Dodaj do ulubionych

Niezdrowa milosc do tytulow

19.05.21, 12:41
Kolejny minister niemiecki musial zdymisjonowac po tym, ze mu odebrano tytul doktora. Po Guttenbergu, ktory mial szanse na to by zostac kanclerzem, tytul odebrala uczelnia pani Giffey, ministerce d/s Rodziny. Dlaczego odebrano? Ano troche duzo w jej doktoracie bylo zerzniete z innych prac. I teraz daje sie, dosc latwo, te zrzynki, udowadniac.

Dwie rzeczy sa do dodania. Po pierwsze uniwerek w Berlinie juz raz w 2019 sprawdzal jej doktorat i pozwolil na utrzymanie tytulu. Widac byl nacisk skads na odebranie tytulu. Po drugie pani Giffey, pozostaje kandydatka na burmistrzynie Berlina.

Konkluzja? Ano zbytnia milosc do tytulow nie poplaca. Albo sie jest politykiem albo naukowcem. Pani Giffey jest politykiem.

I niech juz tak zostanie.

PF
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 13:12
      "Sledztwo" nie zakonczone
    • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 15:43
      Pani Giffey cytowała w swojej dysertacji kilkanaście innych prac, nie podając ich w odsyłaczach. Komisja Freie Universität Berlin po postawionych jej zarzutach plagiatu w 2019 roku stwierdziła niedokładności w jej pracy, ale tytułu doktora jej nie odebrano. Następnie uniwersytet stał w centrum krytyki, ponieważ zarzucono mu stronniczość. Po tych zarzutach rozstrząsanych medialnie wszczęto w 2020 roku nowe postępowanie wobec Giffey. Postępowanie to nie jest oficjalnie zakończone.

Zabawne było to, że pani Giffey ogłosił poprzez komunikat w mediach, że rezygnuje z tytułu doktora. Można zrezygnować ze stanowiska, ale nie z tytułu naukowego. Nie ma czegoś takiego jak rezygnacja z doktoratu. Raz przyznany tytuł doktora lub magistra czy też inżyniera pozostaje przy nazwisku do końca życia, tytuł takowy można używać lub nie.
      Ja jestem z zawodu sprzedawczynią (kod zawodu 522304) w branży spożywczej (potocznie ekspedientka lub sklepowa) i nie mogę z mojego tytułu zawodowego zrezygnować. No bo jak?
      • czizus Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 16:03
        petronella.kozlowska napisała:

>
        > Ja jestem z zawodu sprzedawczynią (kod zawodu 522304) w branży spożywczej (poto
        > cznie ekspedientka lub sklepowa) i nie mogę z mojego tytułu zawodowego zrezygno
        > wać. No bo jak?

A jaką szkołę kończyłas do tego zawodu? Zawodówkę spożywczo - gastronomiczną?
        • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 17:18
          czizus napisał:

A jaką szkołę kończyłas do tego zawodu? Zawodówkę spożywczo - gastronomiczną?

Normalną szkołę zawodową po podstawówce.
      • polski_francuz Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 16:14

"Zabawne było to, że pani Giffey ogłosił poprzez komunikat w mediach, że rezygnuje z tytułu doktora."

Rezygnuje z jego uzywania. Dodaj, bo nie wszyscy to rozumieja, ze ten tytul jest w Niemczech dodawany do dowodu osobistego czy prawa jazdy. I ma zatem inne znaczenie i wage socjalna niz "tytul" sprzedawczyni.

PF
        • monalisa2016 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 16:35
          polski_francuz napisał:

> Rezygnuje z jego uzywania. Dodaj, bo nie wszyscy to rozumieja, ze ten tytul jes
          > t w Niemczech dodawany do dowodu osobistego czy prawa jazdy. I ma zatem inne zn
          > aczenie i wage socjalna niz "tytul" sprzedawczyni.
          >
          > PF

Nie pograzaj sie w twoim "tytule", odslaniasz twoja "wiedze" na kazdym kroku.:-)
          • vermieter Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 16:53
            monalisa2016 napisał(a):

> Nie pograzaj sie w twoim "tytule", odslaniasz twoja "wiedze" na kazdym kroku.:-
            > )
            >
            >
            to jest stopień a nie tytuł, ale skąd ta miernota ma o tym wiedzieć
            • monalisa2016 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 16:56
              Wobec prawa naukowe tytuly nie graja zadnej roli ale zobowiazuja do praworzadnosci a nie kretactwa by czyims dobrem duchowym/naukowym zdobic sie tytulami.
            • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 17:24
              vermieter napisał(a):

to jest stopień a nie tytuł, ale skąd ta miernota ma o tym wiedzieć

Powszechnie mówi się o tytułach naukowych, ale w rzeczywistości masz rację, ponieważ są dwa stopnie naukowe doktor i doktor habilitowany. Nawet magister jest tytułem.
              • polski_francuz Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 18:12

"Powszechnie mówi się o tytułach naukowych, ale w rzeczywistości masz rację, ponieważ są dwa stopnie naukowe doktor i doktor habilitowany. Nawet magister jest tytułem. "

A doktor honoris causa to tytul czy stopien. Pytam, bo pani Merkel zalapala sie na ten stopien/tytul of mojej Politechniki. Mozna jej tylko pozazdroscic:)

PF
                • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 19:03
                  w Polsce tytuł honorowy
                • monalisa2016 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 19:16
                  Pefcia "x" lat temu byl taki jak sie nie myle Szwajcar ktory sprzedawal legalnie tytuly "doctor honoris causa" tym ktorzy chcieli sie upiekszyc "kwiatkiem do korzucha" w ramkach. Wystepowal nawet w TV.
        • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 17:20
          polski_francuz napisał:

tytul jest w Niemczech dodawany do dowodu osobistego czy prawa jazdy.

Tytuł jest częścią nazwiska w dowodzie osobistym tylko na wniosek. Z dr w dowodzie można też dostać dr w innych dokumentach.

• vermieter Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 18:16

> Tytuł jest częścią nazwiska w dowodzie osobistym tylko na wniosek. Z dr w dowod
            > zie można też dostać dr w innych dokumentach.
            >
            >

aktualnie nie jest już częścią nazwiska jak przed laty, lecz dodatkiem do nazwiska
      • polski_francuz Mistrzyni 10.06.21, 14:54

"... ale tytułu doktora jej nie odebrano. "

Wlasnie odebrano. Ciekawe czy mistrzyni zrzynania bez cytowania jeszcze sie zalapie na mistrzynie miasta Berlina? Poobserwuje z zaintereowaniem.

PF
        • tuttifrutti1234 Re: Mistrzyni 10.06.21, 15:51
          polski_francuz napisał:

twoje tytuły odebrałem dużo wcześniej, jak tylko zajrzałem na to forum
        • monalisa2016 Re: Mistrzyni 10.06.21, 16:38
          Sa jeszcze inne osoby ktore spiesznie poprawiaja zyciorysy. :-), :-)
          • polski_francuz Re: Mistrzyni 10.06.21, 16:45
            monalisa2016 napisał(a):

" Sa jeszcze inne osoby ktore spiesznie poprawiaja zyciorysy. :-), :-)"

Zielona pomagierka tego czy tamtego polityka to troche mniej powazne niz zrzynanie z lietaratury. Ale, pogarsza szanse na kanclerke. Mutti, o ile wiadomo, jest uczciwa.

PF

• monalisa2016 Re: Mistrzyni 10.06.21, 17:11
              Do jej uczciwosci daleka droga.
    • petronella.kozlowska Photoshop 19.05.21, 17:26
      spd-neukoelln.de/media/sites/7/2015/11/12195936_701745986628946_6520622148625182494_n.jpg
    • bmc3i Re: Niezdrowa milosc do tytulow 19.05.21, 21:20
      polski_francuz napisał:

> Kolejny minister niemiecki musial zdymisjonowac po tym, ze mu odebrano tytul do
      > ktora. Po Guttenbergu, ktory mial szanse na to by zostac kanclerzem, tytul odeb
      > rala uczelnia pani Giffey, mini
      > sterce d/s Rodziny.
      Dlaczego odebrano? Ano troche duzo w jej doktoracie b
      > ylo zerzniete z innych prac. I teraz daje sie, dosc latwo, te zrzynki, udowadni
      > ac.
      >
      > Dwie rzeczy sa do dodania. Po pierwsze uniwerek w Berlinie juz raz w 2019 spraw
      > dzal jej doktorat i pozwolil na utrzymanie tytulu. Widac byl nacisk skads na od
      > ebranie tytulu. Po drugie pani Giffey, pozostaje kandydatka na burmistrzynie Be
      > rlina.
      >
      > Konkluzja? Ano zbytnia milosc do tytulow nie poplaca. Albo sie jest politykiem
      > albo naukowcem. Pani Giffey jest politykiem.
      >
      > I niech juz tak zostanie.
      >
      > PF

W latach 90. Wydziałowi Ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego odebrano prawo nadawania doktoratów, gdy wyszło na jaw że Niemcy kupowali jego doktoraty.
      • vermieter Re: Niezdrowa milosc do tytulow 20.05.21, 12:30
        bmc3i napisał:

> W latach 90. Wydziałowi Ekonomii Uniwersytetu Szczecińskiego odebrano prawo nad
        > awania doktoratów, gdy wyszło na jaw że Niemcy kupowali jego doktoraty.
        >
        >
        >
        masz coś na potwierdzenie tej plotki? aktualnie są prowadzone doktoranckie studia stacjonarne i niestacjonarne na wydziale nauk ekonomicznych:

usz.edu.pl/
    • de_oakville Stara tradycja 20.05.21, 12:07
      Stara tradycja

Karol May, ktory jak wiadomo byl Niemcem, napisal taki oto fragment w swojej ksiazce pt: "Am Rio de la Plata".
      "Zwalil" tytulomanie na Austrie.

"Ich bringe Ihnen meine Verbeugung Herr Oberst! Er wiederholte einen tiefen Bückling noch zweimal in demonstrativ hochachtungsvoller Weise. Wozu dieser militärische Titel? Hatte man hier in Uruguay vielleicht dieselbe Gepflogenheit wie im lieben Österreich, wo die Kellner jeden dicken Gast 'Herr Baron', jeden Brillentragenden 'Herr Professor' und jeden Inhaber eines kräftigen Schnurrbartes 'Herr Major' nennen?"

W wolnym tlumaczeniu:

"Skladam panu moje uklony, panie pulkowniku. Powtorzyl bardzo gleboki uklon jeszcze dwa razy z demonstracyjnie wielkim szacunkiem. Po co ten tytul wojskowy? Czy tu w Urugwaju maja moze rowniez podobne umilowanie jak w kochanej Austrii, gdzie kelnerzy nazywaja kazdego grubego goscia 'Herr Baron', kazdego noszacego okulary 'Herr Professor', a kazdego posiadacza imponujacych wasow 'Herr Major'."
    • kylax4 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 22.05.21, 17:23
      Elon Musk ani Jeff Bezos nie mają tytułów doktora przed nazwiskiem i raczej im to nie przeszkadza. :)
      • petronella.kozlowska Re: Niezdrowa milosc do tytulow 22.05.21, 20:11
        kylax4 napisał:

ja też nie
    • buldog2 Re: Niezdrowa milosc do tytulow 10.06.21, 16:30
      "Ministerce"?!
      (nawet słownik Opery wie, że taki neologizm to błąd i podkreśla na czerwono).
      • polski_francuz Re: Niezdrowa milosc do tytulow 10.06.21, 16:35
        buldog2 napisał:

"Ministerce"?!(nawet słownik Opery wie, że taki neologizm to błąd i podkreśla na czerwono).

Jeszcze kilka korekcji wpisow i bedziesz mogl wystapic o niemiecki paszport:)

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka