Dodaj do ulubionych

Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ?

23.03.05, 17:25
Uwazam ze tu zdecydowany prymat maja Chazarowie - Jesli chodzi o terytoria:

Podbili najwiecej, najmniejszym kosztem, najdluzej okupuja i najwiecej
kontroluja. Hitler pomieszal im troche szyki i statystyke, ale nie na dlugo.

Nastepni na liscie siedmiu wspanialych:
-------------------------------------------------
Barbarzyncy
Turcy
Mongolowie
Rzymianie
Persowie
Anglosasi

Najwieksi wodzowie
---------------------------------

Alexsander (Macedonski)
Attila
Hannibal
AlpArslan
GaziOsman
TimurLenk
Atatürk

Nie moge sie powstrzymac zeby nie wspomniec jeszcze jednego :))) Prawdziwym
mistrzem podbojow (wedlug mojej opinii) jest zdecydowanie Ghengis Khan - Ten
podbil wiecej kobiet i zostawil wiecej potomstwa po sobie, niz ktokolwiek
(przed i po nim) w historii ludzkosci - To sie nazywa prawdziwy podboj :)

narazie

Obserwuj wątek
    • wujcio44 Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 23.03.05, 17:31
      A co z Celtami?
      • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 23.03.05, 17:40
        Masz innych kandydatow ? Prosze bardzo, zastap nimi moich, ale uzasadnij.

narazie

--------------------------------------------------

A co z Celtami?
    • negevmc Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 23.03.05, 17:44
      rattler napisał:

> Uwazam ze tu zdecydowany prymat maja Chazarowie - Jesli chodzi o terytoria:
      >
      > Podbili najwiecej, najmniejszym kosztem, najdluzej okupuja i najwiecej
      > kontroluja. Hitler pomieszal im troche szyki i statystyke, ale nie na dlugo.
      >
      > Nastepni na liscie siedmiu wspanialych...

Ech rattler sfuszerowales robote , to sa tylko Twoje przeczucia.
      Temat zaiste ciekawy i zmuszajacy do poszukiwan a przy tym do poznania
      nieco historii.
      Ale mam kilka uwag:

Dlaczego Aleksander Macedonski jest na pierwszym miejscu.
      Jego imperium rozlecialo sie szybko, sam umarl mlodo.
      Gdzie Oktawian August ? Gdzie Konstantyn Wielki itp.
      Gdzie Arabowie ?

Kryteria:
      Jakich kryteriow uzywales ? Trzeba sie nad nimi zastanowic.
      Np wskaznik : liczebnosc/terytorium/czas trwania
      moze byc rozsadny.

Wysil sie troche i wykaz nieco inwencji. Ja Ci zawtoruje.
      Mam na przyklad ulozona liste postaci o najwiekszym wplywie na historie
      ludzkosci. Niedlugo ja przedstawie w kontekscie Twojego watku.

Do dziela rattler !
      • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 23.03.05, 18:40
        Geniusz polityczny na owe czasy. Jego traktowanie podbitych narodow czesto
        wyprzedzalo jego slawe jako wodza i rodzilo miejscowa piata kolumne w krajach
        gdzie narod maial dosc tyranow.
        ---------------------------------------------------
        Dlaczego Aleksander Macedonski jest na pierwszym miejscu.
        Jego imperium rozlecialo sie szybko, sam umarl mlodo.

Boje sie ze scisle kryteria zepsuja 'zabawe' Jestem za 'luzem' - To pobudza
        wyobraznie, a o to mi chodzi
        ---------------------------------------------------
        Np wskaznik : liczebnosc/terytorium/czas trwania moze byc rozsadny.

Niestety ja nie mam dzis za duzo 'luzu', ale bede zagladal w miare mozliwosci i
        obserwowal jak sie nawalacie miedzy soba :)

narazie

• ghotir Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 23:27
        negevmc napisał: 'Dlaczego Aleksander Macedonski jest na pierwszym miejscu.
        > Jego imperium rozlecialo sie szybko, sam umarl mlodo.
        > Gdzie Oktawian August ? Gdzie Konstantyn Wielki itp.
        > Gdzie Arabowie ?
        ---------
        owszem, imperium aleksandra rozlecialo sie szybko, ale co myslisz o fakcie ze
        jego generalowie utrzymali sie bardzo dlugo w rzadach podbitych krajow? takze,
        co myslisz o fakcie ze miasta zalozone przez aleksandra przetrawaly do
        dzisiejszego dnia? ja mysle, ze te dwa fakty pozwalaja nam ustawic aleksandra w
        czolowce zdobywcow. ciekaw jestem co Ty masz do powiedzenia.
        • negevmc Aleksander 25.03.05, 23:58
          ghotir napisał:

> negevmc napisał: 'Dlaczego Aleksander Macedonski jest na pierwszym miejscu.
          > > Jego imperium rozlecialo sie szybko, sam umarl mlodo.
          > > Gdzie Oktawian August ? Gdzie Konstantyn Wielki itp.
          > > Gdzie Arabowie ?
          > ---------
          > owszem, imperium aleksandra rozlecialo sie szybko, ale co myslisz o fakcie ze
          > jego generalowie utrzymali sie bardzo dlugo w rzadach podbitych krajow? takze,
          > co myslisz o fakcie ze miasta zalozone przez aleksandra przetrawaly do
          > dzisiejszego dnia? ja mysle, ze te dwa fakty pozwalaja nam ustawic aleksandra
          w
          > czolowce zdobywcow. ciekaw jestem co Ty masz do powiedzenia.

Och zapewne Aleksander był genialnym wodzem i czarującą osobą.
          Założył wiele miast ale przede wszystkim rozprzestrzenił kulture hellenistyczną.
          I odwrotenie zapoczątkowane jego podbojami wpływy orintalne, religie i zwyczaje
          dotrwały do czasów Rzymskich ale ja uponiałem się o pozycje znacznie bardziej
          znaczących wodzów i polityków. Oktawian August czy Konstantyn nie tylko byli
          wielkimi zdobywcami ale i sprawcami wielkich i owiele bardziej długotrwałych
          przemian. Nie mówiąc juz o Mahomecie!
          Oprócz geniuszu wojskowego był Aleksander niewątpliwie intelektualistą.
          Przyswojona pod kierunkiem Arystotelesa cała gracka kultura i nauka tkwiły w
          nim głeboko. W swoich podbojach zrozumiał czym daleko wyprzedził swoja epoke,
          że nie tylko Grecy nie są barbazyńcami.
          Jednocześnie okazał się bardzo krótkowzorczny i lekkomyślny.
          Nie wyznaczył następcy a umarł młodo, miał bardzo wybuchowy i gwałtowny
          temperament. W pijackiej kłótni zabił swojego bliskiego przyjaciela, który
          swojego czasu ocalił mu życie.
          • ghotir Re: Aleksander 26.03.05, 00:14
            trudno sprzeczac sie o wplyw mahometa na rozwoj ludzkosci w ogole. ale oktawian
            lub konstantyn (tylko zalegalizowal chrzescijanstwo tworzone przez innych)?

nie wiem jak 'czarujacy' byl aleksander ale podejrzewam ze jego ustawianie
            wlasnych generalow w roli rzadcow podbitych krain bylo dalekowzroczne pomimo ze
            imperium aleksandra rozpadlo sie wraz z jego smiercia; zapewnil wplyw kultury
            hellenistycznej na te krainy dlugo poza trwanie jego wlasnego imperium.
            zreszta, nie chce sie wdawac w obrone tej pozycji bo wydaje mi sie ze to co
            powiedzialem ogolnie (wplyw wikingow na europe) moze mi wejsc w parade.
        • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 17:53
          Byly wzorem dla Rzymian , stolic europejskich, nie wspominajac architektury
          Washington DC :)

narazie

takze, co myslisz o fakcie ze miasta zalozone przez aleksandra przetrawaly do
          dzisiejszego dnia?
    • marcus_crassus hehe...rattlerowi sie zapomnialo... 23.03.05, 17:47
      o cezarze,o napoleonie :))))

ale znalazl sie hannibal :)
    • aaki ataturk ????? eeeeeeeeeeeeeeeeeee 23.03.05, 17:52
    • manny_ramirez rattler ciekawa sprawa 23.03.05, 17:56
      chetnie podyskutuje, ale zgadzam sie z negevem, najpierw powinienes dac nam
      jakies kryteria wedlug ktorych stworzyles swoja liste. No bo piszesz o
      podbojach a wsadziles tu ataturka. Nie bardzo rozumiem dlaczego
      • wujcio44 Re: rattler ciekawa sprawa 23.03.05, 17:57
        manny_ramirez napisał:

> chetnie podyskutuje, ale zgadzam sie z negevem, najpierw powinienes dac nam
        > jakies kryteria wedlug ktorych stworzyles swoja liste. No bo piszesz o
        > podbojach a wsadziles tu ataturka. Nie bardzo rozumiem dlaczego

Bo Ataturk podbił sobie kiedyś oko po pijaku (za kołnierz nie wylewał).
      • rattler Re: rattler ciekawa sprawa 23.03.05, 18:34
        W moim poscie masz rowniez kryteria - Najmniejszym kosztem : Dzieki jego
        polityce Turcja jako jedyne panstwo muzulmanskie prawie bezbolesnie zmienila
        sie z feudalnej teokracji w panstwo, ktore przypomina zachodnia cywilizacje.

Nie upieram sie przy nim - Turkow faworyzuje troche, bo nigdy nie uznali
        rozbiorow Polski.

narazie

-------------------------------------------------------

No bo piszesz o podbojach a wsadziles tu ataturka. Nie bardzo rozumiem dlaczego
    • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 24.03.05, 15:56
      Zainteresowanie tematem, szkoda gadac - Wracam spowrotem do zio-nazioli :)

Mam nadzieje ze po tym poscie 'z daleka' (ten semita-izraelita z szaro-
      niebieskimi oczetami) w koncu przestanie miec problem, kim sie deklarowac.

narazie
      • negevmc ales niecierpliwa krew jest 24.03.05, 15:58
        rattler napisał:

> Zainteresowanie tematem, szkoda gadac - Wracam spowrotem do zio-nazioli :)

Obiecalem, ze podejme temat ale nie chce pieprzyc bez sensu.
        jestem w pracy, nie mam tu ksiazek a poza tym wiesz... troche glupio
        tak w robocie ;-)
        • rattler Re: ales niecierpliwa krew jest 24.03.05, 17:20
          Widze gleboko zakorzeniona etyke pracy - Jak cie wykopia, to masz u mnie cale
          pol etatu (no benefits) w sezonie, a jak nie bedziesz wiedzial co zrobic z
          reszta czasu to ci pozycze kayak i zalatwie z synem, zeby cie zabieral na
          okoliczne biale rzeki... Ja juz z nim nie 'nadazam' :)

narazie

-----------------------------------------------------

troche glupio tak w robocie ;-)

• negevmc Re: ales niecierpliwa krew jest 25.03.05, 09:37
            rattler napisał:

> Widze gleboko zakorzeniona etyke pracy

Nie byłbym sobą gdybym nie wykorzystał okazji do pro-żydowskiej
            i pro-izraelskiej kampanii :-)

tak, Żydzi to bardzo pracowity naród.

• z_daleka Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 10:09
        rattler napisał:

> Zainteresowanie tematem, szkoda gadac - Wracam spowrotem do zio-nazioli :)
        >
        > Mam nadzieje ze po tym poscie 'z daleka' (ten semita-izraelita z szaro-
        > niebieskimi oczetami) w koncu przestanie miec problem, kim sie deklarowac.
        >
        > narazie
        -----------------------
        To jakies kompletne nieporozumienie, rattler. Ja zawsze, no powiedzmy
        dokladnie, gdzies od 6-7 roku zycia, wiedzialem kim jestem, i takoz sie
        deklarowalem. Moje watpliwosci co do tego podnioslem jedynie po to, by zmusic
        do myslenia poniektore ciezkie umysly. Ciesze sie, ze problem zapadl ci w
        pamiec. Znaczy sie ,ze warto bylo o tym pogadac.
        Wracajac do tematu zasadniczego. Spodobalo mi sie to chajzarskie najezdzctwo i
        przywodztwo. Poniewaz jestem w tym temacie, jak zreszta i w kazdym innym
        zupelnie zielony, bylbym ci niezmiernie wdzieczny za podanie kilku choc
        przykladow wielkich chajzarskich przywodcow. Bo nie wyobrazam sobie zupelnie,
        zeby ten klotliwy i bezczelny ludek mogl tak sobie opanowac i dzierzyc za morde
        ten wielki swiat, bez wielkich przywodcow.
        Mam jeszcze jedno, prywatne pytanie , na ktore, zreszta jak na kazde inne , nie
        musisz odpowiadac. Czy ty jestes ten sam rattler co przed?(przed wymogiem
        logowania).
        • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 00:51
          Jak widzisz mam pamiec. Powiedzmy :)))
          --------------------------------------------------------------
          Moje watpliwosci co do tego podnioslem jedynie po to, by zmusic do myslenia
          poniektore ciezkie umysly. Ciesze sie, ze problem zapadl ci w pamiec. Znaczy
          sie ,ze warto bylo o tym pogadac.

To dobrze by bylo gdybys zajal sie zyciorysem nijakiego Marxa, Trotzkiego i
          glebiej, Rothchilds Family i ich wplywu na zycie przecietnego Europejczyka, bo
          nie kto inny, jak Rothchild wymusil i upowszechnil lichwe w Europie.
          --------------------------------------------------------------------
          Wracajac do tematu zasadniczego. Spodobalo mi sie to chajzarskie najezdzctwo i
          przywodztwo. Poniewaz jestem w tym temacie, jak zreszta i w kazdym innym
          zupelnie zielony, bylbym ci niezmiernie wdzieczny za podanie kilku choc
          przykladow wielkich chajzarskich przywodcow. Bo nie wyobrazam sobie zupelnie,
          zeby ten klotliwy i bezczelny ludek mogl tak sobie opanowac i dzierzyc za morde

A jak myslisz ? Logowalem sie jako rattler, zanim wprowadzono rezim logowania,
          nick byl 'zajety', mam cos jeszcze dodac ?

narazie

• manny_ramirez Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 03:16
      1.USA
      2.Rzym
      3.Imperium Brytyjskie]
      4. Chiny--ogolnie historycznie
      5. Inkowie

Wodzowie
      1. Dzingis Chan
      2. Napoleon
      3. Aleksander Macedonski
      3. Timur
      4.Chodkiewicz
      • ghotir do manny_ramirez 25.03.05, 23:34
        jakimi trwalymi (tanimi) zdobyczami terytorialnymi moze sie poszczycic wodz
        chodkiewicz (i pozostali na liscie poza aleksandrem)?
        • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 26.03.05, 00:51
          ok, moj blad. Nie wyjasnilem z pospiechu kryteriow za co slusznie powinienem
          zostac ukrzyzowany. Otoz nie chodzilo mi tyle o trwalosc ile o sam kunszt
          wojskowy taktyczny, strategiczny i pionierstwo w wojskowosci. Pierwsza trojka w
          tym zakresie wymienialna zarowno czyngis jak napoleon i Aleksander byli zarazem
          swietnymi wodzami, doskonalymi taktykami i genialnymi strategami i kazdy z nicj
          zrewolucjonizowal wspolczesna mu wojskowsc. Tamerlan odstaje troche pod
          wzgeldem strategii. jego najazdy byly troche ad hoc.

No a Chodkiewicz? To moja slabosc ale jego zwyciestwo pod Kircholmem wedlug
          mnie bylo najbardziej spektakularnym majsztersztykiem wodzowskim w ogole w
          historii. Zadna bitwa ktora znam nawet sie nie umywa. Chodkiewicz mial o jedna
          szosta mniej wojska. Szwedzi byli Bardziej zaawansowani technicznie i nie
          ustepowali znacznie pod wzgledem rozowju mysli wojskowej lub wyszkolenia.
          Chodkiewicz rozegral bitwe SPEKTAKULARNIE. NAwet zwyciestwo Hannibala pod
          Kannami, choc tez majsztersztyk, wedlug mnie sie nie umywa.

Ok musze wracac do mielenia miesa na pasztet:)))
          • ghotir Re: do manny_ramirez 26.03.05, 01:25
            krzyzowanie nie wchodzi w rachube bo wybroniles sie. mnie interesowala sprawa
            ciaglosci, Ciebie geniusz wojenny. trudno go odmowic chodkiewiczowi ale latwo
            aleksandrowi (bo sciagal od wlasnego ojca, stad nie mysle ze byl wielkim
            rewolucjonista sztuki wojennej). jednak zwyciestwo chodkiewicza (podobnie jak
            zwyciestwa rewolucjonisty sztuki wojennej napoleona) nie mialo ciaglosci kiedy
            owoce zwyciestw aleksandra trwaja do dzis (miasta). w sumie, wybroniles sie ale
            wciaz brakuje nam bardziej szczegolowych kryteriow.

Pasztet z czego (wciaz nie potrafie sie przemoc aby strzelac do zastraszonych
            swiatlami samochodow zajecy a pasztet z gesich watrobek nie jest moim ulubionym)?
            • manny_ramirez Re: do manny_ramirez 26.03.05, 13:22
              To dobrze ze sie wybronilem:) Jeszcze wiecej na ten temat napisze po niedzieli

A pasztet, no coz w tym roku zadnych gosci, jest tylko nasza trojka , wiec nie
              zdobywalismy sie na nic wielkiego, tylko zwykly z drobiu
    • pypcinski Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 06:10
      Przypominam ciekawą postać.

Muhammad bin Qasim.

Miał 15 (słownie: piętnaście lat), kiedy w 710/711 poprowadził z Bagdadu ok. sporą armię na wschód i podporządkował sobie prawie całe terytorium dzisiejszego Pakistanu - aż po Kaszmir. Kilkanaście bitew, wszystkie zwycięskie. Niektórzy twierdzą, że miał wtedy 17 lat (ale ja wolę, że 15). Odwołany do Bagdadu, padł ofiarą intryg - umarł w więzieniu w wieku 20 lat. Pamiętany przez mieszkańców Sindu jako sprawiedliwy władca.

Zawsze cholera najzdolniejszych się eliminuje. O co tu chodzi?
    • krystian71 a Litewskie podboje? 25.03.05, 09:05
      w ciagu jednego stulecia , najmniejszym kosztem , prawie niezauwazalnie podbili
      z rak slabnacych Tatarow setki tysiecy km ziem ruskich.
      Mendog,Olgierd, Kiejstut , Witold , ten ostatni ze zmiennym szczesciem.
      W skali Europy nie widze wiekszego , spektakularnego sukcesu.
      W Uni z Polska , wladali wiekszoscia tych ziem do konca XVIII w.
      • krystian71 czy ktos juz wspominal o Cortezie ? 25.03.05, 10:45
        Stawiam go znacznie wyzej niz Kolumba , ktory wyladowal na jakies wyspie i sam
        nie wiedzial co odkryl.
        Zgodnie z zasada ergonomii-max wynik , najmniejszym kosztem, nie widze takiego
        drugiego w historii swiata.
        100 paru rycerzy (!) i Meksyk z nieprzebranymi bogactwami lezal u jego stop.
        Koniec z oblakancza religia krwiozerczych bost , dla ktorych jednego dnia krew
        dziesiatkow tysiecy jencow splywala stopniami piramid.
        Poczatek parusetletniej potegi krolestwa Hiszpanii.
        • negevmc Re: czy ktos juz wspominal o Cortezie ? 25.03.05, 10:52
          krystian71 napisała:

> Zgodnie z zasada ergonomii-max wynik , najmniejszym kosztem, nie widze
          > takiego drugiego w historii swiata.
          > 100 paru rycerzy (!) i Meksyk z nieprzebranymi bogactwami lezal u jego stop.

To prawda! W kryterium stosunku nakładu środków do osiągniętych zysków
          jest niewątpliwym zwycięzcą. Porównywanie go z Kolumbem nie ma sensu.
          Cortez był drapieżnikiem, Kolumb rośloneżercą choć oby chodziło jedynie o złoto
          a czasy humanizmu jeszcze nie nadeszły.
          • krystian71 Re: czy ktos juz wspominal o Cortezie ? 25.03.05, 11:11
            neg, znasz taka ksiazke "pokazcie mi testament Adama"?? To lektura mojego
            dziecinstwa .Autor Hanneman,Hagemann,? Nie mam czasu sprawdzic.Tam troche inne
            spojrzenie na Corteza, konwiskadora-krzyzowca-idealisty , w przeciwienstwie do
            Pizarra, pospolitego raubrittera.
            Nie mam odwagi pisac dalej, :))) zostalem ostrzezony , ze jesli i Wielki Piatek
            spedze przy kompie, krew ofiarna TEZ poplynie .Schodami mojego domu :)))
            Nara
          • manny_ramirez odsylam do Pizarra n/t 25.03.05, 16:44

• manny_ramirez Pizarro bije Corteza 25.03.05, 16:43
          mial jeszcze mniej zolnierzy a podbil panstwo o wiele wieksze i zdecydowanie
          lepiej rozwiniete
      • manny_ramirez Re: a Litewskie podboje? 25.03.05, 16:42
        Zgoda no ale w skali Europy to ciagle chyba nie to co Napoleon (choc on
        rzeczywiscie duzo krocej) czy tez napewno Rzym. No ale takich przykladow jest
        wiele. Na przyklad Mugalowie ktorzy podbili cale Indie i dzisiejszy Pakistan.
        Tez rzadzili przez ponad dwa stulecia
    • kecawy Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 09:16
      Przeżywając pamiątkę Wielkiej Nocy, niosącej nadzieję i odrodzenie życia,
      pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia wszelkiej pomyślności. Niech Święto
      Zmartwychwstania będzie dniem radości i spokoju

kecaw
      • manny_ramirez Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 16:45
        nawzajem
    • negevmc Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 25.03.05, 09:56
      Lista ludzi mających największy wpływ na historię.
      Kryterium właśnie jest tu wpływ na bieg wydarzeń.
      Innymi słowy gdyby tych ludzi ne było cywilizacja rozwijała by się inaczej.
      Może wolniej, może szybciej ale na pewno inaczej.
      Ludzie Ci to nie tylko wodzowie i politycy, to także ludzie ducha i nauki.
      Z kolejnością listy mam niejaki problem bo sami rozumiecie, że kryterium
      jest bardzo subiektywne bo skąd można niby wiedzieć "co by było gdyby" ?
      Powiedzmy, że kolejność układam "z dokładnością do piątek", to znaczy, że
      w ramach każdej piątki gotów jestem zmienić kolejność (z wyjątkiem pierwszej).

Oto lista 20 największych

1. Mahomet
      2. Isaac Newton
      3. Jezus Chrystus
      4. Św. Paweł
      (tu mam wątpliwości co do postaci Judasza Gdyby był postacią historyczną
      musiał by się gdzieś tu pojawić)
      5.Budda
      6.Konfucjusz
      7.Johann Gutenberg
      8.Krzysztof Kolumb
      9.Albert Einstein
      10.Ludwik Pasteur
      11.Galileusz (lub Kopernik)
      12.Arystoteles
      13.Mojżesz
      14.Karol Darwin
      15.Oktawian August
      16.Konstantyn Wielki
      17.Wybierzcie jednego z trzech ;-)
      17.1. James Watt
      17.2. James Clark Maxwell
      17.3. Michael Faraday
      18.Marcin Luter
      19.Jerzy Waszyngton
      20.Karol Marks (lub William Szekspir do wyboru)

Wesołych Świąt :-)

• z_daleka Re: Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 25.03.05, 11:04
        negevmc napisał:

> Lista ludzi mających największy wpływ na historię.
        > Kryterium właśnie jest tu wpływ na bieg wydarzeń.
        > Innymi słowy gdyby tych ludzi ne było cywilizacja rozwijała by się inaczej.
        > Może wolniej, może szybciej ale na pewno inaczej.
        > Ludzie Ci to nie tylko wodzowie i politycy, to także ludzie ducha i nauki.
        > Z kolejnością listy mam niejaki problem bo sami rozumiecie, że kryterium
        > jest bardzo subiektywne bo skąd można niby wiedzieć "co by było gdyby" ?
        > Powiedzmy, że kolejność układam "z dokładnością do piątek", to znaczy, że
        > w ramach każdej piątki gotów jestem zmienić kolejność (z wyjątkiem pierwszej).
        >
        > Oto lista 20 największych
        >
        > 1. Mahomet
        > 2. Isaac Newton
        > 3. Jezus Chrystus
        > 4. Św. Paweł
        > (tu mam wątpliwości co do postaci Judasza Gdyby był postacią historyczną
        > musiał by się gdzieś tu pojawić)
        > 5.Budda
        > 6.Konfucjusz
        > 7.Johann Gutenberg
        > 8.Krzysztof Kolumb
        > 9.Albert Einstein
        > 10.Ludwik Pasteur
        > 11.Galileusz (lub Kopernik)
        > 12.Arystoteles
        > 13.Mojżesz
        > 14.Karol Darwin
        > 15.Oktawian August
        > 16.Konstantyn Wielki
        > 17.Wybierzcie jednego z trzech ;-)
        > 17.1. James Watt
        > 17.2. James Clark Maxwell
        > 17.3. Michael Faraday
        > 18.Marcin Luter
        > 19.Jerzy Waszyngton
        > 20.Karol Marks (lub William Szekspir do wyboru)
        >
        > Wesołych Świąt :-)
        >
        > -----------------
        nie wierze, ze przegaples Napoleona, Hitlera czy Slalina... czyzbys uwazal,ze
        ich wplyw na historie byl niewielki?
        • negevmc kłopoty z XX wiekiem i inne 25.03.05, 21:49
          z_daleka napisał:

> nie wierze, ze przegaples Napoleona, Hitlera czy Slalina... czyzbys uwazal,ze
          > ich wplyw na historie byl niewielki?

Może znaleźli by się na dalszych pozycjach.
          Z Napoleonem miałem rzeczywiście niemały kłopot może powinien znalść się
          w pierwszej 20. Prawdopodobnie uległem tu zbytniej ostrożności bo obawiałem
          się, że wielka sława Cesarza Francuzów przesłoni mi jego rzeczywisty wpływ na
          bieg historii.
          Co do Hitrlera i Stalina jak i Gorbaczowa zdaję sobie sprawę, że na ocenę ich
          prawdziwego wpływu jest wciąż jeszcze za wczesnie. Spójrz na liste, większośc
          to jeśli nie starożytność to przynajmniej bardzo dawne czasy - tak, ich o
          wiele łatwiej ocenić.
          Jestem przekonany, że za 50-100 lat lista taka zawierać będzie tych panów
          na wyższych pozycjach.
          MIałem problem również z twórcami komputerów. Szukałem nazwisk twórców ENIACA,
          myślałem o zamieszczeniu na liście Billa Gatesa. Rozwój technologiczny końca XX
          wieku jest tak olbrzymi, że trze by go uwzględnić ale trudno ocenić pozycję
          dlatego się wstrzymałem. A co o naukowcach od klonowania i od rozszyfrowania
          genomu ludzkiego !? Ci będą za 50 lat okupować całą listę.
        • jeanie_mccake Pewne watpliwosci co do postaci mających najwieks 27.03.05, 00:39
          Czy Gutenberg mial wiekszy wplyw niz ci, ktorych wynalazke ukradl (nieznani nam
          po imieniu Chinczycy za posrednictwem nieznanych mi po imieniu Koreanczykow)?
          Czy Galileusz i Kopernik mial wiekszy wplyw, niz papieze, ktorzy potepiali ich
          herezje?
          A jezeli Darwin mial racje, czy on sam byl bardziej wplywowy, niz jego
          przodkowie i bestie, ktore ich pozarly?
      • rattler Re: Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 25.03.05, 22:58
        Nie uwazasz ze niektorym na tym forum (a short attention span) utrudniles
        rozwodnieniem tematu na cywilnych liderow udzial w dyskusji ?

Oj, wy Zydzi, co za narod ? Cudze chwalita, a swego nie znata i nie doceniata -
        A Jezus Chrystus z Nazaretu... za Mahometem ??? No wieta co ?

Nie mam wyboru, niech ci bendzie :)

narazie
        • negevmc Re: Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 25.03.05, 23:18
          rattler napisał:

> Nie uwazasz ze niektorym na tym forum (a short attention span) utrudniles
          > rozwodnieniem tematu na cywilnych liderow udzial w dyskusji ?

Wprost przeciwnie: rozwodniony łatwiej sie łyka ;-)

> Oj, wy Zydzi, co za narod ? Cudze chwalita, a swego nie znata i nie
          > doceniata -A Jezus Chrystus z Nazaretu... za Mahometem ??? No wieta co ?
          >
          > Nie mam wyboru, niech ci bendzie :)

Jeśli sie zgadzasz to może zbędny będzie mój komentarz do 1-go miejsca
          ale w skrócie i tak go poczynię:
          W odróżnieniu od islamu, chrześcijaństwo storzyła nie jedna lecz dwie: Jezus i
          Św Paweł. Ponad to Mahomet oprócz jednej z najpoteżniejszych religii stworzył
          także ogromne państwo. Był nie tylko przywódcą religijnym ale i świeckim.
          W istocie był on siła sprawczą podbojów arabskich i z tego powodu można go
          postawić na czele listy najbardziej wpływowych postaci.
          Gdyby za kryterium przyjąć ilośc wyznawców to może Newton powinien być
          pierwszy, potem Chrystus a potem Mahomet ale chodziło mi o pojedyńczych ludzi
          a nie o wyznawców.

A tak na koniec i z przymróżeniem oka:
          Przecież nawet na tym forum (a co dopiero na całym świecie i w ciągiu 2000 lat)
          zdarzało się, że zaprzeczano temu, iz Jezus był Żydem :-)

• rattler Re: Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 26.03.05, 00:01
            Mozesz podac zrodla ? Polegajac na zapisach Swietego Pisma (Biblii) BYL, so ???

narazie

-----------------------------------------------------------

A tak na koniec i z przymróżeniem oka: Przecież nawet na tym forum (a co
            dopiero na całym świecie i w ciągiu 2000 lat) zdarzało się, że zaprzeczano
            temu, iz Jezus był Żydem :-)
            • negevmc Re: Postaci mające najwiekszy wpływ na historie 26.03.05, 00:03
              rattler napisał:

> Mozesz podac zrodla ? Polegajac na zapisach Swietego Pisma (Biblii) BYL,
              so ???

No był, był.
              Nie che mi się szukać ale pamietam wpisy mówiące, że poniważ całkowicie
              zaprzeczył judaizmowi (co nie jest prawdą) nie można go za Żyda inaczej jak
              etnicznie traktować.

• i-love-2-ski Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 16:26
      Darwin na Galapagos. skatalogowal tyle gatunkow i nie zostal zjedzony przez
      comodo dragon. poza tym angole to dzieki nim mamy o czym i o kim pisac na tym
      forum.jak postudiuje historie,a mi sie nie chce specjalnie, to przypomne paru
      dzielnych z poludniowej afryki,oni dosyc waleczni byli:)))
      • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 17:28
        Postudiuj najpierw atlas, my dear, zebys sie nie zgubila w Afryce - Z Galapagos
        do Komodo Island (Indonezja) ladny kawalek drogi :)

narazie

comodo dragon. poza tym angole to dzieki nim mamy o czym i o kim pisac na tym
        forum.jak postudiuje historie,a mi sie nie chce specjalnie, to przypomne paru
        dzielnych z poludniowej afryki,oni dosyc waleczni byli:)))
        • i-love-2-ski Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 17:40
          rattler napisał:

> Postudiuj najpierw atlas, my dear, zebys sie nie zgubila w Afryce - Z Galapagos
          >
          > do Komodo Island (Indonezja) ladny kawalek drogi :)
          >
          > narazie
          >
          > --------------------------------------------------
          >
          > Darwin na Galapagos. skatalogowal tyle gatunkow i nie zostal zjedzony przez
          > comodo dragon. poza tym angole to dzieki nim mamy o czym i o kim pisac na tym
          > forum.jak postudiuje historie,a mi sie nie chce specjalnie, to przypomne paru
          > dzielnych z poludniowej afryki,oni dosyc waleczni byli:)))

na galapagos to darwin siedzial to przeciez o tym pisalam, a o afrykanskich
          bohaterach typu diaza,rhodsa i innych dopiero postudiuje,aby ich tu wpisac. nie
          myl ty,bo ja jeszcze troche kontynenty rozeznaje,tylko z historia jestem na
          bakier:)))
          pozdr dla ciebie i splita,zycz mu zdrowia.
          • rattler Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 18:02
            O to siem rozchodzi, ze Komodo dragon zyje tylko, na Komodo Island. Dziekuje,
            pozdrowie, wiem ze czyta i odkond widzi Dane to swendzom mu palce :)

narazie

----------------------------------------------------

comodo dragon.
            • i-love-2-ski Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 18:26
              rattler napisał:

> O to siem rozchodzi, ze Komodo dragon zyje tylko, na Komodo Island. Dziekuje,
              > pozdrowie, wiem ze czyta i odkond widzi Dane to swendzom mu palce :)
              >
              > narazie
              masz racje,ze sie walnelam w tych comodach,widac,o jakich comodach myslalam:))
              a splitowi powiedz,ze nie musi chyba na dane czekac,aby z grupa rozmawiac,bo ja
              go wyzwe lepiej niz danus to robi,ze zdrajca jest i tyle,jak totyle:))
              smacznego jajka wam zycze:))
    • ghotir Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 25.03.05, 23:21
      dlaczego tylko chazarowie, lud kontynentalny. co myslisz o vikingach, ludzie
      morskim? przeciez oni dotarli nawet do rzadzenia francja i anglia?
    • wxc Uśmiejecie się pewnie, ale dla mnie największym 25.03.05, 23:37
      który (potencjalnie) miał władzę jest twórca imperium Microsyfa Bill Gates. I
      mówię to najzupełniej poważnie - gdyby, załóżmy nasz wspaniały MS Windows miał
      w sobie taki mały "haczyk", że przestanie działać np. 26.03.2005 o godz. 12.00
      w południe, że wszystkie kompy na całym świecie odmówią na raz posłuszeństwa, a
      ich ponowne uruchomienie zależałoby od jednego tylko człowieka, to kto byłby
      najpotężniejszy? I wtedy wszystkie Attyle, Hitlery i Napoleony byłyby jeno
      bladym cieniem. Wesołych Świąt :)
      • negevmc Gates 26.03.05, 00:01
        wxc napisał:

> który (potencjalnie) miał władzę jest twórca imperium Microsyfa Bill Gates. I

nie ma sie z czego śmiac. Ja też tak uważam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22007699&a=22088271
        • rattler Re: Gates 26.03.05, 17:10
          Tego sie obawialem Negew, otworzyles puszke Pandory - Teraz beda sie klocic z
          uzytkownikami Mac'a, kto zaczal i kto ma wiecej zaslug Gates i Allen, czy
          Wozniak i Jobs ? Jeden juz sie odezwal :)))

narazie

-------------------------------------------------------------

nie ma sie z czego śmiac. Ja też tak uważam.

• ianek70 Długość wpływu, czy szerokość? 27.03.05, 01:19
        Z powodów demograficznych (tzn nasi ukochani dziadkowie robili to tak
        beztrosko, jak pradziadkowie, ale nagle potomstwo przestało umierać tak szybko)
        większość ludzi, którzy kiedykolwiek istnieli, żyje dzisiaj. Nawet trzy
        czwarte, kiedyś przeczytałem.
        Liczba obywateli cezarstwa rzymskiego to więc nic w porównaniu z liczbą ludzi,
        którym się dzisiaj podoba Kylie Minogue, liczba prawdziwych chrześcijan za
        inkwizycji to nic jeśli porównać z liczbą udających dziś hipokrytów (a i
        prawdziwych).
        To fakt, że więcej ludzi ma dostęp do internetu, niż żyło w czasach Chrystusa,
        Napoleona czy Gutenberga (i tych, których pomysł ukradł).
        Więc co do Gates'a, całkiem możliwe. I tak, jak Hitler i Napoleon, jest mały.
      • rattler Re: Uśmiejecie się pewnie, ale dla mnie największ 27.03.05, 18:00
        Pomyslano o tym - W posiadaniu takiego mechanizmu jest US Prezydent w
        porozumieniu i zgoda NSC moze wylaczyc satelitarny system przekazu sygnalu.

Osobiscie kiedys w '80s slyszalem rozmowe dwoch wysokich oficerow wywiadu US
        Army, ze panowie z NSC za przyzwoleniem Robert McFarlane, bez wiedzy i
        pozwolenia Prezydenta robili to z fragmentem systemu - Wylaczano satelity Norad
        (pas) nad granica z Mexico, z ktorych rowniez korzystal US Custom Service, jak
        Oliver North i Poindexter przemycali samoloty pelne cocainy z Nicaragua i
        Salvadoru do Mena airport w Arkansas i bron w druga strone.

Na marginesie - Uwazam ze T Edison zrobil wieksza rewolucje niz B Gates, bez
        elektrycznosci nie bylo by PC i Gates'a. :)

narazie

----------------------------------------

gdyby, załóżmy nasz wspaniały MS Windows miał w sobie taki mały "haczyk", że
        przestanie działać np. 26.03.2005 o godz. 12.00 w południe, że wszystkie kompy
        na całym świecie odmówią na raz posłuszeństwa, a ich ponowne uruchomienie
        zależałoby od jednego tylko człowieka, to kto byłby najpotężniejszy?
        • negevmc Intelekt i krwawe tępaki 27.03.05, 23:30
          rattler napisał:

> Na marginesie - Uwazam ze T Edison zrobil wieksza rewolucje niz B Gates, bez
          > elektrycznosci nie bylo by PC i Gates'a. :)

Edison może i zrobił większą rewolucje niż Gates ale może dokładnie taką samom.
          Edison nie był naukowcem, nie opracował żadnej teorii fizycznej jak by to Twoje
          słowa sugerowały. On był genialnym RACJONALIZATOREM i sprzedawcą.

Pierwszym jego sukcesem było udoskonalenia istniejącego juz telegrafu do
          przekazywania abonamentom ... no ? hahah kursu złota na giełdzie !
          Dostał za to 40 tys dolarów - to była w drugiej połowie XIX w. fortuna.
          Najsławniejszym wynalazkiem była żarówka ale także nie on ją wymyślił
          a raczej udoskonalił tak, że można ją było zastosować do praktycznego
          oświetalnia mieszkań. Wymyslił, opracował i wprowadził do uzytku także system
          doprowadzania energii elktrycznej do mieszkań i 1882 założył przedsiębiorstwo
          ja wytważające tzn elektrownie.
          W sumie Edison opatentował ponad 1000 wynalazków - niewątpliwie to geniusz!
          Okazał bym sie niesprawiedliwym gdybym jdnak nie oddał czczi Edisonowi -
          naukowcowi (trochę zaprzeczając swoim słowom z pierwszego zdania wpisu).
          Wykrył, choć nie umiał tego jeszcze wykorzystac zjawisko nazwane potem na jego
          cześc zjawiskiem Edisona. Polega na tym, że prąd może płynąć między dwoma nie
          stykajacymi się przewodnikami w niemalże absolutnej próżni. Owczywiście
          to zjawisko wykorzystano wiele lat później w - lampach elektronowych.

Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu podobieństwa między Edisonem i Gate'sem.
          Ten także nieczego nowego nie wymyślił ale ma "nosa", jest cholernie pracowity,
          okazał się rynkowym geniuszem.

Co do prawdziwych odkrywców elektryczności i twórców naukowych jej podstaw
          to byli to wymienieni przeze mnie - dokładnie z resztą z tego powodu
          Faraday - eksperymentator i Maxwell - teoretyk.

Nazwiska tych wielkich ludzi, podobnie jak Coulomba, Volty, Oersteda czy Ampera
          choć uwiecznione w nazwach wielu jednostek fizycznych przyćmione zostały
          o wiele bardziej efektownymi wyczynami Dzingis Chana czy Pizarra którzy
          wobec fizyków byli krwawymi tępakami!!!
          • rattler Re: Intelekt i krwawe tępaki 28.03.05, 16:26
            Pradu stalego, nieoplacalnego w dostarczaniu przewodowym. W tym wypadku upor
            Edisona, przerosniete ego i autorytet, zaszkodzily Ameryce.

Edison byl rowniez maestro w brudnych podchodach. Te 1000 patentow przyjmij z
            przymruzeniem oka - Nie zapominaj, ze w jego laboratoriach pracowalo dziesiatki
            zdolnych racjonalizatorow i wynalazcow, ktorych pomysly Edison poprostu kradl,
            (jak sie dalo) albo wykorzystal w 'swoich' wynalazkach i usprawnieniach.

Gates senior byl i jest wlascicielem duzej firmy adwokackiej, ktora
            (miedzy innymi) specjalizowalo sie 'wylapywaniem' i kupowaniem obiecujacych
            patentow od inwentorow. Junior jak pokazala przyszlosc, okazal sie zdolnym i
            spostrzegawczym uczniem w robieniu interesow.

Niesprawiedliwie pomija sie wklad P Allen'a, on byl tym z wyobraznia, a Gates
            byl motorem w przedsiewzieciu.

Wniosek z tego, ze, nie wystarczy byc geniuszem - Trzeba umiec sie sprzedac :)

narazie

--------------------------------------------------------

In 1884, literally within weeks of his arrival in New York City from Europe,
            Tesla went to work for Thomas Edison. One of his early assignments was the
            redesign of some machinery related to Edison's direct current power distribution
            system. Tesla's own words best describe what happened next. "... I designed
            twenty-four different types of standard machines with short cores and of
            uniform pattern which replaced the old ones. The Manager had promised me fifty
            thousand dollars on the completion of this task but it turned out to be a
            practical joke.

------------------------------------------------------

In 1875 the inventor Nikola Tesla was a student at the Austrian Polytechnic
            Institute. When he brashly suggested that electric motors would run better on
            alternating current, his professor asked where a bright student came up with
            such claptrap. There was no way to make an AC motor. (....)

Nine years later Tesla went to work for Edison in the United States. He tried
            to interest Edison in AC but was told that the idea was downright un-American.
            Tesla and Edison soon parted company. Tesla managed to get funding from the
            financier J.P. Morgan, and he issued a series of AC patents starting in 1887.
            He soon convinced George Westinghouse to put his money into the development of
            AC power systems.

Edison's response was downright maniacal. He launched an appalling campaign to
            discredit Westinghouse and Tesla. The idea was to show that AC was too
            dangerous to use. He invited reporters to demonstrations where stray dogs and
            cats were placed on metal sheets and electrocuted with 1000 volts of AC.

Next, Edison took out a commercial license to use AC. The world found out why
            after he'd made clandestine visits to Auburn Prison. He'd built an electric
            chair. Now the American public would see what AC could do to a human being.
            Before the chair was first used on a fellow named William Kemmler, Edison's
            people started killing larger animals in their demonstrations. "Is this what
            your wife should be cooking with?" they asked.

When poor Mr. Kemmler was taken to the chair to be
    • kropekuk Uwazaj, bo chyba...CELTOWIE... Ponoc i Apostolowie 25.03.05, 23:46
      poza Judaszem...
    • bazyliszek_i_jego_pies Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 01:36
      ciekawe pytanie rattler. ale dla mnie z tego grona najlepszy jest ten, kto
      podbił najmniej i najmniej ludzi wyrżnął. więc chyba Ataturk...

;-)
      • naf-naf Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 14:14
        He0he, z Ormianami Ataturk jednak zdazyl sie pobawic...
        • bazyliszek_i_jego_pies Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 14:40
          rzezi Ormian w latach 1915-1916 dokonał zdaje się rząd młodoturków
          pod "patronatem" sułtana, którego Ataturk potem obalił...
          • naf-naf Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 14:45
            Mocno w to sie zanurzyl.Przewodzil mlodoturkom, ktorzy to urzadzili. Dlatego wlasnie Turcy dotychczas ludobojstwa nie uznaja, bo lezy u podstaw ich wspolczesnej panstwowosci.A byla przecie tez rzez Grekow 22r.!
            • bazyliszek_i_jego_pies Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 14:55
              wiesz nafie, w czasie gdy trwała rzeź Ormian to Ataturk dowodził zdaje się pod
              Dardanelami...
              • naf-naf Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 14:59
                Stalin tez nikogo nie riezal osobiscie...
                • bazyliszek_i_jego_pies Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 15:00
                  ale wydawał polecenia i podpisywał rozkazy, prawda?

no więc dobrze nafie - jaki konkretnie związek z rzezią Ormian w latach 1915-
                  1916 miał Ataturk?
                  • naf-naf Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 15:05
                    zadasz dokumentalnych dowodow? Musze zglebic temat.A i Tobie by wartalo podtwierdzic czyms, ze bylo inaczej! W kazdym razie,gdyby to bylo inaczej, Turcy nie opieraliby sie przyznaniu sie do tego tak mocno...
                    • j-k Mlodoturcy i Atatürk 26.03.05, 15:08
                      tu musze jednak bardziej poprzec Nafa...
                      Turcy te sprawy dalej ukrywaja...
                      Kemal Pasza, vel Atatür,k nie mial OSOBISCIE ze sprawa Ormian nic wspolnego.

Ale nacjonalistyczny ruch turecki: "Mlodoturcy" jak najbardziej...
                      Budowa nacjonalistycznego panstwa tureckiego oznaczala dyskryminacje
                      innych narodow.
                      • naf-naf Re: Mlodoturcy i Atatürk 26.03.05, 15:11
                        Ach, dzieki, Profesorze! Wesolych swiat!
                    • bazyliszek_i_jego_pies Re: Imperia, Narody, Podboje, - Kto najlepszy ? 26.03.05, 15:28
                      podczas pierwszej wojny światowej Ataturk, a właściwie Mustafa Kemal, zajmował
                      się dowodzeniem na różnych frontach i nie wyrzynał Ormian. nie miał też zdaje
                      się żadnego wpływu na decyzje polityczne. wprawdzie uczestniczył w rewolucji
                      młodoturków w 1908, ale siedem lat później Turcją rzadził triumwirat Enwer
                      Pasza, Talaat Pasza i Dżemal Pasza. być może Ataturk nie płakał nad losem
                      Ormian, ale z tego co wiem nie ma jak przypisać mu odpowiedzialności za ich
                      rzeź...
                      co nie zmienia faktu, że ówczesne władze Turcji ponoszą odpowiedzialność za to
                      ludobójstwo.
                      • j-k dobrze, ale z grubsza to samo, nafowi napisalem. 26.03.05, 17:08
                        Turcja, znajdujaca sie w roku 1918 po stronie przegranych
                        oddala wladze komus, kto z rzezia Ormian nie mial OSOBISCIE nic wspolnego,
                        - aby nie podpasc Anglii i Francji...

Ale nad losem Ormian, to Attatürk nie plakal...
                        Podobnie jak nad losem wypedzonych z Turcji Grekow...
                        • de_oakville Najwieksze imperia 26.03.05, 18:51
                          1) Imperium brytyjskie - ponad 30 mln km kw
                          2) USA - nie tak duze obszarem jak imperium brytyjskie, ale kontrolujace sporo
                          spraw tego swiata
                          3) ZSRR ponad 22 mln km kw
                          4) Imperium francuskie - zanim brytyjczycy "nabrali rozpedu", Francja byla
                          pretendentem do 1-szego miejsca; o maly wlos go nie
                          uzyskala (zdaniem W. Churchilla)
                          5) Imperium hiszpanskie
                          6) Imperium portugalskie
                          7) Imperium otomanskie (wladajace kiedys Egiptem, Irakiem, Bulgaria itd.)
                          8) Rzym
                        • bazyliszek_i_jego_pies Re: dobrze, ale 27.03.05, 00:12
                          gdy pisałem swój post nie wiedziałem, że zabierzesz głos...
                          • j-k a to serdecznie przepraszam 27.03.05, 00:19
                            ze przeszkadzalem w dyskusji.
                            juz uciekam, by nadrobic te przewine i od jutra,
                            sladem marzen Chingis-Chana,
                            mocze nogi w Morzu Polnocnym.

bye.
                            • bazyliszek_i_jego_pies nie ma za co przepraszać :) 27.03.05, 00:31
                              zresztą dyskusja skończona...
                              • hki Re: nie ma za co przepraszać :) 27.03.05, 00:49
                                Cięzkie pytanie zostalo postawione;) Co do imperiów, to w pewnym sensie
                                podalbym przyklad hinduistycznych Indii jako miejsca skad promieniowala kultura-
                                w kncu Tajlandia, Kambodza, Indonezja,Birma maja korzenie w Indiach.Zresztą
                                Indie jedno z poczesnych miejsc laczyliby z Chinczykami (Han)- cięzko mówic o
                                podbojach kraju, który zbyt często sam byl zdobywany, lecz chodzi mi o to ze za
                                kazdym razem najezdzcy przyjmowali kulture chińska, która także wypromieniowano
                                do Azji Pld-Wsch.Analogicznie ma sie sprawa z Indiami-podbijane, przetrwaly
                                cywilizacyjnie i kulturowo. I to juz jest potegą. Zreszta obie te cywilizacje
                                trwają nieprzerwanie od okolo 4000 tys lat-co nikomu się nie udalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka