Gość: claymore IP: *.netten.pl 02.07.04, 18:29 Zawodowy kolaborant cytuje zawodową kolaborantkę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolka jakiej narodowości jest autorka artykułu ??? IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 21:28 czy można to ustalić? po prostu czysta ciekawość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: jakiej narodowości jest autorka artykułu ??? IP: 195.164.28.* 06.07.04, 13:21 Pół Polka pół-Jugolką. Ale jak z jugolska czescia trudno powiedziec, ja stawiam na matke Boszniaczke (Muzlumanke z BiH). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka nazwać Zagrzeb austo-węgierskim, to tak jakby IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 21:30 Kraków nazwać austro węgierskim. Chyba Chorwaci źle poczuliby się czytając ten tekst - mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd ne telus Oni sami to czesto podkreslaja... IP: *.fastres.net 03.07.04, 00:09 i historycznie jest to prawda, bedac czescia Krolestwa Wegierskiego zawsze ciszyli sie dosc duzo autonomia.Umowa z Lubjany z roku 1919 o utworzeniu krolestwa Slovenow, Serbow i CHorwatow byla jak to czas wykazal, duzym bledem historycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak To dlaczego walczyli z nimi w powstaniach? IP: *.acn.waw.pl 05.07.04, 21:48 walczyli z madziaryzacją i walczyli z Austrią (powstanie w 1871 w Rakovicy) to Chorwatom zależało na Królestwie SHS a potem Jugosławii... idee wspólnoty południowych słowian zrodziły się wśród Chorwatów iliryzm itp. to Chorwacja i Słowenia po II wojnie najbardziej skorzystały na członkostwie w Jugosławii (nabytki terytorialne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja ewka, pokaz cipe IP: *.uni.lodz.pl 03.07.04, 16:18 wiem ze masz brudna, nisisz takie futerko jak bogdan pek, ale pokaz ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er myślę że p. Miłada myli się IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 21:36 Myślę że Serbowie tak samo dobrze poradzą sobie jak inni, i wierzę że dogonią Chorwację. Szczerze powiedziawszy czas zabliźnia rany, a przynajmniej łagodzi.W końcu dość długo dochodzili do siebie po wojnie, a teraz bardzo szybko nadrabiają zaległości. Wiem co piszę bo widziałam i Chorwację i Serbię.Pozdrawiam wszystkie narody słowiańskie na Bałkanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag dziwna mentalność autorki IP: *.toya.net.pl 03.07.04, 12:18 dłączego klasztor Hilandar na górze Atos ma być mniej ważny niż wybory prezydenta. Dla mnie klasztor na Jasnej Górze wcale nie byłby mniej wazny niż wybór prezydenta(bez porównania nawet),a dla Serbów Hilandar choć w Grecji to świętość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: dziwna mentalność autorki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 21:57 > dłączego klasztor Hilandar na górze Atos ma być mniej ważny niż wybory > prezydenta. Dla mnie klasztor na Jasnej Górze wcale nie byłby mniej wazny niż > wybór prezydenta(bez porównania nawet),a dla Serbów Hilandar choć w Grecji to > świętość. ale dlaczego mialoby miec znaczenie, kto bedzie odbudowywal ten klasztor. Ano - ten komu zaplaca, wazne by odbudowali. Albanczycy czy nie Albanczycy - nie powinno go to obchodzic (zreszta Albanole z poludnia sa czesto prawoslawni, jak Serbowie). Jak nie chca Albanczykow, niech sami wysla ochotnikow do odbudowy, a poza tym, ide o zaklad, ze (jak to w Grecji) odbudowywac beda Grecy ;-)) Natomiast dziwi ignorancja autorki. Nie "Sziptarzy" ale "Szkiptarzy" i nie jest to "pogardliwe okreslenie Albanczykow" ale ich... nazwa wlasna (Shqiptar), ktora sie sami Albanczcy okreslaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Nie masz pojęcia... IP: 195.164.28.* 06.07.04, 13:25 .. to sie nie wymadrzaj. Po serbsku jest tak jak pisze Miłada - "Sziptar". I uzywa sie tak jak po polsku "Rusek" na okreslenie Rosjanina. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: Długi marsz Serbii 03.07.04, 15:03 "ale także przed ministerialnym gabinetem postawił sobie woskową figurę Draży Mihajlovicia, podczas II wojny dowódcy monarchistycznych czetników, po części splamionych zbrodniami wojennymi i współpracą z nazistami". Czy to prawda? Brzmi jak argument wyjęty z titowskiej propagandy, ale może pani Miłada ma rację? Czy ktoś zna się dobrze na historii Serbii i mógłby to wyjaśnić? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd ne telus po drugiej WS czesc zbrodni popelnionych IP: *.fastres.net 04.07.04, 09:18 przez dywizje musulmanskie( mowi sie tez o zbrodniach komunistow) zrzucona na czetnikow, bo to wlasnie czetnicy byli Tito najwiekszymi konkurentami do wladzy. Czyzby cos takiego w waszej Ludowej Republice nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira wręcz przeciwnie -Serbia była antyhitlerowska IP: *.toya.net.pl 04.07.04, 18:26 mięli przecież słynną partyzantkę i dzielnie walczyli z Włochami i Niemcami, zapłacili za to drogo i płacą do dziś. Pomagali nam nawet. Natomiast to Chorwaci współpracowali z faszystami i słynne były ich mordy na Serbach, których chcięli pozbyć się za wszelką cenę, a także "przypodobać się"faszystom. Oczywiśćie to bardzo grube uproszczenie, ale faktem jest że Serbowie byli zawsze naszymi braćmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Czetnicy IP: 195.164.28.* 06.07.04, 13:30 Król najpeirw podpisal pakt z Hitlerem. Pozniej probowal sie wycofac... Lojalisatmi (czetnicy) konkurujacymi z komunistami Tito kierował Mihajlović. Czetnicy byli przeciwko hitlerowcom, ale byli nacjonalisatmi. To tak jak polskie AK albo raczej partyzantka endecji kontra AL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak same błędy IP: *.acn.waw.pl 06.07.04, 23:08 porównywanie sytuacji w Jugosławii partyzanci Tity kontra czetnicy Mihajlowicia z AK przeciw AL jest bez sensu po pierwsze: AL nie miała w Polsce żadnego poparcia Tito w Jugosławii miał AL to była agentura sowiecka i ta sama agentura sowiecka chiała zabić Titę po wojnie ( z siedem razy a może i więcej) nawet jeżeli próbuje się porównywać czetników do endecji to rodzi się pytanie gdzie ten endecki król;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: same błędy IP: 195.164.28.* 07.07.04, 13:04 No wiec endecja bardziej niz AK, tak jak napisalem. AL bylo dla zobrazowania roznicy (ze kominisci). Co do zamachow na Tite. On na poczatku tez byl agentem sowieckim (jego zyciorys w Sojuzie). W czasie wojny od CCCP sie nie odcinal. Konflikty przyszly z sowietami przyszly po wojnie. Po za tym prownanie nie znaczy tozsamosci. Prosze o lepsze prownanie z sytuacja w PL. Bo negatywna recenzja to nie sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś