 25.09.11, 16:33
              igor_uk napisał:

> komwzwoda,przeciez co to jest "wzwod" znam nie z ksiazek - mam sporo dzieci (6)
              > .

a wsie w oteczeistiwnnoj armmi w armii były? a ;)

> Co dotyczy tematu,to mnie akurat slowa kudrina nie niepokoja,poniewaz Putin n
              > apewno go przekona do tego,ze musi skonczyc to ,co zaczal(he,he).Mnie bardziej
              > niepokoi to,co wie Putin i co zmusilo go podjac decyzje, ponownie stac Prezyd
              > entem Rosji?

co? kontynuacja, koleżko, Kitajce się rozwijają dobrze bo maja jednego genseka przez wiele lat a nie postsolidaruchowe bandy worow i idiotów z nadania CIA i diasporowego. Wot tajemnica
              • igor_uk Re: чтoбы вoр 25.09.11, 16:43
                A w tym,komwzwoda,jest pewien problem,moi dzieci sluzyli w roznych armiach.Czemu,domysl sie sam.
                Kitajce rozwijaja sie dobrze,to fakt,ale czy to zasluga tego,ze gensek u nich rzadzi ten sam przez lata? To sprawa drugorzedna,najwazniejsze,co u nich dzieje sie ,zreszta co zaczeli robic i w Rosji,nie pieprza sie z dermokracja .
                • kamandir_vzvoda d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez zach 25.09.11, 16:51
                  igor_uk napisał:

> A w tym,komwzwoda,jest pewien problem,moi dzieci sluzyli w roznych armiach.Cze
                  > mu,domysl sie sam.

no sam nei wiem ;-) znaczy w UK tez służyli czy tylko w CIS?

> Kitajce rozwijaja sie dobrze,to fakt,ale czy to zasluga tego,ze gensek u nich r
                  > zadzi ten sam przez lata? To sprawa drugorzedna,najwazniejsze,co u nich dzieje
                  > sie ,zreszta co zaczeli robic i w Rosji,nie pieprza sie z dermokracja .

bo demokracja to bajka wymyślona w jewriejo-wood dla biednych żeby oddawali lupki, pola nafrtoiwe "oswobodzicielom" za 1% wartości max.

Ani Putin ani Kitajce tak głupi nie są i krajów nie pograza. Wola trudna drogę walki o znaczenie kraju niz łapówki jak pizdziecy ze wschodniej jewropy.
                  • igor_uk Re: d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez 25.09.11, 16:56
                    W UK nie sluzyli .Ale w WP (sluzy nadal),jak i w UA i RWS tak.
                    Co dotyczy reszty,to spoko,masz racje.
                    • kamandir_vzvoda Re: d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez 25.09.11, 20:42
                      igor_uk napisał:

> W UK nie sluzyli .Ale w WP (sluzy nadal),jak i w UA i RWS tak.
                      > Co dotyczy reszty,to spoko,masz racje.

właśnie się zastanawiam co z moimi,i myślę ,ze jak wybiorą sobie karierę żołnierzy zawodowych to byle nie w Pl armii bo to pachołki pindoskie. Lepiej niech służą dla panów nie niewolników chyba, ze w międzyczasie skończę w Brazylii albo Rosji co nie jest wykluczone ;-)
                  • przyjacielameryki Re: d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez 25.09.11, 17:49
                    kamandir_vzvoda napisał:

> bo demokracja to bajka wymyślona w jewriejo-wood dla biednych żeby oddawali lup
                    > ki, pola nafrtoiwe "oswobodzicielom" za 1% wartości max.
                    >
                    > Ani Putin ani Kitajce tak głupi nie są i krajów nie pograza. Wola trudna drogę
                    > walki o znaczenie kraju niz łapówki jak pizdziecy ze wschodniej jewropy.

Cha!, cha! Demokracja to bajka! Ale po 22 latach demokracji Polska jest nowoczesnym, dynamicznie rozwijającym się i w miarę zamożnym państwem prawa a Rosja pomimo tak olbrzymiego obszaru i gigantycznych bogactw ma same kłopoty a o sukcesach w ogóle nie słychać. Odwrotnie, słychać o spadających samolotach i tonących statkach. Więc jak ta jest z tą walką o znaczenie kraju w Rosji? Jakie znaczenie? W zajęciu pierwszego miejsca w świecie pod względem korupcji??? Nic poza tym nie wiadomo o jakimś znaczeniu Rosji.
                    • igor_uk Re: d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez 25.09.11, 17:57
                      przyjaciel ty amerykanski,nic nie ma do tego demokracja,poniewaaz to tylko oglupianie takich ludzi,jak ty.To ze Polska zmienia sie na lepsz,to zasluga Niemcow(dotuja Polske) i egoizm Polakow,ktore nie patrzac na Ojczyzne,rozjezdzaja po calemu Swiatu w poszukiwaniu pracy,a zarobione pienjadze wydaja w Polsce. Co dotyczy Rosji,to nie jest tam tak zle,wbrew twoim zyczeniam.
                      • przyjacielameryki Re: d-kracja to pozwolenia na okradanie sie przez 25.09.11, 18:10
                        igor_uk napisał:

> przyjaciel ty amerykanski,nic nie ma do tego demokracja,poniewaaz to tylko oglu
                        > pianie takich ludzi,jak ty.To ze Polska zmienia sie na lepsz,to zasluga Niemcow
                        > (dotuja Polske) i egoizm Polakow,ktore nie patrzac na Ojczyzne,rozjezdzaja po
                        > calemu Swiatu w poszukiwaniu pracy,a zarobione pienjadze wydaja w Polsce. Co do
                        > tyczy Rosji,to nie jest tam tak zle,wbrew twoim zyczeniam.

Błędna ocena. Demokracja to min. zapewnienie wolności we wszystkich dziedzinach, to społeczeństwo obywatelskie, to swobodna społeczna kontrola władzy, to niezależne i wolne media a to wszystko tworzy państwo prawa i podstawy rozwoju i jednostki i całego państwa. To wyzwala z kolei ducha przedsiębiorczości i wiarę w sens ciężkiej pracy.
                        Dotacje unijne są faktycznie dopiero od 2005 r. i co prawda są istotne ale ważniejsza jest przedsiębiorczość, ciężka praca i dobra edukacja Polaków.
                        Migracja za praca na terenie wspólnego obszaru gospodarczego jakim jest UE to normalna rzecz tak jak np. migracja z Rzeszowa do Gdańska. Z tej migracji są zadowoleni miejscowi przedsiębiorcy, mniej pracownicy bo mają konkurencję. Ale dla gospodarek unijnych taka migracja jest bardzo zdrowa i jest czymś normalnym, czymś co tylko będzie się pogłębiać. Polacy zamiast narzekać działają.
                        Rosja ma potencjał, ale go i psuje i marnuje głównie z powodu braku demokracji. Szkoda, że ludzie w Rosji nie zdają sobie z tego sprawy.
                    • kamandir_vzvoda ewropski rezerwat taniej sily roboczej czasowo Pl 25.09.11, 20:47
                      przyjacielameryki napisał:
                      > Cha!, cha! Demokracja to bajka! Ale po 22 latach demokracji Polska jest nowocze
                      > snym, dynamicznie rozwijającym się i w miarę zamożnym państwem prawa

wg Banku światowego Rosja miała więcej na głowę w 2010 niż Pl, po drugie to do obecnie jest zwane Polska to naprawdę mało-autonomiczny zlepek regionów w Ue, które docelowo służą jako rezerwat taniej sily roboczej dla państw liczących sie w EU. Ale coz ty możesz wiedzieć, skoro d-kratyczne szkly żeś kończył i musiałeś gimbusami popie...ć ;)

a Rosja po
                      > mimo tak olbrzymiego obszaru i gigantycznych bogactw ma same kłopoty a o sukces
                      > ach w ogóle nie słychać.

jedyne ty nie słyszałeś a to różnica ;)

• jk2007 Aleksiej Kudrin nie chce ryzykowac 25.09.11, 13:18
      Пo cлoвaм вице-премьерa, предвыбoрные решения влacтей превзoшли егo oжидaния. "Игрa в предвыбoрные решения, кoтoрые cyщеcтвеннo изменяют бaлaнc бюджетa, oкaзaлacь бoльше, чем я oжидaл. Дaже я в тaкoй cтепени этo не прoгнoзирoвaл. Притoм чтo oни инoгдa идyт врaзрез co cреднеcрoчнoй и дoлгocрoчнoй ycтoйчивocтью кaк мaкрoэкoнoмики, тaк и бюджетa", - oтметил А.Кyдрин.
      top.rbc.ru/economics/13/09/2011/615348.shtml
      • mara571 mam prosbe do ciebie 25.09.11, 13:26
        o link do struktury rosysjskiego budzetu. Mozliwie z tabelkami.
        Moglbys mi wyjasnic jak wyplacane sa w Rosji emerytury: budzet czy rosyjski ZUS?
        Jaka podwyzke emerytur obiecala Rosjanom Jedyna Rosja w kampanii?
        • jk2007 Re: mam prosbe do ciebie 25.09.11, 13:48
          mara571 napisała:

> Moglbys mi wyjasnic jak wyplacane sa w Rosji emerytury: budzet czy rosyjski ZUS?
          rosyjski ZUS -Пенcиoнный фoнд Рoccии
          (А.Кyдрин вырaжaл мнение, чтo еcли Рoccия oткaжетcя oт пoвышения пенcиoннoгo вoзрacтa, тo cтрaне придетcя пoвышaть нaлoги. Нa cледyющий гoд дефицит Пенcиoннoгo фoндa дocтигнет бoлее 1 триллиoнa рyблей и cocтaвит примернo 25% рacхoдoв пенcиoннoй cиcтемы. В Рoccии пенcиoнный пoрoг - 55 лет для женщин и 60 лет для мyжчин)
          www.rg.ru/2011/09/25/pens-anons.html
          > Jaka podwyzke emerytur obiecala Rosjanom Jedyna Rosja w kampanii?
          В 2012 гoдy yвеличение трyдoвых пенcий cocтaвит не менее 9,6 % В 2012 гoдy пoвыcят coциaльные пенcии нa 14,1 %
        • jk2007 Re: mam prosbe do ciebie 25.09.11, 13:58
          mara571 napisała:
          > o link do struktury rosysjskiego budzetu.

www.minfin.ru/ru/budget/federal_budget/
        • igor_uk mara. 25.09.11, 14:50
          Jak widze,jk2007 nie potrafil spewnic twoja prosbe,dla tego ja postaram sie cie pomoc.
          Otoz,nic lepiej nie pokaze cie struktury budzeta Rosji na 2011 rok,niz TEN OBRAZEK.
          Co dotyczy wyplat emerytur Rosjanam,to tym zajmuje sie odpowiednik polskiego ZUS ,nazywany w Rosji -Пенcиoнный фoнд Рoccийcкoй Федерaции i tak samo ,jak w Polsce ,jest finansowany z skladek (34 %) i dotacji z budzeta Panstwa.
          • mara571 Re: mara. 25.09.11, 16:20
            dziekuje.
            Widac z tego, ze zalozono dosc wysoki deficyt budzetowy. Pewnie bedzie mniejeszy, bo ropa jest caly czas (2011) droga, chociaz od kilku dni tanieje.
            • buldog2 Re: mara. 25.09.11, 23:30
              Rety, trochę nie tak. Do tego trzeba podchodzić inaczej, żeby dojść do wpływu sektora surowcowego na całość gospodarki. Widziałem, ludzie o tym wspominali, ale nie widziałem kompletnegom, systematycznego opracowania, choćby w formie artykułu.
              Oczywiście, ja takiego Wam nie przedstawię, ale coś napiszę. Może jutro, dziś znów jestem padnięty i planu nie wykonałem.
              Właśnie słucham Winterreise i Track Title : Schwanengesang Schuberta, w kilku (3) wykonaniach. Nie chce mi się wchodzić w szczegóły, ale wspaniałe.
              Mara, gdzie Ty teraz jesteś? Znaczy, która u Ciebie godzina?
              Pozdrowienia, dobrej nocy
              bul.
    • borrka Potrzebni beda chlopcy do bicia. 25.09.11, 16:02
      Rosja jest w niezwykle groznej sytuacj budzetowej - wystarczy spadek cen surowcow i bedzie kiepsko.
      Gospodarka jest w lepszym stanie, ale i wydatki nieporownywalnie wieksze, niz 10 lat temu.
      Przez cala dekade nie stworzono alternatywy dla dochodow z ropy i gazu.
      • igor_uk Re: Potrzebni beda chlopcy do bicia. 25.09.11, 16:10
        borcia,a tak cos na temat potrafisz?Wlasnie wklilem mare link do struktury budzte Rosji na 2011 rok,mogl by tam zauwazyc ,jak on ksztaltuje sie.Wiesz,wbrew temu co powszechnie jest przyjeto,ropa i gaz maja duze znaczenie dla budzeta,ale nie decydujace.
        i jak by mogleszauwazyc,cena na ropu byla zalozona w wysokosci 75 baksow.
        • borrka Nie zachowuj sie jak czekista, Igorku... 25.09.11, 16:27
          Bo jestes jedynie ledwo tolerowanym zdrajca Matuszki.

Wiec nie udawaj naiwnego.

Jesli pododajesz udzial procentowy surowcow i malo przetworzonych surowcow (typu proste chemikalia, paliwo, drewno), okaze sie, jak wielkie zagrozenie dla budzetu Rosji stanowi kryzys na Zachodzie.
          Kryzys oznacza spadek cen surowcow, bo maleje zapotrzebowanie.

A budzet jest rozdety do granic mozliwosci.
          Oczekiwania spoleczenstwa duze.
          Potrzeby "specjalne" w rodzaju olimpiady nie do oszacowania.

Ja nikomu i Ruskim tez nie zycze kryzysu, ale oceniam sytuacje realnie, a nie przez propagandowe okulary.

!0 lat powinno starczyc na zmiane struktury dochodow budzetu, w koncu Matuszka to nie Burkina Faso.
          • borrka PS. 25.09.11, 16:34
            To najpowazniejszy blad formacj Putina - inny kraj, zamozniejsze i niezle wyksztalcone spoleczenstwo. a gospodarka niczym u poganiaczy wielbladow ciagle zalezy w nienaturalnym stopniu od spekulacji na gieldach surowcowych.
          • igor_uk borcia,o czym ty goworisz? 25.09.11, 16:35
            borcia,nie na nic tak nie czekam,jak na spadek cen ropy i gazu,bo tylko to pozwoli uwolnic Rosje od petle na szyje,zrobionej z cen na surowce,a przy okazji i moi rachunki beda nizsze.
            Borcia,a myslalem,ze jestes bardziej uwazny,przeciez w tam tym linku (zreszta z kompromat.ru,co powinno bylo cie dac do zrozumienia,ze o zadna propagande nie chodzi) jest jedna bardzo wazna rzecz,na ktora warto bylo by zwrocic uwage.
            A mianowicie chodzi mnie o import do Rosji,otoz 42,4 % to zakup srodkow produkcji(maszyny,osprzet),jak myslisz,po kuj Rosjanie to robia,jak maja zamiar tylko z cen ropy zyc?
            • borrka To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 16:40
              Ale zmiany zachodza zbyt wolno.
              A wydatki rosna zbyt szybko.
              • igor_uk Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 16:48
                borcia,co znaczy powoli?Jak rozmowiam z kolegami w Rosji,to oni nic tak nie boja sie,jak szybkich zmian.Daj,borcia,spokoj z tymi gwaltownymi zmianami,Rosjanie juz mieli swoi 500 dni ,co z tego wyszlo wiemy dobrze. W Chinach,bez zadnych wstrzasow politycznych,zmiany odbywaja sie na przestrzeni wprawie 30 lat i konca nie widac,Rosja,po latach razruchi jelcynowskiej,dopiero od 11 lat zmienia sie gospodarczo,a efekty sa zadziwiajaco dobre,tylko zawsze znajdzie sie taki borcia,mieszkajacy z daleka oo problemow rosyjskich,ktory stwierdzi,ze zmiany nastepuja zbyt wolno.
                • przyjacielameryki Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 16:55
                  igor_uk napisał:

> borcia,co znaczy powoli?Jak rozmowiam z kolegami w Rosji,to oni nic tak nie boj
                  > a sie,jak szybkich zmian.Daj,borcia,spokoj z tymi gwaltownymi zmianami,Rosjanie
                  > juz mieli swoi 500 dni ,co z tego wyszlo wiemy dobrze. W Chinach,bez zadnych w
                  > strzasow politycznych,zmiany odbywaja sie na przestrzeni wprawie 30 lat i konca
                  > nie widac,Rosja,po latach razruchi jelcynowskiej,dopiero od 11 lat zmienia sie
                  > gospodarczo,a efekty sa zadziwiajaco dobre,tylko zawsze znajdzie sie taki bor
                  > cia,mieszkajacy z daleka oo problemow rosyjskich,ktory stwierdzi,ze zmiany nast
                  > epuja zbyt wolno.

Być może masz rację. Jednak Rosja ma duży potencjał i surowcowy ale i ludzki. Niemniej, wydaje mi się, że rządy Putina przez kolejne lata to niezbyt dobre rozwiązanie dla Rosji. Chiny to zupełnie inny kraj, inna mentalność, zwyczaje i tradycje i to co tam wychodzi nie oznacza, że wszędzie się uda.
                  • igor_uk Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 16:58
                    przyjacielameryki,czy pamjetasz dyskisje o perspektywach rosyjskiego rzemyslu lotniczego?
                    • przyjacielameryki Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 17:18
                      igor_uk napisał:

> przyjacielameryki,czy pamjetasz dyskisje o perspektywach rosyjskiego rzemyslu l
                      > otniczego?

Nie za bardzo. Ale Rosja ma chyba jakiś potencjał w tej dziedzinie, przecież produkowała samoloty i to chyba jednak niezłe.
                      • igor_uk Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 17:25
                        Szkoda,ze mas slaba pamjec,nu to nie pogadamy sobie,poniewaz nie mam zamiaru wszystko zaczynac od poczatku.
                      • jk2007 Re: To bardzo dobry wskaznik. 25.09.11, 18:48
                        przyjacielameryki napisał:
                        Ale Rosja ma chyba jakiś potencjał w tej dziedzinie, przecież produkowała samoloty i to chyba jednak niezłe.

przyjacielu, chyba kpisz! Jakie nowe samoloty moga byc w Rosji???
                        pics.livejournal.com/vgil/pic/001pwftc
      • mara571 mozna podniesc podatki 25.09.11, 16:13
        w koncu 13% to jedna z najnizszych stawek.
        • herr7 być może o to chodzi Kudrinowi... 25.09.11, 16:21
          Zdaje się, że to Kudrin jest twórcą systemu podatkowego preferującego bogaczy. Problem w tym, że polityki tej nie da się już utrzymać i to z powodów czysto politycznych. Putin zapowiedział ewentualne zmiany, ale on sam jest do niego przywiązany i też uważa się za jego ojca. Ale na świecie jest kryzys i Rosji zabraknie środków na zbilansowanie budżetu, nawet gdy po wyborach władza zapomni o swoich obietnicach.

Widzę i inną możliwość. Jedna Rosja wypada słabiej w wyborach parlamentarnych i zamiast Miedwiediewa premierem zostaje ktoś inny, np. Kudrin?
        • felusiak1 Re: mozna podniesc podatki 25.09.11, 17:23
          pewnie, ze można ale nie bez negatywnych konsekwencji. jeśli 13% to efektywna stawka podatku to wcale nie jest tak mało. rzecz jasna w porównaniu z europejskimi potęgami, które kradną niemal 50% obywatelom i też im ciagle mało.
          z tego prosty wniosek, ze stawka podatku nie ma najmniejszego wpływu na zrównowazenie budzetu. ciagle brakuje.
      • br0fl0vski Re: Potrzebni beda chlopcy do bicia. 25.09.11, 17:39
        rosja i niemcy to w europie jedyne kraje co jeszcze cos tam produkuja cala reszta przeistacza sie w ekonomie uslugowa. w dzisiejszych czasach gdy tuz za dzwiami jest ekonomiczny krach rosja ma wieksza szanse przetrwac bo ma produkcje . co do przetasowan w rosji to M to stronnik swiatowej wolnorynkowo demokratycznej spolecznosci a P ma sie blizej z lokalnymi bonzami. M sprzeda na pniu rosje (zwolnorynkujwe) internacjonalistom , P zrobi to lokalnie rosja to niezmiernie bogaty kra jest duzo do sprzedawania. w takiej malej polsce po latach wyprzedarzy chce sie ten proces utajnic. swiatowa wolnorynkowa demokratyczna spolecznosc potrzebuje rosje jako przeciwwage militarna przeciwko chinom do ktoryczy ta samaswiatowa wolnorynkowa demokratyczna spoleczno przenosi produkcje
        • mara571 dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 17:49
          bo pewnie bys zobaczyl jak zwawo i za niewielkim wynagrodzeniem uwijaja sie robotnicy w fabrykach w Polsce, Czechach, Slowacji, Rumunii czy na Wegrzech.
          Bez czesci, ktore produkuja stanelaby produkcja przemyslowa w Niemczech.
          • br0fl0vski Re: dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 18:08
            alez oczywiscie chamy w malych krajach maja zapie...c robiac srubki uszczelki kapsle czy sznurowadla. istotne jest to ze w systemie miedzynarodowej zaleznosci nie sa juz w stanie wybudowac z krajowych produktow np. elektrowni. o to chodzilo i dlatego tak jest . zastanow sie jak latwo takie kraje kontrolowac.
            • mara571 Re: dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 18:21
              nigdy nie byla w stanie wybudowac samodzielnie elektrowni. Tu znajdziesz dokladne dane.
              www.retsat1.com.pl/ed023/duliban/zakonczenie.htm
              • br0fl0vski Re: dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 18:26
                mara nie pisz brdur lub nie powtarzaj . skad wziely sie te elektrownie ?
                • mara571 Re: dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 19:04
                  bzdury to ty piszesz i niewiele rozumiesz.
                  Polskie firmy moga zaprojektowac i wybudowac elektrownie, tak jak w PRL.
                  Nigdy natomiast nie bylo mozliwosci wyposazenia ich w wylacznie polskie urzadzenia.
                  • br0fl0vski Re: dawno w Europie nie byles Br0f 25.09.11, 22:54
                    naduzuwasz lewej polkuli mozgowe satad mechanicznie podchodzisz do myslenia. kotly projektowano robiono na slasku i w zaglebiu rury i kable tez automatyke przemyslowa tez robiono tubiny w elblagu i innych miejscach . wszystko lub prawie wszystko juz sprzedano. decyzja o tym jak budowac zapadaja nie w polsce tylko w kwaterze glownej gdzies za granica. powoli zdolnosc budowania elektrowni podobnie jak budowy okretow zaniknie zanikna tez inne zdolnosci pozostanie natomiast produkcja srub kapsli i sznurowadel. edison podobno wynalazl zarowka tak wiec szarowki slynnej firmy OSRAm sa mierna kopia tchnologi amerykanskiej. przy takiej miernocie zycia w PRLu jak dostalas prace w Reichu?
                    • kamandir_vzvoda Osram to niemiecka firma ;) 26.09.11, 00:11
                      niekoniecznie kradnąca z USA, w druga strone tez duzo kradziezy bylo i jest. Ale co do tracenia umiejętności i technologii to prawda Pl traci wszystko co byl odo stracenie. Odtworzenie nie bedzie ani łatwe ani szybkie choc moze będzie mozliwe jak odzyskamy niepodległość?
                      wapdniej na watek o tym w co inwestuja polskie firmy na tym forum ;)

• pijatyka Re: spadek cen surowcow - i bedzie kiepsko 16.09.14, 10:33
        A tu jeszcze sankcje...
    • jk2007 Aleksiej Kudrin ucieknie do Anglii? 25.09.11, 16:08
    • felusiak1 Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 17:17
      nie znam się za bardzo na rosji ale z artykułu w wsj wynika, że być może chodzić o własne ambicje. zapewne liczył na stołek premiera. wygląda też na to, że miedwiediew jest keynesistą a kudrin nie.
      online.wsj.com/article/SB10001424052970203987404576591852603267700.html
      • br0fl0vski Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 18:17
        miedwiedwiew jest prawnikiem z wyksztalcenia w zyciu politycznym jego rola sprowadza se do odczytywania skryptow pisanych przez zawodowych bakalarzy na garnuszku wplywowej grupy ludzi. nie jest wykluczone ze sporo z tego co czyta rozumie ale nie jest to konieczne w jego roli podobnie jak sprzedawca uzywanych i nowych nie musi rozumiec ternodynamiki ich zadaniem jest sprzedaz .
    • jk2007 Ukraina wygrala spor gazowy 25.09.11, 18:54
      yкрaинcкyю cтoрoнy ycтрoилa бы ценa нa рoccийcкий гaз нa yрoвне 230 дoллaрoв зa тыcячy кyбoметрoв вмеcтo ycтaнoвленных нa третий квaртaл текyщегo гoдa 354 дoллaрoв.
      www.ria.ru/economy/20110925/443506374.html
      • igor_uk Re: Ukraina wygrala spor gazowy 25.09.11, 19:39
        pridurok2007. A ty przeczytales artykul,do ktorego wkleiles link?
        Nu co z ciebie za idiota! To ze Ukraincy wyrazlil chec placic za rosyjski gaz 230$ ,to jeszcze nie wygrana.
        Czy przestaniesz macic?Jednak jestes zydkiem,z narodowosi,mialem racje podejrzewajac ciebie w tym.

• kamandir_vzvoda nieprawda Igor ! 25.09.11, 20:49
          igor_uk napisał:

> pridurok2007. A ty przeczytales artykul,do ktorego wkleiles link?
          po co w d-kracji tytly wystarczom !

> Czy przestaniesz macic?Jednak jestes zydkiem,z narodowosi,mialem racje podejrze
          > wajac ciebie w tym.

jaki narodowy? nieprawda ~! internacjonalny, koleżko internacjonalny

• swiblowo Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:06
      mara571 napisała:

> ze nie bedzie ministrem finansow w rzadzie D. Miedwiediewa.

- I wielu Rosjan przezegna sie z ulga.
      • kamandir_vzvoda Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:13
        swiblowo napisała:

> mara571 napisała:
        >
        > > ze nie bedzie ministrem finansow w rzadzie D. Miedwiediewa.
        >
        > - I wielu Rosjan przezegna sie z ulga.

o ile nie zastapi go ten pajatz prohoroff
        • jk2007 prohoroff kaput 25.09.11, 23:20
          kamandir_vzvoda napisał:
          >o ile nie zastapi go ten pajatz prohoroff

www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=209361
          • kamandir_vzvoda ha ha one down more to go 26.09.11, 00:09
            jk2007 napisał:

> kamandir_vzvoda napisał:
            > >o ile nie zastapi go ten pajatz prohoroff
            >
            >
            > www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=209361

he he w pizdziec go wyjebali wot co. Coz Rosjanie wykazuja sie duza doza zdrowego rozsądku, u nas takie Prohorowy od 89 przy zlobie ;)
    • buldog2 Re: Aleksiej Kudrin grozi, 25.09.11, 23:37
      Może się mylę i piszę bzdury, ale mnie sprawa wydaje dość trywialna. Kilka lat temu Alfred Koch opowiadał o swoich doświadczeniach w rządzie i spostrzeżeniach na temat układów. Wydaje się, że to tak. Dla niego degradacja - przecież ten rząd to nie tyle rządzić, co wykonywać polecenia Kremla będzie.
      Mam ten artykuł przetłumaczony (jest też w necie), może dodam kilka zdań na temat tego, co teraz.
      Pozdrowienia
      bul.
    • jk2007 Aleksiej Kudrin juz nie grozi 26.09.11, 18:05
      Медведев предлoжил Кyдринy в 24 чaca пoдaть в oтcтaвкy
      arhivar-rus.livejournal.com/277628.html
    • johnny-kalesony Re: Aleksiej Kudrin grozi, 26.09.11, 18:36
      To jaki stanowisko zajmuje w rządzie Rosji dany urzędnik nie ma w zasadzie żadnego znaczenia dla przebiegu spraw w tym kraju. bo i tak wszystkim ręcznie kieruje Putin. Ma natomiast znaczenie finansowe dla samego zainteresowanego, ponieważ poszczególne resorty traktowane są zgodnie z panującą w Rosji zasadą (znowu Dostojewski!) jak udzielne księstwa, które car darowuje w lenno ministrom (bojarom).
      Bojar-minister we własnej zagrodzie jest panem życia i śmierci, korupcji, bandytyzmu i zwykłego, wręcz już niewinnego złodziejstwa. I może być chwalony i bezkarny tak długo jak odprowadza daninę należną carowi.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • herr7 Kudrin odchodzi.... 26.09.11, 19:59
      A co to może oznaczać przy osłabiającym się rublu?!

www.utro.ru/peredovica/
    • bywszy1 Re: a co to za .......?+ 26.09.11, 20:00
      przeciez Miedwied´co jeszcze nie jest premierem,go wygonil,jak ....!
    • pijatyka Re: Aleksiej Kudrin grozi, 22.12.14, 16:20
      Były rosyjski minister finansów Aleksiej Kudrin nie wyklucza, że rating Rosji w 2015 roku może zostać obniżony do poziomu śmieciowego.
      Jego zdaniem, w 2015 r. Rosja znajdzie się w fazie pełnego kryzysu gospodarczego, a spadku PKB należy się spodziewać nawet w przypadku wzrostu cen ropy do 80 dolarów za baryłkę - uważa były minister, który przewodniczy obecnie utworzonemu przez siebie think tankowi Komitet Inicjatyw Obywatelskich (KIO).

biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/kudrin-nie-wyklucza-ze-w-2015-r-rating-rosji-spadnie-do-smieciowego/n8lep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka