Dodaj do ulubionych

Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Iranie

16.10.04, 11:59
www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,547814,00.html
Iranska 13 letna dziewczynka Gila Izadi skazana na ukamieniowanie. Jej 15
(obecnie) letni brat ja zgwalcil. Dziewczynka urodzila dziecko w wiezieniu w
Marivan 2 tygodnie temu, dziecko zostalo jej odebrane. Brat zostal skazany na
150 batow - siedzi w Teheranie. Zeszloroczna laureatka nagrody pokojowej
Nobla, Shirin Ebadi apeluje do calego swiata i do Amnesty International.
Nahid Riazi, Iranka aktywa w Komitecie Obrony Praw Kobiet Iranskich w Danii -
przekazala sprawe gazecie Aftonbladet.
Kara ukamieniowania moze byc wymieniona na powieszenie.
Barbarzyncy przewiduja karalnosc dla dziewczat od 9 roku zycia. W sierpniu
tego roku w Iranie, powieszono 16 letnia chora psychicznie Atefeh
Rajabi, "oskarzona o seks pozamalzenski".
Obserwuj wątek
    • Gość: WIKTOR Re: Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Ira IP: *.red.bezeqint.net 16.10.04, 12:04
      straszne holota arabska ito nazywaja przepisami koranu barbarzyncy
      • Gość: perry Re: Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Ira IP: *.dyn.optonline.net 17.10.04, 02:02
        Gość portalu: WIKTOR napisał(a):

> straszne holota arabska ito nazywaja przepisami koranu barbarzyncy
        W Iranie niema Arabow...
        Nie kazdy muzulmanin to Arab i nie kazdy Arab to muzulmanin
      • luzak4 Re: Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Ira 20.10.04, 06:12
        Gość portalu: WIKTOR napisał(a):

> straszne holota arabska ito nazywaja przepisami koranu barbarzyncy
    • Gość: Cep Re: Gila, 13 lat IP: *.aster.pl 16.10.04, 12:08
      Chciałem przeczytać coś więcej na ten temat. Ale po wpisaniu do Google'a frazy "Gila Izadi" otrzymałem wynik negatywny.

Czy Google nie indeksuje szwedzkich gazet?
      • Gość: Cep Re: Gila, 13 lat IP: *.aster.pl 16.10.04, 12:17
        Drobna uwaga.

Tekst wstępnego wpisu został sformułowany tak, jakby był streszczeniem artykułu z "Aftonbladet". Nie znam szwedzkiego - ale mimo to mam pewność, że w oryginalnym artykule nie użyto słowa <barbarzyńcy>. Użycie lub nieużycie tego słowa jest ważną informacją o politycznym stanowisku gazety. Dobrze byłoby, gdyby autor streszczenia zechciał na przyszłość oddzielać wyraźnie cudzy tekst od własnego komentarza.

Nawet jak najbardziej słusznego.
    • hubbeles Barbarzynstwo 16.10.04, 12:37
      www.irandwr.org/english/index.htm
      • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 12:50
        dzięki za link.

Co jednak z mieszaniem cudzego tekstu z własnym komentarzem?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16752539&a=16752868
        • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 13:06
          drogi cepie. rozdzielasz wlos na dwie czesci. prawie napewno slowo "barbarzyncy"
          uzyl hubbeles, a nie gazeta. czy to zmienia fakt, ze to barbarzynstwo?
          barbarzynstwo z paru wzgledow: barbarzynstwo bo ja zgwalcono, barbarzynstwo, ze
          TA DZIEWCZYNKA wsadzono do wiezienia, barbarzynstwo, ze odebrano jej dziecko,
          barbarzynstwo, ze skazano ja na smierc, barbarzynstwo, na jaki rodzaj smierci ja
          skazano, barbarzynstwo, ze jedyna wg nich, tych barbarzyncow, zmiana moze byc
          kara przez powieszenie. kazdy normalny sad, w kazdym normalnym cywilizowanym
          kraju, wygladalby zupelnie, zupelnie inaczej. wiesz o tym dobrze. twoja
          reakcja, a raczej BRAK twojej reakcji na to barbarzynstwo, ale idiotyczna
          krytyka hubbelesa, za to, ze uzyl slowa "barbarzyncy", jest ponizej godnosci
          normalnego czlowieka. a ty jak bys ich nazwal? sprawiedliwe aniolki?
          powinienes spalic sie ze wstydu, cepie. ty sobie tylko wyobraz twoja
          corke/wnuczke, jesli takie masz, w takiej sytuacji. nu, slow mi brakuje...
          • Gość: . Mnie tez IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 13:26
            • Gość: Cep Re: Mnie tez IP: *.aster.pl 16.10.04, 13:48
              www.touchgraph.com/TGGoogleBrowser.php?start=stormfront.org
              • Gość: . [...] IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 16:27
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Cep [...] IP: *.aster.pl 16.10.04, 16:37
                  • Gość: . [...] IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 20:16
                    • Gość: Cep [...] IP: *.aster.pl 16.10.04, 20:18
          • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 13:32
            Dano,

To JEST właśnie ważne. I nie jest bynajmniej rozdzielaniem włosa na czworo. Mogę rozmawiać z H. na temat wyrażonego przezeń/przez nią zdania o zdarzeniach opisanych przez "Aftonbladet". Mogę też wymieniać poglądy na temat "Aftonbladet" i sposobu, w jaki przedstawia zdarzenia. To są dwie rózne rozmowy. Dla mnie osobiście informacja, że "Aftonbladet" trzyma się suchych faktów (pozostawiając ich oceny czytelnikom), jest istotna. W wersji przekazanej przez H. "Aftonbladet", używszy nacechowanego emocjonalnie słowa <barbarzyńcy>, przekazuje czytelnikom własną ocenę zdarzeń. Czego "Aftonbladet" nie czyni. Właśnie dlatego, że stara się trzymać standardów obiektywnego dziennikarstwa.

Zwykła kwestia prawdy.

Reszta Twojej odpowiedzi? Skwituję to tak. Jesteś bardziej przywiązana do prawdziwości <kontekstu> niż realnego szczegółu. W moim odbiorze jest ważne, czy cień na zdjęciu lotniczym to rakieta Qassam czy nosze, czy na zdjęciu z czasów wojny figurują polscy policjanci czy żolnierze jakiejś niemieckiej formacji pomocniczej. Czy wreszcie dana gazeta użyła w swoim artykule słowa <x> czy nie.

Podsumowując. Prawdy nie należy podpierać. Niczym. Ona sama się broni. Otaczana z nawet jak najbardziej szlachetnych pobudek wątpliwej jakości podpórkami gubi się wśród nich, traci na znaczeniu.

Dla mnie osobiście suchy tekst "Aftonbladet" (zrozumiałem więcej, niż się wydaje) przemawia bardziej niż doadatkowe komentarze.

I na koniec: mnie, Dano, nie musisz uczyć wrażliwości.
            • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 13:56
              sluchaj, drogi cepie, ty poprostu chciales odwrocic uwage od tego
              barbarzynstwa, bo to twoi muzulmani, ktorych tak dobrze znasz, rozumiesz i
              podziwiasz. zamiast albo milczec albo napisac cos w zwiazku z ta dziewczynka,
              musiales stanac w obronie tych barbarzyncow. przestan tu tlumaczyc, co wazne,
              bo problem podany przez hubbelesa, to nie slowa jakie uzywa lub nie uzywa
              gazeta, ale sama wiadomosc, ktora jest po prostu straszna. a ty, twoim stylem,
              zmieniasz natychmiast istote problemu, zeby nie wejsc na ten tak bardzo
              niebezpieczny temat barbarzynstwa w swiecie muzulmanskim....
              give me a break, cep, dlaczego uwazasz ciagle, ze ty ten madry a reszta
              forumowiczow idioci, co nic nie rozumieja????? jestes juz dawno bardzo, bardzo
              przejrzysty....
              a prawda g... sie sama broni, cep. jak nie podpiszemy petycji w sprawie obrony
              tej dziewczynki, to sie jej nie uratuje. oni, ci barbarzyncy maja w d... nasze
              poczucie sprawiedliwosci, nasz kodeks karny, ktory by ta dziewczynka poslal pod
              opieke psychologa, a tego gwalciciela wsadzil na lata wiezienia...
              ja cie nie mam zamiaru niczego uczyc, cepie, ja mialam 3 dzieci do wychowania i
              to wystarczy mi absolutnie. ale ty wrazliwy? ani slowa o tej dziewczynce, ale
              za to epistola, a raczej dwie o slowach jakie uzywa lub nie uzywa gazeta i
              jakie to dla ciebie wazne, czy ta gazeta trzyma sie standartow czy nie????
              a jene wrazliwosc, cepie, ajene wrazliwosc...
              • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 14:01
                Gość portalu: dana33 napisał(a):

> ty poprostu chciales odwrocic uwage od tego
                > barbarzynstwa, bo to twoi muzulmani, ktorych tak dobrze znasz, rozumiesz i
                > podziwiasz. zamiast albo milczec albo napisac cos w zwiazku z ta dziewczynka,
                > musiales stanac w obronie tych barbarzyncow.

Zanim podejmę z Tobą rozmowę o własnych poglądach i własnym poziomie wrażliwości, pokaż mi gdzie stanąłem <w obronie tych barbarzyńców>.

Dobra? Taki mały test prawdy.

Miłego dnia.
                • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:10
                  bardzo prosto, cepie. nie potepiajac ich, natomiast zwracajac uwage na styl
                  podania wiadomosci, stanales w ich obronie.
                  • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 14:13

> bardzo prosto, cepie. nie potepiajac ich, natomiast zwracajac uwage na styl
                    > podania wiadomosci, stanales w ich obronie

Jestem rozczarowany. Na zakończenie tego eleganckiego wnioskowania powinnaś była stwierdzić, że jestem antysemitą.
                    • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:20
                      co ma to wspolnego z antysemityzmem? nie rob ze mnie idiotki. ja juz to robie
                      sama z siebie, dyskutujac tutaj na temat, nie wymagajacy absolutnie zadnej
                      dyskusji tylko jednoglosnego potepienia przez kazdego normalnego czlowieka.
                      • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 15:16
                        Nie odbieram Ci prawa do wyrażania oburzenia. Ani sobie.

Ciekawi mnie tylko, jak godzisz ewidentne odejścia od prawdy z domaganiem się uznania prawdy.

Nie musisz odpowiadać. Uwaga jest tylko tak, na marginesie.
                  • wojcd Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 14:18

> bardzo prosto, cepie. nie potepiajac ich, natomiast zwracajac uwage na styl
                    > podania wiadomosci, stanales w ich obronie.
                    _________________________________________________________________
                    Ty kpisz Dano.
                    Chcesz narzucic swoje uproszczenia.
              • wojcd Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 14:10
                > sluchaj, drogi cepie, ty poprostu chciales odwrocic uwage od tego
                > barbarzynstwa, bo to twoi muzulmani, ktorych tak dobrze znasz, rozumiesz i
                > podziwiasz.
                ______________________________________________________________________
                Dano
                odwracaniem uwagi jest to co Ty robisz.
                Nie wolno oceniac jakiejs kutury, cywilizacji,...
                z punktu zewnetrznego.
                To wszystko.

PS. Czytanie Pipesa czyni krzywde intelektowi czytelnika.
                • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:18
                  z punktu zewnetrznego????? cos mam uczucie, ze dla tej dziewczynki to to
                  zupelnie nie punkt zewnetrzny..
                  a jak takich dziewczynek jest duzo, jak do tego dochodza rowniez dorosle
                  kobiety, to to ciagle jeszzce punkt zewnetrzy, wg ktorego nie mozna oceniac
                  kultury i cywilizacji danego narodu???? to po czym mamy oceniac kulture i
                  cywilizacje danego narodu? po smaku narodowego dania? po pieknosci narodowego
                  stroju? nu, give me a break wojciechu....
                  • wojcd dzicy o naszym barbarzynstwie 16.10.04, 14:26
                    to po czym mamy oceniac kulture i cywilizacje danego narodu? po smaku
                    narodowego dania? po pieknosci narodowego
                    stroju?
                    Uzywanie, wiec dzial, rakiet, ... to dla nich szczyt barbarzynstwa.
                    I co Ty na takie podejscie dzikich?
                    • Gość: WIKTOR Re: dzicy o naszym barbarzynstwie IP: *.red.bezeqint.net 16.10.04, 14:30
                    • Gość: dana33 Re: dzicy o naszym barbarzynstwie IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:47
                      moze moglabym dyskutowac na ten temat, tylko ze nasze rakiety skierowane sa
                      zawsze w tego, ktorego znamy i znamy DOKLADNIE jego dzialalnosc. on, ich
                      bohaterskim zwyczajem, przewaznie ukrywa sie na ruchliwej ulicy, za dziecmi lub
                      kobietami. w nadzieji, ze tam go nie dostaniemy, bo bedziemy sie bali, ze zgina
                      cywile. nu, kiedys balismy sie i chodzili zdrowi i cali planujac nastepne ataki
                      i morderstwa na zydach. potem przestalismy sie bac i niestety przy takiej
                      rakiecie skierowanej na barbarzynskiego terroryste na ruchliwej ulicy gina tez
                      cywile. maja wyjscie, wojciechu, wiesz? moga nie zgodzic sie na ukrywanie sie
                      trrorystow wsrod cywilnej ludnosci.....
                      • wojcd Re: dzicy o naszym barbarzynstwie 16.10.04, 14:57
                        Dano
                        no i widzisz Palestynczycy narzucili Wam swoj
                        standard. Oni i Wy w konsekwencji zaczynacie
                        myslec i dzialac blizniaczo.
                        • Gość: WIKTOR Re: dzicy o naszym barbarzynstwie IP: *.red.bezeqint.net 16.10.04, 15:02
                          PAJAC CO TO MA DO MORDERSTWA NAD 13 LETNIM DZIECKIEM ?..... [ALLAH WIELKI I
                          JEGO PROROK ISZMACIARSIE PRZEPISY KORANU]
                        • Gość: dana33 Re: dzicy o naszym barbarzynstwie IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 16:58
                          chcialbys tego moze, ale nie, nie narzucili. jakbysmy poszli ich standartem,
                          drogi wojciechu, to juz by tam nie bylo kamienia na kamieniu. nie byloby ani
                          jednego autobusu, ani jednej kawiarni i restauracji. i ilosc zabitych bylaby
                          duzo, duzo wieksza.
                          ty naprawde nie masz zielonego pojecia, jaka sile wojskowa ma israel.
                          • wojcd Re: dzicy o naszym barbarzynstwie 16.10.04, 19:17

> chcialbys tego moze, ale nie, nie narzucili. jakbysmy poszli ich standartem,
                            > drogi wojciechu, to juz by tam nie bylo kamienia na kamieniu. nie byloby ani
                            > jednego autobusu, ani jednej kawiarni i restauracji. i ilosc zabitych bylaby
                            > duzo, duzo wieksza.
                            > ty naprawde nie masz zielonego pojecia, jaka sile wojskowa ma israel.
                            ___________________________________________________________________________
                            "Edukowaliscie" sie nawzajem. Gdyby Arabowie byli tacy dawniej jak dzis, to w
                            pierwszych latach po wojnie wycieliby Was w pien.
                            Pracowaliscie razem z nimi bardzo "summienie" na obecny stan rzeczy.
                            • Gość: dana33 Re: dzicy o naszym barbarzynstwie IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:46
                              wojciechu. mam cie za inteligentnego goscia, wiec kazda gluposc jaka wypisujesz
                              daje mi nieprzyjemne uczucie. co to znaczy "Gdyby Arabowie byli tacy dawniej
                              jak dzis, to w pierwszych latach po wojnie wycieliby Was w pien."
                              15 maja 48 zostala ogloszona niepodleglosc israela. 15 maja 48 kraja arabskie
                              napadly na nas. israel nie mial nawet armii zorganizowanej, ledwo bron jakas
                              tam skupowana nielegalnie przez ostatnie lata. nie tylko se nie wili nas w
                              pien, ale i przegrali ta wojne. w 1967 kilka panstw zgromadzilo swoje wszystkie
                              sily na naszych granicach, i nie tylko ze nie wybili nas w pien, ale przegrali
                              i to w 6 dni. wojciechu, zanim beda tak silni, zeby nas wybic w pien, to
                              jeszzce troche potrwa. a jak wiesz, my tez nie stoimy w miejscu.
                              ciekawe, ze znawcy uwazaja, ze israelska armia jest jedna z najlepszych, ale
                              wojciech z polski uwaza, ze moga lub kiedykolwiek mogli, "wybic nas w pien".
                              chcialam ci tez pogratulowac tego zdania :wyciac was w pien". dokladnie
                              pokazuje twoj objektywizm.
                              • wojcd Re: dzicy o naszym barbarzynstwie 17.10.04, 12:54
                                Paradoksalnie Dano
                                ale cieszy mnie to co napisalas.
                                Rzeczywiscie zapedzilem sie i Ty nie przypisalas
                                mi awansem zlych intencji. Taka jest czasem
                                temperatura dyskusji.
                                Wazne jest by rozmawiac i miec nadzieje, ze
                                do czegos sie dojdzie.
                                Pozdrawiam
                • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 14:29
                  wojcd napisał:

> Nie wolno oceniac jakiejs kutury, cywilizacji,...
                  > z punktu zewnetrznego.

Nie zgadzam się. Uważam, że można. Że nawet trzeba. Ale czyniąc to powinnismy dbać o tzw. prawdę materialną. Bez niej nie ma rzetelnej oceny, w jej miejsce pojawia się propaganda. Która uniemożliwia jakikolwiek dialog. Potrzebny i możliwy wg mnie zawsze, nawet w sprawch najtrudniejszych. Pod warunkiem okazania sobie wzajemnego szacunku.

Na dodatek: artykuł "Aftonbladet" uważam za potrzebny, natomiast dokonaną - być moze nieświadomie, tego nie mogę wykluczyć - przez H. próbę przedstawienia własnej reakcji jako wyrażoną expressis verbis opinię tej gazety, uważam za niepotrzebne nadużycie.
                  • wojcd Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 14:46
                    No dobrze Cxxie
                    co Ty na takie postawienie sprawy przez antropologa Malinowskiego.
                    Gdy na wyspie ktora opisywal w "Zyciu seksualnym dzikich"
                    pojawila sie nasza "cywilizacja" skasowano wielozenstwo krola.
                    System ten (wielozenstwa krola) gwarantowal mozliwosc sprawowania
                    i stabilnosci wladzy ... .
                    Malinowski protestowal przeciwko zapedom krzewicieli naszej
                    "cywilizacji".
                    Czy uwazasz, ze Malinowski mial racje czy nie?

PS. Dbalosc o prawde materialna moze byc niewykonalna.
                    Czasami by wspolegzystowac trzeba cos wybierac.
                    • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 15:53
                      Takich przykładów w historii ludzkości było tak wiele, że stały się wręcz banalne.

Fakt, trudno o porozumienie, kiedy jedni twierdzą, że czosnek i kapusta nalezą do jednej rodziny roślin (przykład z Leviego-Straussa), a drudzy -
                    • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 17:01
                      najbardziej to mi sie podoba, jak wojciechu moj protest nazywasz uproszczeniem,
                      a na cepa prostest reagujesz "no dobrze". mam dziwne uczucie juz od jakiegos
                      czasu, ze kazdy moj post do ciebie, wszystko jedno na jaki temat, jest
                      uproszczeniem, odwroceniem kota ogonem itd. czy ma to zwiazek z tym, ze
                      mieszkam w israelu i potepiam slepo terror i jego wykonawcow, a cep mieszka w
                      polsce i kocha wszystko, co arabskie i muzulmanskie?
                      • Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 17:13

> a cep mieszka w
                        > polsce i kocha wszystko, co arabskie i muzulmanskie?

Jak zwykle u Ciebie pomieszanie prawdy z fantazjami. Coraz bardziej przekonuję się do myśli, że byłaś albo nadal jesteś zawodową propagandzistką.

Bo:

a) Tak. Mieszkam w Polsce. Nie ma to tamto.

b) Nie. Nie kocham wszystkiego, co arabskie i muzułmańskie. Nie ma to tamto.

Co Ty na to?

• Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:48
                          ja na to, ze to nie bylo do ciebie tylko do wojciecha.
                          fajnie byloby, jakbym byla zawodowa propagandzistka. przynajmniej by mi placili
                          dobrze. tez uwazam, ze sie swietnie na to nadaje, nie?
                      • wojcd Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 17:52
                        Dano
                        to wina mojego naturalnego braku inteligencji.
                        Mnie fatalnie wyrzezbiono intelektualnie.
                        Przeszedlem pranie mozgu przez:
                        Platona, Arystotelesa, sw Augustyna, Pascala,
                        Kartezjusza, Leibniza, Kanta.
                        Zapomniano o Pipesie.
                        Teraz bezradnie miotam sie w dyskusjach z tymi
                        ulomnosciami.
                        • Gość: Alfred Wspolczuje Ci. Musiales akurat najgorszych IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.10.04, 18:00
                          czytac. Nie mowie o zrozumieniu bo jak sam przyznajesz, z tym nie bardzo.
                          Wyprano Ci mozg bez mozliwosci poznania duzo lepszych filozofow, bardziej
                          znanych i majacych wiekszy wplyw na swiat. Wez szybko wejdz na wyszukiwarke i
                          dodaj kilku innych bo ludzie straca do Ciebie szacunek.
                          • wojcd Re: Wspolczuje Ci. Musiales akurat najgorszych 16.10.04, 18:06
                            Gość portalu: Alfred napisał(a):
                            > czytac. Nie mowie o zrozumieniu bo jak sam przyznajesz, z tym nie bardzo.
                            > Wyprano Ci mozg bez mozliwosci poznania duzo lepszych filozofow, bardziej
                            > znanych i majacych wiekszy wplyw na swiat. Wez szybko wejdz na wyszukiwarke i
                            > dodaj kilku innych bo ludzie straca do Ciebie szacunek.
                            ____________________________________________________________________
                            Ty zaiste masz swoiste poczucie humoru.
                            By wiedziec o innych "lepszych" myslicielach
                            nie musze uzywac wyszukiwarki i otwierac ksiazek.
                            Rozumiesz?
                            • Gość: dana33 Re: Wspolczuje Ci. Musiales akurat najgorszych IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:50
                              nie wiem, czy alfred zrozumial, ale ja owszem: ty juz urodziles sie ze
                              wszystkim w glowie.
                              • wojcd Re: Wspolczuje Ci. Musiales akurat najgorszych 17.10.04, 12:57
                                > nie wiem, czy alfred zrozumial, ale ja owszem: ty juz urodziles sie ze
                                > wszystkim w glowie.
                                _________________________________________________________________
                                Tekst Alfreda mnie rozsmieszyl, bo zabrzmial tak jakby
                                ktos kowala pouczal, ze kon ma 4-ry kopyta.
                        • Gość: dana33 Re: Barbarzynstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:49
                          nu, to poczytaj troche pipesa, i przestaniesz sie miotac.
                          • wojcd Re: Barbarzynstwo 17.10.04, 13:07
                            > nu, to poczytaj troche pipesa, i przestaniesz sie miotac.
                            _____________________________________________________________
                            A skad wiesz Dano
                            czy nie umialbym napisac takiego tekstu, ale bylby on "lustrzanym" odbiciem
                            Pipesa. To co lewe byloby prawym i odwrotnie.
                            Jest zreszta taki nurt w mysli politycznej, ktory jest alternatywa dla
                            neokonserwatystow niepopyrtanych tak jak ci USA. Zobacz tutaj
                            www.teologiapolityczna.pl
              • Gość: . A CZEGO ty chcesz od magistra Geobbelsa? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 16:29
                Obudz sie, Dano!
          • moskowit Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 17:43
            Nu Dannoczka, przejzy caly watek, a przekonasz sie, ze cepu udalo sie, to co
            bylo jego zamiarem....
            A Wojtus mu w tym toze pomog..... Prawda wied'? Nu wot!

Nu, przepraszam, zapomnialem powiedziec, co bylo ich zamiarem :(
            Chodzilo o to by odwrocic uwage od zgwalconej dziewczyny i to wlasnie tym dwom
            sie udalo..... Nu czto nie praw ja? Nu wot!

Gdybym mial watpliwosci, co do prawdziwosci artykolu, to ja bym poczekal pare
            dni i potem bym sie wypowiedzial.....

Ale cep akurat potknal sie o *slowo* "barbarzynstwo", a to mu nie pasuje.....
            Nu czort woz'mi.....

• Gość: Cep Re: Barbarzynstwo IP: *.aster.pl 16.10.04, 17:54
              moskowit napisał:

> Nu Dannoczka, przejzy caly watek, a przekonasz sie, ze cepu udalo sie, to co
              > bylo jego zamiarem....

Zamiary to ja już tu, szanowna koleżanko, widziałem, i to w niezłym wykonaniu.

> Gdybym mial watpliwosci, co do prawdziwosci artykolu, to ja bym poczekal pare
              > dni i potem bym sie wypowiedzial.....

Nie mam specjalnych wątpliwości, ale zastanowiło mnie, czemu niczego nie odnotowuje Google. Zresztą tak jest nadal:

www.google.pl/search?hl=pl&q=%22gila+izadi%22&btnG=Szukaj+z+Google&lr=

A linków do takich moskowitów Google ma ok. 850 -
            • wojcd Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 17:59
              moskowit napisał:
              Nu, przepraszam, zapomnialem powiedziec, co bylo ich zamiarem :(
              Chodzilo o to by odwrocic uwage od zgwalconej dziewczyny i to wlasnie tym dwom
              sie udalo..... Nu czto nie praw ja? Nu wot!
              Gdybym mial watpliwosci, co do prawdziwosci artykolu, to ja bym poczekal pare
              dni i potem bym sie wypowiedzial.....
              ___________________________________________________________________
              Reputacja gazety jest znana.
              Agencje prasowe mowia ZERO.
              A Ty bredzisz.
              • moskowit Re: Barbarzynstwo 16.10.04, 18:14
                Nu znana tobie? Jak ja moglem nie pomyslec o reputacji tej wlasnie gazety? Moze
                dlatego, ze nie czytam szwedzkich gazet....
                Nastepnym razem, zanim wezme gazete do reki, do ciebie napisze, zcy moge miec
                zaufanie....

Wojtus, a moze byloby latwiej, gdybys zrobil mi przysluge i podac tytuly gazet,
                do ktorych agencje prasowe maja zaufanie.... Tylko nie zapomni podac jakie jest
                zaufanie do tych agencji prasowych przez....
                Nu ty sam przeciez wiesz, o co chodzi....

• wojcd info raz jeszcze 16.10.04, 18:27
                  Bys nie musial sie fatygowac (i otwierac linku
                  podanego w moim poscie nizej info)
                  powtarzam:

"Aftonbladet (szw. gazeta wieczorna) - szwedzki dziennik popołudniowy ukazujący
                  się od 1830 roku w Sztokholmie. Dziennik przechodził bardzo burzliwą drogę.
                  Początkowo miał charakter liberalny i opozycyjny w stosunku do panującego króla
                  Karola XIV Jana - zawieszany wielokrotnie przez władze zmieniał wielokrotnie
                  tytuł. Orientacja polityczna pisma zmieniała się szereg razy, podczas obu wojen
                  światowych pismo prezentowało sympatie proniemieckie. Obecnie jest własnością
                  Federacji Szwedzkich Związków Zawodowych (od 1956 roku)."
                  pl.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet
                  • moskowit Re: jeszcze raz, jeszcze mnono, mnogo raz... 16.10.04, 18:36
                    Nu ty oczywiscie masz racje....
                    Cholery nie ma na ta proniemiecka Federacje Szwedzkich Związków Zawodowych....

Fuu ty czort, jakze ja tego nie zauwazylem :(

• wojcd Re: jeszcze raz, jeszcze mnono, mnogo raz... 16.10.04, 18:43
                      moskowit napisał:
                      > Nu ty oczywiscie masz racje....
                      > Cholery nie ma na ta proniemiecka Federacje Szwedzkich Związków
                      Zawodowych....
                      >
                      > Fuu ty czort, jakze ja tego nie zauwazylem :(
                      ________________________________________________________________________
                      Ty jednak ciekawie wyciagasz istote rzeczy z tekstu.
    • Gość: marcus_crassus zgwalcono dziecko,zabito je pozniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:31
      bo tego wymaga nauka islamu..bo tego wymaga prawo islamu..bo tego wymaga
      religia islamu...odbylo sie to wszystko w zgodzie z prawem panstwa ktore
      przestrzega tego prawa...

a teraz drodzy panstwo porozmawiajamy o tym czy slowa komentarza autorskiego
      powinny byc pisane wielkimi czy malymi literami oraz jak ich autor powinien to
      wyszczegolnic...szczegolnie nazywajac to co sie stalo barbarzynstwem.

wszechswiat i ludzka glupota jest nieskonczony jak to mawial jeden facet.co do
      tego ze cepy potwierdzily druga czesc owego zdania nie mam watpliwosci.wiec
      caly czas glowimy sie nad pierwsza czescia.
      • Gość: . BRAWO CRASSUS - TO NEJCELNIEJSZE PODSUMOWANIE IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 16:30
    • Gość: Jerzy Bardzo sie zdziwie... IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.10.04, 14:04
      Bardzo sie zdziwie, gdy Amnesty cos w tej sprawie uczyni. Chociaz, kto wie?-
      cuda sie zdarzaja.
      Dlaczego? Dlatego, ze sprawa "smierdzi", ze jest "politycznie niepoprawna"
      dlatego, ze po staremu zarzadzaja Amnesty notoryczni komunisci a
      kontroluje...KGB.Teraz tej "nowej" Rosji, Putina.
      Pamietam, ze w latach 1978-1984 zdzieralismy buty, zeby sklonic Amnesty do
      informowania swiata o innej, niz "KORowska", opozycji. Wyrzucano nas z ich
      lokali, szczuto policja, wygrazano piesciami, nazywano "faszystami, ktorzy chca
      zdemontowac socjalizm"...
      Dlatego, powiadam, bardzo sie zdziwie...
      (J)
      • Gość: Cep Re: Bardzo sie zdziwie... IP: *.aster.pl 16.10.04, 14:09
        Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Bardzo sie zdziwie, gdy Amnesty cos w tej sprawie uczyni. Chociaz, kto wie?-
        > cuda sie zdarzaja.

Poprawiłbym na: <gdy Amnesty zdoła coś w tej sprawie uczynić>.

Ale osobiście chciałbym mieć pewność, że nie rozmawiamy o dziennikarskiej kaczce. Google nadal nic nie pokazuje. Nie mam innych wyszukiwarek, usunąłem je kiedyś z listy zakładek.

Czy gdzieś poza "Aftonbladet" mozna znaleźć opis tej sprawy?
        • Gość: dana33 Re: Bardzo sie zdziwie... IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:14
          o, prosze cepie, juz masz tutaj "dziennikarska kaczke", chociaz takich
          dziewczat jest kupa, to nie jest pierwszy i napewno nie ostatni przypadek
          takiego barbarzynstwa. wiesz, kazdy widzi co chce lub zamyka oczy, zeby mu sie
          obrazek nie zepsul...
          i ciagle jeszcze ani slowa o losie tej nieszczesliwej dziewczynki.....
          niech zyje cepowska wrazliwosc...
          • Gość: Cep Re: Bardzo sie zdziwie... IP: *.aster.pl 16.10.04, 15:11
            Na Twoje polecenie nie prześlę temu Forum woreczka z własnymi łzami na dowód, że posiadam wrażliwość.

Kaczka dziennikarska? Jak najbardziej uprawnione podejrzenie. Dopóty, dopóki informacja nie zostanie potwierdzona przez inne źródła, najlepiej przez samą Amnesty International. Elementarna ostrożność. Z której wymogami już się spotkałaś ostatnio -
            • wojcd Cxxie Ty masz oko!!! 16.10.04, 15:25
              Info o gazecie z Wikipedii

"Aftonbladet (szw. gazeta wieczorna) - szwedzki dziennik popołudniowy ukazujący
              się od 1830 roku w Sztokholmie.
              Dziennik przechodził bardzo burzliwą drogę. Początkowo miał charakter liberalny
              i opozycyjny w stosunku do panującego króla Karola XIV Jana - zawieszany
              wielokrotnie przez władze zmieniał wielokrotnie tytuł. Orientacja polityczna
              pisma zmieniała się szereg razy, podczas obu wojen światowych pismo
              prezentowało sympatie proniemieckie. Obecnie jest własnością Federacji
              Szwedzkich Związków Zawodowych (od 1956 roku)."
              pl.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet
              • Gość: . TO TEZ KACZKA DZIENNIKARSKA BO W GW NIE IP: *.range81-156.btcentralplus.com 16.10.04, 16:37
                BYLO? Dotyczy innej iranskiej sprawy - tajze wstrzasajacej, poczekaj kilka dni
                i wroc na te witryne AI.
                news.amnesty.org/index/ENGMDE138102004
                • Gość: Cep Re: TO TEZ KACZKA DZIENNIKARSKA BO W GW NIE IP: *.aster.pl 16.10.04, 16:43
                  Jak na razie nie było tu mowy o GW.

W Google'u nadal fraza "Gila Izadi" daje wynik negatywny.

www.google.pl/search?num=100&hl=pl&q=%22Gila+izadi%22&btnG=Szukaj&lr=

Wolę rzeczywiście poczekać te kilka dni. A witrynę AI mam w bookmarkach. Podobnie jak Human Rights Watch.
          • wojcd kaczka nie kaczka 16.10.04, 15:17
            Dana ma racje i szlus.
            Mniejsza o prawde materialna.
            • Gość: Cep Re: kaczka nie kaczka IP: *.aster.pl 16.10.04, 15:22
              Bo ona ma rację co do <kontekstu>. Tak jakoś wyraził niedawno swój stosunek do materialnej prawdy izraelski generał, kiedy przyznawał, że w sprawie rakieta Qassam vs nosze nie ma jednak racji, twierdząc równocześnie, że ogólnie rację jednak ma -
              • wojcd Re: kaczka nie kaczka 16.10.04, 15:31
                Cxxie
                Ty zlosliwie korzystasz z niewlasciwej metody poznawczej.
                Logika to wynalazek Arystotelesa.
                Tu trzeba byc ciut aktywniejszym.
                Chlopcze siadaj do Pipesa i juz nie marudz.
      • Gość: dana33 Re: Bardzo sie zdziwie... IP: *.broadband.actcom.net.il 16.10.04, 14:12
        juz raz w ten sposob, zbierajac dostatecznie duzo podpisow pod petycje (nie
        pamietam, czy to byla petycja amnesty czy jakiegos zwiazku kobiet, ale mysle,
        ze zwiazku kobiet) uratowano kobiete w afryce od ukamienowania.
        • Gość: Cep Re: Bardzo sie zdziwie... IP: *.aster.pl 16.10.04, 15:26
          Też myślę, że nacisk krajowy i międzynarodowy może okazać się skuteczny. Paradoksalnie, właśnie w momencie przekształacania się w mocarstwo nuklearne Iranowi może bardziej niż przedtem zależeć na opinii świata.
    • Gość: WIKTOR [...] IP: *.red.bezeqint.net 16.10.04, 14:21
      • Gość: marcus_crassus jak to???przeciez muzulmanie sa tacy pokojowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:24
        odzynanie glow,wysadzanie sie w powietrze,zabojstwa kobiet w imie honoru etc to
        wszystko tylko kaczki dziennikarskie...

albo mieli zle dziecinstwo???albo zupa byla za slona???trzeba rozwazyc
        wszystkie mozliwosci a nie nazywac tego barbarzynstwem...

jakby mi ktos zarzna i zgwalcil corke tez staralbym sie rozwazyc czy moze mu
        sie samochod rano nie zepsul i nie mial zlego humoru (szczegolnie jakby byl
        wyznania islamu)

ot...taka polityczna poprawnosc..jakbym nie wiedzial ze mr Cep to wyjatkowy
        debil uznalbym ze to co on pisze to czarna ironia...ale niestety nie
        • Gość: kolega fana [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 20:21
        • Gość: kolega fana Re: jak to???przeciez muzulmanie sa tacy pokojowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 20:23
          lubisz sile nieprawda? spotkasz sie z nia bez obaw.
          masz to jak w banku
    • Gość: Alfred Jak oni moga pogodzic burdel w niebie z cnota tu. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.10.04, 15:19
      Stan umyslowy islamcow musi byc jak u niewyzytego psychopaty. Od dziecka wmawia
      sie chlopcu, ze kobieta to naczynie na sperme i macica do rodzenia a
      jednoczesnie najwyzsza nagroda jest burdel w niebie. Calkowity brak szacunku do
      kobiet a jednoczesnie ich cnota jest jednym z najwazniejszych aspektow Koranu i
      cywilizacji. Jak moga to pogodzic ze soba?
      • Gość: Krzys Do Dany 33 IP: *.qc.sympatico.ca 16.10.04, 16:03
        Po morderstwie palestynskiej dziewczynki przez kolegow Twojego syna z wojska
        zapewnialas nas ,ze morderca bedzie mial sprawiedliwy proces .
        Na tym watku mozna poczytac o tym "procesie " :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16748894&v=2&s=0
        Jestes ostatnia osoba ,ktora ma prawo bronic jakiekolwiek dziecko.
        Pedofil podobno molestuje , a nawet zabija dzieci ,bo je kocha , tak mowia
        psychiatrzy .Od dawna wiedzialem ,ze nie jestes normalna i mam nadzieje ,ze
        iranska bomba atomowa trafi w to gniazdo szczurow ,z ktorego szczekasz .
        • Gość: Alfred Ja nie dana, ale ten watek tez nie o danie ani o IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.10.04, 16:10
          palestynskiej dziewczynie. Ostro idziesz, z Kaliforni a taki niesympatyczny
          jestes. Czemu mieszkasz w stanie z najwyzsza iloscia Zydow w USA. Nienawisc do
          jakiegos narodu mozesz przeciez zmienic w zbrojna walke z nim. Radze zwinac
          manatki i do Gazy walczyc z Zydami. 'palestyna' potrzebuje pomocy. Docenia Cie,
          moze bedziesz doradca Arafata? Niewielu Arabow z Ameryki chce tam jechac ale
          moze ty polaczek-antysemitek zmienisz ststystyke. Zycze Ci tego z calego serca.
          Jestes smieciem gorszym niz autentyczny islamiec. Co Ty w ogole robisz w kraju
          tolerancji. Nic z tego nie wszlo w lepetynke?
        • Gość: dana33 Re: Do Dany 33 IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:55
          radzilabym ci krzysiu odczekac koniec sledztwa, ktore jeszcze nie jest
          zakonczone.
    • moskowit Re: Ej! Cep, czy tak lepiej??? 16.10.04, 17:56
      (obecnie) letni brat ja zgwalcil. Dziewczynka urodzila dziecko w wiezieniu w
      Marivan 2 tygodnie temu, dziecko zostalo jej odebrane. Brat zostal skazany na
      150 batow - siedzi w Teheranie. Zeszloroczna laureatka nagrody pokojowej
      Nobla, Shirin Ebadi apeluje do calego swiata i do Amnesty International.
      Nahid Riazi, Iranka aktywa w Komitecie Obrony Praw Kobiet Iranskich w Danii -
      przekazala sprawe gazecie Aftonbladet.
      Kara ukamieniowania moze byc wymieniona na powieszenie.
      'W Iranie' przewiduja karalnosc dla dziewczat od 9 roku zycia. W sierpniu
      tego roku w Iranie, powieszono 16 letnia chora psychicznie Atefeh
      Rajabi, "oskarzona o seks pozamalzenski".

------------------------

Nu, jesli nie zechcesz wypowiedziec sie o Gila Izadi, to co myslisz o Atefeh
      Rajabi, ktora powiesili w sierpniu?

Nu ta byla chora psychicznie, ale nie jestem pewny, czy to zostalo
      potwierdzono, tzn. warjatka czy nie...

• Gość: Cep Wolałbym taką wersję IP: *.aster.pl 16.10.04, 18:01
        Hubbeles

Link do Aftonbladet

> (obecnie) letni brat ja zgwalcil. Dziewczynka urodzila dziecko w wiezieniu w
        > Marivan 2 tygodnie temu, dziecko zostalo jej odebrane. Brat zostal skazany na
        > 150 batow - siedzi w Teheranie. Zeszloroczna laureatka nagrody pokojowej
        > Nobla, Shirin Ebadi apeluje do calego swiata i do Amnesty International.
        > Nahid Riazi, Iranka aktywa w Komitecie Obrony Praw Kobiet Iranskich w Danii -
        > przekazala sprawe gazecie Aftonbladet.
        > Kara ukamieniowania moze byc wymieniona na powieszenie.

---------

Tę karę (i inne podobne wyrazy wspólczesnej irańskiej "sprawiedliwości") uważam za dowód barbarzyństwa.

H.
    • szuarma [...] 16.10.04, 18:06
      • Gość: Cep [...] IP: *.aster.pl 16.10.04, 18:12
    • wojo1111 Sam Mohamed pojal za "zone" 6 letnie dziecko to c 16.10.04, 19:21
      co chcecie !
      Dal sygnal co mozna robic z dziecmi i kobietami innym islamistom.
    • Gość: totyle Oszolomow w tym rejonie nie brakuje. IP: *.176.6.71.Dial1.Phoenix1.Level3.net 16.10.04, 19:28
      Powinno sie tez SSharona powiesic.Ten czlowiek-bydle ma na sumieniu tyle ofiar
      ze juz moze nikt go nie przescignie.Ja moge dostarczyc pewny mocny sznur.
      Dzicz,dzicz i jeszcze raz dzicz.
      • Gość: Krzys Gratuluje Cepowi dociekliwosci , wiedzy i intelekt IP: *.sympatico.ca 16.10.04, 20:13
        Dopiero teraz przeczytalem wiekszosc postow w tym watku .
        Moglismy sie dzieki Cepowi nauczyc ,jak sie rozmiekcza opinie publiczna ,przed
        planowanym atakiem na Iran ,ktorego celem ma byc zniszczenia kraju na wieki ,by
        nigdy nie zagrozil Izraelowi .
        Bardzo mozliwe ,ze ta kaczke dziennikarska w szwedzkim zwiazkowym dzienniku
        zamiescila kolezanka Dany 33 z pracy .Kto zna metode izraleskich sluzb
        specjalnych nawet z anegdot ,to wie ,ze to bardzo prawdopodobne .
        • Gość: totyle Re: Gratuluje Cepowi dociekliwosci , wiedzy i int IP: *.176.168.179.Dial1.Phoenix1.Level3.net 16.10.04, 20:19
          Nu oni juz tak urabiaja opinie publiczna swiata nie od dzisiaj.My wam pokazemy
          mowia kto tu wrog ludzkosci ba nawet pomozemy zorganizowac akcje wyzwolencza.
          Izrael to swiatlo swiatla przeciez z wrogiem ludzkosci walczy jak zabija
          13 letnia dziewczynka ktora idzie do szkoly.Nu bo taka moglaby sie nauczyc
          jeszcze ze jej kraj to Palestyna.
        • Gość: dana33 Re: Gratuluje Cepowi dociekliwosci , wiedzy i int IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 12:58
          dokladnie krzysiu, tak to bylo. widze, ze jedyny inteligent i
          wszystkodokladniewiedzacy to ty a reszta to barany i nic nie rozumieja.
          niech zyje krzysio!
    • Gość: Jerzy Warto przeczytac. IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.10.04, 21:33
      Zanim wyjasnimy do konca sprawe tej nieszczesnej Gili warto zapoznac sie z
      linkiem:

www.womensenews.org/article.cfm?aid=1708
      Przyjemnej lektury.
      (J)
    • szuarma [...] 16.10.04, 21:42
      • Gość: Cep Re: przepraszam kropko za te słowa, ale należy im IP: *.aster.pl 16.10.04, 21:48
        Już raz napisałem, że mocne słowa. Dobre -
        • Gość: OSKAR Re: przepraszam kropko za te słowa, ale należy im IP: *.cablep.bezeqint.net 16.10.04, 23:00
          NIE STAJESZ PO NICZYJEJ STRONIE? KRZYS I TOTYLE WIEDZA DOBRZE PO CZYJEJ STRONIE
          STOISZ. TY MYSLISZ, ZE ZA DARMO STALES SIE WZOREM DLA TYCH ZYDOZERCOW?
          • Gość: Cep Do Oskara IP: *.aster.pl 16.10.04, 23:13
            Gość portalu: OSKAR napisał(a):

> NIE STAJESZ PO NICZYJEJ STRONIE? KRZYS I TOTYLE WIEDZA DOBRZE PO CZYJEJ STRONIE
            >
            > STOISZ. TY MYSLISZ, ZE ZA DARMO STALES SIE WZOREM DLA TYCH ZYDOZERCOW?

Kto i co wie, mnie nie obchodzi. Podobnie jak nie obchodzą mnie opinie żydo- i wszelkich innych żerców.

Mnie obchodzi prawda. Ona nie staje po jednej czy drugiej stronie. Po prostu jest. I jak to już wcześniej napisałem, nie potrzebuje żadnych podpórek.

Takich jakich potrzebuje udająca prawdę propaganda.

W Google'u nadal milczenie na temat Gili Izadi. To istotnie rzadki wypadek, żeby historia tak nagłośniona, jak to przedstawił artykuł w "Aftonbladet", nie znalazła odzwierciedlenia w tej wyszukiwarce.

Ale być może wyjasnienie jest proste. Jest sobota; być może jutro będę mógł przeczytać na temat losów tej dziewczynki więcej.
            • Gość: OSKAR Re: Do Oskara IP: *.cablep.bezeqint.net 17.10.04, 00:27
              AHA, TY SZUKASZ TYLKO PRAWDY? GIT (MNIE TEZ WOLNO WZIASC COS Z SLOWNIKA DANY).
              MOZE TAK POSZUKASZ JEDNOCZESNIE DWIE PRAWDY. DRUGA POWINIENES DOCIEKAC W
              LINKOWANYM WATKU "IRAN - KARA SMIERCI DLA MATKI BRONIACEJ SWA NASTOLETNIA
              CORKE". COS MI SIE WYDAJE, ZE CZEKA CIE NIE MALA ROBOTA, BO SPECJALISCI OD
              LINKOW SA W POGOTOWIU...
              • Gość: Cep Re: Do Oskara IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:35
                Nie, Oskarze. Nie muszę tego robić. Wybacz, ale prawdy dociekam tam, gdzie sam uważam to za konieczne, a nie tam, gdzie wg kogoś powinienem to robić.

A wpis rozpoczynający wątek o matce, która zabiła męża przeczytałem.
                • Gość: OSKAR Re: Do Oskara IP: *.cablep.bezeqint.net 17.10.04, 00:46
                  NIZEJ (POST Z OO31) ZACZYNASZ SKLADAC CALOKSZTALT PAZLU. CZY SIE MYLE?
                  • Gość: Cep Re: Do Oskara IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:48
                    Mozesz jaśniej?
                    • Gość: OSKAR Re: Do Oskara IP: *.cablep.bezeqint.net 17.10.04, 00:57
                      MIALEM NA MYSLI TWOJE ZDANIE O TYM, ZE OBRAZ STAJE SIE PELNIEJSZY ZA POMOCA
                      BRYTYJSKIEGO ODDZIALU AMNESTY INTERNATIONAL.
                      • Gość: Cep Re: Do Oskara IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:05
                        nie jestem pewien, że się poruzmielismy. Z artykułu wynika, że brytyjski oddział Amnesty International chce uzyskać jak najpełniejszy obraz sytuacji: co do tego, co zaszło w rodzinie Gili i co zaszło między nią i bratem, co do zarzutów prawnych i co do możliwości obrony. Jeśli oni uważają, że trzeba ten obraz uzupełnić o twarde fakty, mam do tego prawo i ja.

To wszystko.
                        • Gość: OSKAR Re: Do Oskara IP: *.cablep.bezeqint.net 17.10.04, 01:11
                          JAK MOWI MOSKOWIT? PONIATNO.
                        • moskowit Re: Rzygac sie chce.... 17.10.04, 01:34
                          Nu naturalnie, ze masz cepie prawo do twardych faktow.....

Ja to sobie wyobrazam tak: Komisja Amnesty International przyjedzie do Iranu,
                          tam przeprowadzi rozmowe z rodzina Gili.... Nu rodzina Gili naturalnie
                          dokladnie opowie komisji o zajsciu, tzn. czy corka zostala zgwalcona, czy tez
                          sama chciala przespac sie z braciszkiem.... Nastepnie Amnesty International
                          podejmie odpowiednie kroki co do zarzutów prawnych i co do możliwości
                          obrony....

Nu ciekaw jestem; nastapi to przed czy po ukamienowaniu.... Przed czy po
                          powieszoniu.....
                          Wiesz co cepie, kiedys nie chciales przebywac razem z motlochem, czy z tumanami
                          (juz nie pamietam)..... Ide stad, bo rzygac sie chce na te twoje i
                          wojtusia "rozsadne" wypowiedzi....

Tak, jakby Gili Izadi to byl pierwszy przypadek, a Atefeh Rajabi nigdy nie
                          zostala powieszona!!!
                          • Gość: Cep Re: Rzygac sie chce.... IP: *.aster.pl 17.10.04, 07:05
                            AI współpracuje z organizacjami pozarządowymi działającymi w Iranie (co jest widoczne z artykułu), dzieki nim może uzyskać tyle informacji, by móc realnie wspomóc międzynarodową akcję ratowania Gili Izadi. Sprawa jest w zawieszeniu, czeka na wyrok Najwyższego Sądu.

Ale ty, udawany Rusku, oczywiście nie widzisz żadnej możliwości pomocy. I oczekujesz ode mnie, żebym w tej sytuacji potępił wszystkich Irańczyków i zalecił wypowiedzenie im totalnej wojny. Ale ja tego nie zrobię. Jeśli uważasz to za słuszne, zrzuć sam bombę na Iran. Nalepiej wodorową, albo jeszcze lepiej - taką neutronową. Już raz propozycję czegoś takiego tu przedstawiłeś.

Wojna z Iranem - co to dla ciebie? Ależ proszę bardzo.

Mnie też rzygać się chce. Na widok motłochowych myśli i projektów.

• wtracalski Re: przepraszam kropko za te słowa, ale należy im 16.10.04, 22:59
        szuarma napisał:

> Przypominacie kurwy i prostytutki.Który jest który sami wiecie.

A mnie przypominają raczej alfonsów.
        Wtr.
        • wojcd o kacce 16.10.04, 23:08
          Tylko widzisz Przerywniku
          jest mala probliema. Wychodzi na to,
          ze to co w poscie wprowadzajacym to taka kacka.
          Taki ptok dzienikarski.
          • wtracalski Re: o kacce 16.10.04, 23:54
            wojcd napisał:

> Tylko widzisz Przerywniku
            > jest mala probliema. Wychodzi na to,
            > ze to co w poscie wprowadzajacym to taka kacka.
            > Taki ptok dzienikarski.

Ci, co boją się nagiej prawdy, obdzierają ją ze skóry
            (Lec)
            • Gość: Cep Re: o kacce IP: *.aster.pl 16.10.04, 23:57
              wtracalski napisał:

> Ci, co boją się nagiej prawdy, obdzierają ją ze skóry
              > (Lec)

Albo - dodam od siebie - stroją ją dla lepszego efektu w cudze piórka.
              • wojcd Re: o kacce 17.10.04, 00:15
                Gość portalu: Cep napisał(a):
                > Albo - dodam od siebie - stroją ją dla lepszego efektu w cudze piórka.
                ___________________________________________________________________________
                Toz Pipes jest ornitologiem?
                Nie wiedzialem.
    • leje-sie Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za aftonblade 16.10.04, 23:39

Zaszla w ciaze ze swoim 15-letnim bratem.

13-letnia iranka Gila Izadi ma zostac ukamienowana. Powod - zaszla w ciaze ze
      swoim o dwa lata starszym bratem (dokladnie - brat spowodowal jej ciaze - ale
      to nie po polsku).

Zeszloroczna laureatka pokojowego Nobla podniosla wczoraj alarm w Sztokholmie.
      Wedlug osob zamieszanych w sprawe dzieci przebywaja w wiezieniu - dziewczynka w
      miescie Marivan, jej brat w Teheranie.
      Dwa tygodnie temu Gila powila dziecko w wiezieniu. Natychmiast je jej odebrano
      a dwoje dzieci postawiono przed sadem.

Brata ukarano 150 razami chlosty

- Sedzia skazal brata na 150 razow chlosty a siostra ma byc ukamienowana mowi
      Nahid Riazi z KOPKI dla aftonbladet.se.

- Trwaja dyskusje czy kara ma byc zamieniona na powieszenie/.../

Nahid Riazi jest jedna z niewielu osob zorientowanych w sprawie. Iranskie
      gazety nie informowaly o karze smierci - i jedynie w ostatnim tygodniu
      wiadomosc rozeszla sie poprzez strony internetowe. Pozniej rowniez bliscy
      skazancow przekazali informacje o losie dzieci.

Szwedzka Amnesty zaalarmowana

Wczoraj alarm dotarl do szwedzkiej sekcji AI. W czasie spotkania z Shirin
      Ebadi, adwokatem, bojowniczka o prawa czlowieka i laureatka pokojowego Nobla
      2003, czlonkowie jej delegacji poinformowali o przypadku.

- Jeden z czlonkow opowiedzial o karze smierci. Nie zajmowalismy sie dotychczas
      ta sprawa (z braku informacji - moj przypis) - mowi sekretarz szwedzkiej AI
      Carl Söderbergh.

Szwedzkie biuro AI poinformowalo w piatek macierzysta AI w Londynie. Sprawa
      Gili Izadi bedzie tam sprawdzona ale wiadomo, ze nie jest to jedyna iranska
      dziewczynka skazana na smierc.

16-letnia dziewczynka zostala powieszona.

15 sierpnia br powieszona zostala Atefeh Rajabi, 16, w miesci Negah.
      Dziewczynka, opisana jako psychicznie chora, zostala skazana na smierc po
      oskarzeniu o cudzolostwo.

W Iranie dziewczynki mozna stawiac przed sadem po ukonczeniu 9 lat. Budzi to
      silne protesty.

- Shirin Ebadi uwaza za jedna z najwazniejszych kwestii dotyczacych
      przestrzegania praw czlowieka w Iranie, ze prawo traktuje dziewczynki jak
      doroslych - mowi Carl Söderbergh.

Uffff

Moj maly komentarz - zupelnie jakbym czytal wynurzenia naszych domowych
      fundamentalistow - chocby czerpane z forow Gazety. Inne sprawy, byc moze, ale
      fanatyzm ten sam. Mowie - fanatyzm - by nikt nie mial watpliwosci o kogo mi
      chodzi.
      • Gość: Cep Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton IP: *.aster.pl 16.10.04, 23:53
        Wielkie dzięki za tłumaczenie.

Jesteś pewien, że nie ma w szwedzkim tekście mowy o gwałcie -
        • wtracalski Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton 16.10.04, 23:59

Cepie, bardzo doceniam twoją dokładność, ale wsadzasz głowę w piasek klepsydry.
          Wtr.
          • wojcd Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton 17.10.04, 00:08
            wtracalski napisał:
            Cepie, bardzo doceniam twoją dokładność, ale wsadzasz głowę w piasek klepsydry.
          • Gość: Cep Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:10
            wtracalski napisał:

>
            > Cepie, bardzo doceniam twoją dokładność, ale wsadzasz głowę w piasek klepsydry.
            > Wtr.

Nie za bardzo rozumiem Twoją metaforę. Wyglada mi na tzw. mixed. Widzę natomiast wyraźnie, w jaki sposób nadaje się cudzemu tekstowi cechy, których nie posiada.

To, że robi się to z moimi tutaj wpisami -
            • wtracalski Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton 17.10.04, 00:25

> wtracalski napisał:
              >
              > >
              > > Cepie, bardzo doceniam twoją dokładność, ale wsadzasz głowę w piasek klep
              > sydry.
              > > Wtr.
              >
              > Nie za bardzo rozumiem Twoją metaforę. Wyglada mi na tzw. mixed. Widzę
              natomias
              > t wyraźnie, w jaki sposób nadaje się cudzemu tekstowi cechy, których nie
              posiad
              > a.
              >
              > To, że robi się to z moimi tutaj wpisami -
              • Gość: Cep Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:46
                wtracalski napisał:

> I tak, zamiast na temat muzułmańskiego fundamentalnego prawa obrony rodziny
                > (nota bene, problem ten istnieje wśród izraelskich mniejszości) podyskutujemy
                > sobie na temat znacznie bardziej frapujący - dokładność tłumaczenia Hubbelesa i jago cele.
                > Uważam, że to celowe nadużycie.
                > Wtr.

Masz rację, ten wątek mógł wyglądać zupełnie inaczej, gdyby nie potraktowano wstępnej informacji przedmiotowo -
                • wtracalski Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton 17.10.04, 08:23

> Mówiąc wprost: kto chce poważnie rozmawiać, niech nie usiłuje ubarwiać fak
                  > tów.

Myślę, że ten stan rzeczy możesz osiągnąć tylko w niebie. Nie spiesz się tak
                  bardzo.
                  Wtrącalski
                  p.s.
                  A może już jesteś Aniołem?
                  • Gość: Cep Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton IP: *.aster.pl 17.10.04, 08:47
                    tym razem zgadzam się w pełni. Ale zawsze możemy się starać -
        • leje-sie "Zrobil jej dziecko", "zaszla przez niego w ciaze" 17.10.04, 00:02
          - o gwalcie nie ma mowy i nie w tym rzecz.
          • Gość: Cep Re: "Zrobil jej dziecko", "zaszla przez niego w c IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:31
            Szanowny leje-sie.

Piszesz, że nie w tym rzecz. Otóż i tak i nie. Masz rację, bo sprawa jest sama z siebie przerażająca. Nie masz - bo jeśli mamy tu reagować na jakieś rozgrywające się na świecie zdarzenia, musimy móc polegać na rzetelnym przedstawianiu faktów przez uczestników Forum. Na tyle rzetelnym, na ile to możliwe. Autor(ka) wstępnego wpisu uważa się za człowieka nauk ścisłych. Wątpię, by w obrębie uprawianej przez siebie dyscypliny H. uznał(a)by za mozliwe <wzmacnianie> faktów. Prawdzie takie działania z pewnością nie pomagają.

Być może Gila Izadi nie została zgwałcona, być może podjeła współżycie z bratem z własnej woli. Nawet gdyby tak było, jej los nie staje się przez to mniej godny współczucia. W retuszu, któremu H. poddał tekst, gwałt odgrywa ważną rolę -
            • Gość: . Ty stary pedofilu! 9-latka "uprawia seks z wlasnej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 00:53
              woli"...Tobie juz polska policja za to powinna siedziec na karku i ..twardy
              dysk badac, cos sobie - dziadku- w komputerze uzbieral.
              • wojcd Re: Ty stary pedofilu! 9-latka "uprawia seks z wl 17.10.04, 00:58
                Gość portalu: . napisał(a):
                > woli"...Tobie juz polska policja za to powinna siedziec na karku i ..twardy
                > dysk badac, cos sobie - dziadku- w komputerze uzbieral.
                • Gość: . Z zona WASZEGO PROROKA MI SIE POMYLILO! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:05
                  • Gość: . PS. tez stary pedofil? Apetyt na 12-latki? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:06
                    • wojcd Gabrysiu nie gniewaj sie na nas 17.10.04, 01:09
                      popatrz jak my cieplo do Ciebie - Gabi, Gabrysiu.
                      A Ty w nas nieustannie kamieniami miotasz.
                      Odpocznij troche.
                      • Gość: . Bo robicie ze mnie jakas dziewczyne, na punkcie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:13
                        ktorej macie najwyrazniej obsesje - tak was po katach rozstawiala, stare
                        pedofile z Dworca Centralnego?
                        PS. Stare pedofike na inne slowa nie zasluguja - w UK juz by policja wam w
                        komputerach ryla czy obrazkow slodkich malych dziewczynek w nich nie ma...
                        • Gość: Cep Re: Bo robicie ze mnie jakas dziewczyne, na punkc IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:15
                          Mam na HDD obrazek jednej takiej słodkiej dziewczynki, a jakże.

Oto on:

www.stormfront.org/forum/images/avatars/womennecro.gif

• wojcd Ty, Ty swintuchu jeden /nt 17.10.04, 01:19
                          • Gość: . No, ta to napewno pelnoletnia...Sadzac po biuscie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:30
                        • wojcd Re: Bo robicie ze mnie jakas dziewczyne, na punkc 17.10.04, 01:17
                          Gabrysiu
                          Ty nam sie zaczynasz podobac.
                          Tego juz nie sposob ukryc.
                          Powiedz kiedy pokazesz nam druga polowe torsu.
                          Chcielibysmy podziwiac ten cud natury.
                          • Gość: . A mego fallusa ogladac nie chcesz, ty, nie-prosty? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:31
                            • wojcd oj Gabrysiu juz nie fantazjuj /nt 17.10.04, 01:34
                        • wojcd Re: Bo robicie ze mnie jakas dziewczyne, na punkc 17.10.04, 01:26
                          w UK juz by policja wam w komputerach ryla czy obrazkow slodkich malych
                          dziewczynek w nich nie ma...
                          ________________________________________________________
                          U mnie nie ma i wszystkie programy mam legalne.
              • Gość: Cep Gabi - już się upiłaś? IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:00
                Uważasz, że w Persji kobiety są w ciązy przez 3 z hakiem lata?

Artykuł w "Aftonbladet" wyraźnie mówi o dziewczynce 13-letniej, która własnie urodziła i zabrali jej dziecko. Mogła zajść w ciążę mając już skończone 13 lat. Jeśli dobrze pamiętam, to w podobnym wieku wychodziła za mąż królowa św. Jadwiga. I mnóstwo innych kobiet w Europie. Sam miałem koleżankę w szkole, która zaszła w ciążę w 7 klasie, nie dokończyła podstawówki, po urodzeniu dziecka kończyła 7 klasę w szkole wieczorowej.

• Gość: . No to 12-latka: TEZ PEDOFILIA. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:05
                  • Gość: Cep Re: No to 12-latka: TEZ PEDOFILIA. IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:08
                    Czy brat tej dziewczyny został skazany za kazirodztwo czy za pedofilię?
                    • Gość: . Cep cepem, jak mowil zagloba...Jasne, ty ufasz IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:15
                      SZARII..I jesli zgodne z szaria, to OK... I WSZYSTKO JASNE.
                      ZADNE z tych dzieciakow nie powinno byc skazane - chlopak powinien dostac
                      kuratora lub poprawczak, a oboje psychologa.
                      • Gość: Cep Re: Cep cepem IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:19

> ZADNE z tych dzieciakow nie powinno byc skazane - chlopak powinien dostac
                        > kuratora lub poprawczak, a oboje psychologa.

Czy ja gdzieś powiedziałem, że nie?

Ale czy to oznacza, że powinienem tolerować ewidentne przeinaczenia tekstu dziennikarza, który w miarę rzetelnie stara sie przedstawić sprawę?
        • Gość: dana33 Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton IP: *.broadband.actcom.net.il 17.10.04, 13:04
          hm, tam nie bylo gwaltu cep, skad, ona najpierw zapalila romantycznie swiece,
          potem zatanczyla brau taniec brzucha, skusila go swoimi wdziekami no i potem
          byl sex za obopolna zgoda. ten biedny braciszek bardzo niesprawiedliwie dostal
          150 batow.
      • wojcd co jest grane? 16.10.04, 23:57
        leje-sie napisał:
        jedynie w ostatnim tygodniu wiadomosc rozeszla sie poprzez strony internetowe.
        • Gość: Cep Re: co jest grane? IP: *.aster.pl 17.10.04, 00:00
          Sprobuj może innej wyszukiwarki. Ja mam tylko Google'a.
          • wojcd Re: co jest grane? 17.10.04, 00:04
            > Sprobuj może innej wyszukiwarki. Ja mam tylko Google'a.
      • wojo1111 Re: Dokladne choc pospieszne tlumaczenie za afton 17.10.04, 00:29
        co za islamslie squrw..synstwo.
        To nazisci naszych czasow .
        • Gość: . Mozna sie zapytac o w.w. sprawe w Londynie: dane IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:10
          web.amnesty.org/contacts/index/eng-gbr
          Oraz w biurze szwedzkim:
          web.amnesty.org/contacts/index/eng-swe
          • Gość: Cep Re: Mozna sie zapytac o w.w. sprawe w Londynie: d IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:12
            Dzieki Gabi, za linki.

Może Ty spytasz? Ja już muszę iść spać. W końcu jako dziadek mam jakieś przywileje, nie?
            • Gość: . Mnie Londyn odpowiedzial, ze to prawda,sprawa jest IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:18
              Teoretycznie zadna kara smierci nie moze byc wykonana bez zatwierdzenia przez
              iranski "sad najwyzszy". Sa problemy ze sprawdzeniem detali, bo w Iraku AI
              biura nie ma... Czemu, znajdziesz na witrynie AI.
              • Gość: Cep Re: Mnie Londyn odpowiedzial, ze to prawda,sprawa IP: *.aster.pl 17.10.04, 01:22
                No -
                • Gość: . To KOMU ufasz? Google czy AI, mgr Goebbels? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 01:32
                  Google wyrocznia dla cepa nad cepami sa. Amen.
                  • wojcd tu sie nie zgadza 17.10.04, 01:37
                    > Google wyrocznia dla cepa nad cepami sa. Amen.

To z tekstu tlumaczenia Leje-sie.
                    • wtracalski Re: tu sie nie zgadza 17.10.04, 09:06
                      wojcd napisał:

> Gość portalu: . napisał(a):
                      > > Google wyrocznia dla cepa nad cepami sa. Amen.
                      > __________________________________________________
                      > "w ostatnim tygodniu wiadomosc rozeszla sie poprzez strony internetowe"
                      >
                      > To z tekstu tlumaczenia Leje-sie.

Tylko nieliczne bąknięcia, cbdp:

www.liberaltopia.org/
                      www.politicalpuzzle.org/
                      bt.no/utenriks/article299677
                      www.mbl.is/mm/frettir/erlent/frett.html?nid=1107333
                      • Gość: Cep Teraz już jest trochę informacji IP: *.aster.pl 17.10.04, 10:18
                        www.google.pl/search?hl=pl&q=%22gila+izadi%22&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
                        21 wyników. Wszystkie bez wyjątku w językach skandynawskich.

O 9 rano nie było jeszcze nic. Wygląda na to, że maszyna indeksujaca Google'a odpoczywała w sobotę. A teraz już pracuje.
                  • Gość: Cep Re: To KOMU ufasz? Google czy AI IP: *.aster.pl 17.10.04, 07:17
                    Bardziej Google'owi -
                    • Gość: Cep Re: To KOMU ufasz? Google czy AI IP: *.aster.pl 17.10.04, 11:00
                      > Google nie reaguje nawet po wpisaniu frazy Aftonbladet Gila Izadi. Tak jakby da
                      > ny artykuł w "Aftonbladet" nie istniał.
                      >
                      >
                      > www.google.pl/search?num=100&hl=pl&q=Aftonbladet+Gila+Izadi&btnG=Szukaj&lr=
                      >
                      > To wszystko chyba nie na moją głowę.
                      >

Teraz już są wpisy. Których źródłem jest właśnie artykuł z "Aftonbladet".
                      • czerwonymblaskiemotoczona Re: To KOMU ufasz? Google czy AI 17.10.04, 18:30

> > Google nie reaguje nawet po wpisaniu

www.google.de/search?as_q=&num=10&hl=de&btnG=Google-Suche&as_epq=+Gila+Izadi&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_oc
                        ct=any&as_dt=i&as_sitesearch=
                        • Gość: . Chwala ci za pokazanie CEPOM, co tak naprawde IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 18:37
                          moga.. I ze gowno potrafia...
                          • czerwonymblaskiemotoczona Re: Chwala ci za pokazanie CEPOM, co tak naprawde 17.10.04, 18:41

> moga.. I ze gowno potrafia...

www.sosyourmom.com/Sheet-1101-1200/1146-FunnyMistake.gif
                            • Gość: . Jestes trupem, czerwony zartownisiu... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 19:15
                              www.ireland-information.com/irishmusic/dannyboy.shtml
                            • czerwonymblaskiemotoczona Re: Chwala ci za pokazanie CEPOM, co tak naprawde 17.10.04, 19:18
                              czerwonymblaskiemotoczona napisała:

> www.sosyourmom.com/Sheet-1101-1200/1146-FunnyMistake.gif

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16650102&a=16650102
                              • Gość: . Kolejny czerwony self-fucker w piersi sie wali? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 19:52
                                • didjeridu Re: Kolejny czerwony self-fucker w piersi sie wal 17.10.04, 20:23
                                  Jest taka radosna piosenka ktora Zydzi spewaja przy roznych okazjach
                                  Nazywa sie chyba " Nahaj na chama" czy podobnie.
                    • Gość: . Tak, NAGRYWAM rozmowy telefoniczne, by je Cepom IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 17:51
                      na forum przekazac...Normalny to ty nie jestes, odbija ci z tego
                      niedowartosciowania, starszy wykladowco prowincjonalnej WSP.
                      Wystarczy zadzwonic, z Polski: +44 20 7814 6200; to centala - popros kogos od
                      Bliskiego Wschodu - beda wladac angielskim, a takze urdu i penjabi.
                      • Gość: Cep Re: Tak, NAGRYWAM rozmowy telefoniczne IP: *.aster.pl 17.10.04, 19:32

> na forum przekazac...Normalny to ty nie jestes, odbija ci z tego
                        > niedowartosciowania, starszy wykladowco prowincjonalnej WSP.

No, nie ma co - dowartościowałaś mnie. Dzięki Ci i za to. Ale to nie WSP. Liceum, droga Gabi, liceum. Ale za to jakie! Z tradycjami takimi, że ho ho ---
    • Gość: Jerzy RAKIEM DO TYLU IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 17.10.04, 11:38
      Znow trzeba sie wycofywac - nie pierwszy to raz. I nie ma co stwarzac
      pozorow "obiektywnosci", ze niby chodzi blaznom tylko "o prawde" i o to - co
      najwazniejsze - zeby "dobrze tlumaczyc", zeby "nie przekrecac"....
      Nie zauwazylem, zeby Hubbeles podawal w swoim poscie, "ze tlumaczy" doslownie
      tekst. W krotkich slowach podal czego tekst tyczy, co powiazane z innymi
      linkami, daje wlasciwy obraz sytuacji dzieci i kobiet w islamie.
      Jaki on jest? Jest to obraz przerazajacy, w ktorym znajdziemy najokropniejsze
      rzeczy, jakie nasza fantazja moze stworzyc. Problemem jest jednak to, ze to nie
      jest fantazja, ale realnosc tamtego swiata.

Jeszcze wczoraj kontaktowalem sie z dziennikarzem, ktory artykul napisal i
      ktory stoi za kazdym slowem, jakie wydrukowano. Materialy otrzymal w
      tlumaczeniu z jezyka farsi z iranskiej kobiecej organizacji:

www.irandwr.org/english/index.htm
      Ta z kolei zaczerpnela je z materialow otrzymanych z Iranu za ktorymi stoi p.
      Shirin Ebadi. To jej kancelaria opublikowala artykuly w farsi na internecie.
      Dlaczego nie mozna wierzyc tej kobiecie? Czy dlatego, ze jest ona kobieta (a
      wiec do garow z nia?) czy moze dlatego, ze nie bylo zadnego w tej sprawie
      oswiadczenia rzadu iranskiego ?

Krwawe mordy w cieniu Koranu popelnia sie na kobietach w islamie od wiekow.
      Dzisiaj, wraz z islamskim "renesansem", popelnia sie je rownie czesto, jak
      przed tysiacem lat. Tyle, ze z uwagi na swiatowa opinie publiczna, popelnia sie
      cicho, bez rozglosu, zeby nie psuc "pokojowego obrazu" morderczej "religii"
      zboczonego pedofila, ktora blazny propaguja na swiecie.

Zabawne byly te zabiegi i manipulacje zawodowego manipulatora i jego pajacow:
      najpierw stwarzano pozor, ze Hubbeles " manipulowal", pozniej, ze "nic nie ma
      internecie", ze "Amnesty milczy"... Teraz okazuje sie, ze jest tych linkow juz
      ponad dwadziescia. Ale to tez niedobrze. Powstaje pewien "problem":sa to linki
      wylacznie w "jezykach skandynawskich" zeby w ogole nie wspominac o farsi ..a
      nie w jez.angielskim, To, zdaniem napuszonego blazna, rzutuje na wiarygodnosc,
      bo jakze to tak... Oczywiscie, manipulator tego nie napisal -jest za to za
      sprytny, ale przeciez znow w typowy dla siebie sposob, podwaza prawdomownosc
      zamieszanaych w to wszystko osob.
      A wsrod tych "skandynawskich jezykow" jest link do "Zwiazku iranskich
      studentow" w Sztokholmie, ktorym fakty, podane w "Aftonbladet" wcale nie wydaly
      sie nieprawdziwe.
      Ale cepowatym, tak.
      (J)

• Gość: Cep Półgłupkiem do przodu IP: *.aster.pl 17.10.04, 11:58
        Zrobię wyjątek. Wobec tego kilka słów w odpowiedzi na głupawy wrzask.

Po pierwsze. W moim drugim wpisie re: Gila Izadi napisałem:

< Tekst wstępnego wpisu został sformułowany tak, jakby był streszczeniem artykułu z "Aftonbladet". Nie znam szwedzkiego - ale mimo to mam pewność, że w oryginalnym artykule nie użyto słowa <barbarzyńcy>. Użycie lub nieużycie tego słowa jest ważną informacją o politycznym stanowisku gazety. Dobrze byłoby, gdyby autor streszczenia zechciał na przyszłość oddzielać wyraźnie cudzy tekst od własnego komentarza.

Nawet jak najbardziej słusznego.>

Trzeba być ślepym, i to nie na jedno oko, żeby nie zauważyć ostatniego zdania. Nie zauważano go przez większość wątku, celowo wykrzywiając moje intencje.

Po drugie. W moim pierwszym wpisie re: Gila Izadi zauważyłem, że sprawy nie odnotowuje Google. Zgodnie z prawdą.

Po trzecie. W innym wpisie wyraziłem przypuszczenie, że zawartość witryn poruszajacych sprawę Gili Izadi może zostać w najbliższym czasie zindeksowana. Tak też się stało - dopiero dzisiaj, po godzinie 9-tej. Co natychmiast odnotowałem. Zgodnie ze stanem rzeczywistym.

Po czwarte. Odnotowałem, że linki wskazują jedynie na gazety i witryny w językach skandynawskich. Zgodnie z prawdą. Nie stwierdziłem natomiast, że to osłabia wiarygodność przekazywanych przez nie informacji. Dla mnie to oczywista niedogodność. Sam mogę zapoznać się ze sprawą tylko za pośrednictwem źródeł w innych językach. Wolę to, zdecydowanie - niż skandaliczne streszczenie H.

Po czwarte. Jeśli miałeś wczoraj informacje, czemu ich nie podałeś? Jakieś specjalne przyczyny?

Chcesz więcej uwag, szwedzki półgłupku?
      • wojcd Re: RAKIEM DO TYLU 17.10.04, 13:15
        Jerzy
        to nie tak jak piszesz. Istnieje cos takiego jak weryfikacja zrodla.
        Tekst powinien byc tak napisany by sie sam bronil.
        Autor powinien WIERNIE przetlumaczyc kawalki z gazety i oddzielic swoj
        komentarz. Robote wykonal wrednie wprowadzajac nas celowo w blad.
        Tak wiec wina nieporozumien istnieje tylko ja zle lokalizujesz.
    • hubbeles Tanie dranie 17.10.04, 13:35
      Wy jestescie tanie dranie i lajdaki nieslychane.
      Gwalt- czy nie gwalt - oto lajdackie pytanie.
      Barbarzynstwo, czy objaw lokalnej kultury? Problem dla lajdakow forumowych.
      Komu ufac, Aftonbladet, Amnesty.se czy Google? Problem przygniatajacy lajdackie
      umysly.
      Jezyki skandynawskie kontra angielski - nastepny problem nie do przeskoczenia
      przez lajdackie balwany.
      Ale lajdak jeden z drugim nawet sie nie zajaknie na temat sedna sprawy,
      barbarzynstwa wobec kobiet w muzulmanskim swiecie.
      Ale z was sa tanie dranie i lajdaki nieslychane

• wojcd Re: Tanie dranie 17.10.04, 14:21
        Hubbeles
        poczytalem Ciebie w archiwum.
        I wiesz co?
        Mowisz pogardliwie o tym co arabskie.
        Mam POWAZNE watpliwosci bys chcial cos w tej sprawie zrobic.
        Panial?
        I drugie.
        Jestes swiadom uzywania jezyka tego co obiektywne i subiektywne.
        I wiesz co?
        Bez komentarza.
      • Gość: Cep Tani kretyn IP: *.aster.pl 17.10.04, 16:27
        Własnie wróciłem z długiego spaceru po lesie. I powiem ci, w absolutnym spokoju ducha, że jesteś tanim kretynem. Nie ma żadnych wątpliwości.
        • wojcd do Cxxa - nie na temat 17.10.04, 17:05
          Byly grzyby?
          • Gość: Cep Re: do Cxxa - nie na temat IP: *.aster.pl 17.10.04, 17:14
            Niestety -
      • Gość: . Re: Tanie dranie - TAK POWINNY BRZMIEC: IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 17:33
        My jestesmy tanie dranie,
        Dranie tanie nieslychanie,
        Nie potrzeba mnozyc zdan
        Latwo przejsc na Islam nam
        Przejsc na Islam latwo nam.

Za zaprzanstwo, bardzo prosze,
        Immam nam wyplaci grosze,
        Za terroryzm w mini skali
        Budzet mullom nie nawali,
        Stosujemy znizek system
        Za abonamencik swinstew
        Kto rak nie chce kalac, zan
        Je pokala tanio dran!

Nie potrzeba mnozyc zdan

Opluskwanie Izraela,
        Sprzedawanie przyjaciela,
        Uwiedzenie nieletniego,
        To specjalnosc WSZYSTKOJEDNO,
        Zanurzenie Zyda w bagnie -
        Dla RACHELKI to przypadnie
        Caly zestaw takich dan
        Oferuje tanio dran!

Nie potrzeba mnozyc zdan

A historii zaklamanie?
        Nasz Cep fuche te dostanie.
        Obrzydzanie ludziom USA?
        Dzielo FLAVIUSA TYTUSA.
        W sianiu lgarstw - tu sie nie myle:
        Wszystkich pobije TOTYLE
        Dluga liste takich dan
        Oferuje tanio dran!

Nie potrzeba mnozyc zdan
        Przejsc na Islam latwo nam...
      • czerwonymblaskiemotoczona Re: Tanie dranie 17.10.04, 18:23
        hubbeles napisał:

> Jezyki skandynawskie kontra angielski - nastepny problem nie do przeskoczenia
        > przez lajdackie balwany.
        > Ale lajdak jeden z drugim nawet sie nie zajaknie na temat sedna sprawy,
        > barbarzynstwa wobec kobiet w muzulmanskim swiecie.

www.kravmagaacademy.no/elements/forside_hjem.jpg
        • Gość: . I prawidlowo,co sie dziewczyny czepia..Ja zone tez IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 18:27
          nauczulem kopa w jaja... Dobre i na Muslima, wyrywajacego na ulicy torebke -
          tutejsi zaczynaja sie i tak bawic...
        • hubbeles Przestan, Czerwonoblyszczka! 17.10.04, 18:47
          Az mi w oczach pociemnialo, a magnifika okiem rzucila (nie moim) i rzekla:
          tak, tak z wami trzeba.
          Nie podoba mi sie ten pluralis.
          • czerwonymblaskiemotoczona Re: Przestan, Czerwonoblyszczka! 17.10.04, 18:53
            hubbeles napisał:

> Az mi w oczach pociemnialo, a magnifika okiem rzucila (nie moim) i rzekla:
            > tak, tak z wami trzeba.
            > Nie podoba mi sie ten pluralis.

Uczona ci ona jak mi Bog mily.

Tak z WAMI trzeba.
            Nawet jak sie temu czy owemu nie podoba.

Wciaz przyswajacie za malo fosforu.
            Chececie zaszkodzic Islandii ?
    • Gość: jarek-Zyd ne telus Bo jej brat byl wartosciowym swiadkiem w sadzie, IP: *.fastres.net 17.10.04, 16:33
      a ona swiadczyc nie ma prawa. Piekny kraj z pieknymi obyczajami.....moze za
      krola Cyrusa bylo tam lepiej.
    • Gość: Alfred Polacy, poczekajcie na tego typu sprawy w Polsce. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 17.10.04, 16:40
      Rosnie ilosc muzulmanow i nie ma szans aby nie rosla ilosc problemow. Oni sie
      nie spolonizuja oprocz jezyka (ewentualnie). Wspomnienia o Zydach w Polsce beda
      wydawaly sie opisem raju w porownaniu z tym co islamcy wykreca. Cierpliwosc
      jest dobra cecha. Nie wierzycie w to co robia Allahowcy, po prostu poczekajcie
      troche.
      • wojcd Re: Polacy, poczekajcie na tego typu sprawy w Pol 17.10.04, 16:43
        Gość portalu: Alfred napisał(a):
        Nie wierzycie w to co robia Allahowcy, po prostu poczekajcie
        troche.
    • Gość: . Re: Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Ira IP: *.range81-156.btcentralplus.com 17.10.04, 20:33
    • Gość: Cep Pierwszy b. szczegółowy opis sprawy IP: *.aster.pl 18.10.04, 08:12
      Gili Izadi:

www.iran-press-service.com/ips/articles-2004/october/izadi_161004.shtml

Artykuł używa innej pisowni imienia: Zhila. Należałoby czytać "Żila" (arabska literka r z trzema kropkami u góry).

W artykule podkreśla się, że dotychczas nie wiadomo, w jakich okolicznościach dziewczynka zaszła w ciążę. Wg niezaleznych źródeł zagranicznych to ojciec dzieci poinformował władze o "hańbie" rodziny:

< The circumstances under which Zhila became pregnant from her brother is still not known, but independent Iranian sources outside the country said it was the father, a devout Muslim, who informed the authorities about the "disgrace" the young girl had caused the family. >
      • Gość: Cep I petycja IP: *.aster.pl 18.10.04, 08:34
        Prawdopodobnie jedna z wielu w nastepnych dniach.

www.petitiononline.com/zhila1/petition.html

To: UN Commission for Human Rights , EU Commission for External Relations ,Human Rights Watch

Open letter to save the life of Zhila a 13 year old girl

We the undersigned have become aware of the case of a 13 year old girl who is been sentenced to prison and stoning by a judge in the town of Marywan in Iran. We protest the imprisonment and stoning order of a 13 years old Zhila. A Child’s place is not in a prison. A child must always enjoy the love of parents and members of society, to play with other kids and to receive education.
        A child must not be punished, this is shocking for us. Stoning of a child is equivalent to a massacre of millions of people by bombs in a war.

We demand the immediate release of Zhila.
        We demand the abolition of capital punishment and stoning.

Sincerely,

Tu można złożyć podpis:

www.petitiononline.com/zhila1/petition-sign.html
        • antek_cukierman Re: I petycja 18.10.04, 08:51
          Wiec teraz w poczuciu dobrze spelnionego obowiazku mozesz udac sie na grzyby.
          Czy nie masz swego komentarza do sprawy, potepienia barbarzynstwa, zabijania
          dzieci w pelnym swietle muzulmanskiego prawa?
          Zastanawiajace jest to ze nie ma potrzeby czekania na wiarygodne zrodla jesli
          chodzi o 'krytyke' wszystkiego co zydowskie.
          • Gość: Cep Re: I petycja IP: *.aster.pl 18.10.04, 09:10
            Odpowiem Ci poważnie.

Nie wyrażam publicznie swojego stanowiska w każdej sprawie. Dlaczego? Dlatego, że nie jestem osobą publiczną. Ale robię w niektórych sprawach to, co mogę zrobić. Ze swoich działań, jeśli pozwolisz, nie będę Ci składać szczegółowych sprawozdań. W jakich sprawach? W takich, w których mam pewność, że wiem, o co chodzi.

To minimalny wymóg.

Podobny wymóg stosuję, kiedy zbieram grzyby.

• Gość: Cep Ta sama petycja w innej witrynie: IP: *.aster.pl 18.10.04, 10:41
              www.newbie.dk/webservices/guestbook/guestbook.php?id=vatani69fe0812dc436eeabd2b25d749a3356c
              Wypowiedź jednej z osób:

Name: Jesper Ekstrand
              Email: jesper.ekstrand@dnbnordic.com
              Country: Denmark
              Date: 18/10/2004

Cultural differences are one thing - a complete lack of respect for the sanctity of human life is something else all together. The concept of honour is indeed admireable, but this has nothing to do with honour whatsoever. Honour is according to the Oxford English Dictionary a.o. "a clear sense of what is morally right". A sense of morallity is of course culturally based, but how can anyone in their right mind justify the killing children for the misdeeds of their elders. The children are the victims in this - not the other way around!!
              • Gość: dana33 Re: Ta sama petycja w innej witrynie: IP: *.jazo.org.il 18.10.04, 11:52
                nu, dajesz taki cytat, cepie.... po co? zebym ci znow powiedziala, ze bylo ci
                wazniejsze dokladne lub mniej dokladne tlumaczenie, zamiast po prostu wyrazic
                twoja zgroze na to ewidentne barbarzynstwo?
                • Gość: Cep Re: Ta sama petycja w innej witrynie: IP: *.aster.pl 18.10.04, 12:23

> nu, dajesz taki cytat, cepie.... po co?

A po to, żeby pokazać, jak inaczej i jak mocno można mówić o tej samej sprawie. Bez użycia pejoratywnie nacechowanych słów "barbarzyńcy" czy "zgwałcona".
                  • wojcd do Dany 18.10.04, 15:29
                    W tym jak mowisz o sprawie musi byc widac gdzie jest Twoje serce.
                    Uzywa sie wtedy bardzo wywazonego jezyka, akceptujacego wartosci tamtej
                    spolecznosc. Jesli Iranczycy czytaja takie fora, to wyrabiaja sobie zdanie i
                    podejmuja dzialania. Widza wtedy w nas ludzi im zyczliwych.

To co jest pisane tutaj ma sluzyc ugruntowaniu hasala - muzulmanie sa zli z
                    natury. Czyli los tej dziewczynki .... .
      • Gość: Imiona Imię IP: *.aster.pl 18.10.04, 13:00
        W internecie pojawiły się trzy wersje imienia:

Gila Izadi

Zhila Izadi

Jila Izadi

Wyszukiwarki prowadzą w każdym wypadku do petycji.
    • fredzio54 Re: Gila, 13 lat, skazana na ukamieniowanie w Ira 18.10.04, 08:19
      hubbeles napisał:

> www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,547814,00.html
      > Iranska 13 letna dziewczynka Gila Izadi skazana na ukamieniowanie. Jej 15
      > (obecnie) letni brat ja zgwalcil. Dziewczynka urodzila dziecko w wiezieniu w
      > Marivan 2 tygodnie temu, dziecko zostalo jej odebrane. Brat zostal skazany na
      > 150 batow - siedzi w Teheranie. Zeszloroczna laureatka nagrody pokojowej
      > Nobla, Shirin Ebadi apeluje do calego swiata i do Amnesty International.
      > Nahid Riazi, Iranka aktywa w Komitecie Obrony Praw Kobiet Iranskich w Danii -
      > przekazala sprawe gazecie Aftonbladet.
      > Kara ukamieniowania moze byc wymieniona na powieszenie.
      > Barbarzyncy przewiduja karalnosc dla dziewczat od 9 roku zycia. W sierpniu
      > tego roku w Iranie, powieszono 16 letnia chora psychicznie Atefeh
      > Rajabi, "oskarzona o seks pozamalzenski".
      U Muzelmanow nie mozna Panne zlikwodowac
      czeba na muzelmanskie prawo pierw gwalcic, przesto wielu muzelmanow lubja
      pracowac w wiezeniach
      Bo mozna tam gwalcic kobiet
      Takie narody taka kultura
    • hubbeles Mialkosc 18.10.04, 09:52
      Jestem gleboko wstrzasniety lajdactwem tych, ktorzy dalej beltaja i dyskutuja
      na temat semantyki, semiotyki i gramatyki, zamiast oburzac sie o barbarzynstwo
      skazania dziewczynki 13-14 letniej na ukamieniowanie.
      • Gość: Cep Re: Mialkosc IP: *.aster.pl 18.10.04, 10:00
        Nie jestem głęboko wstrząśnięty kretyństwem tych, którzy nie potrafią przekazać żadnej informacji ze świata bez zużycia jej i zbanalizowania przez ubarwienie jej propagandowymi przymiotnikami.

Takich jest wielu. Do podawanych przez nich informacji trzeba podchodzić z należytą ostroznością. A potem - jesli trzeba - robić swoje.
        • Gość: dana33 Re: Mialkosc IP: *.jazo.org.il 18.10.04, 10:41
          sluchaj cepie, ty i tylko ty banalizujesz ta wiadomosc nie ustosunkowujac sie
          do ewidentnego barbarzynstwa, a dyskutujac idiotycznie na temat slow uzytych w
          WOLNYM tlumaczeniu hubbelesa. nie wiem, czy on jest zawodowym tlumaczem, zeby
          przypisac mu "propagandowe tlumaczenie", ale ty byles tutaj pierwszy, ktory
          zareagowal natychmiast wlasnie podwazajac tlumaczenie a nei zabierajac glosu co
          do samego zdarzenia. to jest tak zwane eleganckie odwrocenie uwagi czytelnikow
          od samej wiadomosci, robisz to celowo i zawsze, kiedy nie podoba ci sie to, co
          wiadomosc podaje. przewaznie sa to wiadomnosci, ukazujace wielkosc kultury i
          cywilizacji arabskiej...
          aaaa, fajnie wyjasniasz pisownie jakiego slowa po arabsku piszac "literka z
          punktem".... hebrajskie litery nzywasz "robaczkami".... mozesz sie nie
          wysilac na ta pieszczotliwa nazwe i od razu pisac "te robaki".
          i mysle, ze dobrze zrobisz, jak przestaniesz na tym watku przedstawiac twoje
          racje argumentami, jakich uzywales dotychczas...

podpisales ta petycje? sprawdzilam pareset nazwisk, duzo arabskich, prawie
          zadnych z polski....
          • Gość: Cep Re: Mialkosc IP: *.aster.pl 18.10.04, 12:20
            Więc tak.

Po pierwsze. Nawet w "wolnym" tłumaczeniu nie nalezy dodawać słów, ani ich wzmacniać. W oryginalnym tekście nie było słowa "barbarzyńcy", nie było też słowa "zgwałcił". To JEST nadużycie. Też nie wiem, czy H. jest zawodowym tłumaczem, ale przedstawiając swoje <wolne> tłumaczenie, udokumentował, że uważaq, że może z cudzym tekstem robić, co mu się zywnie podoba.

Po drugie. Nie odwracałem uwagi od zdarzenia. Zwracałem natomiast uwagę na to, że już na tym etapie ono staje się elementem wojny propagandowej. Dzięki "wolnemu" tłumaczeniu. To "wolne" tłumaczenie jest dokładnie odpowiednikiem "wolnego" podpisu pod zdjęciem przedstawiajacym jakoby granatowych policjantów.

Po trzecie. Głos na temat istoty sprawy poruszonej przez "Aftonbladet" zabrałem już w drugim swoim wpisie w tym wątku. Dla mnie wystarczająco mocno.

Po czwarte. Może zauważysz wreszcie, że wstrzymuję się również od histerycznych reakcji, kiedy opisywane sprawy dotyczą zdarzeń, którymi Twoje państwo raczej się nie szczyci. Nawiasowo: podobnie atakowano mnie, kiedy zwróciłem uwagę na niestosowność przedwczesnych ataków na UNRRWA w kontekście afery z rzekomą rakietą Qassam. Dokładnie pamiętam, że postawiłaś mi wówczas te same zarzuty. Winienem był wg Ciebie natychmiast potępić UNRRWA i całą ONZ, ponieważ tego nie zrobiłem, nazwałaś mnie antysemitą. Pomyślałem wtedy swoje. Bez satysfakcji.

Po piąte. Co do "wielkości i kultury cywilizacji arabskiej". Mam swoje poglądy i własne opinie na temat róznych kultur i cywilizacji. Odpycha mnie - i daję temu od czasu do czasu wyraz - systematyczne dehumanizowanie przedstawicieli którejkolwiek ludzkiej społeczności -
            • Gość: dana33 Re: Mialkosc IP: *.jazo.org.il 18.10.04, 15:31
              to ciagle nauczanie innych to masz wspolne z gini, musze powiedziec.

slicznie wszystko w punktach, systematycznie:
              po pierwsze: wolne tlumaczenie na forum polskiej gazety przez jakiego
              forumowicza, to nie wolne tlumaczenie ktore jest zamieszczone w ksiazce, jesli
              wogle istnieje cos takiego, jak wolne tlumacznie ksiazek lub podpisow pod
              zdjeciami w ksiazkach, bo przeciez zaraz bedziesz lapal za jakiesl slowko i
              znow robil tygodniowe dyskusje. jak dlugo hubbeles nie dostaje zaplaty za
              tlumaczenie, to piszac w jakiejsc dyskusji na forum ledwo gdziekolwiek znanym,
              pod nikiem, gdzie gazeta nie moze go wogole zaskarzyc o zmienianie tekstu, to
              on moze robic z tym tekstem, co mu sie zywnie podoba. a ty mozesz wierzyc lub
              nie. chociaz akurat w tym wypadku, jak juz miales mozliwosc sprawdzic na google
              (troche to bylo smieszne, jak tak czekales na wyrok google, cepie...)

po drugie. absolutnie odwracales uwage od samego zdarzenia.

po trzecie. doszlam do pietnastego twojego wpisu na tym watku i jeszcze ciagle
              nie zabrales glosu co do istoty sprawy. to przyszlo jeszcze pozniej, az w koncu
              raczyles napisac cos o te dziewczynce.

po czwarte. ty nigdy nie masz histerycznych reakcji. ty tez nie masz nigdy
              normalnych ludzkich reakcji cepie. ty zawsze muzisz zbadac, sprawdzic,
              powachac, jeszcze raz sprawdzic, i to glownie w haarec. nie ma u ciebie
              naturalnego odruchu sprawiedliwosci, jakie powinien miec kazdy czlowiek. u
              ciebie bez zbadania sprawy nie ma nawet odruchu zalu nad 14-letnia dziewczynka.

po piate: tak, znam twoje zdanie co do cywilizacji i kultury arabskiej. musze
              stwierdzic, ze w tym dziale za duzo nie sprawdzales i nie badales.

po szoste: to nie ja pisalam aghbar, tylko wtracalski, ktoremu zwrociles wtedy
              uwage w bardzo uprzejmy sposob. znow rozdwajanie wlosa, nie? bo mozna roznie
              pisac fonetyczna wymowe. i tak duzej roznicy nie ma. ostatecznie wtracalski
              mieszka tu juz jakies 40 lat i slyszy te allah hu akbar 4 razy dziennie, nie?

po siodme: ja nie prosilam cie ani razu, zebys sie usprawiedliwial. mnie nuza
              twoje badania, sprawdzania i rozdwajania wlosow. to co cie nuzy, to moje
              wytykanie twojej metody odwracania uwagi od spraw istotnych. ja to nawet
              rozumiem. ale wiesz, kiedy zauwazylam, ze nikogo rzeczywiscie nie interesuje
              tutaj problem arabkos -israelski, ze jedyne, co chca tutaj na forum
              to "udowodnic" nasze winy od tysiecy lat, to postanowilam, ze jak dlugo bede
              tutaj, bede wam wytykac te wasze manipulacje, i to jest dokladnie to co
              zrobiles z tym watkiem. watek, ktory powinien miec moze 188 protestow przeciw
              traktowaniu tej dziewczynki, zamieniles w watek z 188 postami dyskutujacymi o
              tym, czy hubbeles mial czy nie mial prawa uzyc slowa barbarzynstwo.
              jesli ty nie widzisz bezsensu w tym, jesli uwazasz, ze to jest wazniejsze, niz
              los tej i nie tylko tej dziewczynki, to cepie, naprawde nie mam o czym z toba
              dyskutowac.
              • Gość: Cep Re: Mialkosc IP: *.aster.pl 18.10.04, 16:23
                Róznimy się - i to zasadniczo.

Ty chcesz mieć taki świat, jaki sobie wyobrażasz, że powinien być. Ja widzę świat taki, jaki jest, i chcę go zrozumieć.

Nie jestem żołnierzem. Nie jestem na żadnej pierwszej linii frontu - militarnego czy propagandowego. Nie mam zamiaru reagować na zdarzenia wtedy, kiedy akurat Ty uznasz to za właściwe, ani w sposób, jaki Ty uznajesz za właściwy. Nie mam też zamiaru reagować na te i wyłącznie te sprawy, na które Ty mi zwrócisz uwagę.

Co to znaczy? Tylko tyle, że nie jesteś dla mnie wyrocznią. Osobą interesującą - tak. Ale na pewno nie wyrocznią. Mylisz się często w ocenach, jeszcze częściej uważasz swoich rozmówców za głupców, którym możesz dostarczyć zamiast całej, jedynie ćwierć informacji, i to doszczętnie już wyzutej przez polit-poprawnościowe ośrodki propagandy ze znaczenia.

Szukam, sprawdzam, weryfikuję - taki już mam zawód i w związku z tym takie a nie inne skrzywienie zawodowe. Na fałsze, przemilczenia, przekłamania jestem uwrażliwiony. (Może nawet przewrażliwiony.) Próbuję zdobyć informacje, które pozwoliłyby mi zbudować w miarę obiektywny obraz zdarzenia. Tymczasem Ty? Zamiast mi pomóc, zamykasz przede mną wiele dróg do informacji. Nie odpowiadasz na pytania. W czambuł potępiasz źródła z których korzystam. A ja będę z nich korzystał, bo ukazują mi w jakich rzeczywistych granicach toczy się publiczny dyskurs w Twoim kraju. Opinie, z którymi się spotykam, choć bywa że kontrowersyjne, budzą mój szacunek.

Szkoda, że jeszcze nigdy nie zechciałaś na serio o nich porozmawiać.

Dlaczego własciwie poruszam sprawy Twojego kraju? Dlaczego mnie interesują? To proste. Powtórzę jeszcze raz. Bo Twój kraj leży w najgorętszym punkcie globu. Od tego, co się w nim dzieje, zależy bardzo wiele, także w moim (a Twoim byłym) kraju. Obserwuje z niepokojem próby przedstawiania Waszego lokalnego konfliktu o ziemię i wodę jako elementu planetarnej wojny cywilizowanego świata z islamskim terrorem. Widzę, w jaki sposób przedstawiacie Waszych sąsiadów - Ty i wielu czytelników Maariva, z których opiniami zapoznałem się przez kilka ostatnich miesięcy. I wielu uczestników tego Forum - wyrażających swe opinie w języku, jakiego nie powstydziłby się najprymitywniejszy nazista.

Nie wiem, jak to wszystko się rozwinie. Tam u Was - mam takie poczucie - została przekroczona jakaś granica. Intuicyjnie kiedyś pytałem, czy ten mur budujecie, żeby odgrodzić Palestynczyków od siebie -
                • institoris1 Ale rodzynek!!! 18.10.04, 22:41
                  >
                  > Być może masz od dziesiątków lat wyznawców islamu pod oknem i widzisz ich na
                  co
                  > dzień. W rzeczywistości wiesz o nich samych i ich świecie tyle co kot
                  napłakał.
                  > Gdybyś wiedziała, gdyby więcej było od samego początku u Was takich, co
                  zamias
                  > t się odcinać, woleliby szukać wszelkich możliwych dróg współpracy, nie
                  byłoby
                  > dzisiaj u Was takiej sytuacji, jaka jest. Powiem więcej - być może
                  muzułmański
                  > fundamentalizm pozostawałby dalej zjawiskiem marginalnym. A Gila Izadi i jej
                  brat sądzeni byliby najprawdopodobniej przed innym sądem.

Opinie o panstwie Israel zdazylo mi sie czytac przerozne. Poczawszy od
                  wywazonych, poprzez wywazone mniej, az do kompletnie niewywazonych. Nie kryje,
                  ze i z takimi sie spotkalem, ktore nie zasluguja na nic innego jak
                  stwierdzenie, ze byly idiotyczne.
                  Zastanawiam sie jakim slowem okreslic rodzynek autorstwa forumowicza Cepa,
                  ktory powyzej przytoczylem. Przyznam, ze jestem bezradny i nie potrafie
                  wlaciwego slowa dobrac...
                  Otoz kolega Cep (kolega forumowy) twierdzi ni mniej ni wiecej, ze to panstwo
                  Israel jest bezposrednia przyczyna zaistnienia na szeroka skale islamskiego
                  fundamentalizmu. Wiecej jeszcze- twierdzi, ze barbarzynskie przepisy
                  stosowanego w panstwie Iran, a opartego na religijnych zasadach islamu, prawa,
                  maja swoje zrodlo w panstwie Israel. Kolega Cep twierdzi mianowicie, ze:
                  "Powiem więcej - być może muzułmański
                  >brat sądzeni byliby najprawdopodobniej przed innym sądem."

Wynika z tego jasno, ze gdyby nie poczynania panstwa Israel, to nieszczesliwa
                  dziewczynka i jej brat staneliby przed innym, w domysle bardziej humanitarnym,
                  sadem.
                  Powiedzialbym, ze to dosc smialy wniosek, ale kolega Cep zapewne wie co pisze,
                  bo, jak sam w swoim poscie deklarowal "widzi świat taki, jaki jest, i chce go
                  zrozumieć."
                  Umiejetnosc dostrzegania przyczyn, a nie tylko skutkow, to zaleta rownie cenna,
                  jak i rzadka. Kolega Cep stoi tutaj niewatpliwie wsrod tej rzadkiej i cennej
                  mniejszosci, ktora jest w stanie dostrzec prawdziwe zrodlo barbarzynstwa
                  (Israel).
                  Logicznym wydaje sie wniosek, ze w tym konkretnym przypadku nalezy protestowac
                  przeciwko wyrokowi sadowemu jaki zapadl przed sadem iranskim, czyli na rece
                  przedstawicieli Iranu, choc z cala swiadomoscia doraznosci tego protestu; w
                  przyszlosci nalezy sie skupic na protestach przeciwko Israelowi, bo tylko
                  zwalczanie zla u jego zrodel moze doprowadzic do zniszczenia samego zla.

Gdyby ktos zapytal- no dobra, ale na czym oparty jest ten wniosek?- odpowiedz w
                  poscie kolegi Cepa:
                  "gdyby więcej było od samego początku u Was takich, co zamiast się odcinać,
                  woleliby szukać wszelkich możliwych dróg współpracy, nie byłoby dzisiaj u Was
                  takiej sytuacji, jaka jest."

Tak wiec to israelski izolacjonizm i brak checi zrozumienia i porozumienia ze
                  strony Israela, sa przyczyna wszelkich nieszczesc.
                  Co prawda kolega Cep nie precyzuje tutaj o jaki "poczatek" mu chodzi, czy jest
                  to pierwsza Alija?, druga?, rok 48?, rok56?, rok 67?, czy moze pierwszy Kongres
                  syjonistow?
                  Nie wiem, ale mysle, ze kolega Cep doprecyzuje....

Podazajac dalej za mysla kolegi Cepa, mozna smialo stwierdzic, ze iranska
                  Rewolucja z roku 79 (pisze o rewolucji, bo to ona wprowadzila obecne
                  sadownictwo w Iranie) tez miala swoje przyczyny w poczynaniach panstwa Israel,
                  moze nawet wybuchla jako protest przeciwko Israelowi?
                  Mysle, ze to wniosek rownie uprawniony, jak ten kolegi Cepa, a dodatkowo oparty
                  o kolegi Cepa wnioskowanie...
                  i.

• Gość: Cep Re: Ale rodzynek!!! IP: *.aster.pl 18.10.04, 23:32
                    Smacznego!
                    • institoris1 Re: Ale rodzynek!!! 19.10.04, 09:21

> Smacznego!

a dziekuje, dziekuje.
                      Sporo, jak widze, masz do powiedzenia.
                      i.
          • Gość: Jerzy Do Dany. IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 18.10.04, 14:53
            Daj sobie spokoj z tym biednym czlowiekiem - zaplatal sie i szuka dziury w
            calym. Zawsze tak czynil - to sprawa pewnego wyboru ideologicznego, moze zawodu
            lub polaczenia obydwu tych czynnikow. Teraz, oczywiscie, chcialby
            jakos "ratowac twarz" swoich podopiecznych islamistow. A moze pracodawcow? Tego
            jednak nie wiemy z cala pewnoscia.

Napuszony balwan znow wraca do rakiet, Gazy i UNWRA...Biedak: kiedy zazarcie
            usilowal nam wykazywac "racje" Hamasu i Petera Hansena zupelnie stracil z oczu
            ten prosty fakt, ze Hamas zostal wciagniety na liste organizacji
            terrorystycznych - nawet przez... Unie.
            W tej sytuacji tlumaczenie i przyznanie sie Hansena do tego, ze zatrudnia
            morderczych terrorystow w kierowanej przez siebie instytucji, brzmialo
            conajmniej niedwuznacznie. I groteskowo.
            Tak, m.in. odebrala to Kanada(jeden z najpowazniejszych benefaktorow
            slatwetnej organizacji Hansena), ktora wrecz zagrozila zawieszeniem wplat na
            konto UNWRy.Byly tez naciski na IDF ze strony Amerykanow. Sprawe, jak wiele
            zreszta podobnych i zwiazanych z ta "pokojowa organizacja"(ONZ), wtarto w
            sciane.
            Niezupelnie: otoz od czlonkow dunskiej partii politycznej z ktora wspolpracuje
            moja partia w Szwecji dowiedzialem sie, ze w sprawie Petera Hansena zostala
            zlozona w parlamencie dunskim interpelacja poselska.Chodzi o odwolanie go z
            zajmowanego stanowiska co jest, oczywiscie, sprawa trudna(zatrudnia go ONZ i
            jest faworytem Annana-co nie dziwi) ale nie niemozliwa do przeprowadzenia.
            Peter Hansen jest takze dunskim politykiem z unijnym paszportem a ...wspiera
            krwawych terrorystow...

Reszte jego sieczki na poziomie uczniow gimnazjum pominiemy, bo wynajduje coraz
            to nowe "argumenty", wekslujac meritum sprawy na inne,bezpieczniejsze dla niego
            tory interpunkcji i pisowni.
            (J)
            • Gość: . Balwan gdzies sie przyznal, ze jest nauczycielem w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 16:47
              LO, biedne dzieci - nalezy do tych, co sie "nigdy nie myla","zawsze maja racje"
              i zamordyzmem walcza o "swoj autorytet". Oj, jak z tej Polski ciagle daleko do
              zachodniej cywilizacji, w ktorej miejsce wszystkowiedzacych Cepow jest
              dokladnie...OBOK TALIBOW.
              • Gość: Cep Gabi, jak zwykle się mylisz IP: *.aster.pl 18.10.04, 18:06
                Ale to może trochę moja wina. Dawniej - to było Liceum. Teraz zostało podzielone: na liceum i gimnazjum. Ja jestem w gimnazjum; wprowadzam uczniów pierwszych klas gimnazjalnych w tajniki myślenia, które Tobie - jak to widać - są jeszcze nieznane, albo - być może były znane, ale rozpłynęły się w jakimś magmatycznym chaosie ---

Co tam takiego zażywasz? Wóda? Amfa? Razem? Jakiś inny speed? (Zakładam, że gdybyś była zwolenniczką marychy, miałabyś może ciekawsze poglądy i bardziej miękką wyobraźnię.)
            • lechu1 Re: Do Dany. dobrze powiedziane 18.10.04, 22:42
              Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Daj sobie spokoj z tym biednym czlowiekiem - zaplatal sie i szuka dziury w
              > calym. Zawsze tak czynil - to sprawa pewnego wyboru ideologicznego, moze
              zawodu
              >
              > lub polaczenia obydwu tych czynnikow. Teraz, oczywiscie, chcialby
              > jakos "ratowac twarz" swoich podopiecznych islamistow. A moze pracodawcow?
              Tego
              >
              > jednak nie wiemy z cala pewnoscia.
              >
              > Napuszony balwan znow wraca do rakiet, Gazy i UNWRA...Biedak: kiedy zazarcie
              > usilowal nam wykazywac "racje" Hamasu i Petera Hansena zupelnie stracil z
              oczu
              > ten prosty fakt, ze Hamas zostal wciagniety na liste organizacji
              > terrorystycznych - nawet przez... Unie.
              > W tej sytuacji tlumaczenie i przyznanie sie Hansena do tego, ze zatrudnia
              > morderczych terrorystow w kierowanej przez siebie instytucji, brzmialo
              > conajmniej niedwuznacznie. I groteskowo.
              > Tak, m.in. odebrala to Kanada(jeden z najpowazniejszych benefaktorow
              > slatwetnej organizacji Hansena), ktora wrecz zagrozila zawieszeniem wplat na
              > konto UNWRy.Byly tez naciski na IDF ze strony Amerykanow. Sprawe, jak wiele
              > zreszta podobnych i zwiazanych z ta "pokojowa organizacja"(ONZ), wtarto w
              > sciane.
              > Niezupelnie: otoz od czlonkow dunskiej partii politycznej z ktora
              wspolpracuje
              > moja partia w Szwecji dowiedzialem sie, ze w sprawie Petera Hansena zostala
              > zlozona w parlamencie dunskim interpelacja poselska.Chodzi o odwolanie go z
              > zajmowanego stanowiska co jest, oczywiscie, sprawa trudna(zatrudnia go ONZ i
              > jest faworytem Annana-co nie dziwi) ale nie niemozliwa do przeprowadzenia.
              > Peter Hansen jest takze dunskim politykiem z unijnym paszportem a ...wspiera
              > krwawych terrorystow...
              >
              > Reszte jego sieczki na poziomie uczniow gimnazjum pominiemy, bo wynajduje
              coraz
              >
              > to nowe "argumenty", wekslujac meritum sprawy na inne,bezpieczniejsze dla
              niego
              >
              > tory interpunkcji i pisowni.
              > (J)
      • wojcd podtrzymuje zdanie na Twoj temat /nt 18.10.04, 15:20
        • Gość: . Towarzyszko Wieslawo - a ja o was. Macie ciut IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 16:44
          wiecej klasy i ciut mniej malostkowosci od Cepa, ale - jednak - jestescie
          ukrytym antysemita i rownie ukrytym lewakiem. Atawizm po szkole podstawowej z
          czasow Moczarowskiej komuny? Nic to, mozecie z tym powalczyc i jeszcze wyjsc na
          czlowieka... Inteligencje macie wieksza niz mierna, a pobyt na Zachodzie tez
          wam wyraznie pomogl...Troche wysilku, a wejdziecie do middle class w pelnym
          tego slowa znaczeniu.
          • wojcd Re: Towarzyszko Wieslawo - a ja o was. Macie ciut 18.10.04, 16:52
            Gabrysiu
            dziekuje za uznanie.
            Bede sie staral dobrze wypasc w twoich oczach.
      • Gość: . Do KOGO mowisz? Do zera, ktore dowartosciowuje sie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 16:39
        pseudo-uczonymi gadkami na forum (wbrew formie internetowego dyskursu, ale co
        to wie o dyskursie...), bo w nauce szans nie ma i nie mialo? Ba...nawet do
        prasy na teksty popularno-naukowe zalapac sie moze. Bo GLUPIE, NUDNE, BEZ
        WLASNEJ INWENCJI i...wyczucia rynku. Ale za swe nieudacznictwo "Zydow" wini,
        ze "zydowska blokada", ze "knuja", ze "tylko swoich". I tak pojawia sie
        antysemityzm w pierwszym pokoleniu polskich stalinowskich niby inteligentow. A
        CEP to egzemplarz tegoz prawdziwie laboratoryjny... Innym, na FA, jest HASZ -
        az sie rzygac chce...
        Niemniej nie odwazyli sie pokazac kim sa na europejskim forum, nie starali sie
        o prace w czolowych uniwersytetach swiata...Nie, nie z powodu
        swego "patriotyzmu" (ktorym swoj lek przed swiatowa kompromitacja oslaniaja),
        ale dlatego, ze wiedzieli, ze - nawet bez "zydowskiej blokady" - NIE MAJA TAM
        ZADNYCH SZANS.
        Ufff, nie chcialem byc okrutny, ale ta polska pseudo-intelektualna mierzwa
        zaczela mnie juz nie tylko smieszyc, ale i irytowac.
        • wojcd Re: Do KOGO mowisz? Do zera, ktore dowartosciowuj 18.10.04, 16:55
          Gabrysiu
          staralem sie o prace w innych uczelniach,
          ale wiesz oni byli niesprawiedliwi.
          W koncu czy ja musze publikowac po
          angielsku?
          • Gość: . To nie do ciebie - nie jestes mordodzierzca w LO. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.10.04, 23:36
      • Gość: OSKAR Re: Mialkosc IP: *.cablep.bezeqint.net 19.10.04, 00:38
        HUBBLES, TWOJ KRZYK JEST RZETELNY I PONIEWAZ ON JEST TAKIM, CZULY CZYTELNIK GO
        SLYSZY NAWET W CZASIE CZYTANIA WIELOPOSTOWYCH WYWODOW O ZNACZENIU
        TERMINU "BARBARZYNSTWO". JA NIE POTRZEBUJE BYC PEDAGOGIEM ZEBY POWIEDZIEC SWOIM
        JEZYKIEM, ZE BARBARZYNSTWEM ZOSTANIE SAM AKT IRANSKIEJ SPRAWIEDLIWOSCI W
        STOSUNKU DO TRZYNASTOLATKI, NAWET GDY SIE WYKAZE - A JAK MOZNA TO WYKAZAC? - ZE
        DZIEWCZYNKA "WSPOLPRACOWALA" Z BRATEM GWALCICIELEM. ALE W PANSTWACH, W KTORYCH
        SIE ODCINA REKE ZA KRADZIEZ - CZEKAM NA SPROSTOWANIE, ZE NIE CALA REKE - BOJE
        SIE, ZE ZADNE PROTESTY I PETYCJE NIE POMOGA, BO PRZECIEZ KTO MA PRAWO SIE
        MIESZAC W WEWNETRZNE SPRAWY ISLAMSKIEJ REPUBLIKI?...

POZDROWINIA
        • Gość: Cep Plama IP: *.aster.pl 19.10.04, 07:09
          Krzyknąłeś też rzetelnie. To dobrze. A teraz krzyknij równie słyszalnie o losie milionów głodujących dzieci na świecie. Tysięcy umierających dzień w dzień z głodu i chorób. Pod różnymi szerokościami geograficznymi.

Plama barbarzyństwa nie ogranicza się - jak na Twojej wewnętrznej mapie - jedynie do krajów islamu, rozlała się, i to już od dawna, na cały cywilizowany świat, islamski czy nie-islamski, to bez znaczenia.
          • Gość: . Wszyscy podziwiamy tu twe zainteresowanie Darfurem IP: *.range81-156.btcentralplus.com 19.10.04, 07:13
            Hahahaha....
            • Gość: Cep MPS IP: *.aster.pl 19.10.04, 07:22
              Kto to jest "my wszyscy"?

Więc jednak cierpisz na MPS (Multiple Personality Syndrom). Tak podejrzewałem.

Nie oczekuję odpowiedzi. Nie mam na Ciebie czasu, Gabi. Muszę się przygotować do lekcji; moi gimnazjaliści nie cierpią gadania o niczym.

Czego i Tobie życzę.
          • institoris1 Re: Plama, czyli o myleniu pojec i nieadekwatnych 19.10.04, 09:19
            porownaniach.

> Krzyknąłeś też rzetelnie. To dobrze. A teraz krzyknij równie słyszalnie o
            losie
            > milionów głodujących dzieci na świecie. Tysięcy umierających dzień w dzień z
            g
            > łodu i chorób. Pod różnymi szerokościami geograficznymi.
            >
            > Plama barbarzyństwa nie ogranicza się - jak na Twojej wewnętrznej mapie -
            jedyn
            > ie do krajów islamu, rozlała się, i to już od dawna, na cały cywilizowany
            świat
            > , islamski czy nie-islamski, to bez znaczenia.

Drogi kolego Cepie,
            zmuszony jestem zwrocic Ci uwage, ze przyrownywanie barbarzynskiego wyroku
            wydanego przez sad pewnego panstwa na trzynastoleniej dziewczynce do
            wystepujacego w roznych zakatkach swiata zjawiska glodu jest co najmniej
            nieuprawnione.
            Z jednej strony mamy do czynienia ze swiadomym dzialaniem panstwowej
            instytucji, kierujacej sie obowiazujacym w danym panstwie prawem, z drugiej zas
            zjawiskiem, wystepujacym na danym terenie niezaleznie od obowiazujacego na nim
            prawodawstwa, czy tez celowych dzialan instytucji panstwowych.
            Innymi slowy- gdyby sad jakiegos panstwa skazal pewna liczbe dzieci na glod i w
            konsekwecji tego wyroku dzieci te poniosly by smierc, to wtedy (i dopiero
            wtedy) analogia jaka sie posluzyles bylaby zasadna.
            Tak jednak nie jest i Twojego pisania nie mozna inaczej zakwalifikowac, jak
            jedynie (niestety, niestety) w kategorie "nieudolna propaganda" (dziwne, bo
            sporo o propagandzie w tym watku pisales).
            i.
            • Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 09:39
              Szanowny Institorisie,

Porównany nie został głód (i śmierć z jego powodu) z wyrokiem szariackiego sądu; porównany został poziom reakcji na oba. Sprawa dotyczy nie tylko Oskara, to dla jasności. Na przyszłość proszę czytać uważnie.

PS. Na poprzedni post Szan. Pana odpowiedziałem tylko jednym słowem. Z przyczyny takiej, że z zasady nie uprawiam dyskusji z karykaturą własnych poglądów.

PS 2. Po polsku piszemy Izrael, nie Israel. To chyba przydatna informacja, jeśli już Szan. Pan zdecydował się pisać po polsku.

C.
              • institoris1 Re: Plama, czyli o 19.10.04, 09:49

> Szanowny Institorisie,
                >
                > Porównany nie został głód (i śmierć z jego powodu) z wyrokiem szariackiego
                sądu
                > ; porównany został poziom reakcji na oba. Sprawa dotyczy nie tylko Oskara, to
                d
                > la jasności. Na przyszłość proszę czytać uważnie.

Ach rozumiem, a czyjej reakcji jesli mozna spytac?
                Czy chodzi o poziom reakcji Oskara na zjawisko wystepujacego w swiecie glodu i
                porownanie z reakcja na wyrok sadu iranskiego? Nie czytalem niestety tekstow
                Oskara o glodzie (moze Oskar w takim razie cos napisze, zeby mozna bylo
                porownac poziom).
                Czytalem natomiast sporo wypowiedzi roznych ludzi na temat glodu- byly rownie
                dosadne w swoim oburzeniu jak niektore na temat dyskutowanego w tym watku
                wyroku. Nie kryje, ze czytalem i inne, mniej dosadne- podobnie zreszta jak i w
                tym watku o wiadomej sprawie.
                Wiec o jakie konkretnie porownanie chodzi? (podpowiadam, ze aby moc rzetelnie
                porownac dwa zjawiska, nalezy je najpierw konkretnie opisac)

> PS. Na poprzedni post Szan. Pana odpowiedziałem tylko jednym słowem. Z
                przyczyn
                > y takiej, że z zasady nie uprawiam dyskusji z karykaturą własnych poglądów.

Rozumiem, to moze konkretnie- jaka wine ponosi Israel za wydany przez iranski
                sad wyrok?

> PS 2. Po polsku piszemy Izrael, nie Israel. To chyba przydatna informacja,
                jeśl
                > i już Szan. Pan zdecydował się pisać po polsku.

Za cenne uwagi jestem wdzieczny:)

i.
                • Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 09:55
                  institoris1 napisał:

> Rozumiem, to moze konkretnie- jaka wine ponosi Israel za wydany przez iranski
                  > sad wyrok?
                  >

Po pierwsze: piszemy Izrael, nie Israel. Po drugie: powtarzam - nie mam w zwyczaju dyskutować z karykaturami. Czyjegokolwiek autorstwa.
                  • antek_cukierman Re: Plama, czyli o 19.10.04, 10:02
                    Po polsku piszemy rowniez 'syjonizm' w miejsce 'zionizmu'.
                    Nie widzialem abys zwracal uwage splitom roznym rattlerom czy innym guciom.
                    To przypadek czy wspolnota mysli?
                    • Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 10:05
                      Kolego,

Czy ja tu czytam wszystkie wątki? Uważasz mnie za wariata?
                    • institoris1 Re: Plama, czyli o 19.10.04, 10:11
                      antek_cukierman napisał:

> Po polsku piszemy rowniez 'syjonizm' w miejsce 'zionizmu'.
                      > Nie widzialem abys zwracal uwage splitom roznym rattlerom czy innym guciom.
                      > To przypadek czy wspolnota mysli?

Alez Panie Cukierman (nie powinno byc aby przez dwa "n" na koncu?), kolega Cep
                      nie ma przeciez obowiazku korygowac kazdy niepoprawny zwrot (w odniesieniu do
                      polszczyzny) uzyty na forum Swiat. Wiecej jeszcze- podejrzewam, ze nie bylby w
                      stanie tego dokonac.
                      Kolega Cep koryguje jedynie to co go najbardziej razi.
                      i.
                      • antek_cukierman Re: Plama, czyli o 19.10.04, 11:03
                        Alez Szanowny Institoris, ja nie wiem czy jeden n czy dwa n.
                        Ja zaczekam na kolega Cep i zeby on mnie powiedzial ile tego n i czy to go razi
                        i ja sze dostosuje. Pan Cep uczony czlowiek.
                        Bo jak ja widze to dla niego jest bardzo wazny sprawa moze i wazniejsza od tego
                        ze wlasne dzieci muzulmanie zabijaja.
                        • Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 11:14
                          No, nareszcie. Ktoś usiłuje nieźle żydłaczyć. Szkoda tylko, Antku, że nie używasz polskich fontów. Byłoby naprawdę cymes.

A tak na poważnie: żyjemy w czasach, kiedy zabija się dzieci i własne i cudze.
                  • institoris1 Re: Plama, czyli o 19.10.04, 10:05

> Po pierwsze: piszemy Izrael, nie Israel. Po drugie: powtarzam - nie mam w
                    zwycz
                    > aju dyskutować z karykaturami. Czyjegokolwiek autorstwa.

No to jeszcze raz (ciekawe czy do skutku?)
                    Tu jest cytaz z postu Szanownego Pana:
                    "> Gdybyś wiedziała, gdyby więcej było od samego początku u Was takich, co
                    zamias
                    > t się odcinać, woleliby szukać wszelkich możliwych dróg współpracy, nie
                    byłoby
                    > dzisiaj u Was takiej sytuacji, jaka jest. Powiem więcej - być może
                    muzułmański
                    brat sądzeni byliby najprawdopodobniej przed innym sądem."

Czy ja dobrze zrozumialem- gdyby Zydzi wykazywali od " samego poczatku" chec do
                    zrozumienia i porozumienia, to sady iranskie wydawalyby inne wyroki?
                    (No i ciagle nie wiem co rozumiec pod pojeciem "sam poczatek")
                    i.

ps. odnosnie po pierwsze- ja pisze Israel i nie mam zamiaru pisac inaczej. Mam
                    nadzieje, ze Szanowny jest w stanie zaakceptowac?

• Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 10:10
                      Nie, nie jestem w stanie zaakceptować.

Tak, cytat został podany poprawnie.

Nie, niedobrze Szan. Pan zrozumiał.
                      • institoris1 Re: Plama, czyli o 19.10.04, 10:13

> Nie, nie jestem w stanie zaakceptować.

Przykro mi z tego powodu- niestety pozostane przy swoim.
                        >
                        > Tak, cytat został podany poprawnie.

> Nie, niedobrze Szan. Pan zrozumiał.

To poprosze (po raz kolejny) o wlasciwa wykladnie.
                        i.
                        • Gość: Cep Re: Plama, czyli o IP: *.aster.pl 19.10.04, 10:26
                          institoris1 napisał:

> Gość portalu: Cep napisał(a):
                          >
                          > > Nie, nie jestem w stanie zaakceptować.
                          >
                          > Przykro mi z tego powodu- niestety pozostane przy swoim.
                          > >

Ja niestety też.

I tak to, z powodu konfliktu o drobiażdżek (ukazującego wszakże zdecydowaną niechęć jednej ze stron do przyjęcia obowiązującej na danym obszarze normy), rodzi się w tym momencie niemożność porozumienia się co do spraw istotnych. O kompromisie nie ma już mowy.

Sapienti sat.

Wracam do swych zajęć.
                          • institoris1 :))) n/t 19.10.04, 10:31
                            • Gość: dana33 Re: :))) n/t IP: *.jazo.org.il 19.10.04, 10:50
                              chyba nie oczekiwales na serio odpowiedzi cepa, prawda? nawet nie
                              odpowiedzialam na ten post, ktorym ty sie zajales, bo wiedzialam dokladnie, ze
                              wlasnie tak to sie skonczy. cepka zwyczajem, rzuca sie pare slowek, eleganckich
                              oczywiscie, nigdy w stylu gini, zawsze styl high society, ale probujacego kopac
                              zydow i israel nie mniej niz slowa gini. jesli sie chce dostac konkretna
                              odpowiedz na konkretne pytanie, dostaje sie cos "kolo"... a jak cep juz
                              przyparty do muru, to nie ma mowy o zadnej odpowiedzi, wtedy albo "ide
                              pracowac", albo "musze nad tym pomyslec". na niektore odpowiedzi, ktore cep
                              musial przemyslec, czeka sie do zawsze.
                              szkoda, ze ja nie umiem tak spokojnie i na zimno... :) gratulacje
                              • Gość: Cep Re: :))) n/t IP: *.aster.pl 19.10.04, 11:10
                                Szanowna Dano,

Wątków porzucanych przez Ciebie wtedy, kiedy pokazało Ci się, że nie masz racji, było tu bez liku. Trudno mi sobie przypomnieć choc jeden, w którym powiedziałabyś wyraźnie: nie miałam racji. Nie wchodź więc w rolę kotła i nie przyganiaj garnkowi. OK?

Co do tego postu. Pewnie, że nie odpowiedziałaś. Bo co miałabyś napisać? Że otworzyliście się od samego początku na pełnowymiarową współpracę z ludźmi, których sami sobie wybraliście za sąsiadów?

Ja ciągle ufam, że błędy nie są nieodwracalne. Naprawienie realnych, nie wydumanych, mind you, krzywd, nikogo nie zhańbi. A z pewnością przyczyni się do polepszenia stosunków na BW. Tym samym na całym świecie.

Wiem, wiem. Odpiszesz mi zaraz, że to Was od początku krzywdzono. A ja wtedy powiem, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. A Ty na to, że jestem anty. Nawet nie elegancki. Zwykłe antysemickie chamidło.

Oszczędźmy sobie tego.
                                • Gość: dana33 Re: :))) n/t IP: *.jazo.org.il 19.10.04, 11:49
                                  nigdy nie bylo czegos takiego, ze porzucalam watek bez odpowiedzi. rowniez to,
                                  ze nie przyznaje, ze nie mam racji nie zgadza sie, bo przyznaje zawsze. a ze
                                  raczej to sie rzadko zdaza, ze nie mam racji, wiec i rzadko przyznaje.

to, czy mysmy sie "otworzyli" na wspolprace z sasiadami, ktorych sobie
                                  absolutnie nie wybralismy, tego ty nie mozesz wiedziec, oczywiscie. tylko tak
                                  jakos bylo pare lat temu pelno informacji, jaka to byla swietna wpolpraca
                                  miedzy nami a jordania lata cale, zanim podpisalismy uklad pokojowy. tego,
                                  czego ty nie chcesz przyznac, to to, ze do tanga trzeba dwoje. ze tam, gdzie na
                                  nasze propozycje wspolpracy mielismy pozytywna odpowiedz (jordania, egipt) tam
                                  tez i ta wspolpraca byla i doszlo w koncu do ukladow pokojowych. zadasz ciagle
                                  i wylacznie od nas okazanie checi, dobrej woli, wspolpracy, pomocy i calej
                                  reszty, od strony arafata i innych krajow arabskich oczywiscie nie zadasz,
                                  piszac idiotycznie, ze my przeciez silniejsi wiec my musimy. ta twoja ufnosc w
                                  odwracalnosc bledow odnosi sie oczywiscie tylko i wylacznie do bledow, ktore
                                  israel popelnia. krzywdy naprawiac mamy oczywiscie tylko my, bo to co oni nam
                                  robia, to to krzywdy wydumane, mind you.
                                  cep, nie pograzaj sie, juz ci dawno napisalam, zebys przestal prowokowac swoimi
                                  postami. tak jak teraz tym watkiem z bomba, jak ten watek z menda... myslisz ze
                                  im dokladasz, ale cepie, nic nie dokladasz, tylko mscisz sie infantylnie..
                                  • Gość: Cep Re: :))) n/t IP: *.aster.pl 19.10.04, 22:42

> raczej to sie rzadko zdaza, ze nie mam racji, wiec i rzadko przyznaje.

:)
                                • biedronka24 Potwierdzam 19.10.04, 16:05
                                  ale trzeba przyznac ze niejaki institutoris ma mocne argumenty za soba.
                                  Tylko jeden szkopul. Prawo szariatu zawsze bylo takie ale nie zawsze w taki
                                  sposob realizowane w praktyce. Te drastyczne przypadki w niektorych krajach sie
                                  nasilaja. Szanowny Pan Instititoris przeoczyl maly szczegolik iz ostatnimi czasy
                                  w niektorych panstwach wyroki tego prawa jakby zaostrzaja sie.
                                  Im wiecej problemow i niezadowolenia wsrod ludzi bazujacych na kulturze
                                  muzulmanskiej tym silniej i chetniej daja sie przekonywac do zasadnosci takiego
                                  prawa. Czy rzeczywiscie przyczyna lezy wylacznie w nich samych? Tacy sie rodza?
                                  To pytanie specjalnie do Institorisa.
                                  A jesli juz na to pytanie odpowie - jak sie spodziewam- ze tak- to mam drugie-
                                  co w takim razie on proponuje?
                                  Ja w kazdym razie stykalam sie z ta kultura, znam sile i slabosci tradycji a
                                  mimo to twierdze iz nie warto zapominac iz wszystko na tym swiecie powiazane
                                  jest siecia przyczyn i skutkow.
                                  Zajrzalam tu ot tak sobie moze pod wplywem sympatycznej i nader skromnej i jakze
                                  malo ubeckiej jak zwykle wypowiedzi dzdzownicy kropki, ktorej znow wezelek
                                  rozrodczy sie zaplatal i belkoce gdzie sie da po czym wabi przynaleznoscia do
                                  klasy sredniej do ktorej jakoby wejscia ona osobiscie strzeze- hi, hi.
          • Gość: OSKAR Re: Plama IP: *.cablep.bezeqint.net 19.10.04, 15:27
            W TYM SPECYFICZNYM WYPADKU TO NIE BYL MOJ KRZYK. JA GO PO PROSTU ZROZUMIALEM
            INACZEJ OD CIEBIE I CZULEM SOLIDARNOSC Z AUTOREM TEGO WATKU. JAKBYS NIE BYL
            GOTOWY DO WALKI - WALKA Z ZAOSTRZONYM PIOREM DLA SCISLOSCI - TY SAM, NA MIEJSCU
            SZUKAC WSPOLWINY MALOLETNIEJ OFIARY, MOGLES WYKAZAC NIECO INDYFIKACJI Z TA
            BEZSILNA OFIARA, KTORA SIE ZNAJDUJE MIEDZY KAMIENIAMI A STRYCZKIEM. TEZ TU,
            BLISKO NASZEGO DOMU, JESTES Z GORY NASTAWIONY NA INDYFIKACJE Z PALESTYNSKA
            AUTONOMIA, NIE WAZNE CO TA TERRORYSTYCZNA AUTONOMIA WYRABIA. PRZECIEZ TO MODA
            DZISIEJSZYCH CZASOW WYKAZAC SOLIDARNOS Z ANDERDOGIEM - A JAKI TO ANDERDOG,
            KIEDYS INDZIEJ - SZCZEGOLNIE GDY ATAKOWAC ZYDOWSKIE PANSTWO WYCHODZI BEZ
            RYZYKA , BO TU MOZNA SIE LATWO WYKRECIC Z ANTYSEMICKICH TENDENCJI. A JESLI
            CHODZI O IRANSKICH FUNDEMENTALISTOW, NIE MACIE NAWET DOCZEPKI ANDERDOGA. TEN
            DOG ZUPELNIE OSZALAL I GRYZIE WSZYSTKO AZ DO SMIERCI CO NIE JEST AKURAT ZGODNE
            Z PRAWEM ISLAMSKIM. A ONI DOSTAJA APETYT Z JEDZENIEM I CHCA EKSPORTOWAC TEN
            CIEMNY ISLAM DALEKO POZA GRANICAMI SWEGO "WSPANIALEGO" KRAJU. ALE CO TU GADAC
            DO LUDZI U KTORYCH ANTENY SA NASTAWIONE ZAWSZE TYLKO W JEDNYM KIERUNKU...
            • biedronka24 Uratuj ja oskarku 19.10.04, 16:09
              ta ofiare.
              Tylko wiesz co? Zaadoptujesz ja potem? TAkie male pytanko
              po twojemu:
              CO DALEJ?
              Bo jak nawet ja uratujesz to potem zyjac w swoim swiecie ona sobie sama zycie
              odbierze..TAkich historii bylo tysiace. Nie tylko w krajach z szariatem ale np w
              Indiach. O tamtych niejednokrotnie barbarzynstwach - zapomniales? O paleniu
              zywcem zon? Mlodziutkich zon? O indianskich barbarzynskich obyczajach? I co?
              Rozumiem ze nacisniesz guzik - jak Dana?
              Czy moze walniesz bombka w Polske jak chce zakompleksiony nieudacznik Gabcio?
              Bo to z kolei jego problemy rozwiaze..- przynajmniej on tak mysli.
              • Gość: OSKAR Re: Uratuj ja oskarku IP: *.cablep.bezeqint.net 19.10.04, 17:20
                BIEDRONKO, DESPERACJA MOWI Z TWOJEGO GARDLA. PRZYNAJMNIEJ W TYM PUNKCIE MAMY
                COS WSPOLNEGO. CZY TO MNIE MOZE POCIESZYC, ZE ZLO NIE JEST TYLKO NA JEDNYM
                MIEJSCU? ZDAJE MI SIE JEDNAK, ZE PRZYKLAD Z INDII JUZ NIE JEST DZIS AKTUALNY.
                DZIS SA JESZCZE TE OKROPNE KASTY, ALE TWOJE WSPOMNIANE BARBARZYNSTWA BYLY, JAK
                SLYSZALEM, GDZIES 50-60 LAT TEMU A CO SIE DZIEJE W IRANIE I ZRESZTA W SAUDII
                ARABSKIEJ, TO WCZORAJ, DZIS I JUTRO.

PYTASZ, MUSZE POWIEDZIEC TROCHE CYNICZNIE, CO JA JESTEM GOTOW ZROBIC DLA TEJ
                MALEJ IRANSKIEJ OFIARY. CZY CHCIALABYS ZEBYM WZIAL JEDNOKIERUNKOWY BILET DO
                IRANU?... WIESZ, A MOZE NIE, CO ONI TAM ROBIA Z ZYDEM, KTORY PRZEKRACZA ICH
                GRANICE W CELACH HUMANITARNYCH? SCINAJA MU GLOWE PULICZNIE ALA ZARKAWI...

MOWIAC, ZE MOZE WALNE BOMBKA W POLSKE, STAJESZ SIE JUZ ZUPELNIE SMIESZNA, ALE
                PRZYNAJMNIEJ MOI RODACY OBESZLI SIE TYM RAZEM NA SUCHO I TO TEZ COS ZNACZY.
                • biedronka24 A to pierwsze bylo smieszne choc troche? 19.10.04, 20:16
                  Ja nie widze w tym nic smiesznego.
                  Pytam wlasnie o rozwiazania inne niz guziki proponowane tu przez niektore osoby
                  z forum (czy rodacy - czy nie to juz mnie w tym punkcie nie interesowalo- wybacz).
                  Poza tym - nie zartuj- chcesz powiedziec ze latwiej zlapac kogos kto przy
                  odrobinie szczescia jest jak dwie krople wody podobny do miejscowych czy kogos
                  kto ma niebieskie oczy i jest platynowym blondynem albo skosnookim Japonczykiem?!
                  Nie mi nie chodzi o rozwiazania jednorazowe. I nie jestem zdesperowana. Ja
                  ZAWSZE mysle o przyszlosci. W zyciu terazniejszym jestem spontaniczna ale w
                  mysleniu o przyszlosci nie ma dla niej miejsca.
                  • Gość: OSKAR Re: A to pierwsze bylo smieszne choc troche? IP: *.cablep.bezeqint.net 20.10.04, 08:01
                    BADZ TROCHE WIECEJ SELEKTYWNA WOBEC MOICH TEKSTGOW, BIEDRONKO, I NIE ROZSZERZAJ
                    MOICH ITENCJI. TY NIE JESTES, OGOLNIE BIORAC, SMIESZNA. TO CO POWIEDZIALEM
                    ODNOSILO SIE WSZYSTKIEGO DO TEJ "BOMBKI NA POLSKE"...

NIE JESTES ZDESPEROWANA? DOBRZE. TO POMAGA W DYSPUCIE. A CO TO SA TE GUZIKI?
                    ZNAM GUZIKI W KAMIZELKACH I PLASZCZACH. CO TO ROZWIAZANIE "GUZIKOWE"? WYBACZ ZA
                    MOJA IGNORACJE...
    • jersey_gay islam morduje i wszyscy w EU drza ze strachu p 19.10.04, 21:47
      przed nim.
      Niestety taka jest prawda
    • Gość: co lepsze? Irak - kilkaset tysięcy dzieci do lat 5 skazanych IP: 217.153.221.* 19.10.04, 21:50
      na śmierć z głodu i braku lekarstw w latach 90-ych przez Amerykańskie embargo.
      hmmm... który reżim lepszy ten w Teheranie, czy ten w Białym Domu?
      • Gość: . To nie bylo embargo US, ale UN.... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 19.10.04, 22:48
        • Gość: czyżby? Tak samo jak swego czasu w Korei interweniowały IP: 217.153.221.* 19.10.04, 22:51
          wojska ONZ, a nie USA?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka