Dodaj do ulubionych

Skrocony kurs jezyka polskiego

01.11.14, 09:54
Rosjanie i Niemki piszace na forum maja duze problemy z jezykiem polskim. Jezykiem bogatym i jezykiem w ktorym slowa zblizone maja calkiem rozne znaczenie.

Dajmy wiec szanse wyrobnikowm forumowym, by sie jezyka polskiego uczyli. I zacznijmy od najsmieszniejszej pomylki ubieglego tygodnia, popelnionej przez Niemke, nie-taczke.

"Goj" czy "gej".

"Goj" to w skrocie g(ier)oj, czlek mezny, sypiajacy z plcia przeciwna i chodzacy w niedziele na msze. I dajacy, rzecz jasna na tace.

"Gej" to wesoly wlasciciel smartfona Apple.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 10:20
      Niezły z ciebie hucpiarz. Od lat poprawiam twoją kulawą, pokraczną polszczyznę, czasem tylko w jednym zdaniu robisz po 3-4 błędy.

Ale co tam ! Widać uważasz, że im mniej się potrafi, tym bardziej można uczyć innych:-).

Ba, ten twój brak elementarnej wiedzy, nie dotyczy tylko języka:

polski_francuz napisał:

> "Goj" czy "gej".
      >
      > "Goj" to w skrocie g(ier)oj, czlek mezny, sypiajacy z plcia przeciwna i chodzac
      > y w niedziele na msze. I dajacy, rzecz jasna na tace.

Rzecz jasna kulą w płot. Coś tam zasłyszałeś , coś ci dzwoni i już sądzisz, że wiesz i możesz pouczać innych.
      Nie - goj to każdy nie-żyd, każdy obcego wyznania i narodu. Wcale nie tylkookatolik chodzący w niedzielę na mszę.

Ech, sto pociech z yntelektualystami na tym forum.
      • eva15 Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 10:26
        I jeszcze jedno - pleciesz od rzeczy, że wyznacznikiem goja jest sypianie z płcią przeciwną. To kompletna bzdura, goj może być jak najbardziej gejem.
        Orientacja seksualna nie jeszt wyznacznikiem goja.

Chłopie, dam ci dobrą radę - idź ty lepiej pograć w tenisa.
        • weteranus Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 12:22
          Najpierw przeczytaj ze zrozumieniem co napisał polski_francuz, a potem komentuj.
          • felusiak1 Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 16:05
            efka nie musi czytać. ona wie eszystko lepiej i jeszcze lepiej i zawsze ma racje.
            a ty i ja i pf i jeszcze kilku z nas jesteśmy poprostu "głupiutcy" i nie czujemy bluesa.
            tylko efka umie czuć.
      • humbak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 11:05
        Skoro już się czepiamy, to i ja się dorzucę. Po pierwsze, dolega Ci brak umiejętności wyczucia, co jest żartem, a co nie. Po drugie, nie wiesz kiedy można łączyć zdania w złożone. Śpieszę wyjaśnić, którą sentencję mam na myśli:
        "Od lat poprawiam twoją kulawą, pokraczną polszczyznę, czasem tylko w jednym zdaniu robisz po 3-4 błędy."
        • eva15 Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 11:20
          Nie, na żartach się znam, do żartobliwej części (tej z Apple) wcale się nie doczepiłam, była zabawna, to jest OK.
          Doczepiłam się tylko do definicji goja - p_f podał nieprawdziwą, a ponieważ zrobił to (jak zawsze) ex cathedra, to to wyszydziłam.
          P_f otworzył specjalnie osobny wątek szydzący z innych, więc oberwał rykoszetem. należy mu się jak psu kość.

O tym, że mam kłopoty z przecinkami już pisałam, ale to bodaj moje jedyne problemy z polskim. Jeśli wziąć pod uwagę, że od wielu lat polski nie jest moim codziennym językiem i jeśli popatrzeć, jak inni piszą na forum, to chyba nie jest źle. Gdybym miała hucpę p_fa rzekłabym, że jest bardzo dobrze:-).
          • nie-tak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 11:31
            Eva15 przeciez widzi sie golym okiem ze hiena zeruje na innych, wiec nie ma co sie zadawac z takim gdyz on w koncowym efekcie przewroci wszystko do gory nogami i przypisze wine innym by sie wywyzszyc. Takich mamy tu na peczki na forum.

Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
          • humbak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 11:39
            Nibym nie PF, ale wątpię by miała to być definicja, pisana na poważnie.
            Co do meritum zaś również drażni mnie niedbałość językowa. Niby każdy popełnia błędy. Moje czasem przyprawiają mnie o szczękościsk. Ale starać się może każdy. Sprawdzanie pisowni, używanie (nawet z błędami, ale jednak używanie) interpunkcji, dużych liter.
            Można zrozumieć że obcokrajowcom, czy ludziom porozumiewającym się na codzień innym językiem jest trudniej, ale nie znaczy to że w porządku jest olewanie formy. To nie tylko kwestia szacunku dla kontrdyskutanta, ale najnormalniejsza dbałość, o czytelność wypowiedzi.
            • polski_francuz W szabat 01.11.14, 11:43
              trza se troche pozartowac. Kazdy goj to zrozumie. Nawet gej.

PF
              • humbak Re: W szabat 01.11.14, 11:46
                Możnaby próbować te dwa pojęcia połączyć... ale goej wygląda jakoś niderlandzko.
                • polski_francuz Idac dalej 01.11.14, 11:57
                  w jezyku polskim "goj" ma wydzwiek raczej pozytywny a "gej" - raczej negatywny. Ale rewolucja czeka tuz za rogiem.

Ktoz bowiem trzesie swiatem, no kto? Moze goje, he?

A "coming out" szefa Apple jest jak "coming out" Wowereita. Jestem gejem i "es ist gut so". Tzn smartfony Apple beda sie po tym wyznaniu lepiej sprzedawac.

Co za czasy...

PF
                  • nie-tak Re: Idac dalej 01.11.14, 12:16
                    Pefcia co ty z tego rozumiesz, odnosze wrazenie ze nic, po prostu plyniesz z nurtem propagandy wypierajacej europejska kulture, a oto przyklad (ponizej) zastepowania jak i wypierania jej z europejskiego w tym wypadku niemieckiego slownika.
                    Juz sie zastepuje powszechnie slowo Weihnachtsfeier slowem teambildenden Maßnahmen.

Eee, za piekna pogoda by mlucic slome cepa.

_______________________________________________________________
                    Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
                    • polski_francuz Polentum bildende 01.11.14, 12:21
                      Massnahmen, raczej:)

No nie "mluc" juz tak nasz piekny jezyk. Pisz lepiej po niemiecku.

PF
            • bunkum Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 12:32
              > Nibym nie PF, ale wątpię by miała to być definicja, pisana na poważnie.
              Dwa byki.
              > Co do meritum zaś również drażni mnie niedbałość językowa.
              Byk.

> Sprawdzanie pisowni, używanie (nawet z błędami, ale jednak używanie) interpunk
              > cji, dużych liter.
              Byk.

> Można zrozumieć że obcokrajowcom, czy ludziom porozumiewającym się na codzień i
              > nnym językiem jest trudniej, ale nie znaczy to że w porządku jest olewanie form
              > y.
              Trzy byki.

>To nie tylko kwestia szacunku dla kontrdyskutanta, ale najnormalniejsza dbał
              > ość, o czytelność wypowiedzi.
              Byk.

Humbug jest trafna ocena twojej osoby i twoich wysilkow jezykowych.
              • humbak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 12:41
                Czytaj dalej, a dotrzesz do sensu. Najwyraźniej umknął Ci on.
              • humbak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 15:45
                Dzięki za zwrócenie uwagi. Zapomniałem się.
            • eva15 Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 13:28
              Zacznij od siebie, humbak. Twoja wypowiedź roi się od błędów, w tym również interpunkcyjnych.
              • humbak Re: Hucpiarz bez wiedzy jako nauczyciel 01.11.14, 15:12
                Widzę że postanowiłaś się podeprzeć cudzą opinią i zlekceważyć meritum. Jak sobie życzysz.
      • ukos Co to znaczy "bardziej uczyć"? 01.11.14, 20:27
        eva15 napisała:

> Widać uważasz, że im mniej się potrafi,
        > tym bardziej można uczyć innych:-).

Prowadził ślepy kulawego.
    • polski_francuz Rosyjskie poczucie humoru 01.11.14, 10:27
      jest bardziej sytuacyjne, zgaduje. Wyslac za "Bug" samolot pasazerski rakieta "Buk" to se mozna boki ze smiech pozrywac.

Czy Krokodyl namawia teraz do jedzenia krokodyli, czy pozostaja prz polskich jablkach?

PF
      • eva15 Dałam ci za darmo lekcję. Gdzie podziękowanie? 01.11.14, 10:31
        Mam nadzieję, że po moim krótkim wykładzie zrozumiałeś wreszcie różnicę między gojem a gejem.
        Na podziękowanie nie liczę, bo do tego potrzebny jest format.
        • polski_francuz Administracja uniwersytecka 01.11.14, 10:44
          wszedzie podobna. Pani Stefa dajaca klucz od sali wykladowej zawsze da ci wyklad jak go uzywac:)
          • eva15 Podatność na bełkot 01.11.14, 11:02
            Powtarzasz za skiperem vel des4 - biorcy socjalu w Sztuttgarcie - kompletny bełkot, bo na bełkot jesteś wybitnie podatny.
            Ten biedak nieszczęśliwy uznał, że nazywam się Addamski i pracuję w administracji uczelni. Mnie to w niczym nie przeszkadza, to dla mnie nawet wygodne, bo wyprowadza co słabsze główki w pole.

Faktem natomiast rzeczywiście jest, że tobie trzeba coś w kółko tłumaczyć i cię poprawiać, bo wypisujesz głupoty. Samo to to jeszcze nic, ale ty bzdury piszesz z bufonadą i przekonaniem, że napisałeś coś mądrego. Przykładem na dziś jest twój "wykład" dla Nie-tak o gejach i gojach. Ona się przejęzyczyła, ty natomiast pouczając ją pyszałkowato, napisałeś stek bzdur i wykazałeś się kompletną ignoracją w temacie "wykładu".
            • polski_francuz Lekarstw nie ma 01.11.14, 11:12
              na brak poczucia humoru. Ciekawym czy poczucie humoru ma cos wspolnego z poczuciem honoru?

PF
              • eva15 No to mi wyjaśnij? 01.11.14, 11:25
                Fragment z Apple odebrałam jako żartobliwy i nawet fajny, więc się go nie czepiałam.

Ale - co ma nieprawidłowa definicja goja wspólnego z poczuciem humoru? Chyba tylko to, że brak elementarnej wiedzy jest śmieszny, zwłaszcza gdy poucza się innych.

Otworzyłeś wątek szydzący z Nie-tak i niestety sam się, dzięki własnej ignoracji, wystawiłeś na szydzenie. Trzeba uważać z pouczaniem innych.
                • polski_francuz Wyjasniam 01.11.14, 11:41
                  kazdy jezyk jest stworem zywym, zyjacym aktualnosciami, problemami spoleczenstwa. Kto go posiadl lata temu niekoniecznie go posiada w chwili obecnej.

Wrazliwosc na jezyk jest niezbedna w pewnych zawodach. A takze reakcje na jezyk.

I jesli juz o tej wrazliwosci mowa, to Twoje poprawianie, besserwisseryzm a takze zazdrosc wobec profesorow bardzo mi rymuja wlasnie z personelem administracyjnym w Niemczech.

Ma zawsze racje nawet jak jej nie ma.

PF
                  • bunkum Re: Wyjasniam 01.11.14, 12:38

Szczegolowa uwaga: Jezyka sie nie posiada, choc jego znajomosc mozna.
                    Ogolna obserwacja: Glupis jak but.
                  • eva15 "posiadacz" języka i "profesor" 01.11.14, 13:25
                    Jak ty "posiadasz" język, "profesorze" to kończymy dyskusję. Sądzę, że nie posiadasz nawet matury, a jeśli to jakąś z technicznej prowincjonalnej szkółki.
                    • polski_francuz Posiadam 01.11.14, 13:35
                      przy obiedzie ale przy tak pieknej pogodzie moze siem wyloze na sloncu. Moze mnie drony Putinverstehern nie wysledza.

PF
                      • nie-tak Re: Posiadam 01.11.14, 13:40
                        polski_francuz napisał:

> przy obiedzie ale przy tak pieknej pogodzie moze siem wyloze na sloncu. Moze mn
                        > ie drony Putinverstehern nie wysledza.
                        -------------------------
                        No, no zaczyna sie juz odwracanie kota ogonem by zwalic wine na innych, skad my to znamy? Z postow i dyskusji z pefcia.

Zapedzil sie sam tam po raz ktory gdzie jego miejsce.
                        _______________________________________________________________
                      • pijatyka Re: Moze mnie drony Putinverstehern nie wyśledzą 16.12.14, 04:40
                        Spoko - póki co forumowi Putinverstehern produkują wyłącznie an-drony
            • nie-tak Re: Podatność na bełkot 01.11.14, 11:17
              Pseudointelektualista ktory mọ̈chtegern zaistniec na forum, ach Eva15 szkoda czasu na niego.

• adnem.awis Re: Rosyjskie poczucie humoru 01.11.14, 20:36
        ...jest akurat wysokiej próby; eva15 prezentiuje radzieckie - poczucie humoru tępawej kołchoźnicy.
    • nie-tak Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 11:47
      polski_francuz napisał:

> Rosjanie i Niemki piszace na forum maja duze problemy z jezykiem polskim.
      -----------------------------------
      Kim jest w takim razie pefcia skoro pisze to co zacytowalam z jego wpisu powyzej?

• vladexpat Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 11:49
      Ostatnio w środowisku rosyjsko-niemieckim niezwykłą karierę zrobiło również słowo "faszysta" w znaczeniu - każda osoba, która wyraża poglądy, lub co gorsza podejmuje działania niezgodne z aktualną linią prezentowaną przez Kreml.
      • humbak Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 11:51
        E tam ostatnio. To po prostu prawo Godwina.
      • nie-tak Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 11:56
        vladexpat napisał:
        > Ostatnio w środowisku rosyjsko-niemieckim niezwykłą karierę zrobiło również sło
        > wo "faszysta" w znaczeniu - każda osoba, która wyraża poglądy, lub co gorsza po
        > dejmuje działania niezgodne z aktualną linią prezentowaną przez Kreml.
        -------------------------
        Eeeee?
        Jestes swiadomy tego co piszesz?
        Kto popiera faszystow na Ukrainie, Rosja czy USEU?
        Widac ze nie masz pojecia o czyms piszac to czego nie pojmujesz, furore zrobilo slowo Putinversteher
      • polski_francuz Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 11:58
        Faszysta i banderowiec. Ale ich slowa jakos nie waza. Sam nie wiem dlaczego.

PF
        • nie-tak Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 12:34
          polski_francuz napisał:

> Faszysta i banderowiec. Ale ich slowa jakos nie waza. Sam nie wiem dlaczego.
          >
          > PF
          ---------------------------

Nie waza? Czyzby "cnota demokracji" unijnej bala sie slowa Putinversteher ze zagrozila by z nich wyciagac restrykcje z grozba nawet zwolnienia z pracy?
          Gdyby restrykcje cnoty unijnej "demokracji" byly w zycie wprowadzone to na przykladzie Niemiec musieli by zwolnic przeszlo 90% Niemcow z pracy. W Francji jak widzi sie z forow nie jest inaczej.
    • ramzesa_brat tu masz kwintesencje polskosci hehe 01.11.14, 12:48
      www.facebook.com/140043702844915/photos/a.140177429498209.1073741826.140043702844915/327824117400205/?type=1
    • nie-tak Re: Skrocony kurs jezyka polskiego 01.11.14, 13:24
      do czego sprowadza zalozony post przez pefcie?
      Pefci jest niwygodnie czytac posty niezgodne z jego linia jak i linia forum.
      On nie akceptuje innego zdania, chce by wszyscy gegali jedna jedna mysla.
    • wojciech.2349 śliczne /bt 01.11.14, 20:13
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka