malkontent6 07.11.12, 14:50 Forumowa koleżanka poprosiła mnie o założenie tego, moim zdaniem ciekawego, wątku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k niczego. 07.11.12, 14:52 niczego. nie mogl wygrac, gdy Obama mial zagwarantowane poparcie kolorowych i biednych bialych, a sytuacja ekonomiczna USA jest trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k oj tam, oj tam... 07.11.12, 15:05 zbyt gornolotnie to ujales. (o jeden poziom abstrakcji za wysoko) rzeczywistosc jest bardzej prozaiczna: biedni licza, ze Obama poprawi ich los (wprowadzajac np. obowiazkowe ubezpieczenia zdrowotne) na koszt bogatych (podwyzka podatkow) gdy tymczasem Romney poprzez obnizke podatkow dalby pieniadze bogatym, a biedni dostaliby conajwyzej troche wiecej marnie platnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Re: oj tam, oj tam... 07.11.12, 18:21 Obnizka podatkow dla oligarchow znaczylaby na 100% dramatyczny wzrost podatkow dla biednych, bo Romney pozamykalby publiczne szkoly i inne instytucje publiczne, wiec stany mysialyby nadrobic straty silnie podnoszac podatki dla wszystkich. Upadek ekonomiczny i polityczny USA zaczal sie od Reagana, ktory drastycznie obnizyl podatki dla zlodziei oligarchow i i zderegulowal cala gospodarke. Polecam ponizsza ksiazke. www.amazon.com/Winner-Take-All-Politics-Washington-Richer---Turned/dp/1416588701/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1352308789&sr=1-1&keywords=winners+take+all+politics Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 jestes pewny? 07.11.12, 19:59 po pierwsze Romney nie nalezy do oligarchow, jest za biedny. Po drugie: przewaga glosow oddanych na Obame w stosunku do tych dla Romney jest nieduza. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: jestes pewny? 07.11.12, 20:01 mara571 napisała: > przewaga glosow oddanych na Obame w stosunku do tych dla Romney jest nieduza. Tego jakoś nikt nie chce zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Re: jestes pewny? 07.11.12, 22:31 Romney jest pomniejszym oligarcha i jest przez nich wspierany. Jego glowni promotorzy to bracia Koch (potomkowie nazistów). Romney jest postrzegany jako kontynuator zlodziejskiej, destrukcyjnej polityki rozpoczetej przez Reagana i kontynuowanej przez Bushów. Romneya popierali glownie naiwni, niewyksztalceni i rasistowscy ludzie ze srodkowych stanow, czesto pochodzenia niemieckiego (majacy etniczne zwiazki z Kochami), albo nie rozumiejacy, ze to wlasnie politycy tacy jak Romney zniszczyli i rozkradli USA. Niestety wiekszosc Amerykanow jest niezwykle ciemna, bo amerylanskie szkoly sa na poziomie nizszym niz afrykanskie. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: jestes pewny? 07.11.12, 23:05 europejskie okreslenie oligarcha nie obejmuje milionerow takich jak Romney. Bracia Koch nie sa potomkami nazistow, ich przodkowie przybyli do USA jeszcze w XIX wieku z Holandii. Faktem jest, ze ich ojciec Fred C. Koch probowali robic interesy w ZSSR ze Stalinen i osobiste doswiadczenia z pobytow tamze zrobily z niego antykomuniste. O ile dobrze pamietam w Niemczech kupili jedna firme w Aachen dopiero w roku 2005. Braci Koch cenie za sfinasowanie badan wskazujacych na ewidentne bledy autorow teorii globalnego oci.. lenia. Nie chce mi sie szukac, ile obywatelom amerykanskim Koch Industries i inne firmy nalezace do rodziny Koch w USA , ale zapewne niemalo. Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Re: jestes pewny? 07.11.12, 23:50 A jednak bracia Koch maja zwazki rodzinne z nazistami i ich polityka prowadfzona w USA jest iście faszystowsko-nazistowska. Nikt nie wie, ile kasy naprawde ma Romney , bo ja od lat ukrywa w rajach podatkowych. Chyba ma miliardy, ale wazne, ze on sluzy miliarderom- gansgsterom-zlodziejom. www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=439x759219 Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: niczego. 07.11.12, 15:25 j-k napisał: > niczego. > nie mogl wygrac, gdy Obama mial zagwarantowane poparcie kolorowych i biednych > bialych Zaraz, zaraz. O ile się orientuję, to biali non-college graduates popierali i to zdecydowanie Romneya. Generalnie to oni (gorzej wykształceni) cierpią najwięcej wskutek kryzysu. Wśród białych college graduates było mniej więcej po równo zwolenników jednego i drugiego. Głosy kolorowych na pewno zaważyły, ale z tymi głosami biednych to byłbym ostrożny. Przede wszystkim - jak by nie liczył - jest ich w Stanach relatywnie mało. Zdecydowana większość społeczeństwa - moim zdaniem co najmniej 75% - żyje we względnym lub wysokim dobrobycie. Mimo wszystko USA nie są krajem typu Ekwador, gdzie 10% ma dobrze, a reszta cierpi biedę. Proporcje są raczej odwrotne, pomimo licznych na tym forum znaffcóf USA, co to nigdy tam nie byli. A jednak stało się ... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:06 Od paru dni chodziło mi po głowie, że Romney nie ma chyba poparcia tam, gdzie swego czasu Bush dostawał multum głosów - czyli u ewangelikanów. Ci fundamentaliści chrześciajańscy, o których zawsze za czasów Busha było głośno, to taki dotychczas twardy rdzeń wyborców Repsów. Podejrzewałam, że Romney jako mormon nie jest z ich bajki i może nie będą na niego głosować, ale na Obamę też nie będą, to pewnie wcale nie pójdą do wyborów. Ponieważ mało się na Hameryce znam, siedziałam cicho i patrzyłam, co dalej. Dziś moje przypuszczenia potwierdził jeden z forumowiczów FAZ, który mądrze zrobił, bo zamiast śledzić bełkot prasowy, śledził wpisy na US-forach. Sledził konkretnie wpisy w Illinois i "wyszło na moje". Z tych wpisów wynika ponoć, że ewangelikanie nie uznają wcale Romney'a za chrześcijanina i ani myślą na niego głosować. Jeśli faktycznie tak było, to Romney stracił poważną część wyborców. No i jeśli do tego dodać, że ostro naraził się Latynosom wetem ws. prawa emigracjyjnego to nieźle sobie nagrabił. Ciekawa jestem ocen z USA. P.S. Spasibo bolszoje, malkontent. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:23 Obawiam się, że nie masz racji. Ja tez widywałem komentarze poddające w wątpliwość chrześcijańskość mormonizmu, ale pochodziły one od... wyborców Obamy, którzy chcieli w ten sposób uświadomić niezdecydowanych. Jeśli ewangelikanie nie głosowali na Mormona ze względów religijnych, to dlaczego mieliby głosować na Obamę, którego wyznaniu mało wiadomo? Obama wygrał, bo miał bardzo populistyczny program - tax the rich, feed the poor. W wielu kręgach społecznych to się świetnie sprzedaje. W Waszyngtonie, stolicy kraju, głosowało na niego chyba 93% mieszkańców. Każdy, kto był kiedyś w tym mieście, to wie dlaczego. Oprócz czarnych i Latynosów głosowali na niego młodzi biali, którzy widzą w nim kogoś fajnego, swojego w przeciwieństwie do Romney'a, który jest dla nich nudny, bo ciągle mówi o pracy, inwestowaniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:29 > Jeśli ewangelikanie nie głosowali na Mormona ze względów religijnych, to dlacze > go mieliby głosować na Obamę, którego wyznaniu mało wiadomo? No przecież piszę, że na Obamę i tak by nie głosowali, więc pewnie zostali w domu. Nie wiem, czy będą w USA statystyki głosowania wg wyznań, pewnie nie, bo to niepoprawne politycznie, ale mnie faktycznie ciekawi, czy ewangelikanie głosowali na Romneya. Podejrzewam, że nie, bo normalnie zawsze o nich przy wyborach bardzo głośno, a tym razem cisza. Jakby nie istnieli, a przecież stanowią dużą grupę wyborców, zwłaszcza na prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:46 Myślę, że troche deminizujesz ewangelikanów, tak jak media. Moim zdaniem są to wyborcy Romney'a a nie Obamy, bo to oni nadal wyznają te stare zasady o pracy, nauce, rodzinie itp. Oficjalnych statystyk na temat religii i koloru oczu wyborców nie bedzie, bo takich sie nie prowadzi. Media juą od dawna robią Mormonom negatywna propagandę, bo trochę się ich boją. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 20:46 Uporczywie mnie nie rozumiesz, a przecież piszę wyraźnie, że ewangelikanie to wyborcy Repsów, nie Demokratorów. Obamy by w życiu nie wybrali. Problem w tym, że w tych wyborach nie głosowali na Repsów, bo im Romeney nie leży. Repsy, które z natury rzeczy łowią w prawiicowym, konserwatywnym, tradycyjnym jeziorku, stracili przez Romney'a dużo cennych ewangelikańskich głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 20:52 eva15 napisała: > Problem w tym, że w tych wyborach nie głosowali na Repsów, bo im Romeney nie leży. Skąd wiesz, Ewciu. Frekwencja wyborcza była wysoka, Obama uzyskał 50% głosów a Romney 48%. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 20:55 Skąd wiem? Piszę o tym w wątku otwierającym. Nie tyle na 100% wiem, co sądzę, podejrzewam, a niemiecki forumowicz te moje podejrzenia potwierdził. Jemu się chciało czytać i analizować amerykańskie fora. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 21:00 Ewciu, ja też czytam i analizuję amerykańskie fora. A do tego jeszcze znam ludzi, o których piszesz. Są na ogół zdyscyplinowani i w wyborach biora udział, bo to ich patriotyczny obowiązek. Ale na pweno jest im bliższy Mormon Romney niż nie-wiadomo-co Obama. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 21:03 Pełnych danych jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k skomentuj to: 07.11.12, 15:36 komentarze niemieckie: "Obama wygral dzieki kolorowym i... kobietom"... chodzi o to drugie...- dzieki kobietom... jesli to prawda - to dlaczego - Twoim zdaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: skomentuj to: 07.11.12, 15:48 j-k napisał: > chodzi o to drugie...- dzieki kobietom... > > jesli to prawda - to dlaczego - Twoim zdaniem ? Kobiety generalnie pewniej się czują z Demokratami. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: skomentuj to: 07.11.12, 15:49 j-k napisał: > komentarze niemieckie: > "Obama wygral dzieki kolorowym i... kobietom"... > chodzi o to drugie...- dzieki kobietom... Aborcja na koszt państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: skomentuj to: 07.11.12, 18:04 spokojnaglowa33 napisał: >Aborcja na koszt państwa? No ale przeciez "panstwo" aborocji nie funduje. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: skomentuj to: 07.11.12, 20:52 jeśli medicaid pokrywa aborcję to znaczy, ze funduje państwo czyli podatnik. nie mam problemu jeśli aborcja jest z przyczyn zdrowotnych ale nie chcę płacić jeśli aborcja jest używana jako środek antykoncepcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: skomentuj to: 07.11.12, 22:23 elusiak1 napisał: > jeśli medicaid pokrywa aborcję to znaczy, ze funduje państwo czyli podatnik. > nie mam problemu jeśli aborcja jest z przyczyn zdrowotnych ale nie chcę płacić > jeśli aborcja jest używana jako środek antykoncepcyjny. > Felus, jesli zachodzi potrzeba zadecydowac; aborcja czy nie? - to nie moze byc mowy o antykoncepcji. Z biologicznego punktu widzenia troche za pozno. To jedno. Twoja informacja co do Medicaid fundujacej zabieg "na zadanie" pochodzi chyba z Foxnewsa, hahaha. W 1976 roku zainstalowano prawo zabraniajace fundowania aborcji na zadanie. Dopuszczalne bylo i jest natomiast fundowanie aborcji w przypadku gwaltu czy zdrowia matki. Tak sie wiec o ta swoja kasiore zbytnio nie martw. Ciekawe czy tak samo zaprzata twoje sumienie lozenie kolosalnej kasiory na rozne aborcje militarne, czy tego sobie ludzie je otrzymujacy zycza czy nie? Nie wspominajac juz o tym, ze ciebie sie nikt nie pyta czy tyso bie zyczysz lozyc czy nie, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:47 malkontent6 napisał: > Obawiam się, że nie masz racji. Ja tez widywałem komentarze poddające w wątpli > wość chrześcijańskość mormonizmu, ale pochodziły one od... wyborców Obamy, któr > zy chcieli w ten sposób uświadomić niezdecydowanych. > > Jeśli ewangelikanie nie głosowali na Mormona ze względów religijnych, to dlacze > go mieliby głosować na Obamę, którego wyznaniu mało wiadomo? > > Obama wygrał, bo miał bardzo populistyczny program - tax the rich, feed the poo > r. W wielu kręgach społecznych to się świetnie sprzedaje. W Waszyngtonie, sto > licy kraju, głosowało na niego chyba 93% mieszkańców. Każdy, kto był kiedyś w > tym mieście, to wie dlaczego. > > Oprócz czarnych i Latynosów głosowali na niego młodzi biali, którzy widzą w nim > kogoś fajnego, swojego w przeciwieństwie do Romney'a, który jest dla nich nudn > y, bo ciągle mówi o pracy, inwestowaniu itp. Chyba masz rację. Większość ludzi np. w Europie ma lewicowe poglądy, widać że ta lewicowość jest coraz popularniejsza również w USA. W Europie tzw. partie prawicowe w gruncie rzeczy realizują lewicowe programy i czasami wybory to licytacja populistów a ludzie cały czas dają się nabierać na obiecywane gruszki na wierzbie. W USA dotychczas nie było chyba wśród kandydatów na prezydenta takiego populisty jak Obama. Ten populizm może być dość grozny dla Ameryki, mogą pojawić się następni jeszcze lepsi od Obamy. No cóż, miejmy nadzieję że Obama nie napsuje zbyt dużo w gospodarce. Mówią, że te prawdziwe reformy i trudne działania przeprowadza się właśnie w drugiej kadencji! Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:50 Nietety łatwo jest wielu ludzi przekonac do siebie obietnicami, że dostaną coś za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody774 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:35 Ewa ty piszesz jak by były jakieś wybory w Stanach. Jak jakieś glosy by się liczyły itd. Widzisz Ameryka robi sobie ostatnio wszędzie wrogów (z powodu jej narzuconej polityki) i jak tak dalej pójdzie to nie będzie mogla bronic prywatnych banksterow. W tym samym czasie Federacja Rosyjska, Chiny itd., robią wszędzie układy(dobre biznesy) gdzie nie lubi się USA. Jest to BW, Afryka itd. Wiec wyznaczono Obame, który się stawia BB i nawet nie chce wojny z Iranem. Fundamentalni Chrześcijanie to nie wiem o czym piszesz. Ci prawdziwi/fundamentalni nie maja wpływu na co kol wiek w tym kraju. Chyba tobie chodzi o TV ewangelist, czyli z.... Chrześcijan, którzy ostatnio dostają olśnienia i przestają popierać kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: Czego zabrakło Romney'owi 07.11.12, 15:37 eva15 napisała: > Dziś moje przypuszczenia potwierdził jeden z forumowiczów FAZ, który mądrze zro > bił, bo zamiast śledzić bełkot prasowy, śledził wpisy na US-forach. Sledził kon > kretnie wpisy w Illinois i "wyszło na moje". Z tych wpisów wynika ponoć, że ewa > ngelikanie nie uznają wcale Romney'a za chrześcijanina i ani myślą na niego głosować Coś w tym jest. Pytałem się polskich katolików, co sądzą o mormonach. Dla nich to ewidentnie sekta, nie prawdziwi chrześcijanie. A teraz - dzieki Latynosom - katolików w Stanach dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
realcucumber pytanie 07.11.12, 15:55 Mam pytanie. Czy Felusiak odwiedzil juz forum Swiat i przedestawil swoja opinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Romeyowi braklo poparcia 07.11.12, 17:07 zwolennikow Ron Paula. Czyli Ameryka sie zmienia, dojzewa, widzi ze system nie pracuje i duza ilosc ludzi postanowila nie glosowac. Obama mial zapewnione poparcie czarnych i paru bialych, romney mial poparcie bialych . Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 17:56 W skrocie republikanow zniszczyla radykalizm, nienawisc i glupota. Tea party przejela agende republikanow. To nie jest partia Regana ale jakies monstrum. Ten radykalizm nie przemawia do duzej bazy wyborcow. Do tego reprezentuja zatwardziala xenophobie i rasizm i ogolnie nienawisc do wszystkiego co inne. W kraju gdzie wiekszosc elektoratu to kolorowi to tez niezbyt madre. Dodac trzeba glupkow republikanskich jak Aikin ktory gadal o "prawnym gwalcie" czym zasluzyl sobie na pogarde kobiet. Ewa pisze o ewangelistach, mozliwe ze zbojkotowali wybory ale Bill Graham (glowny pasterz) poparl Romney. Moze lud tego nie kupil. No i Romney jako kandydat nie mogl byc gorszym wyborem. Podczas kampani wykazal sie nie tylko glupota (47%) ale odcietym od rzeczywistosci bogaczem. Rozwiazan nie dawal tylko powtarzal puste frazesy. Rozwiazania byly jedne: mniej podatkow wiecej wojska. Co do polityki zagranicznej okazalo sie ze zgadzaja sie z demokratami. Ale retoryka maja glupia co wielu od nich odsunie. Usmiac sie mozna. Republikanie okazli sie tym czym naprawde sa: PARTIA BIALYCH STARUSZKOW. Tych na szczescie jest coraz mniej a demografia dziala przeciw nim. Ich miejsce jako radykalna partia na poludniu ale nie jako parita narodowa. W skrocie swoja radykalna retoryka republikanie odtracaja wszystkie duze grupy jak kobiety, imigrantow i ludzi koloru i mlodziez. Fox news wczoraj po porazce zaczelo krzyczec ze powinni wziasc jakiegos jeszcze wiekszego radykala z tea party na kandydata. Tak, to by pomoglo, haha. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Fakt, republikanie i Tea Party ośmieszyli się. 07.11.12, 18:19 Aikinsowski bełkot o gwałtach, fanatyzm religijny i wizja "starej, pięknej Ameryki" konserwatywnego Dixielandu, nie przemawia do większości społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 19:02 zlotamajka napisała: > Republikanie okazli sie tym czym naprawde sa: PARTIA BIALYCH STARUSZKOW. > ] Tych na szczescie jest coraz mniej Na szczęście? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 19:14 Bo ta xenophobiczna partia padnie wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 19:31 Majka, Kanada jest dużo mniej zróżnicowana etnicznie nież USA, ale i wy będziecie mieć z tym problemy. I ciebie zaczną kiedyś nazywać ksenofobiczną białą staruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Toronto jest najbardziej zróżnicowanym miastem świ 07.11.12, 19:38 ata. I nikt tam nie nazywa białych ksenofobicznymi staruszkami. To właśnie takie staruszki (mentalne) mają problem, że ich biały, chrześcijebski świat się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Toronto jest najbardziej zróżnicowanym miaste 07.11.12, 19:42 A jak jest w Kanadzie poza Toronto? Przez jakiś czas regularnie pordóżowałem do Kanady, głównie do Ontario i widziałem ten "zróżnicowany" etnicznie kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Toronto jest najbardziej zróżnicowanym miaste 07.11.12, 20:50 kylax1 napisał: > ata. I nikt tam nie nazywa białych ksenofobicznymi staruszkami. To właśnie taki > e staruszki (mentalne) mają problem, że ich biały, chrześcijebski świat się koń > czy. Cos w tym jest: w Europie zaczyna sie dominacja islamu, Polnocna Ameryka ma jeszcze troche czasu. Szczegolnie Stany Zjednoczone w zwiazku z rosnaca liczba Latynosow. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 20:09 Nie chodzi malkontent o zroznicowanie. Chodzi o PLATFORME. Ta platforma mlody bialych z kalsy sredniej i pracujacej nie chwyta bo jest ODLACZONA OD RZECZYWISTOSCI. Ta platforma republikanska nie odpowiada na RZECZYWISTE problemy wiekszosci amerykanow. To mniejsze podatki, mniej rzadu, wiecej wojska i wyrzucic imigrantow na froncie domowym. Na froncie zagranicznym bombardowac i jeszcze raz bombardowac. To wszystko jest ubrane w disneyland ameryki lat 50tych lub straszenie wyborcow imigrantami czy zabraniem im broni czy innymi takimi rzeczami. Tego wiekszosc nie chwyci bo dla siebie nic nie widza. Jesli ludzie nie maja pracy, mlodzi padaja pod dlugami studentckimi, ludzie potracili domy, wielu nie stac na dostep do sluzby zdrowia, szkoly publiczne sa zamieniane na charter schools to gadka o mniejszych podatkach i wiecej free trade nie pomoze. LUDZIE MAJA DOSC FREE TRADE. Juz znamy tego rezultaty. Do tego masz jednego czy drugiego ktory zacznie belkotac o "prawnych gwaltach" i innych nonsensach. Kandydata nie mogli wybrac lepiej: bogaty mormon. Ze Utah zdobedzie bylo pewnym. Nawet stanu gdzie byl gubernatorem nie zdobyl. Widac dobrze go tam pamietaja. Takie cos moze tylko bialym staruszkom sie podobac. Demokraci pod Obama dobrej platformy nie maja ale sa wsrod nich progresywni od ktorych cos mozna zaczac jak Elizabeth Warren. No i nie maja tak odstraszajacej bo wariackiej retoryki. Republikanie pokazali kim naprawde sa. FASZYSTAMI. A lud ameryki powiedzial im nie. Taka partia z taka platforma nie ma miejsca na skali narodowej W ZADNYM KRAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 20:13 zlotamajka napisała: > Republikanie pokazali kim naprawde sa. FASZYSTAMI. No i napisałaś głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 20:24 > zlotamajka napisała: > Republikanie pokazali kim naprawde sa. FASZYSTAMI. malkontnent napisal: > No i napisałaś głupotę. Czy aby? Sprawdz sobie definicje, zeby nie bylo ze ci sie tu cos podsuwa lewackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 20:51 Otoz to. Ale on jako typowy republikanin NICZEGO sie nie nauczy. Bedzie sie koncentrowal na blachostach ale calosci NIGDY nie dostrzeze. Niestey prawda jest bolesna a pozbywanie sie iluzji jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Republikanie to partia bialych staruszkow 07.11.12, 20:58 Ciekawy to faszyzm, w którym co 4 lata wybiera się prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 faszystami są demokraci 07.11.12, 20:59 zwiekszona rola państwa i znacznie wiekszy wpływ tego państwa na gospodarkę i zycie codzienne, czyli podporzadkowanie obywatela państwu to czysty faszyzm. republikanie chcą mniejszej roli państwa i mniejszego wpływu na gospodarkę i życie codzienne, zatem z definicji faszystami być nie mogą. o elizabeth warren nie chcę się wypowiadać, ale jeśli taki szajster jak ona dostaje się do senatu to pozostaje zgasić światło i zamknąć drzwi na klucz. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: faszystami są demokraci 07.11.12, 21:03 Słowo faszyzm zostało przez nagminne nadużycia zdyskredytowane. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: faszystami są demokraci 07.11.12, 21:16 niestety, dziecioły nie rozumieją co to faszyzm, na czym polega. w ich mniemaniu faszyzm to permanentna wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus. 07.11.12, 21:20 Daj spokoj dzieciolam! Lepiej powiedz,tylko szczerze,jak bedziesz zyc dalej? Bo tyle zosci w tobie wyczuwa sie na ten Swiat,ktory zawiodl ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Felus 07.11.12, 22:32 bidula, nawet czujego jego pain. Czego nie czuje to jego skrajnej ideologii. No i jak juz zacznie pizdzic to sie tak zaplacze ze pozniej juz nie wie - which end is up, hehehe Teraz tu pizdzi o mniejszym rzadzie ??? Podczas gdy nam instaluja rozne Globalne Wojny z Terrorem, Patriot Akty, No Fly listy, Super duper kill-listy ... Mozna by bylo zrozumiec czlowieka gdyby dostrzegl ze zarowno R jak i D maja w tym procederze swoja reke. Ale nie, jego religijne wrecz poswiecone republikanskiej ideologii wszedzie weszy DEMOKRATOW, hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Elka. 07.11.12, 22:36 Nie badz taka.felus przez caly czas przed wyborami wierzyl w to,ze jego los odmieni sie.Swiat mu zawalil sie,a ty jaja z tego robisz. A tak serio.felus naprawde jest zalamany,to wyczuwa sie. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Igor 07.11.12, 22:47 to moze go pociesze ... Na otarcie lez Felusia powiem mu, ze Obama, pierwsza rzecz jaka zrobi to obetnie Social Security i Medicare, jak na zwycieskiego "socjaliste" przystalo. To powinno ucieszyc felusia jak nic innego. Wojny z terrorem nadal beda trwac, militarne aborcje, kill-listy, no-fly listy ale felusiowi nie beda tyle odcinac na emeryture. A jesli beda to z cala pewnoscia Goldmanan sie nia wlasciwie "zaopiekuje", z czego zaslynal zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igor 07.11.12, 22:50 Elka,mam nadzieje,ze felus doceni to,co ty napisala. Poczciwa z ciebie kobieta! Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Jasne, Kongres wybrali biali staruszkowie 08.11.12, 20:01 zlotamajka napisała: > Republikanie okazli sie tym czym naprawde sa: > PARTIA BIALYCH STARUSZKOW. > Tych na szczescie jest coraz mniej a demografia dziala przeciw nim. Co masz przeciwko białym staruszkom, w czym są gorsi od staruszków czarnych czy żółtych? A może wolisz staruchów śniadych, brodatych w turbanach? Sami rzadko by się na coś takiego zdobyli (powiedzmy sobie: nigdy), ale zawsze mogą znaleźć jakieś dziecko, które wysadzając się odeśle wielu znienawidzonych przez Ciebie białych staruszków w niebyt. Dlaczego tak nienawidzisz swojego kręgu kulturowego, dlaczego uważasz słowa Obamy o wspólnej Ameryce za pic? Dlaczego każdy lewak tak ma? Swoją drogą bardzo dziarscy ci biali staruszkowie, skoro pozostając w "wyraźnej mniejszości", "na szczęście coraz mniejszej", jakby nigdy nic wybrali Kongres z republikańską większością. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Jasne, Kongres wybrali biali staruszkowie 08.11.12, 21:35 Republikanska baza to wlasnie biali staruszkowie i to tym mowie. Republikanska platforma jest calkowicie odcieta od rzeczywistosci probujac sprzedac disneyland America z duza iloscia ksenofobi i seksyzmu ktora tylko moze sie podobac takim staruszkom a tym samym odsuwa wiekszosc elektoratu. PS. Romney jest wlasnie takim staruszkiem w turbanie tylko nie islamskim ale mormonskim i nie uzywa bomb (nie pozwolonu mu na szczescie) ale uzywal finansow by wysadzac firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: partia białych staruszków 20.11.16, 19:28 Republikanska platforma jest calkowicie odcieta od rzeczywistosci probujac sprzedac disneyland America z duza iloscia ksenofobi i seksyzmu Sold! Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Kasy. 07.11.12, 18:14 Nie Igor. Wlasnie to jest ciekawe ze co do kasy to byli mniej wiecej po rowno. Republikanie mysleli ze citizen united i kasa im pomoze. Nawet maszyny i straszenie wyborcow nie pomoglo. To duzy szok dla nich. Ale nie zadziwiajacy bo jak sie odpycha wiekszosc spoleczenstwa to rezultat jest jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk majka. 07.11.12, 19:28 Obama byl wspierany przez bardziej wplywowa grupe.I tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
godiva1 Re: Kasy. 07.11.12, 19:36 Zgadzam sie ze Zlota Majka. Ja glosowalam w stanie na ktory wszyscy patrzyli, czyli w Ohio. Romney musial sie przedstawic jako bardzo skrajny prawicowiec zeby wygrac prawybory, a potem juz bylo za pozno zeby to odkrecac. I Romney pare razy palnal takie glupstwa ze dosc latwo je bylo w mediach eksploatowac. Demografia nie sluzy na dluzsza mete Republikanom i wystawianie gentelmana ktory wygladal jak bankier z lat 50-tych im nie pomoglo. Ja sie bardzo ciesze, nie ukrywam. Generalnie przewiduje sie ze gospodarka bedzie sie teraz rozkrecac, wiec to tez zostanie przypisane Obamie. Nie wiem jak w Polsce sie tlumaczy "evangelicals", ewangelicy? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Kasy. 07.11.12, 19:43 Na razie Dow Jones poleciał w dół ponad 250 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nu i co? 07.11.12, 19:57 Dzis polecial w dol,jutro poszybuje w gore. Kilka osob na tym zrobi duza kase,troche wiecej straci. Czy od tego swiat zawali sie? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nu i co? 07.11.12, 20:01 Nie, świat sie nie zawali, ale dziś nie mam czasy aby dołożyć do mojego portfolio. A szkoda, bo to dobry dzień na inwestowanie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Nu i co? 07.11.12, 20:02 A trzeba bylo o tym pomyslec wczesiej.od kilku miesiecy pisalem,ze zwyciezy Obama,a Ty nie chciales mnie uwierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nu i co? 07.11.12, 20:09 Jeśli popatrzysz na popular vote, to różnica nie jest duża. Obama 50%, Romney 48%. Romney niestety przegrał w Virginii, Pennsylwanii i w Ohio. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 wybacz Igor, ale od razu widac, ze nie masz 07.11.12, 20:11 pojecia o zasadzie zakupow na gieldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk mara,dzieki. 07.11.12, 20:14 Ze uswiadomila ty mnie to. Mam nadzieje,ze ty dobrze wiesz i zarabiasz na tym dobra kase. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: mara,dzieki. 07.11.12, 20:25 Tiaaa, juz widze mare wygrywajaca z komputerami Goldmana :D Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Nie odwazylabym sie Elka 07.11.12, 20:39 grac z komputerami Goldmana. Nasze oszczednosci sa za male, aby cokolwiek ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Nie odwazylabym sie Elka 07.11.12, 22:40 Ty sama mozesz nie grac (doslownie) i nosic sie z cicha nadzieja ze twoj uciulany grosz bedzie cos warty .... W normalnym swiecie tak powinno byc. Ale my nie zyjemy w normalnym swiecie. Czy tego chcesz czy nie to Goldman decyduje czy twoj grosz bedzie cos warty. Drukarki drukuja pelna para a grosza ciagle jakos malo .... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Kasy. 07.11.12, 20:19 A fox news powiedzial ze powinni byli wystawic kogos jeszcze bardziej radykalnego w 100% tea party. To napewno by pomoglo. To sa prawdziwe oszolomy. Jak cos nie dziala to trzeba robic to samo ale jeszcze wiecej i szybciej. Oni NIGDY sie niczego sie nie naucza. Ta partia nie ma prawa bytu na arenie narodowej JAKIEGOKOLWIEK kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
aritmus Naprowde zabraklo kasy? 07.11.12, 23:41 A jo ci chlopie powiodam, ze sie mylisz. Powiodam tobie i to, ze nie znosz realiow amerykanskich. Piszecie Panoczku, ze Obama mial bardziej wplywowa grupe. A jo sie grzecznie pytom jaka? Ano nijako, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Ad vocem 07.11.12, 19:23 Kilka osób użyło w dyskusji słowa "ewangeliści" w stosunku do amerykańskich ewangelików. Jako człowiek praktykujący ateizm oświadczam, że ewangelistów było tylko czterech, ale oni od około dwóch tysięcy lat już nie żyją (Marek, Mateusz, Łukasz, Jan) więc nie mogli brać udziału w wyborach;) Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: pomimo wszystko Obama 07.11.12, 19:28 Pomimo calej propagandy i forsy Obama wygral. Ciekawe czy ilosc glosow oddanych na Obame byla tak wielka ze cyganstwo nie mialo sensu, a zreszta co za roznica, chyba ze ? Nigdy nie wiadomo ! Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Ad vocem 07.11.12, 19:35 wsrod ewangelikow jest jeszcze spora grupa ewangelikanow. Sadze, ze Eva ich miala na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Yahoo - 40 procent nie glosowalo 07.11.12, 19:49 zobaczmy statystyki, wydaje sie ze Ron PAUL nie dal Romneyowi poparcia i rezultat jest widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Najlepszy komentarz jaki slyszlem 07.11.12, 20:45 "Obama odziedziczyl swoj wlasny "mess" i za cztery lata demokraci nie beda mieli na kogo wine zwalic. 92% Amerkanow nadal ma prace a troche socjalizmu nie zaszkodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Yahoo - 40 procent nie glosowalo 07.11.12, 20:58 No właśnie, a u góry pisałeś, że frekwencja była wysoka. Nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Byla. 07.11.12, 21:13 Jest szansa,ze bedzie najbardziej wysoka od 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ewangelicy, ewangelikanie, ewangeliści 07.11.12, 20:39 Owszem tak, to miałam na myśli. Ewangelikanie są radykalnym/ortodoksyjnym strzydłem ewangelików/protestantów. Ewangelikanie są w uSA b. liczni , zwłaszcza na prowincji. To są ci wszyscy "new boren", czyli "nowourodzeni", "przebudzeni" jak ich kumpel w wierze Bush jr. Ewangeliści to, jak słusznie zauważa Lubat, to ci czterej, którzy napisali Ewangelię. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ewangelicy, ewangelikanie, ewangeliści 07.11.12, 20:40 sorry: "new born" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 21:06 Podejrzewam, że największą korzyść odniosą tzw. "postępowcy" niosący "nowoczesność". Poprawność polityczna będzie rosła w siłę, złego słowa nie będzie można powiedzieć na żadne mniejszości, fundamenty tradycji (rodziny, religii etc) będą jeszcze bardziej podkopywane, geje dostaną powszechny dostęp do małżeństw i adopcji (tak już się powoli dzieje) itd. itd. Z Romeyem postęp byłby utrudniony. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 21:08 Mój Boże, Ewciu, zgadzam się z tobą. Dziś wieczorem wypiję szampana. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 ja sie tez z wami zgadzam 07.11.12, 21:24 i wcale mnie to nie cieszy. Dekadencja zawsze zwiastuje koniec pewnej epoki, niekoniecznie pokojowy. Polecam ta rozmowe: www.idziemy.pl/spoleczenstwo/pulapki-globalizacji/ Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: ja sie tez z wami zgadzam 07.11.12, 21:26 To jest nas już troje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 21:30 Nie, nie wypijesz szampana, tylko najprawdopodobniej wino musujące i zagryziesz nie kawiorem a ikrą z łososia:-) W obu przypadkach nie ma w tym nic złego, ja tylko piszę dla porządku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 21:35 A tak całkiem serio - wybór Romneya też miałby sporo wad tyle, że innych. Summa summarum wybór Obamy był chyba wyborem nieco mniejszego zła. Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 22:34 wszystko do tego własnie sie sprowadza. to byl wybor mniejszego zla. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nic podobnego. 07.11.12, 21:15 Za Romneya rowniez musialo by byc zgodnie z poprawnoscia polityczna. Republikanie nie mogli by narazic sie 10% najbardziej aktywnych wyborcow. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nic podobnego. 07.11.12, 21:25 Mormoni nie sa poprawni politycznie, ale są pragmatyczni. Wielu ludziom to się nie podoba, ale w końcu przyznają im rację. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Nic podobnego. 07.11.12, 21:32 malkontent.To ty do tego wszystkiego jeszcze jestes i mormonem? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nic podobnego. 07.11.12, 21:38 igor_uk napisał: > malkontent.To ty do tego wszystkiego jeszcze jestes i mormonem? Jeszcze nie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: przy okazji pytanie 07.11.12, 21:42 Novell? O, to se ne vrati. Firma chyba jeszcze istnieje, ale na rynku już się nie liczy. Szkoda, bo stworzyła autentyczny system operacyjny dla sieci, ale później zachciało im się rywalizować z Microsoftem, kupili Word Perfect, Corel i coś jeszcze i padli. Byłem 2 razy na ich konferencji w Salt Lake City, tzw. Brainshare. Dawne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nic podobnego. 07.11.12, 21:33 Jestem przekonana , że rozmiary i szybkość "postępu" byłyby z Romneyem mniejsze, bo większy byłby opór materii. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Nic podobnego. 07.11.12, 21:38 Ewa,ten "postep" nabral juz takiego rozpedu,ze zaden Romney tego nie zatrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nic podobnego. 07.11.12, 22:23 Toć piszę, że rozmiary i szybkość "postępu" byłaby mniejsza,. a nie że on by ten proces zatrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 21:56 Tak Ewa, bo jak wiemy polityczna poprawnosc jest NAJWIEKSZYM problem nie tylko w USA ale na swiecie. Pozbawienie jej naprawi wszystko zlo. Reality check by ci sie przydalo. Ale na to juz za pozno. Gadaj sobie z malkontentem. Nadajecie sie do siebie. Ten sam poziom intelektualny. -- "Ja tam sie ciesze z jej zwyciestw. Tyle maja do nadrobienia: mordy oprawcow niemieckich czy rosyjskich nad bezbronnymi Polakami. Mozna zrozumiec chec rewanzu. Polacy to nie mordercy niemieccy czy rosyjscy."/polski-francuz o wygranej Radwanskiej z Szarapową/ Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 23:06 Kto najbardziej skorzysta? Banksterstwo i mafia wojenna. Reszta, o ktorej wspomnasz, to tylko side show dla motlochu. Wszak musi byc czyms zajety by nie marudzil i na rece mafii nie patrzyl. Juz teraz sie wspomina, ze piersza rzecza jaka ten "socjalista" (postepowiec) Obama zrobi bedzie obciecie zdobyczy 'socjalistow' jakimi sa Social Security i Medicare, w ramach "porozumienia (wink, wink) z tymi parszywymi republikanami oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 23:34 Ci wszyscy, których wyliczasz skorzystaliby tak czy tak, NIEzależnie od wyników wyborów. Ja piszę o tych innych, którzy się niejako przy okazji załapią i upieką swą własną pieczeń przy tym ognisku. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 23:57 Otoz to Ela. Obama juz w swojej przemowie akceptacyjnej zaznaczyl ze usiadzie razem z Romney by znalesc "rozwiazania". To jest najwiekszy problem z Obama. On ciagle sprzedaje swoja baze radykalnym republikanom idac z nimi na kompromisy. Tu jest wlasnie caly pies pogrzebany. A cala reszta z polityczna poprawnoscia to dokladnie to "side show" a w tym momencie nawet nie bazowany na rzeczywistosci bo Obama w tym wszystkim NIC nie zmieni. Te zmiany wychodza innej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 22:43 ze ten watek jest ciekawy. Przedewszystkim za te dwa slowa: " Forumowa koleżanka .."Jak by nie wiedzialem,kto to pisze i o kim,to nawet nie zauwazylem by tych slow. A dalej bylo jeszcze lepiej :"Mój Boże, Ewciu, zgadzam się z tobą. Dziś wieczorem wypiję szampana. " Jak widzicie,jeszcze nie ogloszono oficjalnych wynikow ,a Swiat juz zmienil sie na lepsze. Niech zyje Barak Obamycz.To dzieki niemu jestesmy swiadkami prawdziwego cudu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 22:47 > Jak widzicie,jeszcze nie ogloszono oficjalnych wynikow ,a Swiat juz zmienil si > e na lepsze. No może nie cały świat, ale malkontent na początek.... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk malkontent jest czescia Swiatu. 07.11.12, 22:57 I wraz z nim Swiat zmienia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: malkontent jest czescia Swiatu. 07.11.12, 23:08 Bez z niego także, w tym sęk. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:07 To ciekawe, bo żona twierdzi, że nie może mnie zmienić. Ciągle mam dziwne nawyki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:09 Oni wszysci tak mowia.Cos wiem o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Aleś ty nespostrzegawczy 07.11.12, 23:39 malkontent6 napisał: > To ciekawe, bo żona twierdzi, że nie może mnie zmienić. Ciągle mam dziwne nawyki. Przecież to nie żona dokonała tych zmian! Zony takiej władzy nie mają:-) Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Gielda 07.11.12, 22:49 juz podsumowala bolszewika Dow Jones minus 312.95. Ale pierwsza jaskolaka nie czyni wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:06 Igor, ja w innym wątku, na innym forum zaprosiłem Ewcie do Hameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:10 Jak przyjedzie, to się z nią ożenię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:14 malkotent,a wodne bicze nie probowales.Ponoc sa dobre na nerwy. p.s. Przeciez wraz z wygrana Obamy swiat nie zawali sie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:58 My tu nie rozmawiamy o Obamie, ale o moim związku z Ewcią. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:18 to jednak trzeba sie bylo zainteresowac tym skaczacym z okna sypialni. Potrzebny ci rozwod. Chyba, ze faktycznie jestes juz mormonem ... PS. Igor jest zazdrosny i jest afganskim weteranem. Uwazaj na siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dla czego zaznaczylem, 07.11.12, 23:29 Dokładnie. Igor to Afgan i to nie są żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Igorze, 07.11.12, 23:32 Jak nazywają się po rosyjsku weterani wojny afgańskiej? Afgańce, Afgany, czy jeszcze inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Malkontent a wielożeństwo 07.11.12, 23:28 Nooo, teraz rozumiem, czemu chciałeś, by wygrał mormon! Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontent a wielożeństwo 07.11.12, 23:54 eva15 napisała: > Nooo, teraz rozumiem, czemu chciałeś, by wygrał mormon! Ojciec Obamy miał dwie żony w tym samym czasie. Mormoni tego nie stosują. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Malkontent a wielożeństwo 08.11.12, 00:06 Ojciec Obamy nie był Hamerykańcem! Mormoni to stosują tyle, że teraz już bardzo po cichu i znacznie mniej. Czasy, gdy było to na porządku dziennym skończyły się. Ale może dlatego chcą dojść do władzy, by zmienić prawo? I może dlatego na nich głosujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontent a wielożeństwo 08.11.12, 00:15 eva15 napisała: > Ojciec Obamy nie był Hamerykańcem! Wziął ślub w USA mimo, że miał już żonę w Kenii. > Mormoni to stosują tyle, że teraz już bardzo po cichu i znacznie mniej. Tak, wiem był taki serial HBO o "Mormonach", ale to hollywódzka fikcja dla tłumu. Kościól Mormonów nie pozwala na wielożeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Malkontent a wielożeństwo 08.11.12, 00:29 malkontent6 napisał: > Wziął ślub w USA mimo, że miał już żonę w Kenii. To to Amis są bardzo tolerancyjni, skoro na to pozwolili:-) > Tak, wiem był taki serial HBO o "Mormonach", ale to hollywódzka fikcja dla tłumu. Kościól Mormonów nie pozwala na wielożeństwo. Och, święta naiwności, kościoły mają to do siebie, że oficjalnie wiele zabraniają... Np. Kościół katolicki zabrania kradzieży i cudzołóstwa.... Ładnie z jego strony. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontent a wielożeństwo 08.11.12, 14:28 Obama senior ukrył przed władzami fakt, że miał już żonę. Ewciu, nie uda ci się być drugą żoną Mormona, bo ich Kościół nie udzieli wam ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Majka. 07.11.12, 22:50 We mnie wcale nie ma zlosci. Ja napisalam o poziomie dyskusji. Malkontent wcale nie jest glupi ale lubi znizac dyskusje do najmnejszego mianownika. Ewa do niego dolacza. To tylko chcialam powiedziec. Zlosci wcale nie mam. Tylko na takim poziomie nie ma sensu rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Majka. 07.11.12, 23:16 To co Ewa napisala to nie byla zadna ironia. A ja ironie potrafie docenic, o to sie nie martw. Od pewnego czasu z Ewa jestesmy w innych obozach. Ona przeszla na prawice i staje sie coraz bardziej radykalna. Ja sie nie zmienilam. Odpowiedz Link Zgłoś
realcucumber floryda 07.11.12, 22:52 Jak w tym kraju moze byc jakikolwiek porzadek? Na Florydzie caly czas te konskie lby licza glosy. Krew czlowieka zalewa jak ten kraj spadl na dno przez ostatnie 30 lat (bo tylko tyle pamietam). Ide sie nachlac. Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Kto najbardziej skorzysta na tych wyborach? 07.11.12, 22:57 eva15 napisała: > Za jakiego Moëta? Bo jak masz tylko naklejkę Moet to cię orżnęli :-) Znowu mnie orżnęli? To tak wygląda: www.totalwine.com/eng/product/moet-chandon-nectar-imperial-rose/16006750 Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Kogo reprezentuje Romney? - The Koch brothers! 07.11.12, 23:44 Ci nazisci to najwieksi wrogowie demokracji i USA. Film The Koch brothers exposed mozna obejrzec na youtube. www.rollingstone.com/politics/blogs/national-affairs/the-koch-brothers-exposed-20120420 Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 przodkowie braci Koch byli Holendrami 07.11.12, 23:50 i przybyli do USA w XIX wieku. Nie pisz bzdur!! forum.gazeta.pl/forum/w,50,140282949,140295196,Re_jestes_pewny_.html Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 przodkowie braci Koch byli nazistami 07.11.12, 23:56 Wielu nazistow po wojnie dorabialo sobie falszywych przodkow wsrod neutralnych narodowosci, nihil novi. Ameryka po wojnie przyjela do siebie tysiace nazistow (na wlasna zgube), ktorzy za kase nazistow (ukradziona mordowanym narodom) tworzyli oligarchiczne korporacje w USA (big pharma, oil, Monsanto etc) i teraz z premedytacja dobijaja USA. Kochowie sa nazistami w kazdym calu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: przodkowie braci Koch byli Holendrami 08.11.12, 00:11 Zdaje się, że nieźle dajesz się nabierać na maistreamowe prawdy o "holenderskich" braciach Koch... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Kochom szyje sie buty glownie od czasu, 08.11.12, 20:55 kiedy zaczeli finasowac badania obalajace tezy zwolennikow globalnego ocieplenia. I to mediach mainstreamowych. Poparcie dla Tea Party dopelnilo reszty. Zywie do nich odrobine sympatii, bo ida pod prad, a to dzisiaj rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Czego zabrakło Romney'owi 08.11.12, 00:14 Jak to czego? Glosow wyborcow.... I to ma byc ciekawy watek? :-)))) malkontent6 napisał: > Forumowa koleżanka poprosiła mnie o założenie tego, moim zdaniem ciekawego, wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Ohne Romney 01.02.15, 16:57 wyborcza.pl/1,75477,17339816,Wybory_w_USA__Bush_wykosil_groznego_rywala__Romney.html Odpowiedz Link Zgłoś