Dodaj do ulubionych

Model kulturowy dla Polski.

03.03.12, 11:30
Poczatkowo chcialem napisac "dla Europu Srodkowo-Wschodniej", ale juz proba definicji samego pojecia "model kulturowy" ochlodzila me zapaly.

Wiec czysto intuicyjnie i w oparciu o moje podzialy:

Kultura anglosaska ?
W zakresie materialnym nieunikniona, cala reszta w obecnej postaci a'la Chuck Norris, Bill Gates i Hollywoodowo, dla mnie zupelnie niestrawna.

Kultura zabuzanska ?
Pomijam nieco groteskowa, polska idiosynkrazje wobec plodow intelektualnych Zabuża, ale jest to kultura wielkich przestrzeni, jakich brak w Europie.

Giermanska?
A co to dzis, excuse-moi, znaczy ?
Nie ponimaju, przy najlepszej woli!
To samo dotyczy jakiejs domyslnej opcji "romanskiej".

W zwiazku z powyzszym, kupuje kontusz, hajdawery i pas slucki.
Na wszelki wypadek, czapke-konfederatke.
Jakby historia gorzej sie potoczyla.

Sarmatism ist angesagt !
Obserwuj wątek
    • polski_francuz No to opisz 03.03.12, 11:35
      ten sarmatyzm troche precyzyjniej, to siem moze przylacze. Co mozna a co nie?

PF
      • zlotamajka Re: No to opisz 03.03.12, 11:40
        Kiedy chłopiec zmienia się w mężczyznę?
        - Kiedy przestaje obgryzać paznokcie, a zaczyna drapać się po jajach?
        - Nie! Kiedy zaczyna rozumieć, że po drapaniu się po jajach nie należy obgryzać paznokci...
        • uk-igor-53 majka. 03.03.12, 11:47
          Czyz by sadzilas,ze pefcia najpierw drapie,a dopiero pozniej obgryza?
          A co sadziesz o tym,ze Moodys obnizyl racing Greecji do najnizszego poziomu.Nizej jiz nie mozno.
          Pisalem ,ze Grecja zbankrutuje 23 marca tego roku .Co o tym sadzisz?

p.s. Poniewaz Grecja lezy w Europie,a borcia zalozyl watek o perspektywach Polski,to uwazam,ze ten temat jest tu na miejscu.
          • zlotamajka Re: majka. 03.03.12, 12:09
            Franca na pewno mezczyzna nie jest, dalej sie nie wypowiadam. Co do Grecji to oficjalna plajta jest coraz bardziej prawdopodobna. Sami Niemcy juz wysylaja takie sygnaly. Czy 23 marca to nei chce przewidywac. Ta plajte przewiduja juz od 2 lat i jakos nic. Poczekamy i zobaczymy. Pytanie czy jak splajtuaja to czy wyjda z euro i czy co sie stanie z euro.
            • wojciech.2345 Re: majka. 03.03.12, 12:12
              Majka,
              komsomolcy na tym forum bezustannie piszą o upadku Zachodu.
              I co? Nic.

A giełdy za oceanem szczytują.
              • uk-igor-53 wojtus. 03.03.12, 12:27
                A czy ty wiesz ,ze to szczytowanie nie osignelo jeszcze szczytu z przed lat?
                Wiem,ze dla takiego staruszka,jak ty,to kazde szczytowanie jest wydarzeniem,ale USA jest bardzo mlodym Panstwem i co jest dobre dla ciebie nie jest dobry dla niego.
                • wojciech.2345 Re: wojtus. 03.03.12, 12:30
                  Jest hossa. To fakt.
                  Zależy jaki bierzesz dystans.

Nasdaq od 10 lat jest najwyżej.
      • borrka Moj manifest mial charakter negatywny. 03.03.12, 12:03
        Co mi sie nie podoba.

Podoba mi sie swąd palonych chutorow i wrzask gwalconych molodyci.
        Tyle, ze dzis chutory pod eternitem, a molodycie wolaja 100 baksow przed gwaltem.

Zniecheciles mnie, PF.
        • polski_francuz Sorry about that 03.03.12, 12:06
          staram sie na ogol motywowac.

Ale bym przystapil musze choc troche zrozumiec. Inaczej mi nie chce wchodzic do glowy.

Pozdro

PF
          • zlotamajka Co wypadaloby: 03.03.12, 12:13
            Patrz a juz myslam ze slowa SORRY nie znasz. Wypadaloby przeprosic co?!
          • borrka Aby zrozumiec... 03.03.12, 12:21
            Porownaj standardowego Polaka i jedyny region, ktory Sarmatyzmu nie doznal - Slazakow.
            Tak naprawde Warszawiak, Poznaniak, czy ten od "cijania", sa tacy sami.
            A Slazak jest inny.
            To tajemnica Sarmatyzmu.
            • eva15 Re: Aby zrozumiec... 03.03.12, 12:32
              Oj, borrcia, borrcia, wziąłeś sobie na kark temat, który cię przerasta. Obawiam się, że Poznaniak ma ze Slązakiem (przynajmniej tym z Dolnego Sl.) mentalnie więcej wspólnego niż z chłopem spod Białowieży.
              • borrka Jesli chodzi o domycie, tak. 03.03.12, 12:36
                Mentalnie prawie nic.
                • eva15 Re: Jesli chodzi o domycie, tak. 03.03.12, 12:47
                  Pleciesz, borrcia.Tak Poznań jak i Sląsk noszą w sobie inne piętno historii niż Białowieża.
                  • borrka Ty mi mow, a ja zdrow. 03.03.12, 12:51
                    Sęk w tym, ze pietno Sarmatyzmu (upraszczajac troche) jest silniejsze, niz niemieckie, czy wschodnie wplywy.
                    To jest zdumiewajace, jak brak ukaszenia sarmackiego, odroznil Slazakow od reszty Polski.
                    • borrka Dla jasnosci: 03.03.12, 12:52
                      Bardzo cenie Slazakow, ale sa INNI.
                      Poznaniacy sa , jak z Placu Wilsona.
                    • wojciech.2345 Re: Ty mi mow, a ja zdrow. 03.03.12, 13:00
                      Coś w tym jest. Jak pojechałem daaawno temu pierwszy raz na Śląsk, to
                      myślałem, że jestem w innym kraju.

Pamiętam jak przy budce z piwem wstawiony jegomość przeklinał po niemiecku.
                      Byłem zaszokowany.
            • polski_francuz Slask a Malopolska 03.03.12, 13:07
              Slazacy sa troche, no bez obrazy, zniemczeni. Ale w tym pozytywnym sensie czesto, gesto. Lubiacy porzadek, lubiacy budowanie od fundamentow a nie po polsku - od dachu. Ale oni sa osobna jednoscia, ktora sie jakos w historii utrwalila. Zreszta byli wladcy slascy, ksiestwo slaskie...juz wiem. To jast taka, troche abtrünnige prowincja Niemiec. I troche abtrünnige prowincja Polski.

Hm, poznaniacy...troche malo wiem. Powiedzialbym, ze to Polacy, ktorzy dlugo przebywali w Niemczech i sie duzo nauczyli: woz Drzymala jest tym polskim akcentem. Owszem slucham sie prawa ale wiem czego chce.

PF
              • wojciech.2345 śląski dualizm 03.03.12, 13:17
                Pamiętam jak przed laty pojechałem ze stryjem do krawca chyba w Zabrzu.
                Stryj szył sobie garnitur. Jak weszliśmy do pracowni krawiec rozmawiał
                ze starszym małżeństwem o garniturze dla starszego pana. Rozmawiali
                po niemiecku. Skończyli rozmowę i żegnali się po polsku.

Po wyjściu od krawca zapytałem stryja dlaczego używali dwóch języków?
                On mi powiedział, że rozmawiali o garniturze po niemiecku, bo chcieli,
                żeby garnitur był solidnie wykonany, czyli po niemiecku.

Ślązacy używają albo języka polskiego albo niemieckiego w zależności
                od kontekstu sytuacyjnego.
              • mara571 same nieporozumienia 03.03.12, 15:00
                po pierwsze Slask to duzo wielsza kraina geograficzna anizeli panowie sadzicie.
                I tak sie historia potoczyla, ze wiekszosc terenow Slaska zamieszkuja potomkowie przesiedlencow zza Buga.
                Slask Opolski faktycznie jest mocno niemiecki, szczegolnie na wsiach, gdzie spora czesc ludnosci deklaruje przynaleznosc do niemieckiej mniejszosci. Ale niedawno w grudniu zarejestrowano Stowarzyszenie Osob Narodowosci Slaskiej.
                Jest Slask Cieszynski, ktory z Niemcami nigdy nic wspolnego nie mial, a i dialekt , ktorym mowia mieszkancy tamtych okolic jest tez inny.
                Gorny Slask stracil w latach 80-tych okolo 0,5 mln mieszkajacych tam Slazakow, ktorzy wyjechali do Niemiec.
                Zainteresowanym polecam lekture tego wpisu na blogu i przede wszystkim dyskusje!!!
                andromeda.salon24.pl/321496,polscy-niemcy
                I po raz kolejny przypominam: rzady III Rzeczpospolitej i to wszystkie ignoruja problemy GOP i dyskryminuja woj. slaskie przy rozdziale srodkow centralnych. To sie moze zle skonczyc.
                • borrka Zadne nieporozumienia. 03.03.12, 15:21
                  Na Slasku okreslenie "Slask" jest jednoznaczne.
                  Nie obejmuje Dolnego Slaska, a Opolszczyzny nie wyroznia.
                  • mara571 I to jest najwiekszy blad! 03.03.12, 16:26
                    borrka napisał:

> Na Slasku okreslenie "Slask" jest jednoznaczne.
                    > Nie obejmuje Dolnego Slaska, a Opolszczyzny nie wyroznia.
                    • borrka To jest przede wszystkim fakt. 03.03.12, 16:31
                      Trudno polemizowac.
                      Dolny Slask etnicznie niewiele ma wspolnego z Gornym Slaskiem.
                      Opolszczyzna jest raczej traktowana, jako fragment Gornego Slaska.
    • wojciech.2345 Re: Model kulturowy dla Polski. 03.03.12, 11:38
      Hm. Polacy to największy naród słowiański kultury łacińskiej.
      To jest nasz atut.

No i położenie geograficzne, które tym razem może okazać się także atutem.
      • wojciech.2345 i jeszcze jedna uwaga 03.03.12, 11:54
        Chyba Polacy mogą najlepiej dokonać syntezy Wschodu i Zachodu.
        Po trosze rozumiemy jednych i drugich.

Być może polski papież był właśnie znakiem czasu
        i takich oczekiwań.
        • uk-igor-53 Re: i jeszcze jedna uwaga 03.03.12, 11:57
          Ha,ha.wojtus,jakij ze ty jestes zabawny.
        • borrka Ale komu potrzebna taka synteza ? 03.03.12, 12:14
          Od czasu, do czasu ktorys z narodow europejskich podejmuje walke z amerykanizacja kultury i daje za wygrana.

Ja naprawde uwazam za obce postacie typu Ripa van Winkle, Robin Hooda, czy Batmana.
          Robina NIE!!!
          Ale o tym w marcu sza.

Dla mnie swoj jest diabel Boruta, Bohdan Chmielnicki i Makarenko.

To moj krag kulturowy.
          • wojciech.2345 Re: Ale komu potrzebna taka synteza ? 03.03.12, 12:27
            Hm, piszesz po co synteza?
            Mamy albo.... albo.
            Może i masz rację.

Jednak nie jest to dla mnie zabawne.

Pamiętam wypowiedź z tv o. Bocheńskiego sprzed laty.
            Opowiadał, że w ich zakonie był jakiś zakonnik ze Wschodu.
            Nie pamiętam czy Białorusin, Rosjanin, a może Ukrainiec.
            Zakonnicy zbierali się na wieczorne śpiewanie psalmów.
            Tenże zakonnik ze Wschodu stał obok niego i czuć było
            od niego, że wypił dużo wina. Zakonnik z Zachodu nie wyszedłby
            pijany by śpiewać psalmy. Zostałby w celi. I dalej Bocheński
            konkludował - na Bugu kończy się cywilizacja.
            Przykra konstatacja.

Co Ty na to?
            • borrka Znam takie wypowiedzi Kosciola Katolickiego. 03.03.12, 12:35
              I mimo, iz jestem katolikiem, oburzaja mnie.

Zabuze, to rodzaj choroby, wirusa zaszepionego niegdys Polakom.
              I tak zostalo.

Zebrzydów
              Kolumna konfederatów barskich

Niepozorna
              W błocie prowincji
              Z boku

Cała zawinięta
              Zeschłym wieńcem zapomnienia

W topniejącym śniegu uczuć
              Jak z uschłego drzewa
              Godności i dumy
              Z tej kolumny
              Nie uleci już zwycięstwo - jak sokół

Nic nie zostało po ichmościach

Chyba tylko ten
              Stojący przy drodze
              Poemat na kościach!
    • uk-igor-53 Boriska. 03.03.12, 11:56
      Model kulturowy dla Polski byl wybrany dawno temu,przez przodkow tych,kto dzis w Polsce mieszka .Czemu urozdzony w Kolymyi banderowiec,chce tym zajac sie,jest zagadka. I o tym mozno porazmawiac.
    • blueelvic Mam mieszane uczucia. 03.03.12, 18:44
      Bill Gates. Najbogatszy obywatel Stanow, ktorego majatek szacuje sie na 50 miliardow dolarow, rzeczywiscie w co niektorych moze budzic niestrawnosc, ale niech pamietaja oni i o tym, ze tworca Microsoft prowadzi calkiem normalne zycie: gra w golfa, brydza, czyta i nie gardzi hamburgierem.
      To on wraz ze swoja zona zalozyli fundacje, ktora przekazuje ogromne srodki na stypendia naukowe dla nielicznie reprezentowanych mniejszosci. Srodki przeznaczone na walke z ADIS i chorobami nekajacymi kraje trzeciego swiata ida w miliardy dolarow. Cokolwiek bysmy nie powiedzieli, to wlasnie Gatesa zaliczono do 100 ludzi, ktorzy w ogromnym stopniu wplyneli na losy Swiata XX wieku.

Budzi niestrawnosc ... Byc moze, a to tylko zalezy od przystawki do glownego dania.

Amerykanizacja ... To przeciez nie byl produkt na export, a jezeli komus przyszlo do glowy cos transformowac na inny grunt ... I tu rodzi sie pytanie: Dlaczego?

Co spowodowalo, ze zaczeto "przeszczepiac" to co wstretne i co budzi niestrawnosc ... Wolne zarty, bo tak naprawde "oni" mieli i maja w ... ups tych wszystkich, co chca transformowac. To przeciez proste i oczywiste.

W jednym z numerow Newsweeka przeczytalem tekst francuskiego filozofa i pisarz Bernard-Henri Levy, ktory przez rok jezdzil po Stanach robiac skrupulatne notatki ze swoich obserwacji i ktory to konkluduje: Ameryka to idea, ktora czyni wolnym.

Tak, Ameryka fascynuje. Uwodzi i odpycha. Budzi podziw i przerazenie. Zeby jednak ja zrozumiec, tak mi sie wydaje, czym sa Stany Zjednoczone Ameryki, trzeba tam koniecznie mieszkac i ....zjesc beczke soli, a i to jeszcze nie wiadomo.

Mozna Ameryki nie kochac i kazdy moze oceniac jak mu sie tylko podoba, tylko przy ferowaniu konkluzji prosze nie zapominac, ze i my mamy wstydliwe karty historii, a nasze obyczaje ...

Sarmatyzm.

Ta kulturowa dominacja to nie tylko szlachecka wolnosc, goscinnosc i dobrodusznosc. To nie tylko stroje, odwaga i poswiecenie. To nie tylko wiezy rodzinne i towarzyskie, bo te wiezy niejednego Sarmate do bankructwa doprowadzily, a organizowane wesela i chrzciny do niechlubnej legedy przeszly. O warcholstwie Sarmatow nie bede wspominal ...

No coz, moze winni temu sa dawniejsi nauczyciele, ktorzy uczyli mnie czym bylo Liberum Veto, czym byl Sejm Czteroletni i Konstytucja Majowa. Nauczali kim byl Xsawery Branicki i czym byly rozbiory Polski oraz jak do nich doszlo. Uczyli jak my, dumni spadkobiercy Piastow, Sarmaci w rzeczy samej, wystawialismy wlasny Kraj na licytacje ku zadowoleniu calej owczesnej Europy - wolna elekcja. Oczywiscie, Europa sie z nas smiala, a my .... robilismy swoje.

Tak, to Sarmaci wlasnymi rekoma rozszarpali Rzeczpospolita i na dlugie, dlugie lata wepchneli ja w pomroczna niewole. To oni sami i wlasnymi rekami dusili, to "nowe i piekne", co zrodzilo sie podczas Sejmu Czteroletniego.

Czy ktos z Panstwa podpowie jakiez to gorzkie refleksje kierowaly Janem Matejka, kiedy malowal swojego "Stanczyka"?

• borrka Moze wyjasnie. 03.03.12, 19:13
        Irytuje mnie anglosaska dominacja kulturowa.
        Wcale mi nie przeszkadzaja amerykanskie wzorce demokracji - przeszkadza mi plynaca z USA "cywilizacja" korporacyjna i przekonanie, ze nad Potomakiem "wiedza lepiej".

Ale zainspirowaly mnie jakies do znudzenia remakowane anglosaskie ramoty o roznych Robin Hoodach, Batmanach i Moby Dickach.

A Sarmatyzm ... jak powyzej - przeciwstawienie skrajnie odrebnej formacji kulturowej.
        Ale wschodnio-europejskiej.
        Lokalnej i troche parafianskiej, ale swojej.
        Choc poleglej :)
    • przyjacielameryki Re: Model kulturowy dla Polski. 03.03.12, 22:38
      Tu już nie ma co się zastanawiać!!!! Polacy przyjęli kurs na Zachód tzn.na kulturę i zwyczaje germańskie i całe szczęście. Mogą być małe trudności, ale z pewnością są do pokonania. Rosja nie jest atrakcyjna(korupcja, wywożenie majątku na Zachód, gigantyczne kpiny z własnego narodu,zacofanie cywilizacyjne. Co więcej trzeba???????
      • borrka Nie mylmy polityki z kultura. 04.03.12, 08:46
        Ja nawet nie krytykuje kultury anglosaskiej, ale to nie moja kultura.
        Te wszystkie Halołyny, Holyłudy i Walentynki mi sie cofaja.

A moja kultura to Szwejk, Mistrz z Małgorzata i Plastuś.
        To nie skalpowanie, a wbijanie na pal, palenie chutorow nad ranem i wrzask gwalconych molodyci !
        Niedlugo mi każą indyka jeść na Thanksgiving, a ja lubie ruskie pierogi !
        • borrka I nawet Klaus Störtebeker ... 04.03.12, 08:52
          Blizszy mi, niz kapitan Hook !
        • przyjacielameryki Re: Nie mylmy polityki z kultura. 04.03.12, 13:46
          borrka napisał:

> Ja nawet nie krytykuje kultury anglosaskiej, ale to nie moja kultura.
          > Te wszystkie Halołyny, Holyłudy i Walentynki mi sie cofaja.
          >
          > A moja kultura to Szwejk, Mistrz z Małgorzata i Plastuś.
          > To nie skalpowanie, a wbijanie na pal, palenie chutorow nad ranem i wrzask gwal
          > conych molodyci !
          > Niedlugo mi każą indyka jeść na Thanksgiving, a ja lubie ruskie pierogi !

Ja też lubię ruskie pierogi ale miałem na myśli kulturę życia, kulturę dnia codziennego(uprzejmość, czystość, pracowitość, punktualność itd.)
        • polski_francuz Borrka 04.03.12, 14:12
          Po zastanowieniu dosc sie z Toba zgadzam. Moimi lekturami byl Konik Garbusek, Kapitanskaja Doczka itp. I mimo, ze czytalem Robin Hooda w mlodosc to jakos nie zaskoczylem.

Mysle, ze po prostu my Polacy, jakos zesmy sie rozwineli i szukalismy innych wzorcow kulturalnych by je przyjac badz odrzucic. Rosja natomiast stanela w miejscu.

A jak sie stoi to sie, tak naprawde, cofa.

PF
        • wojciech.2345 Re: Nie mylmy polityki z kultura. 04.03.12, 18:06
          Borrka,
          myślę, że przydałby się dystynkcja: kultura - cywilizacja.
          Jeśli patrzymy w mieście na wieżyce kościołów, to mamy do czynienia z kulturą.
          A jak patrzymy na warunki w których sikamy, to mamy do czynienia z cywilizacją.

Inne partie ciała są zaangażowane w percepcję kultury, a inne cywilizacji.
          • borrka Alez oczywiscie. 04.03.12, 21:53
            We Wschodniej Europie, mamy wyrazna dysproporcje miedzy jakoscia kultury, a cywilizacji.
        • tytus_staropolski Amerykanie maja w nosie, to co ty lubisz lub nie. 04.03.12, 20:04
          "Niedlugo mi każą indyka jeść na Thanksgiving, a ja lubie ruskie pierogi ! "

Do diabla, przeciez to ich swieto i to amerykanscy pionierzy dziekowali Bogu za przetrwanie, za przezycie i za dostatek. Im do glowy nie przychodzi, zeby organizowac jakies dozynki, zeby chlebem i sola ....

Oni zyja swoim zyciem i nie ogladaja sie na Polske, Rosje czy Ukraine. Zaakceptowali golabki w kapuscie, pierogi, a paczkom dedykowali Paczki Day.

A indyk to wyjatkowo smaczny ptak z calym otaczajacym go dwore. Wam moze kura wystarczy i nikogo to w Ameryce nie zdziwi.

To Wy ich podgladacie, adaptujecie ich zwyczaje, a pozniej slowienskie lzy ronicie.

Zrob cos z tym borrka. Zacznijcie wreszcie promowac ta zabuzanska kulture, byc moze Ameryka i Swiat to kupi.
          • borrka A tak ogolnie, wszyscy zdrowi ? 04.03.12, 21:51
            Ciotunia, domowi ?
            • tytus_staropolski A tak ogolnie, to skonczyla sie tobie kreatywnosc. 04.03.12, 22:36
              Widac, ze i sam Steiner poczul sie bezradny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka