Dodaj do ulubionych

Kasich ma rację. To z ateistami jest coś nie tak!

10.09.16, 14:43
Sam jestem niewierzący i wiem co piszę.;) "Religia spełnia wiele różnych funkcji i właśnie dlatego jest tak ważna. Po pierwsze, daje pewne ramy dla zrozumienia własnego życia, przekazuje pewne wyobrażenia na temat życia i śmierci, i tego, co nas po tej śmierci może spotkać. Z tego względu religia jest ważna dla człowieka jako jednostki. Do tego dochodzą jeszcze aspekty społeczne: religie nadają społeczeństwu pewną spójność, łączą ludzi o tej samej wierze, niezależnie od tego, jakimi jesteśmy ludźmi. Po trzecie: religia przekazuje nam pewne wartości moralne, a przez to ma wpływ na płaszczyznę kulturalną. Nadaje też naszemu życiu rytm poprzez rytuały - nadaje mu strukturę na wielu różnych płaszczyznach dlatego też nie możemy zredukować religii tylko da jakiegoś jednego aspektu."

www.styl.pl/magazyn/news-bog-jest-w-glowie,nId,1922891
www.politicususa.com/2016/09/09/moderate-john-kasich-flips-actor-daniel-radcliffes-atheism.html
Obserwuj wątek
    • mara571 Tomasz Kalita 10.09.16, 15:57
      telewizjarepublika.pl/tomasz-kalita-stalem-sie-czlowiekiem-religijnym,37714.html
      Osobista tragedia zmienila jego myslenie, stal sie czlowiekiem religijnym, a Radio Maryja daje mu poczucie wspolnoty.

Ja mam nadzieje, ze jego apel o dopuszczenie do obrotu medycznej marihuany znajdzie posluch u kolegow z Sejmu, takze u tych, ktorzy decyduja o porzadku obrad.
      PS Glosowanie powinno sie odbyc wedlug zasady sumienia, a nie partyjnych nakazow.
      • felusiak1 Re: Tomasz Kalita 10.09.16, 16:01
        Głos sumienia w tym wypadku bedzie mial swoje polityczne, gospodarcze i spoleczne konsekwencje zatem nie powinien być głosem czystej emocji.
        • mara571 specyfika parlamentow europejskich 10.09.16, 21:13
          glosujesz jak klub kaze, albo sie narazasz partii i nie znajdziesz sie na listach w nastepnym rozdaniu.
          Sa jednak tematy, czesto zwiazane z etyka lub swiatopogladem, kiedy dyscyplina klubowa nie obowiazuje. Obejrzalam kiedys dyskusje o prenatalnych badaniach genetycznych poslow Bundestagu. Nabralam szacunku do niektorych siedzacych na tylnych lawkach, takich, ktorzy w mediach nie sa widoczni.
          Wracajac do Kality: jego wywiad z Mazurkiem w dodatku do Rzeczpospolitej jest dzisiaj wydarzeniem dnia.
          Na Twitterze dojrzewa pomysl urzadzenia mu slubu i wesela.
          twitter.com/katarynaaa/status/774622884413239297?lang=de
          PS Ponoc z dawnych kolegow pomaga mu tylko L. Miller.
          • felusiak1 Dlatego jednomandatowe okregi 11.09.16, 03:22
            wyborcze są kluczowe dla demokracji.
            kandydat sam się wystawia zbierając kilka tysięcy podpisów i partyjni mogą jedynie nie dać pieniędzy na kampanię ale nie mogą zablokować kandydatury. model brytyjski rożni się zasadniczo od modelu francuskiego.
    • kylax1 Jesteś niewierzący i nie wiesz co piszesz, albo 10.09.16, 17:14
      jesteś wierzący i udajesz niewierzącego.

Religia jest systemem prania mózgów dla ludzi o niskim poziomie inteligencji.
      • felusiak1 kajlaks czy ty musisz wypacać gnioty? 10.09.16, 18:28
        Człowiek tym rozni się od zwierzat, ze posiada życie duchowe.
        Jest też różnica pomiedzy religijnością a wiarą w Boga.
        Niestety ludziom o niskim poziomie inteligencji rozroznienie sprawia trudności albo jest wrecz niemożliwe.
        • kylax1 Życie duchowe, czyli wiara w krasnoludki? 11.09.16, 17:06
          Nie ma czegoś takiego jak "życie duchowe". To jest propaganda, mająca na celu ogłupianie ludzi, wzbudzanie w nich poczucia winy itd.

Możesz mieć różne poglądy filozoficzne na rzeczywistość, ale to jest co innego. To wymaga używania mózgu.
      • wasyl_szuja Kylax... 10.09.16, 18:54
        Ostatnio często powiesz coś jak ostatni osioł.
        Prać mózgi to można głupkom każdym, czy przynależą do jakiejś wiary, czy są ateistami. Chociaż ci zdeklarowani ateiści to tak naprawdę też wierzą, tyle że w ateizm. I bronią tego jak popaprani mudżahedini, czego jesteś przykładem.
        W Boga można wierzyć lub nie, duchownego można lubić lub nie, stosować zasady wiary można w większym stopniu lub mniejszym, ale wszystkie wymienione w pierwszym poście punkty dają człowiekowi kręgosłup moralny i nadają życiu smak. Jeśli tego tak nie uważasz, to zachowaj to dla siebie, bo nie proponujesz nic lepszego w zamian.
        • kylax1 Nie mam zamiaru zachowywać tego dla siebie. 11.09.16, 17:03
          Po pierwsze ateizm nie jest wiarą, jest pozycją światpoglądową, więc nie można w niego wierzyć.

Religia daje taki "kręgosłup moralny", że usprawiedliwia masowe morderstwa, prześladowania, dyskryminację itd.

Jak chcesz kogoś wyrżnąć to powiedz, że "bóstwo mi tak kazało". Wtedy miliony głupków za Tobą pójdą.
          • pimpus18 Re: Nie mam zamiaru zachowywać tego dla siebie. 11.09.16, 17:15
            Mnie też się wydaje, że są w tym instotne problemy.

Ale jego zarzut był taki, że nie proponujesz niczego lepszego...

...od masowych morderstw, prześladowań, dyskryminacji itd.

Wystarczy popatrzyć na jankesów i innych wybranych.

Znalazłeś już u mądrych odpowiedź na to?
            • kylax1 Bóg powiedział mi, żeby wybić Indian. 12.09.16, 13:27
              Bóg powiedział mi, żeby wybić Czeczenów, Bóg powiedział mi, żeby wybić niewiernych. Zaczynamy?
              • przechrztaimason Re: Bóg powiedział mi, żeby wybić Indian. 14.09.16, 12:36
                A kto przemówił do Jeana Baptiste Carriera kiedy przeprowadzał "deportacje pionowe" Wandejczyków?
      • de_oakville Re: Jesteś niewierzący i nie wiesz co piszesz, al 15.09.16, 18:47
        Ten swiat zostal jakos urzadzony w sposob madry i logiczny. Aby "skonstruowac" drzewa, zwierzeta, czlowieka i caly ten cykl zyciowy od przyjscia organizmu na swiat az do smierci, potrzebna byla inteligencja. "Proznia" tego zrodzic nie mogla, gdyz "proznia" nie posiada inteligencji. I musiala to byc inteligencja znacznie lepsza niz ta potrzebna do skonstruowania samochodu. Ta "maszyneria" jaka jest organizm zywej istoty, po smierci sama sie rozklada i po pewnym czasie znika, podczas gdy stary, niesprawny samochod sprasowany w kostke nie jest w stanie tego zrobic. Musi byc zawieziony do huty, przetopiony itd. Dzialanie samochodu stworzyla inteligencja czlowieka, nie mogla tego dokonac "proznia". Natomiast czlowiek sam nie skonstruowal ani siebie, ani pszczol (znakomita organizacja tych "bezmyslnych" owadow). Ktoz zatem to skonstruowal i "napisal program" ich funkcjonowania? Z pewnoscia nie czlowiek i z pewnoscia nie proznia. Zatem brak wiary w istote wyzsza (Boga) jest swiadectwem niskiej inteligencji, a przede wszystkim ludzkiej pychy.
        Wszystkie idiotyzmy ludzkie w historii podparte ideologicznie religia, byly wyrazem tej pychy i oraz strachu.
        • kylax1 Świat tworzył się miliardy lat. 16.09.16, 15:16
          Samochód to sztuczny wymysł człowieka. Zupełnie niepasujące do siebie argumenty.
    • maksimillian1 Re: Kasich ma rację. To z ateistami jest coś nie 11.09.16, 17:30
      superspec napisał:

> religie nada
      > ją społeczeństwu pewną spójność, łączą ludzi o tej samej wierze, niezależnie od
      > tego, jakimi jesteśmy ludźmi. Po trzecie: religia przekazuje nam pewne wartośc
      > i moralne, a przez to ma wpływ na płaszczyznę kulturalną. Nadaje też naszemu ży
      > ciu rytm poprzez rytuały - nadaje mu strukturę na wielu różnych płaszczyznach d
      > latego też nie możemy zredukować religii tylko da jakiegoś jednego aspektu."
      --------
      Pelna zgoda.
    • karbat Re: Kasich ma rację. To z ateistami jest coś nie 11.09.16, 17:57
      superspec napisał:
      > Sam jestem niewierzący i wiem co piszę.;)

watek przeniesc na forum religia !.

> "Religia spełnia wiele różnych funkcj i i właśnie dlatego jest tak ważna. Po pierwsze, daje >pewne ramy dla zrozumienia własnego życia, przekazuje pewne wyobrażenia na temat
      >życia i śmierci, i tego , co nas po tej śmierci może spotkać.

religia

- daje pewne ramy dla zrozumienia własnego życia,

bzdura .

>przekazuje pewne wyobrażenia na temat życia i śmierci,

religia daje wyobrazenia na temat zycia .... hehehehe

>i tego , co nas po tej śmierci może spotkać.

moze.... , byc moze .... bzdurzenie wiercow , gdybanie religijne

>Z tego względu religia jest ważna dla człowieka jako jednostki.

dla jednych wazna , dla innych nie wazna . uogolniasz , bzdurzysz .

>Do tego dochodzą jeszcze aspekty społeczne: religie nadają społeczeństwu pewną
      >spójność, łączą ludzi o tej samej wierze, niezależnie od tego, jakimi jesteśmy ludźmi.

masz na mysli niedawno Iralndie ...
      a moze wojne trzydzistolenia w Europie
      a moze bratobojcze wojny religijne w swiecie islamskim ...
      albo dziesiatki innych wojen na tle religijnym ...

>Po trzecie: religia przekazuje nam pewne wartości moralne,

klamstwo , bzdura . Moralnosc nie wynika z religii , biblii itp
      polecam ,. przeczytaj sobie ksiazke zwana biblia sfiernta .
      potem pogadamy o moralnosci zawartej w tej ksiazce .

>Nadaje też naszemu życiu rytm poprzez rytuały - nadaje mu strukturę na wielu różnych >płaszczyznach dlatego też nie możemy zredukować religii tylko da jakiegoś jednego aspektu

mow o sobie . a nie uopgolniaj i nie wciskaj kitu , wszystkim tym
      co nie utozsamiaja sie z rzekomymi bytami swiata niematerialnego
      • mara571 tobie jednak wyprano mozg na uniwersyteci 15.09.16, 21:45
        marksizmu-leninizmu w PRL.
        Zaloze sie, ze jestes jednym z licznych sekretarzy POP, albo nawet wyzej, ktorzy jednak z tego pseudomarksistowskiego raju uciekli do Reichu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka