Dodaj do ulubionych

Rosja olała sankcje wobec Iranu

16.01.14, 15:55
Jak juz wczesniej pisalem(pozniej mialo to sie okazac kaczka dziennikarska , jednak nie jest) Rosja zobowiazala sie na zasadzie wymiany barterowej(narazie ;)) kupowac 500 tys barylek dziennie iranskiej ropy w zamian za swoje produkty jak , sprzet, materialy bud, etc.Warto pamietac ze Chiny zuzywaja dziennie okolo 400 tys barylek wiec jest to duuuzy deal
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Who cares? b/t 16.01.14, 16:17
      PF
      • pijatyka Sankcje i tak raczej dogorywają - jeszcze trochę.. 16.01.14, 16:19
        ...i zrezygnują z nich sami jankesi ;->
        • polski_francuz O to to 16.01.14, 16:23
          Czytalem niedawno artykul, ze do Iranu przyjezdza coraz wiecej byznesmenow zachodnich: z Niemiec, Wloch czy Francji. Francuzi ruszaja z Peugeotem, ktore sie slabo sprzedaje w Europie.

Zniesienie sankcji jest w interesie ekonomicznym Zachodu.

PF
          • pijatyka Zachodni ostracyzm wobec Iranu ma podłoże... 16.01.14, 16:31
            ...wyłącznie historyczne (coś jak penalizacja marihuany); Iran nie jest bardziej agresywny niż np. Arabia Saudyjska (a w porównanią z nią to wręcz wzorcowa demokracja ;)
            • polski_francuz Kultura blizsza 16.01.14, 16:34
              i ludzie nam bardziej podobni.

Tyle, ze lubia wygrywac. Gralem z Iranczykiem w tenisa wiele razy i zeby z nim wygrac trzeba bylo sie namordowac az strach. Nigdy sie mentalnie nie poddawal. Zupelnie jak Polak:)

PF
            • brat_ramzesa to prawda 16.01.14, 16:49
              Iranczycy jakby to powiedziec mocno sie "ucywilizowali" w ich parlamencie wiecej kobiet jak w Polsce, rozwiaja sie tez niezle
              Warto byloby odwiedzic Theran, Iranczycy do Polakow maja bardzo pozytywny stosunek
              • eva15 Iran jest inny niż propaganda o nim 16.01.14, 17:22
                Iran jest zupełnie inny niż podaje zachodnia propaganda. Miałam okazję być w Teheranie na konferencji - na uczelniach więcej studentek niż studentów, dużo profesorek, na lotnisku, w tv, w urzędach pełno pracujących kobiet, za kierownicą aut także sporo bab.

Irańczycy są bardzo ciekawym narodem, mają taką wrodzoną subtelną godność, kobiety są średnio ujmując lepiej wykształcone od mężczyzn, chusty spadają im coraz mocniej na tył głowy, paznokcie pomalowane, makijaż a jakże. Iranki mają wciąż jeszcze to, czego skutkiem uniseksu brakuje koietom zachodnim - one są bardzo kobiece i pełne delikatnego wdzięku, nawet te mniej ładne mają duży urok. Niemieckim facetom oczy się kręciły dookoła głowy:-).

• eva15 Re: Iran jest inny niż propaganda o nim 16.01.14, 18:44
      Mnie się Irańczycy podobają, jest ich trochę w Niemczech. Oni są zuupełnie inni niż wszyscy inni muzułamanie.Są ambitni, kładą nacisk na naukę, na pracę, karierę zawodową, nie wyciągają ręki po socjal, studiują, są lekarzami, adwokatami etc..
      • pijatyka Re: Są ambitni, studiują, są lekarzami, adwokatami 16.01.14, 19:01
        Krótko mówiąc - tacy Żydzi świata muzułmańskiego LOL
    • igor_uk Brat,drobna korekta. 16.01.14, 20:07
      Napisales:Warto pamietac ze Chiny zuzywaja dziennie okolo 400 tys barylek wiec jest to duuuzy deal
      Chiny dziennie zuzywaja okolo 9mln 400 tys barylek.

p.s. Poprawilem ciebie tylko dla tego,zeby felus nie marudzil.Bo domyslam sie,ze to zwykly blad .
      • brat_ramzesa Re: Brat,drobna korekta. 16.01.14, 22:21
        moze chodzilo o 500 mln??? ale to raczej nie mozliwe
        • igor_uk Re: Brat,drobna korekta. 16.01.14, 22:32
          Nie wiem o co Tobie chodzilo,ale pomylka wyniosla 9 mln barylek dziennie
          www.ereport.ru/articles/commod/pictures/oilprod.gif
          Chiny,na razie,bardzo malo konsumuja ropy w przeliczeniu na jednego czlowieka i daj bog,zeby tak i pozostalo sie.
          • brat_ramzesa Igor moja wina 17.01.14, 18:25
            Chodzilo o Indie, czasem pospiech jest zlym doradca
            Dalej nie rozumie co chcesz powiedziec przez ta mapke ?
            • igor_uk Re: Igor moja wina 17.01.14, 19:33
              Mniej juz o rope.Bo Indie rowniez zuzywaja sporo wiecej ropy.
              Co do tam tej mapki.
              Jak uwazniej popatrzysz na mapke,to zauwazysz,ze wiecej tam odwiertow pionowych niz poziomych,a co za tym idzie to zloze zawiera wiecej gazu konwencjonalnego niz lupkowego.Bo dla wydobycia gazu lupkowego pionowe odwierty nie nadaja sie.Co z tego wychodzi?
              Tam w tym samym czasie i praktycznie w tym samym miejscu odbywa sie wydobycie jak gazu konwencjonalnego,tak i lupkowego.Gaz lupkowy to brand,pod ktory mozno dostawac pomoc od panstwa ,sprzedawac technologii i w ogole robic bardzo dobra kase .kto tam sprawdzi,a zreszta komu by i chcialo sie sorawdzac, jakiego gazu tam wydobyto wiecej.
              Bo i rzad Stanow nie jest zaintersowany obalac mit lupkowy.
    • brat_ramzesa haha co za dziady 16.01.14, 22:13
      Juz wiem dlaczego Zydki ich tak nie lubia hihi "D
    • wojciech.2349 Re: Rosja olała sankcje wobec Iranu 17.01.14, 18:46
      brat_ramzesa napisał:
      > Jak juz wczesniej pisalem(pozniej mialo to sie okazac kaczka dziennikarska , je
      > dnak nie jest) Rosja zobowiazala sie na zasadzie wymiany barterowej(narazie ;))
      > kupowac 500 tys barylek dziennie iranskiej ropy w zamian za swoje produkty ...
      --------------
      Rosja produkuje pepesze i onuce.
      Nie wiedziałem, że jest taki zbyt na onuce.
    • brat_ramzesa Re: Igor moja wina 17.01.14, 19:15
      Rewolucji jako tako nie widze ale rzeczywiscie za 10 lat moze okazac sie ze o ta rope bedzie trzeba szczegolniej sie starac.Mysle ze stopniowo beda wprowadzane nowe udoskonalenia, rozwija sie energetyka jadrowa(tani prad 2,2 centa za kwh),reaktory IV generacji sa wprowadzane, zostana na szereko skale wprowadzone pojazdy elektryczne, nastapil postep w technologiach GTL, CNG, wiec nie bedzie tak zle
      • brat_ramzesa Nowoczesne technologie gazowe 17.01.14, 19:17
        www.abb.pl/cawp/plabb042/3db979196bfdac8fc125714d00393b39.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka