Dodaj do ulubionych

Portal Pravda.ru donosi

17.03.20, 11:16
Zagrożenie ze strony polskich nacjonalistów i rychły rozpad Rosji.
Za pięć lat.!
www.pravda.ru/world/1480902-lekciaoraspade/
Centrum "edukacyjne", o którym nikt nie słyszał, prelegent, którego jako żywo nigdy nie widziano publicznie i proszę - hit informacyjny rosyjskiej prasy.
Posiadającym język ościenny radzę przeczytać, ale nie pić przy tym gorących napojów.
Czegoś tak głupiego dawno nie widziałem, przy czym reakcja rosyjska jest jeszcze cudaczniejsza od bezcennego oryginału.

Fakt zaistniał:
edukacyjne-powisle.pl/mec-kazimierz-frackiewicz-czy-juz-niebawem-rozpad-rosji-rozne-scenariusze-zagadnienie-rozpadu-federacji-rosyjskiej-w-ogladzie-rosyjskim-amerykanskim-i-polskim/
Wartość informacyjna przekazu zbliżona do tezy o etruskim pochodzeniu Rosjan: eto-Russkie.
Zainteresowanie w Rosji ... coż... imponujące.
Dziękujemy!

--
Obserwuj wątek
    • 1.melord Re: Portal Pravda.ru donosi 17.03.20, 11:23
      warto bzdety powielac?
      • felusiak1 Re: Portal Pravda.ru donosi 17.03.20, 17:38
        To interesujace pytanie. Tu to bzdety a w innym watku bzdety powielane nie wywolały takiej reakcji.
        Zatem co to sa bzdety? Mówią, ze smieci dla jednego są skarbem dla drugiego. Nie wspomne o dwoch prawdach.
    • borrka Spytaj się redaktorów Pravda.ru 17.03.20, 11:30
      Jarek, myśmy ran twych całować niegodni !
    • herr7 Re: Portal Pravda.ru donosi 17.03.20, 11:40
      Nie bardzo rozumiem z czym Borrka polemizujesz? Różni ludzie przedstawiają swoje poglądy na youtubie i mnie one nie dziwią. Czasami zainteresują, czasami nie. Sam temat rozpadu Rosji jest coraz częściej poruszany w samej Rosji, głównie przez ludzi będących opozycji do obecnego reżimu, chociaż raczej nie z kręgów prozachodniej opozycji. Ja sam uważam, że prognozowany rok 2025 r jest wysoce prawdopodobny, gdyż zmęczenie obecnym reżimem jest już teraz w Rosji ogromne.
      • borrka Zmęczenie niewątpliwe, rozpad bardzo wątpliwy 17.03.20, 11:45
        Próba podziału dokonałaby konsolidacji Rosjan.

PS. Piszę, bo to humor i satyra, gdy znany portal powołuje sie na "takie źródła".
        A w dodatku Igorczik wywalił ten post.
        • herr7 Re: Zmęczenie niewątpliwe, rozpad bardzo wątpliwy 17.03.20, 11:57
          Rosjanie często się powołują na źródła, których w Polsce prawie nikt nie zna. W tym przypadku chodzi raczej o to, żeby przekazać Rosjanom co myślą we wrogich Rosji krajach. Jak napisałem poprzednio, sami Rosjanie obawiają się rozpadu swojego kraju, ale dziennikarzom łatwiej się powołać nawet na jakieś mało znane źródło w Polsce, niż na rosyjskich analityków, którzy myślą podobnie.
    • jabbaryt Re: Portal Pravda.ru donosi 17.03.20, 15:08
      Rozpad Rosji jest całkiem możliwy, ale nie sądzę aby to nastąpiło wkrótce. Patrząc na historyczne analogie to warto przypomnieć sobie ostatnie kilkadziesiąt lat caratu, przed upadkiem. Terroryzm. Do carów srzelano jak do kaczek, tysiace fanatykó wlaczących z systemem. Teraz tego nie ma, natomiast warunki do hodowli antysystemowych radykałów są idealne.
      • j-k beda mieli wieksze szanse wygrania Eurowizji :) 17.03.20, 15:35
        Jugoslawia rozpadla sie na 7 republik i prosze maja siedmiu spiewakow na Festiwalu Eurowizji i ktoras kraina dobija sie zawsze do finalu.

jak Rosja rozpadnie sie na 20 republik - to beda w tym festiwalu bezkonkurencyjni :)
    • stop_pis Re: Portal Pravda.ru donosi 18.03.20, 09:24
      Próba przedstawienia dziwacznego portaliku Pravda.ru jako "znanego portalu" w Rosji jest tak samo śmieszna jak stwierdzenie, że jakieś wystąpienie polskiego nacjonalisty jest obecnie "hitem" informacyjnym rosyjskiej prasy. ;))

• stop_pis Re: Portal Pravda.ru donosi 18.03.20, 09:27
        Jedno i drugie jest po-prostu nieprawdą.
        Ciekawe po co ktoś rozprzestrzenia takie brednie?
      • borrka Kłamiesz 18.03.20, 10:40
        Informacja obiegła cały rosyjski internet: Ramblera, Lentę, Yandex itd.
        Jeśli są to "drugorzędne portaliki", to w zasdzie nie mamy o czym mówić.
        • stop_pis Re: Kłamiesz 18.03.20, 13:36
          Sam kłamiesz. Jeśli nawet obiegła (sam nie widziałem), to napewno nie była żadnym "hitem" jak twierdzisz...
          • jabbaryt Re: Kłamiesz 18.03.20, 13:48
            Nie wiem jak teraz ale kiedyś było forum na Pravdzie. Angielskojęzyczne. Tysiące forumowiczów łównie z zagranicy.
            • stop_pis Re: Kłamiesz 18.03.20, 14:15
              No tutaj w Rosji ten portal nie jest ani specjalnie znany ani popularny.
              • stavros2002 Re: Kłamiesz 18.03.20, 19:19
                A jaki jest popularny u was w Rosji?
                • stop_pis Re: Kłamiesz 19.03.20, 09:09
                  No wykarczowują moją odpowiedź, ale to żaden problem znaleźć rankingi popularności rosyjskich info-mediów w guglach. Faktem jest, że pravda.ru do najpopularniejszych nie należy. W różnych rankingach można ją znaleźć w 2-giej lub w 3-j dziesiątce.
                  • borrka Pouczam ponownie 19.03.20, 15:19
                    Wpisz we wspomniany Google:
                    "Казимир Фрицкевич" "Распад России"

Szybko przekonasz sie, jak wielkie i popularne w Rosji portale komentują ten pożalowania godny "news".

Jarek, myśmy ran twych całować niegodni !
                    • stop_pis Re: Pouczam ponownie 20.03.20, 07:49
                      Wpisz w google dowolną bzdurę, jakiś tam zlot cyklistów w Pcimiu Dolnym i tak samo będziesz miał mnóstwo linków w tym i na poważne portale...
                      Jeszcze raz powtarzam, jako aktywny użytkownik tutejszego internetu - jeśli dane "wydarzenie" i było gdzieś komentowane na popularnych portalach, to było to gdzieś na marginesie i daleko mu było do "hitu".
                      Ja nawet tego nie zauważylem. Portal prawda.ru według popularności znajduje się 3-ciej dziesiątce, ja dowiedziałem się o nim właśnie z twojego komentarza. :)
                      • borrka Szkoda czasu na takie dyskusje 20.03.20, 08:14

• stop_pis Re: Szkoda czasu na takie dyskusje 20.03.20, 16:33
                          Zgadza się. Muchy że słonia nie da się zrobić...
                • stop_pis Re: Kłamiesz 19.03.20, 09:11
                  A ty stavros2002 podrabiasz tu za moderatora na tym forum?
    • borrka Warto wysłuchać - po polsku 18.03.20, 10:50
      Flaki już się przewracają od korona wirusa, wiec ciekawy wywiad czysto polityczny i moim zdaniem dość prawdziwy.
      youtu.be/02UVntfM8BY
      Jedynie "imperialny" aspekt nie został ukazany w pełni, ale całość trafna.
      • czizus Re: Warto wysłuchać - po polsku 18.03.20, 12:41
        borrka napisał:

> Flaki już się przewracają od korona wirusa, wiec ciekawy wywiad czysto politycz
        > ny i moim zdaniem dość prawdziwy.
        > youtu.be/02UVntfM8BY
        > Jedynie "imperialny" aspekt nie został ukazany w pełni, ale całość trafna.
        >
        Nie podoba nam się władza rosyjska i ta ichnia debilna, namolna i zakłamana propaganda ale zawsze trzeba to oddzielić od zwyczajnych Rosjan. Ja do nich nigdy nic nie miałem a spotkani gdzieś na zagranicznych wojażach zawsze sprawiali dobre wrażenie. Spotykam ich również często na nartach w Zakopanem(jeżdżę głównie na Szymoszkowej), czasami o coś pytają(np. o wypożyczalnię nart), są radośni, sympatyczni i świetnie się bawią. Mam wrażenie, że bardzo dobrze czuja się w Polsce a tę "wielką politykę" maja głęboko w poważaniu.

Swoja drogą, media nasze mogłyby trochę spuścić z tonu i nie przedstawiać Rosji i tego co w Rosji tylko w złym świetle, bo tak niestety jest. A to dość łatwo wykuwa u młodych ludzi obraz Rosjanina - zacofanego "kacapa" - , co jak wiadomo nie jest zgodne z prawdą.

Ja też czasami sobie pozwalam, . . . . . . ale zawsze to się odnosi do władzy, polityki i propagandy rosyjskiej a nie do zwyczajnych Rosjan.
        • borrka Wielu Ruskich jest spoko 18.03.20, 13:01
          A to, że na forum mamy do czynienia z takimi Igorkami, to inna prawda.
          Szczucie PiS na Rosję jest również nieznośne - głupie, pozbawione podstaw, wywołuje analogiczne reakcje.
          Ja się pytam: jaki zamach?
          Nie wolno wygadywać takich bzdur, a kaczy jarek zrobił z tego ideologie.
          • senioryta13 Re: Wielu Ruskich jest spoko 18.03.20, 13:19
            borrka napisał:

> Szczucie PiS na Rosję jest również nieznośne - głupie, pozbawione podstaw, wywo
            > łuje analogiczne reakcje.

a jak sie zachowuje dziecko ktore jest ciagle krytykowane ?
            staje sie bardziej zlosliwe, nie tedy wiec droga.

---
            -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
            -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
        • stop_pis Re: Warto wysłuchać - po polsku 18.03.20, 14:11
          <Swoja drogą, media nasze mogłyby trochę spuścić z tonu i nie przedstawiać Rosji i tego co w Rosji tylko w złym świetle, bo tak niestety jest.>

Dokładnie!
          Często i długo bywam w Rosji, dlatego widzę na własne oczy, jakie brednie się wypisuje w mediach "głównego ścieku" na temat tutejszej rzeczywistości.

Generalnie nie spotkałem w polskiej prasie za ostatnie lata ani jednego pozytywnego artykółu o Rosji, tylko wyłącznie negatyw i ironię. W GW to głównie pamflety od Radziwinowicza i Kublika przedstawiające ją jak w krzywym zwierciadle. Jak już nie mają się do czego przyczepić z braku świeżego materiału, to wyciągają jakiegoś odgrzewanego kotleta z historii o jakichś koszmarach albo przestępstwach "zdradzieckich sowietów".

Przykładowo pamiętam jak jesienią 2015 roku czytałem w polskiej prasie, że w Rosji kryzys, panika, w sklepach puste półki, a w komentarzach nasze rusofoby dostawały orgazmu z zachwytu, że ludzie tam już jedzą mięso z krokodyli i że system się wali i.t.d./i.t.p. A później się szło do dowolnego sklepu i widziało, że nic z tych rzeczy, a wręcz przeciwnie.

Niestety czytelnik w Polsce nie może tak łatwo jak ja zweryfikować tego co tam wypisują. Rozumiem, że to jest część wojny informacyjnej prowadzonej przez Zachód do którego Polska nie tak dawno dołączyła, ale nie dajmy się zwariować...
          Prawdziwe, rzetelne dziennikarstwo gdzieś nam umarło w drodze transformacji. :((
    • borrka Informuję i pouczam 18.03.20, 14:44
      Opisane zjawisko jest przykładem obustronnej głupoty i nadwrażliwości.

Pisanie o rozpadzie Rosji, to płachta na "ruskiego byka" i bez wątpienia fikcja w perspektywie paru lat.
      Co dalej, to wiedzą ci tam na górze, over the rainbow:)
      Tyle, że "wykład" wygłosil marginalny publicysta, marginalnej orientacji.
      Ale zostal podchwycony przez mainstream.

Podobne głupoty stron rosyjska wygaduje ostatnio na najwyższym szczeblu, ustami samego Wowana.
      Ale znowu - czy "religia smoleńska" nie usprawiedliwia ostrej retoryki?
      Dość żąłosne w sumie.
      • stop_pis Re: Informuję i pouczam 18.03.20, 15:19
        Ostatnio ta idea (rozpadu Rosji), jest popularna wśród elit Ukrainy, bo jak nietrudno się domyślić, takie wydarzenie rozwiązało by wiele z ich problemów...

Może ten Mec. Frąckiewicz ma jakieś ukraińskie korzenie? Kto wie, sądząc z nazwiska - nawet by się zgadzało...
      • bywszy2 Re:a nie pomyslal pan+ 18.03.20, 16:49
        borrka napisał:

> Tyle, że "wykład" wygłosil marginalny publicysta, marginalnej orientacji.
        > Ale zostal podchwycony przez mainstream.

> Dość żąłosne w sumie.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        Ze ta marginalnosc(wg.pana), to w sumie to ponad 60% panskiego spoleczenstwa,na ktore i pan czasami narzeka.
    • bywszy2 kazali z domu nie wychodzic,to z nudow i przekory+ 18.03.20, 16:45
      1.
      Nie podoba nam się władza rosyjska i ta ichnia debilna, namolna i zakłamana propaganda ale zawsze trzeba to oddzielić od zwyczajnych Rosjan.

Jak sie orientuje,to wam wladza kazda sie nie podoba,a szczegolnie wlasna.
      I propagande tez macie do ...y!
      No ale zwykly Polak z tym nie ma nic do czynienia.Mowie o moich bliskich i przyjaciol.
      Zgadzam sie,ze Rosjanie rozni bywaja - tak samo jak i Polacy.Zwlaszcza,ze roznorodnosc u Rosjan jest duzo wieksza niz u Polakow - etnicznosc,religie itd it.d
      2.
      Mam wrażenie, że bardzo dobrze czuja się w Polsce a tę "wielką politykę" maja głęboko w poważaniu.
      W tym Polacy celuja.I to jest ich glowne pole do gadania.Tylko im wypada politykowac.zwlaszcza jezeli mowa o d...pie Maryny.
      3.
      Swoja drogą, media nasze mogłyby trochę spuścić z tonu i nie przedstawiać Rosji i tego co w Rosji tylko w złym świetle, bo tak niestety jest. - typowy przyklad niedowarsciowanych krzykaczy z kompleksami.
      4.
      A to dość łatwo wykuwa u młodych ludzi obraz Rosjanina - zacofanego "kacapa" - , co jak wiadomo nie jest zgodne z prawdą. - dziwna mlodziez sie wychowuje z wpajajc im pewne stereotypy:
      Jak pan wczesniej juz podal stereotyp zyda:zlodziej,oszukanczyk,parch i gnida.
      Rosjanin zacofany kacap.
      Polak z narodu,w ktorym 60%(podobno) zadnej ksiazki w domu niema.
      Ktorego sejm o deszcz do Boga sie zwraca.
      W ktorym pedofile zawodowi o dusze ludzka sie piecza,za sol Ziemi grzesznej sie uwaza.
      P.S
      Takich mlodych ludzi,o ktorych pan sie martwi,kiedys beda w ...Lac.
      I to sa przyszle matki Polki?
      I ciekawie jakie z nich ... wyrosna?
    • jabbaryt Re: Portal Pravda.ru donosi 19.03.20, 16:22
      CEP Powiśle to jest organizacja narodowców a ci jak wiadomo mają bardzo 'pramagtyczny' stosunek do Rosji. Podobny do tego jaki ma PSL czyli cebula za niepodległość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka