Dodaj do ulubionych

Wojny gazowe ma wschodzie

13.05.12, 10:33
Od kilku lat już pod koniec roku kalendarzowego rosyjski „Gazprom” funduje nam widowisko pod tytułem „dramat gazowy”, w którym w roli głównej występuje Moskwa, a dawne republiki radzieckie głównie w charakterze aktorów statystów.

Analiza przebiegu renegocjacji kontraktów na dostawę surowców staje się najbardziej czułym barometrem, przy pomocy którego mamy możliwość w miarę dokładnie zmierzyć tendencje panujące na Kremlu, zamiary, jakie żywi wobec swych najbliższych sąsiadów. Paradoksalnie, szantaż gazowo-naftowy, który stosuje Rosja, świadczy o niewyobrażalnej jej słabości. Nie jest w stanie zaproponować swym potencjalnym partnerom nic poza surowcami...
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 link 13.05.12, 10:34
      tiny.pl/hpk3w
    • herr7 rencista-emeryt? 13.05.12, 10:43
      Pan cierpi na obsesję na punkcie Rosji. Czyżby ruski sołdat zrobił ci tatusia w 44 r?
      • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 10:46
        herr7 napisał:
        > Pan cierpi na obsesję na punkcie Rosji. Czyżby ruski sołdat zrobił ci tatusia w
        > 44 r?
        -----------------------------------
        Jeśli "Pan", to już nie "zrobił ci tatusia".
        Nie pasuje.
        • herr7 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 10:52
          Oczywiście żaden z ciebie "pan", raczej świr pisujący z zakładu bez klamek.
          • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 10:54
            herr7 napisał:
            > Oczywiście żaden z ciebie "pan", raczej świr pisujący z zakładu bez klamek.
            -------------------
            No to czemu użyłeś formy "Pan"?
            Sam tak wybrałeś.
            • herr7 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 10:57
              To z przyzwyczajenia. Ale uciekasz od tematu. Skąd u ciebie ta obsesja? Czyżbyś był web-brygadzistą?
              • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:01
                herr7 napisał:
                > To z przyzwyczajenia. Ale uciekasz od tematu. Skąd u ciebie ta obsesja? Czyżbyś
                > był web-brygadzistą?
                ----------------------
                Na polskim forum uprawia się antypolską agitację.
                Chodzi o czekistów.
                Ja nie zamierzam ustępować.
                Jestem u siebie na polskim forum.

I chyba masz troszkę racji.
                Za dużo o tym piszę, chociaż i tak muszę dużo siedzieć
                przy komputerze.
                • herr7 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:05
                  Jak chcesz uprawić swoją agitację to tego nikt ci nie zabroni. Tylko dlaczego robisz to tak głupio? A poza tym, gdzie jest tu logika? Te brednie piszesz zwalczając antypolską agitację!!!!? Rodzi się podejrzenie, że jest człowiekiem niezrównoważonym i znowu zapomniałeś wziąć lekarstwa.
                  • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:07
                    Usiłujesz mnie obrazić.
                    Ja nie obrażam Ciebie.
                    Sobie wystawiasz świadectwo.

Też mogę pisać tak, że Ci w pięty pójdzie.
                    • herr7 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:13
                      Bynajmniej. Chcę zwrócić Twoją uwagę, że nachalna "agitacja" przynosi odwrotne skutki. Poza tym radzę spojrzeć na świat taki jaki on jest. Bynajmniej nie czarno-biały. We wczorajszym programie "Horyzont", który z powodu swojej jednostronności jest programem słabym, kanclerz Uniwersytetu w Oksfordzie Chris Patten wprawił w zakłopotanie prowadzącego redaktora mówiąc, że Zachód tak bardzo odszedł od wartości moralnych w polityce, że nie ma prawa nikogo w tym względzie pouczać. Patten był kiedyś czynnym politykiem, o ile mnie pamięć nie myli, ostatnim gubernatorem Honkongu. Warto sobie wziąć tę prawdę do serca, inaczej można się stać jedynie politrukiem.
                      • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:24
                        Przecież antypolskość prezentowana tutaj jest nachalna.
                        Inaczej to widzę.

Ponadto mówiąc o wartościach moralnych w polityce
                        zwróć uwagę, że nie masz innej aksjologii jak zachodnioeuropejska.
                        Uwagi kanclerza są troszkę nietrafne.
                        • herr7 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:30
                          Być może. Tyle, że nie broni Pan polskiej sprawy za pomocą prymitywnej antyrosyjskiej propagandy. Mam zresztą takie wrażenie, że nie wiele Pan w świecie widział i nie wiele rozumie. Polega Pan na wypocinach naszych rodzimych politruków.
                          • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:34
                            Jak widzę nadal coś Pan zgaduje.
                            Ta rozmowa przestaje mieć sens.

Chętnie będę mniej pisał na forum.
                            Rozważę to.
                          • polski_francuz Mein Herr, mein Herr 13.05.12, 12:07
                            Wojciech wybral strategie oko za oko w wydaniu bardzo zlagodzonym. Desant rosyjski zatruwa to forum od blisko dwoch lat i jakos sie trzeba przed te trucizna bronic.

Prawda jest "absolutna" tylko w fizyce czy matematyce. W naukach politycznych, a w szczegolnosci w polityczno-forumowych, mamy do czynienia tylko z prawda wzgledna.

W tym swietle popatrz sie na akcje Wojciecha. Nie obraza, nie odszczekuje sie, nie daje sie prowokowac...ma szereg zalet, ktorych mi, na przyklad, brakuje.

PF
                            • herr7 prymitywny polski chłop, który cieszy się, że 14.05.12, 10:50
                              sąsiadowi zdechła świnia. Ale sam nie widzi, że jego krowa też jest chora i wkrótce padnie. Tak można podsumować tę walkę tego polskiego "patrioty" z tym "ruskim desantem". To jest wynikiem kompleksów - może żona go bije? Ale w internecie to z niego prawdziwy chojrak i nawet może liczyć na wsparcie ze strony takich tuzów intelektu jak np. Ty.
                            • wojciech.2345 propozycja 14.05.12, 11:02
                              PF-ie,
                              proponuję sprawę zostawić.

Pozdrawiam.
                    • eva15 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:17
                      Gdzie tu obraza? On prawidłowo zdiagnozował twą walkę agitacyjną. Na takim poziomie to może to być tylko prywatny zapał, zawodowcem nigdy w życiu byś nie mógł zostać. Ośmieszasz sprawy, o które walczysz, sprowadzasz je do poziomu marnego, monotematycznego kabaretu.
                      • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 11:25
                        Pamiętam Twoje wpisy na Wiadomościach.
                        Ty czuwałaś online i Twoje wpisy były PIERWSZE.

Ergo?
            • br0fl0vski Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 14:44
              to juz druga niezalezna diagnoza, radze przestac oszukiwac sanitariuszy i zaczac polykac pigulki
              • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 14:54
                br0fl0vski napisał:
                > to juz druga niezalezna diagnoza, radze przestac oszukiwac sanitariuszy i zacza
                > c polykac pigulki
                ----------------
                Brof,
                jestem na forum ambasadorem Polski.
                Resztę mam w kości ogonowej.

Poniał???
                • br0fl0vski Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 14:56
                  wariat megaloman
                  • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 14:59
                    br0fl0vski napisał:
                    > wariat megaloman
                    ------------------------------------
                    Brof,
                    nie wciągaj mnie w swoje gry np. z banksterami.
                    Nie interesuje mnie to.

Baw się w to sam i na swój rachunek.
                    • br0fl0vski Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:00
                      en.wikipedia.org/wiki/Megalomania#Therapy
                      nawet nie probuje wciagac w cokolwiek poza terapia
                      • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:03
                        Brof,
                        jestem dla Ciebie uprzejmy.

Nie dokuczam Tobie.
                        • br0fl0vski Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:28
                          wojtek uciekam sie do zlosliwosci by przypomniec ze zrozumienie rzeczywistosci nie jest mozliwe jak sie patrzy tylko na wschod przez dziurke od klucza z zdeformowana optyka
                          • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:32
                            Interesuje mnie tylko to - kto celuje rakietami
                            w mój dom i domy moich dzieci.
                            Resztę mam w kości ogonowej.

Sorry, baw się sam i na własny rachunek.
                            Powtarzam - WŁASNY.
                            • br0fl0vski Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:37
                              wojtek duzo bardziej prawdopodobne od upadku rakiety na twoj dom jest to ze moze przejechac cie ciezarowka albo wykonczy sie zreformowany ekonomicznie system opieki zdrowotnej albo zabije cie prac do lat 70 ( koncu i tak podniosa wiek jak ludziska przyzwyczaja sie do podnoszenia)
                              • wojciech.2345 Re: rencista-emeryt? 13.05.12, 15:40
                                br0fl0vski napisał:
                                > wojtek duzo bardziej prawdopodobne od upadku rakiety na twoj dom ....
                                ----------------------------------------
                                Inaczej to oceniam.

Sorry.
                • romrus Szkoda.. 13.05.12, 15:50
                  wojciech.2345 napisał:
                  > jestem na forum ambasadorem Polski.
                  > Resztę mam w kości ogonowej.
                  > Poniał???

..mi Polski, jesli ma takich ambasadorow.

Mieliscie juz wspaniala pare. ktora was skuteczne osmieszala na caly Swiat:
                  cdn2.se.smcloud.net/t/photos/thumbnails/143300/lech_kaczynski_anna_fotyga_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Moze juz wystarcze?
                  • wojciech.2345 Re: Szkoda.. 13.05.12, 15:53
                    romrus napisał:
                    > Mieliscie juz wspaniala pare. ktora was skuteczne osmieszala na caly Swiat:
                    ...
                    > Moze juz wystarcze?
                    -------------------
                    Pilnuj śniegu.

Ktoś może go ukraść.
                  • j-k no my sie tez cieszymy 13.05.12, 17:41
                    romrus napisał:
                    > ..mi Polski, jesli ma takich ambasadorow.

z waszego Lawrowa.
                    • romrus Panie Wielbicel Koszernej 13.05.12, 17:50
                      j-k napisał:
                      > z waszego Lawrowa.

To ze komus nie podoba polityka Rosji wcale nie szwiadczy ze Lawrow jest zlym ministrem.
                      O tym, kto tak samo bedzie dbal o interesy SWOJEGO kraju, mozecie tylko pomarzyc.
                      • j-k Istotnie... 13.05.12, 18:34
                        romrus napisał:

> j-k napisał:
                        > > z waszego Lawrowa.
                        >
                        > To ze komus nie podoba polityka Rosji wcale nie szwiadczy ze Lawrow jest zlym m
                        > inistrem.
                        > O tym, kto tak samo bedzie dbal o interesy SWOJEGO kraju, mozecie tylko pomarzy
                        > c.

To ze nie podoba sie wam polityka Izraela - wcale nie znaczy, ze maja zly rzad :)))

PS. jestem etnicznym Polakiem, a nie Zydem.
                        A co do Lawrowa cieszy mnie jedna rzecz o ktorej nie napisze - gdyz nie pisze niczego, coby szkodzilo PIN-owi - czyli Polskiemu Interesowi Narodowemu.
                        • romrus Panie Doktorze, 13.05.12, 18:44
                          j-k napisał:
                          > To ze nie podoba sie wam polityka Izraela - wcale nie znaczy, ze maja zly rzad:)))
                          > PS. jestem etnicznym Polakiem, a nie Zydem.

..naraza Pan Koszerna swoje zdrowie na szwank.
                          Troche uwazniej.

Gdzie i co pislaem o Izraelu, o Zydach w ogole, czy panskiej narodowosci?

P.S. Rzad Izraela rzeczewiscie jest dobry, bo potrafi dbac o swoje panstwo i narod.
                  • konrad_dk Re: Szkoda.. 13.05.12, 18:27
                    romrus napisał:

> Mieliscie

Mieliście?

Rozumiem, że kolega jest obcokrajowcem?

Czyżby kilka lat pracy na zmywaku uczyniło z kolegi Brytyjczyka? :)))

• j-k Tak. 13.05.12, 18:31
                      konrad_dk napisał:
                      Rozumiem, że kolega jest obcokrajowcem?

tak. to rassijanin.
                      • konrad_dk Re: Tak. 13.05.12, 18:53
                        j-k napisał:

> konrad_dk napisał:
                        > Rozumiem, że kolega jest obcokrajowcem?
                        >
                        > tak. to rassijanin.

Serio?

Czyżby faktycznie to forum było zdominowane przez Rosjan, tudzież forumowiczów popierających politykę rosyjską?

Chyba w zeszłym roku dyskutowałem z dwoma Rosjanami, znającymi wyśmienicie język polski (ale to byli inteligenci; szkoda, że antyzachodni, trochę proputinowscy, i miałem wrażenie, że antysemiccy).

Niepokoi mnie, że część Rosjan ( o ile to są Rosjanie, może zwyczajnie wygłupiają się prowokując, podając się Rosjan), pakuje się z buciorami na forum historia; zaniżają piekielnie poziom marytoryczny tego forum, prowokują nonsensownymi wątkami. Niepokojący jest ich antysemityzm jak brak umiejętności dyskusji.
                        Może należałoby się zwrócić się z tym problemem do administracji forum historia i świat?
                        Co o tym sądzicie?
                        • przyjacielameryki Re: Tak. 13.05.12, 21:17
                          konrad_dk napisał:

> Niepokoi mnie, że część Rosjan ( o ile to są Rosjanie, może zwyczajnie wygłupia
                          > ją się prowokując, podając się Rosjan), pakuje się z buciorami na forum hist
                          > oria
                          ; zaniżają piekielnie poziom marytoryczny tego forum, prowokują nonsens
                          > ownymi wątkami. Niepokojący jest ich antysemityzm jak brak umiejętności dyskusj
                          > i.
                          > Może należałoby się zwrócić się z tym problemem do administracji forum historia
                          > i świat?
                          > Co o tym sądzicie?

Wygląda na to,że Rosjanie nie potrafią dyskutować merytorycznie. Wychowanie w sowieckim systemie zabiło w nich całkowicie poczucie faktycznej sprawiedliwości, wiedzę historyczną, rzetelną dyskusję na argumenty. Jeżeli krytykujesz Rosję i Putina to znaczy że jesteś rusofobem!!!!! Hi!, hi! To ewenement w skali świata. A już jeżeli jesteś przyjacielem i sojusznikiem USA to jesteś zdrajcą, głupolem, dupolizem . . . . . . . . . itp. Chory kraj, chory naród. Ale wybaczamy, od zawsze w niewoli!!
                    • romrus Panie Konradie, 13.05.12, 18:47
                      konrad_dk napisał:
                      > Rozumiem, że kolega jest obcokrajowcem?

Tak.
                      Jestem Rosjaninem.

> Czyżby kilka lat pracy na zmywaku uczyniło z kolegi Brytyjczyka? :)))

Nie.
                      A ni na zmywaku nie bylem, a ni Brytyjczyka nie udaje.

P.S. Chyba jednak troche poprawilem swoja polszczyzne na tym forym:-)))
    • j-k Woytek - w temacie 13.05.12, 11:37
      Ty lubisz te sprawy

A moje Interesy to koncza sie na Uralu
      i budowie autostrady Moskwa-Jekatierinburg
      (podobno jest w planach)
      a Jekatierinburg znam - wiec wiem, o czym pisze.

Ale wracajac do gazowego tematu:
      "Slonce Turkmenistanu" bylo nam zeszlo.
      Tera nastepca tam (podobno) rzadzi.
      A jak tam u nich z gazem?
    • br0fl0vski Re: Wojny gazowe ma wschodzie 13.05.12, 14:39
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&list=PLDA190986684C453E&v=hBEoUXJqE3Q#!
    • aniaandwine Mnie nie wojny gazowe zdumiewaja, ale herr7. 13.05.12, 15:57
      Mnie wrecz przeraza jego glupota i chamstwo. Powiadaja, ze glupota nie boli. Moze tak, ale napewno bola jej skutki.
      • wojciech.2345 Re: Mnie nie wojny gazowe zdumiewaja, ale herr7. 13.05.12, 16:03
        Pani Aniu,
        troszkę cierpliwości.
        Please.

Pozdrawiam.
        • aniaandwine Wojtek. 13.05.12, 16:19
          Moj dziadek byl mawiac, ze bydle im bardziej ciemne, tym bardziej niebezpieczne. Dlatego wlasnie zawsze mial pod reka dubeltowke, a ozdoba jego gabinetu byl wypreparowany lep osla na scianie. Mosiezna tabliczka pod nim informowala : Asinus asinorum in seacula seaculorum.

Pozdrawiam.

• wojciech.2345 Re: Wojtek. 13.05.12, 16:46
            Dobrze, że wnuczka to pamięta i stosuje.
            • konrad_dk Re: Wojtek. 13.05.12, 18:23
              herr7 napisał

> Bynajmniej.

Właśnie że nie. Wojciech tobie nie ubliża. Wyraził swój pogląd w postaci postu, czy też tematu, który założył. Przedstawił argumenty.
              Przecież ma prawo do tego. Sens forum, to między innymi umiejętność polemiki.
              Ty nie przestrzegasz zasad forumowej etykiety; ubliżasz Wojciechowi, atakujesz ad personam.
              Prowokujesz według mnie. Dobrze byłoby, gdyby admin zareagował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka