Dodaj do ulubionych

Rumuni i Bulgarzy w Europie

31.12.13, 08:44
Od jutra otwiera sie rynek pracy w Europie dla obywateli tych dwoch krajow.

Fakt ten zostal zauwazony przez zachodnich politykow. Bawarska CSU proponuje 3-miesieczne utrudnienie w otrzymaniu zasilku socjalnego i wyrzucanie z kraju tych, ktorzy system socjalny oszukali.

Rzad brytyjski chce usuwac tych, ktorzy spia na ulicach i uniemozliwic im powrot do UK przez rok.

Nie ma co sie ludzic, ze chodzi o izolowane propozycje. Europejska opinia publiczna jest coraz bardziej krytyczna wobec emigrantow, ktorzy konkuruja z tubylcami o prace i o zasilki jesli jej nie maja.

Pierwszym refleksem jest sprawdzenie przyczyn emigracji. W przypadku Rumunii i Bulgarii jest nia bieda. Dochod narodowy na glowe na rok jest tam od 5400 Euro (BUL) do 6200 Euro (RUM) na srednio na glowe mieszkanca w porownaniu z 18000 Euro (POL) i srednia europejska 25 000 Euro.

Do tego ich problemy z wladzami sa dosc podobnej natury co te ukrainskie: wladze sa skorumpowane i nieudolne.

Osobiscie mam sympatie do Bulgarow bo jak wiekszosc ludzie mego pokolenia spedzalem wakacje letnie w Warnie, Burgas czy Zlotych Piaskach i z wieloma Bulgarami sie zaprzyjaznilem. Raz nawet pojechalem wglab kraju by odwiedzic znajomych w Wielikim Trnowie i pospacerowac na Witosze kolo Sofii.

Moge im tylko zyczyc powodzenie i wytrwalosci by sie udanie zintegrowac w Unii Europejskiej.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Politycznie malo poprawnie. 31.12.13, 08:54
      Ale dzieki temu prawdziwie - rzecz nie w Rumunach i Bulgarach, lecz w obywatelach Rumunii i Bulgarii.
      I wrecz mysle, iz Panstwo wiecie, a ja rozumiem:)
      Ci obywatele daja od lat probe swych (niemalych) mozliwosci w Europie.
      • misterpee Re; wpakowac P-F i Borrka do jednego worka 31.12.13, 09:51
        wyzucic z Francji .
      • zeitgeist2010 selbsternanntes Gutmenschentum 31.12.13, 10:17
        borrka napisał:

> Ale dzieki temu prawdziwie - rzecz nie w Rumunach i Bulgarach, lecz w obywatelach Rumunii i Bulgarii.
        > I wrecz mysle, iz Panstwo wiecie, a ja rozumiem:) Ci obywatele daja od lat probe swych (niemalych) mozliwosci w Europie.

Niby musi sie zgadzac. Obywatele twej aluzji sa miedzynarodowi i niezwykle mobilni. Mam wspolpracownika, pochodzi z Serbii, zamieszkuje w Skandynawii, mowi po hiszpansku, bo sie tam tez obił.

Musialoby to jednoczesnie oznaczac, ze maja wplywowe wlasne lobby w wielu instytucjach i mediach. W to juz trudniej uwierzyc.

Trzeba sie chyba zgodzic z teoria, ze istnieja odcieci od rzeczywistosci (ale niestety wplywowi), abstrakcyjni polepszacze swiata – selbsternanntes Gutmenschentum, ktorych dzialalnosc ostatecznie jest anty-europejska bo popiera masowa imigracje, ktora jest destruktywna dla projektu europejskiego

---------------------------------------------------
        Felices Fiestas y un un próspero Año Nuevo
        • polski_francuz Masowa emigracja 31.12.13, 10:32
          "masowa imigracje, ktora jest destruktywna dla projektu"

Emigracja z tych krajow do Niemiec czy Anglii nie mozna nazwac masowej. Anglicy szacuja ja na 50 tys. obywateli/rok zas w Niemczech ich emigracja dotyczy glownie brakujacych tam zawodow jak inzynierowie czy lekarze (linki w moim pierwszym wpisie).

Nie ma porownania z milionowa emigracja Polakow do UK.

PF
          • kaszebe12 Biedny pefcia... 31.12.13, 10:40
            - Z taka namietnoscia chcial dazyc do DOSKONALOSCI przez multi kulti z arabami , a tu masz - Bulgarow i Rumunow mu wpychaja. -Ale nie ma sie czym przejmowac ;- jewropejscy komisarze otworza europejska strefe drogowa Chinczykom w 2015-ym.
          • eva15 Re: Masowa emigracja 31.12.13, 11:05
            polski_francuz napisał:

> Emigracja z tych krajow do Niemiec czy Anglii nie mozna nazwac masowej. Anglicy
            > szacuja ja na 50 tys. obywateli/rok zas w Niemczech ich emigracja dotyczy glow
            > nie brakujacych tam zawodow jak inzynierowie czy lekarze (linki w moim pierwszym wpisie).

Taaak, nadciągające tabory pełne są lekarzy i inżynierów i to jeszcze świetnie mówiących po niemiecku.
            Nie ma takiej propagandy medialnej, której ty byś nie łyknął. Napisali w gazecie, podajesz link, więc to musi być prawda.
            • polski_francuz Russlanddeutsche 31.12.13, 11:09
              to byl prawdziwy problem. Mafijni, nieznajacy jezyka, niezdolni do integracji.

Przy nich Bulgarzy i Rumuni to male piwo.

PF
              • brat_ramzesa Re: Russlanddeutsche ?? 31.12.13, 11:29
                Wyczytal termin na forum i mysli ze juz wszystko o nich wie ;)
                No mundralo pseudoakademicki ile ich przyjechalo , ile ich wrocilo(robia swietne biznesy), ile ich naplywa dzis ?
                Moze zestaw to z polska migracja do Reichu, co wyjdzie ??aha dozuc cos o mafiach i zlodziejstwach
                • polski_francuz Znajomosc tematu 31.12.13, 11:58
                  Domyslam sie, ze wsrod Russlanddeutschen duzo bylo czekistow. Temat jest zatem znany webbrygadzie:)

PF
              • eva15 Re: Russlanddeutsche 31.12.13, 11:35
                Tja, kolejny znafffca Niemiec.
              • jorl Re: Russlanddeutsche 31.12.13, 11:37
                polski_francuz napisał:

> to byl prawdziwy problem. Mafijni, nieznajacy jezyka, niezdolni do integracji.
                >
                > Przy nich Bulgarzy i Rumuni to male piwo.

Polacy Aussiedlerzy tez sa w tym niezli. Sam znam cale rodziny Polakow co sie na niemieckie papiery zalapali i juz 30 lat nie pracuja. Albo prawie. Nic lepiej jak Rosjanie udajacy Niemcow czy Rosjanie udajacy Zydow bo i takich sa stada.

A polskie mafie samochodowe i inne zlodziejstwa to skad sie biora?

Nie ludz sie PF Rosjanie i Polacy sa do siebie podobni. Wiem ze Tobie przykro z gtego powodu ale to prawda.
                I jednych i drugich bym odeslal do ich krajow. Jak siedza na moich pieniadzach.
                Tak samo teraznijsza emigracja. Polakow Litwinow Bulgarow itd. Nie ma pracy tak ze sie z niej z rodzina utrzymuje to do domu.
                Pozdrowienia
                • kaszebe12 -Przestancie ! 31.12.13, 11:45
                  -Przestancie tak "wskakiwac" na pefcie. -Mieszkancy Tomaszowa maja prawo do odmiennego ,bardziej "rozowego" spojrzenia na swiat; -uszanujcie to.
                • polski_francuz "Rosjanie udajacy Zydow 31.12.13, 12:03
                  bo i takich sa stada"

Masz racje. A sa przeciez tak antysemiccy. Wstydu ani honoru nie maja.

" Wiem ze Tobie przykro z tego powodu ale to prawda"

Przykro mi jak sie Polacy zle zachowuja i zyja z zasilku. Ale jest przeciez wielu (na tym forum Ty, Mara i Ewa) ktorzy sie dobrze zintegrowali i Polsce chwale przynosza.

I jak o nich pomysle to mi jest mniej przykro.

PF
                  • jorl Re: "Rosjanie udajacy Zydow 31.12.13, 12:29
                    polski_francuz napisał:

> bo i takich sa stada"
                    >
                    > Masz racje. A sa przeciez tak antysemiccy. Wstydu ani honoru nie maja.

Wstydu i honoru to i Polacy nie maja. Nie ma zaden jak to sie oplaci. Ludzkie.
                    Co do antysmityzmu. To co ja widze w Polsce czy tez u emigrantow z Polski to antysemityzm jest b. popularny. Mysle ze duzo bardziej jak u Rosjan.
                    Zreszta sam jestes taki PF.

> " Wiem ze Tobie przykro z tego powodu ale to prawda"
                    >
                    > Przykro mi jak sie Polacy zle zachowuja i zyja z zasilku. Ale jest przeciez wie
                    > lu (na tym forum Ty, Mara i Ewa) ktorzy sie dobrze zintegrowali i Polsce chwale
                    > przynosza.

Nie wiem czy mara sie tak zintegrowala. Z jej z zabkow splywa ciagle slina antyniemiecka, to widac na forum. Poza tym jak ktos pracuje w panstwowej robocie, a mara tam pracuje, to juz mam swoje watpliwosci czy naprawde tak ten realny dochod przynosi krajowi. Sadzac jak duzo googluje robi to masowo i w pracy.
                    Co do evy tez mam watpliwosci czy jest produktywny dostatecznie. Tak zeby sie naprawde utrzymywac tylko ze swojej pracy i utrzymywas innych poprzez podatki. Ktora sprzedaje na rynku prywatnym.
                    Ja mam czysta sprawe. Pracuje w prywatnej gospodarce, w warunkach konkurencji i to jest to co daje mi poczucie niezaleznosci. Bo nie tylko pracuje na siebie a ze sporo zarabiam wiec place spore podatki czyli jestem napewno na plusie dla spoleczenstwa w ktorym zyje. Corke tez wychowalem dobrze wiec jestem zadowolony. Mam czyste sumienie ze napewno nie leze na czyjes kieszeni. Odwrotnie, daje innym na mojej letec. A wole aby inni lezeli na mojej jak ja mialbym lezec na innej. Zdecydowanie.

> I jak o nich pomysle to mi jest mniej przykro.

Jedyne z tych immigrantow co siedza na socjalach to moze ich dzieci. Chociaz i tu, a widzialem, dzieci Polakow niepracujacych biora czesto przyklad z ojca ktory spi do poludnia. I tez staje sie podobny. Chociaz sporo nie to fakt. Sami mamy w pracy jednego mlodego po mechatronice mechanika konstruktora, dziecko immigranta Rosjanina ale z Ukrainy. 12 lat mial jak do Niemiec przyjechal, zasymilowany kompletnie. Tez podobnego ale w Vertriebiejednego un nas z Polski, tez OK. Te dzieci Wschodnioeuropejczykow sa lepsze od Turkow. Bo jakas czesc co najmniej sie asymiluje i sie dobrze ksztalci. mysle ze dlatego wlasnie bierze sie koszta tych przybyszow na socjal z Ostblocku aby chociaz z ich dzieci miec pozytek.

Pozdrowienia
                    • polski_francuz Poczucie honoru 31.12.13, 14:44
                      "To co ja widze w Polsce czy tez u emigrantow z Polski to antysemityzm jest b. popularny."

I tak i nie. Na "nie" jest wiele przykladow Zydow, ktorzy w Polsce kariery zrobili czy robia: Rotfeld (byly minister SZ) czy Hartman (felietonista Polityki) ale, na "tak" i antysemityzmu jest duzo. Wystarczy poczytac wpisy kaszebe czy misterpee z tego forum, pelne nienawisci do Zydow.

Polacy nie emigruja jednak udajac Zydow. I to mozna by Rosjanom wytknac. Jest czy w Izraelu czy w Niemczech pelno Rosjan, ktorzy Zydow udaja.

Jak im sie przyjrzec to pewnie sa podobnie falszywymi Zydami jak Igor falszywym Polakiem. Ale trzeba juz zupelnie honoru nie miec zeby udawac kogos, kim sie, w gruncie, rzeczy pogardza.

PF
                    • yurek11111 jorl,jak ja "lubie" takich bubkow jak ty...:-)))) 31.12.13, 17:56
                      Wszyscy do doopy tylko ja....
                      Uwazaj zebys sam na 1000-letni raich nie musial pracowac.....

jorl napisal bzdur a miedzy nimi:
                      Nie wiem czy mara sie tak zintegrowala. Z jej z zabkow splywa ciagle slina antyniemiecka, to widac na forum.
                      Co do evy tez mam watpliwosci czy jest produktywny dostatecznie.
                      Ja mam czysta sprawe.
                      PS.Uprzedzajac kopanie sie z mulem,bez odbioru...:-)))
              • romrus Martwilem by sie o czyms innym, niz Rusdeuts 31.12.13, 12:53
                polski_francuz napisał:
                >Mafijni, nieznajacy jezyka, niezdolni do integracji.

"Polacy będą mieli kłopot z wyjazdem na wakacje do Turcji? Nowe wizy"

-pisze GW.

No a na czym polega problem?

"Wizę trzeba będzie załatwić przed wylotem na stronie internetowej tureckiego MSZ. Problem w tym, że teraz nie ma ona polskiej wersji językowej....... Dla wielu turystów, zwłaszcza starszych, może to być na tyle skomplikowane, że zdecydują się na wyjazd do innego kraju - mówi ekspert ds. turystyki Marek Sobczyk".

Strona internetowa MSZ Turcji w jezyku angelskim:
                www.evisa.gov.tr/en/
                In 3 step your e-viza is ready:

1.Apply
                2.Make payment
                3.Download

Zbyt skomplikowane?
                Europejczycy:-)
                • mara571 typowy news z niczego 31.12.13, 12:57
                  Nie daj sie nabrac Romrusie: jurnalia musi o czyms pisac, bo stawki za wierszowke w Polsce i nie tylko mocno spadly.
                  Do Turcji jedzie sie na wycieczke z biura podrozy: oni wypelnia ten formularz, jesli ktos sobie nie poradzi.
                  I zaloze sie, ze wkrotce na zyczenie tureckich hotelarzy pojawi sie polska wersja.
                  • kaszebe12 ??????????? 31.12.13, 13:08
                    -"Rosjanie udajacy Zydow , tacy antysemiccy"...uj , niedobrze...ale tak ogolnie...wszystko w porzadku , pefciu ?
                  • romrus news z niczego? 31.12.13, 13:26
                    mara571 napisała:
                    > Nie daj sie nabrac Romrusie: jurnalia musi o czyms pisac, bo stawki za wierszowke w Polsce i nie tylko mocno spadly.

Nie moge nie werzyc polskiej prase, bo ona jest wolna, demokratyczna i objektywna, w odrozneneniu od zacofanej rosijskiej.

> Do Turcji jedzie sie na wycieczke z biura podrozy: oni wypelnia ten formularz, jesli ktos sobie nie poradzi.
                    > I zaloze sie, ze wkrotce na zyczenie tureckich hotelarzy pojawi sie polska wersja.

No i wlasnie z tego powodu Polacy beda lepiej sie radzic z angielskim:-)
                    • mara571 najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsce 31.12.13, 13:48
                      to powstanie nowych tygodnkow i Telewizji Republika, dzieki czemu mamy w chwili obecnej bardzo zroznicowane spektrum mediow. Duzo bardziej niz w Niemczech.
                      Mainstreamowe media w Polsce sa oczywiscie bardzo wolne, demokratyczne i objektywne. Dokladnie tak samo jak niemieckie, gdzie niedlugo nie bedzie mozna odroznic TAZ od FAZ.
                      I jeszcze nie zamknieto/doprowadzono do plajty wielu malych wydawnictw, ktore publikuja ksiazki niedostepne w kolebkach demokracji europejskiej.
                      Pod choinka znalazlam Lewicowy faszyzm Goldberga ze wstepem Balcerowicza. Swietna lektura.
                      Tuz przed swietami ukazala sie pierwsza czesc Resortowych dzieci o tychze w polskich mediach. Nie udalo nam sie w POlsce kupic w 3 ksiegarniach. Miejmy nadzieje, ze szybko dodrukuja. Zanim wkrocza sady.
                      Nastepna czesc bedzie powiecona ludziom biznesu. Jakby na potwierdzenie roli sluzb PRL w III RP mianowano syna bylego szefa WSI Mark Dukaczewskiego na szefa rady nadzorczej Petroinvestu. Kariera Marcina D. idzie jak z platka!

Czekam na podobne wiesci z Rosji. Chyba jest o czym pisac?
                      • 5magna Re: najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsc 31.12.13, 14:02
                        Najwazniejsze aby wszyscy cyganie wyjechali do pracy. Bedzie to tez nowa krew dla degeneratow europejskich. Pewcia ma corke na wydaniu.....
                        • pimpus18 Re: najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsc 31.12.13, 14:15
                          Cyganie są znani z pracy na brutto!

Tylko tam gdzie są nie chcą tyrać.

Za mało im płacą.
                      • pimpus18 Re: najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsc 31.12.13, 14:07
                        Jak nie ma alternatywy - to i różnice się zacierają.

W Pomrocznej mogą pisać o niczym, to i bardziej rzucają się w oczy.

Prawicowe palanty wybrną kiedyś z tego Smoleńska?

Balcerowicz to lewica czy prawica?

Bo już mi się to ....ło!

• pimpus18 Re: najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsc 31.12.13, 14:11
                        Mój program antywirusowy odradza mi wchodzić na stronę o Karierze Marcina D.!

Ktoś tam zbiera na coś?
                        • 5magna Re: najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Polsc 31.12.13, 14:19
                          Polscy Chinczycy w Europie......

wyborcza.biz/Firma/1,101618,15205487,Piotr_Duda___Stalismy_sie_Chinczykami_Europy_.html#BoxBizTxt
                        • mara571 moze... 31.12.13, 14:43
                          sprobuj tutaj:
                          wyborcza.biz/Gieldy/1,122116,15180295,Ryszard_Krauze_usuwa_sie_w_cien.html
                          Nawet jesli nie znasz polskich problemow, sporo mozna i tekstu i z komentarzy forumowiczow zrozumiec.
                          • polski_francuz No i co z Krauzem 31.12.13, 15:00
                            czemu ze stanowisk zrezygnowal? Forumowicze poddaja w watpliwosc jego zdolnosci byznesowe. Jesli im wierzyc byl kim w rodzaju oligarchy rosyjskiego zyjacym z mafijnym zwiazkow z politykami.

PF
                            • mara571 Re: No i co z Krauzem 31.12.13, 15:05
                              dokladnie tak. Zyl z wielkich zamowien rzadowych, firm dotowanych z budzetu (Bioton).
                              Zachcialo mu sie interesu naftowego. Licencje zalatwil zapewne Kwach, bo on doradza prezydentowi Kazachstanu.
                              Krauze plajtuje, ma klopoty z platnosciami rat kredytow, ale uporczywie wierci.
                              Nawet sprzedal w Londynie wazny dla polskiej kultury obraz: kupil ktos ze wschodu.
                            • mara571 Re: No i co z Krauzem 31.12.13, 18:58
                              specjalnie dla ciebie PF male co nieco o osobach niewatpliwie tobie znanych:

forum.echodnia.eu/ujawniamy-nieznane-fakty-z-zycia-ludzi-mediow-fragmenty-ksiazki-resortowe-dzieci-t211394/
                          • pimpus18 Re: moze... 31.12.13, 15:01
                            Ty sobie powinnaś czym prędzej wziąć do serca, że podział na lewicę i prawicę, także inne dawniejsze kryteria już dawno stały się anarchiczne.

Rola więzi towarzyskich nie jest jakimś specjalnie ekscytującym odkryciem.
                            • mara571 to nie sa wiezi towarzyskie 31.12.13, 15:07
                              chociaz troche moze tak.
                              To sa prawdziwi wygrani polskiej transformacji. Trzymaja sie razem, bo maja kwity na siebie i na innych, tych ktorzy dzisiaj decyduja.
                              • pimpus18 Re: to nie sa wiezi towarzyskie 31.12.13, 15:20
                                To jednak zupełnie nie wyjaśnia, dlaczego tak trudno znaleźć w neoliberaliźmie coś pozytywnego - nawet do pisania w gazetach.

O, to jest ciekawe:

www.youtube.com/watch?v=TM8L7bdwVaA
                      • yurek11111 najwieksze osiagniecie ubieglego roku w Rosji to 31.12.13, 18:07
                        zlikwidowanie agencji RIA Novosti,zeby nie bylo zroznicowanych od kremlowskich info,dlatego romrus przezornie zamilkl...:-)))
                        re:powstanie nowych tygodnkow i Telewizji Republika, dzieki czemu mamy w chwili
                        > obecnej bardzo zroznicowane spektrum mediow.
    • mara571 PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 14:53
      www.ardmediathek.de/das-erste/reportage-dokumentation/deutschlands-neue-slums-das-geschaeft-mit-den?documentId=16571286
      Moze zrozumiesz o co chodzi rozsadnym politykom.
      Nie bez przyczyny Merkel usunela min Friedricha z resortu spraw wewnetrznych.
      • pimpus18 Re: PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 15:05
        Ta szołowizja jest coraz bardziej deprymująca.

Wo bleibt eigentlich das Positive?
        • eva15 Re: PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 15:10
          Da Positive emigrierte aus Deutschland ! Keiner weiß wohin:-)
          • eva15 Re: PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 15:21
            miało być das Positive, reszta się zgadza - uciekło!
            • pimpus18 Re: PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 15:36
              Never mind!

Zaje....ta płyta!

Właśnie niedawno znowu ją odkryłem.

www.youtube.com/watch?v=PbgKEjNBHqM
          • pimpus18 Re: PF proponuje ci obejrzenie tego reportazu 31.12.13, 15:28
            Evo, mam wrażenie, że Ty już dawno pozostawiłaś tę tematykę dla innych.

To przywodzi na myśl Balcerowicza opowiadającego przyszłym emerytom o beztroskiej starości pod palmami - dzięki jego genialnym pomysłom.
      • polski_francuz Takie obrazki 31.12.13, 15:11
        to ja mam tutaj we Francji i nie musze importowanych ogladac. I tutaj merowie zaluja, ze Hitler Romow nie wytepil skuteczniej

Popatrzmy sie inaczej. Mam jedna wspolpracowniczke Rumunke. Jest niegorsza niz tubylcy ale od nich pracowitsza. Mam kilka kontaktow z uniwersytetami a Iassi i Temisoara. Maja podobne slabosci co uniwersytety polskie (najwieksza to slaba znajomosc angielskiego).

Kilka emigrantek z Bulgarii tez spotkalem. Jedna mi sprzedala samochod a inna byla studentka licencjatu (taka sobie).

Nie widze wielkich roznic miedzy nimi a Polakami przy podobnym poziomie wyksztalcenia. Tyle, ze ja sie nie daje ponosic populizmowi, ale staram sie wyrobic opinie na podstawie wlasnych przezyc.

Czego bym i Ci w Nowym Roku zyczyl.

PF
      • kylax1 Propaganda a'la III Rzesza. 31.12.13, 17:23
        Pokazali jakieś powozy na największym zadupiu w Bułgarii i Rumunii i tworzą obraz paskudnego podczłowieka z tych krajów, który najeżdża "święte" Niemcy w celu zabrania dobrobytu. Skąd my to znamy?
        • mara571 nic nie zrozumiales z tego reportazu 01.01.14, 11:27
          jesli twierdzisz, ze to propaganda jak w III Rzeszy.
          Nie wiem, czy znasz niemiecki i w jakim stopniu.
          Streszcze krotko: autorzy pokazuja mechanizm robienia niemalych pieniedzy na nedzy innych.
          I bezczynnosc wladz, ktore sie temu przygladaja.
          Mali cwaniacy zdzieraja z ludzi, ktorych sami werbuja w Bulgarii forse za nocleg na materacu w ruinie.
          Duzy cwaniacy oferuja im prace w rzezniach za pare centow za godzine.
          Ci duzy cwaniacy sa czlonkami lokalnych elit. Jeden z najwiekszych prezesem nie tylko wlasnego koncernu, ale powszechnie lubianego klubu Schalke04.
          • polski_francuz Pieniadze na nedzy innych 01.01.14, 11:36
            Piszesz, i slusznie, o efektach biedy w Bulgarii i Rumunii. I o tych, ktorzy korzystaja z naiwnosci biedakow by im cuda w Niemczech obiecywac.

Podobne historie zdarzaly sie wsrod polskich emigrantow w latach 80-tych i pozniej. Teraz o nich mniej sluchac. Bo ludzie zmadrzeli, Polska sie wzbogacila i juz tak wielkich kontrastow miedzy Polska a Niemcami nie ma.

Podobnie sie potoczy z Rumunia i Bulgaria. Moze troche wolniej (bo kraje sa na peryferiach Europy) a moze troche szybciej (bo kraje sa mniejsze niz Polska).

PF
    • eva15 Re: Rumuni i Bulgarzy w Europie 31.12.13, 14:57
      Tam siedzą ci lekarze i inżynierowie, o których pisze mainstream, a p_f za nim powtarza.
      • pimpus18 Re: Rumuni i Bulgarzy w Europie 31.12.13, 15:11
        Oni być może potrzebują lekarzy i inżynierów, ale nie za poprzednią cenę.

Trochą niezręcznie o tym pisać.
        • eva15 Re: Rumuni i Bulgarzy w Europie 31.12.13, 15:20
          Czemu niezręcznie? Wiadomo, że za pół ceny. No ale jakość też jest tylko połowiczna:-)
          • pimpus18 Re: Rumuni i Bulgarzy w Europie 31.12.13, 15:31
            Nie przywodzi Ci to ma myśl deflacji?

Może to właśnie jest cechą najbardziej determinującą obecny stan?
    • igor_uk A nie Rumuni,a nie Bulgarze... 31.12.13, 15:55
      nie stanowia dla Europy wiekszego zagrozenia,niz Polace,czy Slowace.
      Problemem sa Romowie i w UK wlasnie ich najazdu boja sie,chociaz poprawnosc polityczna nie pozwola o tym mowic glosno.
    • ubiquitousghost88 "Udanie zintegrować"?????????????????????????????? 31.12.13, 17:24
      A co to takiego?
      Baranie, ty jesteś zintegrowany udanie?
      I teraz byś chciał innych integrować?
      A jak oni to twoje "udawanie" mają gdzieś, to co?
      Podskoczysz im?
      Uda ci się?
    • nie-tak Re: Rumuni i Bulgarzy w Europie 31.12.13, 19:03
      Prosze, prosze o co EU chodzi, co chce Viciane Reding w imieniu Brukseli osiagnac przez to?

www.welt.de/politik/ausland/article123433550/Kein-Recht-auf-Einwanderung-in-Sozialsysteme.html
      Socjalne osiagniecia narodow sa juz sola w oku Brukseli!!! Wiec wysylaniem biedoty z jednych krajow nizej postawionych do wyzej postawionych osiagnieciami socjalnymi chce sie te osiagniecia zniszczyc - vide artykul. Oj, dyktatura jak i faszyzm rodzi sie nam w Europie na naszych oczach i za naszym przyzwoleniem!!! Dla nich spoleczenstwa jak i ich osiagniecia sa niczym, najwazniejsze ze maja cieple posadki za nasze pieniadze.
      Trzeba zadac im pytanie po co przyjmowali takie kraje do unii?
      Albania, kraje Balkanu, Turcja zyjaca z druku pieniadza czekaja juz w blokach startowych do wejscia do unii, oby reszcie spoleczenstw zylo sie "bogato" w unii.

• kaszebe12 -Dyktatura i faszyzm , "nie-tak" ? 31.12.13, 19:36
        -Nie. - Coraz bardziej otwarty syjonizm...- ale to prawie to samo.
    • mara571 cyrk w Londynie 01.01.14, 20:18
      wyborcza.pl/1,75477,15210754,Wielka_Brytania__Poslowie_i_dziennikarze_witaja_rumunskiego.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka