Dodaj do ulubionych

Inny świat , tak dla oddechu, . .

06.02.14, 16:46
deser.pl/deser/1,111858,15408627,Widzisz_te_szczeline__Wyglada_zwyczajnie__ale_prowadzi.html#BoxSlotII3img
To Kanion Antylopy w Arizonie w USA. Byłem tam, mam identyczne zdjęcia i film jak w linku. To Park należący do Indian i przewodnikiem była Indianka. Coś niesamowitego. Chyba w latach 80-tych XX w. zginęło tam kilkunastu turystów w czasie burzy i ulewy jaka nawiedziła region. Utopili się, kiesy woda zalała cały Kanion.
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 07.02.14, 09:36
      przyjacielameryki napisał:

To Kanion Antylopy w Arizonie w USA. Byłem tam, mam identyczne zdjęcia i film jak w linku. To Park należący do Indian i przewodnikiem była Indianka. Coś niesamowitego. Chyba w latach 80-tych XX w. zginęło tam kilkunastu turystów w czasie burzy i ulewy jaka nawiedziła region. Utopili się, kiesy woda zalała cały Kanion.

Kolega Blueelvic opowiedzial sympatycznie o swoich nowych obszarach lowieckich nad Wielkimi Jeziorami. Ciekawe jak dlugo bedzie czekal na pierwsze odwiedziny jakiegos forumowicza :) 

Indianie to prawowici pramieszkancy tego kontynentu. USA powinny sie nazywac Czerokezy albo Navaho. Obywatele powinni sie uczyc w szkole jakiegos jezyka indianskiego, ktory w dluzszej perspektywie zastąpilby angielski albo stal sie drugim jezykiem oficjalnym.

• sowietolog1 Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 07.02.14, 21:13
        Powiedz to Kanaanejczykom, hehe...

Nie jest ważne to, na jakim terytorium geograficznym znajduje się dane państwo, lecz kto je zakłada. "Ojcami-założycielami" USA anglojęzyczni, biali (rasa kaukaska), protestanccy Anglosasi, a nie wyznający szamanizm, neolityczni Indianie. Co prawda post factum próbowali, w opozycji do USA, vide rewolucja pod wodzą Tecumseha, jednak - jak wiemy - nie wyszło...

Cassus Palestyńczyków/Arabów i Izraelczyków/Żydów...
        • przyjacielameryki Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 07.02.14, 23:29
          sowietolog1 napisał(a):

> Powiedz to Kanaanejczykom, hehe...
          >
          > Nie jest ważne to, na jakim terytorium geograficznym znajduje się dane państwo,
          > lecz kto je zakłada. "Ojcami-założycielami" USA anglojęzyczni, biali (rasa kau
          > kaska), protestanccy Anglosasi, a nie wyznający szamanizm, neolityczni Indianie
          > . Co prawda post factum próbowali, w opozycji do USA, vide rewolucja pod wodzą
          > Tecumseha, jednak - jak wiemy - nie wyszło...
          >
          > Cassus Palestyńczyków/Arabów i Izraelczyków/Żydów...

bredzisz jak zwykle, w dodatku nie mając pojęcia o czym bredzisz. Lubisz tak gadać od rzeczy? Chodzi głównie w tym wątku o pokazanie fantastycznego piękna przyrody e USA a przy okazji okazuje się, że tym pięknem zarządzają Indianie czyli pierwotni właściciel tych ziem. Oni z tego żyją i to nawet niezle. Widziałem to!. Oczywiście ten obraz nie pasuje wszelkiej maści bolszewikom i komuchom, bo obala ich chorą wizję jak to Amerykanie zniszczyli i niszczą Indian.
          Sowietskij, ty nie masz pojęcia o USA o Zachodzie, twoja pasja i zainteresowania to ZSRR, bolszewizm, komunizm, okupacja rosyjska w Polsce, i tym się zamij a nie USA.
          • felusiak1 Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 08.02.14, 01:18
            to ładnie brzmi ale indianie nie wiedzieli co to własność, posiadanie czegoś na własność.
            zatem zasiedlali ziemie ale nie byli jej włascicielami gdyż takiego pojecia wśród koczowniczych plemion nie było.
            • przyjacielameryki Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 08.02.14, 09:55
              felusiak1 napisał:

> to ładnie brzmi ale indianie nie wiedzieli co to własność, posiadanie czegoś na
              > własność.
              > zatem zasiedlali ziemie ale nie byli jej włascicielami gdyż takiego pojecia wśr
              > ód koczowniczych plemion nie było.
              >

Oczywiście zawsze tak jest w przypadku plemion koczowniczych. Mnie chodziło o to,że Indianie są gospodarzami tego terenu, że ten park jest parkiem prywatnym i że min. również na tym zarabiają. Bilety były dość drogie.
              • zeitgeist2010 Indian giver 08.02.14, 12:15
                przyjacielameryki napisał:

> felusiak1 napisał:
                >
                > > to ładnie brzmi ale indianie nie wiedzieli co to własność, posiadanie czegoś na własność. zatem zasiedlali ziemie ale nie byli jej włascicielami gdyż takiego pojecia wśród koczowniczych plemion nie było.
                >
                > Oczywiście zawsze tak jest w przypadku plemion koczowniczych. Mnie chodziło o
                > to,że Indianie są gospodarzami tego terenu, że ten park jest parkiem prywatnym
                > i że min. również na tym zarabiają. Bilety były dość drogie.

Jezyk angielski zachowal to inne pojecie wlasnosci we frazie - "Indian giver" - ktos kto ci daje przezent ale pozniej go odbiera, (gdy mu nie zrobiles przyslugi.)
      • felusiak1 Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 08.02.14, 01:19
        podoba mi sie twoja recepta na uzdrowienie USA.
        • zeitgeist2010 That makes 2 of us 08.02.14, 12:11
          felusiak1 napisał:

> podoba mi sie twoja recepta na uzdrowienie USA.

Gdyby obywatele USA prawili jezykiem Cochisa albo Sitting Bulla i byli rozpoznawalni na swiecie po piuropuszach zamiast tuszy, to USA bylyby najpopularniejszym narodem ;)
    • polski_francuz Wycieczka 08.02.14, 07:37
      Bylem w Las Vegas w 2009 na konferencji i jeden dzien mialem na turystyke. I pojechalem do Great Canyon. A zerknalem na Google, ze moglem wybrac Kanion Antylopy (4 godziny od Las Vegas). Moze nastepnym razem albo w nastepnym zyciu?

Zdjecia sa ladne rzeczywiscie.

PF
      • vegasmaster Re: Wycieczka 12.02.14, 17:05
        Cieszę się, że na to trafiłem na Waszą dyskusję, bo przygotowujemy teraz ze znajomymi kilka artykułów dotyczących kasyn i atrakcji turystycznych w Las Vegas i okolicach. O tym kanionie nie miałem pojęcia, a wygląda naprawdę pięknie.

Artykuły jeszcze nie gotowe, ale tak czy inaczej zapraszam na stronę pl.vegasmaster.com, jest tam trochę ciekawostek o Las Vegas i hazardzie. Pozdrawiam
    • mlody776 Re: Inny świat , tak dla oddechu, . . 12.02.14, 23:24
      investmentwatchblog.com/dhs-buying-zombie-max-rounds-ohio-n-g-training-to-fight-pro-gun-terrorists/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka