Dodaj do ulubionych

Palenie papierosow

15.08.12, 13:23
to brzydki nalog. Szkodliwe dla zdrowia ale bardzo trudno sie odzwyczaic.

Australijczycy postanowili pomoc drastycznie palaczom w ich walce. Paczki papierosow nie beda mialy juz napisow markowych Marlboro czy Kent a jedynie okropne obrazy szkod palenia: dla dzieci wdychajacych dym, slepote u palacych...

Ta walka z trujacym ludzi przemyslem tytoniowych trwa juz od 30-40 lat ale chyba wchodzi w decydujaca faze...

PF

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Co z zyskami? 15.08.12, 16:04
      "Ciekawe na czym teraz będą ...wartość dodaną"

Zainwestuja w przemysl nowych energii. Na tym mozna zarobic.

"Dlaczego prolety mają nie palić i komu to przeszkadza?"

Nie kazdy ma zdrowie Helmuta Schmidta. A chorowity prolet kosztuje tyle samo spoleczenstwo co chorowity inteligent.

"mojego linka do filmu..."

Piszesz jak taka jedna pani forumowa, ktorej sie wszystko wokol wlasnego pepka. Wznies sie ponad te poziomy...

PF
      • wojciech.2345 Re: Co z zyskami? 15.08.12, 16:14
        PF-ie
        odrobinę umiaru.
        Please.

Palenie papierochów to jedna z niewielu przyjemności
        ludzi najczęściej biednych. Jak "skasują" ten nałóg,
        to zabiorą się za nadmierne zużycie wody.

Będziemy z konieczności brudasami.
        • polski_francuz Rozwazalem 15.08.12, 16:27
          troche tworzac ten watek z mysla o Tobie. Ale Ossis dokladnie tak rozumowali jak napisalem - o kosztach spolecznych.

Podczas pobytu w Australii zauwazylem to spoleczne podejscie. Np. KAZDY w Australii placi podatki, ci biedniejsi placa malo. Ale placa.

Nie wiem skad sie to o u nich wzielo. Moze z post-wieziennej solidarnosci:)

PF
          • wojciech.2345 Re: Rozwazalem 15.08.12, 16:42
            PF-ie,
            widzę jak najbiedniejsi w Polsce biegają za papierosem.
            Jest to dla nich przyjemność, którą człowiek bez twarzy
            Tusk zabrał im. Ja nie muszę biegać, ale opisuję to co
            widzę.

Przykre to.
    • felusiak1 overreach 15.08.12, 16:27
      widzę, że sąd najwyższy w australii to aktywiści.
      palenie jest szkodliwe dla zdrowia. z całą pewnością jest. ale zycie samo w sobie jest szkodliwe dla zdrowia.
      rzady, władza chce regulować życie wszystkich, zawsze i wszędzie. ale na papierosach nie koniec. apetyty społecznych inżynierów mogą tylko wzrosnąć. co bedzie nastepne? jajka? sól, pieprz, wieprzowina? wino, whiskey? piwo?
      a francuski łyka ten bull shit jak truskawki w czekoladzie podpierając to kosztem społecznym.
      no bo palacze podupadaja na zdrowiu i to kosztuje. z tego wniosek, że niepalacze nie podupadają i nie kosztuje.
      rzecz jasna pewnego dnia marijuana będzie legalna i do nabycia w każdym kiosku.
      świat potrzebuje globalnej wojny.aby oczyścić się z bzdur napędzajacych codzienne zycie. jest nam zbyt dobrze, tak dobrze, że utraciliśmy to co nazywa się common sense (chłopski rozum)
      • igor_uk felus,szacunek. 15.08.12, 16:32
        Chociaz sam rzucilem palenie 7 lat temu (sam z wlasnej woli,tak samo,jak i zaczalem palic) uwazam,ze to co robia z palaczami,to jest paranoja.Malo tego,ze skubia ich,to jeszcze i utrudniaja,jak tylko moga,im zycie.
      • polski_francuz Ciekaw 15.08.12, 16:33
        jestem opinii Twojej zony.

Daj jej klawiature, zobaczymy co napisze...

PF
        • felusiak1 Re: Ciekaw 22.12.12, 18:20
          moja żona pali wiecej niż ja i nie o paleniu jest lecz o zapędach społecznych inzynierów.
          Czy ty francuski nie dostrzegasz, że oni chcą regulować twoje prywatne zycie? Czy ty nie widzisz, ze któregoś dnia zapukają do twoich drzwi późnym popołudniem aby sprawdzić czy twoje dzieci nie są w jakikolwiek sposób nekane przez rodziców czyli przez ciebie i twoją lepszą połowę.
          wejdą do twojego domu, najpierw powachają.... no widzimy obywatelu francuski, że nie palicie tytoniu, to bardzo dobrze otrzymujecie pozytywnom opiniem... a co to za zdjecie w ramkach tam na scianie wisi. a to mój pradziadek. pradziadek mówicie ale on w mundurze a to wywołuje zły wpływ na wasze dzici gloryfikując wojny. zdejmijcie i schowajcie. a co to za ksiażka na stole? biografia? czyja biografia? piłsudskiego? piłsudski to będzie pod P. zaraz, zaraz..... to był zwolennik wojen i militarysta...schowajcie ..... nie chowajcie, my wam schowamy. co to za wódka? pijecie wódkę w obecności dzieci? sobieski? to pod S. sobieski...hm... no tak, nastepny militarysta, zwolennik wojen.... według przepisów możecie wódkę posiadać ale musicie zdrapać etykietę, żeby nie wywoływać złego wpływu na dzieciaki, no bo wiecie obywatelu francuski dzieci to jest przyszłość narodu i my wszystko robimy dla nich.
          • eva15 Feluś, wielkie święto - zgadzam się z tobą 22.12.12, 23:46
            chyba jako jedyny na tym wątku łapiesz, o co naprawdę chodzi. Rzecz zupełnie nie w kosztach spolecznych, bo palacz być może kosztuje via choroby więcej, ale via papierosy płaci znacznie więcej podatków. Dalece nie każdy palacz zachoruje na raka, ale KAZDY palacz płaci wysoki haracz od każdej paczki papierosów.

Rzecz w tresowaniu ludzi do posłuszeństwa, w odbieraniu im wolnej woli, prawa decyzji, rzecz w stawianiu nieposłusznych ich pod pręgierzem, czyli odbieraniu tego wszystkiego, co stanowi o ludzkiej godności i wolności.
            Większość ludzi jest jak p_f, przyjmuje nakazy, zakazy, knut nad grzbietem, bo jej wmówiono, że to dla jej dobra. Ta większość nie jest inteletualnie w stanie samemu zdefiniować, CO jest jej nawyższym dobrem.

• felusiak1 Re: Feluś, wielkie święto - zgadzam się z tobą 22.12.12, 23:53
              evuniu ty się zgadzasz ze mną w wiekszości spraw a rozbieżności są na peryferiach.
              Nad czyn ubolewam to twoja ignorancja w sprawach ekonomii. Byłoby łatwiej gdybyś uznała fakty.
              • eva15 Re: Feluś, wielkie święto - zgadzam się z tobą 23.12.12, 00:04
                Tak jest, powinnam uznać, że noszenie w zębach kasy podatników do banków/hedge fonds to czysty keynsianizm. Ostatnio skutkiem " keynsianizmu" hedge funds zarobiły w Grecji 0,5 mld. euro.
                Wiem, wiem, dopiero wtedy raczysz uznać mnie za ekonomistę, gdy obecny bezprzykładny rabunek uznam za teorię Keynsa. Problem w tym, że ja swoje (zachodnie!) dyplomy już od dawna mam (plus praca zawodowa) i nie muszę tego u ciebie kłamstwem kupować.

Innymi słowy, feluś - nie ty decydujesz, czy znam się na ekonomii czy nie.
                A poza tym - faktycznie są między nami punkty styczne.
                • felusiak1 Re: Feluś, wielkie święto - zgadzam się z tobą 23.12.12, 03:07
                  evuniu nie bądź niemożliwa. święta za pasem a ty ciągle gryziesz.
                  keynesizm to interwencja państwa i z tym mamy do czynienia w najczystszej formie.
      • darekvtb Re: overreach 15.08.12, 16:39
        "co bedzie nastepne? jajka? sól, pieprz, wieprzowina? wino, whiskey? piwo? "
        Jesli nastepne bedzie piwo i whiskey - to ja jestem za! Nie pije tego badziewa i nie zauwazylem z tego powodu zadnego uszczerbku dla swojego zdrowia.. :-))
        • igor_uk Darek. 15.08.12, 16:48
          A co z wieprzowinka?
          • darekvtb Re: Igor 16.08.12, 09:14
            Wieprzowinka - tylko polska! I dlatego b. rzadko, 4-5 razy do roku. A w Moskwie - ryba we wszelakiej postaci :-)
        • felusiak1 Re: overreach 15.08.12, 16:49
          ci co nie palą popierają zakazy palenia. ci co nie pija popieraja zakazy picia.
          i tak spełnia się zasada dziel i rządź. ale przyjdzie taki moment, że decyzje elit dotkną znakomitej wiekszości.... ale wtedy będzie już za późno. Folwark Zwierzecy, polecam.
          • darekvtb Re: overreach 16.08.12, 09:19
            A jak ktos nie pije i nie pali?
            Mi, z uzywek, wystarcza tylko seks z Rosjankami :-))
            • mongolszuudan Re: overreach 22.12.12, 19:37
              Nie pijesz i nie palisz? Podejrzanym jestes. Daleko nie kazda Rosjanka zachcie seksu z takim. Bo to cos nienormalnie. Chyba jakis chory.
          • melord Re: overreach 23.12.12, 05:47
            felusiak1 napisał:

> ci co nie palą popierają zakazy palenia. ci co nie pija popieraja zakazy picia.

nie do konca..
            jako palacy(umiarkowanie juz) akceptuje i popieram zakaz palenia w samolotach gdyz po kilku godz lotu i tak jest wystarczajaca stechlizna powietrza
            zmuszony... jestem w stanie wytrzymac 14 godz lotu non stop plus 3-4 godz na lotniskach -przed i po locie i nie narzekam, gdyz widze korzysci dla wszystkich pasazerow,palacych i nie.
            ale...jak chce sie wprowadzic zakaz palenia we wlasnym mieszkaniu by sasiad piec pieter wyzej nie dostal raka widzac mnie palacego nawet przed blokiem,to szlag mnie trafia na oszolomow z biurokracji panstwowej

co do drugiego,poparcia zakazu(picia) jestem zdecydowanie przeciw...nawet w samolotach
      • mara571 papierosy, zarowki wsio rawno 15.08.12, 22:49
        nam w Unii zabieraja zarowki 60W.
        Zakaz i koniec, bo jestesmy glupcami, ktorzy o tym co robia nie powinni decydowac.
        Z troski o nasze wysokie rachunki za prad i CO2, ktory powstaje przy produkcji pradu.
        Dzisiaj w Niemczech dzien zaloby narodowej: w miasteczku Grevenbroich otwarto nowa elektrownie na wegeil brunatny. Niewazne, ze nowowczesna, ze daje prad dniem i noca, czy wieje czy nie, wazne ze mimo wysokiej sprawnosci kotlow wydzieli rocznie 17 mln CO2!!!
        Niemieckojezycznym polecam ten tekst:
        www.welt.de/newsticker/news3/article108640827/Das-groesste-Braunkohlekraftwerk-der-Welt-sorgt-fuer-Streit.html
        Takie obludne kawalki mozna ostatnio czytac jedynie na stronach internetowych gazeta.pl.

Aha: jest juz ekspertyza, zrobiona na zlecenie komisarzy, ktora potwierdza, ze z tych energooszczednych wydobywaja sie opary rteci. W naszych mieszkaniach.
        A niedawno zabroniono nam uzywac termometrow z rtecia, bo jej opary sa takie trujace...
        • andrzej.sawa Re: papierosy, zarowki wsio rawno 15.08.12, 23:41
          tzw.żarówki oszczędne przy krótkotrwałym użyciu - 1-2 minuty zużywają więcej prądu
        • darekvtb Re: papierosy, zarowki wsio rawno 16.08.12, 09:23
          "nam w Unii zabieraja zarowki 60W."
          W Rosji przestali produkowac zwykle zarowki z moca >=80W.
          Ale ja juz dawno przechodze na LED - 10..20 razy oszczedniejsze i gwarancja na 50 000h pracy!
    • przyjacielameryki Re: Palenie papierosow 15.08.12, 18:18
      Właśnie rzuciłem palenie. Mija dokładnie tydzień od tego rzucenia. Wcześniej rzuciłem w 2001 r. i nie paliłem do 2008 r., potem zacząłem palić i paliłem do dn. 08.08.2012 r. Obecnie nie palę, ale nie wiem jak długo tym razem i kiedy znowu zacznę palić bo na pewno zacznę!!!!
      • mongolszuudan Re: Palenie papierosow 22.12.12, 19:38
        a co zdarzylo sie 08.08.2012 r. ? Doktor powiedzial: rak?
    • andrzej.sawa Re: Palenie papierosow 15.08.12, 23:37
      Zadziwiający bywa poziom głupoty z jednej strony i chamskiego ograniczania wolności obywateli z drugiej strony.A wszystko pod hasełkami wolności i demokracji.
    • melord Re: Palenie papierosow 22.12.12, 23:11
      Australijczycy postanowili pomoc drastycznie palaczom w ich walce.Paczki papierosow nie beda mialy juz napisow markowych

rzeczywiscie kazda paczka wyglada podobnie z odrazajacymi zdjeciami wszelkich chorob...nawet jednego konczacego sie na aids
      na paczce sa jednak drobniutkie napisy marek,glownie by sprzedawca wiedzial jak marke podac

tutejszy lewicowo-zielony rzad chcial sie wykazac i pokazac swiatu droge, jak on niby dba o zdrowie obywatela
      to,ze mleko ma 30% mleka a reszta to substytudy,w chlebie prawie nie ma prawdziwego chleba itd.itd. jakos do tych wszystkich lesbijek,pedalow,zielonych i zwyklych swirow ktorzy zajmuja sporo miejsca w obecnych wladzach , nie dociera i nie widza problemu.
      to,ze truja juz malenkie dzieci wszelkim sztucznym badziewiem w tym fast foodem,rowniez unika ich uwadze....za doroslych palaczy sie wzieli?

Niestety rzady w krajach tzw demokracji zach. zdobyly monopol na zapewnienie szczescia obywatelom,nie pytajac sie ich o zadanie....nazywaja to dalej demokracja

• eva15 karma dla ludzkich zwierząt 22.12.12, 23:56
        Dokładnie tak. Dostajemy do żarcia wredną karmę naszpikowaną chemią, antybiotykami , GMO i Bóg wie czym jeszcze. Nie od palenia ludzie tyją jak prosiaki, zapadają na cukrzycę, choroby układu krążenia, przypadłożci wątroby i trzuski etc. etc.

Z papierosów można zrezygnować. Jak zrezygnować z codziennego jedzenia i picia?
        • melord sluszna uwaga.. 23.12.12, 00:05
          > Z papierosów można zrezygnować. Jak zrezygnować z codziennego jedzenia i picia?
    • tuwigil Re: Palenie papierosow 23.12.12, 01:07
      ty francuski jestes perfekt masa do urabiania. Jakby ci powiedzieli od gornie ze trzeba palic bo wedzisz w ten sposob wiecej zlych komurek niz nabywasz to bys penie palil.
      No ale ty jestes tu znany z papugowania, natomiast felusiak mnie ostatnio zaskakuje. Jak tak dalej mu pujdzie to mu zadedykuje swoj maly felietonik na temat jak powinno sie politpoprawnie myslec dla syjonistow, czyli prosyjonistycznie i w ten sposob nie to ze unikniesz jakichs szykanow czy posadzania o choroby psychiczne ale mozesz i odniesc realne korzysci. Francuski pewnie tez sobie z niego cos dla siebie wybierze.
      Sam nie pale juz 7 lat, rzucilem jak kaminiem w wode, koniec, kropka i po papierosach. Wiem co to znaczy nalug tytoniowy i rozumie ludzi ktorzy pala i nie moj tu biznes aby im mowic co maja robic, to ich wybor a nie moj czy jakichs palantow z rzadowych agencji.
      • edek_vilola Re: Nalog zabiera do grobu bez ostrzezenia 24.12.12, 13:48
        Wielu ludzi pali przez dlugie lata i jakos tam jest. Zawsze choruja "jacys inni", a ja mam mocny organizm. Churchill palil cygara i dozyl ponad 90-tki. Az tu nagle "traach". Zabrali go do szpitala. Nie trwalo to dlugo. Pare tygodni. I juz go nie ma na tym swiecie. Mial 54 lata. Znam niejeden taki przypadek. Lepiej na wszelki wyapdek nie palic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka