Dodaj do ulubionych

1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je...

28.10.14, 09:40
Dzisiejsza poranna interwencja na rynku walutowym kosztowała Bank Rosji 1,5 mld. USD. I nic nie dała. Rubel nadal leci na łeb na szyję, a rezerwy walutowe Rosji topnieją jak lodowce na skutek globalnego ocieplenia. Na koniec roku zapowiedziane jest pełne uwolnienie kursu rubla. I wygląda na to, że odbędzie się to przy poziomie 50 rubli za dolara albo i lepiej. Coś mi się wydaje, że możemy już wkrótce usłyszeć o przyspieszeniu pewnych decyzji.
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa otwieraj cielaku szampana, juz czas ! 28.10.14, 09:50
      JA otworze pozniej
      • wojciech.2349 Re: otwieraj cielaku szampana, juz czas ! 28.10.14, 10:02
        Krym kosztuje.
        Oj kosztuje.
        • brat_ramzesa wojtus ty moja ofiaro propagandy 28.10.14, 10:09
          miej litosc dla siebie i nie zabieraj glosu
          • volupte Re: wojtus ty moja ofiaro propagandy 28.10.14, 11:56
            A to do 50 /1 się nie zbliża?
    • vladexpat Nie tylko ja tak myślę 28.10.14, 13:00
      vladexpat napisał:

> Coś mi się wydaje, że możemy już wkrótce usłyszeć o przyspieszeniu pewnych decyzji.
      >
      Były minister finansów FR Kudrin wzywa Bank Rosji do przyspieszenie uwolnienia kursu rubla. Rezerwy kurczą się coraz szybciej, a budżet trzeba będzie dopinać właśnie rezerwami.
      • brysio76 Re: Nie tylko ja tak myślę 28.10.14, 14:13
        Te rezerwy i tak pójdą się je.... kiedy trzeba będzie spłacić długi rosyjskich koncernów. Przecież Putin nie odda zachodnim wierzycielom czołowych rosyjskich banków i koncernów naftowych, tylko grzecznie pospłaca ich obligacje.
    • gobo2 oprocz ciebie, nikt chyba tego nie zuwazyl.... 28.10.14, 13:23
      www.bankier.pl/
      Wiadomości dnia
      Zbliża się koniec QE w Ameryce. Znowu
      Najprawdopodobniej już w środę Rezerwa Federalna zakończy trzecią rundę QE3, co by oznaczało, że poniedziałkowa...
      Szwecja ścięła stopy procentowe. Do zera
      Goldman Sachs prognozuje nowe szczyty
      Polska superprodukcja już w sprzedaży
      Sprzedawcy walczą z Apple
      Putin pozdrawia Ukraińców
      100 najlepszych pracodawców na świecie
      6-dniowy urlop i zamknięte fabryki w Pekinie
      Wzrosło zadłużenie Polaków
      Budżet: wyższe emerytury kosztem biopaliw
      Udany debiut Coccodrillo na GPW
      MSW: Znajdź mordercę na zdjęciu
      Potrzebujemy co roku 140 tys. imigrantów
      W Niemczech strajkują pracownicy Amazona
      Orange Finanse - to się opłaca?
      Wielka inwestycja PGNiG w Norwegii
      Google Transit - na razie tylko dla Warszawy
      Twój Ruch wpuścił szpiega do Sejmu?
      Japońska firma oskarżona o ukrywanie wad

to zrzuta strony z 28/10/14....

vladexpat napisał:

> Dzisiejsza poranna interwencja na r
      > ynku walutowym kosztowała Bank Rosji 1,5 mld. USD.
      • vladexpat Re: oprocz ciebie, nikt chyba tego nie zuwazyl... 28.10.14, 13:26
        Bo to już zupełna powszedniość. Dziś miliard, jutro dwa. Kto bogatemu zabroni?
        • 5magna Re: oprocz ciebie, nikt chyba tego nie zuwazyl... 28.10.14, 13:52
          www.colderwar.com/book
    • igorek.z.tworek Re: 1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je... 03.11.14, 00:04
      Miliard w środę, miliard w sobotę...
    • romek1612 Juz prosilem mi wytlumaczyc, co to ... 03.11.14, 00:11
      vladexpat napisał:
      >1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je---

...poszlo sie j@bac.

Spalili w piecu, przegrali w pokera, wydali na qrwy, przekazali jako pomoc Ukrunie?
      • vladexpat Re: Juz prosilem mi wytlumaczyc, co to ... 03.11.14, 10:23
        romek1612 napisał(a):

> vladexpat napisał:
        > >1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je---
        >
        >
        > ...poszlo sie j@bac.
        >
        > Spalili w piecu, przegrali w pokera, wydali na qrwy, przekazali jako pomoc Ukru
        > nie?
        >
        Mniej więcej właśnie to oznacza. Zamienili prawdziwe pieniądze na "derewiannyje", które tracą na wartości w tempie 10% tygodniowo, a wiele wskazuje, że tempo spadków dopiero się rozkręca. Co więcej, w związku z coraz silniejszą inflacją wypuszczenie na rynek pozyskanych rubli może jeszcze bardziej pogorszyć sytuację, więc rozsądniej będzie tę kasę schować gdzieś na dnie skarbca (choćby wirtualnego) albo nawet w którymś momencie właśnie wrzucić do pieca (czyli umorzyć zapisy na kontach). Czy wystarczająco jasno wytłumaczyłem?
        PS. Oczywiście, jeżeli sytuacja kiedyś się poprawi Bank Rosji będzie mógł znów wyemitować "spaloną" kasę, ale żeby odzyskać sprzedane dewizy, trzeba jej będzie dużo więcej.
        PPS. Z emisją słabej waluty trzeba bardzo uważać, bo się może skończyć jak w Zimbabwe.
        • brat_ramzesa tak wladeczek tak 05.11.14, 10:16
          Kraj bez dlugow o ciagle dodatnim bilansie handlowym z ogromnymi rezerwami czeka Zimbwawe, negatywne myslenie zyczeniowe...moze wysil sie i napisz co wg ciebie stoi za spadkami cen ropy?
          • tacx Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 10:20
            O jakich długach ty mówisz? gazprom jest firmą Kremla tak samo jak rosnieft czy łukoil.. Nie mówię już o bankach. Zobacz ile one mają dlugów. To tak samo jak w Polsce Orlen i Lot. Porównaj to do tego co sie w locie działo jak firma padała co wtedy robiono i skąd kasa przyszła. Tym bardziej w Rosji gdzie nie ma zakazu wspierania firm z budżetu państwa jak w UE.
            • brat_ramzesa Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 10:36
              Łukoil jest firma prywatna
              Cos wsiecej o polityce finansowej Europy mozesz? zdaje sie ze co chwile mam rozne interwencje a moze sie mysle?
              ps
              Slyszal pan moze o nowych mozliwosciach i mocach produkcyjnych rosyjskich firm w tym w Iraku?
              Wie pan ze aktualnie najmocniej po tylku dostaje amerykanska "rewolucja lupkowa"?
              Rosja i Bliski Wschod sobie poradza przy nizszych cenach na barykle, amerykanski przemysl juz nie, jakies wnioski?
              • tacx Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 11:05
                Dalej jak grochę o scianę. Łukoil prywatny? Zajrzyj do kajetów prze kogo jest kontrolowany i kto jest właściwie zarządcą tych podmiotów które są właścicielami Łukoilu. Jukos byl prywatny... i jak się skończyło?
                Gadanie z tobą jest bez sensu. ja o długach ty o iraku. Sorry... trza pić mniej albo wiecej
                • brat_ramzesa Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 11:10
                  Ogolno dostepna wiedza mowi ze Lukoil jest prywatny, do tajemnej nie mam dostepu
                  • vladexpat Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 11:19
                    brat_ramzesa napisał:

> Ogolno dostepna wiedza mowi ze Lukoil jest prywatny, do tajemnej nie mam dostep
                    > u

W Rosji nie ma rzeczywistej wielkiej własności prywatnej. To tylko dzierżawa z łaski cara i może być w każdej chwili anulowana. Tak jak anulowano własność Chodorkowskiego, a potem w pewnym sensie i Abramowicza (któremu zostawiono gadżety, ale Rosneft musiał oddać)
                    • brat_ramzesa Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 11:28
                      I tak sie dzieje w kazdym zachodnim panstwie a szczegolnie w USA gdy silny przedsiebiorca zaczyna wyraznie grac na szkoda panstwa, Vagit Alekperow to nie zlodziej Abramowiczi wspera swoj kraj dzieki czemu ma wsparcie rzadu, proste jak drut
                      pl.wikipedia.org/wiki/Łukoil
          • vladexpat Re: tak wladeczek tak 05.11.14, 10:55
            brat_ramzesa napisał:

> Kraj bez dlugow o ciagle dodatnim bilansie handlowym z ogromnymi rezerwami czek
            > a Zimbwawe, negatywne myslenie zyczeniowe...moze wysil sie i napisz co wg ciebi
            > e stoi za spadkami cen ropy?

Zimbabwe jest eksporterem diamentów i nie tylko. Wenezuela ma gigantyczne złoża ropy. I co z tego wynika dla gospodarki? Jak się postarać, to spieprzyć można wszystko.
            Dodatni bilans i ogromne rezerwy a i tak w Rosji jest w tej chwili jedna z najwyższych, o ile nie najwyższa w Europie inflacja.
            • brat_ramzesa dalej myslenie zyczeniowe 05.11.14, 11:12
              zestawianie przemyslu Zimbwawe z rosyjskim jest czystym nonsensem
    • borrka Zdumiewa jedno. 03.11.14, 09:38
      Czytam dosc regularnie komentarze analitykow rosyjskich na ten temat.
      Same interwencje nie dziwia - Rosjanie panicznie boja sie powtorki tzw. defaultu i galopujacej inflacji.
      I tak zaufanie do "swiatowej waluty" jest minimalne.

Dziwi analitykow zupelna nieskutecznosc tych kosztownych zakupow interwencyjnych.
      Kosztownych, bo w kategoriach rynkow walutowych rubel spada na leb na szyje i praktycznie interwencje sa po tygodniu wielka strata.
      A efekt praktycznie zaden - radzieccy leca do kantorow, by pozbyc sie swiatowej waluty, na rzecz zielonych.
      Euro po 60 rubli jest prawdopodobne juz w tym roku.
      2015 pozostaje slodka tajemnica - trzymam kciuki za naszych czekistow, bo przy 100 rb/eur oglaszam amnestie!
    • wiarusik gadzina próbuje się odgryzać 03.11.14, 13:40
      www.defence24.pl/news_knf-ostrzega-przed-atakami-hakerow-na-polskie-banki
      tyle razy powtarzam, że rosja to państwo terrorystyczne.
      • krzyysioo Re: gadzina próbuje się odgryzać 05.11.14, 12:59
        Raczej imperialistyczne z brakiem szacunku dla innych. Ale takich jest więcej.
    • vladexpat No i wykrakałem 05.11.14, 09:42
      vladexpat napisał:

> Coś mi się wydaje, że możemy już wkrótce usłyszeć o przyspies
      > zeniu pewnych decyzji.
      >

Przeczucie mnie nie zmyliło. Bank Rosji nie czekając na koniec roku praktycznie zrezygnował z poważniejszych interwencji na rynku walutowym ograniczając dzienny zakup/sprzedaż waluty do równowartości 350 mln. USD (to jest kwoty pięciokrotnie mniejszej wobec średnich dziennych interwencji z ostatnich tygodni). Oznacza to, że rubel ma szansę już wkrótce osiągnąć poziom rynkowej równowagi. Chyba, że wkroczy w etap hiperinflacji.
      Wydarzenie to jest o tyle istotne, że może oznaczać wprowadzenie istotnych zmian w całą, nie tylko finansową politykę Rosji. Zobaczymy czy za liberalizacją polityki kursu walutowego pójdzie liberalizacja w innych dziedzinach.
      • brat_ramzesa Re: No i wykrakałem ? 05.11.14, 10:29
        ". Oznacza to, że rubel ma szansę już wkrótce osiągnąć poziom rynkowej równowagi"
        Czyli na czym ma polegac ta rynkowa rownowaga?

Chyba, że wkroczy w etap hiperinflacji."
        What? wytlumacz mi mechanizmy ktore doprowadza do "hiperinflacji"

"Zobaczymy czy za liberalizacją polityki kursu walutowego pójdzie liberalizacja w innych dziedzinach."
        Liberalizacja w innych dziedzinach czyli co??
        • vladexpat Re: No i wykrakałem ? 05.11.14, 10:50
          brat_ramzesa napisał:

> ". Oznacza to, że rubel ma szansę już wkrótce osiągnąć poziom rynkowej równowag
          > i"
          > Czyli na czym ma polegac ta rynkowa rownowaga?

Zwykle zmiany cen (walut, surowców czy czegokolwiek innego) jeżeli są sztucznie utrzymywane - są różne od poziomu, który byłby możliwy bez regulacji. Po zdjęciu ograniczeń w początkowym okresie taka cena zwykle ulega dosyć gwałtownym zmianom, ale po jakimś czasie amplituda zmian jest coraz mniejsza, aż wreszcie względnie stabilizuje się na jakimś poziomie. Jaki to będzie poziom wynika z gry rynkowej. Gdybym wiedział na 100% jaki to będzie poziom w przypadku rubla byłbym bogatym człowiekiem. Mogę co najwyżej przypuszczać, że jeszcze ten poziom nie został osiągnięty i rubel przez jakiś czas będzie jeszcze taniał.

>
          > Chyba, że wkroczy w etap hiperinflacji."
          > What? wytlumacz mi mechanizmy ktore doprowadza do "hiperinflacji"
          >
          Rynek wewnętrzny Rosji jest w znacznym stopniu uzależniony od importu. Dołowanie rubla powoduje wzrost cen czyli kosztów utrzymania. Kreml może zdecydować się zrekompensować to np. wzrostem płac i emerytur oraz ogólnie dodatkową emisją pieniądza. To z kolei będzie tworzyć dodatkową presję popytową na rynku, a więc będzie impulsem do kolejnych podwyżek cen. Jeżeli takie sprzężenie nie będzie wygaszane to właśnie skutkiem może być hiperinflacja czyli gwałtowny spadek wartości pieniądza.

> "Zobaczymy czy za liberalizacją polityki kursu walutowego pójdzie liberalizacja
          > w innych dziedzinach."
          > Liberalizacja w innych dziedzinach czyli co??

Np. rozluźnienie ograniczeń importowych. Nie dość, że jest coraz drożej z powodu słabnącego rubla, to jest ograniczenie w dostępie do towarów. To jeszcze mocniej wpływa na ceny.
          Na liberalizację "polityczną" nie liczyłbym, bo nie jest ona Rosji potrzebna. Demokracja w Rosji się nie przyjęła i raczej już nie przyjmie.
          • brat_ramzesa Re: No i wykrakałem ? 05.11.14, 11:03
            Po czesci zgadzam sie, powinna nastapic stabilizacja rubla
            W jakim stopniu rynek wewnetrzny jest uzaezniony od importu?Ja np obserwuje gwaltowen odbicie w produkcji przemyslowej tego kraju, dlatego chcialby wiedziec czy w wyniku zalamania importu rynek wpadnie w presje inflacyjna...

ps
            Jesli spojzec na prawdziwa definicje demokracji to ma ona sie calkiem niezle, pluralizm w mediach jest o niebo wiekszy niz na Zachodzie
            • vladexpat Re: No i wykrakałem ? 05.11.14, 11:27
              brat_ramzesa napisał:

> Po czesci zgadzam sie, powinna nastapic stabilizacja rubla
              > W jakim stopniu rynek wewnetrzny jest uzaezniony od importu?Ja np obserwuje gwa
              > ltowen odbicie w produkcji przemyslowej tego kraju, dlatego chcialby wiedziec c
              > zy w wyniku zalamania importu rynek wpadnie w presje inflacyjna...
              >
              > ps
              > Jesli spojzec na prawdziwa definicje demokracji to ma ona sie calkiem niezle, p
              > luralizm w mediach jest o niebo wiekszy niz na Zachodzie

W twoim rozumieniu demokracja może być prawdziwa albo suwerenna. Po mojemu jest po prostu demokracją czyli władzą w której rzeczywistym suwerenem są obywatele (bezpośrednio lub przez pośredników w samorządzie czy parlamencie). Wolność mediów, jak i jakakolwiek inna wolność wcale nie są koniecznym atrybutem demokracji.
              A to, że w Rosji wydawane są setki gazet wcale nie oznacza pluralizmu wyrażanych poglądów. Media opozycyjne wobec Kremla można policzyć na palcach. Zapewne dlatego, że Kreml dysponuje prawdą objawioną, którą negować mogą tylko wariaci. Dlatego są tak nieliczni.
              • brat_ramzesa Re: No i wykrakałem ? 05.11.14, 11:34
                Kogo ty chceszs oszukac?mnie?
                Powtarzam w Rosji panuje zdecydowanie wiekszy pluralizm ww mediach niz na zachodzie a opinnii jest tyle co ludzi
                Zgodze sie ze jest mniej nienawistnej progandy w stylu michnikowskim po prostu bardziej cywilizowany narod :)
          • borrka Dosc naiwne nadzieje radzieckich. 05.11.14, 11:27
            Substytucja importu z Zachodu produktem krajowym nie jest mozliwa:
            brak know how, a i stada bydla i sady owocowe nie mnoza sie w pol roku.
            Bedzie rosl (czesciowo nielegalny) import z Azji, glownie z Chin.
            Tandeta, ale tania, zastapi zachodni high tech i zapomna o normach sanitarnych na wietnamskie zarcie:))))
            .
            Rosji nie stac juz na wysokiej jakosci towar, lecz na dziadostwo.
            I to dziadostwo zajmie miejsce produktow europejskich.
            O brakach na rynku pisze prasa rosyjska, wiec sa dokuczliwe i trzeba na gwalt cos zrobic.
            • borrka To nie Jelcyn, lecz holenderska zaraza ... 05.11.14, 11:32
              Zniszyla ruski przemysl - koszty napedzane petrodolarami sa niebotyczne i produkcja sie nie oplaca w sowku.
              Wystarczy popatrzec, czym zajmuja sie byle osrodki R&D dla przemyslu sowieckiego - sprzedaja tandete z Azji .
              • vladexpat Re: To nie Jelcyn, lecz holenderska zaraza ... 05.11.14, 11:46
                borrka napisał:

> To nie Jelcyn, lecz holenderska zaraza zniszyla ruski przemysl

Od samego początku rządów Putina mówili o tym jego doradcy, rosyjscy ekonomiści, mówił też sam Putin. I co? Utworzyli fundusz pomyślności narodowej z którego kasa, jak się dziś okazuje, i tak trafi do naftowych koncernów.
                Rosja ma potencjał. Ma ludzi, którzy potrafią stworzyć wspaniałe przedsiębiorstwa (miałem przyjemność obserwować rozwój kilku) ale po chwili pojawia się stado głodnych urzędasów i ludzi w czapkach z daszkiem i cały biznes przestaje się kalkulować. Jeżeli Rosja nie rozprawi się z klasą politycznych pasożytów to jedyną drogą "rozwoju" będzie zewnętrzna agresja.
                • europitek Re: To nie Jelcyn, lecz holenderska zaraza ... 05.11.14, 18:24
                  > Jeżeli Rosja nie rozprawi się z klasą politycznych pasożytów
                  > to jedy ną drogą "rozwoju" będzie zewnętrzna agresja.

To "jeżeli" już chyba nie jest aktualne, czego przykładem Krym, Donbas i doskonałe samopoczucie rosyjskich oligarchów. W Rosji powstał ustrój przypominający Japonię sprzed II wojny światowej
          • vladexpat Dyskretny urok statystyki 05.11.14, 14:44
            vladexpat napisał:

> Jeżeli takie sprzężenie nie będzie w
            > ygaszane to właśnie skutkiem może być hiperinflacja czyli gwałtowny spadek wart
            > ości pieniądza.

Wg danych przekazanych przez RIA Novosti (bez powoływania się na źródło badań) wzrost nominalnej wartości koszyka produktów spożywczych w Rosji wyniósł od początku roku 6,4%. Liczba w porównaniu z krajami UE wygląda źle, ale zaskakująco dobrze w stosunku np. do dewaluacji rubla. Ciekaw jestem na ile te statystyki odpowiadają rzeczywistości.
            • vladexpat Re: Dyskretny urok statystyki 05.11.14, 14:45
              Zapomniałem o linku
    • krzyysioo Re: 1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je... 05.11.14, 12:54
      Oj tam, oj tam, panikę siejecie ;) 1 rubel nadal ma wartość 1 rubla, pensje w Rosji nadal są takie same, a że inne waluty powariowały to problem "innych walut" ;) Rosja bawi się swoimi zabawkami w okolicach wschodniej Ukrainy a zachód bawi się swoimi zabawkami, Rosja robi to na tyle skutecznie że Ukraina jest bezradna, Anglosasi też tutaj starają się jak mogą. Trochę tylko szkoda że zapłacą za to prości ludzie, bo skur...syny u władzy po obu stronach będą jeszcze bogatsi.
    • j-k Od dawna tu pisze, ze kurs Rubla byl zawyzony 05.11.14, 12:59
      i nie widze problemu z puszczeniem i tej waluty na wolny rynek.

O ile pamietam - Zlotemu Polskiemu - to nie zaszkodzilo
    • yurek11111 Wladek,jako "spec" od kursow walut... 05.11.14, 14:35

...moze mi wytlumaczysz,czemu dolar kanadyjski ma najnizszy kurs od pieciu lat w stosunku do $ US?
      Czyzby kanadyjska waluta byla karana za zbombardowanie przez kanadyjski bombowiec arabskich celow w ISIS?
      • vladexpat Re: Wladek,jako "spec" od kursow walut... 05.11.14, 14:51
        yurek11111 napisał:

>
        > ...moze mi wytlumaczysz,czemu dolar kanadyjski ma najnizszy kurs od pieciu l
        > at
        w stosunku do $ US?
        > Czyzby kanadyjska waluta byla karana za zbombardowanie przez kanadyjski bombowi
        > ec arabskich celow w ISIS?

Ty nazywasz to karą? Poprawa konkurencyjności gospodarki kanadyjskiej wobec USA nie ma dla ciebie znaczenia?
        I jeszcze dopowiem, że przez całe lata 80-te, 90-te i aż do roku 2006 kurs dolara kanadyjskiego w stosunku do USD był niższy niż teraz. A potem też bywało różnie
        • yurek11111 Re: Wladek,jako "spec" od kursow walut... 05.11.14, 15:11
          hehehe,zastosuj takie wyjasnienie do rubla...
          re:Poprawa konkurencyjności gospodarki kanadyjskiej wobec USA
          > nie ma dla ciebie znaczenia?

Jeszcze jakies dwa lata temu za $ CAN ,dostawalo sie 1,1 $ US,dzis 0,87 ,troche duza ta "poprawa konkurencyjnosci"...
          Bredzisz...
          • vladexpat Re: Wladek,jako "spec" od kursow walut... 05.11.14, 15:18
            yurek11111 napisał:

> hehehe,zastosuj takie wyjasnienie do rubla...

Akurat w przytadku rubla to wyjaśnienie nie ma uzasadnienia.

> re:Poprawa konkurencyjności gospodarki kanadyjskiej wobec USA
            > > nie ma dla ciebie znaczenia?
            >
            > Jeszcze jakies dwa lata temu za $ CAN ,dostawalo sie 1,1 $ US,dzis 0,87 ,troche
            > duza ta "poprawa konkurencyjnosci"...
            > Bredzisz...
            >
            Za to 10 lat temu jedynie jakieś 0,65. Za was wtedy karali?
      • europitek Re: Wladek,jako "spec" od kursow walut... 05.11.14, 18:30
        > Czyzby kanadyjska waluta byla karana za zbombardowanie przez
        > kanadyjski bombowiec arabskich celow w ISIS?

Może bombardowali, ale nie trafili?
    • romek1612 Jeszcze raz poprosze znaffce o wytlumaczenie 05.11.14, 19:00
      vladexpat napisał:
      > >1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je-
      • 5magna Re: Jeszcze raz poprosze znaffce o wytlumaczenie 06.11.14, 09:38
        news.goldseek.com/GoldSeek/1415286300.php
        • vladexpat Spełnij swoje marzenie 06.11.14, 10:07
          @5magna

Wstaw sobie wreszcie wymarzone złote zęby i przestań ludziom głowę jakimiś fantasmagoriami zawracać.
      • vladexpat Re: Jeszcze raz poprosze znaffce o wytlumaczenie 06.11.14, 10:05
        romek1612 napisał(a):

> vladexpat napisał:
        > > >1,5 mld USD Banku Rosji poszło się je-
        • marko125 Nie jest dobrze 06.11.14, 10:50
          Jest tragicznie. bantustan wywalił w bloto na ratowanie rubla ponad 30 mld USD i rubelek dalej leci w przepaść. Gospdoarka Rosji zostanie cofnięta do lat 90. Koniec ze zbrojeniami itp
          • vladexpat Re: Nie jest dobrze 06.11.14, 11:12
            marko125 napisał:

> Jest tragicznie. bantustan wywalił w bloto na ratowanie rubla ponad 30 mld USD
            > i rubelek dalej leci w przepaść. Gospdoarka Rosji zostanie cofnięta do lat 90.
            > Koniec ze zbrojeniami itp
            Albo wręcz odwrotnie. Reszta może poczekać.
            • ramzesa_brat "armagedonowcy" hehe 06.11.14, 11:36
              Pomietasz relacje 1dol 2.02 zeta?ja pamietam doskonale
              Jak to wyglada dzis?

Tymczasem przemysl rosyjski 10% w gore
              • vladexpat Re: "armagedonowcy" hehe 06.11.14, 11:59
                ramzesa_brat napisał:

> Tymczasem przemysl rosyjski 10% w gore

Gratulacje. Im lepiej będzie funkcjonować rosyjska gospodarka tym lepiej dla wszystkich.
                • ramzesa_brat Re: "armagedonowcy" hehe 06.11.14, 12:12
                  Jesli mi gratulujesz to i sobie gratuluj ile razy mam powwtarzac ze od urodzenia zyje i mieszkam w Polsce i jestem Polakiem, jakies rozdwojenie jazni
                  Wracajac do tematu 40 rubli za dolara jest rozsadna relacja dla zdrowia gospodarki
                  • vladexpat Re: "armagedonowcy" hehe 06.11.14, 12:26
                    ramzesa_brat napisał:

> Wracajac do tematu 40 rubli za dolara jest rozsadna relacja dla zdrowia gospoda
                    > rki
                    A co powiesz o 50 w przyszłym tygodniu albo 60 przed końcem roku?
                    • vladexpat Przyznaję się do błędu 14.11.14, 09:25
                      vladexpat napisał:

> ramzesa_brat napisał:
                      >
                      > > Wracajac do tematu 40 rubli za dolara jest rozsadna relacja dla zdrowia g
                      > ospoda
                      > > rki
                      > A co powiesz o 50 w przyszłym tygodniu albo 60 przed końcem roku?
                      >
                      Przyznaję się do błędnej prognozy. Wygląda na to, że granica 50 rubli za dolara pęknie dopiero za kilka dni.
              • tinley Re: "armagedonowcy" hehe 06.11.14, 12:55
                Tia... ja pamietam jeszcze jak Pietrzak przyjechał do Sopotu i na scenie zakrzyknął. A po ile Duliara tu macie. Po dwa czysta?? lo jezus maria....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka