Dodaj do ulubionych

A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.

IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 14:27
Andrzej Żuławski, reżyser filmowy, swego czasu w programie telewizyjnym "Po
co nam Żydzi" nadanym wiosną 1996 r. wystąpił z ostrą krytyką rzekomego
antysemityzmu, którego przejawem ma być m.in. niedocenianie... pseudoodkryć
żydowskiej autorki, Jadwigi Mauer, o rzekomym żydowskim pochodzeniu
Mickiewicza.
Dyrektor Muzeum Literatury w Warszawie, Janusz Odrowąż-Pieniążek, wyśmiał na
łamach "Rzeczypospolitej" z dnia 13-14 lipca 1996 r. wywody Żuławskiego jako
skrajne naduzycie i przykład konunkturalnego filosemityzmu. Przypomniał, że
wbrew Żuławskiemu i Mauer nie ma żadnego dowodu żydowskiego pochodzenia
Mickiewicza.
Polecam również "Drogę geniusza - o Adamie Mickiewiczu" Autorstwa Prof. Jana
Ciechanowicza. Niezwykle cenna praca prof. Jana Ciechanowicza z Wilna wnosi
nową wiedzę o naszym narodowym wieszczu - Adamie Mickiewiczu. Autor opierając
się na bogatym materiale źródłowym w archiwach obecnej Litwy i Białorusi,
przybliża nieznane lub mało znane fakty z życia poety. Udowadnia miedzy
innymi, że matka poety Barbara Majewska nie była Żydówką, ponieważ pochodziła
ze starego polskiego szlacheckiego rodu. Książka ukazuje Adama Mickiewicza
jako geniusza i jednego z najwybitniejszych poetów polskich. Możemy poznać go
nie tylko jako poetę, ale również jako naukowca, myśliciela, historyka,
żołnierza i dobrego organizatora, który całym swoim życiem dawał dowody swego
patriotyzmu. Adam Mickiewicz jako człowiek - kochał i był kochany, a
Czytelników mogą zaciekawić perypetie miłosne młodego poety z Marią
Wereszczakówną.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 26.06.04, 14:35
      A moze jednak byl obrzezany?
      Jest na temat jakas praca doktorska?
    • neceser Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten 26.06.04, 14:38
      Czy jako polak nie masz problemow? moze ograniczona genetycznie swoja
      inteligencje poswiec na pomaganie swojemu narodowi?
      Moze nie bedziesz posmiewiskiem i popychadlem swiata za pare pokolen robiac cos
      dobrego dla siebie i swoich? Chyba ze to za duzo oczekiwania od debila z
      beuten?

Gość portalu: Gaal napisał(a):

> Andrzej Żuławski, reżyser filmowy, swego czasu w programie telewizyjnym "Po
      > co nam Żydzi" nadanym wiosną 1996 r. wystąpił z ostrą krytyką rzekomego
      > antysemityzmu, którego przejawem ma być m.in. niedocenianie... pseudoodkryć
      > żydowskiej autorki, Jadwigi Mauer, o rzekomym żydowskim pochodzeniu
      > Mickiewicza.
      > Dyrektor Muzeum Literatury w Warszawie, Janusz Odrowąż-Pieniążek, wyśmiał na
      > łamach "Rzeczypospolitej" z dnia 13-14 lipca 1996 r. wywody Żuławskiego jako
      > skrajne naduzycie i przykład konunkturalnego filosemityzmu. Przypomniał, że
      > wbrew Żuławskiemu i Mauer nie ma żadnego dowodu żydowskiego pochodzenia
      > Mickiewicza.
      > Polecam również "Drogę geniusza - o Adamie Mickiewiczu" Autorstwa Prof. Jana
      > Ciechanowicza. Niezwykle cenna praca prof. Jana Ciechanowicza z Wilna wnosi
      > nową wiedzę o naszym narodowym wieszczu - Adamie Mickiewiczu. Autor opierając
      > się na bogatym materiale źródłowym w archiwach obecnej Litwy i Białorusi,
      > przybliża nieznane lub mało znane fakty z życia poety. Udowadnia miedzy
      > innymi, że matka poety Barbara Majewska nie była Żydówką, ponieważ pochodziła
      > ze starego polskiego szlacheckiego rodu. Książka ukazuje Adama Mickiewicza
      > jako geniusza i jednego z najwybitniejszych poetów polskich. Możemy poznać go
      > nie tylko jako poetę, ale również jako naukowca, myśliciela, historyka,
      > żołnierza i dobrego organizatora, który całym swoim życiem dawał dowody swego
      > patriotyzmu. Adam Mickiewicz jako człowiek - kochał i był kochany, a
      > Czytelników mogą zaciekawić perypetie miłosne młodego poety z Marią
      > Wereszczakówną.
      • Gość: Gaal Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 14:58
        A twój problem to brak wiedzy (niedouczenie) - nawet nie wiesz jak poprawnie
        pisze się po niemiecku Bytom
        • neceser Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten 26.06.04, 15:23
          Ale wiem ze niedlugo cie z niego wysiedla. I poprawnie napisza nazwe.
          antysemicki gnojek bedzie mial nagrode. ani ulice ani kamienice nie beda
          twoje.Gość portalu: Gaal napisał(a):

> A twój problem to brak wiedzy (niedouczenie) - nawet nie wiesz jak poprawnie
          > pisze się po niemiecku Bytom
          • Gość: Gaal Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 15:29
            Myślisz, że Niemcy będą się tak zachowywać jak Żydzi w Izraelu i planować
            czystki etniczne - pardon wy to nazywacie "popieranie emigracji"?
            Nikt nie zna przyszłości poza tobą - ale jesteś mądry... inaczej
            • neceser Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten 26.06.04, 15:35
              Chwalisz sie wiedza faktow historycznych. Niemcy juz pokazali jak sie
              zachowywac umieja. Skad to przypuszczenie ze wrog antysemityzmu to Zyd? Moze
              polaczek tak mysli. ale polaczek mysli jak polaczek umie.

> Myślisz, że Niemcy będą się tak zachowywać jak Żydzi w Izraelu i planować
              > czystki etniczne - pardon wy to nazywacie "popieranie emigracji"?
              > Nikt nie zna przyszłości poza tobą - ale jesteś mądry... inaczej
              • Gość: Gaal Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 15:45
                Tak cię rajcuje dyskusja ze mną że opowiadasz jakiekolwiek dyrdymały byle tylko
                gadać? Kiedy to się chwaliłem wiedzą faktów historycznych? Co ma znaczyć zdanie
                cyt. "Skąd to przypuszczenie ze wróg antysemityzmu to Żyd?"?
                Temat wątku opowiada o książce prof. Jana Ciechanowicza i reakcji p. Janusza
                Odrowąż-Pieniążka na głupoty Andrzeja Żuławskiego i niejakiej Jadwigi Mauer
                więc trzep się tramwaju a nie mnie.
            • Gość: wszystkojednokto Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.chello.pl 26.06.04, 15:36
              no,Gaalu skąd ci się wogóle wzieli Niemcy w Bytomiu?
              Mickiewicz wielkim polskim poetą był i basta
              • Gość: Gaal Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 15:50
                Pytasz się cyt."skąd ci się w ogóle wzieli Niemcy w Bytomiu?"
                Proponuję rozmowę o A. Mickiewiczu (wielkim polskim poetą) i próbie
                jego "kradzieży". A ten godny pożałowania temat (Bytom a Niemcy) to nie
                moja "zmyłka". Nie ma o czym mówić.
                • Gość: wszystkojednokto Re: Zydowska obsesja niejakiego gaala z beuten IP: *.chello.pl 26.06.04, 18:37
                  sorry Gaalu,to właśnie miałem na myśli,po co się dajesz podprowadzać na
                  fałszywe tory,gość nie ma nic do powiedzenia ad rem i próbuje wpuszczać cię w
                  kanał
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Nie sadze ze brak H cos w tym zmieni, IP: *.fastres.net 27.06.04, 19:25
          ale calkowity brak rozumu u pewnych Buethenner moze byc bardzo szkodliwe.
    • Gość: Litauer Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.arcor-ip.net 26.06.04, 14:51

> Andrzej Żuławski, reżyser filmowy, swego czasu w programie telewizyjnym "Po
      > co nam Żydzi" nadanym wiosną 1996 r. wystąpił z ostrą krytyką rzekomego
      > antysemityzmu, którego przejawem ma być m.in. niedocenianie... pseudoodkryć
      > żydowskiej autorki, Jadwigi Mauer, o rzekomym żydowskim pochodzeniu
      > Mickiewicza.

Czy nie macie innych zmartwien, anizeli pochodzenie autora naszej litewskiej
      epopeji narodowej?
    • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 15:58
      "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polska, a Polak
      Polakiem." - Adam Mickiewicz
      • Gość: zapcia a penis mickiewicza, gdzie jest pochowany? IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.04, 16:38
        mozna by sprawdzic, czy nie obrzezany,
        • Gość: Gaal Re: a penis mickiewicza, gdzie jest pochowany? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 16:48
          A może poszukasz penis Adolfa Hitlera? Można sprawdzić czy nie jest obrzezany.
    • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.++ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 26.06.04, 18:32
      Gaalu,odpowiedz:
      Adas byl obrzezany,czy nie?
      Moze jakas prace magisterka.
      Profesor twoj moze byc opiekunem
      Zarobic mozna.
    • buka7 Re: Spam 26.06.04, 19:32
      Gaal, to co tu prezentujesz, to zwykly spam; nie wiem ktory juz raz wprowadzasz
      ten sam tekst. Natrectwo mysli czy prof. Ciechanowicz placi ci za reklame?
      • Gość: Gaal Re: Spam IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 19:42
        Powiedz mi, kto są twoi przyjaciele, a powiem ci, kim jesteś. Od tej zasady
        historia zna jeden wyjątek - Judasz, którego znajomo­ściom nie można nic
        zarzucić.
    • watto mitomania i paranoja 26.06.04, 19:45
      Mitomania i paranoja panują też na forum. Ale trudno sie od mitomanów doczekać odpowiedzi na proste pytania.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9068591&a=9068591
      • Gość: MARYLA widzialam i wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 20:08
        Adam nie byl obrzezany (widzialam) i nie byl Zydem, wiem to, bo sam ni to
        mowil, lubil tylko tem folklor karczmiany, ale byl i jest Polakiem z Litwy!
        • Gość: wer. Re: widzialam i wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 20:19
          oj Marylu straszna z ciebie rozpustnica
        • Gość: . Re: widzialam i wiem+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 26.06.04, 20:43
          Byl polskim Zydem z Litwy?
          • Gość: ! Re: widzialam i wiem+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 12:45
            alez nie biedaku, byl Polakiem z Litwy, mial sporo poblazania dla pejsatych, to
            go sobie postanowili przywlaszczyc,
    • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 20:50
      Z tematem tym zetknąłem się całkiem niedawno czytając jakiś głupawy post
      (oczywiście Fredzia)na temat ich wielkiego poety Adama Mickiewicza.
      Problem interesujący,gdyż wg.tego co pamietam z lektur szkolnych w Panu
      Tadeuszu odnależć można wątki takie wstydliwie mówiąc antysemickie.
      W jednym miejscu wspomina,że ksiądz Robak unikał zarówno carskich
      żołdaków,urzędników i jarmułek bojąc się zdrady,w innym miejscu mówi,że ktoś
      piszczał jak dziecko od Żydów kłute igiełkami,to znowu brudne strzechy kojarzą
      mu się z żydowską brodą.
      Wyliczam z pamięci więc nie ręcze za dokładność cytatów
      Byłbyże to interesujący przypadek Żyda antysemity?
      Nie taki znowu ewenement-vide Karol Marks
      • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 20:59
        Żaden film, żadna powieść nie pokazuje Żyda takim, jakim go np., pokazał
        Szekspir w „Kupcu weneckim”, czy J.I. Kraszewski w powieści „Żyd”. To jest
        cymes.
        • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 21:24
          no tak,ale też o nich nikt nie twierdzi,że byli Żydami.Poszperałem dziś troche
          w internecie,by się dowiedzieć,że w Wilnie zachowała się metryka chrztu
          Mickiewicza,że nie matka,ale prawdopodobnie jakiś pra-pra dziadek od strony
          ojca ,co też wcale nie jest udowodnione
          Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego niektóre pogłoski mają taki długi żywot.
          Mimo dowodów,dokumentów,źródeł.Ktoś coś głupiego palnie a potem trafia to do
          szkolnych podręczników.Tak jak z RyszardemIII (tym od królestwo za konia)jeśli
          już jesteśmy przy Szekspirze,miał udusić swoich małoletnich bratanków a podobno
          wszyscy sukcesorzy go przeżyli i było to wydane drukiem w Angli już w 16 wieku.
          A mnie uczyli inaczej.Garba też nie miał,tylko chorował na polio
          He,he
          • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 21:36
            Mam wspaniała biografie o Ryszardzie III. Wokół tej postaci stworzono "czarną
            legendę". Co do skucesorów to zostali zamordowani ale nie przez Ryszarda III.
            Bój o zawłaszczenie A. Mickiewicza to element pewnej układanki.
            • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 22:02
              Szekspir pisał swój dramat na dworze Tudorów,a Ryszard był ostatnim
              Plantagenetem.Czylinasz wielki poeta pełnił rolę nadwornego artysty ,coś w
              rodzaju Wisłockiej przy Stalinie.
          • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 21:42
            mickiewicz byl czystym polakiem, wiem to z jednego zydowskiego dowcipu, a te
            zawieraja w sobie zawsze troche prawdy :)

w malym zydowskich sztetlach wybudowano nowa ulice prowadzaca do glownego
            rynku. postanowiono nadac tej nowej pieknej ulicy imie wielkiego polskiego
            wieszcza. w dniu otwarcia zgromadzili sie wszyscy mieszkancy sztetlach na placu
            lacznie z wladzmi i glownym rabinem. rabin wyglosil piekna mowe i na
            zakonczenie powiedzial: postanowilismy tej pieknej ulicy nadac imie adama....
            adama.... adama... tu odwrocil sie do radnych i zaszeptal: wi hajst der goj?
            • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 21:55
              to świetnie brzmi w jidisz
              Czy słówko wichajster cokolwiek ono znaczy,ma coś z tym wspólnego?
              • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 22:08
                nie, nie ma, ale sie posmialam. wichajster to cos nieokreslonego, nie? pamietam
                takie slowka rozne z mojej mlodosci, ktore nic nie znaczyly, ale wszystko
                mowily..... :)
            • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 22:20
              :) Są rzeczy, które powinny budować a nie dzielić. Pamiętasz obraz Jankiela
              z "Pana Tadeusza"? Dlaczego ktoś popełnił ten błąd i zatruł ten świat? Polska
              nie była dla nich "wyrodną matką"? I pomyśleć, że do niedawna 1/3 mieszkańców
              Izraela mówiła po polsku, nie ma z tego żadnej obopólnej korzyści.
              • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 22:31
                PS
                Niedawno - to lata 50te, wtedy nawet pierwsze posiedzenia rządu izraelskiego
                odbywały się najczęściej po polsku.
                • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 22:58
                  bo Jankiel choć Żyd Polskę jak ojczyznę kochal
                  Mi się wydaje Gaalu ,że my za dużo wymagamy od naszych przyjaciół
                  Mówimy tym samym językiem,ale się wcale nie rozumiemy.Oni,plemię od 2000 lat
                  bez państwa wykształciło w sobie jakieś specyficzne podejściue do państwa
                  cudzego,czy możemy wymagać od nich takich samych uczuć jakie w tobie czy mnie
                  czy innych budzi słowo Polska,powstanie, Mickiewicz.
                  Oni mają teraz to swoje mocarstwo,zachłystują się swoją państwowością jak
                  wszyscy neofici,i ja to w jakiś sposób rozumiem.
                  Ale czy żeby kochać swój kraj trzeba od razu pluć na drugi?
                  Może pojęcie wybranego narodu antycypują automatycznie na
                  swoje "wybrane"państwo?
                  • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 23:54
                    mylisz sie ktosiu. mamy swoje mocarstwo, ale zachlystujemy sie tym, ze je MAMY.
                    po paru tysiacach lat, gdzie nigdzie nie bylismy rownymi obywatelami, gdzie
                    wszedzie, przy najblizszej sposobnosci wypominano nam, ze jestesmy goscmi a nie
                    pelnouprawnionymi obywatelami, to chyba zrozumiale, nie? i dlatego tez bedziemy
                    je bronic do ostatniego israelczyka.
                    • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 27.06.04, 00:04
                      co za misunderstanding
                      Przecież to właśnie napisałem,macie je wreszcie i cieszycie sie z tego,że je
                      macie.I ja to rozumiem,bo sam też bym się cieszył
              • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 22:42
                mylisz sie gaal. wprawdzie moje dzieci nie mowia po polsku, co jest
                dostatecznym powodem dla paru glupkow oskarzac mnie o nienawisc do polski, ale
                moje dzieci bywaja w polsce, maja tam kolegow i kolezanki, i uslyszysz od nich
                tylko zachwyt nad polska. juz moja mala pytala sie, dlaczego w tym roku nie
                zabieram jej ze soba. nie "ktos" zatruwa ten swiat, tylko my wlasnorecznie.
                jak takie mirmile i hanesy wychowuja swoje dzieci w nienawisci i lekcewazeniu
                zydow i israela, to antysemityzm tylko bedzie wzrastal, az stanie sie
                absolutnym "in". jak beda wychowywac swoje dzieci w powazaniu do wszystkich
                ludzi i religii, to beda przyjezdzac do israela i znajda tu przyjaciol. to jest
                dokladnie to, co ja robie z moimi. a wlasciwie, to co zrobilam, bo wychowanie
                moje sie skonczylo.
                • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 23:00
                  Mówiąc o "zatrutym świecie" miałem na myśli zmianę stosunków Żydów do sprawy
                  polskiej na przestrzeni XIX/XX w. (pisałem o tym m.in. w wątku o Judeopolonii i
                  A. Słonimskim).
                  Czasami zastanawiam się na ile ojcowie komunizmu (Marks i Engels) mieli rację
                  mówiąc o nieuchronności (determinizm) historii - wygląda na to, że pokój nie
                  zagości na Ziemi Świętej. Tam nikt nie będzie zwycięzcą. Sami siebie
                  niszczycie. Jesz gewul.
                  • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 23:51
                    zgadza sie gaal. jesz gwul. aval jesz gam terroristim.
                    • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 23:59
                      Zgrabne, ale znasz moją odpowiedz. Jastrzebie na śmietnik historii - czas na
                      pokój. Dotyczy to jednej i drugiej strony.
                      • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 00:03
                        fajno, niech zaprzestana terroru. pierwszy i absolutnie podstawowy warunek.
                        • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:12
                          Jesteście stokroć silniejsi i nie możecie oczekiwać od maluczkich pierwszego
                          kroku. Oni wam "terror indywidualny" a wy "terror państwowy". Na was spoczywa
                          pierwszy krok.
                          Gdybym był na waszym miejscu to już dawno miałbym przygotowany scenariusz
                          rozmowy/dialogu i "licencjonowaną opozycję", z którą bym się dogadał i pozwolił
                          rządzić. Ten kto chce zachować wszystko bardzo często wszystko traci.
                          Co się z wami dzieje? - gdzie wasza przebiegłość, zmysł przewidywania posunięć
                          strony przeciwnej? Bardzo zmieniliście się...
                          • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 00:21
                            probowalismy duzo, pokazalismy nie raz gotowosc i do rozmow, i do oddania i do
                            pomocy. w odpowiedzi dostawalismy wiecej terroru. dopoki jest tam
                            generalissimo, nie ma z kim wiecej gadac. a to, ze jestesmy silniejsi, nie
                            znaczy ze jestesmy gotowi znosci ten terror.
                            • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:33
                              Dana wina nie leży tylko po jednej stronie - czego oczekujesz od Palestyńczyków
                              skoro traktowaliście ich tak jak traktowaliście. W Strefie Gazy 7 tysięcy
                              waszych kolonistów ma dostęp do ponad 85 % źródeł wody i ma najlepszą ziemię.
                              Na Zachodnim Brzegu jest podobnie. Najlepsze grunty i woda. A do tego nędza i
                              bezrobocie. Czy u was nikt już nie czyta Machiavellego? Kiedy wasz A. Sharon
                              wchodził na dziedzinie świątynny z butami nie czynił tego bez powodu.
                          • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 27.06.04, 00:23
                            pani Dano i panie Gaalu,sorry muszę się pożegnać,internet mi całkiem siada,mamy
                            nad morzem sztorm,czy w Bytomiu też tak piź...?I moje sztywne superszybkie
                            łącze całkiem zmiękło,a więc dobranoc i do jutra.
                            "Chyba się nie zagryziecie
                            i spotkamy się w komplecie" :D
                            • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:39
                              Cze.
                              Dana to niewiasta-Amazonka, ale primo - chyba cała [to znaczy ma czym
                              oddychać:))], secundo - chyba nie zagryzie.
                              • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 00:49
                                ja cala i nie zagryze. ale nie ma sensu ta rozmowa, ktora byla tu prowadzona na
                                tym forum tak mniej wiecej 5000 razy na roznych watkach.
                                tak zle ich znowu nie traktowalismy. nikt nie kazal im rozpoczynac z nami wojny
                                po wojnie. nikt nie zmusil ich do terroru. do intifady mieli prace i chleb.
                                dzisiaj niech ida z pretensjami do generalissimo. nie maja najlepszej ziemi,
                                tylko ja uprawiaja nowoczesnymi metodami. tez sie muszimy troszczyc o to? przed
                                67 rokiem dokladnie bylo widac, gdzie przebiega granica miedzy nimi a nami: tam
                                gdzie konczyla sie zielen i uprawne pola, tam byla granica.
                                gaal, naprawde nie ma sensu. jak zawsze widzisz tylko nasze winy, a ich nie.
                                jak zawsze zadania sa od nas, a od nich nic. tacy bezradni nie sa, jak widzisz,
                                uzbrojeni sa dostatecznie dobrze, zeby nas zabijac. no i tgy swiat ich popiera.
                                wiec zatroszczcie sie o ich dobre zycie. my naprawde nie musimy.
                                a tak miedzy nami, to oni gryza reke, ktora im dawala, daje i bedzie dawac
                                jesc, bo sam wiesz dobrze, ze jak juz beda mieli to swoje panstwo, to pierwsze
                                przyleca do nas o pomoc i ja dostana.
                                • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:04
                                  Może nie ma sensu a może ma, kto wie?
                                  Dobranoc
                                  PS
                                  INIMICI SAEPE VERUM DICUNT, AMICI NUMQUAM
                                  Tłumaczenie: Wrogowie często mówią prawdę, przyjaciele nigdy.
                            • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 00:44
                              juz po raz drugi dzisiaj ktosiu odkrywam, ze mickiewicz kolo ciebie to
                              pestka... :)
    • Gość: axx Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: 207.191.243.* 26.06.04, 22:19
      Tajemnicza smierc Adama Mickiewicza. Pojechal do Turcji aby tam utworzyc tzw. "Legion Zydowski" Pytanie dlaczego zydowski a nie inny?
      Co do Jego pochodzenia to oczywiscie tylko uwazne studiowanie dokumentow pozwoli cos powiedziec. A przeciez wiadomo ze jak sie dobrze
      drzewem potrzasnie to zawsze jakis zyd spadnie. Podobnie mowi sie zreszta praktycznie o wszystkich ktorzy cos znacza. Przeciez to jest obsesja polska .
      A przeciez kazdy ma swojego Zyda o ktorego istnieniu nie wie.
      • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 26.06.04, 23:09
        jak dobrze potrząśniesz to i gruszka z wierzby spadnie.
        To nie my doszukujemy się jakichś obcych korzeni u Mickiewicza,nigdy bym na coś
        takiego sam nie wpadł,poprostu sądzę ludzi po słowach i czynach i mógłby być
        dla mnie husytą.Ale nie jest
      • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.++ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 04:59
        Po co tyle dyskusji.
        Podejsc do pierwszego lepszego pomnika.
        I sciagnac mu gacie.
        • Gość: ! Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 12:46
          elegancki jestes pieniaczu
          • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 12:53
            Przystosowuje sie do towarzystwa.
            Ty tez?
            Jaki proces sadowy ciebie interesuje?
            • Gość: ! Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:02
              jakies propozycje? moge sie zastanowic; wspolczuje tego przystosowywania,
              • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 13:07
                Propozycje?
                Nie wiem.
                "Pieniaczenie"-od ciebie wyszlo.
                Myslalem,ze masz co na zachete.
                Ja sie przed nigdy nie processowalem-to mnie zaciekawiles.
                Wiec?
                P.S
                Wspolczucie przyjmuje i odwzajemniam sie.
                • Gość: ! Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:13
                  mocium panie, pieniactwo nie odnosi sie wylacznie do sal sadowych, nb, chyba
                  szkoda na nie czasu, energii i pieniedzy, obawiam sie, ze moje wspolczucie
                  graniczy juz z litoscia, jesli tak jest, to bujaj sie sam, ps. poczytam cie
                  kiedys gdzie inndziej to ci powiem co o tobie mysle,
                  • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 13:50

Jestes pieniaczem w szerszym zakresie-gratuluje.
                    Czytaj czytaj.
                    Na dobrze ci wyjdzie.
                    A co o mnie myslisz?
                    Co mnie to obchodzi.
                    Myslalem zes ciekawszy.
                    Nudziarz.
                    • Gość: ! Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:57
                      myslalem zes ciekawszy, a ty slaby podszczekiwacz i prowokator (proces sadowy)
                      tylko pyskujesz, argumentow malo, malusio
                      • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.chello.pl 27.06.04, 14:11
                        masz ci los wykrzykniku,po forum grasuje jakiś skaner
                        Nazwałem go nudziarzem godzine temu,przetrawil to i teraz na innym wątku
                        wykorzystal,czy on już sam nic nie potrafi wymyslec?
                        Tu jest poważny wątek literacki,uchylili lufcik i napchało się much
                        • Gość: ! Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:17
                          cze, tez to widze, a wiesz co to prostak nieokrzesany, bardzo brzydko rozmawia
                          z kobietami, musi to bez wychowania, same emocje i sama zlosc, no moze ktos go
                          skrzywdzil, przezywal w dziecinstwie i teraz taki zal w nim wzbiera, jak kogos
                          opluje to mu sie lepiej troszke w okolicy gonad robi
                          • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.chello.pl 27.06.04, 14:31
                            Gość portalu: ! napisał(a):

> cze, tez to widze, a wiesz co to prostak nieokrzesany, bardzo brzydko
                            rozmawia
                            > z kobietami, musi to bez wychowania, same emocje i sama zlosc, no moze ktos
                            go
                            > skrzywdzil, przezywal w dziecinstwie i teraz taki zal w nim wzbiera, jak
                            kogos
                            > opluje to mu sie lepiej troszke w okolicy gonad robi

i głos zabiera nie pytany,chociaż nie ma nic do powiedzena,a mnie w domu uczyli
                            nie zabieraj głosu przy starszych i jeszcze mnie uczyli,że starszym się nie
                            przerywa,a w szkole to trzeba było 2 palce do góry podniaść i pani zapytała
                            albo nie..(czy on do szkoły chodził?)
                            Wyższego domowego wykształcenia też mu brak ,tatuś mi zawsze
                            powtarzał :"kobiety nie uderz nawet kwiatkiem"Ty sobie wyobrażasz co by się
                            działo gdybym czyjąś matkę nazwał zajszczaną polską suką?Fruwałbym jak sputnik
                            bez prawa powrotu.
                            Włazi to na różne mądre :) wątki i kropczy jak mucha,myślisz ,że to mucha
                            nasrała ,ścierasz monitor a tu nie schodzi...:)
                        • Gość: Gaal Polscy patrioci a polakożerca IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 14:33
                          Henryk Grynberg w oszczerczym tekście z "Res Publiki Nowej" z marca 2003 roku
                          ("Nasz Dziennik", 22 kwietnia 2003 r.) uskarżał się na to, że rzekomo Polacy
                          nie doceniali roli Żydów we wzbogacaniu polskiej kultury i "nawet ich
                          działalność kulturalną uważano za szkodliwą, jeśli nie wręcz groźną".

Insynuację Grynberga uważam za podwójnie nieprawdziwą. Z jednej strony dlatego,
                          że nie brakowało osób, które pisały o wkładzie twórców pochodzenia żydowskiego
                          w polską kulturę. Czasem nawet aż przesadnie próbowano uzupełniać ten i tak
                          bogaty wkład o fałszywie przemianowanych na Żydów twórców nieżydowskich. Vide
                          przypadki "mianowania Żydami" słynnego poety Jana Lechonia (ormiańskiego
                          pochodzenia), Pawła Jasienicy (o dalekim tatarskim pochodzeniu), Karola
                          Szymanowskiego czy Adama Mickiewicza, anektowanego przez niektórych szowinistów
                          żydowskich w stylu Grynberga. Z drugiej strony polakożerca Grynberg nie ma
                          żadnego prawa powoływać się na rzekomo niedoceniony wkład twórców pochodzenia
                          żydowskiego do polskiej kultury. Choćby z tego względu, że ogromna część tych
                          twórców, przynajmniej do 1939 roku, była jednoznacznie głęboko związana z
                          polskim patriotyzmem i odnosiła się z odrazą do wszelkich przejawów
                          antypolonizmu. Jestem głęboko przekonany, że ci tak patriotyczni polscy twórcy
                          i naukowcy pochodzenia żydowskiego, od Askenazego i Feldmana po Hemara,
                          Grydzewskiego i Hirszfelda, nie chcieliby nawet podać Grynbergowi ręki jako
                          temu, który wciąż pluje na to, co oni czcili i wielbili, będąc po uszy
                          zakochani w Polsce i polskości.
                          • Gość: ! Re: Polscy patrioci a polakożerca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:41
                            Gaalu, wiesz co mysle, dziekujac Ci za ten post, czym tez roznili sie ci wielcy
                            wymienieni przez Ciebie Zydzi, od szumowiny ktora nas zlosci: oni kochali,
                            mieli serce, byli ludzmi, ta mierzwa ma kly pazyry, nienawisc w zanadrzu na
                            kazde zawolanie, a jak w biedzie to pada do kolan i wola litosci, pozdrawiam
                            Panow, chamow nie!
                            • Gość: Gaal Re: Polscy patrioci a polakożerca IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 14:48
                              "Ofiarą grynbergowych pomówień o rzekomy "antysemityzm" padli m.in. czołowi
                              polscy mickiewiczolodzy - za odrzucanie fałszywych domniemań o rzekomym
                              żydowskim pochodzeniu matki Adama Mickiewicza. Domorosły mickiewiczolog
                              Grynberg w tekście publikowanym na łamach "Wprost" z 31 maja 1992 roku posunął
                              się do stwierdzenia, że negowanie żydowskiego pochodzenia matki Mickiewicza
                              dowodzi "niezbicie, że głębokie są korzenie antysemityzmu w polskiej filologii"
                              (!). Przypomnijmy, że wbrew Grynbergowi i podobnym mu
                              szowinistycznym "odkrywcom" nigdy nie było żadnego dowodu rzekomego żydowskiego
                              pochodzenia Mickiewicza. Wyśmiał tego typu twierdzenia jako wręcz groteskowe na
                              łamach "Rzeczpospolitej" z 13-14 lipca 1996 roku taki znawca przedmiotu, jak
                              dyrektor Muzeum Literatury w Warszawie Janusz Odrowąż-Pieniążek. Przypomnijmy,
                              że "mianowany Żydem" przez różnych Grynbergów Adam Mickiewicz miał w swej
                              twórczości nawet teksty o bardzo antyżydowskiej treści (wiersz "Pchła i rabin"
                              z 1825 roku, wiersz "Do Franciszka Grzymały" z 1832 roku, zdanie "o dziecku od
                              Żydów kłutych igiełkami" w "Panu Tadeuszu" czy parę bardzo przykrych dla Żydów
                              opowieści w "Księgach Narodu i Pielgrzymstwa Polskiego"). Nawet i to nie
                              przeszkadzało Grynbergowi w podtrzymywaniu twierdzeń o żydowskim pochodzeniu
                              Mickiewicza. Po prostu uznał "Księgi Narodu i Pielgrzymstwa" tylko za dowód
                              tego, że sam Mickiewicz też "uległ przejściowo presji antysemickiej". Dodał do
                              tego "odpowiedni komentarz": "Świadczyłoby to tylko jak przemożna była presja
                              antysemityzmu i do jakiego stopnia skażał on umysły najwyższych sfer" (H.
                              Grynberg "Zagadka Mickiewicza", "Wprost", 31 maja 1992 r.).
                              Na nieszczęście dla Grynberga i podobnych mu szowinistów żydowskich próbujących
                              zawłaszczyć Mickiewicza białoruski historyk ostatecznie rozbił fałszywe
                              historyjki o pochodzeniu matki Mickiewicza. Nawet "Gazeta Wyborcza" musiała
                              przyznać, choć w maleńkiej informacji "Nieznany Mickiewicz" na 13. stronie(!)
                              numeru z 26 października 2000 r., że białoruski historyk Sergiusz Rybczonok
                              ostatecznie obalił twierdzenia o żydowskim rodowodzie matki Mickiewicza.
                              W "Gazecie Wyborczej" o wynikach dokonanych przez Rybczonoka badań archiwalnych
                              pisano: "Przedstawiając ustalenia dotyczące Majewskich herbu Starykoń, z
                              których pochodziła matka Mickiewicza, autor udowadnia, że była to szlachta
                              polska osiadła na Nowogródczyźnie już w połowie XVII wieku. Publikacja
                              Rybczonoka obala tezę o żydowskich korzeniach Majewskich (...)". Pomimo tego
                              tak jednoznacznego rozstrzygnięcia sprawy Grynberg nigdy nie zdobył się na
                              przeproszenie oskarżonych przez niego o rzekomy antysemityzm mickiewiczologów,
                              którzy po prostu bronili prawdy wbrew nieudokumentowanym pomówieniom." (prof.
                              Jerzy Robert Nowak, Nasz Dziennik, 25.04.2003)

• Gość: ! Re: Polscy patrioci a polakożerca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 14:59
                                Gaalu, gratulacje!
                      • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 16:23
                        Wrocilem ze spaceru.
                        I co widze :
                        Pod moja nieobecnosc zalozono towarzystwo wzajemnej adoracji.
                        Jakie chcecie argumenty i na co?
                        Idzcie pod pomnik i sciagnijcie gacie.
                        Naten temat mozecie gledzic latami.
                        Nu.i czort z wami.
                        I tak ciemniaki jestescie i gledziarze.
                        Z historii widac,ze wszystko przegledzic potraficie.
                        Szmoki!
    • gw_bush Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 27.06.04, 14:30
      To temat, ktory dyskutowac jest nawet smieszne ale sa tacy, ktorzy wlasnie do
      tego tematu potrafia wniesc bardzo duzo nowycu szczegolow.
      Zwrocilem uwage na ppsty niejakiego "kropy" z Szwedzkiej prowincji.

Napisac byl laskaw

"A moze jednak byl obrzezany?
      Jest na temat jakas praca doktorska?

Gaalu,odpowiedz:
      Adas byl obrzezany,czy nie?
      Moze jakas prace magisterka.
      Profesor twoj moze byc opiekunem
      Zarobic mozna.

Po co tyle dyskusji.
      Podejsc do pierwszego lepszego pomnika.
      I sciagnac mu gacie.

Przystosowuje sie do towarzystwa.
      Ty tez?
      Jaki proces sadowy ciebie interesuje?

Propozycje?
      Nie wiem.
      "Pieniaczenie"-od ciebie wyszlo.
      Myslalem,ze masz co na zachete.
      Ja sie przed nigdy nie processowalem-to mnie zaciekawiles.
      Wiec?
      P.S
      Wspolczucie przyjmuje i odwzajemniam sie.

Jestes pieniaczem w szerszym zakresie-gratuluje.
      Czytaj czytaj.
      Na dobrze ci wyjdzie.
      A co o mnie myslisz?
      Co mnie to obchodzi.
      Myslalem zes ciekawszy.
      Nudziarz."

Czyz to nie zaskakujaco gleboka znajomosc tematu i fantastyczne zdolnosci do
      trafienia w samo sedno ?

Wciaz od nowa zaskakiwany jestem przez tych wiesniakow ze Szwecji.
      Brawo

PS1
      Kiedys kropa napisales

"Nigdy mnie nie spotkaliscie, a jednak z charakteru czcionek co moj
      komputer wystukal potraficie wyciagnac wniosek co do stopnia rozwoju
      mego stanu umyslowego.
      Chyle czola przed wasza ocena."

Widzicie kropa ja was nigdy nie widzialem ale juz nieraz czytalem.
      To wystarczy z pewnoscia by wyrobic sobie na twoj temat zdanie.
      Czolo jak chcesz mozesz chylic ale za duzo do chylenia chyba nie masz.

PS2

O czym ma wedlug ciebie swiadczyc obrzezanie ?
      Uwazasz, ze to dowod zydostwa ?
      Zapytaj kolegow u usa.
      Co drugi biega tam bez konca a mimo to pejsow nie nosi.
      • Gość: . Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia.+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 16:33
        Panie Busz?
        Chce pan glebokiej znajomosci tematu?
        Jest taki temat?
        Kto go podejmuje?
        Komu on jest potrzebny?
        Po co trucie naten temat?
        Kto w nim jest zainteresowany?
        Kolejna praca doktorska?
        To nie latwiej sciagnac gacie?
        I raz na zawsze skonczyc z gledzeniem na temat tego
        kretynskiego tematu.

O czym swiadczy obrzezanie?
        Ja nie wiem.
        Ale ziomkowie twoi twierdza,ze wiedza.
        Czytasz ten forum?
        Czy tylko mnie czytasz.

Czyn to dalej.
        • Gość: ! kropka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 17:46
          im dalej tym gorzej sobie radzisz, szkoda na ciebie czasu prostaku, za prosty
          jestes Zydzie (tak lubisz: to ja ci tak na skolatane nerwy)
          • Gość: , Re: kropka+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 18:09
            Widzisz li Panie,
            Na Polakow jechac nie moge.
            Wiec jakos wyroznic cie musze.
            Debil jestes i Szmok potezny.
            Owszem prostak jestem,a ty Poc.
            A zebys nie myslal,ze zle sobie radze,to mam dla ciebie propozycje nie
            odrzucenia:
            (Powtarzam tym "za prosty jestes Zydzie" odwzajemnic sie nie moge)
            Wypierdku z narodu polskiego,pocaluj mnie w d..e.
            Mozesz to zrobic w sposob skomplikowany.
            Ujdzie i to.
            • Gość: Gaal Re: kropka+ IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 18:19
              To ciekawe jak często innych nazywasz "debilem", masz jakieś problemy
              emocjonalne? Wszyscy są głupi (ci co z tobą nie zgadzają się lub obalają to co
              wolałbyś by było uznane za "tabu") tylko ty mądry - oto twoja wizja. Uważaj,
              kto dokoła widzi debili sam staje się debilem.
              • Gość: . Re: kropka+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 27.06.04, 18:57
                Gaalu!
                Zastanow sie :
                Wyzywacie mnie od zydow,obrzezancow,krzywonosym,prostakiem.
                Ja waszej narodowosci ublizac nie moge.
                Musze spuscic z tonu.
                i wyrazic moje uczucia w stsunku do was w sposob ogledny.
                Zdajac sobie sprawe w kazdym narodzie sa rozni ludzi.
                Wiec aby nie Ublizac narodowi polskiemu musze was jakos wydzielic.
                Wiec jestescie dla mnie:
                Wypierdki z narodu polskiego.
                Debile.
                Szmoki i pocy.
                I mozecie Zyda Prostaka(jak jeden z was sie wyrazil) w duszyczke
                pocalowac.
                Mozecie to zrobic w sposob skomplikowany lub prostacki.
                Zrobcie jak umiecie.
                Dobraliscie sobie towarzystwo wzajemnej adoracji.
                Zrobcie to wszyscy razem,albo pojedynczo.
                Ludzie,ktorzy chca rozmawiac-prosze.
                • Gość: Gaal Re: kropka+ IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 19:22
                  Posłuchaj "kropka", nic do ciebie (osobistego) nie mam, poza tym że nie lubię
                  chamskiego słownictwa, obojętne kto to mówi. Z nieznanych mi powodów ubliżasz
                  innym broniąc stanowiska "polakożerczego". Są tematy które zapewne dla wielu są
                  niewygodne a jeszcze więcej chciałoby uczynić z nich temat "tabu". A ty jak
                  pojawia się taki temat to niczym "Filip z konopi" koniecznie musisz dołączać
                  się do dyskusji. Nie tylko że nie zabierając głoś na temat ale jeszcze
                  tworzysz "zmyłki" vel uboczne temaciki plus brutalny język. Sam prowokujesz. A
                  potem się dziwisz?
                • masaladosa Re: kropka+ 27.06.04, 23:54
                  szanowny panie-widzi mi sie pan jak tygrys broniacy sie przed wataha psow-
                  postac zaiste bohaterska ale ostatecznie martwa...zagryziona-
                  gratulujewspolczujacgratulujacwspolczuje...

mdosa
    • perry.perry Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 27.06.04, 19:41
      Family History of Adam Mickiewocz

byl parchatym, byl!
      wings.buffalo.edu/info-poland/classroom/mickiewicz/grol.html

Mickiewicz's mother, Barbara Majewska. is reputed to have been a descendant of
      a Frankist family. The Frankists were members of a Jewish religious sect
      founded by J.L. Frank in 1755. Ostracized by both rabbinical and secular
      authorities, the Frankists found a patron in the bishop of the Lwów-Kamieniec
      region, bishop M. Dembowski, who offered them protection in exchange for
      conversion to Christianity. Thus, Jews from the Frankist sect massively
      converted to Christianity, yet many secretly continued to practice their
      religion. Records have been found indicating that among the converts was a
      Majewski family. As Mickiewicz himself used the phrase "z matki obcej" ([born]
      from a foreign mother) in title autobiographical section of his drama Dziady
      (The Forefathers Eve) the Jewish origin of his mother is quite plausible. Such
      critics as Janina Maurer of the University of Kansas and Samuel Scheps of
      France find further corroboration of this theory in the fact that Mickiewicz
      married a woman who was also from a Frankist family, that he represented Jewish
      characters in a very positive light ( e.g.. Jankiel, the patriotic Jew, in
      Mickiewicz's masterpiece Pan Tadeusz), and that toward the end of his life
      Mickiewicz was actively involved in raising funds for and organizing the Jewish
      legion. In his political writings, moreover, Mickiewicz repeatedly referred to
      the Bible (a rather rare tendency among Catholic writers) and compared Poland's
      martyrdom and the dispersion of Poles after the November 1830 uprising to the
      suffering of the Jews and the Jewish diaspora.

• Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 19:50
        Totalna bzdura - a dlaczego? O tym piszę w poście "Polscy patrioci a
        polakożerca" z dzisiejszego dnia (27.06) z godz. 14,33 i godz. 14,48. I to
        samo "Gazeta wyborcza" z 26 października 2000 r.,
        • jan.poniatowski Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 27.06.04, 20:49
          prawda, durniu, w oczy kole!

Mickiewicz - frankista
          Slowacki - frankista
          Szymbroska - zydowa!
          • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 20:56
            A bierzcie sobie W. Szymborską - ją i jej wiersidła o J. Stalinie... Jeszcze
            wam podziękuję. A. Mickiewicz i hr. A. Fredro to Polacy (kochali Polskę i
            polskość - a nie niemieckość czy żydowskość).
            • boruch_goldstein Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 27.06.04, 22:57

> A bierzcie sobie W. Szymborską - ją i jej wiersidła o J. Stalinie... Jeszcze
              > wam podziękuję. A. Mickiewicz i hr. A. Fredro to Polacy (kochali Polskę i
              > polskość - a nie niemieckość czy żydowskość).

Frajerze!
              Mickiewicza w Istambule zamordowali polscy "patrioci" bo stwarzal oddzial
              zydowski walczyc o wyzwolenie.
              Wilu Zydow (naiwnie) kochalo Polske. Wielu oddalo za nia zycie. Wielu do tej
              pory naiwnie uwaza sie za "Polakow" cf. Michnik, Modzelewski, i Kuron, zc'l

Kahane Chai!
              • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 23:05
                To ty wierzysz w teorię spiskową dziejów? Polacy mordujący A. Mickiewicza. No
                no, ciekawe... A w latające spodki też wierzysz?
                • boruch_goldstein Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 07:03

> To ty wierzysz w teorię spiskową dziejów? Polacy mordujący A. Mickiewicza. No
                  > no, ciekawe... A w latające spodki też wierzysz?

Nie, w latajace spodki nie wierze :-)
                  Ale takie glupstwa jakie ty wypisujesz na tym forum niedaleko odchodza od
                  latajacych spodkow.

Kahane Chai!
              • gw_bush Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 27.06.04, 23:33
                boruch_goldstein napisał:
                > Frajerze!
                > Mickiewicza w Istambule zamordowali polscy "patrioci" bo stwarzal oddzial
                > zydowski walczyc o wyzwolenie.
                > Wilu Zydow (naiwnie) kochalo Polske. Wielu oddalo za nia zycie. Wielu do
                tej
                > pory naiwnie uwaza sie za "Polakow" cf. Michnik, Modzelewski, i Kuron, zc'l
                >
                > Kahane Chai!

Borus !

piszy ty lutsze o Magadanie
                • boruch_goldstein Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 07:05
                  gw_bush napisał:

>
                  > Borus !
                  >
                  > piszy ty lutsze o Magadanie

Nu, naprimier czto?
                  Pro zoloto?
                  Pro lagiera?
                  pro zizn?

Kahane Chai!
              • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 09:30
                Szanowny panie Boruchu
                Wg najświeższych a jeszcze nieopublikowanych danych z tajemniczą śmiercią Adama
                Mickiewicza było tak:
                W ostatnich latach życia opętała go idea stwożenia Legionu Żydowskiego , a jest
                to przedsięwzięcie jak się pan zapewne orientuje bardzo kosztowne.
                Z całej Europy i bardzo Bliskiego Wschodu płynęły znaczne sumy pieniędzy i
                różne kosztowności np.srebrne łyżeczki i złote breloczki tudzież wykałaczki.
                Walory te zostały zdeponowane na jego tajnym koncie w londyńskim banku
                Rotszyldów,hasło znał tylko poeta i zaszyfrował je w jednym z swoich utworów.
                Normalnym jest,że głupi roztargniony goj nie domagał się żadnego pokwitowania
                od bankierów i tym sprowadził sobie na głowę nieszczęście w postaci agenta z
                Mossieksadu ,który dosypał mu zarazki dżumy czy innej cholery( co tam miał pod
                ręką ) do porannej owsianki.
                Tak umarł nasz wielki poeta a życie do tego tragicznego końca dopisało epilog.
                Sławna badaczka żydowska p.Mauer po wszechstronnej analizie dzieł zebranych
                dokonała wiekopomnego odkrycia i zakrzyknęła wielkim głosem :
                "a imię jego 44" , bingo-to było właśnie tajne hasło tajnego konta , które
                wreszcie można było ruszyć i po obliczeniu przez Fredzia stu piećdziesiąt
                letnich odsetek przeznaczyć na jakiś zbożny cel ,choćby luźno związany z
                literaturą.
                Walory te trafiły pod polskie strzechy tworząc podwaliny polskiego giganta
                multimedialnego AGORA aby pani Jadwiga Mauer miała gdzie publikować swoje
                rewelacje i nie tylko...
                • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 10:53
                  hehe:))
                  • Gość: wszystkojednokto co znowu za he,he IP: *.chello.pl 28.06.04, 13:53
                    moja praca ma ścisłe podstawy naukowe,Gallu
                    • Gość: Gaal Re: co znowu za he,he IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 14:05
                      Ma się rozumieć, kiedy wielki mistrz Zakonu Krzyżackiego Ariel Sharon został
                      pokonany pod Grunwaldem przez koalicję antysemicką to wszystko stało się jasne.
                      Tylko dlaczego Arik zamiast dwóch mieczy przesłał Polakom dwa sztylety?
                      Złośliwi mówią, że jego syn sprzedał obydwa miecze za dobre polskie złotówki i
                      pocztówkę w jakiejś greckiej wysepki, a potem na "giełdzie staroci" kupił dwa
                      małe kordziki:)
                      • Gość: wszystkojednokto Re: co znowu za he,he IP: *.chello.pl 28.06.04, 15:07
                        a do mnie doszły słuchy,że to Polak,Szarak mu było,ojca mu na UB zamęczyli i
                        postanowił się zemścić jak Konrad Wallenrod swoją polityką doprowadzając Izrael
                        do upadku
                        • Gość: Gaal Re: co znowu za he,he IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 15:16
                          O rany, to już Żydzi nie mogą wierzyć Żydom? Co za ciężkie czasy! - jak mawiał
                          pewien bolszewik niosąc na placach skradziony zegar
    • kosel_maruwi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 00:15
      "Zyd" to okreslenie wyznania.
      Nie mniej i nie wiecej.
      O pochodzeniu "zydowskim" mowic mozna tak samo jak o pochodzeniu islamskim lub
      buddyjskim.
      W powiazaniu z "zydostwem" mozna sie zastanawiac jakiego wyznania byl
      Mickiewicz ale nie jakiego pochodzenia.
      Co do wyznania wiemy a pochodzenie jest poza dyskusja.
      • kosel_marudzi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 07:08
        kosel_maruwi napisał:

> "Zyd" to okreslenie wyznania.
        > Nie mniej i nie wiecej.

Wiecej, baranku! Wiecej!
        Bo wielu Zydow szczegolnie w Izraelu nie ma zadnego wyznania. Bezbozni
        kosmopolici jak dana33, tomek44, fredziowie i im podobni.
      • kotel_ha_maarawi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 07:10
        kosel_maruwi napisał:

> "Zyd" to okreslenie wyznania.
        > O pochodzeniu "zydowskim" mowic mozna tak samo jak o
        > pochodzeniu islamskim lub
        > buddyjskim

A "polak: to okreslenie glupoty.
        Nie mniej i nie wiecej.
        O pochodzeniu "polskim" mowic mozna tak samo jak o
        pochodzeniu kretynskim lub
        debilskim
        • kosel_maruwi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 07:33
          kotel_ha_maarawi napisał:

> kosel_maruwi napisał:
          >
          > > "Zyd" to okreslenie wyznania.
          > > Nie mniej i nie wiecej.
          > > O pochodzeniu "zydowskim" mowic mozna tak samo jak o
          > > pochodzeniu islamskim lub
          > > buddyjskim
          >
          > A "polak: to okreslenie glupoty.
          > O pochodzeniu "polskim" mowic mozna tak samo jak o
          > pochodzeniu kretynskim lub
          > debilskim

Prawdy wulgaryzmami nie zakrzyczysz.

Zyd- to wyznanie i basta.
          Kazda inna interpretacja to jedynie manipulacja dla usprawiedliwienia tego
          czego usprawiedliwiac sie nie powinno.
          • kotel_ha_maarawi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 14:11
            kosel_maruwi napisał:

> kotel_ha_maarawi napisał:
            >
            > > kosel_maruwi napisał:
            > >
            > > > "Zyd" to okreslenie wyznania.
            > > > Nie mniej i nie wiecej.
            > > > O pochodzeniu "zydowskim" mowic mozna tak samo jak o
            > > > pochodzeniu islamskim lub
            > > > buddyjskim
            > >
            > > A "polak: to okreslenie glupoty.
            > > Nie mniej i nie wiecej.
            > > O pochodzeniu "polskim" mowic mozna tak samo jak o
            > > pochodzeniu kretynskim lub
            > > debilskim
            >
            >
            > Prawdy wulgaryzmami nie zakrzyczysz.
            >
            > Zyd- to wyznanie i basta.
            > Kazda inna interpretacja to jedynie manipulacja dla usprawiedliwienia tego
            > czego usprawiedliwiac sie nie powinno.

Polak- to okreslenie gluppty i basta.
            Kazda inna interpretacja to jedynie manipulacja dla usprawiedliwinia kretynstwa
            najnedzniejsze usprawiedliwianie zacofanych i umyslowo niedorozwinietych ludzi.
            90% Polakow wierzy ale nie wie w co.
            100% Polakow na tym forum to idioci. Gdyby nie Zydzi, to forum nalezaloby
            zamknac!
            • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 14:47
              ty geniuszu zapoznany , co 7 godzin będziesz swój post podbijał,że kosel
              powiedzial , ze kotel powiedzial
              Przyjmij co wiadomosci,ze kotel nic nie powiedział , bo to są szczyny a nie
              wypowiedz.
              Pomysl nastepnych 7 godzin,poradz sie rodziny,moze razem splodzicie jakis
              mądrzejszy tekst
            • fredzio54 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 16:06
              kotel_ha_maarawi napisał:

> kosel_maruwi napisał:
              >
              > > kotel_ha_maarawi napisał:
              > >
              > > > kosel_maruwi napisał:
              > > >
              > > > > "Zyd" to okreslenie wyznania.
              > > > > Nie mniej i nie wiecej.
              > > > > O pochodzeniu "zydowskim" mowic mozna tak samo jak o
              > > > > pochodzeniu islamskim lub
              > > > > buddyjskim
              > > >
              > > > A "polak: to okreslenie glupoty.
              > > > Nie mniej i nie wiecej.
              > > > O pochodzeniu "polskim" mowic mozna tak samo jak o
              > > > pochodzeniu kretynskim lub
              > > > debilskim
              > >
              > >
              > > Prawdy wulgaryzmami nie zakrzyczysz.
              > >
              > > Zyd- to wyznanie i basta.
              > > Kazda inna interpretacja to jedynie manipulacja dla usprawiedliwienia tego
              >
              > > czego usprawiedliwiac sie nie powinno.
              >
              > Polak- to okreslenie gluppty i basta.
              > Kazda inna interpretacja to jedynie manipulacja dla usprawiedliwinia
              kretynstwa
              >
              > najnedzniejsze usprawiedliwianie zacofanych i umyslowo niedorozwinietych
              ludzi.
              > 90% Polakow wierzy ale nie wie w co.
              > 100% Polakow na tym forum to idioci. Gdyby nie Zydzi, to forum nalezaloby
              > zamknac!
              Kol a kavod, co by robili polacy bez zydow napewno by sie znajdzieli na pozam
              buszmenow w africe :)))))))))
              Amen Izrael
          • Gość: dana33 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 14:56
            ciekawe, ze w israelu toczy sie od lat dyskusja nad tematem: "kto jest zydem"?
            i ciagle jeszcze nie ma odpowiedzi na to pytanie, a ty juz wiesz....
            for your information: wyznanie nazywa sie mojzeszowe, a nie wyznanie zydowskie.
            nie mam zadnego wyznania, jestem ateistka, ale mimo to zydowka, ty farsztejst?
            nie? zoll zejn.
            • kosel_maruwi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 15:15
              Gość portalu: dana33 napisał(a):

> ciekawe, ze w israelu toczy sie od lat dyskusja nad tematem: "kto jest
              zydem"?

Dyskusja toczy sie nie na temat kto jest "Zydem" lecz jaki moznaby znalezc
              wspolny mianownik dla tych, ktorych za "Zydow" chce sie uznac.
              Nie dziwie sie za trwa juz od lat, bo co ma wspolnego
              www.jesus.ch/www/lfiles/img/5044.jpg
              np z boruchem.

> i ciagle jeszcze nie ma odpowiedzi na to pytanie, a ty juz wiesz....

Skoro nie ma jeszcze odpowiedzi na pytanie kto wogole jest "Zydem" to skad
              wiesz, ze ty akurat jestes ?
              Poczekaj na definicje i wtedy zobaczysz czy sie w niej miescisz.

> for your information: wyznanie nazywa sie mojzeszowe, a nie wyznanie
              zydowskie.
              > nie mam zadnego wyznania, jestem ateistka, ale mimo to zydowka, ty
              farsztejst?

To podobnie jak ja.
              Jestem przekonanym katolikiem tylko ze nie wierzacym.

> nie? zoll zejn.

Tez logiczne.
            • mosze.rabejnu Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 15:49

zydem"?
              > i ciagle jeszcze nie ma odpowiedzi na to pytanie

Moja kochana Danusiu!
              To co sie toczy w Izraelu to nie dyskusja a polityczne machinacje. Chodzi
              nie tyle o to kto jest Zydem (Jezus Maria! Wszyscy wiedza kto jest a kto nie
              jest), co komu nalezy natychmiast przyznac obywatelstwo po imigracji do Izraela.
              Okreslenie tego kto jest Zydem mamy od rewelacji pod Gora Synaj - ponad 3300
              lat temu. Kiedy przodkowie Kasel maruwi jeszcze hustali sie na lianach albo
              siedzieli pomrukujac przy ogniskach w pieczrach. Ty jestes Zydowka z tej
              prostej przyczyny, ze Twoja mamusia byla Zydowka. Czy w Boga wierzysz czy nie
              jest nieistotne. Twoi spadkobiercy sa Zydami dlatego ze Ty jestes. Czy dzieci
              Twojego syna beda Zydami zalezy od tego kto bedzie jego zona. Jezeli (hac we
              szalom) ozeni sie z sziksa, to jego dzieci beda Zydami tylko jezeli dobrowolnie
              przyjma wiare mojzeszowa.
              I tyle.
              Szewua Tow!

P.S. Adam Mickiewicz byl Zydem, dlatego ze jego mamusia byla Zydowka. A ona
              byla Zydowka, dlatego ze jej mamusia byla. Judaizm nie uznaje przechrzczenia
              sie na inna wiare, nawet frankistska :-)
              • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 15:56
                Nawet "Gazeta Wyborcza" musiała przyznać, choć w maleńkiej informacji "Nieznany
                Mickiewicz" na 13. stronie numeru z 26 października 2000 r., że białoruski
                historyk Sergiusz Rybczonok ostatecznie obalił twierdzenia o żydowskim
                rodowodzie matki Mickiewicza. W "Gazecie Wyborczej" o wynikach dokonanych przez
                Rybczonoka badań archiwalnych pisano: "Przedstawiając ustalenia dotyczące
                Majewskich herbu Starykoń, z których pochodziła matka Mickiewicza, autor
                udowadnia, że była to szlachta polska osiadła na Nowogródczyźnie już w połowie
                XVII wieku. Publikacja Rybczonoka obala tezę o żydowskich korzeniach Majewskich
                (...)".
                • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 16:11
                  i to jest przyczynek Gaalu do naszej poprzedniej wymiany zdań na temat
                  Śzekspira i Ryszarda III.Ciągle będzie im się zdawało,że jak 100 razy powtórzą
                  kłamstwo stanie się ono prawdą.I co ich obchodzi , że w Wilnie zachowały się
                  metryki chrztu ,że facet pisze po polsku i to rzeczy,które żadnemu Żydowi w
                  smak by nie poszły
                  • zydek_parchaty Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 16:21
                    zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek
                    zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek zydek parchaty!
                    • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 16:27
                      no i przedstawiłeś się jąkalo , i co dalej?
            • kosel_maruwi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 16:33

zydem"?
              zydowskie.
              farsztejst?
              > nie? zoll zejn.

Teraz sama widzisz, ze nie masz wiele pojecia.
              Potrzebny byl mosiek bajeru zeby wszystko stalo sie jasne.
              Byc zydem oznacza, ze mama byla zydowka.
              Powstaje pytanie ale co stanowilo o tym, ze mama byla zydowka ?
              Mosiek rembaju ma odpowiedz.
              Bo mama mamy byla zydowka.
              Spytasz co stanowilo o zydostwie mamy mamy to domyslam sie juz co bedzie
              odpowiedzia.

Czy nie wyglada na to, ze nasz mosiek byl kiedys baca ?
              • Gość: wszystkojednokto dla Dany IP: *.chello.pl 28.06.04, 16:36
                a ten baca
                ciągle wraca
                • kosel_maruwi Re: dla Dany 28.06.04, 17:36
                  Gość portalu: wszystkojednokto napisał(a):

> a ten baca
                  > ciągle wraca

Srednio rozgarniety dziesieciolatek wie, ze nie nie mozna definiowac pojecia za
                  pomoca pojecia, ktore ma byc zdefiniowane.
                  Mosche Batzowitsch jednak o takie drobiazgi nie dba.
                  • mosze.rabejnu Re: dla Dany 28.06.04, 17:46
                    Potomkowie Jakuba syna Icchaka syna Abrahama ktorzy byli obecni podczas
                    rewelacji pod Gora Synaj masowo przyjeli wiare "mojzeszowa". Dzieci Tamtych
                    Zydowek byli Zydami. Itd poprzez indukcje matematyczna. Pozatym niezydzi
                    ktorzy przyjmuja wiare mojzeszowa tez sa Zydami. Czy rzeczywiscie trzeba
                    tlumaczyc oczywiste pojecia? Myslalem ze tylko zabludzeni Zydzi jak dana33 nie
                    wiedza kto Zyd a kto nie. Antysemici zazwyczaj nie maja takich klopotow. A fe!
                    • kosel_maruwi Re: dla Dany 28.06.04, 18:10
                      mosze.rabejnu napisał:

>niezydzi ktorzy przyjmuja wiare mojzeszowa tez sa Zydami.

Przeciez to jest to o czym ja caly pisze.
                      Wyznanie i nic innego.

Dana moze sobie byc Izraelka ale nie jest (wedlug tego co piszesz a ja sie z
                      tym zgadzam )zydowka nawet jak uwaza inaczej.
                      Wytlumacz jej to.

• fredzio54 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 18:49

zydem"?
              zydowskie.
              farsztejst?
              > nie? zoll zejn.
              Ja tez niechodza do synagogi ale nie znosze koscilay bo niema tam panaboga
              do maczetu niechadza bo ukardli mi w El Akca moje koszerne buty a pozatym
              arabowie nie myja swoje skarpetki nawet ze jest dosic wody

• fredzio54 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 16:04
      Napisal
      "Oj Izrael moja ojczyzna" i dostal odnas Ulice w Tel Aviwie
      Do Prezes Maiasta Natani Prosilem nazywac ulice imienie Masrzala Pilsudskiego
      to byl Polak z Formatem co nie sprzedal sie opca
      • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 16:13
        dziękuję ci Fredziu,też jestem wielbicielem Dziadka
        • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 17:38
          A ja mam mieszane uczucia - był wielkim Polakiem ale popełnił tyle
          katastrofalnych błędów! Wstrzymał ofensywę i pozwoli bolszewikom rozprawić się
          z "białymi" (wiem, zaraz ktoś obeznany z historią wypomni mi, że „biali” np.
          admirał Kołczak czy gen. Judenicz, Wrangel etc. nie uznawali buntu polskich
          guberni, ale bolszewizm był znacznie groźniejszym wrogiem nas wszystkich. Kto o
          tym "zapomniał" lub odmawiał przyjęcia do wiadomośći był likwidowany metodą
          krojenia salami. Oddzielne plasterki.). Ponadto nie przyjął propozycji Sowietów
          w 1921 r. (Ryga), pobici proponowali wówczas ustąpienie nawet.. Mińska. Trzeba
          było brać i repolonizować. Żadnych mrzonek o federacji.
          • zydek_parchaty Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 17:49

> A ja mam mieszane uczucia
            bo jestes pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany
            pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany pomieszany
            pomieszany pomieszany pomieszany glupek
            • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 18:11
              Powiadają "nadmiar szkodzi" a ty niepomny tego tylko owies zajadasz. No to
              masz, a nie pomyslałeś o tym, że tobie lepiej będzie służyła słoma? Od razu
              będziesz miał jaśniej "pod kopułą".
              • kosel_maruwi Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 28.06.04, 18:14

> Powiadają "nadmiar szkodzi" a ty niepomny tego tylko owies zajadasz. No to
                > masz, a nie pomyslałeś o tym, że tobie lepiej będzie służyła słoma? Od razu
                > będziesz miał jaśniej "pod kopułą".

A wystarczy siegnac do buta.
                • Gość: Gaal Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 18:18
                  :)
          • Gość: wszystkojednokto Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. IP: *.chello.pl 28.06.04, 18:23
            Dla mnie to jest najważniejsze,że nie traktowal polityki jako źródla osobistych
            dochodów,nie mial problemów z testamentem oprócz biedniutkiego Sulejówka , na
            ktory zrzucili się koledzy-legioniści,nie mial co córkom zostawić.
            Choć pewnie dla niektórych piszących na tym forum to nie zasługa a feler.
            Ale to jest chyba temat Gaalu na osobny wątek,bo inaczej będzie nam się
            dopisywać ten głupek powyżej.To jest chyba ten sam,któremu poradziłem aby
            zebrał calą rodzinę i razem splodzili coś mądrego.Popatrz jaką dużą ma
            familię , przy takim przyroście naturalnym nie ma strachu-Palestyńczyków
            czapkami nakryją.he,he
    • Gość: gaal antysemita Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.rdu.bellsouth.net 28.06.04, 18:17
      taka to narodowa choroba przegrancow
      • Gość: Gaal Re: Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 18:21
        Mój naród wiele razy został upokorzony i Polska ponosiła klęski ale w
        przeciwieństwie do innych np. nie mordowaliśmy dzieci rzucające kamieniami.
        • zydek_parchaty Re: Teza-obsesja polskich antysemirow 28.06.04, 18:26

> Mój naród wiele razy został upokorzony i Polska ponosiła klęski ale w
          > przeciwieństwie do innych np. nie mordowaliśmy dzieci rzucające kamieniami.
          no nie!
          zato wydawaliscie (wrogom) na smierc braci Polakow za ukrywanie dzieci nie
          rzucajcych w nikogo kamieniami.

barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy
          barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy barbarzyncy
          • Gość: Gaal Re: Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 18:46
            A skąd wiesz skoro takie rzeczy (na całym świecie) nie mają świadków? Prawdę
            znają tylko... sprawcy bo ofiary nie żyją - jesteś potomkiem takiego
            Volksdeutscha czy kapo?
            • zydek_parchaty Re: Teza-obsesja polskich antysemirow 28.06.04, 18:52

> A skąd wiesz skoro takie rzeczy (na całym świecie) nie mają świadków?
              Są świadkowie na szmalcowników.
              • Gość: Gaal Jaki to ma związek z A.Mickiewiczem? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 19:48
                Chcesz zabierać głos na temat Żydów w Polsce to polecam lekturę:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=13521310
                www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/jedwabne_7.html
        • Gość: gaal antysemita Re: Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.rdu.bellsouth.net 28.06.04, 18:42
          i to wyjasnia/usprawiedliwa ywoja chorobe antysemiryzmu? Ile szmalcownikow
          wydal twoj narod? ile oni Zydow za kase wydali?
          • Gość: Gaal Re: Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 18:51
            Zgodnie paragrafem 5 dekretu Hitlera z 12 października 1939 roku , gubernator
            Hans Frank (100 procentowy Żyd - według m.in. żydowskiej uczonej Hannah
            Arendt) 15 października 1941 roku wydał rozporządzenie, które nakładało karę
            śmierci na Polaków , którzy dawali schronienie Żydom, przewozili ich , dawali
            lub sprzedawali żywność, nie zgłosili miejsca ukrywania się Żydów dali im
            kromkę chleba lub szklankę wody itp. Zazwyczaj wyrok wykonywano przez
            rozstrzelanie lub powieszenie . Inną formą kary było palenie domów, w których
            ukrywali się Żydzi, wraz z całą rodziną gospodarzy, dziećmi, gośćmi i
            dobytkiem. Wśród karanych w ten sposób znaleźli się chłopi, robotnicy, księża,
            profesorowie i lekarze. W przypadku małżeństw polsko-żydowskich, zabijano
            zarówno męża jak i żonę, a ciała palono gdziekolwiek lub na żydowskich
            cmentarzach." Pomimo tego Polacy uratowali, według różnych danych od 200 000 do
            300 000 osób pochodzenia żydowskiego, za co śmierć poniosło , jak się szacuje
            około 30 000 osób narodowości polskiej. Oczywiście zdarzały się także wśród
            Polaków przypadki szantażystów i donosicieli - tzw. szmalcowników, ale
            dotyczyły one mętów kryminalnych czy też pojedynczych kolaborantów i zdrajców
            stanowiących margines społeczeństwa. Natomiast problem tzw. szmalcownictwa
            dotyczył w o wiele większym stopniu innych narodowości, w tym także wielu
            Żydów. O Żydowskiej kolaboracji z nazistami m.in.
            www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/ksiazki_8.html
      • Gość: wszystkojednokto Re: Teza-obsesja polskich antysemirow IP: *.chello.pl 28.06.04, 18:28
        nie pluj do studni bo ci się jeszcze może przydac
        Na antypoloniźmie też można dużo przegrać
    • mr1 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 29.06.04, 12:36
      No, kachani bratia Polacy. Polsluchajtie chwile. Od pol juz roku pracuje w
      oddziale jednej duzej korporacji. Przedtem pracowala w innym w Londyn. Tam
      wspaniale i nudno. Tu mnie nrawi sie bardzo. Ja tu przyszla na forum ciekawie
      uczyt dumanie ludzi bo ja teraz dyryguje 28 ludzi Polakow. Zaskoczona ja, Wy
      lepiej ludzi niz mne uczono. Specjalnie jewriejski probliemy wy wrazliwy. Duzo
      przeciw Polszce tu na to tlo brzydko slowa, za duzo. Nikuda tyle nie ma, Maskwa
      czy Londyn. Ja wyobrazila tyle slow na Anglicy w forum gazety Anglijska, na
      Ruskije w forum gazety Maskwa na jewriejskij problem - wsie by rugali brzydko.
      Od was nada uczit toleranja. Pozdrawiam. Lena.
      • fredzio54 Re: A.Mickiewicz - teza żydowskiego pochodzenia. 29.06.04, 14:27
        mr1 napisała:

> No, kachani bratia Polacy. Polsluchajtie chwile. Od pol juz roku pracuje w
        > oddziale jednej duzej korporacji. Przedtem pracowala w innym w Londyn. Tam
        > wspaniale i nudno. Tu mnie nrawi sie bardzo. Ja tu przyszla na forum ciekawie
        > uczyt dumanie ludzi bo ja teraz dyryguje 28 ludzi Polakow. Zaskoczona ja, Wy
        > lepiej ludzi niz mne uczono. Specjalnie jewriejski probliemy wy wrazliwy.
        Duzo
        > przeciw Polszce tu na to tlo brzydko slowa, za duzo. Nikuda tyle nie ma,
        Maskwa
        >
        > czy Londyn. Ja wyobrazila tyle slow na Anglicy w forum gazety Anglijska, na
        > Ruskije w forum gazety Maskwa na jewriejskij problem - wsie by rugali
        brzydko.
        > Od was nada uczit toleranja. Pozdrawiam. Lena.
        Co gawarisz
        polszcza eta charosza niz sajuz

Polacy pluja na nas i dostaje bumerang

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka