Dodaj do ulubionych

Zmieniłem zdanie

25.11.15, 22:22
W jednym ze swoich wątków napisałem:
"Co Rosja może zrobić,ale czego ja nie radziłbym robić? :-)
Udzielić wszelkiej pomocy tureckim Kurdom,przede wszystkim bronią."

forum.gazeta.pl/forum/w,50,159388245,159388245,Turcy_narozrabiali_i_pobiegli_po_pomoc.html
Otóż,obserwując zachowanie Turcji,uważam,że trzeba nareszcie rozwiązać kurdyjski problem i to na korzyść Kurdów.

Co zmusiło mnie do zmiany stanowiska?

Resztka po Imperium Osmańskim po raz kolejny pokazała swoją hipokryzję. Zaledwie trzy lata temu Erdogan histerizowal, gdy syryjskie wojsko zestrzeliło turecki myśliwiec. Wtedy on powiedział, że "naruszenie granicy nie może być pretekstem do ataku". A NATO nie tylko potępił to, co się wydarzyło, ale i zagroził Damaszkowi, że kolejny taki incydent stanie się początkiem wojny.
Dziś NATO zajmuje się tylko jednym - pustymi oświadczeniami próbują udawać,że nic się nie stało. A Turcy, dziesiątki razy naruszając cudze granice i setki razy mówiąc o swojej miłości do Rosji — zniszczyli wszystko, co było budowane przez lata. Oni nawet nie próbują wyrazić żal i powiedzieć,że wydarzył sie tragiczny wypadek. W słowach Ahmeta Davutoglu brzmi nieukrywanaя duma, którą on owija w kłamstwa. Przecież już istnieje mnóstwo dowodów na to, że bombowiec nie przekroczył granicę turecką.
Sami Turcy na ulicach Stambułu i w portalach społecznościowych, podzielili się na dwa obozy. Jedni świętują, inni - mądrzejszy i bardziej dorosłe,nastawione bardziej pesymistyczne. Oni rozumieją to,komu rzucali wyzwanie. A ci, co znają historię swojego kraju, również wspominają, że sama Turcja nadal istnieje, tylko dlatego, że Rosjanie ją pożałowali,najpierw na początku lat dwudziestych ubiegłego stulecia, a następnie w połowie lat czterdziestych. Ale Turcy to nie cenią, i docenić nigdy nie potrafią.
A oto ci, którzy wykazali się jak ludzie i jak bracia Rosjan, to Kurdowie. Nie ma znaczenia, gdzie mieszkają - w Iranie, Syrii, Turcji czy w Iraku,zewsząd przychodzą współczucia i słowa wsparcia dla Rosjan. Ludzie z wielką kulturą, pozbawione swojego kraju, zbyt dobrze wiedzą, co to jest niesprawiedliwość. I ohydne morderstwo, popełnione przez turków, to to, co Kurdowie tysiące razy doświadczyli na sobie.
To, że Kurdowie jeszcze istnieją na tej planecie, to żywy pomnik ich walce, którą prowadzą praktycznie w amotnosci. I, oczywiście, oni czekają na pomoc Rosji.A jeszcze oni pamiętają, że kiedyś Rosjanie pomagali im przetrwać. I jeśli dziś Rosja wyciągnie im pomocna dłoń, to będzie to ogromny odwet na Turcji. Dostawy nowoczesnej broni,obozy szkoleniowe na terytorium Rosji, leczenie rannych żołnierzy,to bardzo szybko doprowadzi do destabilizacji wewnątrz Turcji.
Nareszcie Rosja powinna działać tak,jak działają USA - wprowadzać chaos tam,gdzie to odpowiada ich interesom.A biorąc pod uwagę, że Iracki Kurdystan, to już rzeczywistość, a Syryjski, tak czy inaczej pojawi się w ramach autonomii, z takim zapleczem i pomocą Rosjan, Kurdowie zorganizują Turkom taki festiwal sprawiedliwości, że mało im nie będzie. I wtedy Erdogan zacznie przeklinać ten dzień,w kto rym turecki samolot zestrzelił samolot Imperium, który w ostateczności usunie go z historii.

Obserwuj wątek
    • kylax1 Igorek pyta: "Co zmusiło mnie do zmiany stanowiska 25.11.15, 22:24
      ?"

Ja odpowiem, oficer prowadzący. :)
      • banderom.nie Re:banderom.nie pyta: "Co zmusiło mnie do zmian 25.11.15, 22:38
        kylax1 napisał:
        > ja odpowiem - twoja głęboka wiedza i inteligencja.Tylko głupki nie zmieniają zdania.

Kilunia ty moja kochana,dziękuje za miłe słowa i podbicie wątku :-)))))))))
        • kylax1 Co Ty ćpasz, igorku? 25.11.15, 22:43
          Igorek napisał:

"Sami Turcy na ulicach Stambułu i w portalach społecznościowych, podzielili się na dwa obozy. Jedni świętują, inni - mądrzejszy i bardziej dorosłe,nastawione bardziej pesymistyczne. Oni rozumieją to,komu rzucali wyzwanie. A ci, co znają historię swojego kraju, również wspominają, że sama Turcja nadal istnieje, tylko dlatego, że Rosjanie ją pożałowali,najpierw na początku lat dwudziestych ubiegłego stulecia, a następnie w połowie lat czterdziestych. Ale Turcy to nie cenią, i docenić nigdy nie potrafią."

Turcja istnieje dzięki Rosji? Buahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahaha ahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaaha
          • banderom.nie Re: Co Ty ćpasz, kilunia? 25.11.15, 22:50
            kylax1 napisał:

> hahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahaha
            > ahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahah
            > aahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaaha
            > haahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaah
            > aha ahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahaha
            > ahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahah
            > aahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahaha
            > haahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahah
            > ahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahaha
            > hahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahah
            > ahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahahahahahaahahaahahahaha
            > hahahaahahaahahahahahahahaahahaaha
            • kylax1 Ćpam rosyjską propagandę. :) 25.11.15, 22:51

• wasyl_szuja NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 22:33
      Ufam NATO, nie głupiemu trollowi.
      Próba destabilizacji państwa NATO spotka się z kontrposunięciem.
      FR wdupiła w BW mocno. Czyż nie mogliśmy wymarzyć sobie lepszego scenariusza? ;)
      • banderom.nie Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 22:42
        wasyl_szuja napisał:

> Ufam NATO, nie głupiemu trollowi.
        > Próba destabilizacji państwa NATO spotka się z kontrposunięciem.
        > FR wdupiła w BW mocno. Czyż nie mogliśmy wymarzyć sobie lepszego scenariusza? ;
        > )

Kłamiesz,borrka.NATO powstrzymało się od zajęcia stanowiska i tylko wezwało Moskwę i Ankarę do nawiązanie dialogu.Z kolei Amerykanie oficjalnie oświadczyli,że rosyjski samolot został zestrzelony w syryjskiej przestrzeni powietrznej.
        • kylax1 Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rakiety 25.11.15, 22:43
          miało miejsce, gdy Su 24 był nad terenem Turcji.

Chwilę trwa, niż pocisk doleci do celu.
          • brat_kryzysa Sam na to wpadles kiła?najwyrazniej 25.11.15, 22:48
            Ty nigdy nic madrego nie potrafisz wydusic z siebie, czasem przez przypadek moze
          • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 25.11.15, 22:57
            kylax1 napisał:

> miało miejsce, gdy Su 24 był nad terenem Turcji.
            >
            > Chwilę trwa, niż pocisk doleci do celu.

Czyli strzelali w samolot,który nie był groźny dla Turcji.Jak nawet uznać,że rosyjski samolot przez kilka sekund był w tureckiej przestrzeni powietrznej,zachowanie Turków jest skandaliczne,ponieważ zestrzelili samolot,który opuszczał ich przestrzeń powietrzna.

Kilunia,jestem w 100% pewien tego,że Turcy uważali,że strzelają w samolot syryjski,jak by wiedzieli,że to samolot rosyjski,to on mógłby latać tam tyle,ile uważał za stosowne.
            Ale watek nie o tym,a tylko o Kurdach,które maja prawo mieć własne państwo.Czy ty jesteś po ich stronie,czy po stronie ich morderców?
            • wasyl_szuja Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 25.11.15, 23:01
              Skandaliczne było wielokrotne naruszanie tureckiej przestrzeni powietrznej i ignorowanie nakazów tureckich pilotów. Miejcie pretensje do siebie ;)
              Będziecie jeszcze naruszać turecką granicę? ;)
              • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 25.11.15, 23:29
                wasyl_szuja napisał:

> Skandaliczne było wielokrotne naruszanie tureckiej przestrzeni powietrznej i ig
                > norowanie nakazów tureckich pilotów. Miejcie pretensje do siebie ;)

Turcja nie przedstawiła żadnych wiarygodnych danych,ze samolot rosyjski znalazł się w jej przestrzeni powietrznej.
                A o jakim wielokrotnym naruszaniu tureckiej przestrzeni powietrznej bredzisz?
                Był tylko jeden taki incydent.
                Cos mi się wydaje,ze jednak nie jesteś borrka.On jest trochę bardziej inteligentny od ciebie,chociaż tez głupi.Ty bardziej przypominasz kylaxa.
                • wasyl_szuja Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 25.11.15, 23:32
                  Było co najmniej 7 naruszeń tureckiej granicy.
                  Nie przedstawiliście żadnych dowodów popierających waszą wersję. Tureckie dowody i wyjaśnienia zostały zaakceptowane przez NATO. Takie są fakty.
                  • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 25.11.15, 23:52
                    wasyl_szuja napisał:

> Było co najmniej 7 naruszeń tureckiej granicy.

Tylko jedno.

> Nie przedstawiliście żadnych dowodów popierających waszą wersję. Tureckie dowod
                    > y i wyjaśnienia zostały zaakceptowane przez NATO. Takie są fakty.

Znów kłamiesz.NATO nie zaakceptowało tego.Jak jest inaczej,wklej fragment tekstu.
                    • wasyl_szuja Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 00:09
                      banderom.nie napisał(a):

> Tylko jedno.

Kłamiesz. Incydent z października:
                      www.aljazeera.com/news/2015/10/turkey-warns-russia-airspace-violation-151005110905695.html
                      Jeśli mówię, że co najmniej 7, to tak jest.

> Znów kłamiesz.NATO nie zaakceptowało tego.Jak jest inaczej,wklej fragment tekst
                      > u.

Znowu bełkot. Przeczytaj mój wątek, który ci poleciłem. Inni już to zrobili.
                      • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 00:31
                        wasyl_szuja napisał:

> Kłamiesz. Incydent z października:
                        > rel="nofollow">www.aljazeera.com/news/2015/10/turkey-warns-russia-airspace-violation-151005110905695.html

Właśnie o ten incydent mnie chodziło.

> Jeśli mówię, że co najmniej 7, to tak jest.

A gdzie pozostałe co najmniej 6?

> Znowu bełkot. Przeczytaj mój wątek, który ci poleciłem. Inni już to zrobili.

Wklej cytat i link, i nic więcej od ciebie nie potrzebuje.
                        • wasyl_szuja Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 00:37
                          No to już mamy dwa incydenty. Reszty sobie poszukaj, dała Bozia dwie łapki, jutro sprawdzę.

No i tyle. Nie będę wklejał, bo adres podałem.
                          • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 00:53
                            wasyl_szuja napisał:

> No to już mamy dwa incydenty.

Nie,biedaczek,mamy tylko jeden

> No i tyle. Nie będę wklejał, bo adres podałem.

I właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
                            • wasyl_szuja Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 01:11
                              Oczywiście, że dwa, gdyż ten zestrzelony Su-24 naruszył granicę.
                              No już znalazłem 2 kolejne, czyli już 4. Przegonisz mnie w poszukiwaniach do jutra? ;)
                              • banderom.nie Re: Trafiony został rakietą, ale wystrzelenie rak 26.11.15, 08:24
                                wasyl_szuja napisał:

> Oczywiście, że dwa, gdyż ten zestrzelony Su-24 naruszył granicę.

Nie,biedaczek,nadal mamy tylko jeden.

> No już znalazłem 2 kolejne, czyli już 4. Przegonisz mnie w poszukiwaniach do ju
                                > tra? ;)

Gdzie znalazłeś? Wśród robaków,które zamieszkują u ciebie w głowie?
        • wasyl_szuja Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 22:53
          Przeczytaj mój wczorajszy wątek "NATO murem za Turcją", tam przeczytasz o stanowisku NATO. Pełne poparcie, pełna akceptacja przedstawionych dowodów. Kłamać trzeba umieć, a nie robić z siebie idiotę ;)
          • kylax1 Igorek dostaje za to wRUBelki. 25.11.15, 22:55
            Zatem nic dziwnego, że robi z siebie idiotę. Trzeba zapracować na czerstwy, ruski chlebek.
            • wasyl_szuja Re: Igorek dostaje za to wRUBelki. 25.11.15, 22:59
              Tureckim kurczakiem go już nie zagryzie, ani nie położy na niego tureckiego pomidorka ;)
              Oby do wiosny :P
          • banderom.nie Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 22:59
            wasyl_szuja napisał:

> Przeczytaj mój wczorajszy wątek "NATO murem za Turcją", tam przeczytasz o stano
            > wisku NATO. Pełne poparcie, pełna akceptacja przedstawionych dowodów. Kłamać tr
            > zeba umieć,

Ja nie czytam twoich wątków,ale czytam źródła oficjalne i doskonale wiem o tym,co wydarzyło się na posiedzeniu NATO.Nie było żadnego stania murem.
            • wasyl_szuja Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 23:04
              Tam masz oficjalną wypowiedź SG NATO, który powiedział to co napisałem powyżej plus apel o deeskalację.
              Idioto :)
              • banderom.nie Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 23:24
                wasyl_szuja napisał:

> Tam masz oficjalną wypowiedź SG NATO, który powiedział to co napisałem powyżej
                > plus apel o deeskalację.

Ty już drugi dzień mnie wyskakujesz z tym samym.Poproś kogoś,kto zna dobrze język angielski,żeby on tobie to przetłumaczył.

> Idioto :)

Bardzo mnie mila,a ja banderom.nie :-)
                • wasyl_szuja Re: NATO przyjęło turecką wersję zdarzeń. 25.11.15, 23:30
                  Poproś kogoś, by ci przetłumaczył z angielskiego na rosyjski, bo twój translator szwankuje ;)

"Idioto" to jest wołacz, a nie mianownik ;) Z polskim też widzę problemy ;)
    • brat_kryzysa O to chodzi USa 25.11.15, 22:46
      Aby Rosja i Turcja wzajemnie sie wyniszczaly i wytracaly swoj potencjal.Madry kraj wykorzystuje sile przeciwnika przeciw niemu samemu, Turcy dali sie nabrac na tanie obietnice USA, lepiej im to uswiadomic najpierw niz wojowac
      • banderom.nie Re: O to chodzi USa 25.11.15, 23:02
        brat_kryzysa napisał:

> Aby Rosja i Turcja wzajemnie sie wyniszczaly i wytracaly swoj potencjal.Madry k
        > raj wykorzystuje sile przeciwnika przeciw niemu samemu, Turcy dali sie nabrac n
        > a tanie obietnice USA, lepiej im to uswiadomic najpierw niz wojowac

Amerykanie na pewno mogą skorzystać na konflikcie Rosja-Turcja,ale to nie znaczy,ze Rosja powinna darować Turkom to co stało się.
        • brat_kryzysa Re: O to chodzi USa 25.11.15, 23:17
          Absolutnie nie ale takie konflikty odkrywaja slabe punkty, jesli ROsja czuje sie na tyle silna by wypchac USA z gry to tak powinna zrobic inaczej stanie sie pionkiem w tej grze
    • nie-tak Re: Zmieniłem zdanie 25.11.15, 22:58
      banderom.nie napisał(a):
      A biorąc pod uwagę, że Iracki Kurdystan, to już rzeczywistość, a Syryjski, tak czy inaczej pojawi się w ramach autonomii, z takim zapleczem i pomocą Rosjan, Kurdowie zorganizują Turkom taki festiwal sprawiedliwości, że mało im nie będzie. I wtedy Erdogan zacznie przeklinać ten dzień,w kto rym turecki samolot zestrzelił samolot Imperium, który w ostateczności usunie go z historii.
      ---------------------
      Według wypowiedzi Asada w udzielonym wywiadzie syryjscy Kurdowie mieli swoja małą autonomie i to funkcjonowało w syryjskim państwie, nie prześladowano Kordów tak jak robi to Turcja z skorumpowanym terrorystą Erdoganem > założyciel ISIS (siedzący w Saudyjskiej Arabii) to najlepszy przyjaciel Erdogana, donoszą o tym dziś greckie media.
      Turcja prowadzi czystki etniczne pod okiem NATO jak i unii.
      Jak pisałam wczoraj, unia konkretnie Niemcy uzbrajają i szkolą Kordów niby to do walki z ISIS.
      Przez to wysłali nam Turcy tyle uchodźców ze zalali nie tylko Niemcy ale Europe.

Dziwie się ze Tusk zwołał szczyt na niedziele Unia-Turcja w sprawie uchodźców, ze chcą podarować im 3 miliardy Euro by jeszcze bardziej szantażowali unie.
      Ale na unijną głupotę nie ma lekarstwa.
      ............................................................
      lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
      www.nachdenkseiten.de/?p=28670
      www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
    • eva15 Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 22:59
      Na trzezwo patrzac:

1) Rosja powinna w tej sytuacji wesprzec Kurdow i pewnie to zrobi, ale dopiero wtedy, gdy bedzie pewna ich lojalnosci wobec Assada, inaczej nie mailoby to sensu. Sadze, ze Kurdowie w zamian za obiecanie autonomii beda lojalni, wiec projekt ma rece i nogi i bolesnie uderzy w Turcje

2) kto wie, czy USA nie podpuscily Erdogana na Rosje nie tylko po to, by dokuczyc Rosji, ale zwlaszcza po to , by wlasnie jego - Erdogana oslabic i postawic w bardzo niezrecznej sytuacji z ktorej nie ma dla niego dobrego wyjscia.

Najwazniejsze, choc milczace mocarstwo ma Erdogana szczerze dosc, a potrafi robic sprytne konstrukcje przekraczajace inteligencje takich pyszalkow jak Erdogan. mam wrazenie, ze Erdogan wpadl w pulapke, ale jeszcze tego nie zrozumiall

3) Erdogan byc moze zapoczatkowal tym zestrzeleniem samolotu swoj upadek, ale to Imperium , o ktorym piszesz, nie pokona Turcji, bo ona jest potrzebna innemu jeszcze wiekszemu Imperium.
      Turcja nie jest mocarstwem suwerennym - to wiedza podstawowa, ktorej brakuje Erdoganowi.
      • nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:04
        Erdogan jeszcze nie zrozumiał tego co się stało, dziś na konferencji prasowej w Istambule z okazji jakiegoś biznesu powiedział: SU-24 został zestrzelony w Turcji ale spadł w Syrii, donosiły o tym dziś greckie media.
        • banderom.nie Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:22
          nie-tak napisała:

> Erdogan jeszcze nie zrozumiał tego co się stało, dziś na konferencji prasowej w
          > Istambule z okazji jakiegoś biznesu powiedział: SU-24 został zestrzelony w Tur
          > cji ale spadł w Syrii, donosiły o tym dziś greckie media.

Erdogan stracił grunt pod nogami.Ja pilnie obserwuje prasę zachodnia i widzę,że on nie ma poparcia.Jego służby na pewno go informują o tym,co zauważyłem i ja :-)
          • nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:36
            banderom.nie
            Erdogan nie utrzyma się długo u władzy o to zadba same NATO.
            To co dokonał Erdogan nie jest w smak NATO, po prostu swoim durnym postąpieniem zestrzelając SA-24 odkrył wiele tajnych dla NATO tematów zaangażowania NATO w ciemne interesy.
            Świat zaczął raptownie o tym pisać i NATO jest osaczone z powodu jednego durnia.
            • nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:45
              > To co dokonał Erdogan nie jest w smak NATO, po prostu swoim durnym postąpieniem
              > zestrzelając SA-24 odkrył wiele tajnych dla NATO tematów zaangażowania NATO w
              > ciemne interesy.

Powinno byc SU-24
      • banderom.nie Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:17
        eva15 napisała:

> Na trzezwo patrzac:
        >
        > 1) Rosja powinna w tej sytuacji wesprzec Kurdow i pewnie to zrobi, ale dopiero
        > wtedy, gdy bedzie pewna ich lojalnosci wobec Assada, inaczej nie mailoby to sen
        > su. Sadze, ze Kurdowie w zamian za obiecanie autonomii beda lojalni, wiec proje
        > kt ma rece i nogi i bolesnie uderzy w Turcje

Putin udowodnił,że zemsta jemu smakuje na zimno. Ja go w tym popieram.Wsparcie Kurdów,jak i inne kroki odwetowe,muszą uderzyć w najbardziej odpowiedniej chwile.Putin ma wyczucie,kiedy taka chwila nadchodzi.

> 2) kto wie, czy USA nie podpuscily Erdogana na Rosje nie tylko po to, by dokucz
        > yc Rosji, ale zwlaszcza po to , by wlasnie jego - Erdogana oslabic i postawic w
        > bardzo niezrecznej sytuacji z ktorej nie ma dla niego dobrego wyjscia.
        >
        > Najwazniejsze, choc milczace mocarstwo ma Erdogana szczerze dosc, a potrafi ro
        > bic sprytne konstrukcje przekraczajace inteligencje takich pyszalkow jak Erdoga
        > n. mam wrazenie, ze Erdogan wpadl w pulapke, ale jeszcze tego nie zrozumiall

Ja nadal jestem pewien tego,że samolot rosyjski został zestrzelony przypadkowo.W tym rejonie już nie raz dochodziło do zestrzelenie przez Turków samolotów i helikopterów syryjskich.Od tygodnia rosyjski bombowce zaczęli latać w reżimie wolnego polowania,czyli nie mieli konkretnych cele do atakowania,a tylko mieli okazywać wsparcia syryjskim silom lądowym.A wrażenie masz prawidłowe,Erdogan już zdaje sobie sprawę z tego,ze ma bardzo poważny problem.

> 3) Erdogan byc moze zapoczatkowal tym zestrzeleniem samolotu swoj upadek, ale t
        > o Imperium , o ktorym piszesz, nie pokona Turcji, bo ona jest potrzebna innemu
        > jeszcze wiekszemu Imperium.
        > Turcja nie jest mocarstwem suwerennym - to wiedza podstawowa, ktorej brakuje Er
        > doganowi.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem:
        ". I wtedy Erdogan zacznie przeklinać ten dzień,w kto rym turecki samolot zestrzelił samolot Imperium, który w ostateczności usunie go z historii." ja nie słowem nie wspomniałem o tym,że Imperium ma pokonać Turcję,ja napisałem,że imperium usunie Erdogana z historii.
        Turcja jest dużym i silnym państwem z ogromnymi ambicjami.
        • nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:41
          banderom.nie
          Wystarczy ze Rosja wstrzyma przesył gazu do Turcji (przeszło 60% uzależnienia) Turcja leży na łopatkach i kwiczy a turecki przemysł nie wybaczy tego Erdoganowi, masz najlepszy przykład Ukraina w sprawie ataku na maszty przesyłu elektryczności na Krym. Zreperowali magistrale czy nie, miała być do dziś zreperowana > doniesienia ukraińskich mediów?
          • banderom.nie Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:50
            nie-tak napisała:

> banderom.nie
            > Wystarczy ze Rosja wstrzyma przesył gazu do Turcji (przeszło 60% uzależnienia)
            > Turcja leży na łopatkach i kwiczy a turecki przemysł nie wybaczy tego Erdoganowi,

Musze Tobie przypomnieć,że Turcja za ten gaz płaci Rosji regularnie.I skorzysta na tym ktoś trzeci.Co innego turyści rosyjscy w Turcji,import tureckich produktów spożywczych i wyrobów przemysłu lekkiego. Rosja nie będzie miec problemów ze znalezieniem innych dostawców.

>masz najlepszy przykład Ukraina w sprawie ataku na maszty przesyłu elektrycz
            > ności na Krym. Zreperowali magistrale czy nie, miała być do dziś zreperowana &#
            > 62; doniesienia ukraińskich mediów?

• nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 25.11.15, 23:57
              Naturalnie ze płaci ale przy następnej umowie może nastąpić podwyżka gazu a zapotrzebowanie Turcji na gaz jest coraz większe, budowa zastępczej instalacji kosztuje i wymaga czasu.

Zobacz jak Ukrainę przywołali szybko do porządku i reperacji magistrali.
              deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/25/russland-stoppt-gaslieferungen-an-die-ukraine/
              Tja, z Turcja może być tak samo.
              • nie-tak Re: Zachowajmy trzezwa glowe jak Putin:-)) 26.11.15, 00:08
                Szwajcarzy potwierdzają to co pisałeś wczoraj, nawet piszą więcej.
                bazonline.ch/ausland/europa/wie-die-russen-den-tuerken-wehtun-koennen/story/28397934
      • brat_kryzysa Oj tak, jeszcze Turcy nie wiedza, ze sa dymani 25.11.15, 23:24
        "Turcja nie jest mocarstwem suwerennym - to wiedza podstawowa, ktorej brakuje Erdoganowi"
        • eva15 Re: Oj tak, jeszcze Turcy nie wiedza, ze sa dyman 26.11.15, 00:35
          Turcja jest pionkiem w grze, ale Erdogan tego nie kuma.
          On sadzi, ze na Bl .Wschodzie moga istniec 2 mocasrstwa. Wot, durak...
    • wiarus-pl Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za to, 26.11.15, 00:22
      , że usiłujesz samodzielnie myśleć, a przecież od myślenia są oni.
      Igor musi mieć wygląd lichy i durnowaty, aby swą bystrością umysłu nie peszyć przełożonych.
      Igor ma słuchać i wykonywać rozkazy, a nie samodzielnie myśleć. Dla nich samodzielne myślenie jest niebezpieczne. Stąd tyle wódy w waszych sklepach, aby naród zalał pałę i niepotrzebnie nie myślał. Metoda stosowania przez władzę od zarania dziejów. Dla niech bezpieczniejszy bezmyślny alkoholik niż myślący abstynent. Sku...el nie dość że nie pije, to jeszcze ma czelność samodzielnie myśleć.
      • 5magna Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 00:45
        Wiarusik mam przygotowany present dla ciebie na Swieta. Paczke z gownem. Smaruj czolo kazdego poranka....
        • wiarus-pl Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 01:00
          Nie wyślesz, ponieważ nie masz kasy na opłatę pocztową i celną do UE, za mało zarabiasz.
          Dobrej nocy i i życzę smacznego przy konsumowaniu kanapki z tym gówienkiem.

• banderom.nie Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 01:02
            wiarus-pl napisał(a):"życzę smacznego przy konsumowaniu kanapki z tym gówienkiem."

Ty to jesz? Ohyda!
            • wiarus-pl Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 01:46
              Z tego co słyszę to Wy sobie nawzajem wysyłacie w paczkach.
              Smacznego.
              • banderom.nie Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 08:27
                wiarus-pl napisał(a):

> Z tego co słyszę to Wy sobie nawzajem wysyłacie w paczkach.
                > Smacznego

Nie zmieniaj tematu,smakoszu gówienka.Ty radziłeś robić z gówna kanapki i wypowiadał się,jako amator tego rodzaju jedzenia.
          • 5magna Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 08:30
            Ty sam sie zglosisz po paczke I jeszcze naszcze ci do kieszeni na droge....
            • 5magna Re: Chyba ciebie nieźle opieprzyli w centrali za 26.11.15, 08:39
              Wiarusikowa Wigilia. Nawet juz paczki nie potrzebuje......

ca.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=C211CA0D20151112&p=shit+eating
    • xystos Re: Zmieniłem zdanie 26.11.15, 09:17
      Zrobmy zrzute na Bronie dla Kurdow
      powinni miec swoje panstwo.

ZEN
      • banderom.nie Re: Zmieniłem zdanie 26.11.15, 09:22
        xystos napisał:

> Zrobmy zrzute na Bronie dla Kurdow
        > powinni miec swoje panstwo.

Anglosasi już dwa razy oszukali Kurdów,obiecując im państwo.Czas na nas,na Slowian.Zbudujemy kurdyjskie państwo na pohybel Turkom i Anglosasom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka