Dodaj do ulubionych

prawo aborcyjne

16.04.24, 02:41
Niemiecka Konferencja Biskupów wyraziła zaniepokojenie opublikowanym dziś raportem powołanej przez niemiecki rząd federalny Komisji ds. Samostanowienia Reprodukcyjnego i Medycyny Reprodukcyjnej, w którym wbrew orzeczeniom Federalnego Trybunału Konstytucyjnego twierdzi się, że człowiek nabywa prawa dopiero w momencie swoich urodzin.

Przewodniczący niemieckiego episkopatu bp Georg Bätzing, stwierdził, że w przedstawionych przez komisję kwestiach absolutnie konieczna jest dogłębna dyskusja, ponieważ jej raport dotyka kwestii, które wpływają na fundamenty społeczeństwa. W przypadku aborcji, obecne ramy prawne chronią zarówno samostanowienie, jak i zdrowie kobiety i nienarodzonego dziecka. Natomiast zalecenia komisji wskazują, że aborcja w początkowej fazie może odbywać się bez poradnictwa, ponieważ uznaje, że embrion ma mniejsze prawo do życia w pierwszych tygodniach. Zdaniem komisji, nie należy zezwalać na aborcję dopiero, gdy płód osiągnie zdolność do życia poza łonem matki. Bp Bätzing krytykuje fakt, że według Komisji pełne prawo do życia nabywa się dopiero z chwilą narodzin, co stoi zresztą w sprzeczności z orzeczeniami Federalnego Trybunału Konstytucyjnego.
Obserwuj wątek
    • privus Re: prawo aborcyjne 25.04.24, 18:21
      A ogłoszą też zaniepokojenie w stosunku do prawa do gwizdania? :)
    • senioryta13 Re: prawo aborcyjne 25.04.24, 18:38
      Partia D. , jest na tyle falszywa, tchorzliwa, ze nie chce okreslic, do ilu tygodni, miesiecy mozna ja przeprowadzic. Wydaje mi sie, ze w porozumieniu z lekarzami, mozna termin aborcji latwo ustalic. Ale nie, oni chca ten temat drazyc do upadlego, chca jechac na kobietach az do wyborow. Aborcja jest ich haslem wyborczym, inne problemy nie istnieja.
      • felusiak1 Re: prawo aborcyjne 25.04.24, 21:25
        Benzyna była przy Trumpie po $1.89 a dzisiaj jest $3.27. Młodych siusiek jest za mało a kupujacych benzyne bardzo dużo. Ale ja jestem w Texasie. Engine placi $5.27.
        • engine8t Re: prawo aborcyjne 26.04.24, 00:09
          felusiak1 napisał:

> Benzyna była przy Trumpie po $1.89 a dzisiaj jest $3.27. Młodych siusiek jest z
          > a mało a kupujacych benzyne bardzo dużo. Ale ja jestem w Texasie. Engine placi
          > $5.27.
          >

A slyszales co Biden ostatniej soboty podpisal?
          Podpisal zakaz ciagniecia ropy i gazu na Alasce ze wzgledu na respekt i poszanowanie terenow tubylcow. A oni wcale tego nie chcieli bo przeciez z tego mieli korzysci. A ten im taki prezent z serca zrobil. Beda biedowac ale beda dumni ze ich "prawa" sie szanuje.
          Ale co tam, kupimy sobie rope od hindusow. A skad oni maja? A od Rosji. Kupuja ruska i do cysterny dolewaj litr swoje a to robi ja juz hinduska.
          Tak ze bede placil jeszcze wiecej. Ale oni mnie moga skoczyc. Ja w dwoch autaachna rok wyjezdze moze 5 tys mil to mniej wiecej 200 galonow paliwa wiec czy ono po 2 czy 10 to niewielka roznica.
          Przyjdze Trump i bedzie "Drill Baby drill" LOL
          • 1.melord Re: prawo aborcyjne 26.04.24, 01:03
            Ruska ropa dostarczana jest do Indii,benzyna/diesel indyjskie!! wysylana do hubu w Singapurze i z tamtad rozprowadzana po Dalekim Wschodzie i Australii z Oceania.. sankcje dzialaja i jest git.
            Cena paliwa $AU 2 /L + -(zalezy od pazernosci stacji benz.) wiec wychodzi pomiedzy Texasem a California.

ps.roznica miedzy stacjami benzynowymi w roznych rejonach Sydney wynosi czasami 20-30c za litr. .
            • a.jej.rkoniak Re: prawo aborcyjne 26.04.24, 04:16
              czasem 50 centów, ok 25%
              w tej chwili wedle NSW fuel check różnica dla 98 jest 202.5 do 260.9 (Sydney)
          • felusiak1 Re: prawo aborcyjne 28.04.24, 01:59
            Nie przyszło ci do głowy, ze rosnące ceny energii natychmiast pchają ceny wszystkiego w górę?
        • j-k czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :) 26.04.24, 00:18
          felusiak1 napisał:
          > Benzyna była przy Trumpie po $1.89 a dzisiaj jest $3.27. Młodych siusiek jest z
          > a mało a kupujacych benzyne bardzo dużo. Ale ja jestem w Texasie. Engine placi
          > $5.27.
          >

czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :)

(poza Meksykanami , naturalnie...- jezdzacymi na rowerach...))

- bo czytalem, ze Anglojezyczni z Californii wieja tysiacami do Texasu :)
          • engine8t Re: czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :) 26.04.24, 00:29
            j-k napisał:

> felusiak1 napisał:
            > > Benzyna była przy Trumpie po $1.89 a dzisiaj jest $3.27. Młodych siusiek
            > jest z
            > > a mało a kupujacych benzyne bardzo dużo. Ale ja jestem w Texasie. Engine
            > placi
            > > $5.27.
            > >
            >
            > czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :)
            >
            > (poza Meksykanami , naturalnie...- jezdzacymi na rowerach...))
            >
            > - bo czytalem, ze Anglojezyczni z Californii wieja tysiacami do Texasu :)

Ja zostane. Nie ma lepszego miejsca na Swiecie.
            E tam. troche wije - zwykle biedota co to glosowal na podatki myslac ze to im byt porawi.
            Ale ostatnio ponoc wiecej wraca i z Teksasu i z Florydy bo sie okazuje ze trawa u sasiada to tylko wyglada na zielensza.
            www.msn.com/en-us/news/us/california-seeing-a-sizable-influx-of-new-residents-relocating-from-texas/ar-AA1kkpld
            • felusiak1 Re: czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :) 29.04.24, 09:16
              Nikt nie wraca. Przyjżedżają nie ci co wyjechali. Czytaj nie tylko nagłówki.
              • engine8t Re: czy w tej Calfornii ktos zostanie ? :) 29.04.24, 20:58
                felusiak1 napisał:

> Nikt nie wraca. Przyjżedżają nie ci co wyjechali. Czytaj nie tylko nagłówki.
                >
                Masz racje - zwykle nie ci sami.
                No bo stara prawda sie sprawdza ze jak wyjedziesz z Kalifornia to szanse na powrot praktycznie zadne a to dlatego ze juz cie nie bedzie stac na to bo np dom ktory sprzedales po roku kosztuje juz $200k wiecej.
                No i nie jest az tak super w Teksasie poniewaz Houstom ma fatalny klimat, DFW jest lepszy ale ciagle Austin chyba najbardzije do zycia? L:udzi sie wsciwkaj na Kalifornie, sprzwdziija internet, wypozyczaja UaHaula i jada..
                www.businessinsider.com/moving-california-austin-texas-10-things-i-wish-i-knew-2021-1?op=1
      • privus Re: prawo aborcyjne 26.04.24, 02:01
        Jest to chyba ostatni dogmat kościelny budzący jeszcze bardzo mieszane uczucia.
        • boavista4 Re: prawo aborcyjne 29.04.24, 22:25
          privus napisał:
          im droższa benzyna, tym tańszą aborcja. Moim zdaniem prawa człowieka powinno sie otrzymywać po śmierci, bo kak czelawiek zachowuje sie kak Putina , albo ten cham Tramp, to nie powinien mieć prawa czelawieka.
          • privus Re: prawo aborcyjne 30.04.24, 02:35
            No cóż, nie tylko Putin jesti był tego zdana, że życie pojedynczego człowieka się nie liczy. dzielenie ludzi na mężczyzn i podległych im kobiety jest starodawnym prymitywizmem z przed tysięcy at. Jest oczywista współzależność, ale ubieranie tego w szaty religijne jest wyraźnym epokowym wstecznictwem.
    • privus Re: prawo aborcyjne 30.04.24, 02:29
      Nie ma czegoś takiego, jak prawo aborcyjne. Są prawa człwiea, a to nie jest to samo, co kastowe widzi mi się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka