Dodaj do ulubionych

Trudno odmówić racji

23.04.14, 10:21
Końcowy "majdan" nie był emanacją cywilnego protestu - był zmilitaryzowany, dowodzony przez profesjonalistów, dawnych wojskowych, weteranów z Afganistanu i członków paramilitarnych organizacji nacjonalistycznych. Jeszcze w grudniu mieszkańcy Kijowa stanowili około połowy protestujących. Pod koniec lutego,kiedy "euromeeting" w Kijowie przekształcił się w "Sicz", ponad 80% protestujących pochodziło spoza Kijowa, głównie z zachodnich regionów Ukrainy.Traktowanie "majdanu" jako instytucji politycznej, partii albo zwartego, dobrze zorganizowanego ruchu społecznego, przed którym władze muszą się rozliczyć, jest niebezpieczną mistyfikacją.
Klaus Bachmann,
politolog, były korespondent prasy
niemieckiej w Polsce, na Ukrainie i Białorusi.
Obserwuj wątek
    • joa-66 Re: Trudno odmówić racji 23.04.14, 20:24
      WSZYSCY o tym wiedzą
    • chateau Re: Trudno odmówić racji 23.04.14, 20:53
      Sicz to zło?
      Nie, Sicz to próba obrony tożsamości i resztek niezależności. Sicz to nie mistyfikacja, choć może w istocie wydawać się wulgarna i prostacka. Ale Sicz jest boleśnie prawdziwa.

> Traktowanie "majdan
      > u" jako instytucji politycznej, partii albo zwartego, dobrze zorganizowanego ru
      > chu społecznego, przed którym władze muszą się rozliczyć, jest niebezpieczną mi
      > styfikacją.
      Wszystko prawda z wyjątkiem jednego. Przed obecną Siczą sprzedajna władza musiała się ukorzyć, a na rozliczenie przyjdzie czas.

PS. Ruch "oburzonych" cię nie irytował?
      • remez2 Re: Trudno odmówić racji 23.04.14, 21:09
        chateau napisał:

> Sicz to zło?
        > Nie, Sicz to próba obrony tożsamości i resztek niezależności. Sicz to nie misty
        > fikacja, choć może w istocie wydawać się wulgarna i prostacka. Ale Sicz jest bo
        > leśnie prawdziwa.
        O k... wyszeptał starzec. W głosie jego nie było nienawiści. Była za to jakaś dziwna, bolesna tęsknota.
        > > Traktowanie "majdan
        > > u" jako instytucji politycznej, partii albo zwartego, dobrze zorganizowan
        > ego ru
        > > chu społecznego, przed którym władze muszą się rozliczyć, jest niebezpiec
        > zną mi
        > > styfikacją.
        > Wszystko prawda z wyjątkiem jednego. Przed obecną Siczą sprzedajna władza musia
        > ła się ukorzyć, a na rozliczenie przyjdzie czas.
        Najnowsze standardy demokracji?
        > PS. Ruch "oburzonych" cię nie irytował?
        Czyżbyś utożsamiał mnie z autorem cytatu?
        • chateau Re: Trudno odmówić racji 23.04.14, 21:14
          Powtarzasz się.

> Czyżbyś utożsamiał mnie z autorem cytatu?
          Nie. Ale trudno ci odmówić mu racji.
          • remez2 Re: Trudno odmówić racji 23.04.14, 22:51
            chateau napisał:

> Powtarzasz się.
            Nawiązałem do <boleśnie prawdziwa>. Autorowi najprawdopodobniej chodziło o etymologię słowa sicz.
            > > Czyżbyś utożsamiał mnie z autorem cytatu?
            > Nie. Ale trudno ci odmówić mu racji.
            Ponieważ uważam, że ma rację.
    • hummer Miało pójść łatwo. 23.04.14, 21:18
      Ale nie wiedzieć czemu Weterani Afgańscy nie stanęli po stronie Rosji, ale po stronie Ukrainy.

Zdrada :)
      • romrus Re: Miało pójść łatwo. 23.04.14, 22:31
        hummer napisał:
        > Ale nie wiedzieć czemu Weterani Afgańscy nie stanęli po stronie Rosji, ale po stronie Ukrainy.
        > Zdrada :)

Nic dziwnego.
        Ukraina podzielona, to i weterani tez.

Budynki na Wschodzie Ukrainy sa okupowani rowniez przez Sojusz weteranow Afganistanu.
        • hummer Re: Miało pójść łatwo. 24.04.14, 00:53
          romrus napisał:

> hummer napisał:
          > > Ale nie wiedzieć czemu Weterani Afgańscy nie stanęli po stronie Rosji, al
          > e po stronie Ukrainy.
          > > Zdrada :)
          >
          > Nic dziwnego.
          > Ukraina podzielona, to i weterani tez.
          >
          > Budynki na Wschodzie Ukrainy sa okupowani rowniez przez Sojusz weteranow Afgani
          > stanu.

Są tak starzy, że skrywają się za kominiarkami, by nie straszyć bliznami?
          • romrus Re: Miało pójść łatwo. 24.04.14, 01:28
            hummer napisał:
            > Są tak starzy, że skrywają się za kominiarkami, by nie straszyć bliznami?

Lugansk:
            udf.by/uploads/posts/2014-04/1397288865_2.jpg
            Slowiansk:
            fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/10172580_726755687374514_2663025295241027168_n.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka