polski_francuz
23.01.14, 21:57
Patriotyzm nie jest cecha rozwijana przez zaborcow i okupantow. To cecha skomplikowana, ma cos wspolnego z duma. Niemcy mowia wrecz Nationalstolz czyli duma narodowa. Moze ma tez cos wspolnego z honorem. A nie kazdy honor ma.
Na forum jest duzo emigrantow. Sa Schöngeisty czyli pieknoduchy, ktorzy bzdurne propozycje ubieraja w piekna forme by ladnie brzmialo. I by sie o nich nie mowilo i nie stawialo rzeczowych pytan. Ale cos o wiele bardziej gorszego to osoby slabe duchem, ktore dla jakiegos powodu daly sie zwerbowac duchowo.
Przypomina mi sie scena z Berlina zachodniego gdzie w poznych latach 80-tych wynajmowalem i odnawialem mieszkanie. Do wylozenia parkietu znalazlem firme a firma znalazla Polaka (taniego przypuszczam) ktory pracowal. I kiedys slyszalem jak kierownik robot sial proniemiecka propagande temu robotnikowi. Ze Polacy zawsze kiepsko pracowali, ze dlatego stracili niepodleglosc, itp, itd. I malo wyksztalcony robotnik ktory piate, przez dziesiate rozumial potakiwal tylko.
Dosc podobna propagande sieje na tym forum eva15. Kazda okazja jest jej dobre by polska dume podminowac, by pasc na kolana przed prawdziwym szefem wolnego swiata Wladimirem Wladimrowiczem, malym lysawym blondynem.
Trudno mi zrozumiec skad sie ta propaganda bierze. Moze jest za propagande placona, moze ja zwerbowano na uczucie, moze emigracja pozwolila jej zrozumiec ze jest Rosjanka.
Ale otwieranie watkow w ktorych ta forumowiczka cieszy sie z glupoty glupkow u wladzy, ktorzy wzieli lapuszki od Amerykancow moze budzic tylko obrzydzenie i pogarde.
Polacy wreszcie zabierala sie za swoje brudy. I chwala Bogu.
Postkomunistycznych zlodziei warto ukarac. A zlodziei w zadnym narodzie nie brakie. W Niemczech zlodziejem jest Hoenes szef Bayernu czy Zumwinkel minister poczty. We Francji zlodziejem byl, minister (nomen omen) budzetu Cahuzac. W Rosji zlodziei na stanowisku jest bez liku. Pamiec mi podsuwa zlodzieja bylego mera Moskwy i jego zlodziejke zone.
Dumny narod powieniem miec sile by sie zlodziejami zajac. I tak sie tez dzieje.
PF