Dodaj do ulubionych

Bankructwo Białorusi!

21.10.11, 12:33
"Na początku roku za 1 dol. zgodnie z oficjalnym kursem trzeba było zapłacić 3 tys. rubli. Teraz niemal trzy razy więcej. A to znaczy, że ludność Białorusi gwałtownie zbiedniała. We wrześniu według oficjalnych statystyk przeciętna emerytura na Białorusi wynosiła ok. 720 tys. rubli. Przy obecnym kursie to zaledwie 82 dolary."

wyborcza.biz/Waluty/1,111023,10509081,Bialoruska_waluta_po_uwolnieniu_kursu_stracila_52.html
To są efekty socjalistycznej gospodarki i rządów dyktatorskich. A pamiętacie, jak wybitny forumowy "ekspert ekonomiczny", niejaka Eva15 zachwycała się gospodarką Białorusi i wyjątkową mądrością satrapy Łukaszenki?
Jej wszystkie opinie mają podobną wartość.
Obserwuj wątek
    • des4 Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 13:15
      Białoruś - bez terapii szokowej
      eva15 29.12.10, 21:48
      No proszę. Obyło się bez J. Sachsa i Balcerowicza, bez terapii szokowej, milionów bezrobotnych ludzi i bez wyprzedaży na łeb na szyję całego majątku narodowego za bezcen.
      W zamian za to - powolna, kontrolowana i dozowana prywatyzacja robiona najwyraźniej z głową i w interesie kraju i do tego ponad 7% wzrost gospodarczy - 2 x wyższy niż w Polsce. Polska tylko w bezrobociu bije Białoruś na głowę.
      A mędrcy z USA i ich tuba - Balcerowicz twierdzili, że dla terapii szokowej nie ma alternatywy.

Re: Białoruś - bez terapii szokowej
      eva15 29.12.10, 21:58 Odpowiedz cytującOdpowiedz
      I tak na prawdę NIC tu nie jest zagadką. Po prostu Łukaszenko w przeciwieństwie do reszty państw byłego Ostblocku pojął, że to on ma coś do zaproponowania Zachodowi a nie odwrotnie - to Zachód chce jego banków, firm oraz rynków zbytu, więc on dopuszcza wielu, najzupełniej różnych (z różnych krajów i systemów) chętnych do inwestowania, stwarza w ten sposób silną konkurencję i wygrywa możliwie najlepsze kondycje. Proste jak drut, wystarczy nie wierzyć, że trzeba wszystko i to najlepiej natychmiast oddać w cudze ręce, bo inaczej świat się zawali.
      Polska była wcale niebrzydką, ale głupią panną na wydaniu i jako głupia sama wepchnęła się natychmiast do łóżka tego od lat wymarzonego jedynego oblubieńca i ten bez wysiłku zgarnął jej posag. Białoruś - panna na wydaniu nieco mniejsza i mniej zamożna okazała się być znacznie rozumniejszą - bez pośpiechu zebrała sobie oblubieńców z całego świata, nie zafiksowała się na jednego jedynego , pozwala im na ostrą konkurencję i patrzy jak rośnie jej (Białorusi) cena.

Białoruś - gospodarcza zagadka w środku Europy
      Autor: ben-oni ☺ 30.12.10, 10:37

Tylko patrzeć jak polska biedota zacznie jeździć do pracy na Białoruś. A pan Kublik znowu ma rozterki poznawcze... nie rozumie. A ja rozumiem. Białoruś to państwo, gdzie nie ma chaosu, tak jak to było w polsce i na Ukrainie. A kiedy nie ma chaosu to chętnie robią interesy poważne firmy, a kiedy jest chaos to przyłażą różne męty, spekulanci i hochsztaplerzy by trochę sie obłowić w mętnej wodzie. Po ostatnich wyborach kilku cwaniaków chciało zmącić wodę, by coś ukraść, ale na szczęście Łukaszenka pałami wybił to złodziejom z głowy. Ot, cała zagadka Białorusi.

Re: Białoruś - gospodarcza zagadka w środku Europ
      ben-oni 30.12.10, 12:09
      Skomplikuj się trochę. Pojadą tam, bo... tam praca JEST. Lepiej pracować (i żyć) za 800 zł. w Białorusi niż klepać biedę na bezrobociu w demokratycznej i wolnorynkowej Polsce.

Re: Ja bywam, regularnie.
      piotr.by 30.12.10, 12:03

> Cóż, życie tam jest po prostu wspaniałe. Średni płaca to równowartość niespełna
      > 200 dolarów,

Błąd: średnia płaca to 471,8 $.
      Nie wprowadzaj gościu ludzi w błąd.

Re: Białoruś - gospodarcza zagadka w środku EuropIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: Mark 30.12.10, 10:22

Łukaszenka nie pozwala na okradanie Białorusi i jej obywateli w sposób, który znamy z Polski czy innych krajów dawnego "bloku wschodniego", dlatego nienawidzą go zarówno szefowie międzynarodowych koncernów i banków (a w związku z tym opłacani przez nich zachodnioeuropejescy politycy), jak i rosyjscy oligarchowie (z Putinem na czele).

Mark. Bo sam ich okrada więc innym nie dajeIP: 46.112.94.*
      Gość: Mini-stalin 30.12.10, 10:34

Re: BredziszIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: Mark 30.12.10, 10:43
      Bredzisz. Przejedz się kiedyś na Białoruś. Zobaczysz dobre drogi (o wiele lepsze niż u nas), dobre samochody, nowe domy, dobrze ubranych, życzliwych i optymistycznie nastawionych ludzi. Świat oglądany własnymi oczami na ogół wygląda innaczej, niż ten pokazywany przez polskie propagandowe przekaziory medialne.
      • przyjacielameryki Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 13:24
        Dzięki des. Mnie już nie chciało się szukać, ale to przypomnienie propagandowego bełkotu Evy15 jest ważne żeby uzmysłowić sobie jaką wartość mają jej opinie!
    • lubat Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 13:20
      przyjacielu, nazwać ciebie "mądrym inaczej" to by był zbyt duży i nie zasłużony komplement:)
      • przyjacielameryki Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 13:25
        lubat napisał:

> przyjacielu, nazwać ciebie "mądrym inaczej" to by był zbyt duży i nie zasłużony
        > komplement:)

A mógłbyś rozwinąć temat?
      • johnny-kalesony Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 14:38
        Akurat być tak nazwanym z twojej strony - to jednak JEST komplement.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • ukos Rosja doprowadziła do bankructwa Białoruś 21.10.11, 16:45
      Na tym przykładzie najlepiej widać jak opłaca się zależność od Rosji i jej protektorat. Najpierw obiecanki cacanki, potem chwyt kleszczami za gardło, a na końcu zapewne aneksja. Paradoksalnie na tej inkorporacji zyska język białoruski, któremu bezpośrednie rządy Moskwy nadadzą status muzealnej osobliwości. To zawsze trochę lepiej niż bezwzględne tępienie przez dzisiejszego namiestnika (nie dyktatora, dyktator to ktoś samodzielny) Moskwy na Białoruś.
      • przyjacielameryki Re: Rosja doprowadziła do bankructwa Białoruś 21.10.11, 17:05
        Rosja pewnie będzie w końcu chciała wchłonąć Białoruś, ale obecnie nie jest to już takie proste. Białoruś wykształciła już świadomość narodową, w szczególności wśród młodego pokolenia i ta grupa chce niezależnej Białorusi zorientowanej na Europę. Ta świadoma część społeczeństwa z każdym rokiem jest liczniejsza.
        Aneksja Białorusi przez Rosję oznaczałaby destabilizację stosunków z UE i nieustanne zrywy niepodległościowe w Białorusi.
        Ale Rosji to nie jest potrzebne, wystarczy jej kontrola nad gospodarka białoruską a wszystko zmierza w tym właśnie kierunku.
        Przyjdzie czas, że Łukaszenko zawiśnie w centrum Mińska a przykład Tymoszenko powinien być dla niego poważnym ostrzeżeniem.
        • igor_uk Re: Rosja doprowadziła do bankructwa Białoruś 21.10.11, 17:13
          p.a. napisal: bla,bla,bla.
          Jak sie czyta te propagandowe teksty,to na wymioty zbiera sie.
          Ty lepiej napisz,czemu zalozyles watek, ktory nie ma nic z prawda?
        • borrka Bialoruski time warp. 21.10.11, 18:35
          Ostroznie, Przyjacielu z tymi ocenami Bialorusi, wg wzorca ukrainskiego.
          Bialorusini, to tacy Czesi wsrod Slowian Wschodnich.

Beda szukali korzysci w pewnej zaleznosci od Moskwy, a poki co, w rezerwacie Lukaszenki musi sie dokonac desowietyzacja.
          Nie zdziwilbym sie, gdyby pod moskalskim wplywem nastapilo deja vu Okraglego Stolu, a Bat'ka dozylby poznej starosci, niczym Jaruzelski.
          Bialorusini, to nie rewolucjonisci.
          To ludzie kompromisu, w odroznieniu od naszej polskiej i ukrainskiej anarchii, w stylu "albo pan, albo propal".

Ta akcja bedzie kosztowala Moskwe sporo kasy, by wyciagnac Minsk z ekonomicznej bryndzy, ale babuszki z Miedwiedkowa chetnie zaplaca za "zbieranie Ziem Ruskich" :).
          Znajda jakas formule, ktora zadowoli zachodnich geniuszy, "ekspertow" od spraw Rosji.

Panowie, na Bialorusi stacjonuja non-stop rosyjskie wojska !
          Czym sie podniecamy ?
          Niech Wanki choc zaplaca aborygenom za koszary i furaz.
    • igor_uk Ha,ha. 21.10.11, 16:56
      A moze ktos podtwierdzic informacje,ze Bialorus zbankrutowala?
      ludki,nie wypowiadajcie sie w tematach,o ktorych nie macie zielonego pojecia.
      • przyjacielameryki Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:11
        igor_uk napisał:

> A moze ktos podtwierdzic informacje,ze Bialorus zbankrutowala?
        > ludki,nie wypowiadajcie sie w tematach,o ktorych nie macie zielonego pojecia.

Igorek, oficjalnie to i Grecja nie zbankrutowała, ale 50% dewaluacja rubla biał. z dnia na dzień i gigantyczne zbiednienie społeczeństwa to pierwszy olbrzymi krok. Przecież Łukaszenka bez zastrzyku zewnętrznego długo nie pociągnie. Jest zależny od kredytów, których nie ma!
        • igor_uk Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:17
          p.a. nie masz pojecia o czym piszesz.
          • przyjacielameryki Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:23
            igor_uk napisał:

> p.a. nie masz pojecia o czym piszesz.

Igorek, nie denerwuj się. Skasowali nam fantastyczną dyskusję o naszych dziadkach i trudno. Mój walczył z bolszewizmem, również dla twojego dobra. Twój wyzwalał Polskę, zginął w Polsce a na jego grobie na pewno są świeże kwiaty. Kropka.
            Ale powiedz mi, czy Rosja jest zainteresowana aneksją Białorusi? Pytam poważnie!
            • przyjacielameryki Igorek! 21.10.11, 17:41
              Zadałem pytanie Igorek i czekam na Twoją odpowiedz. Nie obrażaj się! Kończymy pyskówkę i wracamy do normalnej rozmowy. Tylko nie obrażaj się jak będę zadawał trudne pytania.
              • igor_uk Re: Igorek! 21.10.11, 17:56
                Tak,p.a. Wiem,ze na grobie mojego dziadka napewno bedzie palc si znicz 1 listopada i bedaa swieze kwiaty,ale wiem i to,ze to nie taki ,jak ty zapala znicz i przyniosa kwiaty.Takie jak ty,zapaskudza grob mojego dziadka czerwona farba .Tak co,w tym zadnego porozumienia miedzy mna i toba nie bedzie .Wiele razy wykazales sie szoownizmem w stosunku do Rosjan,zreszta jak i w stosunku do Polakow (polski ciemny chłop???? Ten chłop wyłapywał Żydów i przekazywał Niemcom, bądż sam ich mordował z innych powodów - z nienawiści do Żyda, chęci jego ograbienia, okraszonej obojętnością Kościoła katolickiego a nie z wiedzy o ewentualnej antypolskiej działalności Żydów!!!! )
                Widzisz li,p.a. ,uwazam cie za szowiniste ,ktory nie lubi Rosjan i Polakow, i robisz tu na forum zamet,starajac sie sklocic te dwa slowianskie narody.
                • przyjacielameryki Re: Igorek! 21.10.11, 18:45
                  igor_uk napisał:

> ,zreszta jak i w stosunku do Polakow (
                  > polski ciemny chłop???? Ten chłop wyłapywał Żydów i przekazywał Niem
                  > com, bądż sam ich mordował z innych powodów - z nienawiści do Żyda, chęci jego
                  > ograbienia, okraszonej obojętnością Kościoła katolickiego a nie z wiedzy o ewen
                  > tualnej antypolskiej działalności Żydów!!!!
                  )
                  > Widzisz li,p.a. ,uwazam cie za szowiniste ,ktory nie lubi Rosjan i Polakow, i
                  > robisz tu na forum zamet,starajac sie sklocic te dwa slowianskie narody.

Posłuchaj, w Polsce obecnie toczy się burzliwa debata n/t sytuacji Żydów w Polsce w czasie okupacji hitlerowskiej. Przez lata historia stosunków polsko-żydowskich była zakłamywana, nic nie wiedzieliśmy o pogromach dokonanych przez Polaków na Żydach w czasie i po wojnie. Coś tam słyszeliśmy o szmalcownikach, ale już nic o losie Żydów uciekających przed hitlerowcami na polska wieś. Publikacje książek prof. J.Grossa o Jedwabnem, "Strach" czy "Żniwa" wywołały gorące dyskusje i protesty ale okazało się, że Gross pisał prawdę a potwierdzili to niezależni naukowcy jak np. prof. PAN Jan Garbowski zajmujący się naukowo sytuacją Żydów, min. na wsi w okupowanej Polsce
                  Niestety tak było dosyć często, że chłopi wydawali Żydów Niemcom, sami ich wyłapywali ukrywających się w lasach, często zabijali. To sa sprawy udowodnione dokumentami i zeznaniami świadków.
                  To szalenie trudny temat, ale tylko poprzez pokazanie prawdy i prawdziwą dyskusję może dokonać się pojednanie. To w Polsce obecnie się dzieje a ja napisałem tylko o tej przykrej prawdzie. Uciekanie od prawdy Igorek prowadzi na manowce.
                  • igor_uk Re: Igorek! 21.10.11, 18:52
                    p.a., zawsze bronisz Zydow.I ja to szanuje,poniewaz ja rowniez bronie swoj Narod.
                    Nigdy nie zauwazylem,zeby ty napisales chociaz by jedno slowo krytyczne pod adresem Izraela i Zydow.
                    • borrka Moze Przyjaciel tez jest zydowskim banderowcem? 21.10.11, 18:56

• igor_uk Re: Moze Przyjaciel tez jest zydowskim banderowce 21.10.11, 19:00
                        borcia,tobie widnieje.
                    • przyjacielameryki Re: Igorek! 21.10.11, 19:02
                      igor_uk napisał:

> p.a., zawsze bronisz Zydow.I ja to szanuje,poniewaz ja rowniez bronie swoj Naro
                      > d.
                      > Nigdy nie zauwazylem,zeby ty napisales chociaz by jedno slowo krytyczne pod ad
                      > resem Izraela i Zydow.

A co to ma do rzeczy? Temat stosunków polsko-żydowskich jest szalenie delikatny i trudny a obecnie odkrywamy nieprzyjemna prawdę. Tak jak np. Rosjanie o Katyniu. Żydzi przeszli gehennę w czasie II w.ś tylko za to że byli Żydami i należy im się współczucie i zrozumienie. Tego często nie ma. Dopiero teraz staramy się uporać z historią II w.ś i musimy to zrobić.
                      Ale to nie ma nic wspólnego z Polakami czy Rosjanami.
                      Ja oczywiście jestem Polakiem, jestem katolikiem ale nie fundamentalistycznym!
                      • igor_uk Re: Igorek! 21.10.11, 19:08
                        p.a,no wlasnie,stosunki polsko-zydowskie sa,twiom zdaniem,"szalenie delikatny i trudny " i ty sobie nigdy nie pozwolisz na wypady pod adresem Zydow,co innego Rosjanie,ktory twoim zdaniem sa gwalcicielami,mordercami i gina tylko na skutek topienia sie w beczkach z wodka.
                        Jak juz pisalem,nikt tak nie szkodzi stosunkam polsko-rosyjskim,jak yacy jak ty.Wlasnie dla tego uwazam cie za prowokatora.A czy jestes z narodowosci Zydem,czy nie,to ma drugorzedne znaczenie.
                  • yurek11111 p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 21.10.11, 20:00

I ty i Gross ,naglasniacie sporadycznie zdarzajace sie przypadki szmalcownictwa i zlych postaw Polakow wzgledem Polakow pochodzenia zydowskiego w czasie IIWW,do tego podajecie wiekszosc przypadkow bez analizy powodow dla ktorych takowe przypadki zaistnialy...
                    Bzdury rowniez piszesz jakoby Gross pisal prawde,gdyz na jednego "naukowca" potwierdzajacego ze Gross pisze prawde,mozesz znalezc DZIESIECIU naukowcow ktorzy Grossowi zarzucaja falsz...
                    przyjacielameryki napisał:
                    Posłuchaj, w Polsce obecnie toczy się burzliwa debata n/t sytuacji Żydów w Pols
                    > ce w czasie okupacji hitlerowskiej. Przez lata historia stosunków polsko-żydows
                    > kich była zakłamywana, nic nie wiedzieliśmy o pogromach dokonanych przez Polakó
                    > w na Żydach w czasie i po wojnie. Coś tam słyszeliśmy o szmalcownikach, ale już
                    > nic o losie Żydów uciekających przed hitlerowcami na polska wieś. Publikacje k
                    > siążek prof. J.Grossa o Jedwabnem, "Strach" czy "Żniwa" wywołały gorące dyskus
                    > je i protesty ale okazało się, że Gross pisał prawdę a potwierdzili to niezależ
                    > ni naukowcy jak np. prof. PAN Jan Garbowski zajmujący się naukowo sytuacją Żyd
                    > ów, min. na wsi w okupowanej Polsce
                    > Niestety tak było dosyć często, że chłopi wydawali Żydów Niemcom, sami ich wyła
                    > pywali ukrywających się w lasach, często zabijali. To sa sprawy udowodnione dok
                    > umentami i zeznaniami świadków.
                    > To szalenie trudny temat, ale tylko poprzez pokazanie prawdy i prawdziwą dyskus
                    > ję może dokonać się pojednanie. To w Polsce obecnie się dzieje a ja napisałem t
                    > ylko o tej przykrej prawdzie. Uciekanie od prawdy Igorek prowadzi na manowce.

przyjacielameryki napisał:Ten chłop wyłapywał Żydów i przekazywa
                    > ł Niem
                    > > com, bądż sam ich mordował z innych powodów - z nienawiści do Żyda, chęci
                    > jego
                    > > ograbienia, okraszonej obojętnością Kościoła katolickiego a nie z wiedzy
                    > o ewen
                    > > tualnej antypolskiej działalności Żydów!!!![/

Ciekawe skad ty wiesz z jakich powodow polski chlop wydawal Zydow???
                    • igor_uk Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 21.10.11, 20:07
                      Nu nie,co sie stalo sie,ze yureczek napadl nie na mnie,a tylko na mojego adwersaza?
                      • yurek11111 Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 21.10.11, 20:11
                        Nie napadam na nikogo,tylko zawsze glosze prawde...
                        Jak ktos pisze bzdury,to go zawsze zdziele sciera przez glupi leb.... :-)))))
                    • przyjacielameryki Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 22.10.11, 18:32
                      yurek11111 napisał:

>
                      > I ty i Gross ,naglasniacie sporadycznie zdarzajace sie przypadki szmalcownictwa
                      > i zlych postaw Polakow wzgledem Polakow pochodzenia zydowskiego w czasie IIWW
                      > ,do tego podajecie wiekszosc przypadkow bez analizy powodow dla ktorych takowe
                      > przypadki zaistnialy...
                      > Bzdury rowniez piszesz jakoby Gross pisal prawde,gdyz na jednego "naukowca" po
                      > twierdzajacego ze Gross pisze prawde,mozesz znalezc DZIESIECIU naukowcow ktorzy
                      > Grossowi zarzucaja falsz...

Gdzie Ty żyjesz, i skąd Ty czerpiesz wiedzę i wiadomości o w/w problematyce?????
                      To co ja napisałem to są fakty opisane i udowodnione(sprawy sądowe prowadzone po wojnie, zeznania świadków, zeznania poszkodowanych) przez polskich naukowców z PAN, min. prof. Jana Grabowskiego a nie pseudonaukowców z Pcimia Dolnego. Odsyłam cię do prac tego prof. On też kłamał, a dlaczego i po co????? To nie jest tak, że każdy może sobie dowolnie wygłaszać swoje sądy i opinie bo mu tak pasują. W ten sposób można każdą historię zakłamać. Nie znasz zupełnie tej historii a opierasz się na pseudonaukowych manipulacjach pseudonaukowców. Dlaczego? Nie wiem.
                      To są trudne prawdy, ale to nie znaczy że mamy im zaprzeczać, obrażać się na mówiących o niej i przyjmować tylko to co jest miłe. Filozofia pokrzepienia serc odeszła już do lamusa!!
                      • yurek11111 Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 23.10.11, 01:13
                        Mozna patrzec na stosunek Polakow do ludnosci zydowskiej,poprzez pryzmat udokumentowanych przypadkow ratowania zycia Zydom,gdzie Polacy zajmuja pierwsze miejsce,o czym swiadczy ilosc "polskich" drzewek w Yad Vashem,zauwazajac i pietnujac sporadyczne przypadki szmalcownictwa,i ja, i wiekszosc Polakow tak patrzy, a mozna patrzec na problem ,eksponujac przypadki szmalcownictwa,i tak robi Gross,ktore w zderzeniu z iloscia pomagajacych Zydom ,sa znikome,do tego Gross wszystko przytacza w oderwaniu od okolicznosci i pobudek, jakimi kierowali sie Polacy wydajacy Zydow.W wielu przypadkach byl to strach o zycie najblizszych.O tym, że kara śmierci była realnym zagrożeniem, świadczy fakt, iż znanych jest blisko tysiąca przypadków mordowania Polaków przez Niemców za pomaganie Żydom.

www.holocaustforgotten.com/list.htm

Dwa najważniejsze dotychczas opracowania dotyczące Pomocy udzielanej przez Polaków ludności żydowskiej w latach 1939-1945 mówią o setkach tysięcy osób, które bezpośrednio lub pośrednio uczestniczyły w różnego rodzaju akcjach Pomocy lub też udzielały Pomocy doraźnej. Teresa Prekerowa, autorka monografii Konspiracyjna Rada Pomocy Żydom w Warszawie 1942-1945, szacuje liczbę takich Polaków na 160-360 tysięcy. Z kolei Gunnar Paulsson, autor publikacji Utajone miasto. Żydzi po aryjskiej stronie Warszawy 1940-1945, twierdzi, iż takich osób mogło być od 280 do 340 tysięcy. Istnieją także opinie zaniżające liczbę pomagających do ok. 100 tysięcy, nie poparte jednak rzeczowymi badaniami.
                        Ile przypadkow szmalcownictwa moze przeciwstawic Gross,i profesorJan Grabowski na ktorego sie powolujesz?Jan Grabowski w swojej ksiazce «JA TEGO ŻYDA ZNAM!» SZANTAŻOWANIE ŻYDÓW W WARSZAWIE 1939-1943”,przedstawia 159 przypadkow szantazowania Zydow....
                        Oczywiscie ze jest to o 159 przypadkow za duzo,ale abstrachujac ze byl to czas wojny i okupacji,gdy z ludzi wychodza najnizsze instynkty,ma to sie nijak do liczby Polakow pomagajacym ludnosci zydowskiej.
                        Do tego dodaj ze na szmalcownikow byly wydawane i wykonywane wyroki smierci,przez Podziemie Polskie, a wiec Gross klamie sugerujac ze przypadki szmalcownictwa byly akceptowane przez spoleczenstwo polskie.
                        Ponizej masz link do strony IPN-u,moze cos zrozumiesz....

ipn.gov.pl/portal/zyz/260/1977/Pomoc_Polakow.html
                        • przyjacielameryki Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 23.10.11, 11:46
                          yurek11111 napisał:

> Ile przypadkow szmalcownictwa moze przeciwstawic Gross,i profesorJan Grabowski
                          > na ktorego sie powolujesz?Jan Grabowski w swojej ksiazce «JA TEGO ŻYDA Z
                          > NAM!» SZANTAŻOWANIE ŻYDÓW W WARSZAWIE 1939-1943”,przedstawia 159 pr
                          > zypadkow szantazowania Zydow....
                          > Oczywiscie ze jest to o 159 przypadkow za duzo,ale abstrachujac ze byl to czas
                          > wojny i okupacji,gdy z ludzi wychodza najnizsze instynkty,ma to sie nijak do li
                          > czby Polakow pomagajacym ludnosci zydowskiej.
                          > Do tego dodaj ze na szmalcownikow byly wydawane i wykonywane wyroki smierci,pr
                          > zez Podziemie Polskie, a wiec Gross klamie sugerujac ze przypadki szmalcownict
                          > wa byly akceptowane przez spoleczenstwo polskie.
                          > Ponizej masz link do strony IPN-u,moze cos zrozumiesz....
                          >
                          >
                          > ipn.gov.pl/portal/zyz/260/1977/Pomoc_Polakow.html

Wszystko się zgadza ale z małą poprawką. Badanie prof. Grabowskiego odnosi się do obszaru jednego powiatu, stąd domniemanie że w pozostałych regionach było podobnie a to już oznacza, że przypadki wyłapywania Żydów, wydawania czy też mordowania przez chłopów na wsiach nie były pojedynczymi przypadkami. Przechowywanie Żydów w chałupie wiejskiej mogło mieć miejsce tylko na peryferiach wsi z dala od innych chałup a nie w jej centrum bo to by oznaczało natychmiastowy donos. A czym kierowali się chłopi przechowując Żydów? Bardzo rzadko miłością do bliżniego i głównie czynili to za pieniądze. W miastach było lepiej, ale tu grasowali szmalcownicy i też nie były to sporadyczne przypadki.
                          Faktem, jest że Polacy uratowali wielu Żydów i niezależnie od pobudek jakimi się kierowali jest to chwalebne i doceniane ale były tez czarne karty naszego życia w tamtym okresie i nasi naukowcy przemilczali te fakty, unikali publicznej i rzetelnej dyskusji o tych trudnych czasach, no to zrobił to prof. Gross. Owszem, Gross pisze swoje książki niezwykle emocjonalnie i słuszne są uwagi o zbyt małym zwracaniu uwagi na opis losu Żydów w kontekście wszystkich okoliczności i zdarzeń jakie miały miejsce w tym czasie. On koncentruje się tylko na negatywach. Niemniej jednak pisze prawdę a potwierdzają to min. w/w naukowcy PAN i jakoś musimy się z tą prawdą uporać a fakt że pomagaliśmy Żydom nie zmienia faktu że również ich prześladowaliśmy. Natomiast nieustanne zaprzeczanie już tym oczywistym faktom stawia nas na równi z komsomolcami twierdzącymi że w Katyniu nie było zbrodni wojennej tylko tzw. wydarzenia katyńskie. Podoba ci się taka interpretacja?
                          • yurek11111 Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 23.10.11, 16:33
                            Twoje spostrzezenia wymagaja wielu poprawek,badania Jana Grabowskiego nie odnosza sie do jednego powiatu,a bazuja na dokumentach z sadow niemieckich dla Warszawy i dystryktu warszawskiego.
                            Twierdzisz ze Gross pisze swoje ksiazki "emocjonalnie", ja mysle ze duuuuzo trafniejszym okresleniem jest "tendencyjnie"...Do tego nie pisze o nowych przypadkach szmalcownictwa,a jedynie opisuje znane juz przypadki ,dlatego nastepna bzdura jest ze temat szmalcownictwa byl a Polsce przemilczany, i dopiero Gross,nomen-omen po wyjezdzie z Polski,podjal misje oswiecenia ciemnego narodu polskiego w temacie.Tendencyjnosc tFurczosci Grossa, rzuca sie w oczy,i zmusza do refleksji nad zleceniodawcami i powodami ktorymi sie kierowal,publikujac swoje ksiazki i to wymaga doglebnej analizy ktorej nikt sie jeszcze nie podjal....
                            • romrus Re: p.a. nie glos wrogiej i klamliwej propagandy 23.10.11, 18:14
                              yurek11111 napisał:
                              > zmusza do refleksji nad zleceniodawcami

Nie do wiary.
                              Na Zachodzie ktos pisze na zlecenie?
                              W szoku jestem, teraz bedzie wiedzial)))

• romrus Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:53
              > Ale powiedz mi, czy Rosja jest zainteresowana aneksją Białorusi? Pytam poważnie!

Igor cie poznej odpowie.

Na razie ja.

Rosja jest zainteresowana, ale jeszcze bardzej to na reke przecietnym Bialorusinam.
              Przemysl Bialorusi nie moze istnec bez Rosji i Kazachstanu.
              Dla rynkow Zachodnich bialoruski przemysl jest do doopy.
              Albo jedyna przestszen gospodarcza z Rosja i Kazachami - albo kleska.
              Wybor prosty.

• przyjacielameryki Re: Ha,ha. 21.10.11, 18:27
                romrus napisał:

>
                > Na razie ja.
                >
                > Rosja jest zainteresowana, ale jeszcze bardzej to na reke przecietnym Bialorusi
                > nam.
                > Przemysl Bialorusi nie moze istnec bez Rosji i Kazachstanu.
                > Dla rynkow Zachodnich bialoruski przemysl jest do doopy.
                > Albo jedyna przestszen gospodarcza z Rosja i Kazachami - albo kleska.
                > Wybor prosty.
                >
                Ale czy jest zainteresowana aneksją Białorusi, tak że Białoruś jako oddzielne państwo przestałaby istnieć? Czy też chodzi tylko o wspólna przestrzeń gospodarczą ale przy istnieniu Białorusi jako niepodległego państwa.
                • romrus Re: Ha,ha. 21.10.11, 18:31
                  > Ale czy jest zainteresowana aneksją Białorusi, tak że Białoruś jako oddzielne
                  > państwo przestałaby istnieć?

Raczej tak.
                  Bo moze przyjsc nastepny Batka, jednego juz mamy dosc))

Bialorus ma rowniez znaczenie wojenne.
                  Ma wspolny z Rosja objekty obrony przecziwlotniczej i nie zla armie.
                • borrka Aneksji nie bedzie. 21.10.11, 18:51
                  Kreml dba o PR, a Bialorus bylaby potrzebna jako rezerwuar slowianskiej ludnosc, ale na Syberii.
                  Bialorusini nie pojada kolonizowac Syberii i budowac jakiegos nowego BAM, bo chca, by Wanki daly kase na lepsze zycie, a nie na siedzenie na mrozie.

Nic sie spektakularnego nie stanie.
                  Moze ustana sezonowe przepychanki o gaz.
      • felusiak1 Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:15
        bogu dzieki, że ty masz pojecie co widać w każdym twoim wpisie.
        rzecz jasna białoruś nie zbankrutowała ale kiedy własna waluta traci gwałtownie wartość nastepuje ucieczka od niej. białorusini zmuszeni są gromadzić oszczędności w obcych walutach jak euro i dolar aby uniknąć straty. inflacja jest nie do uniknięcia a to oznacza zbiednienie społeczeństwa. a poza tym wszystko jest w jak najlepszym porzadku. prezydent ma sie dobrze i żona i dzieci tez.
        • przyjacielameryki Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:18
          Dzięki felusiak za wsparcie. Ale Igorek i tak wie swoje.
          • felusiak1 Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:20
            igor to dobry człowiek z dobrymi checiami. szkoda, że tak mało rozumie.
        • igor_uk Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:41
          felus,czy masz chociaz by blade pojecie o gospodarce bialoruskiej? Czy wiesz,ze ta gospodarka jest calkowicie zamknieta i czy wiesz nareszcie,ze kurs bialoruskiego rubla byl regulowany i sztucznie podtrzymywany? I czy wiesz,nareszcie,ze jednym z warunkow przystapienia Bialorusji do Unii celnej z Rosja,bylo wlasnie uwolnienie kursa bialoruskiegoo rubla ,jak rowniez otwarcie gospodarki bialoruskiej ? I wlasnie w tym kryja sie przejsciowe klopoty.
          Napisales:
          "białorusini zmuszeni są gromadzić oszczędności w obcych walutach jak euro i dolar aby uniknąć straty. "
          Tymi slowami wykazales sie,ze naprawda nie masz pojecia o tym,co na Bialorusji dzieje sie.Oszczednosci tam trzymane sa od dawno tylko i wylacznie w $ ,ostatnio w Euro .W zajczykach (tak nazywaja Bialorusini swoja walute),oszczednosci na Bialorusji nikt nie trzymal,poniewaz od samego poczatku Bialorusini wiedza,ze to waluta tymczasowa.
          felus,nu chociaz by ty powinienes wiedziec,co kryje sie za slowami bankructwo Panstwa .
          Przedewszystkim Kraj oglasza zawieszenie obslugi swoich dlugow zagranicznych. Inflacja,a nawet hyperinflacja,nie jest wskaznikiem bankructwa Panstwa.

• felusiak1 Re: Ha,ha. 21.10.11, 17:51
            igoruk napisał: felus,czy masz chociaz by blade pojecie
            a skąd taki cymbał jak ja mógłby mieć o czymkolwiek pojecie?
            felus,nu chociaz by ty powinienes wiedziec,co kryje sie za slowami bankructwo Panstwa .
            cytuję z mojego wpisu na który odpowiadasz: rzecz jasna białoruś nie zbankrutowała

hiperinflacja jest wynikiem niemożności obsługi długu przez państwo. wiesz igor tego uczą już na pierwszym roku i jest to uniwersalne.
            • igor_uk Re: Ha,ha. 21.10.11, 18:17
              felus,jak zwykle,postarales sie uniknac rzeczowej dyskusji.
              Hiperinflacji moze towarzyszyc ogloszenie defaulta,ale wcale nie musi .I daleko nie zawsze,hiperinflacja powstaje na skutek tego,ze Panstwo nie jest wstanie obslugiwac swoi dlugi.
              Wystarcze,ze w Panstwie zaczynaja drukowac pusty pienjadz,tak jak stalo sie na Bialorusji w 2010 roku,roku wyborow ,kiedy Lukaszenko wszystkim podniosl wyplaty i wiesz,jak by Rosja nadal chciala finansowac Lukaszenko ,to by wszystko bylo by OK,ale jak stalo sie,to wszysci wiedza.
              • felusiak1 Re: Ha,ha. 21.10.11, 19:16
                drogi igorze uk, o jaka rzeczową dyskusję chodzi. bardziej rzeczowo niż napisałem nie można.
                hiperinflacja jest mechanizmem na unikniecie niewypłacalności. faktycznie państwo jest niewypłacalne ale dzieki inflacji przesuwa datę w przyszłość. to prosty mechanizm. państwo zawsze zbierze wystarczajaca ilość pieniedzy na pokrycie zobowiazań wynikajacych z długu ale wtedy nie zostaje nic na resztę państwowych wydatkow. inflacja zabezpieczą tę reszte.
                spójrzmy na grecję. w 2012 musi zapłacić 52 mld dolarów. 35 mld długu i 17 mld odsetek. wpływy z podatkow wynoszą 118 mld czyli grecja ma na obsługe długu ale nie zostaje wystarczajaco dużo aby wypełnić inne zobowiazania. Powrót Grecji do drachmy pozwoliłby na unikniecie niewypłacalności poprzez inflacją. ale grecja jest w euro i nie ma drukarni.
                nie ulega zatem watpliwości, że białoruska gospodarka znajduje się w tzw systemic crisis.
                sztuczne zawyżenie kursu dolara/euro dawało poczucie wzglednego dobrobytu. teraz kiedy kurs stał sie realny białorusini otrzymali kubeł zimnej wody na głowy. z ich dobrobytu zmyty został makijaż i piekna okazała się być szantrapą.
                • igor_uk Re: Ha,ha. 21.10.11, 19:26
                  felus,ale tematem dyskusji nie jest hiperinflacja,bo tu,chyba,sprawa jest dosc jasna .Mnie chodzi o sytuacje na Bialorusji i twoi kpiny pod moim adresem:
                  "bogu dzieki, że ty masz pojecie co widać w każdym twoim wpisie. "

• felusiak1 Re: Ha,ha. 21.10.11, 19:39
                    igor, napisałem wyraźnie, że białoruś nie zbankrutowała zatem o co ci do cholery chodzi?
                    staram sie ciebie oswiecić a ty bronisz sie przed wiedzą jak diabeł przed kropidłem.
                    • igor_uk Re: Ha,ha. 21.10.11, 19:53
                      wybacz,felus,widac nie zrozumialem twojej ironii. Wydawalo sie mnie,ze ty jednak wraz z przyjacielemamerykanskim uwazasz,ze Bialorus zbankrutowala.I o to mnie chodzi.Aha,przed wiedza nigdy nie bronie sie,ale ty w dniu dzisiejszym nic nowego mnie do wiadomosci nie podales.
                      • igor_uk felus. 21.10.11, 20:04
                        Wiem,ze uwazasz mnie za idiota ,ale zobacz co ja pisalem jeszcze w maju ,zalozyw watek "Бaтькa дoиг" (mialo byc doigral sie) .
                        Czy cos stalo sie dzis nowego?Czy to tylko c.d. tego,o czym ja pisalem wczesniej.
                        • felusiak1 Re: felus. 21.10.11, 20:39
                          nie igor, nie uważam cię za idiotę. mam nawet do ciebie sentyment i nawet cie lubię tak jak kiedyś lubiłem splita.
                          sam wcześniej napisałeś, że białorusinom skończył się dobrobyt a teraz napisałeś, że gospodarka białorusi jest zamknięta i kurs dolara jest bez znaczenia no i że białorusini nie trzymaja na czarna godzinę w zajczykach. igor zdecyduj się na jedną wersję i nie postrzegaj każdego jako wroga z którym trzeba się klócić. aha i jeszcze jedno, czytaj uważniej zanim odpowiesz. jeśli piszę, że białoruś nie zbankrutowała to nie jest ani sarkazm ani ironia.
                          • igor_uk Re: felus. 21.10.11, 21:12
                            felus,tylko bariera jezykowa moge wytlumaczyc nasze niezrozuminia wzajemne.
                            Z czego ty wyciagneles to,z jakich moich slow to by wynikalo?
                            "kurs dolara jest bez znaczenia". Przeciez zaznaczylem,ze Bialorusini swoi oszczednosci trzymaja w baksach i Euro,a co za tym idzie,kto ma oszczsednosci,tp dla nich znaczenie kursa dolara ma duze.
                            Co dotyczy moich slow o "zamknietej gospodarce",to z mara juz wyjasnilismy,ze tu chodzi o moj polski,ktory nie jest doskonaly.
                • mara571 pytanie do felusiaka 21.10.11, 19:38
                  jak gleboko umoczone sa amerykanskie banki w CDS na europejskie obligacje?
                  Tylko tym moge sobie wytlumaczyc te silne naciski z Waszyngtonu na Euroland.
                  • felusiak1 Re: pytanie do felusiaka 21.10.11, 21:03
                    cds nie są wystawiane przez banki. banki są nabywcami cds. sprzedają je kompanie ubezpieczeniowe. być może AIG umoczyłoby gdyby europejskie banki nie mogły odzyskań od grecji. inny aspekt to tzw. write down a wtedy bank na gwałt musi zdobyć kapitał aby posiadać rezerwy w przeciwnym wypadku plajtuje a to kosztuje tych którzy zdeponowali w nim swoje oszczedności. taka sytuacja wprowadza panikę i ludziska lecą do banków aby wyjąć pieniądze i wtedy wszystkie banki po kolei padaja jak muchy i cały system wali się w gruzy. a ponieważ jest to system naczyń połączonych w gruzy zaczyna walić sie wszędzie.
                    spójrz na 2008. kryzyst podobno zaczął się w USA i w ciagu kilku dni objął całą europę.
          • mara571 gospodarka calkowicie zamknieta? 21.10.11, 18:18
            Igor zajrzyj do jakiegos podrecznika ekonomii albo do encyklopedii.
            Gdyby bialoruska gospodarka byla "zamknieta" nie polozylyby jej na lopatki wysokie ceny gazu i ropy.
            • igor_uk Re: gospodarka calkowicie zamknieta? 21.10.11, 18:22
              mara,co rozumiez pod slowami zamknieta gospodarka?
              • mara571 Re: gospodarka calkowicie zamknieta? 21.10.11, 18:30
                definicja jest prosta: bez wymiany handlowej z zagranica.
                Najblizej tego jest krolestwo Kimow.
                • igor_uk Re: gospodarka calkowicie zamknieta? 21.10.11, 18:48
                  Nu jak to jest prawidlowa defenicja tych slow,to znaczy ja nie fortunnie ich uzylem.Mnie chodzilo o to,ze Lukaszenko blokowal udzial kapitalu zagranicznego w prywatyzacji przemyslu bialoruskiego. mara,nie zapominaj (co wielu zapomina),prowadze dyskusje w obcym dla mnie jezyku . Nie posluguje sie jezykiem polskim na co dzien w podobnych sprawach. Co innego mowa potoczna.
                  • mara571 Re: gospodarka calkowicie zamknieta? 21.10.11, 18:53
                    nie ma sprawy.
        • yurek11111 Re: Ha,ha. 21.10.11, 20:08

felusiak, to na Bialorusi jest tak samo jak w USA,USA nie zbankrutowało ale kiedy własna waluta traci gwałtownie wartość nastepuje ucieczka od niej, inflacja jest nie do uniknięcia a to oznacza zbiednienie społeczeństwa, a poza tym wszystko jest w jak najlepszym porzadku. prezydent ma sie dobrze i żona i dzieci tez.
          Tylko w jakiej walucie beda amerykanie gromadzic oszczednosci,w reminbi,czy temat nieistotny bo amerykanie nie maja oszczednosci tylko karty kredytowe.... :-))))
    • spiskowa.historia.dziejow Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 19:06
      Na poniższej stronie amerykański dziennikarz ujął to w ten sposób:" Druga Japonia" za ponad półtora biliona złotych polskich pożyczki, którą wierzyciele odbiorą w swoim czasie.
      www.youtube.com/watch?v=N0KCyy_LYiYPozdrawiam
    • borrka Bialorusini to pracowity i porzadny Narod. 21.10.11, 19:31
      Kolchozowy pajac zrujnowal gospodarke Bialorusi, bo jak dlugo mozna budowac komune, na zanizonych cenach surowcow ?

Wanka zza plota, byl dobry do czasu.
      Minsk sie modernizowal, park nad Swislocza swiecil czystoscia, ale w glubince po staremu ... syf, kila i mogila.

Wychrzanic bat'ke, dac jakiegos Balcerowicza i moskiewskich rubli, i bedzie git.
      • mara571 nic z tego Borrcia 21.10.11, 19:36
        moskiwscy oligarchowie juz maja na oku dalsze powiekszenie swojego majatku.
        Ciekawe jak malo zaplaca za bialoruskie firmy...
        • igor_uk Re: nic z tego Borrcia 21.10.11, 19:54
          mara,a ile twoim zdaniem sa warte bialoruskie przedsiebiorstwa?
    • vladexpat Re: Bankructwo Białorusi! 21.10.11, 20:42

> To są efekty socjalistycznej gospodarki i rządów dyktatorskich. A pamiętacie, j
      > ak wybitny forumowy "ekspert ekonomiczny", niejaka Eva15 zachwycała się gospoda
      > rką Białorusi i wyjątkową mądrością satrapy Łukaszenki?
      > Jej wszystkie opinie mają podobną wartość.

Tydzień temu byłem na Buałorusi. Normalnie zachowujący się ludzie, otwarte sklepy, kantoty i banki. Ceny na art. spożywcze miejscowej produkcji i lekarstwa znacznie niższe niż w Polsce czy Rosji. Jednym słowem wcale to bankructwo nie takie straszne.
      Jasne, że są z tym związane niedogodności, ale to chyba Białorusini (bywatele a nie bat'ka) sami sobie zgotowali ten los ogołacając banki z dewiz na wiosnę tego roku. A przyczyna była bardzo prozaiczna - zapowiedź wprowadzenia wyższych ceł na importowane używane auta przy jednoczesnej możliwości odsprzedaży tychże ze sporym zyskiem do Rosji. No i każdy Białorusin posiadający jakiekolwiek oszczędności rzucił się na zachód sprowadzać jakiś złom. Bat'ka starał się utrzymać kurs ale "nec Hercules contra plures", więc kolejki w bankach, panika, gwałtowne zmniejszenie rezerw, a co dalej wiemy.
      No cóż, tu akurat wolny rynek pokazał, że walczyć przeciw niemu jest bardzo trudno. Ale to rzeczywiście był wolny rynek i samodzielne decyzje obywateli, które tak a nie inaczej wpłynęły na kurs walutowy. Decyzje nie zapadały ani w Moskwie ani w Waszyngtonie a w domach białoruskich obywateli. I ostatecznie nic strasznego z tego nie wynikło. Cała reszta łukaszenkowskiego systemu trzyma się mocno i nic nie wskazuje, że to się w najbliższym czasie zmieni. Jakby się przyjaciel nie napinał. :)
      • borrka Polemizowalbym... 21.10.11, 20:52
        Firmy nie maja przydzialow dewizowych, jak za glebokiej komuny.
        To paralizuje produkcje, bo brak importu zopatrzeniowego.

Transfer zyskow za granice staje sie trudny, wiec brak chetnych do inwestowania na Bialorusi.
        Ciagle prosty jest wywoz kasy do off-shorowych bankow w Pribaltyce, a wiec resztki zielonych 'uciekaja".

Ceny rosna, a place nie bardzo, spada wiec stopa zyciowa.
        Uderza to w twardy "elektorat" bat'ki, ktorego jednak wielu poieralo.

Przyklady moznaby mnozyc.
        • vladexpat Re: Polemizowalbym... 21.10.11, 21:19
          borrka napisał:

> Firmy nie maja przydzialow dewizowych, jak za glebokiej komuny.
          > To paralizuje produkcje, bo brak importu zopatrzeniowego.
          >
          To jest największy problem, ale chyba został rozwiązany z pomoca kredytu stabilizacyjnego z Rosji. W każdym razie w białoruskich bankach nie ma już żadnego problemu z zakupem waluty (oczywiście po rynkowym kursie - a innych to od kilku dni nie ma).

> Transfer zyskow za granice staje sie trudny, wiec brak chetnych do inwestowania
          > na Bialorusi.
          A inwestorzy to się pchali na Białoruś drzwiami i oknami? Zresztą rosyjskie firmy jakoś z niemniejszą chrapką spoglądają na co bardziej łakome kąski białoruskiej gospodarki. To raczej bat'ka wszystkim na złość nie chce sprzedawać "klejnotów rodowych".

> Ciagle prosty jest wywoz kasy do off-shorowych bankow w Pribaltyce, a wiec resz
          > tki zielonych 'uciekaja".
          >

Tak było, jest i będzie. Ale skala zjawiska w Białorusi jest (z zachowaniem proporcji) zdecydowanie mniejsza niż np. w Rosji.

> Ceny rosna, a place nie bardzo, spada wiec stopa zyciowa.
          > Uderza to w twardy "elektorat" bat'ki, ktorego jednak wielu poieralo.
          >
          Stopa życiowa spada, ale białoruski przemysł stał się jeszcze bardziej konkurencyjny, a pamiętajmy, że jest w dużym stopniu nastawiony na eksport do Rosji. Teraz łatwiej im konkurować z chinszczyzną. Więc jest szansa na utrzymanie szybkiego tempa wzrostu i, co za tym idzie, powrotu do wzrostu stopy życiowej.

Byłem jednym z pierwszych, który zauważył w kwietniu na fś, że dorwali batkę i cieszę się, że wygląda na to, że bat'ka znów się wywinął.
          • borrka Nie bylem na Bialorusi w czasie ostatniego kryzysu 22.10.11, 09:53
            Trudno polemizowac z Twoimi obserwacjami.

Natomiast odnosnie inwestycji, nie dalej niz dwa miesiace temu, nasza spryciula forumowa Efcia, wrecz zachlystywala sie inwestycyjnym boomem niemieckim w Batkolandzie.
            Ale to pisze gwoli humoru i satyry, jak Kukryniksy rysowali Adolfa.
    • jk2007 Łukaszenko o Polsce 21.10.11, 23:03
      Пoлитикa Еврocoюзa в oтнoшении Белaрycи прoвoдитcя пoд рyкoвoдcтвoм Пoльши, «зaпевaлaми являютcя пoляки»: «Они вcе делaют, чтoбы кaк-тo cпрoвoцирoвaть нac. Нo мы не coбирaемcя пoддaвaтьcя нa прoвoкaции. Этo их пoлитикa».
      naviny.by/rubrics/politic/2011/10/07/ic_articles_112_175366/
    • l-oxo-l Re: Bankructwo Białorusi! - jakoś tego nie widać 23.10.11, 08:51
      Nie zauważam objawów bankructwa na Białorusi. Jeszcze nie widziałem całych dzielnic z zabitymi dyktą oknami i ludzi eksmitowanych na ulicę. Zdaje się dobrze wiesz że właśnie tym objawia się bankructwo , mieszkasz przecież w USA.
    • dystans4 Re: Bankructwo Białorusi! 23.10.11, 12:31
      Niżej cytaty z pda.warandpeace.ru/ru/news/view/62963/ , tekst oryginalny z Deutsche Welle:
      20 oктября рyбль yпaл нa 52 прoцентa, a в мaе - 56 прoцентoв - Минcк превыcил мирoвoй рекoрд Эфиoпии. Вcегo же c нaчaлa гoдa девaльвaция белoрyccкoгo рyбля cocтaвилa 189 прoцентoв. Нo, кaк предyпреждaют незaвиcимые экcперты, нa этoм oбеcценивaние денег в cтрaне не ocтaнoвитcя.
      [...]
      Теперь зa oдин дoллaр дaют 8680 рyблей, a зa oдин еврo – 11900. Тaким oбрaзoм, не cбылocь oчереднoе oбещaние белoрyccкoгo президентa Алекcaндрa Лyкaшенкo, кoтoрый 18 oктября предлaгaл нacелению cтрaны перевoдить cвoи cбережения в рyбли. "Имейте в видy, чтo кyрc дoллaрa тaкoй выcoкий не бyдет. Сейчac cведем oбе cеccии в oднy, и дoллaр рyхнет", - предрекaл Лyкaшенкo.
      [...]
      Кaк зaявил 21 oктября нa преcc-кoнференции вице-премьер Анaтoлий Тoзик, дo 20 oктября лекaрcтвенные препaрaты в Белaрycи зaкyпaлиcь пo oфициaльнoмy кyрcy, a теперь бyдyт приoбретaтьcя пo нoвoмy единoмy кyрcy. Еcтеcтвеннo, цены нa лекaрcтвa пoдcкoчaт.
      [...]
      Кaк oтмечaет директoр минcкoй кoммерчеcкoй фирмы Нaтaлья, этo cлyчитcя не тoлькo c лекaрcтвaми. Уже зaявленo o пoвышении тaрифoв нa жилищнo-кoммyнaльные ycлyги и cтoимocти прoездa в oбщеcтвеннoм трaнcпoрте. Сo дня нa день oжидaетcя oчереднoй cкaчoк цен нa бензин. "В тaких ycлoвиях нaдеятьcя нa тo, чтo цены нa чтo-тo yпaдyт или хoтя бы cтaбилизирyютcя, ocoбo не прихoдитcя. Пoэтoмy бизнеcмены зaклaдывaют бyдyщий рocт кyрca дoллaрa в ц&#
      • dystans4 Dokończenie 23.10.11, 12:36
        Кaк oтмечaет директoр минcкoй кoммерчеcкoй фирмы Нaтaлья, этo cлyчитcя не тoлькo c лекaрcтвaми. Уже зaявленo o пoвышении тaрифoв нa жилищнo-кoммyнaльные ycлyги и cтoимocти прoездa в oбщеcтвеннoм трaнcпoрте. Сo дня нa день oжидaетcя oчереднoй cкaчoк цен нa бензин. "В тaких ycлoвиях нaдеятьcя нa тo, чтo цены нa чтo-тo yпaдyт или хoтя бы cтaбилизирyютcя, ocoбo не прихoдитcя. Пoэтoмy бизнеcмены зaклaдывaют бyдyщий рocт кyрca дoллaрa в ценy зaкyпaемых тoвaрoв", - oбъяcняет Нaтaлья.

Można utrzymywać, że to nie bankructwo, Białoruś (póki co) płaci należności i tylko „Bat’ka doigralsja”. Ale widać koniec autarkii za rosyjskie (i nie tylko rosyjskie) pieniądze (nie wszystkie nawet ewidencjonowane jako pożyczki). Wybrałem ten artykuł (jeden z wielu) ze względu na trochę bardziej zrównoważoną dyskusję po nim.
        Bat'ka nawoływał do przechowywania pieniędzy w zajczikach, nie w dewizach (choćby rublach). Dziś ludzie tracą oszczędności, przede wszystkim ci, którzy Bat'ce wierzyli, przede wszystkim najubożsi (inni już od wielu miesięcy trzymają oszczędności w walucie, w kwietniu czytałem, jak rosyjskiego dziennikarza wielu ludzi namawiało, by wymienił ruble na zajcziki u nich).
        --
        Jeszcze jedna rzecz, odnośnie dotacji kosztem Rosjan – Kaukaz. Była tu mowa o tym, że dotacje są niewielkie i nieistotne. Znów, nie będę streszczał artykułu (długi i konkretny). APN : www.apn.ru/publications/article25101.htm
        Fakt jest faktem. Jeśli uwzględnić strefę klimatyczną, odległości itp., okaże się, że są one najwyższe w całej Rosji. Dodam, trafiają do ludzi... (nie dokończę)
        Pozdrowienia
        bul.
    • tornson Ty martw się lepiej o swoją Amerykę, 23.10.11, 12:34
      przyjacielu... :>
      Dwa razy tyle wydają co mają w budżecie, namiotowe osiedla rosną jedno po drugim, "lewacka" rewolucja puka do drzwi. A ty się martwisz o Białoruś. :>
      • mara571 przyjacielameryki martwi sie o losy kraju 23.10.11, 12:40
        z ktorym mamy bezposrednia granice.
        I to jest logiczne.
        Amerykanie usuna nieudolnego prezydenta za rok i wtedy zobaczymy.
        • tornson Re: przyjacielameryki martwi sie o losy kraju 23.10.11, 15:25
          mara571 napisała:

> z ktorym mamy bezposrednia granice.
          > I to jest logiczne.
          Niech się lepiej martwi o Polskę, 25% bezrobocia (póki co zmniejszone dzięki masowej ucieczce do innych krajów UE), 60% pracujących na niepewnych stanowiskach, bez ubezpieczeń, umowy czasowe, stażowe, w każdej chwili mogą wylądować na dnie. 70% ludzi żyjących w biedzie, praktycznie żadnych perspektyw dla 90% społeczeństwa, śmietniki pełne ludzi szukających niedostępnych dla nich dóbr. Do tego dochodzi kilkuset miliardowe zadłużenie.

> Amerykanie usuna nieudolnego prezydenta za rok i wtedy zobaczymy.
          I wybiorą faszystowskiego neoliberalnego pojeba który sytuację pogorszy i doprowadzi do prawdziwej tragedii. No zajebista perspektywa...
          • wtopek Re: przyjacielameryki martwi sie o losy kraju 23.10.11, 16:47
            ta nieśmiertelna wstawka o śmietnikach niezmiennie mnie rozczula :)

wychodzi na to, że na śmietnikach u nas dóbr wszelakich sporo, pytanie tylko skąd te tłumy skoro prawie wszystkie są zamknięte i ogrodzone :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka