Dodaj do ulubionych

BMW napedzane wodorem

IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 20:40
BMW zaprezentowalo najszybszy model samochodu napedzanego wodorem .Osiaga
predkosc do 300km/godz. Te samochody zaczynaja juz byc popularne na
swiecie,wiec moze wkrotce nie bedziemy tak uzaleznieni od ropy jak jestesmy w
chwili obecnej.
story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=581&e=2&u=/nm/20040923/tc_nm/autoshow_bmw_hydrogen_dc
Obserwuj wątek
    • Gość: a daleka Re: BMW napedzane wodorem IP: *.inter.net.il 25.09.04, 20:45
      Amen!
      • Gość: . No to koniec arabskiego szantazu. Amin. IP: *.range81-153.btcentralplus.com 25.09.04, 21:20
        Tylko trzeba natychmiast zaostrzyc przepisy imigracyjne by ta cala wyglodzona
        tluszcza sie do Europy nie pchala - ma to zreszta i ekonomiczny sens: za
        brytyjski zasilek na jedna osobe wyzywi sie w krajach arabskich cala duza
        rodzina - zaplacic, ale niech wracaja do siebie. Kocham kulture arabska w
        Arabii!
        • Gość: rachelka Re: No to koniec arabskiego szantazu. Amin. IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 21:26
          Gość portalu: . napisał(a):

> Tylko trzeba natychmiast zaostrzyc przepisy imigracyjne by ta cala wyglodzona
          > tluszcza sie do Europy nie pchala - ma to zreszta i ekonomiczny sens: za
          > brytyjski zasilek na jedna osobe wyzywi sie w krajach arabskich cala duza
          > rodzina - zaplacic, ale niech wracaja do siebie. Kocham kulture arabska w
          > Arabii!
          chej gabryska,ale jak tak twoja miare drastyczna przylozyc do innych to ty jako
          polka won do polski,ameryka to tylko dla indian,afryka dla czarnych i niech mi
          tylko nikt nigdzie nie przejezdza,bo ja kocham jedynie kulture swego kraju,inni
          won za don:)
          ps.jak sie ten wpis kojarzy tobie z samochodem napedzanym wodorem to magia,ale
          ty jestes specyficzna i znajac ciebie to zaraz te nacjonalistyczne websites mi
          tu wwalisz.jak tam keg party,idziesz na jakies dzisiaj czy na posterunku
          bedziesz swoje madrosci wyglaszac:)?
          • Gość: Alfred czesc rachelka. To ciekawe, jak cena ropy moze IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 21:32
            zmienic kalkulacje finansowe napedu. W Brazylii maja najlepszy na swiecie
            system produkcji i dystrybucji alkoholu etylowego do napedu samochodow. Wydaje
            sie niewiarygodne, ze Brazylia jest liderem ale czytalem w Wall Street Journal,
            ze juz 18% samochodow jezdzi tam na alkoholu. Jest on w cenie 1 dolar za galon,
            tzn. dwa razy taniej niz benzyna w USA.
            • Gość: rachelka Re: czesc rachelka. To ciekawe, jak cena ropy moz IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 21:37
              Gość portalu: Alfred napisał(a):

> zmienic kalkulacje finansowe napedu. W Brazylii maja najlepszy na swiecie
              > system produkcji i dystrybucji alkoholu etylowego do napedu samochodow. Wydaje
              > sie niewiarygodne, ze Brazylia jest liderem ale czytalem w Wall Street Journal,
              >
              > ze juz 18% samochodow jezdzi tam na alkoholu. Jest on w cenie 1 dolar za galon,
              >
              > tzn. dwa razy taniej niz benzyna w USA.

samochody na rozne napedy istnieja juz od dawna i kazdy producent sponsoruje
              rozne badania na ten temat. problem jest taki,ze trzeba stworzyc
              infrastrukture,aby bylo to dostepne dla przecietnego czlowieka po to by cena
              tego samochodu spadla. problem z napedem wodorowym jest dosc
              skomplikowany,chodzi tu o chemiczne specyfikacje tego gazu,ktory jak dotad nie
              moze byc sprzedawany ot tak na stacji bezynowej.
              • Gość: Alfred rachelka. Chcesz zaszpanowac znajomym? Dam IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 22:20
                Ci przepis na korone *z zeberek) i sos ananasowy. Jak robic korone to
                znajdziesz w kazdej dobrej ksiazce kucharskiej. Ale tera niespodzianka. W
                srodek wstawiasz calego ananasa z kwiatem ale w srodku jest sos do zeberek.
                Robisz tak. Odcinasz nozem (at the angle toward the middle of a pineapple)
                gorna czesc ananasa. drazysz wnetrze, nie przetnij boku. Wurzucarz twarde
                czesci, reszte miksujesz z przecierem pomidorowym, oliwa i cranberry (szklanka)
                dodajesz troche red habanero, sol, pieprz do smaku. Wlewasz do srodka anansa,
                nakladasz gore. I voila. Stawiasz na stol a gosciom szczeka do dolu.
                gwarantowane bo smak sosu tez wspanialy.
                • Gość: rachelka Re: rachelka. Chcesz zaszpanowac znajomym? Dam IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 22:24
                  dzieki za przepis,ja rzadko robie zeberka,chyba,ze grylowe 'baby ribs' do
                  ktorych pieke chleb z piwa. jak bede miala czas to sprobuje ten sos,wyglada na
                  ciekawe polaczenie produktow.
                  • Gość: Al;fred rachelka. Ja robie takie rzeczy, ze moglbym IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 22:31
                    otworzyc restauracje. Ale serce mam do statystki wieksze. Moge mnozyc w glowie
                    i zasuwac formuly spod reki. Jesli chodzi o babt ribs to mozesz zrobic korone w
                    ukladzie poziomum z porcjami juz podzielonymi i polaczonymi sizalem. W srodku
                    ananas jak wyspa. zeberka jak rafa koralowa. Podlewasz blekitnym sosem na okolo
                    (robisz z galarety i niebieskiego barwnika z dodatkem jagod). Wrazenie
                    niesamowite, smak niebianski. Ja robie to z dwa razy w roku: na urodziny zony i
                    wedding anniversary.
                    • Gość: z daleka Re: rachelka. Ja robie takie rzeczy, ze moglbym IP: *.inter.net.il 25.09.04, 22:38
                      A czterosow tez na tym pojedzie?
                      • Gość: Alfred Niestety, tylko Trabant. Mowiac o napedzie mozna IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 22:48
                        sie koncentrowac na odbiorcy energii. jesli jednak swiat przejdzie szybko na
                        inny niz benzyna naped, co sie stanie z ktajami arabskimi, Nigeria, Wenezuela
                        itp. W niektorych krajacj dochod z ropy zapewnia do 90 % pieniedzy na zywnosc.
                        Glod moze byc wrecz bez precedensu w historii naszego gatunku na obszarze
                        pustyn. Tam nic nie ma. Irak, tylko 20% zywnosci produkuje w kraju, Arabia
                        Saudyjska tylko 10% itd.
                        • Gość: z daleka Re: Niestety, tylko Trabant. Mowiac o napedzie m IP: *.inter.net.il 25.09.04, 22:51
                          Moze zaczna myslec?
                          • Gość: rachelka Re: Niestety, tylko Trabant. Mowiac o napedzie m IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 22:55
                            Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Moze zaczna myslec?
                            trabant to chyba byl dwusow.
                            • Gość: Alfred rachelko. Dlatego mu tak odpisalem. To byl IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 23:02
                              najbardziej prymitywny dwusow jaki mogl byc. Zanieczyszczenie powietrza bylo
                              niesamowite.
                              • Gość: rachelka Re: rachelko. Dlatego mu tak odpisalem. To byl IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 23:17
                                Gość portalu: Alfred napisał(a):

> najbardziej prymitywny dwusow jaki mogl byc. Zanieczyszczenie powietrza bylo
                                > niesamowite.

no tozto kazdy kto zna troche budowe silnikow wie alfredzie:)
                                • Gość: Alfred gratuluje wiedzy technicznej IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 25.09.04, 23:23
                                  • Gość: rachelka Re: gratuluje wiedzy technicznej IP: *.twcny.rr.com 26.09.04, 00:18
                                    a pamietasz co to byl skok sprzegla lub ceweka zaplonowa ,ja bylam jeda z
                                    nielicznych dziewczyn,ktora wiedziala cos na temat silnika i to do dziasiaj
                                    zostalo:)
                    • Gość: rachelka Re: rachelka. Ja robie takie rzeczy, ze moglbym IP: *.twcny.rr.com 25.09.04, 22:54
                      no to juz nie wiem czy mam odpowiadac o garach 4-8(samochody),czy o garach
                      kuchennych. ja tez gotuje swietne potrawy ale z musu,nie dlatego, ze to lubie.
                      na szczescie ingredienty sa wspaniale a miedzynarodowe towarzystwo, w tym ludzie
                      z bliskiego wschodu,pozwolili mi sie nauczyc wspanialych potraw.co do samochodow
                      to przynajmniej w ameryce to jedynie 6-8 cylindrowe,a i wieksze europejskie maja
                      6 cylindrow wiec chyba badania i innowacje paliwowe na tych modelach sie prowadzi.
                  • Gość: PP Re: rachelka. Chcesz zaszpanowac znajomym? Dam IP: 207.7.196.* 26.09.04, 01:37
                    A czy probowaliscie kiedys krolika w sosie mietowym?(Anglia)
                    Albo sledzia na slodko? (Skandynawia)
                    • Gość: rachelka Re: rachelka. Chcesz zaszpanowac znajomym? Dam IP: *.twcny.rr.com 26.09.04, 03:12
                      Gość portalu: PP napisał(a):

> A czy probowaliscie kiedys krolika w sosie mietowym?(Anglia)
                      > Albo sledzia na slodko? (Skandynawia)

sledzia nie jadam a kroliki to najwyzej na pasztet,ale to duzo roboty.anglicy
                      nie slyna z dobrej kuchni,jedyne co dobre to fish&chips,zawiniete w gazete:)
          • pijatyka Re: koniec arabskiego szantazu 23.01.15, 18:01

Takoż kacapskiego.
    • Gość: sp;lit Re: BMW napedzane wodorem IP: *.ipt.aol.com 25.09.04, 23:48
      Problem w tym Rachelko ze na wyprodukowanie jednej kilokalorii ktora dostarczy
      Hydrogen , trzeba zuzyc dwa razy tyle energii spalajac materialy
      bitumiczne ,... Rope czy wegiel , zanieczyszczajac srodowisko :)

Jedyne oplacalne zrodlo produkcji Hydrogen'u jest energia atomowa , a to
      koliduje z celem i propaganda echo-freaks ,... Zapamietaj jedno , na wolnym
      rynku , (dopoki taki bedzie istnial) a consumer bedzie decydowal zawartoscia
      portfela co jest atrakcyjne - Kupujac ,.... Kazdy inny sztuczny mechanizm
      ingerencji skonczy sie bolesnie dla konsymenta

uklony
      • Gość: rachelka Re: BMW napedzane wodorem IP: *.twcny.rr.com 26.09.04, 00:21
        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Problem w tym Rachelko ze na wyprodukowanie jednej kilokalorii ktora dostarczy
        > Hydrogen , trzeba zuzyc dwa razy tyle energii spalajac materialy
        > bitumiczne ,... Rope czy wegiel , zanieczyszczajac srodowisko :)
        >
        > Jedyne oplacalne zrodlo produkcji Hydrogen'u jest energia atomowa , a to
        > koliduje z celem i propaganda echo-freaks ,... Zapamietaj jedno , na wolnym
        > rynku , (dopoki taki bedzie istnial) a consumer bedzie decydowal zawartoscia
        > portfela co jest atrakcyjne - Kupujac ,.... Kazdy inny sztuczny mechanizm
        > ingerencji skonczy sie bolesnie dla konsymenta
        >
        > uklony
        oj wiem cos na ten temat dlatego,ze znam sie troche na chemii a poza tym jestem
        doszkalana na co dzien technicznie,ale prototypy tego typu samochodow sa juz
        produkowane,ale jak nadmieniles nie jest latwo dostarczyc tego typu naped dla
        mas tak jak dostarcza sie bezyne w stacjach,nie mowiac juz o cenie,no ale po to
        sa naukowcy:) hats off
    • Gość: . Rachelko, odwoluje latanie - ten model jest piekny IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.09.04, 23:53
      Szkoda (ale topewno tajemnica firmy) ze nie podano wiecej parametrow
      (przyspieszenie, moc silnika etc).
      • Gość: rachelka Re: Rachelko, odwoluje latanie - ten model jest p IP: *.twcny.rr.com 26.09.04, 00:24
        Gość portalu: . napisał(a):

> Szkoda (ale topewno tajemnica firmy) ze nie podano wiecej parametrow
        > (przyspieszenie, moc silnika etc).
        to jest dostepne,parametry wypuszczonych modeli nie sa objete tajemnica,jedyne
        co jest to przyszle nowe modele lub inne rozwiazania techniczne. rowniez nie
        dowiesz sie nic o miejscach testowania tych samochodow .
    • cs137 Ja bym się za bardzo nie podniecał... 26.09.04, 07:21
      W tym samochodzie zastosowano konwencjonalny silnik spalinowy, tyle, ze
      przystosowany do spalania wodoru, a nie benzyny. To tylko ciekawostka, ale w
      zadnym wypadku nie przelom. Sprawa krytyczna przy napedzie wodorowym pozostaje
      nadal zbiornik paliwa. W jaki sposob zmagazynowac tyle wodoru, by samochód mogł
      przejechac rozsadny dystans miedzy tankowaniami? Jesli w tym prototypie istotnie
      to osiagnieto, to faktycznie, mozna by to nazwac rewolucyjnym osiagnieciem. Ale
      jesli ten woz byl zdolny tylko zrobic pare okrazenpo torze, to raczej trzeba
      patrzec na to jako na impreze propagandowa... Z tym, że to propaganda "dobrego".

Ostatnio byly doniesienia o zupelnie nowym sposobie magazynowania wodoru, w
      postaci zwiazku chemicznego boru, sodu (lub litu) i wodoru wlasnie. Potraktowany
      woda, oddaje ten wodor. Jeden kilogram tego zwiazku ma "zmagazynowane" tyle
      wodoru, ze z jego spalenia dostaje sie chyba nawet wiecej energii, niz ze
      spalenia kilograma benzyny. Ale ja o tym czytalem ze cztery lata temu, od tamtej
      pory jakos nic nie widzialem, wiec moze to sie okazala kolejna sensacja bez
      pokrycia?
    • pijatyka Początki rewolucji ;) 01.01.15, 13:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,155613393,155613393,Toyota_przeciw_Rosji.html
      • 5magna Re: Początki rewolucji ;) 23.01.15, 18:58
        Tylko tego odoru trzeba troche wyprodukowac. Ten co idzie z pijatyki to za malo.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka