Dodaj do ulubionych

Wrazenia z tego forum

21.11.04, 23:17
Jestem Polakiem, ktory spedzil ponad polowe zycia poza Polska, w krajach
skandynawskich i USA. Dla jasnosci: zydowskich korzeni nie mam. Moj wyjazd
zbiegl sie w czasie z tzw. "okresem pomarcowym". Ale nie mial zadnego
zwiazku z tamtymi wydarzeniami.

Teraz, gdy stoje u progu starosci, zaczyna mnie nurtowac pytanie.
Gdzie spedzic ostatnie lata zycia? Czy zostac tu, gdzie jestem,
czy wrocic do Kraju?

Prosze Panstwa, jak czytam wypowiedzi na tym forum, to wszelkie
ciagoty na temat powrotu gwaltownie mi przechodza.

Mam takie pytanie: czy forum jest reprezentatywna probka
stanu umyslu przecietnego dzisiejszego Polaka? Trudno mi
wprost uwierzyc, zeby wsrod ludzi mieszkajacych w sercu Europy dominowaly az
tak prymitywne poglady. Pocieszam sie, ze moze na forum z jakis nieznanych
blizej powodow doszlo do "zageszczenia" takich postaw. Bylbym bardzo
wdzieczny, gdyby ktos z Panstwa pomogl mi zrozumiec, co sie tutaj dzieje.

Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Wrazenia z tego forum IP: *.chello.pl 21.11.04, 23:25
      Forumowicze tego forum, jak i zreszta kazdego na swiecie, nie sa
      reprezentatywni dla zadnej grupy narodowosciowej. To prosty fakt. Wielu
      forumowiczow udzielajacych sie na forach publicznych-ogolnych to osobnicy
      cokolwiek sfrustrowani, ktorzy sile znajduja w ujadaniu. To tez prosty fakt.
      Spora dawka oszolomstwa, z ktora sie mozna tu zetknac, produkowana jest przez
      ludzi, z ktorymi na codzien mozesz nie miec nic wspolnego, poniewaz pochodza
      oni z zupelnie odmiennych srodowisk. Co nie znaczy, ze takie srodowiska sa
      calkowitym marginesem. Ci ludzie rekrutuja sie glownie sposrod osob slabiej
      wyksztalconych, podatnych na demagogie i tzw. umyslowe lenistwo. Podejrzewam,
      ze odsetek idiotow w Polszcze podobny jest do odsetka idiotow w USA. Dlatego
      prosilbym Cie o jedno: nie generalizuj. W Polszcze jest bardzo wielu bardzo
      fajnych ludzi, ktorych nie trudno odszukac. Nie mow mi tylko, ze nie potrafisz
      ich w internecie znalezc...
      pozdrawiam
    • Gość: bez nie boj sie, to forum nie jest reprezentatywne. IP: *.arcor-ip.net 21.11.04, 23:26
      kupa dzieciarni odreagowuje tu tylko swoje antyizraelskie i antyamerykanskie
      fobie.
    • pejs.w.zupie.cebulowej POLSKI TO ZWIERZENCI ANTISIEMICI! 21.11.04, 23:34
      NIE PRZYJEDZAJ PAN!!
    • Gość: *** Re: Wrazenia z tego forum IP: *.home1.cgocable.net 21.11.04, 23:43

Jest tylko pytanie dlaczego GW toleruje "wolnosc takiego Slowa?
    • agent.k Re: Wrazenia z tego forum 22.11.04, 00:05
      Panie Starszy, Pan nie wyrabia sobie opinii po tych kilku niedobitkach z tego
      (i innych) forow bo to straszna generalizacja. A co do Polski - my tu wszyscy
      mamy nadzieje ze idzie wszystko ku lepszemu. Droga to ciezka i trudna, wszak
      demokracje mamy przeciez dopiero od poltorej dekady. Byl to okres wielu
      zaniechan, z ktorych najpowazniejszym bylo nierozliczenie sie ze swoja
      komunistyczna przeszloscia. Stad trawiace nasze sprawy publiczne wszechobecna
      korupcja i niezliczone afery z ta najglosniejsze chyba, ktora notabene wlasnie
      jest wyjasniana, a mianowicie sprawa Orlenu. My, ktorym Ojczyzna mila, wierzymy
      ze sprawa ta ostatecznie skompromituje postkomunistyczna tzw. lewice i
      ozdrowienczo wplynie na kondyncje zycia publicznego a takze umocni nadwatlony
      nielicho status spoleczenstwa obywatelskiego - jako tolerancyjnego, otwartego,
      ale wiernego swoim chrzescijanskim korzeniom. Co się tyczy spraw gospodarczych,
      tu też nie jest tak zle (mamy aktualnie całkiem przyzwoity wzrost) i liczymy na
      to ze wspolpraca z panstawami UE mimo wszystko się jeszcze im przysłuzy.

Pozdrawiam

PS. > Dla jasnosci: zydowskich korzeni nie mam.
      No wie Pan, o tym Pan już nie musiał wspominac, wszak ow "okres marcowy"
      wydarzyl sie przeciez dobre pare lat temu i nikt w owczesnej Polsce z racji
      pochodzenia ceregieli nie robi. Kryteria oceny są inne: uczciwosc, pracowitosc
      i poszanowanie praw jednostki (dodalbym przynaleznosc partyjna, ale ze nie chce
      Pana zniechecac - zamilkne ;-)

• pimpocha68 Pimpocho Żałosno, Czółko Cię zdradza /nt 22.11.04, 10:50
      • Gość: . Gratulacje, pimpopcha, juz sie dorobilas nedznej, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 10:54
        genetycznie antysemickiej podroby - widac twe teksty dzialaja...

--
        Kocham Arabow w Arabii
        • pimpocha68 [...] 22.11.04, 10:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 100krotki Re: Wrazenia z tego forum 22.11.04, 11:05
      ta.menda.of.america napisał:

> Mam takie pytanie: czy forum jest reprezentatywna probka
      > stanu umyslu przecietnego dzisiejszego Polaka? Trudno mi
      > wprost uwierzyc, zeby wsrod ludzi mieszkajacych w sercu Europy dominowaly az
      > tak prymitywne poglady. Pocieszam sie, ze moze na forum z jakis nieznanych
      > blizej powodow doszlo do "zageszczenia" takich postaw. Bylbym bardzo
      > wdzieczny, gdyby ktos z Panstwa pomogl mi zrozumiec, co sie tutaj dzieje.
      >

polecam polskie aktualne seriale w tivi

Klan
      Złotopolscy
      Plebania
      M jak miłość
      Na dobre i na złe
      posiedzenia sejmu
      relacje komisji śledczych riwigate i orlengate
      co tam jeszcze mogłabym polecić

Kiepscy ponoć są dobrzy
      Tylko dla zucwałych i odważnych
      Bar
      jeden z dziesięciu, ale to teleturniej no i oczywiście
      Miliard w rozumie a jeszcze lepiej na koncie
    • Gość: Marianna Re: Wrazenia z tego forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:07
      Amerykańska Mendo na progu starości: moja rada jest taka: poczytaj sobie różne
      fora, a potem płyń do tego portu, co mlekiem i miodem duszę ukoi
      • Gość: . Jestes DUMNA z tego, co ci sie zarzuca? Czyzbys IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 11:16
        byla Mloda Wsza-polska?

--
        Kocham Arabow w Arabii.
        • Gość: Marianna bywam dumna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:19
          Wsza jest dużo starsza, A co mi się zarzuca? Przeoczyłam coś?
          • Gość: elle Re: bywam dumna IP: *.inet.biz.pl / 195.116.149.* 22.11.04, 15:03
            twój post to rzeczywiście powód do dumy,ale wśród blokersów, prostactwa, itd.
            Czy ktoś do Pani, Marianno , tak się zwraca, że styl ten przyswoiła Pani aż tak?
            • Gość: alek Re: bywam dumna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 23:04
              oj ty, ty to się musisz znać i na blokersach i na prostakach, i tak dalej, i
              nicka masz takiego ładniutkiego ciut pretensjonalnego, ciut z prasy dla mniej
              ambitnych pań, a wdzięku to masz tyle co koń fryzyjski, a mnie się ta słodka
              Marianna podoba, a twój łomot nie
              • Gość: elle Re: bywam dumna IP: *.inet.biz.pl / 195.116.149.* 23.11.04, 18:37
                dobrze, że ciut, bo inni nieco więcej. Pa, pozdrawiam
    • eu_lola Re: Wrazenia z tego forum 22.11.04, 11:10
      ta.menda.of.america napisał:

>> Teraz, gdy stoje u progu starosci, zaczyna mnie nurtowac pytanie.
      > Gdzie spedzic ostatnie lata zycia? Czy zostac tu, gdzie jestem,
      > czy wrocic do Kraju?
      >
      > Prosze Panstwa, jak czytam wypowiedzi na tym forum, to wszelkie
      > ciagoty na temat powrotu gwaltownie mi przechodza.

Jezeli faktycznie myslisz o powrocie a nie jest to zwykla prowokacja jakich tu
      wiele to radze zastanowic sie nad kilkoma drobiazgami.

Po pierwsze wiekszosc glupich, rasistowskich tekstow ukazujacych sie na forum
      pochodzi od piszacych z poza Polski.
      Najbardziej zatwardziali neo- nazisci pisza ze Szwecji i z USA ( Izrael
      pozostawiam poza konkurencja )tj z krajow, w ktorych jak piszesz, spedziles
      duza czesc zycia.
      To przemawialoby za szybkim spakowaniem manatkow i powrotem do kraju.

Bawi mnie jednak sama mysl o uzaleznianiu takich decyzji od tego co pisuje sie
      na forach.
      Jest kilka wazniejszych spraw ktore nalezy wziac pod uwage ale skoro jestes
      dorasly to sam dojdziesz do tego jakie.

• Gość: maraton Re: Wrazenia z tego forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:16
        mnie się widzi, że menda jest prowokatorem, który postanowił uaktywnić krytyków
        i polakożerców, naiwny aż do bólu pretekst tego wątku i przemyślnie dobrany
        nick o tym świadczą
    • Gość: . Zielona zawisc Mloda Wsze-polska z Grojca bierze? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 11:18

--
      Kocham Arabow z Arabii.
    • Gość: . A ty, prymitywie, uwielbiasz jesc brudnymi lapami? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 11:25
      No, w takim razie, wiesniaku, gratuluje kultury. I pojmuje twa milosc, CEPIE,
      do ludow prymitywnych...

--
      Kocham Arabow w Arabii.
    • Gość: . Nie, jestem pewien, ze ty SPOD Grojca jestes. Z IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 11:27
      b.czworakow - tam jeszcze i dzis jedza ze wspolnej miski brudnymi lapskami,.

--
      Kocham Arabow w Arabii.
    • bakczyserai Re: To ty mi udowodnij "final solution" wobec Ara 22.11.04, 11:37
      Gość portalu: . napisał(a):

> A - tak na marginesie - wole Zydow. Wiesz czemu? BO NIE JEDZA BRUDNYMI
      LAPAMI.
      > I potrafia sie poslugiwac nie tylko nozem, ale i WIDELCEM. Hahahaha!!!
      >
      > --
      > Kocham Arabow w Arabii.

Skądś Go znam
    • Gość: ormas Mendo z Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:53
      Zobacz jak walą się stereotypy: nie można, no naprawdę nie można, nawet, gdyby
      usilnie się chciało, o tutejszym Angliku powiedzieć gentlemen, czy gentlewoman
      (różnie na temat płci gadają), uff doprawdy co za brak ogłady
      • Gość: . Czyzbym zaatakowal pierwszy? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 22.11.04, 13:06
    • Gość: Roto Re: Wrazenia z tego forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 12:48
      > stanu umyslu przecietnego dzisiejszego Polaka? Trudno mi
      > tak prymitywne poglady.

Nie chce dramatyzowac, ale cos z tego moze byc na rzeczy. Terazniejsi Polacy to
      banda frustratow, majacych pretensje do wszystkich o wszystko (slusznie zreszta
      ;-)), na ktorych pietno katolicyzmu, bardzo mocno odcisnelo pewien rodzaj
      myslenia. I nawet jezeli w towarzystwie, nie wypada ujawniac swoich
      ksenofobicznych pogladow , to anonimowosc forum takim rzeczom bardzo sprzyja.
      Dlatego radzilbym Panu przyjechac tu sobie na pol roku, wynajac mieszkanie i
      pomieszkac troche. A dopiero potem zdecydowac. Nie chcialbym stawiac krzyzyka
      na dzisiejszych Polakach ale trzeba pamietac, ze sa zupelnie inni od tych ludzi,
      ktorych Pan pamieta i napewno nie lepsi.
      • Gość: Marianna Roto jestem pod wrażeniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:13
        ty to chyba podrzucasz teksty K.Dauszewiczowi do listów lokaja do hrabiego
        (kochanego) padnij jeszcze do nóg uniżenie, szybciutko!
    • Gość: Perry Re: Wrazenia z tego forum IP: 160.79.164.* 22.11.04, 15:08
      Buszuje na tym forum kilkanastu kretynow. Zreszta wiekszosc ich mieszka poza
      Polska. Moge Cie zapewnic z reka na sercu, ze w kraju nie latwo Ci bedzie
      znalezc takich drani. Dodaje ze jestem Zydem :-) Nie sadz Polski po tym forum!
    • Gość: igor Dam Ci rade. Pomieszkaj w Polsce pare miesiecy IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 22.11.04, 15:44
      i sam zobacz. Kierowanie sie forum przy podejmowniu takiej decyzji?
      Przypuszczam, ze kokieteryjnie zartujesz (czy menda to sugestia slabej plci?).
      Jezdze do Polski czesto i mysle, ze nie jest tak zle jak wynika to z narzekan
      Polakow ale nie jest tak dobrze jak sie spodziewali.
    • Gość: ABE Alez co Pan opowiada? IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 22.11.04, 21:53
      Na poczatku zastrzegam, ze tez nie mam korzeni zydowskich, choc mnie o to
      nieraz posadzano. Pierwszy raz jak weszlam na to forum jakies dwa lata temu,
      opsypano mnie zarzutami zydowstwa i ucieklam gdzie pieprz rosnie na caly rok.
      Po raz drugi weszlam na forum 'umiejetnie' i od razu zastrzeglam zem nie Zyd.
      Podziwiam Panska przezornosc, ze Pan tak po raz pierwszy i od razu rozwaznie.

A poza tym prosze Pana to to forum jest bardzo reprezentatywne. My sie tu
      wszyscy za raczki trzymamy i po plecach poklepujemy, a jak sie niechcacy
      zdenerwujemy to wylaczamy komputer i dajemy mezowi patelnia w glowe, a dziecku
      po dupie (co jest zreszta nielegalne w krajach w ktorych zyjemy, wiec moze
      sobie Pan wyobrazic jak my sie narazamy aby tylko Pokoj na forum utrzymac). A
      to Forum to naprawde miloscia blizniego pala i emituje staropolska goscinnosc i
      tolerancje na prawo i lewo, zupelnie tak jak w Kraju. Ja tam niedawno bylam to
      wiem. Tak wogole to nie wiem skad Pan pisze, ale na pewno z jakiejs tam drugiej
      czesci Swiata gdzie zgodnie z norma i standardami ogolnoswiatowymi wszyscy tez
      sie zgodnie trzymaja za rece i po plecach poklepuja. Gdzie czlowiek nie spojrzy
      na mapie swiata, to fajnie jest. Tak jak w Polsce i tak jak na tym forum.
      No moze na Ksiezycu jest inaczej, ale nie wiem bo nie bylam. Pan wyraznie wie
      lepiej bo z wlasnego doswiadczenia jak to tam jest na tym Ksiezycu.
      Czy moge zabawic sie w mala zgaduj-zgadule? Tak? NO to juz, Pan sie nazywa
      Twardowski z Ksiezyca :DDD
      • abstrakt2003 ABE 23.11.04, 18:37
        Czegoś ty się najadła w tym swoim Shire?
        • Gość: ABE Abstract IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 23.11.04, 20:45
          Co sie mialam najesc? Weetbix z suszonymi sliwkami na sniadanie, czy to
          toxyczne?
          Z perspektywy dystansu i czasu wiem po prostu, ze Polacy na obczyznie tak jak
          ja zreszta, maja tendencje do idealizowania ojczyzny. Tworzy sobie czlowiek w
          glowce takie slodkie stereotypy: ze u nas nikt nie kradnie, dom mozna otwarty
          zostawic i nic, ze u nas nie ma pedofilow, ze jest wielka tolerancja a nawet,
          ze znajdujemy inne narodowosci i rasy fascynujace, ze jestesmy takim cichym,
          cieplym, uroczym zasciankiem zywcem wycietym z Pana Tadeusza. A to wszysko
          fantazja jest abstract. Jak bylam w kraju to naczytalam sie prasy, pogadalam z
          ludzmy. Ludzie sa fajni, owszem, ale tak samo fajni sa cudoziemcy w gronie
          wlasnych rodzin i przyjaciol. A w szarej rzeczywistosci na ulicy, w autobusie,
          w pracy ludzie walcza o przetrwanie, i wciaz ciazy nad nimi widmo 50 lat
          komunizmu i 100 lat niewoli. To znieksztalca moralnie, i degeneruje wartosci,
          zmienia wzorce zachowania.
          A na koniec Polska jest czescia swiata, tak jest w Polsce jak jest na swiecie,
          wszystko sie znajdzie: bogactwo i skrajna biedote, przemoc i dobroczynnosc,
          uprzedzenia i skrajna religijnosc, cynizm, przestepczosc bla bla bla. Wiec po
          co tworzyc temu Panu jakies falszywe obrazki sielanki ojczystej?
    • abstrakt2003 Re: Wrazenia z tego forum 23.11.04, 18:34
      Nie! Absolutnie nie!
      To forum to nawet nie jest krzywe zwierciadło Polski! Jest to co najwyżej "kozetka psychiatry" gdzie różni frustraci wywlekają swoje żale!
    • ta.menda.of.america Dziekuje wszystkim, ktorzy zechcieli odpowiedziec. 23.11.04, 20:01
      Na poczatku wyjasnie dwie sprawy.
      1. Nick: niczego nie trzeba sie tu doszukiwac. Pare dni temu bardszo aktywnie
      tu sie udzielal jeden pan o nicku "agendaofamerica". Przeczytawszy szereg jego
      postow, pomyslalem sobie, ze lepiej by moze do niego pasowal podobnie brzmiacy
      nick "ta menda of America". Po czym, niewiele myslac, sam sobie zalozylem taki
      nick. Tyle w tym glebszej mysli tylko, ze ja raczej z wiekszoscia pogladow tego
      pana sie nie identyfikuje.

2. Czemu podkreslilem zaraz na poczatku, ze nie mam zydowskich korzeni? Nie z
      powodu, ze mam jakies antyzydowskie fobie. Absolutnie nie. Natomiast dosc
      oczywiste jest, ze sporo dyskutantow tutaj ma i to silne fobie tego rodzaju.
      Zauwazylem tez, ze jak sie powie cokolwiek, co sie tym ludziom nie podoba, to
      natychmiast zaczynaja czlowiekowi w mniej lub bardziej zawoalowany sposob
      wymyslac od Zydow. A poniewaz byloby to w tym watku zupelnie bezprzedmiotowe, to
      ja od razu na poczatku jasno te sprawe postawilem, zeby nie slyszec roznych
      docinkow o "zatemperowanym fiucie", ktory rzekomo mam miec, czy zebym uwazal, by
      pejsy mi nie wpadaly do zupy przy obiedzie.

Co do wspolczesnej Polski, to ja ja znam o tyle, ze bywam stosunkowo czesto.
      Nieraz nawet pare razy w roku. Ale sa to wizyty biznesowe, o dosc napietym
      harmonogramie. Wiec najwyzej mam czas sie spotkac z najblizsza rodzina i moze
      paru starymi przyjaciolmi w czasie takich wizyt. A o ich pogladach wiem
      wszystko. Nie mam natomiast czasu porozmawiac sobie z "przecietnymi ludzmi" i
      wyrobic sobie w ten sposob pogladu na temat tego, co mysla.

Kiedy znalazlem sie na obczyznie, to dla podszlifowywania jezyka nabralem
      zwyczaju wdawania sie w pogawedki z przypadkowo spotykanymi ludzmi. Z gosciem,
      ktory mi nalewa benzyne. Ze sprzedawczynia w sklepie. I tak dalej. Ten zwyczaj
      mi do dzis pozostal. W USA szczegolnie prawie kazdy zagadniety daje sie
      "naciagnac" na taka rozmowke. Ale zauwazylem, ze w Polsce ludzie inaczej reaguja
      i najczesciej w grzeczny (a czasem i niegrzeczny) sposob daja do zrozumienia,
      ze wdawanie sie w taki "small talk" ich nie interesuje. Dlatego dowiedziec sie,
      "co w trawie piszczy" w Polsce nie jest bardzo latwo.
    • Gość: Qt Dokąd wracasz? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.11.04, 21:47
      > Teraz, gdy stoje u progu starosci, zaczyna mnie nurtowac pytanie.
      > Gdzie spedzic ostatnie lata zycia? Czy zostac tu, gdzie jestem,
      > czy wrocic do Kraju?

Którego kraju? Nie napisałeś też, czy jesteś z Polski, czy z byłego zaboru ruskiego.

> Prosze Panstwa, jak czytam wypowiedzi na tym forum, to wszelkie
      > ciagoty na temat powrotu gwaltownie mi przechodza.

No i co w tym dziwnego? Mamy Cię przeprosić? Przecież Pollack woli we smrodzie
      siedzieć, byle własnym.

> stanu umyslu przecietnego dzisiejszego Polaka?

Tój przeciętny znajomy zaprzeczy, ale przeciętny Polak z wykształceniem ma taką
      wiedze o Polsce jak ja o Niemczech. Przeciętny Polak "z wyksz." po prostu nie
      wie kim jest jego sąsiad z fabryki, co lubi, czym się zajmuje itp. Stąd nie
      możesz pytać znajomych ze studiów. Dodawać chyba nie muszę, że kraj, k którym
      kilkanaście procent mieszkańców ma wyższe wykształcenie NIE SKŁADA się z ludzi
      nazwanych wcześniej "Polakiem z wyksz.".

Czyli prawda jest taka, że jesteś zdany na chołotę. Wybacz dosadność, ale jestem
      pod wrażeniem burackich komentarzy np. Marszu Wolności w Poznaniu.

> Trudno mi
      > tak prymitywne poglady.

A nie mówiłem?! Kolejny człowiek żyjący w bajce. Z czego składa się w większości
      społeczeństwo, z Twoich znajomych, czy ze sprzedawców/biurw/nauczycielek? (bez
      obrazy dla mniejszości tych ostatnich)

> Pocieszam sie, ze moze na forum z jakis nieznanych
      > blizej powodow doszlo do "zageszczenia" takich postaw. Bylbym bardzo
      > wdzieczny, gdyby ktos z Panstwa pomogl mi zrozumiec, co sie tutaj dzieje.

Daj spokój, gdybym dokładnie podsumował co się w polskim społeczeństwie dzieje,
      to musiałbym popełnić seppuku. Najbardziej żenujące jest to, że pozbyliśmy się
      komunistów za pomocą kościoła katolickiego, a teraz nie można pozbyć się kościoła.
      • Gość: Trex Re: Dokąd wracasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 10:19
        > Najbardziej żenujące jest to, że pozbyliśmy się
        > komunistów za pomocą kościoła katolickiego, a teraz nie można pozbyć się kościo
        > ła.

Szczera prawda. Dodajmy, ze ten kosciol zasiedzial sie w umyslach nieszczesnych
        Polakow, a stad go usunac to jest dopiero zadanie. Swoja droga bylych
        komunistow, a obecnych biznesmenow tez warto pogonic. Tylko jak to wszystko zrobic??
        • Gość: Qt Re: Dokąd wracasz? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.11.04, 13:16
          > Szczera prawda. Dodajmy, ze ten kosciol zasiedzial sie w umyslach nieszczesnych
          > Polakow, a stad go usunac to jest dopiero zadanie. Swoja droga bylych
          > komunistow, a obecnych biznesmenow tez warto pogonic. Tylko jak to wszystko zro
          > bic??

Cholera, jak wpadnę na rozwiązanie tego problemu, to napiszę doktorat z
          socjologii. Albo lepiej, wystartuję "na prezydęta" ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka