Dodaj do ulubionych

Tajemnica Żyda Rufina

19.03.05, 12:27
Pojawiły się na FŚ doniesienia, jakoby Feliks Dzierżyński był z pochodzenia Żydem (jak się to w pewnych kręgach mówi: Dzierżyński, właśc. nazwisko Rufin).

Oto wyniki drobnej, przeprowadzonej na chybcika kwerendy.

Najpierw: rosyjska witryna genealogiczna

www.vgd.ru/D/dz.htm
ДЗЕРЖИНСКИЙ ФЕЛИКС ЭДМУНДОВИЧ 1877-1926. Родился в имении Дзержиново Ошмянского уезда Виленской губернии в семье дворянина. С 1917 председатель ВЧК. В 1919-1923 нарком внутренних дел. С 1924 председатель ВСНХ. Сестра ЯДВИГА (1879-1949, репрессирована). Жена МУШКАТ СОФЬЯ СИГИЗМУНДОВНА (1882-1962/8). Сын ЯН (1911-1960). В 1939-43 работал в ИККИ. С 1943 – в ЦК ВКП(б).

ДЗЕРЖИНСКИЙ ЭДМУНД-РУФИН ИОСИФОВИЧ. Умер в 1882. Польский шляхтич. С 1866 преподаватель в мужской и женской гимназиях Таганрога (физика и математика). Жена ЯНУШЕВСКАЯ ЕЛЕНА ИГНАТЬЕВНА. Дети:
АЛЬДОНА (1870-1966). В замужстве – КОЯЛЛОВИЧ,
ЯДВИГА (1871-1949),
ВАНДА. В детстве была случайно застрелена Феликсом из ружья,
ФЕЛИКС (1877-1926),
ВЛАДИСЛАВ (1881-1942, убит фашистами в Згеже). Жена – Софья Викторовна. Дочь СОФЬЯ 1906,
СТАНИСЛАВ,
КАЗИМИР,
ИГНАТИЙ.

potwierdza szlacheckość rodu Dzierżyńskich. Dodatkowo wspomina, że ojciec Feliksa nosił dwa imiona: Edmund-Rufin.

Zatem jest Rufin. Poszedłem tym tropem dalej. W licznych rosyjsko-języcznych witrynach pojawia się zdanie: отец Ф.Э. Дзержинского был Эдмунд-Руфин (типично еврейское имя) Иосифович Дзержинский, а мать Елена Игнатьевна Янушевская.

Co to za imię - Rufin? Nie wyglądało mi na żydowskie. I rzeczywiście, imię jest pochodzenia łacińskiego (od Rufus), to imię nosili święci i błogosławieni. Święto 14 czerwca.

pl.wikipedia.org/wiki/Rufin

Ale podwójne imię ojca Feliksa daje początek następnym kombinacjom. Zgodnie z nimi Feliks ma już dwa nazwiska: Dzierżyński-Rufin.

"во главе ОГПУ стоял Ф.Дзержинский (Руфин)"

www.ruspravda.org/arhiv/rp_19.html

Od tego juz niedaleko do zniekształceń. Rufin zamienia się najpierw w Rufima, a potem we Frumkina:

Отец Феликса Эдмундовича был еврей Фрумкин, мать — шляхтянка Дзержинская. После женитьбы отец стал писаться Фрумкин-Дзержинский, а сынок — просто Дзержинский. Так что не Руфин — а Фрумкин. Хотя дела это не меняет.

voskres.orthodoxy.ru/archive/3335.html

Феликса Эдмундовича Дзержинского, то отец его име&#
Obserwuj wątek
    • pypcinski Szlag by to trafił! 19.03.05, 12:32
      Nie wiem, czemu rosyjskie zdania są tak ściskane? Przez to wydłuża się cały post. Wysłałem ładnie skonstruowany tekst, na dole było jeszcze sporo miejsca, a przeszło zaledwie dwie trzecie.

Teraz muszę wyjść. Po powrocie postaram się zrekonstruować resztę.
    • negevmc Re: Tajemnica Żyda Rufina 19.03.05, 12:39
      Dzieki pypcinski.
      Ja takze przeprowadzilem male badanie tej sprawy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=21823759&a=21845062
      Zamieszczanie znalezionych rosyjskich tekstow uznalem za malo uzyteczne lecz
      widze, ze sie mylilem.

Pozdr.

• pypcinski Re: Tajemnica Żyda Rufina cd 19.03.05, 12:43
        Od tego juz niedaleko do zniekształceń. Rufin zamienia się najpierw w Rufima, a potem we Frumkina:

Отец Феликса Эдмундовича был еврей Фрумкин, мать — шляхтянка Дзержинская. После женитьбы отец стал писаться Фрумкин-Дзержинский, а сынок — просто Дзержинский. Так что не Руфин — а Фрумкин. Хотя дела это не меняет.

voskres.orthodoxy.ru/archive/3335.html

Феликса Эдмундовича Дзержинского, то отец его имел двойное имя Эдмунд-Руфин,
        а отечество—Иосифович и фамилию он носил тоже двойную Фрумкин-Дзержинский.

www.nasledie.ru/oborg/2_18/0013/01.htm

Itd. Podsumowuje te zabiegi inna rosyjska witryna:

Можно встретить посвященные Дзержинскому публикации и в интернете на совсем странных сайтах - анекдотов, про НЛО или вообще в непристойных антсемитских, где Дзержинский объявляется евреем Руфиновичем, который сладострастно осуществлял геноцид православного русского народа. Черносотенные авторы не очень понимали, что отец Феликса получил при крещении в костеле согласно католической традиции два имени - Эдмунд Руфин - и, ничего не зная о католических святых, переделали второе имя в фамилию, которое, по их невежественному мнению, свидетельствует об иудейском происхождении первого председателя ВЧК. К месту сказать, Дзержинский и сам получил при крещении два имени - Феликс Щасны, похожие содержанием (одно латинское, второе — белорусское, оба означают - счастливый), по той причине, что его мать накануне родов упала в открытый погреб, но ей повезло не разбиться и ранее срока родить здорового ребен
        • pypcinski Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 12:45
          Ну а Феликсу, соответственно, повезло появиться на белый свет и выжить.

expressnews.by/modules.php?name=news&file=print&sid=303

I to by było na tyle.

A czy F.D. czuł się wciąż Polakiem, czy juz tylko obywatelem świata, to już zupełnie inna sprawa.
          • dana33 Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 12:52
            nu, pypcinski, dlaczego nie zglosilam sie do ciebie, jak robilam drzewko mojej
            rodziny? :)))) znaczy sie felus w koncu nie byl zydem i moge spac spokojnie???
            • z_daleka Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 12:59
              dana33 napisała:

> nu, pypcinski, dlaczego nie zglosilam sie do ciebie, jak robilam drzewko
              mojej
              > rodziny? :)))) znaczy sie felus w koncu nie byl zydem i moge spac
              spokojnie???
              ------------------------
              Mozesz. Pod warunkiem, ze nie przejnujesz sie strangerem. On bowiem nie ustapi.
              Przekopie pieklo, ze by ci wcisnac jedyna, sluszna strangera i paru
              strangerowych prawde.:)
              • dana33 Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 13:56
                nawet mi nie wpadlo do glowy sie nim przejowac.... tymczasem przejmuje sie
                matura mojej corki... :)))) no i pieczenia schabowa na dzisiejszy obiadek...
                dash dla dziadkow... :)))
                • z_daleka Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 15:02
                  dana33 napisała:

> nawet mi nie wpadlo do glowy sie nim przejowac.... tymczasem przejmuje sie
                  > matura mojej corki... :)))) no i pieczenia schabowa na dzisiejszy obiadek...
                  > dash dla dziadkow... :)))
                  -----------------
                  smacznego i dziekuje:)
                  • manny_ramirez do z_daleka 19.03.05, 15:39
                    od mamzerka sie wlasnie dowiedzialem wiec przylaczam sie do zyczen Dany
                    My sie nie znamy ale nie szkodzi, w takich sytuacjach nawet nieznajomym trzeba
                    zyczyc:) A szczegolnie tym 30 letnim babkom:)))
                    • z_daleka Re: do z_daleka 19.03.05, 15:41
                      manny_ramirez napisał:

> od mamzerka sie wlasnie dowiedzialem wiec przylaczam sie do zyczen Dany
                      > My sie nie znamy ale nie szkodzi, w takich sytuacjach nawet nieznajomym
                      trzeba
                      > zyczyc:) A szczegolnie tym 30 letnim babkom:)))
                      --------------
                      serdeczne dzieki:)
            • pypcinski Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 14:22
              dana33 napisała:

> nu, pypcinski, dlaczego nie zglosilam sie do ciebie, jak robilam drzewko mojej
              > rodziny? :))))

No nie wiem, dlaczego. A już Ci sygnalizowałem, że rodowód masz polski. Pierwsza część nazwiska napewno Krasno-. No, ale to mogłoby wskazywać rówmnież na powiązania białoruskie lub ukraińskie. Bo chyba nie chcesz, żeby rosyjskie?

> znaczy sie felus w koncu nie byl zydem i moge spac spokojnie???

Tem akurat nie. Ale inny Feliks - jak mu tam było, no - Kon, to już na pewno tak. Też niezły był z niego aparat.
              • dana33 Re: Tajemnica Żyda Rufina cd cd 19.03.05, 14:48
                jaki feliks kon, pypcinski? zaciekawiles mnie....
            • manny_ramirez hej dana 19.03.05, 15:38
              nie boj sie, zaraz tu wejdzie stranger i napisze ze to byl celt/chazar albo bog
              tam wie kto:)
              zreszta ja pewna teorie niedlugo opublikuje oparta na "powaznych" zrodlach
              internetowych tylko jeszcze musze ja wyszlifowac
              shabbat shalom (wiem ze juz sie tam w Was konczy ale takie spoznione:)
              • dana33 Re: hej dana 19.03.05, 18:39
                mnie, manny, mozesz mowic szabat shalom kiedy chcesz, ja zaluje, ze go nie ma 3
                razy w tygodniu, to jeszcze jeden wynalazek tych zydow, nu wiesz, tych
                chazarowkso-celtyckich. ale nie mniej swietny, nagle wszystko w zwolnionym
                tempie..... mozna sie rozluznic i przygotowac na nastepny dzien latania ze
                stopperem w reku....
                czekam na twoja teorie... :))))
    • awgustinowitz Re: Tajemnica Żyda Rufina - up 23.03.05, 08:22

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka