Dodaj do ulubionych

Sen na autostradzie

08.09.12, 09:07
To bylo w zeszlym tygodniu. Wracalem wieczorem samochodem z pracy autostrada Stuttgart - München. Przestawialem sobie radio, przelaczajac przyciskami na kierownicy. Nastawilem przypadkowo Berlin. No i szok!!!
Podaja, ze doszlo do bardzo powaznego konfliktu w stosunkach Izrael - Niemcy. Izrael zapowiada zdecydowanie trwale pogorszenie stosunkow bilateralnych, przy podkresleniu szczegolnie przyjaznych stosunkow dotychczasowych. Jako warunek nie do odrzucenia jest odrzucenie zamowienia na dwie nowoczesne lodzie podwodne (bodaj Delfiny), ktore to wlasnie Niemcy uzyskaly od swiezo sformowanego demokratycznego kraju Egiptu.

Sprzedaz, budowanie i kupowanie lodzi podwodnych to tez nalezy do zycia i mnie specjalnie nie dziwi. Zaskakuje mnie jednak, ze oprocz tej jednej, jedynej informacji nie znalazlem zadnej innej wzmianki na ten temat. A zaczalem juz sledzic sprawe niemal obsesyjnie.

Jesli nikt z was mi nie potwierdzi, ze tez cos takiego slyszal, to musze przyjac, ze zasnalem jadac autem na autostradzie i mi sie przysnilo.
Na szczescie nie spowodowalem zadnej kolizji.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz W ktora strone 08.09.12, 09:15
      jest wiekszy ruch? Zaloze sie, ze do Monachium.

Zarty na bok. Historia lodzi podwodnych dla Izareale sie czesto powtarza. Ostatnie epizody, ktore pamietam. Izrael chcial lodzz (czy lodzie) za darmoche. I jeszcze, jedna z lodzi miala dostac bron jadrowa i izraelscy technicy nie wpuszczali niemieckich juz w Niemczech do niektorych czesci lodzi.

Izrael dba o to by byc no.1 w uzbrojeniu na BW i dlatego tak santazuje. Poki co mu sie szantaze udaja.

PF
      • igor_uk p_f. 08.09.12, 09:33
        Przeczytaj ze zrozumieniem post "dziadka".Jak nie masz nic do gadania,to lepiej nie odzywaj sie.Mowa idzie o lodziach podwodnych dla Egiptu,ktore Niemcy maja dostarczyc. Co od razu zaniepokoilo Izrael . A informacje o dramatycznym pogorszeniu stosunkow niemiecko-iztraelskich podala gazeta "Yedioth Ahronoth",czemu strona niemiecka zaprzeczyla jeszcze w ubiegly poniedzialek.
      • mara571 W jakim sensie nummer 1? 08.09.12, 09:56
        Saudowie zamowili 600 Leos, ktora zmontuja Hiszpanie w Madrycie.
        Nie slyszalam o izraelskim sprzeciwie.
        • polski_francuz No tak 08.09.12, 11:22
          jakos nie widze Saudis w boju. Izrael pewnie tez nie. W takim sensie.

PF
          • mara571 Re: No tak 08.09.12, 18:28
            spojrz na sytuacje w Bahrajnie. To jest zwiastun przyszlej wojny sunnicko-szyickiej.
            A.S. sie do niej szykuje.
            • polski_francuz Re: No tak 08.09.12, 19:12
              Gdybym byl Izraelczykiem, to bym takie wojny popieral.

PF
    • igor_uk "dziadek". 08.09.12, 09:36
      Wszystko w porzadku,nie spales i to nie byl senny koszmar.Rzeczywiscie w Izraelu z tego powodu robia wielki problem i szantazuja Niemce,ze moze dojsc do pogorszenia stosunkow.Znajac zycie,Egipt o lodziach podwodnych z Niemiec moze zapomniec.
      • eva15 Re: "dziadek". 08.09.12, 10:43
        Raczej tak, faktycznie Egipt będzie musiał zapomnieć.
        • igor_uk Re: "dziadek". 08.09.12, 11:56
          Nu chyba ,ze Mursi przejdzie na judaizm,tym bardziej,ze obrzezanie ma juz za soba.
          Ja by dla dobra kraja poswiecilem sie na jego miejscu.Oprocz okretow podwodnych,mial by on i inna korzysc - jemu nie zrobili by zadnej arabskiej wiosny.
          • eva15 Re: "dziadek". 08.09.12, 12:27
            Musiałby jeszcze cały naród "przechrzcić", inaczej trudno byłoby mu rządzić. Mimo posiadania łodzi podwodnych :-)))
            • igor_uk Ewa. 08.09.12, 12:40
              Araby sa,jak i Zydzi,przedewszystkim handlarzami.Ich mozno latwo przekupic,co zreszta Amerykanie wraz z Izraelem ciagle robia. Kaddafi by walczyl po dzien dzisiejszy,jak by mu dowodcow jego armii nie skupili hurtem.
              Mam obawe,ze i w Syrii moze do tego dojsc.Bo predziej uwierze w zdrade dowodcow,niz w otwarty atak NATO na Syrie.
    • j-k Ty lepiej nie sluchaj radia jadac samochodem 08.09.12, 14:09

bo ja tez to pare dni temu to slyszalem i nawet splunac mi sie z tego powodu nie chcialo.
      www.spiegel.de/politik/deutschland/angeblicher-u-boot-deal-berlin-beschwoert-gute-beziehungen-zu-israel-a-853620.html
      Bo zagrywka jest durna.
      Izrael dostaje lodzie z Reichu z duza znizka i moze sie tak na Niemcy obrazac
      - jak na zla pogode.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka