Dodaj do ulubionych

Syria: trzeba wiedziec, kogo sie wybiera za sojusz

17.08.14, 11:56
nika.
Na forum Swiat notorycznie myli sie glownego przeciwnika Asada Islamski Front z dzihadystami z ISIL.
Faktem jest, ze Islamski Front wpuscil na teren przez siebie zajety dzihadystow, pozwolil dlugo na propagande, w wyniku ktorej wielu mlodych Syryczykow sie zradykalizowalo i przylaczylo do dzihadystow.
Dzisiaj dawni sojusznicy walcza ze soba: dzihadysci zaatakowali miasto Marea, niedaleko Aleppo.
W opanowanej przez nich prowincji Deir Essor wybuchl bunt plemienia Schaitat, ktorego przywodcy kwestionowali Kalifat. Z Syrii donosza, ze zwyciestwo dzihadystow zakonczylo sie rzezia ok 700 osob.

www.spiegel.de/politik/ausland/massaker-in-syrien-dschihadisten-toeten-700-angehoerige-eines-stammes-a-986515.html
Obserwuj wątek
    • mara571 wiecej informacji 17.08.14, 12:20
      "Dżihadyści z Państwa Islamskiego dokonali w ciągu dwóch tygodni w syryjskiej prowincji Dajr az-Zaur egzekucji 700 osób, w większości cywili - podało w sobotę Syryjskie Obserwatorium Praw Człowieka. Syryjska koalicja opozycyjna kieruje do świata dramatyczny apel o pomoc.

Egzekucje odbywały się m.in. w miejscowościach Szuaitat, Garanisz i Abu Hamam od razu w pierwszych dniach po ich zdobyciu przez oddziały islamskich ekstremistów w dniu 11 sierpnia. Zabijano głównie członków syryjskiej grupy etniczno-religijnej Szuaitat, których dżihadyści uważają za „niewiernych”.

Państwo Islamskie ogłosiło, że będą oni „masowo eliminowani”, ponieważ „nie zasługują na to, aby dać im chwilę wytchnienia, na bezpieczeństwo, na posiadanie pieniędzy, rodzin i żon”.

wpolityce.pl/swiat/209643-syria-alarmuje-dzihadysci-zamordowali-w-ciagu-2-tygodni-ponad-700-osob
      • polski_francuz Sytuacja w Syrii 17.08.14, 12:28
        Juz dawno przestalem starac sie zrozumiec co sie w Syrii dzieje. Jedyny komentarz, ktory mi do glowy przychodzi to, jest to ze nie ma zadnej solidarnosci miedzy Arabami.

PF
        • mara571 Re: Sytuacja w Syrii 17.08.14, 13:13
          nie ma, nie bylo i nie bedzie.
          Musze przyznac, ze w swietle wydarzen okazalismy sie ignorantami w dziedzinie religii na Bliskim Wschodzie.
          • krzyysioo Re: Sytuacja w Syrii 17.08.14, 16:24
            Pytanie zadajesz sobie pewnie w imieniu tych którzy rozpętali to piekło na bliskim wschodzie i w płn Afryce. Ja postawiłbym pytanie inaczej - decydenci byli ignorantami czy działali z premedytacją. Jeśli przyjąć do wiadomości ze po Iraku i Libii to samo na siłę robi się w Syrii a w planach jest Iran to o ignoranctwie nie ma mowy, jest działanie z premedytacją, pozostaje tylko pytanie o cel końcowy.
            • mara571 Re: Sytuacja w Syrii 17.08.14, 16:43
              zakladam, ze plany byly inne i nie wyszlo, bo zabraklo iwedzy i wyobrazni.
              W przypadku Iraku Amerykanie popelnili olbrzymi blad. Usuneli calkowicie pulkownikow i majorow armii Saddama.
              Abu Bakr al-Baghdadi jest duchowym przywodca, wojskowa strategie ukladaja byli oficerowie Saddama.

----
              Trzeba spokojnie tłumaczyć, dlaczego regulacje unijne nie obejdą się bez terminu „gender", i dlaczego musimy to zaakceptować. Nie można być w Unii i w niej nie być jednocześnie. Nie ma tak, że Unia będzie realizowała politykę równościową, a Polska nie.

Małgorzata Fuszara, pełnomocniczka rządu do spraw równego traktowania
              • mara571 pisalam o tym w polowie czerwca 17.08.14, 16:48
                Izzet Ibrahim al Duri byl przez US-Army poszukiwany, ale...

forum.gazeta.pl/forum/w,50,151495682,151495682,Izzet_Ibrahim_al_Duri.html
    • krzyysioo Re: Syria: trzeba wiedziec, kogo sie wybiera za s 17.08.14, 12:38
      To że na forum ludzie nie ogarniają problemu to pół biedy. Mnie martwi coś innego, mianowicie to że możni tego świata mający pod rozkazami najpotężniejsza armię kolejne kraje sprowadzają do poziomu Somalii albo i niżej, całość w imię pięknych idei. Oni też nie ogarniają tematyki bliskowschodniej? Do niedawna nie było tak masowych eksterminacji w Iraku i Syrii (a też i Libii o której cicho a w sprawach której PF jest "ekspertem"), co było przedtem ze tego nie było i co się zmieniło?
      • 5magna Re: Syria: trzeba wiedziec, kogo sie wybiera za s 17.08.14, 13:17
        www.atimes.com/
        • kaszebe12 Pakistan... 17.08.14, 13:32
          Wciskam sie z tematem tutaj , poniewaz mam "zakaz" zakladania watkow.-Bardziej "kumatym" polecam rozwoj sytuacji w Pakistanie...-Libia , Ukraina czy Irak - autor scenariusza pozostaje ten sam.
          • mara571 Re: Pakistan... 17.08.14, 15:09
            naprawde ci zablokowali?
            Z jakim uzasadnieniem?

Mylisz sie twierdzac, ze autor sceniatiusza jest ten sam.
            Wykorzystujac zamieszanie wielu autorow podjelo sie realizacji wlasnych scenariuszy.
            • kaszebe12 Re: Pakistan... 17.08.14, 16:38
              ...wymyslili sobie "lamanie regulaminu" , Maro.
              -Nie zgadzam sie z Toba.-Autor (a wlasciwie ,autorzy) sa ci sami. Jedynie czasem egzekutorzy sie zmieniaja. -Wlasne scenariusze ? -Owszem , ale na krotka mete. -Cel glowny pozostaje -mega kontrola , globalna i "liberalna".
              • mara571 Re: Pakistan... 17.08.14, 16:56
                megakontrole szykuje sie w inny sposob. Trzeba poszukac dostepnych informacji o projektach Googla, IBM, Oracle, Facebooka i innych koncernow technologicznych.

kaszebe12 napisał:
                > -Nie zgadzam sie z Toba.-Autor (a wlasciwie ,autorzy) sa ci sami. Jedynie czase
                > m egzekutorzy sie zmieniaja. -Wlasne scenariusze ? -Owszem , ale na krotka mete

Nawet jesli na krotka mete, zawsze mozna cos ugrac.
                • kaszebe12 Re: Pakistan... 17.08.14, 19:11
                  ...tu sie zgadzamy , Maro.
      • mara571 lowienie ryb w metnej wodzie jest mozliwe 17.08.14, 14:32
        tylko w przypadku zniszczenia wczesniej panujacego jakiegos porzadku.
        My w Europie nie zdajemy sobie sprawy, ze najwyzszy rachunek przyjdzie nam zaplacic.
        Dzieki Bogu, ze Polska nie jest na razie polem konfrontacji tych roznych grup religinych i etnicznych. Przyklady z Niemiec:
        a. chrzescijanscy uciekinierzy skarza sie niemieckim wladzom, ze sa szykanowani w domu azylantow przez muzulmanska wiekszosc.
        b. od 10 dni policja w Herford i pobliskiego Bielefeld jest w gotowosci boowej, bo mieszkajaca tam grupe jezydow terroryzuja salafici. Wsrod nich sa Czeczeni. Zagrozony jest wlasciel batu z grilem, ktorego zraniono nozem. Salafici chca, aby wycofal swoje zeznania w prokuraturze.
        c. dobrze, ze w Gazie jest spokoj, bo byly juz demostracje z atakami na Zydow i synagogi.

Moglabym przyklady mnozyc, ale chce ci opisac cos innego. Odwiedzili nas przyjaciele w drodze do Holandii. W piatek bylismy w Düsseldorfie i przezylismy cos nieoczekiwanego. W handlowym centrum (Shadowstr i Königsallee) widzialo sie mnostwo gosci z jakiegos arabskiego kraju. Sporo kobiet w czarnych dzilbabach, ale nie wszystkie. Cale rodziny w skladzie 1 facet, dwie kobiety i dzieci. Nie mam pojecia skad byli, ale z pewnoscia nie z AS, Kuwejtu czy Kataru. Tamci pokazuja swoim strojem, ze ich stac...
        Wyraznie im sie podobala atmosfera, wielu siedzialo przy stolikach z jadlo lody, pilo kawe.
        Calkiem normalni turysci. Moja przyjaciolka powiedziala: za 40 lat wszyscy beda jak oni. Moja corka skwitowala to stwiedzeniem Nie strasz mnie, bo mi cie odechciewa miec dzieci.
        • kzet69 Re: lowienie ryb w metnej wodzie jest mozliwe 17.08.14, 14:41
          Mogli być z Maroka, tam mnie zaskoczyła pełna dowolność i tolerancja od kobiet zakutanych po oczy do kobiet opalających się w bikini. Zaszokowała mnie para koleżanek: jedna ze szczelnie okrytą głową, druga w topie z odkrytymi ramionami, jadły razem w McDonaldzie...
        • krzyysioo Re: lowienie ryb w metnej wodzie jest mozliwe 17.08.14, 16:21
          Moja przyjaciolka powiedziala: za 40 lat wszyscy beda
          > jak oni. Moja corka skwitowala to stwiedzeniem Nie strasz mnie, bo mi cie odec
          > hciewa miec dzieci.

Ale do jasnej cholery czy to ich wina? Z jednej strony niszczymy (mam na myśli naszą kulturę i władze naszych państw) im ich dotychczasowe "siedliska" a z drugiej otwieramy drzwi na oścież do swoich siedlisk w sumie w imię tym samych ideałów "wolność, demokracja etc". Te same farmazony z jednej strony pozwalają na wywoływanie wojen w których giną miliony a z drugiej strony karzą za wszystko co tylko da rady podciągnąć pod jakąś nietolerancję.

Mnie też to mocno martwi że niedługo świat może stać się jednym globalnym oligarchicznym śmietnikiem, gdzie anonimowe osoby ukryte za korporacjami będą mogły wszystko a reszta będzie ciemną i sterroryzowaną masą. Może Chiny się z tego wyłamią ale to żadne dla mnie pocieszenie. Cholernie mi się to nie podoba, też myślę o swoich dzieciach i kiedyś wnukach ale ja problem widzę nie w tej imigracji której się boimy a w ośrodkach władzy która na to pozwala. A czy można inaczej? Szwajcaria pokazuje ze tak.
          • kaszebe12 Ciesze , sie , Krzysio... 17.08.14, 16:54
            ...z Twojego optymizmu , a jedynie przypomne , ze Szwajcaria nie jest osamotniona. -Islandia pozostaje tematem tabu , a kto wie...moze poorbanowe Wegry tez sie rusza ? -Mozna nienawidziec Putina i Rosjan ,ale wypada przyznac , ze oni otwarcie opieraja sie tworcom i wlascicielom NWO.-Co nam , szaraczkom, pozostaje , jaka mamy bron ? - Internet , jeszcze wolny , aczkolwiek coraz bardziej kontrolowany...
          • mara571 Re: lowienie ryb w metnej wodzie jest mozliwe 17.08.14, 18:08
            krzyysioo napisał:

> Ale do jasnej cholery czy to ich wina? Z jednej strony niszczymy (mam na myśli
            > naszą kulturę i władze naszych państw) im ich dotychczasowe "siedliska" a z dru
            > giej otwieramy drzwi na oścież do swoich siedlisk w sumie w imię tym samych ide
            > ałów "wolność, demokracja etc". Te same farmazony z jednej strony pozwalają na
            > wywoływanie wojen w których giną miliony a z drugiej strony karzą za wszystko c
            > o tylko da rady podciągnąć pod jakąś nietolerancję.
            >
            > Mnie też to mocno martwi że niedługo świat może stać się jednym globalnym oliga
            > rchicznym śmietnikiem, gdzie anonimowe osoby ukryte za korporacjami będą mogły
            > wszystko a reszta będzie ciemną i sterroryzowaną masą. Może Chiny się z tego wy
            > łamią ale to żadne dla mnie pocieszenie. Cholernie mi się to nie podoba, też my
            > ślę o swoich dzieciach i kiedyś wnukach ale ja problem widzę nie w tej imigracj
            > i której się boimy a w ośrodkach władzy która na to pozwala. A czy można inacze
            > j? Szwajcaria pokazuje ze tak.

Postmodernistyczne "Robta, co chceta", indywidualizm w dazeniu do szczesicia, korte daje kariera zawodowa i pieniadze lansowane przez media robia swoje.
            Pobudka nastepuje grubo po czterdziestce, kiedy ktos skacowany budzi sie w swiateczny dzien i stwierdza: Jestem sam, sama.
            Niedawno jak Anglik policzyl swoich przyjaciol na portalu antyspolecznosciowym i stwierdzil, ze jest ich ponad 400, ale tak naprawde to on ich nie zna.
            • kaszebe12 Re: lowienie ryb w metnej wodzie jest mozliwe 17.08.14, 19:22
              ...odnosze wrazenie , ze pani Fuszara nie slyszala o istnieniu Wegier , ktore sa czlonkiem UE.- Jestem jednak ciekawy , do jakiego stopnia moze dojsc ogolne , spoleczne oglupianie. -Wlasnie pojawilo sie we francuskiej prasie kilka artykulow na temat chaosu libijskiego. -Gdy Francja dokonywala orwartej agresji suwerennego kraju , wszyscy wepchali geby w kubel. -Nagle im sie przypomina ,ze to wina brzydkiego Sarkoziego i BHL , ale nikt sie nie zastawia nad tym , kto byl zleceniodawca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka