Dodaj do ulubionych

w Holandii co osiem dni kobieta jest mordowana

05.09.25, 10:04
tylko dlatego, że jest kobietą.

www.sport.pl/pilka/7,65037,32227619,oto-co-wywiesili-polscy-kibice-sprawa-glosna-na-cala-holandie.html
gdyby migranci byli opłacalni to nie byłoby paktu migracyjnego, który ma za zadanie podrzucić ich innym właśnie.
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: w Holandii co osiem dni kobieta jest mordowan 05.09.25, 10:14
      A w Polsce codziennie

praga-poludnie.policja.gov.pl/r7/aktualnosci/13444,Zabil-zone.html
      • perla.roztocza Re: w Holandii co osiem dni kobieta jest mordowan 05.09.25, 10:18
        marecky81 napisał(a):

> A w Polsce codziennie

i to jest właściwy argument przeciw migracji.
        Bo skoro mamy własnych morderców to nie musimy ich dodatkowo importować właśnie.
        • marecky81 Re: w Holandii co osiem dni kobieta jest mordowan 05.09.25, 14:02
          Migranci są pożyteczniejsi niż stare zaszczane dziady aryjskiego pochodzenia.
          • perla.roztocza Re: w Holandii co osiem dni kobieta jest mordowan 05.09.25, 14:24
            marecky81 napisał(a):

> Migranci są pożyteczniejsi niż stare zaszczane dziady aryjskiego pochodzenia.

skoro są tak pożyteczni to dlaczego kraje tzw. starej unii chcą się ich na siłę pozbyć i wcisnąć Europie Środkowej właśnie?
          • petronella.kozlowska Migranci 06.09.25, 04:46
            marecky81 napisał(a):

> Migranci są pożyteczniejsi niż stare zaszczane dziady aryjskiego pochodzenia.

Dlaczego pożyteczni migranci opuszczają kraje pochodzenia?
    • polski_francuz Sieg heil! 05.09.25, 10:26
      perla.roztocza napisał(a):

" gdyby migranci byli opłacalni to nie byłoby paktu migracyjnego, który ma za zadanie podrzucić ich innym właśnie."

Pora na obozy pracy dla imigrantow. Na Roztoczu jest troche miejsca.

PF

• perla.roztocza Re: Sieg heil! 05.09.25, 11:17
        polski_francuz napisał:

> Pora na obozy pracy dla imigrantow. Na Roztoczu jest troche miejsca.

pora na zero socjalu.
        To rozwiąże problem migracyjny bo przyjadą tylko ci co chcą pracować.
        A ty PF mimo upływu lat nadal w lewackich obłokach mimo, że tracicie francę przez tych nachodźców.
        Aha, po starej znajomości, jako żeś naukowiec, to odpowiedz mi koniecznie, czy zgadzasz się w teoriami Einsteina właśnie.
        • polski_francuz Ajajaj! 05.09.25, 11:45

" Pora na zero socjalu. To rozwiąże problem migracyjny bo przyjadą tylko ci co chcą pracować."

A ja emigrant i zyje, od kilku lat, na socjalu. Ty lepiej pomoz naszemu prezydentowy placic dlugi bosmy zaduzeni powyzej szyi i liczymy na pomoc Polski. Jesli nie to wracam do kraju i prosze o azyl!

PF
          • perla.roztocza Re: Ajajaj! 05.09.25, 12:03
            polski_francuz napisał:

> A ja emigrant i zyje, od kilku lat, na socjalu.

bo żeś nierobie przeszedł na emeryturę ale w tenisa to jakoś możesz grać.

Ty lepiej pomoz naszemu prezyde
            > ntowy placic dlugi bosmy zaduzeni powyzej szyi i liczymy na pomoc Polski.

PF, przecież doskonale wiesz co myślę o waszym prezydencie i waszej francy.
            Nas zadłuża na potęgę Tusk, więc z pomocy nici.

> Jesli nie to wracam do kraju i prosze o azyl!

do jakiego kraju niby?
            I czemu zrobiłeś unik na pytanie o Einsteina właśnie?
            • perla.roztocza podpowiedź 05.09.25, 12:17
              ja się zgadzam z Einsteinem a ty też właśnie?
              • polski_francuz Sprawdzenie 05.09.25, 12:41

" ja się zgadzam z Einsteinem a ty też właśnie?"

Jam inzynier i mi wystarczy fizyka Newtona, ktora sprawdzam regularnie. Fizycy jakos mierza predkosc swiatla i poprawiaja cyfry daleko po przecinku. Ale, ale,.... bomardowalem za mlodu laserem cialo stale i efekty zalezaly od dlugosci fali. Niebezposrednio zatem potwierdzalem i energie fotonow i stala Plancka. Zblizamy sie zatem ein, zwei... do Einsteina.

PF
                • perla.roztocza Re: Sprawdzenie 05.09.25, 12:46
                  polski_francuz napisał:

> Jam inzynier i mi wystarczy fizyka Newtona,

też jestem zwolennikiem Niutona, ale muszę uznać myśli Einsteina.
                  Ja oczekuję od ciebie odpowiedzi tak lub nie, a nie wyników twoich doświadczeń z fotonami właśnie.
                  • boomerang Re: Sprawdzenie 05.09.25, 23:51
                    Świat dziś czeka na Zweisteina.
            • polski_francuz Re: Ajajaj! 05.09.25, 12:28

" bo żeś nierobie przeszedł na emeryturę ale w tenisa to jakoś możesz grać."

Jestem gotow do powrotu do roboty, ale musialbym pewnie wziac jakiego adwokata by obejsc przepisy. BTW, by mi socjalnie pomoc kup moja nowa ksiazke, ktora wydano na poczatku 2025.

PF
              • perla.roztocza Re: Ajajaj! 05.09.25, 12:42
                polski_francuz napisał:

> BTW, by mi socjalnie pomoc kup moja nowa ksiazke, ktora wydano na poczatku 2025.

jeszcze aż tak nie zdurniałem aby kupić twoją książkę.
                Natomiast mogę cię wspomóc datkiem ale muszę mieć twój nr rachunku w banku celem wykonania jałmużny właśnie.
                • polski_francuz Jalmuzna vs. datek 05.09.25, 12:58

" jeszcze aż tak nie zdurniałem aby kupić twoją książkę. Natomiast mogę cię wspomóc datkiem ale muszę mieć twój nr rachunku w banku celem wykonania jałmużny właśnie."

Niebezposrednia jalmuzna (poprzez zakup ksiazki) przejdzie. Z datkiem beda klopoty...

PF
                  • perla.roztocza Re: Jalmuzna vs. datek 05.09.25, 13:01
                    polski_francuz napisał:

> Niebezposrednia jalmuzna (poprzez zakup ksiazki) przejdzie. Z datkiem beda klop
                    > oty...

a o czym jest ta książka, o twoim zachwytem komunizmem właśnie?
                    • boomerang Re: Jalmuzna vs. datek 06.09.25, 04:41
                      Nasz forumowy kolega ma na koncie 5 książek, jeśli dobrze policzyłem. Jest w nich mowa o metodach z dziedziny inżynierii materiałowej, ale o wykuwaniu komunizmu nie ma tam ani słowa, więc literackiej nagrody nobla nie dostanie.
                      • perla.roztocza Re: Jalmuzna vs. datek 06.09.25, 08:27
                        boomerang napisał:

> Nasz forumowy kolega ma na koncie 5 książek, jeśli dobrze policzyłem. Jest w ni
                        > ch mowa o metodach z dziedziny inżynierii materiałowej, ale o wykuwaniu komuniz
                        > mu nie ma tam ani słowa, więc literackiej nagrody nobla nie dostanie.

gdyby materiałoznawstwo powiązał z marksizmem, lgbt czy nazifemnizmem to literackiego nobla by dostał i nie musiałby żebrać o kupienie książki właśnie.
                        • polski_francuz Podatki 06.09.25, 09:47

"... i nie musiałby żebrać o kupienie książki właśnie."

Raczej zebrac o zmniejszenie podatkow. Pojutrze sie zmieni nasz premier a ten nowy nie ma innego wyjscia jak zwiekszyc podatki. Ah, jak mozna tak zadluzyc panstwo, pytam sie sam siebie i nie znajduje odpowiedzi...

PF

• perla.roztocza Re: Podatki 06.09.25, 10:29
                            polski_francuz napisał:

> Ah, jak mozna tak zadluzyc pan
                            > stwo, pytam sie sam siebie i nie znajduje odpowiedzi...

zadłużacie się bo musicie utrzymywać miliony darmozjadów przybyłych z Afryki, którzy nie poczuwają się do najmniejszej lojalności względem twojego kraju. Milsze im państwo islamskie niż Francja.
                            Na dodatek trzeba z czegoś pokrywać szkody jakie wyrządzają (ile tam ostatnio spalili samochodów?), no i walka z ich przestępczością też kosztuje.
                            A ponieważ PF jesteś wielkim miłośnikiem tych darmozjadów to przestań się mazać, bądź mężczyzną i zaciśnij pasa, płać na ich socjal bo inaczej migranci będą się gniewać właśnie.
      • stefan4 Re: Sieg heil! 05.09.25, 11:42
        polski_francuz:

perla.roztocza:
        > A ty PF mimo upływu lat nadal w lewackich obłokach
        [...]
        >odpowiedz mi koniecznie, czy zgadzasz się w teoriami Einsteina właśnie.

To dziewczę jest jednak pocieszne z tymi swoimi wyzwiskami, obelgami, tłumaczeniami wszelkich problemów przez knowania ,,lewaków'', oraz końcowymi ,,właśniami''. A teraz życzy sobie, żebyś jej ,,przy okazji'' opowiedział fizykę sprzed stu lat, bo ona tego w szkole nie brała.

Myślę, że powinieneś kategorycznie odciąć się od tego okropnego Einsteina, który swoim przestępczym imigranckim pochodzeniem zanieczyścił świętą usawską ziemię i jeszcze miał czelność obalić duży kawał tradycyjnej fizyki i zastąpić ją własną uzurpacją, tak chytrze, że zmylił wszystkich fizyków. Oczywiście powinieneś to sformułować delikatniej i przystępniej, unikając używania tak trudnych słów jak ,,kategorycznie'', ,,czelność'' czy ,,uzurpacja''.

Aha, kiedyś dawno miałem w ręku ,,Krótki słownik filozoficzny'' wydany w 1953 (chyba przełożony z rosyjskiego). Tam było napisane, że twórcą teorii względności był niejaki Łomonosow. Ale ta jego teoria zawierała tylko szczególną TW. No więc Łomonosow ją opracował i udowodnił, a następnie niejaki Einstein całkowicie wypaczył jej sens dogadując się do takich bredni jak ,,zakrzywienie przestrzeni'' na szkodę klasy robotniczej. W tym samym słowniku wyjaśnienie hasła ,,materia'' zaczynało się od
            ,,MATERIA   Nauka dawno obaliła klechowskie brednie idealistów, jakoby [...]''
        — dalej nie pamiętam już szczegółowo, ale chodziło o to, że wg tych bredni mogło istnieć jeszcze coś innego niż materia i jej stany. Oczywiście do samego końca nie było wyjaśnione, co to takiego ta materia...

To ten styl, ten sam!

- Stefan
        • boomerang Re: Sieg heil! 05.09.25, 11:53
          Domyślam się że zanim Łomonosow coś wymyślił, to mu złamali nos.
        • polski_francuz Spasiba 05.09.25, 11:59
          stefan4 napisał:

"Aha, kiedyś dawno miałem w ręku ,,Krótki słownik filozoficzny'' wydany w 1953 (chyba przełożony z rosyjskiego). Tam było napisane, że twórcą teorii względności był niejaki Łomonosow. Ale ta jego teoria zawierała tylko szczególną TW. No więc Łomonosow ją opracował i udowodnił, a następnie niejaki Einstein całkowicie wypaczył jej sens dogadując się do takich bredni jak ,,zakrzywienie przestrzeni'' na szkodę klasy robotniczej. W tym samym słowniku wyjaśnienie hasła ,,materia'' zaczynało się od,,MATERIA   Nauka dawno obaliła klechowskie brednie idealistów, jakoby [...]''"

Ja do dzis uzywam Sprawocznika Fizyko-Chemicznego jak trzeba znalezc taka wielkosc jak szybkosc swiatla na ten przyklad. Zreszta, z Lamaczami nosow sie nie dyskutuje bo mozna oberwac...:)

Pozdro

PF
        • perla.roztocza Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:09
          curva wyrzygała coś o fizyce i myśli, że mądra jest.
          No to niech ścierwo odpowie czy Einstein rację miał, wystarczy tak nie, zamiast idiotycznych rozprawek właśnie.

stefan4 napisał:
          • stefan4 Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:21
            perla.roztocza:
            > czy Einstein rację miał

Perełko, temu komuś, kto wymyślił Ci to pytanie (bo przecież nie wpadłaś na nie samodzielnie), powinnaś wdzięcznie zamiauczeć: ,,Miau, miau, ...'', a może mu to wystarczy za odpowiedź.

perla.roztocza:
            > wystarczy tak nie, zamiast idiotycznych rozprawek

Jasne, nie będę się przecież pastwił nad Tobą, wdając się w wyjaśnianie takich pojęć jak ,,względność'', albo ,,czasoprzestrzeń''.

- Stefan
            • perla.roztocza Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:37
              stefan4 napisał:

> Jasne, nie będę się przecież pastwił nad Tobą, wdając się w wyjaśnianie takich
              > pojęć jak ,,względność'', albo ,,czasoprzestrzeń''.

"względność" matole to akurat niefortunne określenie jego teorii.
              No i czemu boisz się odpowiedzieć na pytanie właśnie?
              • stefan4 Re: Sieg heil! 05.09.25, 16:11
                perla.roztocza:
                > "względność" matole to akurat niefortunne określenie jego teorii.

To jest, moja ulubiona geniuszynko, tak oklepana krytyka, że aż chce się od niej zwracać obiad w przerwie między ziewaniami.

Tak, badania Maxwella, na których opierał się Einstein, wskazują, że prędkość światła jest bezwzględna — taka sama bez względu na to, z jakiego układu jest mierzona. Ale szczególna teoria względności zaczyna się dopiero od tego miejsca; otóż twierdzi ona (i popiera to porządną matematyką), że
                    • odległości są względne,
                    • upływ czasu jest względny,
                    • masa jest względna.
                Czyli zależą od tego, przez jakiego obserwatora są mierzone. Dla jednego możesz być piękną 20-letnią lasencją o wzroście 170cm i masie 50kg; a dla drugiego — paskudnym 80-letnim i 150-kilogramowym pokurczem długości 60cm.

Pisałaś: ,,muszę uznać myśli Einsteina''. Jednak, żeby uznać, dobrze by było najpierw poznać, a potem zrozumieć. Przepraszam, że stawiam przed Tobą wymagania niemożliwe do spełnienia (szczególnie to ostatnie).

- Stefan
                • perla.roztocza Re: Sieg heil! 05.09.25, 17:16
                  stefan4 napisał:

> To jest, moja ulubiona geniuszynko, tak oklepana krytyka, że aż chce się od nie
                  > j zwracać obiad w przerwie między ziewaniami.

a gdzie ja tłusty oblechu krytykowałem?
                  Ja tylko napisałem o niefortunnej nazwie.
                  I nie musisz się chwalić, że rzygasz bo to widać w twoich prymitywnych wpisach.
                  Ale skoro chcesz się popisywać tym co wyczytałeś w idiopedii to napisz mnie zacofanemu czym jest czas skoro nim wspominasz.
                  Może uda ci się rozwiązać problem św. Augustyna.
                  Choć widząc twoją ułomność umysłową to nie oczekuję od takiego fagasa zbyt wiele właśnie.
            • boomerang Re: Sieg heil! 06.09.25, 00:09
              > wyjaśnianie takich pojęć jak ,,względność'', albo ,,czasoprzestrzeń''.

Przestrzeń jest realna, a czas jest abstrakcyjny, stąd czasoprzestrzeń nie istnieje. Realna za to jest masa, która potrafi przybierać formę energii. Dlatego też pojęcie "czasoprzestrzeń" należy zastąpić pojęciem "masoprzestrzeń". To jest moja skromna propozycja poprawki do teorii Einsteina.
              Na podparcie mojej propozycji przytaczam że znane nam na Ziemi prawo zachowania masy/energii nie obowiązuje w kosmosie. Tam obowiązuje prawo zachowania masy/przestrzeni.
              • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 07:58
                ale zauważyłeś kangur, że ci dwaj światowcy nie odpowiedzieli ani tak ani nie na pytanie czy zgadzają się z Einsteinem?
                PF mnie zbyt długo zna i pewnikiem wyniuchał podstęp.
                Ale ten drugi palant zaczął wklejać naprędce coś z wiki znaczy się z idiopedii zapomniawszy wytrzeć kąciki ust z niedojedzonego obiadu. On mi się kojarzy z Michnikiem bo jak w Łodzi spotkałem Adasia to trudno było wytrzymać i to nie względu na jego jąkanie ale na to, że śmierdzi od niego. Aż chciało się zapytać czy on się myje w ogóle.
                To nieestetyczne wspomnienie przywołuje mi widok nicka stefan4. Od razu czuć smród właśnie.
                • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 08:19

> ale zauważyłeś kangur, że ci dwaj światowcy nie odpowiedzieli ani tak ani nie n
                  > a pytanie czy zgadzają się z Einsteinem?
                  > PF mnie zbyt długo zna i pewnikiem wyniuchał podstęp.
                  > Ale ten drugi palant zaczął wklejać naprędce coś z wiki znaczy się z idiopedii
                  > zapomniawszy wytrzeć kąciki ust z niedojedzonego obiadu. On mi się kojarzy z Mi
                  > chnikiem bo jak w Łodzi spotkałem Adasia to trudno było wytrzymać i to nie wzgl
                  > ędu na jego jąkanie ale na to, że śmierdzi od niego. Aż chciało się zapytać czy
                  > on się myje w ogóle.
                  > To nieestetyczne wspomnienie przywołuje mi widok nicka stefan4. Od razu czuć sm
                  > ród właśnie.

dodam tylko kangur, że moje pytanie nie dotyczyło dziedziny fizyki Einsteina, który zresztą ukradł "względność" pewnemu Polakowi lecz jednego stwierdzenia tego żydowskiego złodzieja, a które to stwierdzenie pasuje do tematu wątku właśnie.
              • stefan4 Re: Sieg heil! 06.09.25, 09:36
                boomerang:
                > Przestrzeń jest realna, a czas jest abstrakcyjny, stąd czasoprzestrzeń nie istnieje.

Liczby są abstrakcyjne: trzy dziewczyny są realne, trzy kilo sera jest realne, ale sama liczba trzy jest abstrakcją (podobnie jak plecenie trzy po trzy). Jednak wahałbym się przed kategorycznym stwierdzeniem, że ,,liczby nie istnieją''. W każdym razie, twierdząc, jakoby czas nie istniał, porzucasz fizykę i wkraczasz w filozofię. Ciekawe, jak Cię tam powitają tambylcy...

boomerang:
                > Realna za to jest masa, która potrafi przybierać formę energii.

A siły istnieją? Np. grawitacja, lub przyciąganie magnetyczne? A siły pozorne, takie jak odśrodkowa?

Zostawmy magnetyzm; ale grawitacja i siła odśrodkowa to (wg ogólnej TW) skutek zakrzywienia czasoprzestrzeni. To się spina matematycznie. A czy do Twojej ,,masoprzestrzeni'' potrafisz przedstawić obliczenia, wyjaśniające np. grawitację równie dobrze? W takim razie koniecznie to opublikuj.

boomerang:
                > Na podparcie mojej propozycji przytaczam że znane nam na Ziemi prawo zachowania
                > masy/energii nie obowiązuje w kosmosie.

Nie obowiązuje? Czy masz na myśli ,,wielkie bum'', kiedy powstał Wszechświat? Czy jakiś inny eksperyment?

boomerang:
                > Tam obowiązuje prawo zachowania masy/przestrzeni.

Żeby to stwierdzenie miało jakikolwiek sens, mniejsza już o to, czy prawdziwy czy nieprawdziwy, ale jakikolwiek, to musi istnieć jednostka ilości tej ,,masoprzestrzeni''. Co nią będzie? kg·m³?

A tu masz problem czasu potraktowany nienaukowo:

Z Nieobecności mgławic i gwiazd
                wszechnieistnieniu Rzeczy na przekór
                z łona Niebytu wypłynął czas
                niepowstrzymaną spienioną rzeką
                eonów, epok, wieków i lat.
                Potem nieszczęsny Jahwe, niebożę,
                wyszedł z nicości i stworzył Świat. . .
                By móc zaistnieć, musiał coś stworzyć.

Wziął jako zaczyn
                kroplę rozpaczy,
                nadziei brak.
                Z czasu wyplute
                powstały siły,
                co boski smutek
                w przyszłość goniły.
                Tik-tak!

Przez szarość wsi,
                i pośpiech miast,
                przez martwość dni
                wyzbytych wiary
                ucieka czas
                jak ranne zwierzę,
                spokoju wrak,
                by nam zegary
                miały co mierzyć,
                tik-tak. . .

Pustka się skryła w zamglonej dali,
                razi boleśnie istnienia blask. . .
                Gdy dość już mając słońc i księżyców
                pożeglujemy w przytulną Nicość,
                z której tak dawno żeśmy powstali
                • boomerang Re: Sieg heil! 07.09.25, 10:00
                  Cień prawdy pojawił się w wierszyku zamieszczonym na końcu twojej wypowiedzi:

Potem nieszczęsny Jahwe, niebożę,
                  wyszedł z nicości i stworzył Świat. . .

Ów nieboże stworzył świat z nicości i to jest właśnie prawda że świat powstał z nicości. Pozostaje tylko wyjaśnić co to jest nicość. Dla mnie nicość to pusta przestrzeń. Należy więc wyjaśnić co to jest przestrzeń (kosmiczna). Fizyka się jak na razie tym nie zajmuje i nie wie nawet jak to zagadnienie ugryźć.

Cząstki materii można tworzyć z fotonów, które same nie posiadają masy. Czy fotony są zatem materią czy też nie? Załóżmy że są materią bo można im przypisać masę fikcyjną i nie o takie tworzenie materii z niczego mi chodzi, jak tworzenie pary proton/antyproton na ułamek sekundy. W Kosmosie wciąż tworzy się nowa masa z "niczego" i to wcale nie na ułamek sekundy. Wzory Zweisteina powinny to wyjaśnić.
                  • stefan4 Re: Sieg heil! 07.09.25, 10:25
                    boomerang:
                    > Cząstki materii można tworzyć z fotonów, które same nie posiadają masy. Czy fotony
                    > są zatem materią czy też nie?

Nie posiadają masy spoczynkowej, bo nie spoczywają; ale masę mają. Przecież niosą energię — chyba w to nie wątpisz, a jak wątpisz, to popatrz, ile rzeczy na świecie rośnie dzięki temu, że świeci na nie Słońce. A energia jest równoważna masie — na to nie potrzeba Zweisteina, wystarczy dziecko, które gdzieś widziało dumny napis
                        E = m·c²
                    i zainteresowało się, co on znaczy.

boomerang:
                    > W Kosmosie wciąż tworzy się nowa masa z "niczego" i to wcale nie na ułamek sekundy.

Powtórzyłeś to samo, co wcześniej, nadal nie powołując się na żadne zjawisko. No, cóż, jak wiadomo, cokolwiek powtórzone trzykrotnie staje się prawdą:
                        1. masa tworzy się z niczego, a na czubku szpilki mieści się 666 aniołów
                        2. masa tworzy się z niczego, a na czubku szpilki mieści się 666 aniołów
                        3. masa tworzy się z niczego, a na czubku szpilki mieści się 666 aniołów

Teraz już nie mam wątpliwości, że masa tworzy się z niczego, a na czubku szpilki mieści się 666 aniołów.

- Stefan
                    • boomerang Re: Sieg heil! 07.09.25, 11:08
                      napisałem z "niczego", a nie z niczego
              • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 10:40
                boomerang napisał:

> Na podparcie mojej propozycji przytaczam że znane nam na Ziemi prawo zachowania
                > masy/energii nie obowiązuje w kosmosie.

ty kangur to jednak masz niegłupi baniak.
                Zapytałem mądrzejszych i faktycznie, szkolny kanon o zachowaniu energii występuje lokalnie tylko.
                W kosmosie energia powstaje z niczego jak i znika.
                Ponoć to powolny proces, jeden proton na metr sześcienny przez miliard lat, ale jednak właśnie.
                • boomerang Re: Sieg heil! 06.09.25, 11:16
                  > W kosmosie energia powstaje z niczego jak i znika.

Fizycy o tym wiedzą, a jest jeszcze gorzej i masa powstaje w kosmosie z przestrzeni, a do tej pory nie wyjaśnili co to jest przestrzeń i nauka tego zagadnienia nawet nie usiłuje badać.
                • mateusz572 Re: Sieg heil! 06.09.25, 11:34

> boomerang napisał:
                  >
                  > > Na podparcie mojej propozycji przytaczam że znane nam na Ziemi prawo zach
                  > owania
                  > > masy/energii nie obowiązuje w kosmosie.
                  >
                  > ty kangur to jednak masz niegłupi baniak.
                  > Zapytałem mądrzejszych i faktycznie, szkolny kanon o zachowaniu energii występu
                  > je lokalnie tylko.
                  > W kosmosie energia powstaje z niczego jak i znika.
                  > Ponoć to powolny proces, jeden proton na metr sześcienny przez miliard lat, ale
                  > jednak właśnie.
                  >

Wy to dopiero perła i boom macie baniaki.
                  Dziwię się bardzo, że takie ważkie odkrycia poczyniliście i jeszcze nie opublikowaliście tego w czasopismach naukowych.
                  A może opublikowaliście?
                  Podajcie może namiary do tych odkrywczych publikacji.
                  Nagroda Nobla wam się należy bez dwóch zdań.
                  Potraficie energię z niczego wytwarzać.
                  Przecież to rozwiąże nasze problemy przyziemne tutaj na planecie Ziemia.
                  Po co my tutaj się spieramy o OZE, elektrownie jądrowe albo bezskutecznie próbujemy zastąpić Słońce tu na Ziemi jak wy posiadacie w swoich rękach klucz do perpetuum mobile.
                • mateusz572 Re: Sieg heil! 06.09.25, 11:45
                  No dobra.
                  Znając boomeranga to wiem, że sobie jaja robi.
                  Jednak perła to całkiem poważnie twierdzi, że posiadł wiedzę tajemną i wie jak z niczego powstaje energia.
                  On jest prawak, a prawak zna się na rzeczy i wie jak wytworzyć coś z niczego.
                  • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:09
                    mateusz572 napisał:

> On jest prawak, a prawak zna się na rzeczy i wie jak wytworzyć coś z niczego.

to akurat wiem bo firma, którą założyłem wytwarza coś z niczego i to mi daje beztroski komfort finansowy.
                    Minusem tego jest to, że muszę płacić podatki aby takie pasożyty jak ty miały emeryturę.
                    A to wszystko dlatego, że jestem prawakiem, bo gdybym był lewakiem to myślałbym jak uszczęśliwić innych zamiast siebie.
                    A jak uczy historia od rewolucji francuskiej, takie uszczęśliwianie innych antyludzkimi utopiami źle się kończy dla tych innych, tępy lewaku właśnie.
                    • mateusz572 Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:16
                      Wypisuję się z lewaków. Przyjmiesz mnie do prawaków?
                      Ja też chcę coś mieć z niczego.
                      • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:28
                        mateusz572 napisał:

> Wypisuję się z lewaków. Przyjmiesz mnie do prawaków?
                        > Ja też chcę coś mieć z niczego.

wypisać się możesz ale to i tak w tobie zostanie.
                        Poza tym jesteś ludobójcą bo jak policzono, wprowadzanie idei socjalistycznych wymagało wymordowania stu milionów ludzi.
                        A jak doliczyć do tego ofiary socjalizmu narodowego to będzie 150 milionów istnień.
                        A mimo tego nadal chcecie wprowadzać te idee, które w najlepszym razie kończą się nędzą i chaosem.
                        Wy lewaki jesteście skażeni eratycznym zachowaniem właśnie.
                        • mateusz572 Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:37

> mateusz572 napisał:
                          >
                          > > Wypisuję się z lewaków. Przyjmiesz mnie do prawaków?
                          > > Ja też chcę coś mieć z niczego.
                          >
                          > wypisać się możesz ale to i tak w tobie zostanie.
                          > Poza tym jesteś ludobójcą bo jak policzono, wprowadzanie idei socjalistycznych
                          > wymagało wymordowania stu milionów ludzi.
                          > A jak doliczyć do tego ofiary socjalizmu narodowego to będzie 150 milionów istn
                          > ień.
                          > A mimo tego nadal chcecie wprowadzać te idee, które w najlepszym razie kończą s
                          > ię nędzą i chaosem.
                          > Wy lewaki jesteście skażeni eratycznym zachowaniem właśnie.

Czyli zmuszasz mnie do pozostania lewakiem.
                          Szykuj się na następne ofiary.
                          • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 13:12
                            mateusz572 napisał:

> Czyli zmuszasz mnie do pozostania lewakiem.
                            > Szykuj się na następne ofiary.

no przecież wiem, że twoja ulubiona ideologiczna metoda to strzał w potylicę właśnie.
                  • stefan4 Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:31
                    mateusz572:
                    > prawak zna się na rzeczy i wie jak wytworzyć coś z niczego.

Wiesz, na bardzo małą skalę to się chyba dzieje.

Wiadomo, że promieniowanie EM może wygenerować parę cząstka-antycząstka, obie z dodatnią masą, one potem mogą anihilować i znowu dać promieniowanie. To nie jest jeszcze powstanie z niczego, a raczej zamiana energii promieniowania w masę.

Ale taka para cząstka-antycząstka może powstać również spontanicznie, bez promieniowania, z pogwałceniem zasad zachowania — pod warunkiem, że na bardzo krótko, potem ta para musi zniknąć. Iloczyn tak powstałej energii przez czas istnienia pogwałcenia nie może przekraczać
                        h/(4π) ≈ 5·10^(-32)gm²/s

Więc np. powstały z niczego proton — masa ok. 1.7·10^(-24)g — może cieszyć się swoim istnieniem przez... Trzeba przeliczyć tą masę na energię (E=mc²) i wstawić do wzoru. Mnie wyszło, że nie dłużej niż 3·10^(-14) sekundy (ale liczyłem na stojąco i w przeciągu, więc mogłem się rąbnąć). Niezbyt długo, prawda? Oczywiście większe obiekty powstałe z niczego mogą istnieć odpowiednio krócej.

- Stefan
                    • mateusz572 Re: Sieg heil! 06.09.25, 12:56
                      No ale może perła ma patent na przedłużenie tej żywotności i istnienia takich cząstek powstałych z niczego.
                      I tu jest pies pogrzebany.
                      Perła wie, ale nie powie.
                      Nawet firmę założył, z której podatki płaci także na nas lewaków.
                      "
                      • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 13:15
                        mateusz572 napisał:

> Perła wie, ale nie powie.

przecież wyraźnie debilu napisałem, że nie wiem i zapytałem tych co wiedzą, a ci potwierdzili to co napisał nasz australijski struś.

> Nawet firmę założył, z której podatki płaci także na nas lewaków.

jak się ma firmę to się ma i podatki na takich skurwysynów jak wy lewacy właśnie..
                      • stefan4 Re: Sieg heil! 06.09.25, 13:21
                        mateusz572:
                        > No ale może perła ma patent na przedłużenie tej żywotności i istnienia takich cząstek
                        > powstałych z niczego.

W takim razie Twój apel o opublikowanie tych wyników i szybkie uzyskanie nagrody Nobla jest bardzo na miejscu. A propos: jeśli mi powiesz, ile waży taka nagroda Nobla, to będę mógł policzyć, jak długo może ona (po powstaniu z niczego) pozostać w rękach Perły, zanim zniknie.

mateusz572:
                        > I tu jest pies pogrzebany.

Ciii, nie mów tego głośno, kiedy patrioci słuchają... To jest przecież kalka z powiedzenia niemieckiego, da liegt der hund begraben, bezprawnie przywiezionego na ziemie piastowsko-jagiellońskie przez, tfu... imigrantów niemieckich, kiedy przodkowie niejakiego Bąkiewicza Roberta patrzyli w inną stronę...

- Stefan
                        • perla.roztocza Re: Sieg heil! 06.09.25, 13:48
                          20 minut spokojnej oceny sytuacji właśnie.

www.youtube.com/watch?v=OWEqZSHso1E
                  • boomerang Re: Sieg heil! 07.09.25, 07:24
                    > Znając boomeranga to wiem, że sobie jaja robi.

Już pomijając fakt że się nie znamy, to informuję cię że to nie ja robię sobie jaja, ale AI. Zapytałem ją o pomoc i oto co mi odpowiedziała:

W kosmosie nie ma "prawa zachowania przestrzeni" w takim rozumieniu, jak reguluje to prawo ziemskie, ponieważ przestrzeń kosmiczna jest wolna od zawłaszczania i stanowi dziedzictwo całej ludzkości, co oznacza, że nie podlega suwerenności państwowej. Istnieje natomiast prawo kosmiczne, które reguluje działalność państw i podmiotów w przestrzeni kosmicznej, a także prawo fizyczne – prawo zachowania masy i energii, które odnosi się do fundamentalnych zasad fizyki wszechświata, a nie specyficznych regulacji prawnych czy przestrzennych.
                    • mateusz572 Re: Sieg heil! 07.09.25, 14:29
                      boomerang napisał:

> > Znając boomeranga to wiem, że sobie jaja robi.
                      >
                      > Już pomijając fakt że się nie znamy, to informuję cię że to nie ja robię sobie
                      > jaja, ale AI. Zapytałem ją o pomoc i oto co mi odpowiedziała:

Ależ ja cię drogi boomerang także nie znam osobiście jednakże znam cię z twórczości na tym forum od jakiegoś czasu i o tym piszę.
                      >
                      > W kosmosie nie ma "prawa zachowania przestrzeni" w takim rozumieniu, jak reg
                      > uluje to prawo ziemskie, ponieważ przestrzeń kosmiczna jest wolna od zawłaszcza
                      > nia i stanowi dziedzictwo całej ludzkości, co oznacza, że nie podlega suwerenno
                      > ści państwowej. Istnieje natomiast prawo kosmiczne, które reguluje działalność
                      > państw i podmiotów w przestrzeni kosmicznej, a także prawo fizyczne – prawo zac
                      > howania masy i energii, które odnosi się do fundamentalnych zasad fizyki wszech
                      > świata, a nie specyficznych regulacji prawnych czy przestrzennych.
                      >

Wydawało mi się, że przechodzisz obojętnie obok tego, co perełka nasza ma do zaoferowania a mianowicie, że energia powstaje z niczego. No chyba, że bawicie się wirtualnie.
                      • boomerang Re: Sieg heil! 07.09.25, 23:47
                        jeszcze raz prostuję, nie z niczego, ale z "niczego", albo jak wolisz: Nietzschego
                        • stefan4 Re: Sieg heil! 08.09.25, 07:47
                          boomerang:
                          > jeszcze raz prostuję, nie z niczego, ale z "niczego", albo jak wolisz: Nietzschego

W tym źródle energii jest jeszcze zbyt mało szepieszaszczenia; otóż energia powstaje z niSZCZego. Przynajmniej w Rosji, bo po ichniemu ,,нищий '' to żebrak. To ujawnia wielki tajny plan energetycznego wykorzystania żebraków.

- Stefan
      • monalisa2016 Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:25
        polski_francuz napisał:

> perla.roztocza napisał(a):
        >
        >
        > " gdyby migranci byli opłacalni to nie byłoby paktu migracyjnego, który ma z
        > a zadanie podrzucić ich innym właśnie."
        >

>
        >
        > PF
        >

Coraz lepiej z francuskim internetowym profesorkem on zapomina ze za takie cos co nam tu na forum zaoferowal moze miec w Francji (nie tylko!) klopoty, pefcia pokazujesz sie nam w calej krasie.

Wychodze z zalozenia ze rozumiesz j. niemiecki, nie chce mi sie wrucac to na tlumacza. :-).

Übersicht mit KI
        Ja, der Hitlergruß und nationalsozialistische Symbole sind in Frankreich verboten und strafbar. Das gilt für eindeutige Symbole wie Hakenkreuze und für Parolen wie "Sieg Heil" oder "Heil Hitler".
        • stefan4 Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:32
          monalisa2016:
          > Übersicht mit KI

Also, die Quelle unsicher...

monalisa2016:
          > Ja, der Hitlergruß und nationalsozialistische Symbole sind in Frankreich
          > verboten und strafbar
          .
          Das gilt für eindeutige Symbole wie Hakenkreuze
          > und für Parolen wie "Sieg Heil" oder "Heil Hitler".

Auch wenn ironisch gemeint?

- Stefan
          • polski_francuz Re: Sieg heil! 05.09.25, 12:55
            stefan4 napisał:

" Auch wenn ironisch gemeint?"

Ironisch ist nicht auf deutsch aber auf französisch :)

PF
            • stefan4 Re: Sieg heil! 05.09.25, 15:53
              stefan4:
              > " Auch wenn ironisch gemeint?"

polski_francuz:
              > Ironisch ist nicht auf deutsch aber auf französisch :)

Ironiquement? Ce mot appartient probablement à toute les langues européennes, le latin compris: ironice (je crois que sans rapport avec ira = colère).

Regarde ça — Bab.la:
                  ,,Przykłady kontekstowe "ironisch" po niemiecku:
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  Sie sind angeblich ironisch gemeint, aber tatsächlich sind sie gefährlich.
                  Te tytuły mogą wydawać się żartobliwe, ale tak naprawdę są niebezpieczne.
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  Ich bin nicht gerne so ironisch und sarkastisch darüber, aber es ist die Wahrheit.
                  Nie chcę być sarkastyczny, ale taka jest prawda.
                  [...] ''

- Stefan
              • polski_francuz Ein Volk, eine Sprache, ein Sinn 05.09.25, 16:53
                stefan4 napisał:

" Ironiquement? Ce mot appartient probablement à toute les langues européennes,..."

Voyons, zupelnie pominales to co napisalem miedzy wierszami 🤔. A serio, w jezyku niemieckim nie ma duzo miejsca na wzloty oralne, ukrywania tego autor nie chce powiedziec ale woli dac do zrozumienie...wiem, ze troche przesadzam i upraszczam, ale taka mam wizje tego jezyka.

PF
                • stefan4 Re: Ein Volk, eine Sprache, ein Sinn 05.09.25, 22:20
                  polski_francuz:
                  > w jezyku niemieckim nie ma duzo miejsca na wzloty oralne, ukrywania tego autor
                  > nie chce powiedziec ale woli dac do zrozumienie...

Wirklich? Bei meinen Kontakten mit Deutschen ist mir das nie aufgefallen...

polski_francuz:
                  > wiem, ze troche przesadzam i upraszczam, ale taka mam wizje tego jezyka.

Może byli Tobą trochę onieśmieleni i zachowywali się z przesadną powagą?

- Stefan
                  • polski_francuz Re: Ein Volk, eine Sprache, ein Sinn 06.09.25, 09:53
                    stefan4 napisał:

" Może byli Tobą trochę onieśmieleni i zachowywali się z przesadną powagą?"

Raczej to, ze douczalem sie jezyka pracujac w R&D malej berlinskiej firmie i moze rzeczywiscie mowilem i uczylem sie mowic bardziej rzeczowo niz emocjonalnie. I to mi pewnie zostalo...

PF
                • boomerang Re: Ein Volk, eine Sprache, ein Sinn 06.09.25, 00:35
                  Polot u Niemców, podobnie jak zdolności artystyczne, ucierpiały wskutek dominacji pruskiej. Czasy Goethego, Bacha, Beethovena są niewyobrażalnie odległe.
                  • borrrka Zbadałem doświadczalnie 06.09.25, 10:05
                    Wśród paru native speakerów Niemców, Volksdeutchów (Aussiedlerów), filologów niemieckich.
                    Określenie haszkowskie "bałwanić się" nie ma odpowiednika w niemieckim.
                    To jest określenie słowiańskie i czynność ta nie jest przewidziana w bratnim Rajchu.
                    Jednoznacznie.

PS. Były na forum próby znalezienia odpowiednika, świadczące raczej o miernej znajomości niemieckiego.
                    Prusaków bym natomiast nie oskarżał - krąg kulturowy Karola Wielkiego też nic nie zaproponował (Akwizgran, po polonijnemu Aachen).
                    • stefan4 Re: Zbadałem doświadczalnie 06.09.25, 10:35
                      borrrka:
                      > Określenie haszkowskie "bałwanić się" nie ma odpowiednika w niemieckim.

Za słabo znam niemiecki, żeby temu zaprzeczyć albo potwierdzić. Tłumacz Google przekłada
                          ,,rząd się bałwani'' na ,,die Regierung macht Blödsinn''
                      co istotnie nie oddaje ducha powiedzenia. A jak jest w innych językach? Ta sama fraza, ten sam tłumacz Google:
                          czeski: ,,vláda si dělá legraci''
                          rosyjski: ,,правительство дурачится''
                          ukraiński: ,,уряд жартує''
                          angielski: ,,the government is fooling around''
                          francuski: ,,le gouvernement fait des bêtises''

Jak dla mnie, to w tej konkurencji wygrywają angielski i rosyjski. Zarówno żarty (w czeskim i w ukraińskim) jak głupoty (jak u Francuzów) są zbyt dosłowne.

A jakiego słowa użył oryginalnie Hasek?

- Stefan
                      • borrrka Neblaznete Svejku 07.09.25, 19:17
                        Nie zgadzam sie , co do rosyjskiego - obstawiam "Не валяй дурака" .
                        A angielski, to zagraniczny język.
                        • stefan4 Re: Neblaznete Svejku 07.09.25, 23:17
                          borrrka:
                          > Określenie haszkowskie "bałwanić się" nie ma odpowiednika w niemieckim.

stefan4:
                          > A jakiego słowa użył oryginalnie Hasek?

borrrka:
                          > Neblaznete Svejku

Tak więc skojarzenie z bałwanem pochodzi od tłumacza na polski, nie?

borrrka:
                          > co do rosyjskiego - obstawiam "Не валяй дурака" .

,,— Tys piknie'' — jak stwierdził baca, kiedy się dowiedział, że cepry na ,,rzyć'' mówią ,,du‍pa''.

borrrka:
                          > A angielski, to zagraniczny język.

Rosyjski na razie również. I niech tak zostanie...

- Stefan
                          • borrrka Zaangażowałem nowoczesne technologie 08.09.25, 08:52
                            AI twierdzi, że po niemiecku brzmi to "Schwejk, mach keine Scherze".
                            No, nawet Annabella z Wuppertalu (do której Poloki nic nie "majo") przyznałaby, że nie oddaje to istoty określenia "bałwanić się".
                            Ale do Annabelli Haszek też nic nie ma.
                            • borrrka Re: Zaangażowałem nowoczesne technologie 08.09.25, 09:05
                              "Schwejk, mach keine Scherze" ist ein Ausdruck, der oft im Kontext des Romans "Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk" von Jaroslav Hašek verwendet wird und Joe Svec (Švejk) charakterisiert. Der Ausdruck soll die absichtlich naive und doch listige Art des Protagonisten beschreiben, der durch seine scheinbar übertriebene Befolgsamkeit die Missstände der österreichisch-ungarischen Armee aufdeckt und dabei oft humorvolle und satirische Situationen erzeugt.
                            • stefan4 Re: Zaangażowałem nowoczesne technologie 08.09.25, 09:13
                              borrrka:
                              > AI twierdzi, że po niemiecku brzmi to "Schwejk, mach keine Scherze".

No to zwykły tłumacz Gogle'a robi to inaczej i na mój gust ładniej (patrz niżej).

Do czata dżipiti nie mam zaufania od czasu, kiedy okazało się, że źle wykonuje proste działania arytmetyczne. Zawiódł przy próbie wyciągnięcia pierwiastka sześciennego z liczby rzeczywistej, a po wskazaniu błędu dziękował i proponował poprawkę na czwartym miejscu po kropce, podczas gdy błąd był naprawdę gruby.

- Stefan
          • petronella.kozlowska Niemiecka ironia jest najlepsza 06.09.25, 05:05
            stefan4 podczas następnego pobytu w Niemczech pokrzycz na ulicy:

"Sieg Heil" oder "Heil Hitler".
        • petronella.kozlowska Re: Sieg heil! 06.09.25, 05:02
          monalisa2016 napisał(a):

Ja, der Hitlergruß und nationalsozialistische Symbole sind in Frankreich verboten und strafbar. Das gilt für eindeutige Symbole wie Hakenkreuze und für Parolen wie "Sieg Heil" oder "Heil Hitler".

Nie wiem jak jest we Francji, ale w Niemczech rozpowszechnianie powyżej przytoczonych haseł jest karalne.
          Nie dotyczy to forów zagranicznych.
    • petronella.kozlowska W RFN codziennie kobieta jest mordowana 05.09.25, 11:35

Według policyjnych statystyk w 2023 roku w Polsce popełniono lub usiłowano popełnić 565 zabójstw. Zabitych lub zamordownych zostało 311 osób.

Niemcy w 2023 roku

299 morderstw, 404 prób morderstw, razem 703

360 zabójstw dokonanych, 1218 prób zabójstw, razem 1578

299 + 360 = 759 osób zabitych lub zamordowanych

(584 w roku 2024, ale liczba azylantów spadła o ponad 100 tys. )

Codziennie ponad dwa dokonane morderstwa lub zabójstwa.

40% sprawców to uchodźcy, do tego dochodzą imigranci z niemieckim obywatelstwem, powiedzmy 50%.

Porównując liczbę ludności: z 759 połowa to 380 w Niemczech, w Polsce 311 w tym samym roku.

Femicydy w 2023 roku

938 czyli 32,3% z przestępstw morderstwo/zabójstowo lub ich próba

360 kobiet lub dziewczyn straciło życie
      - czyli prawie codziennie jedna

BKA = Federalny Urząd Kryminalny podlegający MSW

www.bka.de/DE/Presse/Listenseite_Pressemitteilungen/2024/Presse2024/241119_PM_BLB_Straftaten_gegen_Frauen.html

Femizide: 2023 wurden, die im Zusammenhang mit partnerschaftlichen Beziehungen Opfer von Tötungsdelikten wurden, liegt bei 80,6 Prozent. Insgesamt wurden 360 Mädchen und Frauen Opfer vollendeter Taten. Demnach gab es 2023 beinahe jeden Tag einen Femizid in Deutschland.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka