Dodaj do ulubionych

Klasyczna wojna umarła na Ukrainie.

23.03.22, 09:09
Ze mnie raczej srateg niż strateg. Pamiętam zimnowojenne koncepcje nowoczesnej wojny. Obezwładniające uderzenie arsenałem nuklearnym i zajęcie terenu zmasowaną inwazją wojsk pancernych. ZSRR miał wtedy z 50 tys. czołgów, a magazyny Układu Warszawskiego były pełne ochrony tzw. OPBMAR, czyli okropne gumowe kombinezony, maski PGAZ, stacje odkażania pod prysznicem etc, etc.
Pamiętam, bo nawet w gównianej, ale rozrządowej stacji kolejowej Szczecinek, gdzie byłem stażystą, facet na etacie od tych rzeczy wziął mnie do liczenia tych zapasów. To był rok 1969. Zapasy ulokowano w poniemieckich schronach, blisko.

Potem Politechnika Gdańska. Studium wojskowe co piątek i rozsądny pułkownik Maleszka. Trochę wyjaśniał nam na czym polegała wtedy doktryna wojny Układ Warszawski vs Zachód. Rok 1971. Nawet ciekawe to było. Takie trochę sportowe. Ślepaków do kałacha od ch... i ćwiczenie kompani saperów w natarciu na transzeje wroga. W pełnym płaszczu OP1 i masce od gazu.

Były tez pokazy wojskowe. Poligon, siedzimy sobie na górce, papierosy, a facet z RPG z napędem rakietowym pocisku kumulacyjnego niszczy złom na poligonie.

Diabli wzięli doktrynę w wojnie Rosja - Ukraina. Trzeba na nowo układać koncepcje sztabów i ich metod likwidacji przeciwnika.

Drużyna wojskowa liczyła wtedy 10 kałachów pod dowództwem kaprala. W tym jeden snajper i jeden z RPG. To chyba się nie zmieniło. Trzy drużyny pluton. Trzy plutony kompania i td.
Obserwuj wątek
    • topiramax Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 10:25
      Jesteś dla siebie zbyt surowy:)
    • no-popis Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 11:50
      haen2010 napisał:

> Ze mnie raczej srateg niż strateg. Pamiętam zimnowojenne koncepcje nowoczesnej
      > wojny. Obezwładniające uderzenie arsenałem nuklearnym i zajęcie terenu zmasowan
      > ą inwazją wojsk pancernych. ZSRR miał wtedy z 50 tys. czołgów, a magazyny Układ
      > u Warszawskiego były pełne ochrony tzw. OPBMAR, czyli okropne gumowe kombinezon
      > y, maski PGAZ, stacje odkażania pod prysznicem etc, etc.
      > Pamiętam, bo nawet w gównianej, ale rozrządowej stacji kolejowej Szczecinek, g
      > dzie byłem stażystą, facet na etacie od tych rzeczy wziął mnie do liczenia tyc
      > h zapasów. To był rok 1969. Zapasy ulokowano w poniemieckich schronach, blisko.
      >
      > Potem Politechnika Gdańska. Studium wojskowe co piątek i rozsądny pułkownik Mal
      > eszka. Trochę wyjaśniał nam na czym polegała wtedy doktryna wojny Układ Warszaw
      > ski vs Zachód. Rok 1971. Nawet ciekawe to było. Takie trochę sportowe. Ślepakó
      > w do kałacha od ch... i ćwiczenie kompani saperów w natarciu na transzeje wroga
      > . W pełnym płaszczu OP1 i masce od gazu.
      Jeszcze w 2003 roku byłem , ostatni raz, 7 dni wzięty do rezerwy z cywila. Siedzieliśmy 7 dni w piwnicach i obliczaliśmy non stop jak szybko dojdzie chmura po wybuchu jądrowym w Bydgoszczy do Torunia oraz zapoznawaliśmy się z tajnymi planami zabezpieczenia organów państwa przed wąglikiem polegającym na tym (powaznie!), że jak koperta ma nadruk np Urząd Wojewódzki to otwieramy w sekretariacie a jak nie to otwieramy w piwnicy. Baran, który to wykładał był jednym z superekspertów od wojskowości PO.
      • eeee-emeryt Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 12:56
        Ten baran?
    • pozytonium Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 13:03
      Afganistan to była pestka...
    • m.c.hrabia Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 13:21
      coraz ciekawsze diagnozy światowej sławy eksperta , a pojęcie wojna klasyczna podbije świat,
      swoją drogą to jak określić wojny na pały i kamienie albo trochę późniejsze na miecze czy topory
      • yoma Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 13:30
        Ćśśś, to tylko życiorys. Poczekajmy na testament :)
        • pies.na.czarnych Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 13:38
          yoma napisała:

> Ćśśś, to tylko życiorys. Poczekajmy na testament :)
          >

Spadek jest już zawekowany.
          • haen2010 Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 16:03
            Dzięki za życzenia. No cóż, piję, palę i chodzę popływać w basenie. Może Wam się ziścić. Chrześcijanom od qrwy nędzy. Na dodatek olewającym pandemię.
            Ale może być tak, że Was szlag trafi jeszcze przed moim testamentem.
      • pies.na.czarnych Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 13:33
        Teraz ważniejsza jest wojna informacyjna, w której mówiący prawdę nie maja szans ponieważ są ograniczeni prawdą. Kłamcy mówią to co chcą bez ograniczeń.
        Media w pewnym niszowym kraju podają, że Ruski już jest kaput.
    • zdravko_vypic mylisz się, to bardzo klasyczna wojna,... 23.03.22, 13:36
      ...bo stosowana 1000 lat temu przez państwo wielkomorawskie i polańskie w wojnach z ciężkozbrojnymi Frankami i cesarstwem niemieckim. Obrona ufortyfikowanych miast i odcinanie logistyki, ataki z zaskoczenia na mniejsze oddziały oraz z dalszej odległości (skuteczność łuczników sugeruje użycie łuków kompozytowych typu zbliżonego do huńskiego, co jest możliwe, bo Madziarzy z takich korzystali) oraz korytarze-pułapki w korzystnym terenie (co przećwiczyli już wcześniej Cheruskowie et al. w czasie pogromu ciężkozbrojnych legionów rzymskich w Lesie Teutoburskim).
    • szwampuch58 Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 17:40
      youtu.be/MOFsOA9VsBk
    • m.c.hrabia Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 23.03.22, 17:59
      siedemdziesięciolatek (3xP) pali,pije,pływa, i tylko przez skromność nie zapodał czwartego P, że trzy razy dziennie ciupcia :)
      • yoma Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 11:09
        Przecież pisał: jakby żarł viagrę, toby ciupciał, tylko po co :)
        • m.c.hrabia Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 12:11
          fakt zamiast "pieprzyć", medialne jest pieprzenie bzdurnych teorii z dziedziny wojskowości , może świat zauważy.

starość jest jednak straszna.
          • yoma Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 12:20
            I to jest ten moment, w którym mi go żal, bo to znaczy, że gość przeżył życie nie wiedząc, co to dobry seks.

Szkoda. Gdyby wiedział, może by tyle nie pieprzył.
    • pozytonium Allahu akbar 23.03.22, 18:11
      haen2010 napisał:

> Ze mnie raczej srateg niż strateg. Pamiętam zimnowojenne koncepcje nowoczesnej
      > wojny. Obezwładniające uderzenie arsenałem nuklearnym i zajęcie terenu zmasowan
      > ą inwazją wojsk pancernych.

Allahu akbar
      "Chyba pierwszy raz kibicuję gościowi strzelającemu z RPG i krzyczącemu "Allahu akbar" - skomentował nagranie Piotr Łukasiewicz, były ambasador Polski w Afganistanie i pułkownik rezerwy Wojska Polskiego."

www.o2.pl/informacje/krzyczeli-allahu-akbar-glosno-o-nagraniu-z-ukrainy-6750315420257088a
      Każdy, kto może bije kacapa.
    • haen2010 Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 09:00
      Chcę tylko zaakcentować koniec broni pancernej, opancerzonej i nawet lotnictwa ofensywnego. Za sprawą doskonałego, indywidualnego wyposażenia żołnierza w broń defensywną. To się już sprawdziło na dużym terenie Ukrainy,
      Ich plan wojny uważam za genialny. Połączenie słabych sił ofensywnych z "partyzantką" niszczącą wojenny, ciężki sprzęt rosyjski i logistykę zaopatrzenia tego złomu.

Układali ten plan już od od Krymu i klęski na wschodzie. Chyba z pomocą Amerykańców.
      • pozytonium Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 09:04
        haen2010 napisał:

> Chcę tylko zaakcentować koniec broni pancernej, opancerzonej i nawet lotnictwa
        > ofensywnego. Za sprawą doskonałego, indywidualnego wyposażenia żołnierza w bro
        > ń defensywną. To się już sprawdziło na dużym terenie Ukrainy,
        > Ich plan wojny uważam za genialny. Połączenie słabych sił ofensywnych z "partyz
        > antką" niszczącą wojenny, ciężki sprzęt rosyjski i logistykę zaopatrzenia tego
        > złomu.
        >
        > Układali ten plan już od od Krymu i klęski na wschodzie. Chyba z pomocą Ameryka
        > ńców.

Różnica jest gdzie indziej.
        [img]https://img29.demotywatoryfb.pl//uploads/202203/1648105630_99luzk_600.jpg[/img]
        • stavros2002 Re: Klasyczna wojna umarła na Ukrainie. 24.03.22, 09:14
          Kraj
          (6878306)

Dyskusje o polskiej polityce i politykach
          • pozytonium Granica pomiędzy UA a PL przestała istnieć 24.03.22, 09:19
            stavros2002 napisał:

> Kraj
            > (6878306)
            >
            > Dyskusje o polskiej polityce i politykach

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8372736,zelenski-wojna-w-ukrainie-relacje-z-polska-duda-pomoc.html
            Zełenski: Tak naprawdę nie mamy już granicy z przyjazną Polską
    • pozytonium A taki ładny był Orsk i skromny 24.03.22, 09:16
      haen2010 napisał:

> Ze mnie raczej srateg niż strateg.

[img]https://pbs.twimg.com/media/FOmNmP8XsAIoK0L?format=jpg[/img]
    • pozytonium Miły telefon z Polski :))) 24.03.22, 10:23
      haen2010 napisał:

> Ze mnie raczej srateg niż strateg.

wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-telefoniczna-ofensywa-na-rosje-przeciwwaga-dla-kremlowskiej-,nId,5912330
      Kumpla już pewnie ucho boli.
      Zna perfekcyjnie, ukraiński, białoruski, polski oraz rosyjski wraz z dialektami typu moskiewskiego czy petersburskiego.

Osoba wykonująca telefon powinna znać język rosyjski. Najlepiej [być] mówiącą po rosyjsku bez akcentu...

callrussia.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka