Dodaj do ulubionych

W sluzbie panstwa

06.01.23, 15:19
Dzisiejszy swiat wymaga coraz czesciej i coraz bardziej interwencji panstw. Ostatnie przyklady takich interwencji dotycza klimatu czy agresji rosji na Ukrainie. Jedna z konsekwencji takich "globalnych problemow" jest potrzeba sluzacych panstwu funkcjonariuszy ich jakosci, ich karier i ich selekcji.

Jako, ze sluzylem panstwu w dziedzinie edukacji glownie w Polsce i we Francji to podam i troche moich, subiektywnych rzecz jasna, uwag i obserwacji.

Zacznijmy od tego co moze przyciagac interesujacych kandydatow. Mimo, ze wynagrodzenie nie jest porownywalne z tym z sektora prywatnego, to mozliwosc posiadania wieloletniego stanowiska niezbyt zaleznego od szybkozmieniajacego sie rynku jest atrakcyjne. Wazna jest tez wzgledna niezaleznosc od widzimisie szefowstwa a raczj poddanie dlugoletnim regulom stworzonym przez panstwo.

Gdzie sa mozliwosci poprawy? Kariera i zarobki zaleza czesciej od opinii nam podobnych niz od obietywnych kryteriow. Stad przemozna chce podobania sie kolezankom czy kolegom przewaza niekiedy nad obiektywnymi ocenami osiagniec zawodowych. Mozliwosc poprawy widze w bardziej anonimowych ocenach osiagniec czynionych przez ludzi niezaleznych (na przyklad gabinety konsultacyjne z zagranicy).

W koncu, czesto, wazni szefowie maja niekiedy mozliwosc narzucania kandydatow bardziej "swoich" niz "kompetentnych". Ale, taka prywata jest pewnie trudna do unikniecia. I wazne jest pewnie by miec w sluzbie publicznej wielu ludzi uczciwych niz takich, ktorzy patrza z uwielbieniem we wlasny pepek.

Nie mowie, ze to latwe:)

PF
Obserwuj wątek
    • szczypawka.jadowita Re: W sluzbie panstwa 06.01.23, 15:36
      Bardzo sensowny wpis i postulat. Była w Polsce służba cywilna, która miała zmieniać sytuację na lepsze, PIS ją zlikwidował. Całe ten model państwa wymaga zburzenia, ukarania winnych i budowy nowego.
      • jorl11 Re: W sluzbie panstwa 06.01.23, 20:09
        szczypawka.jadowita napisała:

> Bardzo sensowny wpis i postulat. Była w Polsce służba cywilna, która miała zmie
        > niać sytuację na lepsze, PIS ją zlikwidował. Całe ten model państwa wymaga zbur
        > zenia, ukarania winnych i budowy nowego.

Nastepny komunista sie odezwal. Zawsze mowilem bul 2 zes komunista, na kapitalizmie sie nie znasz.

Podstawa jest kapitalistyczna gospodarka dla panstwa, sluzby panstwowe to malo wazne chociaz niestety potrzebne.
        • szczypawka.jadowita Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 19:38
          ДОРОГОЙ ЙОРЛЬ,

Ты неправ, как обычно, кстати. Drogi Jorl, w żadnym miejscu nie napisałem, że w taki sposób ma działać gospodarka i jestem przeciw własności państwowej i etatyzmowi w gospodarce. To o czym mowa w wątku, to regulacje dotyczące administracji i in. struktur państwa. W gospodarce państwo jest czasem dopuszczalne też, np. jako współinwestor, bo nie wszystkie potrzebne projekty (a już na pewno w nauce i R&D) nie będą odpowiednio finansowane przez sektor prywatny, ze względu na wysokie ryzyko i niską stopę zwrotu inwestycji. Tak jest w USA, Singapurze, Korei Płd. i in.

Miłego wieczoru, drogi Jorl, w miłym towarzystwie.
          • szczypawka.jadowita Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 19:50
            Ale przecież nie dziwię Ci się, długie przebywanie w Niemczech, towarzystwie Marksa i jego socjalistycznych kontynuatorów musi wywierać na człowieku piętno umysłowe.
            Tak, drogi Jorl, ja was znam...
    • jorl11 Re: W sluzbie panstwa 06.01.23, 20:07
      polski_francuz napisał:

> Jako, ze sluzylem panstwu w dziedzinie edukacji glownie w Polsce i we Francji
      > to podam i troche moich, subiektywnych rzecz jasna, uwag i obserwacji.

Ja mam te doswiadczenia z pracy w PRLu. Bo panstwowa praca w kapitalistycznych krajach jest calkiem podobna jak mieli wszyscy w PRLu czyli w komunie. Bo w komunie bylo wszystko panstwowe, w kapitalistyczny<ch kraja to roznie ale gdzies tylko 15% pracujacych pracuja w komunie czyli na panstwowych posadach

> Zacznijmy od tego co moze przyciagac interesujacych kandydatow. Mimo, ze wynagr
      > odzenie nie jest porownywalne z tym z sektora prywatnego,

Pizdzenie. Nalezy najpierw zobaczyc tak ile by taki kandydat zarobil naprawde w prywatnej czyli kapitalistycznej gospodarce. Taki jak Ty drogi PF to bys sie w prywatnej gospodarce w tym niby Twoim zawodzie inzyniera od polprzewodnikow nie utrzymal. Bo troche wiecej trzeba jak wyksztalcenie aby w prywatnej kapitalistycznej gospodarce byc dobry. i ceniony.
      Czyli bys albo byl na socjalu albo bys musial pracowac np. jako sprzedawca w sklepie i ukladal towary na polkach. A wtedy bys duzo mniej zarabial jak Twoje niby niskie zarobki zarobki byly w Francji na uczelni gdzie pracowales komunistycznie jako szeregowy wykladowca. Napisalem szeregowy bo nie miales nigdy podwladnych, nie byles szefem. Prowadzic doktoranta to nie to nie probuj tu cos takiego wciskac.

Mamy na forum przyklad dr od chemii j-k. Wyksztalcony, z jego wyksztalceniem w kapitalizmie faktycznie moglby sporo zarabiac, cos jak ja, ale jak wywalili go z uczelnii w Niemczech zeby ne bylo, bo nie spelnial formalnych warunkow, zadne publikacje, obijanie gigantyczne gruch, na rynku pracy w kapitalizmie zarabial juz malutko. Tyle byl warty po prostu. Albo socjal.

>to mozliwosc posiadan
      > ia wieloletniego stanowiska niezbyt zaleznego od szybkozmieniajacego sie rynku
      > jest atrakcyjne.

Mozna sporo gruchy obijac i sie nie wyleci z roboty jak w kapitalizmie, napisz to a nie pizdzij.

>Wazna jest tez wzgledna niezaleznosc od widzimisie szefowstwa
      > a raczj poddanie dlugoletnim regulom stworzonym przez panstwo.

Sam bylem szefem inzynierow i ich ocenialem wg przydatnosci. Moj szef wlasciciel firmy mnie ocenial tak samo. I wcale mu sie czesto nie podobalem, bylem pyskaty ze tak powiem ale mialem najczesciej zawodowo racje i tolerowal mnie. Dla dobra firmy, to bylo najwazniejsze. Tu jest obiektywnosc, dochody/straty firmy.
      Nie lubil mnie ale byl grzeczny do mnie.

> Gdzie sa mozliwosci poprawy? Kariera i zarobki zaleza czesciej od opinii nam po
      > dobnych niz od obietywnych kryteriow. Stad przemozna chce podobania sie kolezan
      > kom czy kolegom przewaza niekiedy nad obiektywnymi ocenami osiagniec zawodowych
      > . Mozliwosc poprawy widze w bardziej anonimowych ocenach osiagniec czynionych p
      > rzez ludzi niezaleznych (na przyklad gabinety konsultacyjne z zagranicy).

Komuna mi sie przypomina, rzygalem nia. Dlatego wlasnie wyemigrowalem aby byc poddawany prawdziwym kryteriom. Przydatnosci.

> W koncu, czesto, wazni szefowie maja niekiedy mozliwosc narzucania kandydatow b
      > ardziej "swoich" niz "kompetentnych". Ale, taka prywata jest pewnie trudna do u
      > nikniecia.

Nie w kapitalizmie bo to sie msci na wynikach firmy a to jest podstawa.

> I wazne jest pewnie by miec w sluzbie publicznej wielu ludzi uczciwy
      > ch niz takich, ktorzy patrza z uwielbieniem we wlasny pepek.

Uczciwosc jest wymuszana w kapitalizmie, ludzie tam pracujacy sa zmuszani byc uczciwymi bo wyleca. Nie potrzeba miec ludzi uczciwych, nieuczciwi staja sie uczciwymi

> Nie mowie, ze to latwe:)

Ale wiem ze sluzby panstwowe i w kapitalistycznych panstwach sa potrzebne. Tylko ze ma byc ich jak najmniej, zeby ta cholerna komuna czyli obijanie gruch mialo jak najmniej pola do psucia panstwa, do obnizania mozliwej produktywnosci spoleczenstwa.

Ja sie nie podejmuje naprawiania komuny czyli panstwowych robot. To mi tak smierdzi ze sie cesze jak 35+lat moglem pracowac w kaptalizmie w Niemczech.
      • szwampuch58 Re: W sluzbie panstwa 06.01.23, 20:09
        Macie obywatelu cierpliwosc do tego szajsu
      • polski_francuz Interesy 07.01.23, 18:22
        jorl11 napisał:

" Nie w kapitalizmie bo to sie msci na wynikach firmy a to jest podstawa."

Kapitalistyczne formy dbaja o swoje interesy. Przyklady z wstepnego wpisu pokazuja, ze chodzi obecnie o interesy panstwa a nawet grupy panstw (wspolnota europejska). Jak wolisz powrot komunizmu. Tyle, ze nie w ruskim wydaniu. Bo oni w zadnym systemie nie potrafia funkcjonowac. Czego sie nie dotkna to sknoca.

PF
    • boomerang Re: W sluzbie panstwa 06.01.23, 22:30
      Podstawową rolą państwa jest utrzymywanie armii bezrobotnych na poziomie 4%, a zwłaszcza powyżej tej granicy, w służbie kapitalizmu, a także finansowanie sił zbrojnych oraz uczestnictwo w polityce monetarnej poprzez prywatne poniekąd banki centralne, również w służbie kapitalizmu.
      Praca w instytucjach państwowych odbiega jednak od tego co nazywamy pracą w instytucjach prywatnych czy też publicznych (firmy giełdowe), a to z tego powodu że instytucje państwowe nie wypracowują zysku, gdyż utrzymywane są z haraczu pobieranego obywatelom, którym to haraczem gospodarują. Pomijam drobne przykłady działalności gospodarczej prowadzonej przez państwo, takie jak gospodarowanie lasami sosnowymi w Australii, w celu uzyskania zysku ze sprzedaży drewna (sosny są kanadyjskie, stąd koło Sydney zbieramy w tych lasach rydze i maślaki).
      W instytucjach państwowych pracuje się na luzie i bez pośpiechu, ale trzeba być posłusznym i nie podskakiwać, a wtedy ma się pracę do końca życia. Pod tym kątem dobierany jest personel, najczęściej panie, a jeśli panowie to najlepiej tacy z urwanymi jajami. Mnie się nie udało, choć próbowałem, bo liczyłem na to że w pracy państwowej łatwiej będzie z podrywaniem kobiet.
      • polski_francuz Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 18:25
        boomerang napisał:

" Mnie się nie udało, choć próbowałem, bo liczyłem na to że w pracy państwowej łatwiej będzie z podrywaniem kobiet."

W jakim sektorze ciekawym?

PF
    • felusiak1 Służebnicy i slużebniczki 06.01.23, 23:04
      No proszę, kolega w slużbie państwa na uczelni pracowal. Tak jak górnik w PRL-u albo obecnie maszynista lokomotywy elektrycznej PKP.
      Ja z kolei cale życie pracowalem w służbie samego siebie i mojej rodziny. Ta służba polegała na zarabianiu pieniedzy potrzebnych aby kupić jedzenie i inne rzeczy i zapłacenie podatkow aby mój kolega mógł slużyć na uczelni.
      Czy sprzataczka na uczelni też pracuje w służbie państwa?
      • vermieter Re: Służebnicy i slużebniczki 07.01.23, 02:48
        felusiak1 napisał:

> > Czy sprzataczka na uczelni też pracuje w służbie państwa?
        >

nie słyszałeś o outsourcingu? sprzątaczka jest dzisiaj szefową jednoosobowej firmy :)
      • boomerang Re: Służebnicy i slużebniczki 07.01.23, 03:04
        Kolega "służył państwu w dziedzinie edukacji", co w domyśle oznacza że, jako służący, godził się na tą służalczą pracę za psie pieniądze, zamiast robić kokosy w prywatnym biznesie, co jest przecież bardzo proste i zwykle nie wymaga stopnia naukowego. Doktorat kolegę przyhamował, a przecież mógł on postąpić tak jak Elon Musk, którego w Stanford Uni zaakceptowali do robienia PhD w materials science, a ten to rzucił po 2-ch dniach.
      • polski_francuz Re: Służebnicy i slużebniczki 07.01.23, 18:24
        felusiak1 napisał:

" Ja z kolei cale życie pracowalem w służbie samego siebie i mojej rodziny. "

Kilka lat i ja prywacilem u Niemiaszkow. Ale wiekszosc lat kariery faktycznie w sluzbie panstwa.

PF
      • pies.na.czarnych Re: Służebnicy i slużebniczki 07.01.23, 18:35
        Zacznijmy od tego, ze nasz wykształcony kolego już na samym początku myli służby państwowe z urzędnikami państwowymi i dlatego ta dyskusja nabrała bardzo dziwnego biegu.
    • boomerang Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 03:24
      Mozliwosc poprawy widze w bardziej anonimowych ocenach osiagniec czynionych przez ludzi niezaleznych (na przyklad gabinety konsultacyjne z zagranicy).

Skąd weźmiesz ludzi niezależnych?
      Natomiast ja możliwość poprawy widzę w sprywatyzowaniu państwa i zorganizowaniu instytucji tego państwa na takich samych zasadach jak kluby piłkarskie w Europie.
      • vermieter Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 10:15
        marzysz o kolorowych urzędnikach, krzywy kiju? piłkarze ci nie wystarczają?
      • pies.na.czarnych Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 18:36
        > Natomiast ja możliwość poprawy widzę w sprywatyzowaniu państwa i zorganizowaniu instytucji tego państwa na takich samych zasadach jak kluby piłkarskie w Europie.

Pis tak już robi :)
    • augustus_pl Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 18:47
      Mimo, ze wynagrodzenie nie jest porownywalne z tym z sektora prywatnego, to mozliwosc posiadania wieloletniego stanowiska niezbyt zaleznego od szybkozmieniajacego sie rynku jest atrakcyjne.To takze wie Kwakwa i upaństwawia co sie da.W ten sposób wabi swoich wasalów.
    • szwampuch58 Re: W sluzbie panstwa 07.01.23, 19:49
      Jest milicja w Wolsce
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29335599,wypadek-radiowozu-w-ktorym-byly-nastolatki-giertych-o-wersji.html#s=BoxOpMT
    • petronella.kozlowska Re: W sluzbie panstwa 08.01.23, 09:50
      polski_francuz napisał:
      W koncu, czesto, wazni szefowie maja niekiedy mozliwosc narzucania kandydatow bardziej "swoich" niz "kompetentnych". Ale, taka prywata jest pewnie trudna do unikniecia. I wazne jest pewnie by miec w sluzbie publicznej wielu ludzi uczciwych niz takich, ktorzy patrza z uwielbieniem we wlasny pepek.

W 2019 roku kandydatem na szefa komisji UE był Manfred Weber który wygrał wybory do parlamentu UE, jedna jedyna osoba go zablokowała i tym samym kilkadziesiąt milionów głosów.

• polski_francuz Re: W sluzbie panstwa 08.01.23, 10:34
        petronella.kozlowska napisała:

" W 2019 roku kandydatem na szefa komisji UE był Manfred Weber który wygrał wybory do parlamentu UE, jedna jedyna osoba go zablokowała i tym samym kilkadziesiąt milionów głosów. "

O ile pamietam to Macron niezbyt go chcial. Uogolniajac troche, to Kandydaci z Bawarii jakos niezbyt przechodza i na poziomie federalnym i europejskim. Ale jak sie poslucha Södera, ktory niepotrzebnie atakuje Berlin to mozna to troche zrozumiec. Niech sie zabierze lepiej do budowy wiatrakow czy fotowoltaiki zamiast atakowac pienkne blondynki z tytulem doktora (choc chyba troche zerznietym:)

PF

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka