Dodaj do ulubionych

Protesty w Turcji

13.03.14, 17:38
Jakoś tak nie mogę nadążyć za tym co się w świecie dzieje, Gazeta enigmatyczną notkę wrzuciła a ta gdzieś spadła w otchłań niepamięci a za innymi portalami czytam że tam kilkaset tys protestuje. I jakoś tak nie wiem dlaczego na Ukrainie kilkadziesiąt tys protestujących to relacja na żywo i na czerwono podpięta na samej górze a w Turcji kilkaset tys warte co najwyżej mała wzmianka.

Nie potrafię też ogarnąć nazewnictwa, na Ukrainie bieganie z kałachami to pokojowe demonstracje a w Turcji bez kałachów zalatują na takie mało poprawne bo antyrządowe. A może by tak dozbroić tych pokojowych demonstrantów w Turcji i profilaktycznie małe bombardowanie tureckich wojsk? Przecież to chyba norma przy takowych demonstracjach?
Obserwuj wątek
    • wiarusik Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 17:49
      a czy w turcji zginęła setka osób, a kraj najechał imperialistyczny sąsiad?
      • krzysiozboj Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 17:54
        Są ofiary śmiertelne i w Turcji ale ja zapytam inaczej - czy codzienna solidna relacja z Ukrainy rozpoczęła się wtedy gdy poszedł szturm i kilkadziesiąt ofiar czy jednak wcześniej? O tym co było później na Krymie nie piszę, pytam wyłącznie o to co musiało się stać na Ukrainie by każdego dnia były solidne newsy o Ukrainie.

W Iraku po demokratyzacji ilość ofiar starć szacuje się nie na kilkadziesiąt osób a na ok 1-1,5 mln, też newsów nie widzę, aaaa, byś się nie czepiał, była też i inwazja oraz późniejsza okupacja obcych wojsk.
        • wiarusik Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 18:01
          znaczy się według ciebie rosja ma prawo najeżdżać bo gdzieś tam w kongu murzyny się wyżynają? sorry, ale całego świata na raz się nie zbawi, trzeba najpierw posprzątać przy kolebce cywilizacji.
          • elka-sulzer Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 18:16
            wiarusik napisała:

> znaczy się według ciebie rosja ma prawo najeżdżać bo gdzieś tam w kongu murzyny
            > się wyżynają? sorry, ale całego świata na raz się nie zbawi, trzeba najpierw p
            > osprzątać przy kolebce cywilizacji.

No i widzisz z jaka tega glowa polemizujesz, krzycho, hahahaha.
            Dla tegiej glowy Rosja nie ma prawa "najezdzac" choc to pod jej bokiem demokratura rozpierduchy robi, hahaha.
            Demokratura natomiast, w mniemaniu tegiej glowy, ma obowiazek najezdzac, tfu, demokratyzowac wszystkich, chocby nie wiem jak odlegle to kraje byly, i nigdy bezpieczenstwu demokratury nie zagrazaly.
            To jest dopiero logika, ze nie wspomne o kregoslupie moralnym, hahahaha

Najezdzac jak widac mozna pod warunkiem ze to nie Rosja czy jakas Korea najezdzanie robi!
            • wiarusik Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 18:33
              czyli jesteśmy zgodni co do tego, że rosja najechała ukrainę. dziękuję, nie mam więcej pytań :)
              "rozpierduchę" mieli u siebie, a nie w rosji. i my jakoś z tego powodu ukrainy nie najechaliśmy, chociaż też jest pod naszym bokiem.
              • elka-sulzer Re: Nie dziekuj przedwczesnie, hehehe 13.03.14, 19:00
                wiarusik napisała:

> czyli jesteśmy zgodni co do tego, że rosja najechała ukrainę. dziękuję, nie mam
                > więcej pytań :)

> "rozpierduchę" mieli u siebie, a nie w rosji. i my jakoś z tego powodu ukrainy
                > nie najechaliśmy, chociaż też jest pod naszym bokiem.

Tylko czekac jak bedziemy w zgodzie co do tego ze USA dokanly licznych bezpodstawnych zbrojnych napasci; Afganistan, Irak, Libia, Pakistan, Jemen .... choc zaden z tych krajow ani bezpieczenstwu Stanow nie zagrazal ani im pod bokiem lezal.

• wiarusik Re: Nie dziekuj przedwczesnie, hehehe 13.03.14, 19:03
                  wojna z terroryzmem zaczęła się od ataku na terytorium amerykańskim. nie przypominam sobie by komunardzi zaatakowali rosję.
                  • krzysiozboj Re: Nie dziekuj przedwczesnie, hehehe 13.03.14, 20:02
                    Przy takiej logice USA może zrównać z ziemią każdy kraj na tej ziemi i będzie usprawiedliwione. Niestety pech tego bandyckiego państwa polega na tym że przy kilku państwach to już nie przejdzie bezkarnie.
                    • wiarusik Re: Nie dziekuj przedwczesnie, hehehe 13.03.14, 20:44
                      z wrogiem napadającym na twój kraj walczy się na wszystkich frontach, choćby to był terrorysta w turbanie czy nazi-bolszewik.
          • krzysiozboj Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 19:51
            wiarusik napisała:

> znaczy się według ciebie rosja ma prawo najeżdżać bo gdzieś tam w kongu murzyny
            > się wyżynają? sorry, ale całego świata na raz się nie zbawi, trzeba najpierw p
            > osprzątać przy kolebce cywilizacji.

Ja Rosji prawa do tego nie dałem ale może Ty mnie oświecisz kto dał USA np Libię rozjechać skoro w tym kierunku idziesz? Bo Irak przeszmuglowali na spreparowanych raportach o broni chemicznej której to bodajże do dzisiaj nie znaleźli.
            • wiarusik Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 20:46
              libię wyzwolił jej lud. amerykanie tam się nie wcinali za bardzo. francuzi pilnowali by kadafi nie bombardował cywilów.
              • krzysiozboj Re: Protesty w Turcji 13.03.14, 21:35
                Po czymś takim mogę napisać tylko - zmień lekarza, ten obecny Cię oszukuje.
    • yurek11111 A slyszales o protestach w Wenezueli? 13.03.14, 18:32
      Tez za duzo nie pisza,a bolszewiki narod morduja....
      Ukraina dla Polski najwazniejsza,bo to sasiadka,i wrog ten sam ....
      • elka-sulzer Re: Poki co, yurek 13.03.14, 18:48
        to raczej sasiad i wrog w jednym, biorac pod uwage kto sie w tej Ukrainie do wladzy dorwal.
        • yurek11111 elzuniu,kilkuset banderowcow,wiele nie znaczy... 13.03.14, 19:02
          Wiekszosc ludzi na Ukrainie,to normalni ,prosci ludzie,upatrujacy godziwego zycia w sojuszu z EU,a nie z Rosja,i z tymi ludzmi jestem ....
          • krzysiozboj Re: elzuniu,kilkuset banderowcow,wiele nie znaczy 13.03.14, 20:00
            A dlaczego tym prostym ludziom chcesz odbierać możliwość głosowania o ważnych dla nich decyzjach? Bo chyba to że tzw po prezydenta nie ma żadnego umocowania w konstytucji Ukrainy chyba kwestionował nie będziesz? Że tzw po prezydenta który to podejmuje decyzje w imieniu narodu nie ma żadnej legitymacji tego narodu też chyba kwestionował nie będziesz?

A może dałbyś możliwość głosowania choćby w referendum ludziom na Ukrainie w sprawie tego co chcą a nie podejmował decyzji za nich? Bo to jest tutaj najzabawniejsze, decyzje podejmuje się z kałachami i koktajlami mołotowa a wszelkie pomysły na referenda są z góry torpedowane. Mogę pójśc o zakład że wcześniej czy później dojdzie do referendum na zachodniej Ukrainie w sprawie jej dalszych losów i podniosę stawkę zakładu przy tym że tzw zwolennicy demokracji zrobią wszystko by ludzie nie mogli sami podejmować "głupich" decyzji skoro ktoś może za nich podjąć "mądre decyzje".
            • yurek11111 Re: elzuniu,kilkuset banderowcow,wiele nie znaczy 13.03.14, 20:17
              Probke "demokratycznego" referendum bedziesz mial wkrotce na Krymie,wiesci niosa ze Rosjanie zjezdzaja sie masowo na Krym,zeby nikomu nie pozostawic watpliwosci,ze wszystko odbywa sie w/g demokratycznych prawidel.....
              Idz do kosciola i zapytaj Bozi,czemu na swiecie tylu pozytecznych idiotow.....:-)))))
    • mara571 Przed tygodniem zalozylam watek o Turcji 13.03.14, 19:18
      poza Jurkiem nikt sie nie zainteresowal.
      A byl o kolejnej wpadce podsluchowej Erdogana.
      Milczenie o napieciach w Turcji jest potrzebne branzy turystycznej.
      Ponoc ceny wakacji w Turcji nie wzrosly, do Egiptu nikt nie chce jechac.
      W przeciwienstwie do cen za pobyt w Hiszpanii i Grecji. Ponoc o 30%.
    • kylax1 To są protesty wewnątrztureckie. 13.03.14, 20:31
      Poza tym jest w to zaangażowany radykalny ruch islamski, kierowany z USA, zatem nikt nie ma wielkiego zamiaru go popierać.

Turcja nie jest najechana przez Rosję i okradziona z części swojego terytorium.

Poza tym kilkaset tysięcy na 80 mln Turków to i tak nie dużo.
      • krzysiozboj Re: To są protesty wewnątrztureckie. 13.03.14, 21:36
        kylax1 napisał:

...
        > Poza tym kilkaset tysięcy na 80 mln Turków to i tak nie dużo.
        >
        >

Ale kilkadziesiąt tys na 50 mln Ukraińców to już była wola ludu.
        • mara571 Jest spora roznica miedzy Ukraina a Turcja 13.03.14, 22:04
          Jedni zyja z miesiaca na miesiac coraz gorzej i nie maja perspektyw. To rodzi determinacje.
          Drugim powodzi sie coraz lepiej, ale widza zagrozenia. I demonstruja wieczorem, rano Ida do roboty.
          Trzon majdanowcow nie mial dokad pojsc: pracy nie ma juz od lat.

Proponuje nie porownywac jablek z gruszkami, jak mawiaja Niemcy.
          • krzysiozboj Re: Jest spora roznica miedzy Ukraina a Turcja 14.03.14, 08:33
            kylax odniósł się do ilości, Ty do "jakości" czy sortu, w porządku, w takim razie co z relacjami z Bośni? Ona chyba podpada pod:
            > Jedni zyja z miesiaca na miesiac coraz gorzej i nie maja perspektyw. To rodzi d
            > eterminacje.

Myślę że pod to samo możemy spokojnie podpiąć Hiszpanię czy Portugalię, przyjmujemy stan wyjściowy oraz kierunek przemian społecznych, kierunek zmiany stopy życia i ...? W Hiszpanii było to chyba nie kilkadziesiąt tys, nie kilkaset tys a kilka milionów, tyle że trupów nie było to dla kylaxa sie nie liczy.
    • humbak Re: Protesty w Turcji 14.03.14, 08:41
      W Turcji niepokoje narastają już od dłuższego czasu. Jak Ci się nie podoba tryb dostarczania wieści przez Gazetę, sugeruję zmianę źródła. Jest ich sporo na papierze i w sieci. Będziesz wiedział co się dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka