Dodaj do ulubionych

"Niemiec potrafi" osiaga zenit

01.09.23, 09:06
Ponad 50 % naszych sasiadow, Niemcow, obawia sie, ze ich kraj juz nie nalezy do wiadacych ekonomii swiata i ze ich ekonomia powoli upada. Przyznam sie, ze ten upadek i ten brak wiary troche szokuje.

Na pewno, dla Niemcow, po przegranej 2 ws. ekonomia i gospodarka byla okazja do wykazania, ze "Niemiec potrafi", ze ich narod cos znaczy i ze potrafi budowac panstwo i ekonomie. Dziesiaj, moze, tej motywacji zaczyna brakowac. Moze tez liderzy niemieccy postawili na kiepskie konie, jak wspolpraca z rosja czy na delokalizacje.

Kto przejmuje paleczke? Na swiecie pewnie Chiny i Indie a w Europie pewnie kraje Europy centralnej jak Polska. Na pewno nie dadza sie uwiesc na czastuszki blond-lysawych mordercow masowych. Ale czy wojna do nich wejdzie? Niezbyt wiadomo.

PF
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 10:10
      Polska to niestety kraj upadły. Wskazuje na to jednoznacznie duże poparcie dla pisowskiej bandyterki i cwaniaków z Konfederacji.Szansa na zmiany mentalnosci socjalistycznej zostala zaprzepaszczonia i obudz sie wrescie ulanku nadwislanski
    • borrrka Złożony problem 01.09.23, 10:16
      Strategiczny błąd, jakim bez wątpienia było obsesyjne stawianie na "wielki rynek" wychodzi bokiem gospodarce niemieckiej.
      I tu wszystko jasne: błędna kalkulacja.

Likwidacja energetyki jądrowej wychodzi bokiem.

Rozleniwienie młodej generacji, bo to już nie "Jungvolk" po-adolfowy, który odbudowywał Niemcy.
      Też wychodzi bokiem, bo najchętniej praca hybrydowa, home office i takie bajery.

I czynnik obiektywny - przeprowadzka R&D wyższej klasy za staw.

Mimo to jestem optymistą i mam nadzieję, że z korzyścią dla tej normalnej, nie nieudaczniczej Polski - nasze współpraca na szczeblu ciut wyższym, niż dotychczas, może zmienić Europę.

Ale nie dokonają tego kacze nieudaczniki.
      • jorl11 Re: Złożony problem 01.09.23, 11:09
        borrrka napisał:

> Likwidacja energetyki jądrowej wychodzi bokiem.

A skad uran?
        W uranie jeszcze wieksze uzaleznienie sie od Rosji jak w gazie ziemnym, patrz zdjecie.
        Zobaczymy jak PF nie bedzie mogl nadawac bo jego elektrownie jadrowe paliwa nie beda mialy.
        • polski_francuz Cicho importerze! 01.09.23, 12:52
          jorl11 napisał:

" Zobaczymy jak PF nie bedzie mogl nadawac bo jego elektrownie jadrowe paliwa nie beda mialy."

Zanim ja padne z braku pradu Ty juz bedziesz od dawna milczal. Dlaczego? Bo Niemcy importuja energie elektryczna z Francji.

Z tego co widze to brakuje troche wody na chlodzenie reaktorow. Odwiedze niezadlugo elektrownie jadrowa nad Loara to popytam.

PF
      • polski_francuz Za zielono trzeba zczarniec 01.09.23, 14:52
        borrrka napisał:

" Rozleniwienie młodej generacji, bo to już nie "Jungvolk" po-adolfowy, który odbudowywał Niemcy. Też wychodzi bokiem, bo najchętniej praca hybrydowa, home office i takie bajery.

Zieloni u wladzy tez juz niezbyt pasuja. Niemcy maja teraz szukac jak zagonic mlodych do roboty a nie jak ratowac planete. I Habeck i Baerbock sie troche gubia w tym zaganianiu. Dodam, ze Habeck juz skapowal jakie sa priorytety ale Slazaczka ciagle marzy o szefowaniu.

PF

• jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 10:59
      polski_francuz napisał:

> Kto przejmuje paleczke? Na swiecie pewnie Chiny i Indie a

>w Europie pewnie kraj
      > e Europy centralnej jak Polska.

Hm, jak jest w Polsce ze wzrostem PKB teraz?

www.rp.pl/dane-gospodarcze/art38960671-slabe-dane-gus-o-polskim-pkb-no-to-recesja-najgorsze-za-nami
      I cytaty stamtad:

Wstępne dane GUS, tzw. szybki szacunek, mówią jednak o spadku 0,5 proc. wobec wzrostu o 6,1 proc. w analogicznym okresie 2022 r. Główny Urząd Statystyczny podał też, że PKB wyrównany sezonowo (w cenach stałych przy roku odniesienia 2015) zmniejszył się realnie o 3,7 proc. w porównaniu z poprzednim kwartałem i był niższy niż przed rokiem o 1,3 proc. Tu średnia prognoz mówiła o spadku o 2,5 proc. w ujęciu kwartalnym.

Tygrys Europy Polska? Wylinialy chyba.

Ale zeby oszczedzc w Nemczech pieniadze wlasnie sie przestalo subwencjonowac Polske, conajmnie w lipcu tego roku. W ramch EU. I nie chodzi tu o KPO a o te normalne subwencje unijane ktore w Polsce byla z 12mild euro netto.

• boomerang Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:03
        To jest oczywiste że jako żeś Rosjanin więc życzysz Polsce jak najgorzej.
        • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:05
          boomerang napisał:

> To jest oczywiste że jako żeś Rosjanin więc życzysz Polsce jak najgorzej.

Podaje fakty ktore wy nie chcecie widziec. Uprawiacie samooszukiwanie sie, ja tylko prawde pokazuje.
          • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:09
            Twoje fakty to często tylko "fuck"ty.
            • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:10
              prze.nick napisał:

> Twoje fakty to często tylko "fuck"ty.

Ten artykul co go przytoczylem to klamstwa? Ze spadkiem PKB w Polsce?
              Slucham?
              • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:13
                Mówiłem ogólnie o twojej twórczości na tym forum.
                Niedawno podałem ci link który pokazuje że twój obrazek z PKB Stalina na łeb rzekomo wyższy od Polski to czyjaś fantazja.
          • boomerang Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:14
            > ja tylko prawde pokazuje.

leninowską Pravdę
            • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:15
              Kacapy zawsze mieli dobrą propagandę.
              Już Iwan IV Groźny był super w te klocki.
        • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:20
          Czy caly swiat ma obowiazek zyczyc Polsce samych sukcesow?
      • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:08
        O jakich niemieckich subwencjach tu pitolisz?
        Jeszcze szwabki odszkodowań nie zapłacili za to co zniszczyli i ukradli.
        • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:18
          I nie zaplaci,sprawa jest dawno zamknieta i pomachiwanie szabelka wolska po swiecie niczego nie zmieni
          • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:20
            Dopóki złodziej nie odda to sprawa nie jest zamknięta.
            Mam dla ciebie złą wiadomość. Amerykańskie Żydki powoli zaczynają w amerykańskim kongresie popierać Polskę.
            • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:22
              Ziewww
            • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:34
              dzieje.pl/wiadomosci/republikanski-kongresmen-smith-wezwal-wladze-usa-do-wsparcia-polskich-dazen-do-uzyskania
        • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:37
          prze.nick napisał:

> O jakich niemieckich subwencjach tu pitolisz?

O unijnych subwencjach ktore niedawno byly patrz zdjecia, 12 mild euro netto dla Polski a Niemcy wplacaly netto do Unii 21 mild Euro
          • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:37
            Link skad sa te zdjecia

de.statista.com/statistik/daten/studie/38139/umfrage/nettozahler-und-nettoempfaengerlaender-in-der-eu/
            • felusiak1 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 02.09.23, 20:36
              Wklejasz tak, ze nic nie widać
              • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 20:42
                felusiak1 napisał:

> Wklejasz tak, ze nic nie widać

Pierwsze to zalaczam link teraz do statista, mozesz sam przeczytac
                de.statista.com/statistik/daten/studie/38139/umfrage/nettozahler-und-nettoempfaengerlaender-in-der-eu/
                Ale dla leniwych robie screen z ekranu i zalaczam bo screen jest obrazkiem a jego da sie podwiesic. Ale screen ma ograniczona rozdzielczosc, zalaczam takie ktore dosc dokladnie widze na swoim ekranie, zakladam ze inni, tacy jak Ty drogi f1, tez podobnie czytelnie je widza.
                Ale moge sie mylic, mam iMACa 27 cali, co prawda kilka lat stary ale moze faktycznie lepszy od Twojego kompa? A moze chcesz widziec na smartfobie? To zgadza sie tego nie zobaczyc dostatecznie wyraznie to fakt.
                Ale jak wyzej, podaje link, mozesz sam obejrzec tak dokladnie jak chcesz.
    • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 11:54
      Chcesz mnie kacapie wyrzucać z nie swojej Unii?!
      Bardzo chętnie bym z niej wyszedł.
      Tylko czy Szwaby pozwolą? Nie po to swojego Tuska pompują i pieprzą o "praworządności" w Polsce.
      Już nas to sporo z korzyścią Niemiec kosztowało - budownictwo, stocznie, cukrownie itd.
      • boavista4 Re: EU jest wszędzie, nawet w powietrzu 03.09.23, 16:33
        Pyta pani Jasia:
        - Jasiu, z czym kojarzy ci się Unia Europejska?
        Jasiu bez chwili zastanowienia odpowiada:
        - Z owadem.
        - Z czym? - pyta pani.
        - Z owadem. - odpowiada ponownie Jasiu.
        - Wytłumacz proszę, dlaczego z owadem.
        A Jasiu na to:
        - Bo mi tata mówił, że Unia Europejska koło dupy mu lata.
      • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 20:52
        prze.nick napisał:

> Chcesz mnie kacapie wyrzucać z nie swojej Unii?!
        > Bardzo chętnie bym z niej wyszedł.
        > Tylko czy Szwaby pozwolą? Nie po to swojego Tuska pompują i pieprzą o "praworzą
        > dności" w Polsce.

Schizofrenia u Ciebie. Cos jak u yabba. Chcecie sie wyniesc z Unii, nie chcecie byc wyrzuceni, a do tego placzecie ze wam sie wyniesc z Unii nie dadza wiec musiacie w niej siedziec. Buuuu, my nieszczesliwi..

A wiec wyniesc sie z Unii mozecie, Brytole to zrobili niedawno, zaden problem, podanie i juz. Tylko nie opowiadaj ze wg polskiego prawa musialibyscie jakies referendum w Polsce robic aby sie z Unii wyniesc. Nieprawda, umowe takowa mozecie spokojnie w polskim Sejmie zwykla wiekszoscia glosu przeglosowac, po potwierdzenieu w Senacie, jak nie to znowu Sejm, predzio podpisuje i wypowiedzenie do Brukseli.
        Kiedy to zrobicie w koncu? Te schizofreniczne jeki na zasadzie "nie kce ale musze" mozecie sobie o kant d.. rozbic.

Do tego to ja w Niemczech place podatki na was, do niedawna ogromne bo duzo zarabialem a teraz bedac na emeryturze tez podatki place i to wcale niemale. Bo znowu spora emerytura. Wiec to sa moje pieniadze polaczku.

Ale widac ze od lipca nagle sie staliscie platnikiem netto do Unii, gdzies kolo ZERA. Nie 12 mild Euro na rok netto odbiorca a jak nastepne miesiace takie same beda jak lipiec bedziecie do Unii kolo ZERA w dotacjach. To moze wtedy sie obrazicie w koncu na Unie i sie wyniesiecie? No jak?
        Czy dalej "nie kce ale musze"?
        • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:02
          to ty masz coś nie tak z intelektem i emocjami skoro wyganiasz "nas" nie mając do tego żadnego prawa
          jesteś z punktu widzenia UE i Niemiec nikim
          a moje zdanie na temat wyjścia Polski z UE ma dla polskiego rządu takie same znaczenie :D
          coś jeszcze "twardzielu"?
          • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:39
            prze.nick napisał:

> to ty masz coś nie tak z intelektem i emocjami skoro wyganiasz "nas" nie mając
            > do tego żadnego prawa

Przeciez wiem ze wg aktualnych praw w Unii nie mozna was z Unii wyrzucic. Wy mozecie sie sami z Unii wynisc tylko.
            Co prawda juz politykom niemieckim swierzbia rece aby was wywalic z Unii inna metoda. Po prosu wyjsc z Unii, naturalnie ze wszystkimi innymi Zachodnimi krajami i zalozyc nowa Unie. To wisi nad wami. Naturalnie wielki burdel sie zrobi ale jak trzeba bedzie idzie i tak sie was pozbyc.
            Ale narazie sie wam zycie w Unii uprzyksza. Juz w tego roku zostaliscie zerowym platniki do Unii zamiast dostawac te 1/12 dotacji w wysokosci rocznej z 12mild €.
            Zobaczymy jak bedzie dalej. Ciekawe bedzie jak wyglada za sierpien:
            www.gov.pl/web/finanse/transfery-polska-ue-unia-europejska
            • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:58
              Niemcom nie opłaca się wyrzucać z Unii Polski bo na tym bardzo korzystają
              aż takimi idiotami nie są
              Niemcom zależy żeby znowu rządził folksdojcz Tusk
              za jego rządów Niemcy najbardziej łupiły Polskę
              • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 22:19
                prze.nick napisał:

> Niemcom nie opłaca się wyrzucać z Unii Polski bo na tym bardzo korzystają
                > aż takimi idiotami nie są

Przeciez Niemcom sie oplaca Polska poza Unia ekonomicznie rzecz biorac. Bo poziom zycia u was spadnie, bedziecie tansi, Montownie im. Balcerowicza beda mialy tanszych robotnikow, subwencji nie bedziecie dostawac, pracownicy w Niemczech z Polslki nie beda mieli praw do socjali, jakies Kindergedly nie dla was a zapychac w Montowniach im Balcerowicze bedziecie musieli dalej.
                Jedyne to na grancy beda kontrole jak bylo przed 2004r ciezarowki beda mialy koszty to fakt ale to daleko nie takie jak koszty ktore teraz mamy jak jestescie w Unii.
                A te blokady na granicy cos mi sie wydaja ze i tak niedlugo beda bo wpychacie masowo migrantow ze Wschodu do nas a tak to ich po prostu nie wpuscimy.
                Jesli chodzi o ta sprawe, o migrantow i blokada grancy to niezaleznie od wszystkiego sie szykuje bo to co sie dzieje to jest duzo za duzo.

Ludzisz sie ze Niemcom sie nie oplaca was wywalic z Unii, rozkraczycie sie tak sadzac. Bo falszywie rozumujecie. A falszywie rozumujecie bo sa wasi politycy ktorzy na antynemieckic antyunijnych nastrojach graja. I sie przejada bo tez uwazaja ze sie Niemcom Polska w uUnii oplaca.
                • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 22:23
                  niech Niemcy wyrzucają bo pewnie Tusk do władzy nie wróci
                  mnie to nie martwi a cieszy
                  tyle, że Niemcom niedługo może przybyć kolejny problem
                  www.polskieradio.pl/399/7975/artykul/3233296,reparacje-od-niemiec-republikanski-kongresmen-zaapelowal-do-wladz-usa-o-wsparcie-polski
                  Amerykanie są dla Polski dużo lepszą alternatywą niż Niemcy czy kacapy
              • oktavian_pl Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 07.09.23, 22:24
                prze.nick napisał:

> Niemcom nie opłaca się wyrzucać z Unii Polski bo na tym bardzo korzystają
                > aż takimi idiotami nie są
                > Niemcom zależy żeby znowu rządził folksdojcz Tusk
                > za jego rządów Niemcy najbardziej łupiły Polskę

Niemcy juz zacierają ręce jak Ukraina wojnę wygra.Będzie zacięta walka miedzy pisiorami i banderowcami o inwestycje.
                • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 11:20
                  "Niemcom zależy żeby znowu rządził folksdojcz Tusk
                  > za jego rządów Niemcy najbardziej łupiły Polskę".... czubek rzucasz kalumnie ktorych nie potrafisz uzasadnic,wiem kampania wyborcza ale nie wstyd ci chociaz troche zlupiony Wolaku?
                  • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 11:35
                    Czubek, przecież twój Weber o tym mówi z innymi ważnymi niemiaszkami.
                    • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 11:54
                      Plus Ursula z KE
                      wpolityce.pl/polityka/605545-coz-za-bezstronnosc-szefowa-ke-czekaby-tusk-przejal-wladze
                    • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 12:16
                      Slowa tego" Helmuta" padly gdy partia szrotu jest przy korycie,zreszta sluszne. Co one maja do lupienia twojej bidnej Wolski za rzadow Tuska?..... W bambuko czubek mozesz robic ciemny lud pisowski ze mna kretynie,, nie proboj
                      • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 12:22
                        Promowanie na siłę twojego Donalda to niby w celach charytatywnych?!
                        Nawet nie chce mi się szukać ile Niemcom pomógł.
                        Pierwszy lepszy przykład - zamknął polskie stocznie żeby niemieckie przetrwały.
                        • vermieter Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 12:59
                          prze.nick napisał:

> Nawet nie chce mi się szukać ile Niemcom pomógł.

Lepiej poszukaj, na gębę nikt ci nie uwierzy.

> Pierwszy lepszy przykład - zamknął polskie stocznie żeby niemieckie przetrwały.

Nie kłam.
                          • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:12
                            Tych klamstw partii szrotu jest bez liku,zbudowali swoj Martix obludy na zasadzie: Niemcy beeee
                            • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:21
                              Niemcy wbrew Polsce przeforsowali Tuska na drugą kadencję w Brukseli.
                              O czymś to świadczy nieprawdaż?
                              • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:23
                                Nie przeforsowali tylko go wybrano,znowu klamstwo
                                • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:32
                                  Przeforsowano. Nawet formalnego głosowania nie było.
                                  • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:47
                                    Syriusz-Wolski przepadl i to partie szrotu boli
                                    Glosowania w UE 27 do 1 to standard tam....Nie zastanawia cie troche dlaczego?
                                    • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 14:17
                                      Formalnego głosowania nie było!
                                • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 14:19
                                  www.newsweek.pl/polska/polityka/witold-waszczykowski-podwaza-wybor-donalda-tuska-na-szefa-rady-europejskiej/w8rrvfd
                                  • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 14:54
                                    Ty tak powaznie z takim gooownem san Eskobara do mnie?
                                    Argumenty? Szef MSZ ich nie ujawnił, powtórzył tylko mantrę, że głosowanie nad Tuskiem tak naprawdę się nie odbyło
                                    • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 15:15
                                      szwampuch58 napisał:

> Ty tak powaznie z takim gooownem san Eskobara do mnie?
                                      > Argumenty? Szef MSZ ich nie ujawnił, powtórzył tylko mantrę, że głosowanie nad
                                      > Tuskiem tak naprawdę się nie odbyło
                                      >

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-27-1-dla-donalda-tuska-unia-nie-bedzie-juz-taka-sama,nId,2366677
                                      Jak zauważył niemiecki RMF działający w Polsce:
                                      ""Decyzja zapadła jednomyślnie - bez Polski" - ironizował prezydent Francji Francois Hollande po reelekcji Donalda Tuska na stanowisko szefa Rady Europejskiej. Tuska poparło 27 państw UE, przeciwna była tylko Polska. To pierwszy przypadek w historii Unii, kiedy na tak wysokie stanowisko wybrano kogoś wbrew woli jego kraju.

Jak komentuje brukselska korespondentka RMF FM Katarzyna Szymańska-Borginon: Unia nie będzie już taka sama. Jeszcze kilkanaście lat temu takie siłowe rozwiązanie, wymuszanie decyzji byłoby nie do pomyślenia: zgodnie bowiem z europejskim duchem dyskutowano wówczas tak długo, aż osiągnięto kompromis.

Co więcej, takie sytuacje będą się mogły teraz powtarzać.

Pozytywem - jak zauważa nasza dziennikarka - jest to, że Polska uświadomiła unijnym krajom, że procedury wyboru na wysokie unijne stanowiska są nieprzejrzyste. Premier Malty, która w tym półroczu przewodniczy Unii, Joseph Muscat zapowiedział w rozmowie z wysłannikami RMF FM na szczyt, że jeszcze w tym roku odbędzie się debata na temat sposobu wyboru szefa Komisji Europejskiej, szefa eurogrupy czy przewodniczącego Rady Europejskiej.

Jeżeli w efekcie tej dyskusji nastąpią zmiany - będzie to zasługa Polski.

• vermieter Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 16:21
                                        prze.nick napisał:

> Jak zauważył niemiecki RMF działający w Polsce:

Jak wszyscy wiemy, niemieckie media są antypolskie, więc to wszystko jest nieprawdą.
                                        Nie może być raz tak, a raz inaczej. Spadkobiercy masowych morderców nie mają nic do szukania w Polsce. My Polacy, mamy swoją prasę i prawdziwych dziennikarzy - patriotów.
                                        Strzeliłeś samobója chuju.
                                        • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 16:25
                                          vermieter nasrał(a):

> Strzeliłeś samobója chuju.

to do mnie odpadku genetyczny?
                                        • oktavian_pl Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 22:25
                                          vermieter napisał(a):

> prze.nick napisał:
                                          >
                                          > > Jak zauważył niemiecki RMF działający w Polsce:
                                          >
                                          >
                                          > Jak wszyscy wiemy, niemieckie media są antypolskie, więc to wszystko jest ni
                                          > eprawdą.
                                          > Nie może być raz tak, a raz inaczej. Spadkobiercy masowych morderców nie mają n
                                          > ic do szukania w Polsce. My Polacy, mamy swoją prasę i prawdziwych dziennikarzy
                                          > - patriotów.
                                          > Strzeliłeś samobója chuju.

Jednego Polacy nie mają - własnego przemysłu.
                                      • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 20:32
                                        Bedziesz polski czubku
                                        • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 21:44
                                          niemiecki czubek szwampuch58 napisał:

> Bedziesz polski czubku
                                          >
                                        • prze.nick Re: 10.09.23, 21:44
                                          niemiecki czubek szwampuch58 napisał:

> Bedziesz polski czubku
                                          >
                          • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:13
                            Za mało siedzisz w temacie "inwestorów z Kataru" aby mi kłamstwo zarzucać.
                            • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 13:22
                              Mozejki,Ostroleka to tez Tusk?
                              • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 14:34
                                wydarzenia.interia.pl/raport-wybory-parlamentarne-2023/news-kaczynski-merkel-naciskala-tuska-ws-wieku-emerytalnego-mamy-,nId,7018947
                                • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 14:54
                                  Jestem pewny ze dysponuje notatka,zgred klamiwy bo sam ja napisal....znowu rzucasz pisowskim gooownym propagandowym ?
                                  • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 15:01
                                    dałem ci niemieckie gówno propagandowe
                                    www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-27-1-dla-donalda-tuska-unia-nie-bedzie-juz-taka-sama,nId,2366677
                                    ale tylko bluzgałeś z niezadowolenia
                                    • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 15:12
                                      Znowu przeskok na inne klamstwo pisowskie,ziewww
                                      • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 15:17
                                        ty nawet nie przeczytałeś co jest w artykule niemieckiego RMF i co napisała jego korespondentka :D
                                        miłego ziewania niemiaszku, miłośniku rudego folksdojcza

• szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 15:24
                                          Ja ja naturlisz pisowska szujo
                                          • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 15:36
                                            pudło niemiecka szujo

PiS wejściem w pseudopandemię się skompromitował i nigdy na nich nie zagłosuję
                                            niemniej jednak są lepsi od PO
                                            • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 11.09.23, 20:54
                                              W kradnieciu panstwowej kasy?
        • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:05
          i zanim cenzura znowu wytnie prawdę
          to UE bardzo korzysta finansowo na obecności Polski
          www.tvp.info/55948372/ile-polska-otrzymala-z-unii-europejskiej-a-ile-wplacila-podano-kwoty-konferencja-prasowa-w-sejmie-bilans-transferow-od-2004-roku
          Polska straciła ponad pół biliona źłotych na tym szwindlu pomiędzy 2004 a 2020
          i oczywiście zyskały na tym Niemcy
          • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:43
            prze.nick napisał:

> Polska straciła ponad pół biliona źłotych na tym szwindlu pomiędzy 2004 a 2020
            > i oczywiście zyskały na tym Niemcy

jakbyscie nie byli w Unii byscie wg tej waszej ´metody jeszcze wiecej stracili. Bo Montownie im. Balcerowicza by u was dalej byly, przeciez do Unii weszliscie w 2004 r a 1989r zaczeto budowac u was Montownie im. Balcerowicza. 15 poza Unia.
            Bylibyscie biedniejscie tylko jakbyscie nie byli w Unii.
            A trzeba bylo inaczej w 1989r transformacje z komuny na kapitalizm robic, tak jak zrobiliscie macie przerabane i tak a jak nie bedziecie w Unii bedziecie mieli duzo gorzej.
            Ale to nie na Twoja glowke, o gospodarce tej kapitalistycznej tak naprawde pojecia nie masz i tak.
            A ja mam, z zycia zawodowego.
            • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:51
              Balcerowicz celowo niszczył polską gospodarkę na przełomie lat 89/90 a potem jako wicepremier w rządzie Buzka w celu "dostosowania" jej do wejścia do UE
              SLD nic nie było lepsze w tych "dostosowaniach"/"schładzaniu"
              Ale największymi szkodnikami były aferały liberalno-demokratyczne z folksdojczem Tuskiem na czele
              jeśli chodzi o "transformację" i prywatyzację w Polsce to wiem na jej temat więcej od ciebie
              • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:52
                tylko jeszcze jedno małe spostrzeżenie - PRL montowały kacapy z żydami
                resortowi trzymali się dobrze w czasie "transformacji"
              • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 22:21
                prze.nick napisał:

> Balcerowicz celowo niszczył polską gospodarkę na przełomie lat 89/90 a potem ja
                > ko wicepremier w rządzie Buzka w celu "dostosowania" jej do wejścia do UE
                > SLD nic nie było lepsze w tych "dostosowaniach"/"schładzaniu"
                > Ale największymi szkodnikami były aferały liberalno-demokratyczne z folksdojcze
                > m Tuskiem na czele
                > jeśli chodzi o "transformację" i prywatyzację w Polsce to wiem na jej temat wię
                > cej od ciebie

A co mnie to obchodzi? Wasze sprawy kto co robil. ja mowie co bylo zrobione. A wy tam w Polsce biezcie sie za lby, mi to wisi i powiewa.
                • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 22:25
                  ha ha to co tu robisz na tym forum?
                  tyle frustracji co ty wyrzucasz to tylko inni polskojęzyczni z Niemiec potrafią
                  Polacy z Polski i innych niż Niemcy krajów tacy nie są
        • prze.nick Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 21:13
          i jeszcze Moskalu żyjący w Niemczech jedna informacja
          cała strefa Euro podporządkowana jest potrzebom ekonomicznym Niemiec
          korzystasz z tego jak pasożyt
    • vermieter Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 13:11
      Anja Netrebko "uratowana" dla niemieckich melomanów. Oto czym naprawdę żyją Niemcy, a nie półprawdami ze szmatławców serwowanymi przez zakłamanych pseudo naukowców ulicznego pochodzenia:

www.spiegel.de/kultur/musik/anna-netrebko-in-berlin-staatsoper-haelt-an-anna-netrebko-auftritten-fest-a-8618fc61-80e0-41d8-a9a2-265a71de571e
      • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 13:27
        Pitolisz,35 letnia Aiwangera afera zajmuje Niemcy
        • vermieter Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 13:46
          szwampuch58 napisał:

> Pitolisz,35 letnia Aiwangera afera zajmuje Niemcy
          >

Bawaria to nie Niemcy, dochodzą wybory. Aiwanger odżegnuje się i przeprasza, za co, skoro nic rzekomo nie zrobił?
          • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 14:30
            Keine Ahnung, za brata?
            • vermieter Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 14:41
              szwampuch58 napisał:

> Keine Ahnung, za brata?
              >

przypominam sobie z liceum coś podobnego z okazji SRUL (setna rocznica urodzin lenina), nagrodami miały być: wycieczka szlakiem po zesłaniach, miesięczny pobyt w celi lenina i pierwsza nagroda: spotkanie z jubilatem
      • polski_francuz Korzystaj poki mozesz 01.09.23, 14:44
        vermieter napisał(a):

" Oto czym naprawdę żyją Niemcy, a nie półprawdami..."

Brakuje z pol miliona mieszkan. Z czego korzystasz wynajemco jeden...

PF
    • z_orian_miesgeot Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 14:58
      polski_francuz napisał:

> Ponad 50 % naszych sasiadow, Niemcow, obawia sie, ze ich kraj juz nie nalezy do wiada
      > cych ekonomii swiatai ze ich ekonomia powoli upada. Przyznam sie, ze ten
      > upadek i ten brak wiary troche szokuje.
      >

Po pierwsze są to obawy czy odczucia, że "Republika Federalna od dawna nie należy do czołowych krajów gospodarczych – według sondażu tak uważa połowa społeczeństwa." po drugie mnie to nie szokuje, po tym jak Niemcy postawili na zielone technologie, zielony przemysł itd. a innego zakazują sobie czy w UE, a Chiny to olewają, czy to prawda mamy zmierzch Niemiec no niekoniecznie, ale ale jak mówią Francuzi, do tej pory niemiecki przemysł miał zdolności do produkowania szerokiej gamy, całych zakładów produkcyjnych, fabryk i ich linii technologicznych, na tym polegała siła Niemiec, a nie ma na czystej produkcji gospodarczej w fabrykach, takie zdolności mają/miały też tylko USA i Japonia.

Taka raz zbudowana fabryka może produkować 30-40 lat i więcej, Niemcy przenosili swoją produkcję do Polski, np. zbudowali takie drukarnie "Bauera", w samych tych drukarniach pracuje 850 osób, takie laurki Ciechanów tu maszyny drukarskie były już używane z Niemiec i Wykroty nowe maszyny, imponujące ilości papieru i farb, co za tym idzie nakładów głównie gazetek reklamowych dumnie, zwanych folderami.

Tylko nie wspominają, że przy tym druku rozpuszczalnikiem jest toluen z którego robi się też trotyl, pracuje się tam w jego oparach, jak spirytus wypala wszystkie wypryski w skórze i jest równie palny, co za tym idzie istnieje duże zagrożenie bardzo gwałtownym pożarem, ale jest technologia nad halą cysterna i w niej kilkadziesiąt ton CO2, w razie pożaru pracownicy mają 30 sekund na opuszczenie hali produkcyjnej, bo następuje do niej zrzut CO2, jak ktoś nie zdąży, to wyścig szczurów nabiera dosłownego znaczenia, bo prostu się udusi, trudno powiedzieć jak te opary działają na zdrowie, ale ludzie mają tam gładką ale ziemistą cerę, podobno Niemcy żyli w takiej atmosferze po kilkadziesiąt lat.

druk.bauer.pl/drukarnia-bpw/
      druk.bauer.pl/drukarnia-bpc/
      Czyli technologia brudna, produkują dużo reklamowych śmieci i bezwartościowej prasy, na całą Europę, ale koszty niskie, bo toluen był prawie w obiegu zamkniętym, wychwytywano go w wywietrznikach. W podobnych drukarniach polskich prasy, też dość nowych, stosowano jako rozpuszczalnik do farb wodę.

Reasumując koncern Bauer nie zbankrutował fabryki pracują, przemysł niemiecki, stał się bardziej wschodnioeuropejskim i raczej nastroje niemieckich "euroelyt" powinny być brane pod uwagę, a nie przeciętnych Niemców, a nawet tylko właścicieli koncernów.
      • z_orian_miesgeot Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 15:22
        z_orian_miesgeot napisał:

> trudno powiedzi
        > eć jak te opary działają na zdrowie, ale ludzie mają tam gładką ale ziemistą ce
        > rę, podobno Niemcy żyli w takiej atmosferze po kilkadziesiąt lat.

A właściwie nie trudno "H361d Podejrzewa się, że działa szkodliwie na dziecko w łonie matki."

www2.chemia.uj.edu.pl/~zcho/dydaktyka/karty_ochrona/Toluen.pdf
        • a.jej.rkoniak Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 01:38
          MSDS=karta ochronna to głównie dokument prawny, podobnie jak ulotki dołączane do leków. Toluen zastąpił benzen, który ponoć jest rakotwóczy. "Podejrzewa się" - lista substancji podejrzewanych o różne szkodliwe działania jest bardzo długa. Polecam monografię Sax'a.
      • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 17:21
        Czy Ty rozumiesz swoje wnioski? O przemysle niemieckim? Bo jaks kogel mogel tu prezentujesz drogi z_or. Ale Ty juz tak masz, te polskie oplaty na CO2, ktore twierdzisz ida do Brukseli, domyslam sie ze Bruksela to Unia i budzet Unii, jakos nie umiesz znalezsc. Dlaczego? Prosto, bo nie ida do Unii a Twoj rzad je bierze i klamie ze nie on bierze a Unia
        • z_orian_miesgeot Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 02.09.23, 12:01
          ad jorl Chłopie nie ogarniasz rzeczywistości i arytmetyki.

Na przykładzie BauerMG kapitalizacja 2,2 miliarda euro (2015), koncern stał się globalny jest w 17 krajach, zatrudnia 11 000 ludzi, wydaje 400 tytułów, w różnych krajach, czyli są tam jakieś redakcje, ma też jakieś radia też jacyś prezenterzy i obsługa techniczna, są treści bardziej wirtualne, żyją z opłat reklamowych, w Polsce Bauer ma brudny przemysł dwie duże drukarnie produkujące na kilka krajów, w Polsce też wydaje jakąś prasę z 10 tytułów i RMF FM i klony czyli minimum 200-300 osób, czyli ponad 10% pracowników koncernu, to, że przeciętnemu Niemcowi jest gorzej nie znaczy, że koncern plajtuje, właściciel pewnie sporo zarabia, ale utrzymanie fabryk w ruchu, ich załóg, redakcji, kosztuje, płaci podatki w innych krajach, gdzieś dokłada jak coś rozwija, inwestuje, lub jest nieopłacalne ale ma jeszcze perspektywy itd.

Efekt jest też taki, że często za granicą Niemiec, koncerny mają nowsze fabryki, niż w Niemczech jeśli w ogóle nie zlikwidowano, tych starych fabryk w Niemczech.

Co do giełdy emisjami CO2, giełda jest spekulacyjna, może nawet nie ma już darmowych uprawnienia EUA, bo ciągle przy tym majstrują, Polska i 30 innych państw (27+3) sprzedaje na rynku pierwotnym, rocznie za 23 mld zł, ale jest też rynek wtórny na tej giełdzie, ktoś sprzedaje nie polskie koncerny, bo te kupują.

"Do budżetu w 2022 r. wpłynęło ponad 23 mld zł ze sprzedaży uprawnień do emisji CO2. To mniej o blisko 2,3 mld zł niż rok wcześniej. W tym roku (czyli 2023) wpływy utrzymają się na podobnym poziomie.
          Publikacja: 14.02.2023 03:00
          &
          Sumaryczna wielkość emisji CO2 w Polsce, która była objęta unijnym system handlu uprawnieniami do emisji (EU ETS), w 2022 r. wyniosła blisko 185 mln ton CO2.
          &
          Koszty PGE za uprawnienia do emisji CO
          wyników finansowych i operacyjnych Polskiej Grupy Energetycznej SA za rok 2020 w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku instalacje PGE wyemitowały 59,52 mln ton CO2, a koszty związane z emisją CO2 w tym okresie wyniosły ok. 6 mld 200 mln zł.
          &
          Statystycznie, uprawnienia EUA w grudniu 2020 r. zyskały na wartości 11,71% - licząc od
          dnia 30 listopada br. nastąpił wzrost z 29,13 do 33,54 EUR."

PGE odpowiada za 1/3 tych emisji, są inne ENEA itp. a płaci każda firma która emituje powyżej 25 000ton CO2 rocznie.

Skoro PGE w 2022 zapłaciła 20 miliardów, no to reszta 2/3 40 miliardów, za uprawnienia EUA od innych państw, instytucji finansowych czy firm, bo polski rząd zarobił na rynku 23 miliardy, ale polskie społeczeństwo straciło na czysto około 40 miliardów, stąd taka drożyzna, żadna wojna, po prostu wałek spekulacyjny na EEX, oraz szacher macher z przyznawanymi uprawnieniami do EUA.

W 2020 uprawnienie EUA kosztowało 29-30 euro, a teraz kosztuje 90-100 euro. Stąd z 6 miliardów zrobiło się 20 miliardów zł, czyli więcej niż wynosi kapitalizacja PGE 15 miliardów zł, i jest tylko o 5 miliardów większa, niż w/w BMG producenta wirtualnych i papierowych śmieci.
    • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 01.09.23, 17:16
      polski_francuz napisał:

> Zanim ja padne z braku pradu Ty juz bedziesz od dawna milczal. Dlaczego? Bo Nie
      > mcy importuja energie elektryczna z Francji.

Bzdury. Akurat artykul na ten temat z panstwowej mojen niemieckiej propagandy:

www.n-tv.de/wirtschaft/Deutschland-ist-kein-Strombettler-erklaert-Bruno-Burger-von-Energy-Charts-im-Klima-Labor-article24357979.html

I Pare cytatow stamtad:

"Wir sind kein Strombettler"
      Warum Deutschland so viel Strom importiert
      Die Kernkraftwerke sind abgeschaltet- und Deutschland muss bei seinen Nachbarn um Strom betteln. Diese Darstellung hält sich seit dem Atomausstieg im Frühling hartnäckig. Aber das ist falsch."Es gibt keine Strombettler", sagt Bruno Burger. Im "Klima-Labor" von ntv.de erklärt der Energieexperte des Fraunhofer-Instituts für Solare Energiesysteme (ISE) und Betreiber von Energy Charts, warum: Auf dem europäischen Strommarkt ist inzwischen so viel erneuerbare Energie verfügbar, dass grüne Importe deutlich günstiger sind als fossile Eigenproduktion: "Günstige Stromquellen kommen zum Zug, teure nicht", sagt Burger. Trotzdem besteht seinen Angaben zufolge Gefahr, dass Kohlestrom die deutsche CO2-Bilanz im Winter verhagelt. Das läge dann aber mutmaßlich daran, dass wir der Atomnation Frankreich aushelfen müssen: "Dort wird elektrisch geheizt, nur leider nicht mit Wärmepumpen, sondern mit Widerstandsheizungen. Dadurch ist der Stromverbrauch im Winter etwa 50 Prozent höher als im Sommer."

Po hitlerowsku wiec tlumaczenie:

"Nie jesteśmy żebrakiem energii elektrycznej"
      Dlaczego Niemcy importują tak dużo energii elektrycznej
      Elektrownie jądrowe są wyłączone, a Niemcy muszą żebrać o energię elektryczną od swoich sąsiadów. Taka narracja utrzymuje się od czasu wycofania elektrowni jądrowych na wiosnę. "Nie ma żebraków energii elektrycznej", mówi Bruno Burger. W programie ntv.de "Climate Lab" ekspert ds. energii z Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) i operator Energy Charts wyjaśnia dlaczego: W międzyczasie na europejskim rynku energii elektrycznej dostępnych jest tak wiele energii odnawialnej, że import zielonej energii jest znacznie tańszy niż domowa produkcja energii z paliw kopalnych: "Tanie źródła energii elektrycznej wchodzą w grę, drogie nie", mówi Burger. Niemniej jednak, według Burgera, istnieje niebezpieczeństwo, że energia węglowa zepsuje bilans CO2 w Niemczech zimą. Wynikałoby to prawdopodobnie z faktu, że musimy pomóc nuklearnej Francji: "Tam ogrzewanie elektryczne jest używane, ale niestety nie z pompami ciepła, ale z ogrzewaniem oporowym. W rezultacie zużycie energii elektrycznej zimą jest o około 50 procent wyższe niż latem.
      .

Jest tam wiecej wyjasnione na ten temat, np:
      Bruno Burger: Es gibt keine Strombettler. Wir haben einen europäischen Strommarkt, auf dem Strom verschiedener Länder und Quellen angeboten wird. Länder mit günstigen Stromquellen kommen zum Zug, teure nicht. Die erneuerbaren Energien sind immer die günstigsten, aber davon haben wir bislang nicht genug. Wenn unsere Erneuerbaren also nicht ausreichen, kaufen wir Strom von unseren Nachbarländern dazu. Das ist günstiger, als fossilen Strom selbst zu erzeugen.

Es sind also zwei Sachen gleichzeitig richtig: Wir importieren in Deutschland tatsächlich Strom aus anderen Ländern, aber das ist günstiger erneuerbarer Strom und nicht mehr wie im vergangenen Jahr Kohlestrom aus Deutschland?

Genau. Aber das vergangene Jahr war ohnehin speziell. Viele französische Kernkraftwerke konnten keinen Strom produzieren, weil sie gewartet werden mussten, technische Probleme oder zu wenig Kühlwasser hatten. Deshalb hat Deutschland sehr viel fossilen Strom für den Export produziert.

I tlumaczenia tego cytatu:
      Bruno Burger: Nie ma żebraków energii elektrycznej. Mamy europejski rynek energii elektrycznej, na którym oferowana jest energia z różnych krajów i źródeł. Kraje z tanimi źródłami energii elektrycznej dostają szansę, drogie nie. Odnawialne źródła energii są zawsze najtańsze, ale jak dotąd nie mamy ich wystarczająco dużo. Jeśli więc nasze odnawialne źródła energii nie są wystarczające, kupujemy energię elektryczną od naszych sąsiadów. Jest to tańsze niż samodzielne wytwarzanie energii elektrycznej z paliw kopalnych.

Tak więc dwie rzeczy są prawdziwe jednocześnie: w Niemczech rzeczywiście importujemy energię elektryczną z innych krajów, ale jest to tańsza energia odnawialna, a nie energia węglowa z Niemiec, jak miało to miejsce w zeszłym roku?

Dokładnie tak. Ale zeszły rok i tak był wyjątkowy. Wiele francuskich elektrowni jądrowych nie mogło produkować energii elektrycznej, ponieważ wymagały konserwacji, miały problemy techniczne lub zbyt mało wody chłodzącej. Dlatego Niemcy produkowały dużo energii elektrycznej z paliw kopalnych na eksport.

Reasumujac, Niemcy maja elektrownie i to dostateczne duzo aby swoje zapotrzebowanie pokryc ale nie uruchamiaja ich wszystkich jak to nie jest koneczne. Zielona energa elektryczna jest zawsze najtansza, importujemy ja tez, ale jak co mozemy z surowcow wytworzyc dosc.

Ale Francja z swoimi atomowymi jak wam uranu zacznie brakowac, ok, macie zapasy jego moze na rok, wiec ta zima bedzie jakos, siedzi w pulapce.
      • polski_francuz Zebracy sezonowi 01.09.23, 17:33
        jorl11 napisał:

" "Wir sind kein Strombettler" Warum Deutschland so viel Strom importiert Die Kernkraftwerke sind abgeschaltet- und Deutschland muss bei seinen Nachbarn um Strom betteln.

Niemcy, za 2023 wychodza na +/-0. Francja jest najwiekszym europejskim exportrerem energii netto z 17.6TWh przescigajac Szwecje. O dziwo Polska importuje tez energie. Zakladam tez niezadugo u mnie pompe cieplna (pompe à chaleur) do ogrzewania. U was tych pomp brakuje i zebracie o nie w Polsce...

PF
        • jorl11 Re: Zebracy sezonowi 01.09.23, 18:01
          polski_francuz napisał:

> Niemcy, za 2023 wychodza na +/-0. Francja jest najwiekszym europejskim exportre
          > rem energii netto z 17.6TWh
          przescigajac Szwecje.

Zawsze mnie smieszy jak sie mowi o energii a domyslniku chodzi o energie elektryczna. U mnie w Niemczech energia elektryczna ma udzial w calej energii zuzywanej na rok liczac z 15%. Czepianie sie energii elektrycznej udajac ze to jakby cala energia jest malo sensowne.
          Ale fakt we Francji macie w calej zuzywanej energii prawie 40% energii elektrycznej, nie jak u mnie te 15% i w tej energii elektrycznej z 70% z reaktorow jadrowych. A wiec trudnisci w paliwie do reaktorow jadrowych beda we Francji w bilansie energii CALEJ miec duzy wplyw.
          A z uranem sie wam sypie.
          Melisci dotad taniutki uran z Nigru, jest zablokowany, Rosja Kazachsan nastepne i co zrobicie jak i tam wam przykreca srube? Pobiegniecie do Australii? Na kolanach? Mimo ze nie kupili u was okretow podwodnych? Wiesz jakie ceny wam wstawia za uran? To tak jak za gaz USA nam w Niemczech. 4 razy drozej jak normalnie.

>O dziwo Polska importu
          > je tez energie.

Energie elektryczna baranie, o niej mowa, jak wyzej cale zuzycie energii w Polsce, czyli tez komunikacja przemysl ogrzewania sa duzo wieksze. Z 15% enrgii w Polsce jest energii elektrycznej.

> U was tych pomp brakuje i zebracie o nie w Polsce...

Dobre. Wiesz ze pizdzisz prawda?
          • polski_francuz "Niemiecki " poziom 01.09.23, 18:43
            jorl11 napisał:

" Energie elektryczna baranie... pizdzisz prawda?"

Nie jestem baranem ale czlowiekiem i rzadko klamie. Naucz sie pisac kulturalnie to pogadamy. Poki co to mam twego chamstwa dosyc. Gadaj ze szwampuchem czy vermieterem. To ten sam "niemiecki" poziom.

Enough is enough.

PF
            • borrrka Dla porządku 02.09.23, 09:39
              Nawet w cudzysłowie "niemiecki" nie może być en bloc krytykowany.
              To naród o dużym, na ogół pozytywnym, znaczeniu i oczywiście Ty p-f o tym wiesz.
              A wtrącam się, by podkreślić znamienną asymetrię na forum - tu Niemców prawem kaduka reprezentują aussiedlerzy, którym jako żywo, Naród Niemiecki takich pełnomocnictw nie udzielił:)
              • borrrka Dla porządku 2 02.09.23, 09:43
                Równierz ci "Aussiedlerzy" w większości są porządnymi ludźmi, którym los tak się potoczył.
                Jednak nasz (forumowy) team, to coś non plus ultra:)
                • polski_francuz Honor i normalni Niemcy 02.09.23, 10:00
                  borrrka napisał:

" Równierz ci "Aussiedlerzy" w większości są porządnymi ludźmi, którym los tak się potoczył. Jednak nasz (forumowy) team, to coś non plus ultra:)"

Mialem w Berlinie bliskich niemieckich przyjaciol, poznanych w klubie fitnesowym, i nasza przyjazn dotrwala takze do moich pobytow w Australii i we Francji. Byli to spokojni i kulturalni ludzie. Z ktorymi o 2 ws. nie rozmawialem bo nie chcialem im sprawiac przykrosci. Z nimi mozna bylo tak ujac, ze sie narod dal uwiesc glupawemu podoficerowi z Austrii i skutki zemsty tego gluptaka za 1 ws. tego byly straszne.

A wracajac do naszych forumowiczow, to pewnie "doznali" jako Aussiedlerzy i teraz chca dac cos podobnego doswiadczyc Polakom czy takim, co sie Polakami czuja. Czego doznali? ano, sadze ze sie Niemcy na nich poznali ze sa to ludzie bez honoru.

Szkoda, ze Niemcy sa przez takich reprezentantow reprezentowani, ale polski jezyk jest trudny i rzadko cudzoziemcy sie po polsku rozpisuja.

PF
                  • szwampuch58 Re: Honor i normalni Niemcy 02.09.23, 10:51
                    Banderowcy dyskutuja,fuj
        • felusiak1 Re: Zebracy sezonowi 02.09.23, 20:43
          Ta pompa cieplna to odwrocona klimatyzacja. I to ciepło nie jest ciepłe. Ja to mam i tęsknie do gazowego ogrzewania. Ale jesli lubisz zimą w domu w dwoch swetrach to pompa cieplna ci to zapewni za wiecej pieniędzy.
        • a.jej.rkoniak Re: Zebracy sezonowi 03.09.23, 01:48
          Zakladam tez niezadugo u mnie pompe cieplna (pompe à chaleur) do ogrzewania. U was tych pomp brakuje i zebracie o nie w Polsce...
          co was z tymi pompami opętało? Francja ponad 600 tys, a w UK jedna dziesiata. Przecież są tańsze sposoby. Dopłaty macie? W jednostkowych przypadkach, w korzystnym układzie, da się zrobić, ale to kosztuje fortunę. Ile lat na amortyzację?
          • polski_francuz Re: Zebracy sezonowi 03.09.23, 10:16
            a.jej.rkoniak napisał(a):

" co was z tymi pompami opętało? Francja ponad 600 tys, a w UK jedna dziesiata. Przecież są tańsze sposoby. Dopłaty macie? W jednostkowych przypadkach, w korzystnym układzie, da się zrobić, ale to kosztuje fortunę. Ile lat na amortyzację?"

Skad pompy? Panstwo moze zabronic sprzedaz domow ogrzewanych gazowo czy ropowo. Cena pompy jest zalezna od jego powierzchni: powiedzmy of 10 do 20k€. Amortyzacja jest w tle i trudno ja ocenic. Mozna miec pomoc panstwa az do kilku k€.

PF

PF
      • erwlasniak Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 16.11.23, 12:52
        Jeżeli niemcy kupują energię od innych państw to te państwa powinny doliczać podatek emisji co2 jaki muszą płacić za wyprodukowaną tą energię narzuconą przez Unię .Tylko głupcy sprzedają energię bez naliczenia tego podatku .
        • szwampuch58 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 16.11.23, 17:26
          Heeee?
        • oktavian_pl Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 17.11.23, 14:05
          erwlasniak napisał:

> Jeżeli niemcy kupują energię od innych państw to te państwa powinny doliczać po
          > datek emisji co2 jaki muszą płacić za wyprodukowaną tą energię narzuconą przez
          > Unię .Tylko głupcy sprzedają energię bez naliczenia tego podatku .

W pierwszych 9 miesiącach 2023 roku w ramach wymiany handlowej import energii elektrycznej do Polski wyniósł nieco ponad 10 660 GWh (ponad 10 TWh), a eksport prądu z Polski sięgnął prawie 6478 GWh - wynika z informacji uzyskanych od Polskich Sieci Elektroenergetycznych.

Z informacji uzyskanych od Polskich Sieci Elektroenergetycznych (PSE) wynika, że Polska w pierwszych 9 miesiącach 2023 roku w ramach wymiany handlowej wyeksportowała 6477,7 GWh energii elektrycznej, importując 10 660,8 GWh energii, co oznaczało przewagę importu nad eksportem w ilości 4183 GWh.

Co wam tam w tym p....landzie do głów nakładli?
    • 1.melord Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 02.09.23, 10:35
      >>Kto przejmuje paleczke? Na swiecie pewnie Chiny i Indie a w Europie pewnie kraje Europy centralnej jak Polska.

Polska nie ma szans...zbyt drogi gaz ,ropa, nawet wegiel...to podstawa gospodarki na calym swiecie.
      Jeden z wiekszych producentow w E U nawozow sztucznych i innego chemicznego badziewia - Pulawy ,jest na skraju bankructwa z powodu wysokich cen gazu.(Police podobnie)
      Rafinerie Gdansk i Plock przynosza zysk gdyz dalej otrzymuja ruska rope za ok 50-60% aktualnej ceny gieldowej(koncza stary kontrakt)

Chiny i Indie sa glownymi beneficjantami amerykanskich sankcji,Rosja nie pozostaje w tyle.
      Kupujac rosyjska rope/gaz nawet z 10% upustem zarabiaja wszyscy ogromne pienadze.
      W/g szwajcarskiego banku UBS ruscy w 2022 zarobili $600mld...hindusi dwa razy tyle.

Paleczke podal c-klasowy ,naiwny USanski aktor,dyrygowany przez gabinet cieni R.Reagan,tworzac potege Chin, ktora za jakis czas zdominuje calkowicie swiat jesli potrafi utrzymac system zamordyzmu(komuna) ....szeroko pojeta demokracja zdycha,zjadana od wewnatrz przez zielona zaraze.
      • polski_francuz Pomysl i modyfikacja 02.09.23, 11:20
        1.melord napisał(a):

" Polska nie ma szans...zbyt drogi gaz ,ropa, nawet wegiel...to podstawa gospodarki na calym swiecie."

Bez przesady, Szwajcaria nie ma surowcow ale miala pomysl na ekonomie. Ropa i gaz sa surowcami waznymi ale dzisiejsza ekonomia szuka nowych zrodel energii, jesli mozliwe bez spalania i bez wydzielania dwutlenku wegla. Bateria z litem, poruszanie sie rowerem zamiast samochodu, itd.itp. Dobry pomysl, kreatywnosc byly, sa i beda w cenie. A w Polsce tych cech nie braknie. Moze by tylko wladze troche zmodyfikowac by nie przypominaly te przedrozbiorowych to by troche pomoglo...:)

PF
    • polamek100 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 02.09.23, 18:59
      No a obecnie kiedy widza (a przynajmniej powinni wiedziec) jak daleko przed nimi Chiny sa w przemysle motoryzacyjnym EV i nie oglosili "stanu wyjatkowego" w przemysle motoryzacyjnym liczac ze znow ludzi beda kupowcac niemieckie to moga sie obudzic z reka w nocniku.
      • a.jej.rkoniak Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 01:56
        W Australii gmin kupuje chińskie EV, bo tanio, ale Azjaci kupują Lexusy i niemieckie, bo to jest symbol statusu społecznego. Sprawa EV zakończy się podobnie do CFL. Miały byc cudem, teraz zastąpione LEDami i są tępione przy utylizacji. Sieć energetyczna już robi bokami, generowanie nie daje gwarancji (znaczy już daje gwarancje wyłączeń w lecie), a sytuacja rozwojowa. EV ma sens wyłącznie dla jeżdzących mało i mających PV plus akumulatory w obejściu. Dziecięca wiara w cuda...
        • polamek100 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 19:04
          No coz tak pracuje centralne sterowanie gospodrka
          www.bloomberg.com/features/2023-china-ev-graveyards/
    • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 03.09.23, 22:05
      felusiak1 napisał:

> Ta pompa cieplna to odwrocona klimatyzacja. I to ciepło nie jest ciepłe. Ja to
      > mam i tęsknie do gazowego ogrzewania. Ale jesli lubisz zimą w domu w dwoch swet
      > rach to pompa cieplna ci to zapewni za wiecej pieniędzy.

Podstawowa zaleta pompy cielnej to jest, jak jest dobrze zrobiona i dom dostosowany do niej, to jest to ze np. z 1KWh energii, w tym przypadku energii elektrycznej, dom dostaje ten ta 1 KWh z energii elektrycznej w postaci juz ciepla + ze 3 kWh energii cieplnej ktora ta energia elektryczna transportuje do domu z ziemi z ogrodka ogrzewajac dom.
      Na ogrzewanie u mnie w Niemczech idzie wiecej energii jak jest wytarzane energii elektrycznej, jakby nagle cudownie wszystkie domy/mieszkania bylyby pompa cieplna ogrzewane mielibysmy nagle spadek zuzycia energii o moze 25%. Calej energii nie elktrycznej, spadek wiecej jak cala energia elektryczna.
      I to jest ta podstawowa zaleta pomp cepla, ogromna oszczednsc energii na ogrzewanie.
      Ale to wymaga wielkich inwestycji, dom musi byc przygotowany tez do tego. Czynnk grzewczy powinien miec nie wiecej jak 30°C aby sprawnosc byla tak wielka, fizyka, a to wymaga napewno wielkich plaszczyzn przesuwania energii cieplnej z tej wody do mieszkania. Czyli ogrzwanie podlogowe pasuje. Dobrze jest jak dom jest dobrze izolowany termicznie, rekuperacja sie prosi:

jawar.com.pl/rekuperacja/

Jak sie ma duza powierzchnie domu, slaba izolacje, wietrzenie oknem, to pompa cieplna musi byc duza jak cholera.
      m
      Masz f1 ja za mala dla swojej chalupy mysle bo masz zimno no ale te wasze amerykanskie psie budy budowane jak energia np. gaz byly cholernie tanie wychodza wam bokiem.

Jak mieszkam w bloku ogrzewanie mam z osiedlowej "kotlowni" to jest nowiutka HighTech, Zielona sporo, tanio jak cholera na dzisiejsze czasy nawet.
      Okna 3 szyby do tego szczelne jak trzeba, mury doskonale ocieplone, ogrzewanie podlogowe, rekuperacja oczywiscie, dom 5 lata temu wybudowany. Nawet jak wyjade zima na tydzien, ogrzewanie wylaczone kompletnie, na dworze 0°C... -5°C, wracam mam 22°C. Jak kawe ugotuje 22,5°C sam ogrzewam soba, 23°C. W lazience podloge ciepla zrobie aby bylo przyjemnie lazic na bosaka, 25°C w calym domu.
      Tak wygladaja nowowczesne domy a nie te wasze namioty amerykanskie potrzebujace mnostwa energii aby jakos bylo cieplo a teraz z energia to i u was gorzej. U nas w Europie zle jak cholera, bedzie gorzej tylko.
    • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 07.09.23, 18:35
      jorl11 napisał:

> polski_francuz napisał:
      >
      >
      > > Niemcy, za 2023 wychodza na +/-0. Francja jest najwiekszym europejskim
      > exportre

> > rem energii netto z 17.6TWh
      przescigajac Szwecje.
      >
      >
      > Zawsze mnie smieszy jak sie mowi o energii a domyslniku chodzi o energie elektr
      > yczna. U mnie w Niemczech energia elektryczna ma udzial w calej energii zuzywan
      > ej na rok liczac z 15%. Czepianie sie energii elektrycznej udajac ze to jakby c
      > ala energia jest malo sensowne.
      > Ale fakt we Francji macie w calej zuzywanej energii prawie 40% energii elektryc
      > znej, nie jak u mnie te 15% i w tej energii elektrycznej z 70% z reaktorow jadr
      > owych. A wiec trudnisci w paliwie do reaktorow jadrowych beda we Francji w bila
      > nsie energii CALEJ miec duzy wplyw.
      > A z uranem sie wam sypie.
      > Melisci dotad taniutki uran z Nigru, jest zablokowany, Rosja Kazachsan nastepne
      > i co zrobicie jak i tam wam przykreca srube? Pobiegniecie do Australii? Na kol
      > anach? Mimo ze nie kupili u was okretow podwodnych? Wiesz jakie ceny wam wstawi
      > a za uran? To tak jak za gaz USA nam w Niemczech. 4 razy drozej jak normalnie.

Slychac ze dla was drogi PF ten uran z Nigru ma podrozec:

www.youtube.com/watch?v=r6EZibVMsIc

Tu mowia ze:

Niger Raises Uranium Price From €0.80/kg to €200/kg - In a groundbreaking development that signals a seismic shift in the global resource market, Niger, a prominent player in the uranium industry, has reportedly taken a bold step towards securing fair compensation for its invaluable natural resource, uranium. Multiple reports suggest that Niger has substantially increased the price of its uranium, skyrocketing it from a mere €0.80 per kilogram to €200 per kilogram.
      This remarkable decision underscores a burgeoning determination among African nations to break free from historical imbalances and demand equitable remuneration for their vital contributions to the global economy.

I tlumaczenie bo w psim jezyku:

Niger podnosi cenę uranu z 0,80 euro/kg do 200 euro/kg - W przełomowym wydarzeniu, które sygnalizuje sejsmiczną zmianę na globalnym rynku zasobów, Niger, znaczący gracz w branży uranowej, podobno podjął odważny krok w kierunku zapewnienia uczciwej rekompensaty za swój bezcenny zasób naturalny, uran. Liczne doniesienia sugerują, że Niger znacznie podniósł cenę swojego uranu, zwiększając ją z zaledwie 0,80 euro za kilogram do 200 euro za kilogram.
      Ta niezwykła decyzja podkreśla rosnącą determinację wśród narodów afrykańskich, aby uwolnić się od historycznych nierówności i domagać się sprawiedliwego wynagrodzenia za ich istotny wkład w globalną gospodarkę.

2900t/rok znaczy teraz 200€*2900t= 580milionow €. Na biednych nie trafilo mysle drogi PF, zaplacicie czy napadniecie na Niger?
      • 1.melord Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 15:46
        W Australii znane jest 5 bogatych zloa uranu,dwie sa eksploatowane pozostale trzy sa rezerwa US...nie australijska.
        Wiele innych panstw posiada zloza uranu....NIger jest propagandowa wydmuszka,gdyz Wagner maczal tam palce.
        • polski_francuz Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 15:54
          1.melord napisał(a):

" W Australii znane jest 5 bogatych zloa uranu,dwie sa eksploatowane pozostale trzy sa rezerwa US...nie australijska. Wiele innych panstw posiada zloza uranu....NIger jest propagandowa wydmuszka, gdyz Wagner maczal tam palce."

To ze jorl pisze propagandowo, to nie jest nowosc. Ale ciekawym, jak to mozliwe ze Stany posiadaja australijski uran?

PF
          • 1.melord Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 08.09.23, 15:58
            Stany w AU posiadaja bardzo duzo......AU jest nieformalnym Stanem lub pol kolonia...DO WYBORU
        • jorl11 Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 09.09.23, 20:35
          1.melord napisał(a):

> Wiele innych panstw posiada zloza uranu....NIger jest propagandowa wydmuszka,g
          > dyz Wagner maczal tam palce.

Nizej jak wygladaly dostawy uranu do Unii w 2021.
          Tak sa i inne panstwa majace uran. Widac nizej. Rosja, Kazachstan a ten to przeciez prawie Rosja.
          Z Nigru to idzie ten uran do Francji, do innych krajow EU juz nie.

Na czym polega wiec wydmuszka z Nigrem? Zwlaszcza te inne wrogie kraje tez sa dostawcami?
          Ciekawe jak duze zapasy maja zwlaszcza Francja uranu. Bo od 23.2.22 zapewne dosc malo z Rosji i Kazachstanu tez moze byc malo-
          Ale jak pisalem, na czworakach po prosbie do Australii i/czy Kanady, ciekawe za ile dostana? Tak jak USA do Niemiec teraz gaz sprzedaje po 4 krotnej cenie?
          To moze lepiej napasc na Nigr i przywrocic demokratycznego wladce? Co beda czarniuchy skakac!
          • oktavian_pl Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 09.09.23, 21:11
            Tego wykresu
            • oktavian_pl Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 09.09.23, 21:11
              oktavian_pl napisał:

> Tego wykresu
              Wycieli
              • kobalt_x Re: "Niemiec potrafi" osiaga zenit 10.09.23, 23:29
                Wracając do Niemiec. Znalazłam niemieckiego sputnika czy kremlowską gazetę po niemiecku. A mówili, że zabronili sputnika. snanews.de/ I gdzie te sankcje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka