Gość: J.K.2 a Bialorusini i Ukraincy uznają czy nie? IP: 195.201.255.* 16.09.04, 17:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys A co mówił o tym polsko-sowiecki pakt o nieagresji IP: *.nas3.vienna1.va.us.da.qwest.net 16.09.04, 17:42 kolego? Podpisany w 1932? Pewnie nie wiesz bo i skąd. Pewnie nawet o nim nie słyszałeś. Pewnie nie słyszałeś o definicji agresora z nim związanej. A w jej świetle ZSSR BYŁ agresorem, niestety dla Ciebie i Twoich ziomków. No cóż, kłamć też trzeba inteligentnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Ustalenia tego paktu nie byly zlamane przez Polske IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.09.04, 19:59 tylko przez Sowiecje. Dlatego Stalin tlumaczyl wbicie noza w plecy Rzczp. juz we wrzesniu 39 "uratowaniem" braci Bialorusinow i Ukraincow" przed faszyzmem. Farsa jest to, ze takie same tlumaczenie uratowania Bliskiego Wschodu przed Saddamem nie jest dzisiaj akceptowane przez tych, ktorych ideowi bracia tlumaczyli tak Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Ustalenia tego paktu nie byly zlamane przez P IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.04, 20:14 > Farsa jest to, ze takie same tlumaczenie uratowania Bliskiego Wschodu przed > Saddamem nie jest dzisiaj akceptowane przez tych, ktorych ideowi bracia > tlumaczyli tak Stalina. Bo jest to taka sama fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Za traktowanie tego jako farsy lewica europejska IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.09.04, 20:44 wyslalby Cie prosto w lapy agentow Stalina na Zachodzie. Jak bys mial szczescie to by Cie ztruli albi zastrzelili na miejscu. Niektorych przeciwnikow (jak wiemy teraz z archiwow sowickich) przewozono do stolicy "swiatowego proletariatu", Juz sie nigdy nie smiali. Oczywiscie Ty mozesz sie smiac dzieki demokracji, ktora wysmiewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Za traktowanie tego jako farsy lewica europej IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.04, 22:44 Caly czas nie pojmujesz jednego. To, ze moge swobodnie krytykowac takie farsy to jedno. Ale zupelnie co innego, i to duzo wiekszego kalibru, jest fakt ze panstwo, ktore ma byc niby wzorem do nasladowania w kwestii demokracji, schodzi do poziomu Stalina. Opowiem ci historyjke. Byl taki facet gdzies w Wirginii czy Polnocnej Karolinie. Przypadkowo dostal wejsciowke na "przedwyborcze spotkanie Busha z elektoratem". Problem w tym, ze Busha nie lubial i na spotkaniu, zamiast spiewac peany pochwalne wzorem aktywistow partyjnych, zadal glosno jedno prawdziwe, choc klopotliwe pytanie. Wiesz co sie z nim stalo w tym raju? Na drugi dzien stracil prace. Pewnie, ze to nie to samo, co kula w leb. Ale to zdecydowanie pierwszy krok w tamtym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Za traktowanie tego jako farsy lewica europej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 22:48 A gdzie pracowal ten facet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Za traktowanie tego jako farsy lewica europej IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.04, 22:53 Nie pomne w jakiej firmie. Dosc, ze jego szef otrzymal przykry telefon i gosc wylecial z pracy. Pare dni pozniej wystepowal przed kamerami telewizji - zreszta zachowal sie dosc spokojnie. Nie zwalal calej winy na pracodawce, bo przyznal otwarcie, ze ten byl pod presja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do MM IP: *.top.net.pl 17.09.04, 10:01 Co jest dziwnego w tym zdarzeniu? Prywatny pracodawca ma prawo wyrzucić głupka. Istnieje przecież korelacja między inteligencją, kwalifikacjami i wiedzą a poglądami politycznymi. Ja sam jestem dobrym przykładem. Mam poglądy antykomunistyczne, antylewackie, antyrosyjskie i proamerykańskie. Mam też dobrze płatną pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: do MM IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 17.09.04, 18:27 > Co jest dziwnego w tym zdarzeniu? Naprawde nie rozumiesz? Prywatny prawcodawca wyrzucil pracownika pod naciskiem, a nie dlatego, ze chcial. > Istnieje przecież korelacja między inteligencją, kwalifikacjami i wiedzą a > poglądami politycznymi. Tu juz bardzo upraszczasz, zeby nie powiedziec przesadzasz. Zaraz uslysze o 'jedynej slusznej linii politycznej'... > Ja sam jestem dobrym przykładem. Mam poglądy antykomunistyczne, antylewackie, > antyrosyjskie i proamerykańskie. Mam też dobrze płatną pracę. Gratuluje. Co do Rosji - nie jestem anty z zalozenia (choc z zalozenia anty- ZSRR) ale patrzylbym im na rece trzy razy zanim bym jedna uscisnal. Mam poglady antykomunistyczne, proamerykanskie, antybuszewickie. Gdybym sie znalazl na takim spotkaniu z Buszem, klopotliwych pytan uslyszalby wiele. Mam tez dobrze prosperujace biuro, pomimo ze, a moze wlasnie dzieki temu, ze potrafie zauwazyc roznice miedzy Ameryka a buszewikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ ładna mi ochrona Ukrainców IP: *.top.net.pl 16.09.04, 20:58 Fakty mówią: Stalin wymorzył głodem miliony Ukraińców zanim jeszcze Hitler objął władzę. Ukraińcy witali wkraczających Niemców kwiatami. Niemcy nie mieli jednak żadnych mądrych planów, chcieli tylko maksymalnie zniszczyć skoncentrowane na froncie wschodnim sowieckie wojska. I to ma być opieka nad Ukraińcami??? Nigdzie Ukraińcom nie było tak dobrze, jak pod rządami polskimi, taka jest prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: ładna mi ochrona Ukrainców IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.04, 22:51 Oczywiscie, z ta ochrona to totalny absurd. Tak samo jak z ochrona panstw nadbaltyckich. Moj dziadek z cala rodzina potrzebowal takiej ochrony, ze az go stalinowcy musieli wywiezc na Sybir. W ten sposob 'ochronili' ich sowieci przed rowniez chronionymi przez tychze sowietow Ukraincami. Itd. itp. 'Kommissarenbefehl' Hitlera byl ewidentnym przykladem glupoty i krotkowzrocznosci bo po pierwsze dawal precedens do mordowania ludzi pod byle powodem, a po drugie, zazwyczaj tacy aparatczycy, zwlaszcza nizszego stopnia, zmieniali mundury jak tylko wiatr zawial wiec paradoksalnie to wlasnie oni mogli okazac sie niezlym zrodlem informacji dla armii niemieckiej. Tyle, ze represje na podbudowie nienawisci nacjonalistycznej odwrocily wiekszosc podbitych ludzi przeciwko Niemcom. Oczywiscie nie mowie tu o Polakach czy innych obywatelach niepodleglych krajow podbitych przez Niemcow, ale wlasnie o tych, ktorzy wczesniej mieli okazje zaznac dobroci komunizmu z rak Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.C. "ustepy" z Muchina IP: *.ok.ok.cox.net 16.09.04, 17:50 www.gazetapolska.pl/?gp=%2C0%2C040211%2Cpolros%2Czarz%2C%2C%2Cpolros_zarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: "ustepy" z Muchina do ustepu. IP: 2.5.2.* / 198.51.251.* 16.09.04, 18:03 Styl podobny do atheist. Od takiego tekstu, kazdy "przyzwoity" tylek dostanie wysypki. Widac, ze u "sasiadow" wariatow nie brakuje, szczegolnie pod rzadam razPutina. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.C. "Andrzej Pomian" - dla dzieci:JK2, Toms,.ath., itd IP: *.ok.ok.cox.net 16.09.04, 17:58 pouczcie sie malcy, bo tu juz nikt nie ma sily ani ochoty douczac uczniow szkoly elementarnej. www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/07-12-04/pp-09-03-01.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: links dla czerwonych nieukow IP: 2.5.2.* / 198.51.251.* 16.09.04, 18:24 Pare przykladow, na zawiazywanie przyjazni "polsko-radzieckiej": stacie.webpark.pl/przes.html www.bialorus.pl/index.php?pokaz=zmiany_struktury_narodowosciowej&&Rozdzial=polityka_mn www.indeks.karta.org.pl/represje_sowieckie_2.html www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/07-12-01/pp-08-31-01.html I tak jak to powiedzial ktos inteligentny: "I wyzwolili nas na lat 50...". kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Z "przyjaznia" polsko-ukrainska w tym okresie bylo IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.09.04, 20:17 bardzo podobnie. A nawet jeszcze lepiej. Zwlaszcza ze strony ukrainskiej na Wolyniu, ale nie tylko bo np. i w Kosowie do tego czasu Lackim etc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Czy uczy sie historii w Polsce? Na Wolyniu polski IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.09.04, 20:48 narod stracil najwiecej ze wschodnich wojewodztw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie wiem,te dane mozna za to znalezc w WlkBrytanii IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.09.04, 22:35 Ironii nie ponial? Wiadomo, ze to byla rzez polskiej ludnosci cywilnej, zarowno katolickiej, jak i zydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 >a data ta ma dla Rosjan niewielkie znaczenie 16.09.04, 21:04 >a data ta ma dla Rosjan niewielkie znaczenie Przepraszam, ale jezeli kazdy Rosjanin bedzie uroczyscie ubchodzic na przyklad rocznice zabijania kolejnego komara, bedzie nie zycie ale nieustajace swietowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: >a data ta ma dla Rosjan niewielkie znacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 21:21 No i po co taka glupia prowokacja? To nie zakryje faktu, ze ZSRR byl do czasu najlepszym sojusznikiem Hitlera. Rosjanom niewygodnie o tym myslec, bo to burzy obraz nieustraszonych pogromcow faszyzmu, wbijany wam do lbow przez komunistyczna propagande. W 1939 przyjazn radziecko-niemiecka w pelni rozkwitla obnazajac wspolnote interesow dwoch chorych ideologii - komunizmu i nazizmu. Takie sa fakty, zadne wykrety tego nie zmienia. Mozna sie tylko cieszyc z szalenstwa Hitlera, ktory uderzyl na ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ sojusznik jak sojusznik IP: *.top.net.pl 16.09.04, 21:40 Zgodnie z leninowską doktryną, w krajach "imperialistycznych" (niekomunistycznych) miała wybuchnąć krwawa wojna a w jej wyniku "rewolucja" (pucz komunistyczny) natomiast Armia Czerwona miała udzielić pomocy. Zapalnik do nowej wojny był (układ wersalski), był materiał wybuchowy (hitlerowskie Niemcy), w interesie Stalina leżało, aby wybuch był możliwie silny i dlatego pomagał Hitlerowi aby przejechać potem czołgami po zrujnowanej Europie. Hitler w ostatniej chwili połapał się, o co chodzi i postanowił zniszczyć wojska sowieckie gromadzące się nad Bugiem, Narwią i Dniestrem. Nie zdołał zniszczyć wojsk stalinowskich całkowice ale dał czas USA i Anglii na zmobilizowanie dużej armii lądowej. Hitler był dla Stalina tylko psem potrzebnym do poszczucia na Europę. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: >a data ta ma dla Rosjan niewielkie znacz 16.09.04, 22:10 >Rosjanom niewygodnie o tym myslec.. Co Ty. Czasami po-prostu myslenie szkodzi zdrowiu. Dla tego myslenie w tym kierunku trzeba pozostawic polakom, estonczykom, lotyszom etc. Ktorych Pan Bog chyba stworzyl tylko po to, zeby myslec bez przerwy, kto i po co wyrzadil im krzywde... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: >a data ta ma dla Rosjan niewielkie znacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 22:38 Myslenie szkodzi zdrowiu? Fajna maksyma, godna J.W. Stalina. Igor, przeciez wy macie kompeksy wieksze niz Himalaje. W Polsce, Pribaltyce, nawet na Ukrainie tocza sie otwarte dyskusje na temat historii najnowszej. Niemcy tez potrafili sie uporac ze swoja przeszloscia. Tylko Rosjanie zgrywaja rycerzy bez zmazy i skazy - "my prawy, my wsiech oswobodili, mir i szczastie prinesli". Stalin wymordowal kilkadziesiat milonow ludzi? A co tam, "u nas ludiej mnogo", a "kto nie soglasen naverno szpion". Dlaczego tak wielki kraj reaguje histeria na kazda nawet niewielka krytyczna wzmianke? Dlaczego ten kraj wprowadza swieto panstwowe "wypedzenia Polakow z Moskwy" (Jelcyn)? Kompleksy, Igor, kompleksy. Wasi wladcy ciagle opowiadaja wam o rzekomym zagrozeniu ze strony Zachodu, Chin i diabli wiedza kogo, a durna publika, majac zmasakrowane umysly po 70 latach komunizmu lyka wszystko poslusznie. Nie mam nadziei cie przekonac, moge tylko zyczyc, zeby twoje dzieci nauczyly patrzyc sie normalnie na historie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mysliciel Estonii 17.09.04, 07:38 Metne wywody Terry wynikaja z calkowitego braku argumentow. Ja nie przypominam sobie jego wypowiedzi popartej faktami i nawet to rozumiem - fakty bezlitosnie ukazuja caly falsz "obroncow" Matuszki R. Z braku wiedzy i wspomnianych argumentow, Terra usiluje bagatelizowac pewne problemy, nieudolnie obracac w prostacki zart, czy wrecz bezsensowna agresje. To jego metody dyskusji. Zastanawiam sie tylko, co sklania go do odwiedzania polskiego forum, chyba nie liczy na poklask i zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: >michal 17.09.04, 22:17 Michale, powtarzam, ze nic nie mam przeciwko dyskusji w Polsce, Pribaltyce itd. Niech rozliczaja sie z przeszloscia - jezeli ich to bawi. Rosja bedzie swoimi sprawami zajmowac sie i tyle. To znaczy moze tak to wszystko odbywac sie na rownoleglych plaszczyznach... A co do reagowania - juz kedys pisalem o tym. Czasami ide ulica, wyskakuje jakis piesek i zaczyna na mnie szczekac. Nie wiem - czy histerycznie - ale jakos reaguje na ta akcje. (Nawet moge pochwalic sie - jeden raz zwierzatko podbieglo na niebezpeczna odleglosc i po moim uderzeniu odlecialo na pare metrow). Wiec Rosja moze tak samo zareagowac... >rzekomym zagrozeniu ze strony Zachodu wiesz... czytam czasami GW, nie koniecznie sluchac opinie wladz Rosje na temat - co o Rosji mysla Polacy... >patrzyc sie normalnie na historie tez "patrze" normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Racje masz chociaz to smutne. To fakt, ze Rosjanie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.09.04, 21:24 najezdzali wszystkich naokolo i mieli duzo "sukcesow". Polacy patrza, co naturalne, z polskiego punktu widzenia. PS. jeden z moich wspolpracownikow uzywa nick "igor". Teraz jest we Francji ale wraca jutro. Czemu uzywasz ten nick ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin dziekuje, On ma Igor i uzywa igor. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.09.04, 22:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Data jest małoważna dla każdego, poza grupką IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 22:29 polskich faszystowskich oszołomów chcących zdjąć winę za wywołaie IIWŚ z nazistowskich zbrodniarzy, a przenieść ją na ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Data 1.IX jest małoważna dla każdego, poza grupką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 23:24 szowinistycznych Polacken! Musielismy po prostu zareagowac na bestialskie i prowokacyjne wymordowanie obywateli III Rzeszy w Gleiwitz! Zaden faszystowski historyk nie uznalby naszej akcji obronnej za agresje! Adolf Hitler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Nie mówiłem, debile którzy eksponują 17.IX są IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 23:27 poprostu neonazistami, meeeeeeeeeeeeeeeeeeeerkat najlepszy przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To jedz na Syberie i zabijaj meszki, ze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.09.04, 23:00 swietowaniem - nie wytrzezwiejesz do samego grobu. A poza tym to, co powiedziales, nie bylo taktowne: nie chodzi o owczesna zdolnosc Polakow do oporu: chodzi o Pakt Ribentropp-Molotow. I faktycznie: o wstydliwych rocznicach lepiej nie pamietac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: To jedz na Syberie i zabijaj meszki, ze IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 00:46 Primo, panie Slawiscie, chce sprostowac pewne nieporozumienie z poczatku tego forum, a mianowicie,ze badania toponimii wskazuja, ze najstarszym obszarem osiedlenia Slowian jest przestrzen pomiedzy Laba,Dnieprem,Baltykiem i Karpatami. Wiec mysmy sa poprostu aborygenami.Rosjanie w gruncie rzeczy tez.Czesi, zamieszkujace terrytoria celtyckie /Bojow/,tym bardziej poludniowcy rzeczywiscie tam przywedrowaly. Sekundo, Pakt Ryb.-Mol. byl zwyklym przejawem realpolitik, do ktorej Stalin byl zmuszony przez kolegow, ktore ja uprawiali bez przerwy.No i nareszcie, rzeczywistym sednem calej dyskusji jest zagadnienie przynaleznosci ziem kresowych, zasadnosci polskich na nie pretenzji. O tym rzeczywiscie warto porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina To jest kwestia prawa miedzynarodowego a nie IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 00:57 kwestia etnografii. Zwiazek Sowiecki zlamal podpisany z Polska pakt o nieagresji, ktory mial obowiazywac do roku 1944. Poza tym, uklad ten zawieral - o ile sie nie myle - spejalna definicje AGRESORA. I zgodnie z ta definicja, wlasnie Zwiazek Sowiecki dokonal 17 wrzesnia agresji na Rzeczpospolita Polska. A mowienie o zasadnosci polskich pretensji do kresow nie ma sie do tego nijak. Zgodnie z Traktatem Ryskim Rosja Sowiecka UZNALA ich przynaleznosc do RP. I to koniec. I proponuje nie wdawac sie w dyskuje o przynaleznosci poszczegolnych ziem na podstawie kryteriow etnicznych bo sie okaze, ze 90% ziem obecnej Federacji Rosyjskiej to ziemie, do ktorych nie ma prawa i ktore zrabowala "prawowitym mieszkancom" w ciagu ostatnich 300 lat. Takie dysjkusje prowadza po prostu donikad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: To jest kwestia prawa miedzynarodowego a nie IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 01:08 Wszystko w tym nietrwalym swiecie przemija. Dotyczy to tez zdeaktualizowanych przez bieg wydarzen /do ktorego przyczynily sie tez dzilalania rzadu polskiego/ traktaty medzynarodowe. Dzisiaj t jest juz w glebokiej przeszlosci. Nie ma ZSRR, a Rosja znow jest. Wedle rosyjskiej ciaglosci prawnej traktaty owe byly zawarte z nieprawomocnym rzadem,z pogwalceniem oczywistego/dla Rosjan/ interesu narodowego. Wynikle z nich granice stanowily gwalt na rzeczywistych podzialacz etnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: To jest kwestia prawa miedzynarodowego a nie IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:20 W cywilizacji zachodniej obowiazuje stara lacinska zasada "Pacta sund servanda". Rosja sowiecka zlamala 17 wrzesnia podpisany z Polska pakt o nieagresji i TO JEST FAKT, ktorego nikt nie moze zanegowac. ZSSR byl AGRESOREM. Mozna tylko - jak to robia rosyjscy historycy i politycy - to jakos usprawiedliwiac. Ale nie zmienia to stanu rzeczy. A rzad RP w latach 1920-439 (a nawet 1944) byl rzadem prawomocnym - uznanym przez wszystkie panstwa Europy i swiata, w tym rzad sowiecki. Czytajac Twoja wypowiedz warto zwrocic uwage, ze oznacza ona, iz Rosja caly czas uznaje jedynie prawo sily. I wyciagac z tego wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: To jest kwestia prawa miedzynarodowego a nie IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 01:46 Oczywiscie ze przede wszystkim mialem na mysli strone Sowiecka, ale rzeczywiscie masz racje, strona polska z tego punktu widzenia tez nie byla prawomocna- dzekuje pomuslunku!A tak naogol trudno o dobrowolne trzymanie sie traktatu, wymuszonugo sila.Prawo rzymskie tu, nieestety, jest bezsilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: To jest kwestia prawa miedzynarodowego a nie IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:52 Dzieki. Rozumiem, ze potwierdzasz ze rzad ZSSR zlamal 17 wrzesnia traktat polsko-sowiecki o nieagresji i swietle jego postanowien BYL AGRESOREM. Zlamal, bo byl wtedy silniejszy - gdyby nie byl to by go nie zlamal. A kazdy traktat mozna uznac za wymuszony sila. Bo w kazdym traktacie kazda strona do czegos sie zobowiazuje, nie prawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: To jest kwestia zaklamanej historii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 01:23 "Niech zyje nam towarzysz Stalin, co usta slodsze ma od malin". To jest rosyjskie pojmowanie historii - "socjalizm - tak , wypaczenia - nie". Jesli chodzi o podzialy etniczne, to zapytaj Ukraincow we Lwowie, co mysla o Rosjanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperium, IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 00:44 troche ropy i gazu, pare zardzewialych atomowych lodzi podwodnych i setki glowic jadrowych dzieki ktorym wogole jeszcze egzystuja jako panstwo. Gdyby jeszcze mieli rozpamietywac swoje niezliczone zbrodnie to byloby juz zbyt duzo, tyle ich popelnili na przestrzeni tych 5 wiekow swojego istnienia. Miejmy dla nich troche wyrozumialosci, chore panstwo, chore spoleczenstwo, chory system gospodarczy, chorzy (na AIDS) ludzie. Pewnie i tak dlugo nie pociagna - z jednej strony Chinczycy, ktorzy masowo osiedlaja sie na Syberii, z drugiej rewolta muzulmanow, z ktora nie daja sobie rady, narod wymiera. Coz, to pewnie kara za ich grzechy i pyche. Chcieli byc trzecim Rzymem a sa na poziomie trzeciego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperiu IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 00:59 Rosja miewala czasy znacznie gorsze, a jednak wciaz o niej gawedzimy. Sproboj wyobrazic sobie skutki wymarzonego przez ciebie scenariusza dla zachodnich sasiedzi Rosji. Jak ci sie wydaje, gdzie bedzie przebiegala zachodnia granica Chin: na Dnieprze, Wisle, czy Labie?Owszem historia Rosji miewala tez zbrodnie, ale nie tylko. Porownywac z Polka poprostu sie nie da, bo Polsce odjeta byla mozliwosc popelnienia zbrodni, wiec cnota polska jest nieco wymuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Ja wcale nie jestem z tego powodu zadowolona, IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:09 pisze tylko co widze. A Zachod wlasnie dlatego popiera Rosje, ze potrzebuje jej surowcow i robi sobie strefe buforowa. Oczywscie, wolalabym aby Polska miala z zachodu za sasiada silne gospodarczo i stabilne panstwa - Rosje, Ukraine, Bialorus. Na handlu z nimi zyskwialaby i Polska. Ale tak niestety nie jest - i obawiam sie - nie bedzie. Sila panstw lezy bowiem w sile ich spoleczenstw. Polska dlatego sie odrodzila po 100 latach niewoli, ze miala - oprocz lutu szczescia - silne i aktywne spoleczenstwo. A Rosja? Bolszewicy zniszczyli prawie wszystko, co bylo w spolecznestwie Rosji tworcze i zywotne. A z ta "wymuszona cnota" to nie calkiem prawda - mielismy dosc duzo czasu i mocarstwowego potencjalu zeby "nagrzeszyc" - od 966 do 1795. I co? Raczej niewiele mozna nam zarzucic. Moze zle rozgrywanie sprawy na Ukrainie. Ale nie tak zle jak 400 lat pozniej przez Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ja wcale nie jestem z tego powodu zadowolona, IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 01:25 No to odswiez chociazby Sienkiewiczy: wsadzanie na pal ulubiana polska rozrywka wieku XVII. Wszystcy zywe grzesza. Znasz moze ulubione przyslowie Griszki Rasputina: Nie sogrieszysz - nie pokajeszsia, nie pokajeszsia - nie spasioszsia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Ja wcale nie jestem z tego powodu zadowolona, IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:35 Nie, to nie byla ulubiona polska rozrywka wieku XVII. To byla metoda przeprowadzania egzekucji - brutalna tak jak owe czasy - ale stosowana w dzialaniach wojennych, a nie w czasie pokoju. W XVII wieku Rzeczpospolita nie prowadzila prawie ZADNYCH dzialan agresywnych (wyjatek - interwencja w Moskwie, ale to byla wyprawa quasi-prywatna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperiu IP: *.arcor-ip.net 17.09.04, 01:17 niestety, tak to jest. Sabina piszesz prawde, TAK JEST w ROSJI. bywam tam i to wiem. ale czego Polacy nie rozumieja: Upadek Rosji nie lezy w naszym, polskim interesie. ten kraj musi sie podniesc i zyc. inaczej zajma go Chinczycy. Europa na tym przegra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperiu IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:23 Zgadzam sie, ale to musza zrozumiec przede wszystkim Rosjanie. Jak ktos nie chce zyc, to sie go dlugo przy zyciu na sile nie utrzyma. A Rosja ma obecnie potencjal wegetacyjny, a nie zyciowy. Jak cena ropy spadnie za nisko to znowu wybuchnie kryzys finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperiu IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 01:32 To znaczy przeczucie satysfakcji laczysz z lekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Re: Rosji pozostala tylko pamiec o dawnym imperiu IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:39 Ani nie mam z tego powodu satysfakcji, ani leku. Stwierdzam fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard nieprawda IP: *.arcor-ip.net 17.09.04, 01:40 zrozum, sa Polacy, ktorzy wam dobrze zycza. Rosja jest czescia Zachodu (historycznie) ale nie robicie zadnych reform ekonomicznych - tych prawdziwych. my Polacy, nie chcemy w Was widziec imperialistow. ale nie chcemy, abyscie zgineli. macie tyle ziemi. spytajcie sie moze KANADYJCZYKOW (podobne warunki) jak o to zadbac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Sorry, ale Rosja nie jest czescia Zachodu! IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 01:44 Ten eksperyment Piotra I sie nie udal. Popatrz na fakty. Ale niech sie rozwijaja, szanujac zasade "man muss leben und leben lassen". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Sorry, ale Rosja nie jest czescia Zachodu! IP: *.Moscow.dial.rol.ru 17.09.04, 01:52 Mysle, ze Rosjanom coraz bardziej bedzie wystarczalo bycie Rosjanami.Musze juz sie polozyc, z nadzieja na kontynuacje tej pieknej biesiady.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Rosja jest czescia Zachodu IP: *.arcor-ip.net 17.09.04, 01:59 a bywam w tym kraju od 25-ciu lat... wyznacznikiem tego jest indywidualizm, ktory jest w Rosji i w Rosjanach, - naturalnie, troche "zmongolizowany". a nie ma tego np. w Chinach. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A Polska MA te reformy? Macie jak diabli, by do IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.09.04, 02:32 konca wszelkich inwestorow do Polski zniechecic... Wejdz na witryne Trade Partners UK, przeczytaj i pomysl...Dobrze sie zastanow nad tym, co wyczytasz (przesledz tez linki). Moze choc raz Polak przed szkoda zmadrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Bush zadbal, by cena ropy nie spadla...I nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.09.04, 02:28 rozumiesz Rosjan, sily rosyjskiego "pieriezywiom", nie doceniasz tez stanowczo rosyjskiej inteligencji... Wybacz, ale Hitler tez zlekcewazyl przeciwnika... I na co mu przyszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sabina Rosyjska inteligencja? Ja wyrznal Lenin i Stalin. IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 05:21 m. Teraz jest inteligencja sowiecka lub postsowiecka, jak wolisz. A Hitler nie zlekcewazyl przeciwnika tylko byl po prostu zaslepionym szalencem opanowanym rzadza uczynienia z Niemiec panstwa nadludzi i zgonojenia wszelkich "ras nizszych". I to byla przyczyna jego kleski. Ten wariat po prostu NIE MOGL wygrac wojny. A obecna Rosja, no coz, jest grozna - jak widac po ostatnich wydarzeniach - i trzeba na nich bardzo uwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do bernarda o Chińczykach IP: *.top.net.pl 17.09.04, 10:09 Chińczycy nie wykazują prawie żadnych skłonności do ekspansji. Od tysięcy lat zamieszkują praktycznie te same ziemie, nawet przy dużej gęstości zaludnienia. Nawet aneksja Tybetu i Sinkiangu nie spowodowała masowego zaludnienia go przez Chińczyków. Emigracja Chińczyków na cały świat, z Europą i Ameryką Protestancką włącznie to nikły procent rdzennej ludności Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: do bernarda o Chińczykach IP: *.arcor-ip.net 17.09.04, 11:58 tym tyko potwierdzasz moje zdanie, ze Rosja jest czescia Zachodu. Rosjanie, to indywidualisci (jak i my Polacy). i do niedawna IMPERIALISCI - jak kiedys Hiszpanie i Anglicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik O, to ciekawe! Nie wiedziałem że w USA Chińczycy IP: *.nas2.vienna1.va.us.da.qwest.net 17.09.04, 15:32 żyją od tysięcy lat. I że od tysięcy lat było Chinatown np. w San Francisco. Jasne, 5 milionów to "nikły procent" (coś ok. 0,5%) populacji Chin, a na tyle Rosja szacuje ich napływ na Syberię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SABAŁA [...] IP: *.cg.shawcable.net 17.09.04, 05:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MTS przed 17 wrzes´nia 1939 byla marchlewszczyzna IP: *.dynamic.mts.net 17.09.04, 07:30 Czy ktos zna historie dwoch polskich autonomicznych republik na terenie ZSRR Obie zostaly zlikwidowane dekretem Stalina ,administracja zostala wymordowana, a ludnosc wysiedlona do kazachstanu.Kto jeszcze pamieta o jedynym polskim powstaniu pod okupacja zsrr w Czortkowie w styczniu 1940roku, czy ktos przezyl,czy zostawil jakies wspomnienia ,czy wszystko przeminelo z wiatrem historii.Nikt dzisiaj nie pamieta np o zabajkalskim powstaniu narodowym w 1866 roku ,ostatnim polskim powstaniu 19 wieku.O powstaniu w Sejnach , drugim obok Wielkopolskiego powstania zakonczonego sukcesem,coz czas zaciera slady wszystko odchodzi w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aby 1 i 17 września 1939 IP: *.2plk.w / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 21:33 Problem nierównej rangi tych dwu dat wynika chyba stąd, że napad Niemiec hitlerowskich na Polskę wywołał wypowiedzenie wojny przez Anglię i Francję. Atak ZSRR na Polskę nie pociągnął za sobą żadnych konsekwencji dla agresora. De facto potraktowano aneksję wschodnich ziem Rzeczpospolitej jako kolejną, wymuszoną acz wybaczalne rewindykacje terytorialne w tej części Europy (tak jak Sudetenland, Zaolzie, Kłajpeda, Ruś Zakarpacka, itd.). Mówienie o wojnie światowej w odniesieniu do wydarzeń 1939 roku jest określeniem na wyrost i niewykluczone, że przyszłe pokolenia historyków nie poczynią tu pewnej korekty. Ograniczony konflikt zbrojny objął wtedy jedynie czołowe państwa Europy Zachodniej, które swoim postępowaniem w stosunku do ZSRR dowodziły, że nie chcą poszerzenia zasięgu wojny na wschód Europy. Swoje zdobycze terytorialne w 1939 i 1940 roku ZSRR realizował niezależnie od wojny w Europie Zachodniej, za przyzwoleniem Anglii, Francji i Stanów Zjednoczonych. Innymi słowy, niska ranga 17 września - tak w Rosji jak i na Zachodzie - jest przede wszystkim konsekwencją tego, że data ta nie wpisuje się w historię wojny z III Rzeszą Adolfa Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. tym gorzej dla nich. nt. IP: *.21-182-adsl-pool.axelero.hu 17.09.04, 21:52 Odpowiedz Link Zgłoś